Høstferien er ekstra fin til fjells.

På tur blir bekymringene mindre i jevn takt med at dekningen på mobilen forsvinner.  De gode naturopplevelsene prøver de å føre videre til barna, slik at de kan sette pris på naturen og de muligheter som ligger der.

Familien Rønneberg satte av et helt år til til å gjennomføre flere turer, glemme alt de burde gjøre hjemme, og leve ut noen av drømmene sammen med hele familien.

Familien består av Jon Rune, kona June, Norah (8), Jon Andreas (5) og minstemann Jørgen (2,5). De bor på Finnsnes i Troms og er glade i både korte og lange turer i skog og mark.

Her er deres turtips som kan gjøre familiens høstturer til en trivelig opplevelse for store og små

1. Sett et realistisk turmål basert på alder og erfaring på barna. La rypeterrenget og/eller den hemmelige multemyren bak sju fjell være til senere.

2. Involver barna i planlegging og pakking, vis gjerne på kartet hvor ferden skal gå.

3. Velg turområde basert på værmelding. Ingenting er bedre enn å få varmen i seg i en lun tømmerkoie i furuskogen. (Statskog har mange åpne hytter og utleiehytter) eller rundt et bål i skogen. Verre er det å gå i tåke og regn på høyfjellet, uten et konkret mål…Prøvd!

4. Utforsk naturen og bruk tiden! Ingenting er mer spennende enn å se under steiner etter biller, fange frosker, studere ulik dyrebæsj, dyrespor… Ta dere tid til dette, da det ofte er dette som blir husket fra turen.

5. Ikke vær redd for å ta barna med på jakt! Har dere jegerprøven, og jakter selv er ingenting bedre enn å involvere de små jegerne. Sikkerhet må stå i høysetet. Gå gjennom reglene for hvordan jakten skal gjennomføres. Den med geværet går 10 meter foran resten, men ikke gå for fort! Alle har hørselvern.

6. Feller du fugl som du ser er død, la barna være med på å «finne» fuglen.

7. Ikke frys fuglen, men spis den til middag underveis på turen! La barna være med å flå, finne hjertet og krås. Er dere fortsatt i skogen, blir det ikke bedre hvis dere kan finne ingredienser til middagen ute. Einebær og blåbær til saus og dekor, sopp (Obs: Pass på hva du plukker, ta kontakt med Soppkontroll du er usikker) som tilbehør. Kanskje en fin liten blomsterkvast til bordpynt?

8. Dra på bærtur! Det tar ikke lang tid å plukke nok blåbær, som passer perfekt til lunsjpannekaker på bålet – eller som nyrørt blåbærsyltetøy på kveldsbrødskiva.

Utemagasinet.no har testet lette stekepanner for turbruk til både primus og bål. 

9. Skal du være lenge på et sted, ta med litt tau så kan dere lage en huske eller en improvisert hytte eller gapahuk. Dette er et morsomt prosjekt for både store og små.

10. Sørg for at barna får dekket behovet for mat og drikke, varme og søvn og du er nesten garantert en flott tur!

God høst!