Turister er blitt observert i fjellet, gjerne på veg til Trolltunga eller Preikestolen med alt fra flip flops og høye hæler til stive høyalpinstøvler. Hvilke sko du velger for turen kan i stor grad påvirke turutbyttet.
For lette sko kan i verste fall føre til overtråkk og beinbrudd, mens altfor stive og tunge sko på den andre siden kan gjøre turen unødvendig slitsom.
Denne sko-guiden gir deg et godt innblikk i hvilket utvalg og muligheter du har innen fjellsko. Vær ærlig med hva slags turer du har foran deg, og velg fottøy deretter.
De mest populære fjellskoene
1. Lave fjellsko/anmarsjsko
De lave fjellskoene kan minne om terrengløpeskoene på flere måter. De er lette og har lav og myk overdel. Hovedforskjellen på anmarsjsko og terrengløpesko ligger i stivheten på sålen. Anmarsjsko er tilpasset gange med sekk. De er også konstruert for å kunne fungere litt som klatresko på klyvepassasjer. Anmarsjsko har ofte en yttersåle med ganske grovt mønster, men med skarpe kanter både foran og på siden. Disse kantene gjør det lettere å stå på små fjellhyller, eller putte skotuppen inn i små naturlige trinn på et sva. Også mellomsålen på anmarsjsko vil være hardere enn på en terrengløpesko. Her er det tatt høyde for at du bærer sekk, og at dempingen i skoene må være fastere. Det er heller ikke like stort behov for myk demping når man går som når man løper. Med stivere mellomsåle er det også enklere å bygge inn mer støtte i anmarsjsko enn i løpesko, noe som igjen gjør det tryggere å bære tung sekk. Godt egnet for dagsturer når du ikke skal bære så tungt.
LaSportivas Tx2 leather er en anmarsjsko som minner om en klatresko. Den har lisser helt ned til tærne og en passform som gir trygg kontakt med fjellet. Klatresone på tærne og støtdempende EVA-mellomsåle gir komfort både på sva og flatmark.

LaSportiva Tx2 Leather
LaSportiva Tx2 Leather
- 1899 kroner
- Lasportiva.com
2. Mellomhøye tursko
De mellomhøye turskoene kan vi dele inn i to kategorier. De som minner om anmarsj-sko og de som minner om terrengløpesko. Blant de mellomhøye turskoene finnes det både stive og myke alternativer. De som ligger nærmest terrengløpeskoene vil være myke i sålen. Løpeskoprodusenten Hoka entret fjellskomarkedet med sine Hoka Toa. Det mellomhøye skaftet er da tilstede både for å beskytte mot vann og kulde, og for å gi noe mer støtte rundt ankelen. På lette turstøvler tilsvarende anmarsjsko vil det forhøyde skaftet ha både en mer støttende funksjon, samt en funksjon for å beskytte ankelen mot slag og skraper fra lyng og busker. De mellomhøye tuskoene er gjerne ganske mye lettere enn de kraftigere fjellstøvlene, og vil også sortere under betegnelesen fast hiking-sko. Skal du gå turer i skogsterreng, og dagsturer i fjellet uten alt for tung sekk kan det være denne kategorien sko du bør se på. Går du med tung sekk velger du en stivere variant.
Vasque Breeze er en lett og myk sko som likevel har god ankelstøtte. Den har Gore Tex-membran og kommer både i herre og damemodeller. Sålen fra Vibram er laget eksklusivt for Vasque.

Vasque Breeze LT GTX
Vasque Breeze LT GTX
3. Klassiske fjellstøvler
Fjellstøvlene her har stiv såle med grovt mønster og stivt og høyt skaft. Vi kan dele støvlene i to kategorier: De som er laget av lær og de som er laget av kunstfiber. Mange moderne fjellstøvler lages helt uten lær. Både for å spare vekt, men også i noen tilfeller for å være veganske alternativer - altså uten materialer fra dyr. Disse vil ha mange av de samme egenskapene som lærstøvlene. De har vanntett membran og et solid ytterstoff. Lærfrie støvler krever et annet vedlikehold enn lærstøvler. Lærstøvler krever at du smører og pusser læret. Ikke så mye for å opprettholde vanntettheten, da de fleste skinnstøvler også har vanntett membran, men for å holde læret mykt og unngå at vann trenger inn i overflaten. God smøring gjør at skoene ikke holder på fukt, samt at de ser finere ut.
Enkelte støvler i kategorien kan ha spor til feste av stegjern. Du velger sko herfra dersom du skal gå i høyfjellet med mye ur og stein og gjerne bære tung sekk. Skal du gå mye på bre og på snø kan du også bruke støvler i denne kategorien, da gjerne med gamasjer utenpå, men du kan også velge enda kraftigere støvler. Er du på jakt etter nye fjellstøvler for sommeren, bør du ta en titt på testen vi gjorde av klassiske fjellstøvler.
Crispi Briksdal er en klassisk fjellstøvel laget i fullnarvet Nubuk-lær og med Gore Tex-membran. Lissene går helt frem til tærne så du får låst fast foten nede i skoen.

Crispi Briksdal
Crispi Briksdal
- 3999 kroner
- Crispinorge.no
Den norske skoprodusenten Viking og Den norske Turistforening har samarbeidet om fjellstøvelen Viking Classic. Modellen er middels bred, og en EVA-mellomsåle gir riktig kombinasjon av stabilitet, fleksibilitet og demping i hælen. Enkelt å feste gamasjer.

VIKING Classic
VIKING Classic
4. Terrengløpesko
Terrengløpeskoene benyttes i alt fra motbakkeløp til mer ekstreme fjellmaraton og ultraløp, og du kan selvsagt også kan gå på tur på sti og i fjellet med dem. Terrengløpesko kommer i flere varianter, både med ganske mye støtte, demping og beskyttelse, og lite støtte og beskyttelse. Felles for alle terrengløpesko er at de har en ganske grov såle som griper godt på både jord og fjell. De letteste variantene egner seg best til løping og vil kunne bli for tynne mot steinene i grov norsk ur, spesielt hvis du bærer sekk. De mest solide terrengløpeskoene, beskytter godt mot underlaget og kan fungere bra på raske turer i skog og fjell, også med lett oppakning. Bærer du tung sekk, eller er tung selv, vil du nok kunne oppleve at du kjenner skarpe steiner gjennom skoene, samt at skoene gir for lite støtte. Noen sko kommer med egne plater i sålen for å beskytte mot de skarpeste steinene, men dempingen i skoene vil likevel fort bunnes med tung sekk. Terrengløpesko er myke, noe som gjør at du lett kan lande med hele fotsålen på skrå steiner, men det gjør det også mer krevende å stå på tærne på små fjellstier og steiner, samt klyve opp bratte fjellskrenter der du må stå på tærne på små steinformasjoner. UTE har tidligere testet terrengsløpesko for sti og fjell og løpesko med høyt skaft, når du vil slippe barnnåler og annet bøss i skoen.
Dynafits bestselger Dynafit SL Feline er nå oppgradert med Pomoca-yttersåle, som skal gi enda bedre grep når det er vått. Skoen har 8 mm dropp, og smart lomme for lisser.

Dynafit Feline S L
Dynafit Feline S L
Mer avanserte, alpine fjellstøvler og brestøvler
1 Alpine fjellstøvler/brestøvler
Disse kjennetegnes først og fremst med stive såler, for at de skal fungere til klatring i bratt terreng, og på breturer når du er avhengig av stegjern. Disse støvlene har i tillegg gjerne høye skaft, som stiver av anklene. Til sammen gir dette egenskaper som er gode i bratt steinur og bre, og når du går med sekk, mens de vil føles stive og klumpete på mykere underlag. Skal du opp i de virkelig høye fjellene i Alpene, Andes eller Himalaya vil du trenge støvler som holder deg tørr og varm på beina i ekstrem kulde. Noen støvler har integrert gamasje helt opp til knærne.
Alfa Juvass er en lett støvel som likevel er beregnet på harde turer på bre og i høye fjell. Skoene er utviklet i samarbeid med breførere og har pustende yttermateriale, Gore Tex-membran og kraftig Vibram-såle. Snøresystemet lar deg justere hvor stramt du vil ha lissene flere steder over vrista.

Alfa Juvass
Alfa Juvass
Mammuts Nortwand-sko skiller seg ut med strikket overdel som skal gi ekstra god passform. Gummiforsterkning rundt hele skoen sørger for beskyttelse. Støvlene skal holde varmen ned til minus 30 grader og passer selvfølgelig alle typer steg- og isjern.

Mammut Nordwand Knit high GTX
Mammut Nordwand Knit high GTX
Scarpa sin mest allsidige og slitesterke alpine støvel skal kombinere moderne funksjoner med tradisjonell pålitelighet. Beskyttende gummirand rundt hele skoen gir ekstra slitestyrke. Passer til alle typer stegjern og har Gore Tex membran for vanntetthet.

Scarpa Mont Blanc Pro GTX
Scarpa Mont Blanc Pro GTX
2. Jaktstøvler
På jakt går man ofte utenfor stier og det er derfor ønskelig med høyt skaft for å beskytte seg mot lyng, buskas og myr. Samtidig må de være gode å gå i, dag etter dag. Sålene ligner de som er på lave fjellstøvler, og en god jaktstøvel kan også brukes som fjellturstøvel for dem ønsker ekstra beskyttelse og støtte rundt anklene. Samtidig stiver ikke skaftet av ankelen, som på de kraftige fjellstøvlene, og de vil ikke gi den samme støtten i det bratteste terrenget.
Forsvarets marsjstøvel, kjent som M/77, har sine tilhengere også utenfor millitærets rekker. Skinn-støvelen fra Alfa har vært uforandret i over 40 år og er en støvel mange blir glad i. Den er laget av lær og har ingen vanntett membran. Den må derfor behandles og pusses for å holde seg vanntett og myk. Alfa M/77 kommer levert uten innleggssåle.
Alfa Militær M/77 Black
Lundhags sin høye støvel, Jaure II Light high, er en lettere versjon av Lundhags mest tekniske støvel, i kontrast til nye Lundhags Gränsland. Jaktstøvelen har en helt vanntett underdel som er forsterket med et solid gummilag. Skaftet er i Nubuck-lær uten membran under og må derfor smøres for å være vanntett. Lundhag-støvelen er tross det høye skaftet, ganske lett.
3. Barfotsko
Det letteste alternativet du kan velge er selvfølgelig å gå barbeint. Noen insisterer på at det er uproblematisk og at det tilfører turen noe ekstra. Neste steg på lista vil være Vibrams unike Fivefingers sko. Vibram-skoene som har fotfasong og separate tær startet opprinnelig som sko for elvepadling, der målet var så lite volum som mulig i kajakken, men likevel godt grep og god beskyttelse på skarpe steiner. Da Christopher McDougalls bok Født til å løpe slo gjennom med et brak i 2009, og naturlig løping ble en greie. Vibrams Fivefingers også lansert som terrengløpesko og vandresko for de som ønsket full kontakt med underlaget, uten fare for kutt og skrubbsår under føttene. Vibram Fivefingers er det nærmeste du kommer å gå i fjellet barbeint. Fordelene er ekstrem lav bygghøyde som gjør overtråkk mindre sannsynlig. I tillegg trener du opp musklene i føttene og leggene. Ulempen er null støtte og null demping. Du må være lett på tå og sterk i leggene for å tåle lenger turer med disse på beina. I tillegg vil du kunne få vondt under føttene på skarpe steiner, spesielt hvis du går med sekk. Ønsker du å vende deg til Fivefingers-sko anbefaler vi at du gjør dette på myke skogsstier uten for mye stein.
Vibram Fivefingers Womens V-trek