GLADE BARN: Hva med å henge sammen i sommer? Foto: Privat
Lesetid: 6 minutter
Usikkerheten i økonomien legger en demper på de fleste familiers planlegging av sommerferie – og ikke minst budsjett – i år.
Familien Sverre fra Fana utenfor Bergen har hengt seg på den populære hengekøye-trenden, i likhet med mange andre.
Henriette Sverre, kjæresten og de to yngste barna i alderen 11 og 15 år sover ute så ofte de kan, sommer som vinter. De har for det meste sovet i telt, men i mars i fjor byttet de ut teltet med hengekøye, til stor glede for barna.
En av de første turene med hengekøye gikk til Fløyen, hvor de sovnet til en vakker solnedgang.
– Jeg forteller barna at et 1000-stjernes hotell i naturen er bedre enn et 4-stjernes hotell i byen, sier Henriette, selv om vi liker begge deler.
– For de litt eldre barna er det å sove i hengekøye spesielt fint. Man får sitt eget privatliv når man sover for seg selv, samtidig som du sover sammen med de andre som henger ved siden av deg, forklarer Henriette.
– I disse koronatider passer det perfekt. Vi kan til og med dra på tur med venner, for vi henger jo fra hverandre, smiler Henriette, som har introdusert venner for hengekøyeturer mange ganger.
Vedvarende trend
Det finnes en drøss av bøker om friluftsliv og overnattingsturer, som for eksempel Prosjekt Utenetter av Nina Voldstad og Håndbok om å sove ute av Marius Nergård Pettersen.
Sosiale medier flommer over av inspirasjonsbilder fra turfolk i alle aldersgrupper på tur med hengekøye.
Hos leverandøren av to kjente hengekøyemerker, Ticket to the moon og Amok, bekrefter de at det har vært en markant økning i omsetning av hengekøyer.
Steinar Bukve Witsø hos Amok Equipment forteller at de har merket en markant økning i omsetning av sine hengekøyer til det norske markedet.
I 2018-2019 økte omsetningen med 125 prosent, men det er i år omsetningen virkelig har tatt av.
Sammenlignet med samme periode i fjor har omsetningen av Amok-hengekøyene økt med hele 434 prosent på det norske markedet!
– I år må vi jo fokusere på kortreiste turer, så det er nok den viktigeste forklaringsfaktoren til årets ekstra markante vekst, sier Witsø.
– Flere og flere har fått øynene opp for hengekøye-overnatting generelt og ønsker også å heve komforten til et nytt nivå, forteller han.
Alltid ute på tur
Været er tydeligvis ingen hindring for den friluftsglade familien.
– Når man bor i Bergen så kan man ikke vente på godt vær hvis man vil sove ute. Vi sover så mye bedre ute, får masse frisk luft og holder oss friske av å sove ute, forteller Henriette.
Selv om familien bare er ute på en dagstur, så er hengekøyen allikevel med.
Den er så god å henge opp og slappe av i. Henriette forteller at hun også har hatt med seg hengekøyen i barnehagen hvor hun jobber, til barnas store glede. Hun tror til og med at hun kan ha inspirert noen fedre og mødre der til å kjøpe seg hengekøye etter det.
Involver barna i turopplevelsen
Hun slår et slag for de kortreiste turene, det skal ikke være for masete å dra på tur.
Gjør det enkelt, særlig hvis du er nybegynner, er Henriette sitt råd.
Og med små barn er det kjekt at de får ta del i hele turopplevelsen, fra planlegging til pakking og bæring av sin lille sekk.
– Ikke vær redd for å involvere barna på dette, sier Henriette. Barna har ikke vondt av å bli pushet litt på å delta i felles gjøremål, som for eksempel å være med å henge opp sin egen hengekøye. Det gir både mestringsfølelse og turglede, forklarer hun.
Hvor drar man på hengekøyeturer?
– Du kan ikke legge på tur over Hardangervidden på hengekøyetur, presiserer Henriette.
Familien Sverre er ofte på tur i Os utenfor Bergen, hvor det er flotte muligheter for både fiske og bading.
Og de er alltid på jakt etter gode hengekøyeområder når de er ute på tur.
– Barna er like engasjerte i å finne gode områder for å henge opp køyen, forteller moren.
Som et generelt råd, er det å fokusere på hva du har rundt deg i ditt eget nærområde, vel så bra.
– Vi pleier aldri å gå særlig langt, forteller Henriette, som er på tur nesten hver helg.
– Det skal være lav terskel for å dra på tur.
Hvor får man tak i turutstyr?
Erfarne turfolk vet hva man stort sett trenger av utstyr for å få en flott opplevelse.
Men hvis man ikke har særlig erfaring med å være på overnatting ute, så er det lurt å låne utstyr i starten.
Prisene på hengekøyer varierer, fra kr. 599- 2499 kroner. Tilleggsutstyr som en tarp, som beskytter mot nedbør over køya koster fra kr. 499-2000 kroner.
Den ideelle stiftelsen BUA har sportsutstyr til utlån og finnes i veldig mange kommuner rundt om i landet, og er et veldig bra alternativ til trange budsjetter, forteller Henriette.
Det er også mye fint utstyr å få kjøpt brukt, både på Finn.no og Tise.com. Også Fri Flyts bruktmarked kan være et greit sted å starte jakten på rimelig utstyr – eller om du vil selge.
Hva trengs for å overnatte i hengekøye?
• Sovepose og liggeunderlag
En god og varm sovepose er viktig, året rundt. Selv om dagen er varm, kan natten være kald, og sommer i Norge betyr å pakke for alle årstider. Det er gunstig med et liggeunderlag i hengekøyen. Det er nemlig kald luft mellom hengekøyen og bakken, så det er greit å isolere i bunn av hengekøyen med noe varmt. På kalde dager er det mange som liker å ha med en varmeflaske å putte ned i soveposen.
• Hengekøye og tarp
Noen hengekøyer har nok opphengstau som følger med, men sjekk dette før du legger ut på tur. Det er ikke alltid du finner trær som står så nært hverandre, og da trenger du ekstra tau. Tarp eller duk over hengekøyen er også lurt å ha, så er du sikret mot regn og annen nedbør.
• Myggnetting
På mange hengekøyer følger dette med, men det er kjedelig å ikke få sove fordi myggen har seg et festmåltid på din bekostning.
• Varme klær
Ullundertøy er kjekt å ha uansett vær. I tillegg til lue og votter – særlig når sommertemperaturen ikke er så høy. Ha gjerne varme klær tilgjengelig i soveposen når du legger deg, i fall du våkner og er kald på natten. Det er veldig viktig å være varm når man legger seg, så barna løper seg gjerne noen runder rundt for å få opp varmen før de kryper ned i soveposen.
• Hodelykt og og teltlykter
En hodelykt er ikke alltid nødvendig å ha med om sommeren når det er lyst nesten hele døgnet, men det kan være kjekt å ha med. Mange hengekøyeentusiaster tar med seg lyslenker på batteri eller solceller lyser opp leirplassen og skaper hygge.
• Mat og drikke
Man blir alltid enda litt mer sulten på tur når man bruker litt mer krefter enn til vanlig, og vann er lurt å ta med om man ikke kan eller vil belage seg på å finne vann underveis.
TIPS TIL TURMAT
Skal dere gå langt, er det kjekt å ta med mat som veier lite. På kortere tur kan man gjerne bære litt mer, forslag til populær mat:
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.