– Sju til ni personer? 

– Det burde vel ikke være mulig. Er det ikke litt trangt egentlig bare med oss fire?

Annonse

Vi står utenfor og kikker inn i den koselige hytta. Faklene var tent da vi kom, og det brenner i ovnen.
Ugleredet heter tretopphytta vi sjekker inn på for natten, og Ylva (2,5 år) lurer på når vi skal få hilse på uglebarna. 
Vi kommer oss inn. Og kjenner at vi allerede koser oss. Stua, eller skal vi kalle det kjøkkenstua, er ikke stor, men akkurat stor nok til vårt bruk. 

Saken fortsetter under!

TRETOPPHYTTER VED OSLOFJORDEN

De fem tretopphyttene ligger på Nordre Vegge utenfor Horten i Vestfold. Hundre meter over havet og åtte meter over bakkenivå står de trygt forankret i furuer. Alle hyttene har utsikt over Oslofjorden og ligger idyllisk til i trekronene i gammel urskog med barlind og misteltein. Hyttene har fått navn etter fugler som bygger reir eller oppholder seg i området. Du kan velge mellom Ørneredet, Våkeredet, Ugleredet, Haukeredet og Falkeredet. 
ADKOMST: Med litt over en times kjøring fra Oslo er du fremme og ferdig oppvarmet hytte, klar til å nyte solnedgangen over fjorden. 
MER INFO: www.tretopphyyer-oslofjord.no

Ugleredet sett fra luften. Ikke ulik utaiskten du får innendørs! Foto: Gunnar Bækkevold
Ugleredet sett fra luften. Ikke ulik utaiskten du får innendørs! Foto: Gunnar Bækkevold

– Man trenger jo ikke mer på en hytte da? Boltreplass på loftet til barna, og koselig sittekrok nede. 

Helge kikker seg rundt. Ungene forsvant opp på loftet for å leke i sengene foran de store skråvinduene. Fascinasjonen er stor for utsikt til alle tretoppene.

– Nå er jo vi høyest oppe av alle! Gliser Vetle på fem.  

SE OGSÅ: Bildegalleri nederst i saken!

Om du tenker du har hørt om tretopphytter før, så har du nok det. Det har kommet flere rundt om i landet, og de aller første hyttene ble bygget av Frode Schei ved Brummunddal i 2002. Der er det nå seks hytter i trærne, og i 2015 gikk Schei sammen med Trond Barth Andersen for å bygge tilsvarende hytter ved Oslofjorden. Etter sju måneder med rekognosering, fant de drømmeplassen; Veggefjell ved Horten. Hyttene er bygget etter de samme tegningene til Frode fra hyttene i Brummunddal, men med en del endringer for å tilpasse seg dette området. Den siste av de fem hyttene sto klar i april 2018, og her kan du velge mellom Ugleredet, Ørneredet, Haukeredet, Falkeredet og Våkeredet. Alle med spektakulær beliggenhet og utsikt over Oslofjorden, ikke langt fra hverandre. 

Etter å ha blitt husvarme, finner vi raskt ut at det er sitteplasser til flere enn oss, med ekstrabord som kan finnes frem ved behov. Hyttene har både innlagt vann og toalett – men vannet er båret inn ved hjelp av håndkraft før vi ankom hytta, og av alle ting skal vår avføring tømmes for hånd i etterkant. Her er det brukt mye tid på å pønske ut de beste løsningene for komfortabel overnatting i trærne, i alle fall for gjestene! I hyttene finner du heller ingenting i plast, og alt av tre er laget av Barth Andersen i sitt eget snekkerverksted. Alt fra treknagger til trappetrinn og utebord er laget i ask fra Veggeskogen, og til og med vasken på badet er laget i tre. 

– Mamma, når skal vi legge oss?
Jeg holder på å falle ned trappa av spørsmålet. Vetle på fem år er klar for å sove på loftet, rett ved det store vinduet med utsikt, og har allerede lekt sovetid en god stund.  

Et lite vindkast gjør at vi kjenner det er bevegelse i hytta. Ingen fare, heldigvis. Hyttene er beregnet til å tåle en vindstyrke helt opptil 42 meter i sekundet, noe som vil si orkan styrke. Vi skal nok sove trygt.  

– Se, mamma, et ekorn! 
– Og, ett til!

Ute på de to fuglebrettene er det en god blanding av ulike småfugler og tre ekorn som koser seg med frokosten. Vi ligger i senga og nyter utsikten, og Vetle synes fortsatt det kiler i magen. Oslofjorden blinker langt der nede, og vi føler oss som kongene i tretoppene.

Og du, om oppholdet skulle resultere i familieforøkelse ni måneder etter besøket i tretopphyttene, da får du et gavebrev på en overnatting til!