AVKOBLING: Å jobbe for komforten er en del av essensen med friluftsliv. Til slutt kommer man dit Foto: Oliver Halvorsrød
Lesetid: 6 minutter
Planen er lagt, utstyret skaffet og nå har dere søren meg klart å få hele gjengen med ut i god behold.
Da har tiden kommet for å zoome inn og finne de riktige kvadratmeterne for natta – selve leirplassen.
Det å lete etter leirplass sammen med barna er kjempekjekt! Lær dem hva dere ser etter, og gjør det til en oppdagelsesferd. Uansett alder vil de garantert føle seg som verdifulle teammedlemmer som hjelper med en viktig oppgave.
Den perfekte leirplass har tilgang til vann, en gunstig bålplass, ligger i le og har et flatt, jevnt, tørt og noenlunde mykt underlag.
Å trekke seg litt bort fra det åpne og få trær, berg og knauser mellom dere og vinden gir god ly. Vitsen er å ha det lunt og fint når dere sitter ute.
Unngå flyvende gnister fra bålet og å unngå flapping og blafring i telt og presenninger. (Det kan man faktisk bli helt tullerusk av å ligge og høre på. Faktisk helt seriøst tullerusk.)
«En leirplass ved innsjø, tjern, bekk eller rolig elv er vakkert, og kan gi drikkevann. Men pass på sikkerheten og at det ikke blir for mye insekter.»
UNDERLAG
Vi tør påstå at alle liker best å sove flatt, og litt mykt. Skal dere slå opp telt, skal dere se etter en flat plass uten helning i noen retning og uten store røtter, bergklumper og andre ting dere ikke kan flytte på.
Jo bedre liggeunderlag, jo mer kan dere tåle, men et jevnt, mykt og tørt underlag som gress, lyng eller sand, er topp uansett. Mose ser ofte innbydende og fluffy ut, men den inneholder som regel mye fuktighet i dypet. Pass på at det ikke er mye maur – de kommer ikke til å flytte seg.
Plassen må være minst like stor som teltet, gapahuken eller det dere skal sette opp. Er det trangt, holder det å ha det flatt under sovedelen av teltet, om det skråner eller buler i forteltet, er ikke så farlig.
Husk likevel at det gjør rimelig vondt å sette kneet på en rot mens du kryper rundt etter noe, så finn et så jevnt sted som mulig. Kost unna småstein, kongler og pinner før dere slår opp husværet, og legg ned et par store greiner med granbar dersom dere vil ha litt ekstra komfort.
Dersom det er fare for regn, bør dere ikke legge dere på et sted vann vil renne mot. Altså er det bedre å ligge på toppen av bakken enn i bunnen.
Et tips som forenkler, er å se etter plasser der noen allerede har valgt å telte – flatt gress eller lyng er sikre spor. Pass bare på dersom det er mange kuruker i nærheten:
Da er det ikke en teltplass, men en favorittplass for frittbeitende kyr dere har funnet. Se etter et alternativ, så slipper dere kamp om territoriet midt i kveldsen eller å evakuere i rasende fart på morgenen når noe enormt snubler i teltbardunene.
Vi har måttet forsvare oss med både liggeunderlag, bilhorn, obskøne fraser, tomme trusler og filmdrone (ja, faktisk) mot nærgående drøvtyggere i både Leir-, Her- og Norangsdalen.
TRÆR
Det er alltid fint med detaljer som gjør livet lettere, som for eksempel trær å henge klessnor, hengekøye, tarp, klær osv. i.
Er det et kult klatretre (eller noen store, spennende steiner eller berg) i umiddelbar nærhet, er det heller aldri dumt.
Viktige ingredienser i en god leirplass er bålplass, ly for vinden, ly for sola og flatt og behagelig underlag. Trær rundt leirplassen er praktisk for lek og oppheng.
RUTINER I LEIREN
Når dere er i gang med å slå leir, vil dere raskt merke at det er noe helt eget med det. Å få til en god leir gir skikkelig mestringsfølelse for både store og små.
Det er akkurat som om entusiasmen og oppdagelsesreisende-modusen når toppen idet vi beslaglegger et lite stykke Norge på denne måten – vi føler oss som pionerer, nybyggere og konger i eget kongerike!
WORK, THEN PLAY
Å gjøre klar soveplassen straks man har valgt leir kan kanskje høres strengt ut for de som er veldig opptatt av å komme i gang med høydepunkter og glansnummer som fisking, klatring eller bading.
Men det er en fin van. Har man snakket om at dette er regelen, godtar og verdsetter de fleste barn denne rutinen i utelivet. Engasjer hele gjengen i oppriggingen, og deleger oppgaver etter lyst og evner. Her er det rom for både teltplugg-kapteiner, bardun-kontrollører og bakkerydde-mannskap.
Telt, hengekøye eller gapahuk skal opp, liggeunderlag og soveposer skal ordnes, og alt dere ikke trenger i nærmeste fremtid, skal ryddes på en fast plass. Eventuelle småbarn som nekter å delta, kan for eksempel få lov å slå seg løs i en hengekøye – da vet dere hvor dere har dem!
ORDEN PÅ SEKKENE
Finn en fast plass for sekkene, for eksempel i forteltet, slik at de ikke slenger rundt på leirplassen. Det går også an å bruke magebeltet til å stroppe ryggsekken fast rundt et tre. Med sekkene hengende i praktisk høyde er det enkelt for både å finne frem og rydde tilbake.
Det er praktisk å henge posen i et tre og la den ha fast plass hele turen. Da slipper dere også at barn, dyr eller fugler drar søppel utover.
MATPOSE OG VANNKJØLING
Vi pakker alltid maten vår i en stor, vanntett rullepose. Når denne rulles igjen i enden og klipses igjen med klype, er den helt tett, og vi unngår at eventuelle mateksplosjoner lekker ut i sekken underveis.
Posen er lett å henge opp i et tre for å unngå dyr, insekter og fugler, og slipper ikke ut lukt som tiltrekker dem. Dersom du klemmer ut mest mulig luft av en slik pose før du lukker den, kan du senke den ned i vann og få litt kjøleskapseffekt!
Husk å veie ned med steiner eller binde fast posen, slik at du unngår at middagen blir sjøsatt ved en feil.
Boken er rikt illustrert og kommer med mange råd for å utvikle friluftslivskunnskapen din til neste nivå - og til å hjelpe de yngste inn i en sunn og motiverende friluftsvane.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.