HODELYKT – BEST I TEST 2022

De beste hodelyktene – 2022

Vi har testet lette hodelykter til aktiviteter som løping og langrenn, og kraftige hodelykter når du trenger mer lys.  

test av hodelykt
TEST AV HODELYKTER: Lysmengde, batterikapasitet og hvordan hodelykten sitter på hodet er vesentlige kriterier når vi tester hodelykter. Foto: Egill Danielsen

Hvis du skal gå en kveldstur eller trene i helt eller delvis i opplyste strøk, kan det være nok med enkel og rimelig hodelykt, med 500-1000 lumen. Dyrere og kraftigere hodelykter vil ofte ha et større bruksområde når du trenger mer lys, eller til spesifikke aktiviteter. 

Dagens hodelykter har muligheter for å justere lysstyrken opp og ned, noe som er gunstig for å forlenge batteritiden, eller man vil unngå å blende omgivelsene altfor mye. 

Den billigste hodelykten vi har testet koster rundt 500 kroner, mens den dyreste lykten koster over 12.000 kroner. Nedenfor har vi samlet våre tester av ulike hodelykter.

Lette hodelykter til løping 

En god hodelykt til løping har bra variasjon mellom lysbredde og lysfokus. Fokusert lys vil gi opplevelsen av å se lengre frem, ulempen er at du mister mer lys på sidene. Får du et bredere lys, oppleves det som mer behagelig.

Petzl Nao + er intelligent hodelykt som tilpasser nærsyn og fjernsyn etter hvor du plasserer hodet. Denne lykta ble testvinner i gruppetesten av løpelykter. Den gir et godt lys å løpe i, og sitter godt. 

Petzl Bindi veier bare 40 gram, og er hittil den aller letteste hodelykta vi har vært borti. Den tar ikke stor plass i løpejakka, om det blir mørkt før du kommer hjem.  

Mila Vega er klassikeren blant orienteringsløperne, vi har testet jakt-versjonen.

Test av hodelykter løping
KVELDENS LYSPUNKT: Med en god hodelykt trenger du ikke legge joggeskoene på hylla, selv om det er blitt mørkt ute. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Black Diamond Spot er en liten, lett og rimelig lykt med god batterikapasitet, og som fort kan bli med på en rekke turer. BD-lykta tåler god vann, men den kan ikke lades.

Lumonite Compass er en lett, men solid lykt. Lumonite-lyktene har den kule effekten «måneskinnslys» på 5 lumen, hvis du vil beholde mest mulig av det naturlige lyset. Med den innstillingen kan du ha lys i flere dager. Denne finnes også i en mini-versjon.

lys hodelykt
RØDT LYS: Dette er ment som nattlys for ikke å ødelegge nattsynet, og når du ikke vil blende andre. Det er ganske umulig å løpe med, men en fin funksjon ved pauser. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Hodelyktene med best batterikapasitet 

Til overnattingsturer og langturer som varer over flere dager vil god batterikapasitet, eller lademuligheter, være et vesentlig poeng. Det er alltid lurt å fullade hodelykten før tur, for å ha kontroll på hvor mye strøm du har igjen. Husk også at batteritiden kan reduseres med kulde. 

I tillegg til nevnte Lumonite Compass R, så er LedX Kaa 2000 en solid hodelykt som lyser opp i nattemørket. Batterikapasiteten er nærmere fire timer, om du holder den på 1000 lumen. 

Petzl Duo S har oppgitt batterikapasitet på 3,5 time på max styrke, og har fått vår «anbefalt»-stempel om du ikke må ha det aller sterkeste lyset.

Kraftige hodelykter 

test av hodelykter
TEST AV KRAFTIGE HODELYKTER: Mange nordmenn har oppdaget hvordan en god hodelykt utvider friluftslivet. Foto: Egill Danielsen

Når farten øker, for eksempel i langrenn, skikjøring eller hundekjøring, er det en fordel at hodelykta lyser opp mer enn noen få meter foran deg. Lykta bør også tåle nedbør. 

Lupine Betty var lenge det ypperste du kunne velge blant toppmodellene innen hodelykter, og ble også testvinner i vår gruppetest av toppmodellene innen kraftige hodelykter. Både lykt og batteri er i særklasse når det gjelder kvalitetsfølelse, enten til orientering eller andre aktiviteter. Lupine Wilma er litt rimeligere modell, men fortsatt en svært god hodelykt fra den tyske produsenten. 

LUPINE BETTY: Med denne lykta har du muligheten til vid eller smal lysspredning. Foto: Egill Danielsen
LUPINE BETTY: Med denne lykta har du muligheten til vid eller smal lysspredning. Foto: Egill Danielsen

Moonlight Bright As Day 12000 er «mer sol enn måne» og egner seg godt til friluftsaktiviteter som ikke innebærer altfor mye hopping og risting, på grunn av det store batteriet. Lykta har 12000 lumen, og innebygd kjølevifte.

Kraftige LED-hodelykter trenger som regel trenger kjøling av fartsvind for ikke å bli varme. Blir de for varme vil elektronikken redusere lysstyrken. Mila VegaLumonite LeaderLedx og Swenor har store kjøleribber. 

Hva er viktig ved valg av hodelykt?  

Ingen liker å gjøre bomkjøp, og vi er aller mest opptatt av hvordan lykta fungerer til praktisk bruk. 

Når vi tester hodelykter, er vi særlig opptatt av følgende kriterier:

Batteritid: Hvor lenge kan vi forvente at lykten gir lys.  

Lysstyrke: Hodelykter har ofte trinnvis justering med ulike lysstyrker og lysspredning (lengde og bredde) 

Funksjonalitet: Er brukerfunksjonene er intuitive og enkel å betjene, og spiller det noen rolle med eller uten hansker/votter. Knapper, hodebånd, justeringsmuligheter etc. 

• Komfort: Hodebånd, vekt og vektfordeling mellom lyktehode og batteri.  

• Driftssikker: I hvilken grad takler hodelykta utendørs aktivitet. Noen lykter er solide og tåler hardere bruk, mens andre hodelykter må behandles mer varsomt. Det er individuelt hva som er viktigst.

• Vekt: Dette er ganske vesentlig når du skal ha noe på hodet. Lyktene er veid av oss og inkluderer batterier og hodebånd. 

Pris: Vi vektlegger sjelden pris i totalvurderingen i våre tester, men av og til nevnt i teksten,  og selvsagt relevant under vurderingen av «mye for pengene». Vi gjør oppmerksom på at oppgitt pris kan variere fra butikk til butikk. 

Test av PETZL Nao+

Hodelykta PETZL Nao+ lyser automatisk etter hvordan du snur hodet, og bestemmer lysmengden deretter.

Testvinneren PETZL Nao+
Testvinneren PETZL Nao+
UTE_testvinner
PETZL Nao+

Modell: Petzl Nao+
Pris: 2200 kr
Vekt: 193 gram
Lumen: 750
Vanntetthet: IPX4
Batteritid på maks styrke: 1,5 timer *
Makslys: 140 meter

skala
9/10

Med innebygd sensor justerer reactive lightning-teknologien lyset automatisk etter hvordan du snur hodet, og bestemmer lysmengde deretter.

På denne måten vil du hele tiden få det beste lyset tilpasset fjern- og nærsyn, uten at du trenger å klikke deg frem til det.

Du kan også manuelt kontrollere lyset, med mye eller lite lys. Nytt på denne modellen fra tidligere Nao 2, er blant annet et rødt blinkende lys bak, som du kan aktivere via en mobilapplikasjon.

Du kan derimot ikke ha rødt lys foran. Muligheten til å ha i AAA-batteriet er borte, noe som gjør at den ikke har en nødløsning om du skulle gå tom for strøm.

Reservemodus: 15 lumen, 2 timer
Autonomymodus: 320 lumens, 85 meter lyslengde, 15-25 time
Max: 750 lumen, 140 meter lyslengde
* 1,5 timer på full lysstyrke vil si ved bruk av constant lightning, og da med 530 lumen. Ved Reactive lightning kan du få 750 lumen, men dette er kun i kortere perioder.

«Testvinneren PETZL Nao+ er en hodelykt som gir deg mye lys, og som samtidig sitter godt på hodet uten å føles for tung».

Nao+ gir et lys som tilpasser seg på en god måte, uten at du trenger å justere selv, og dette er også med på å spare batteriet.

Knotten man bruker for å skru den på er stor, og enkel å bruke med hansker. Det er muligheter for å ta av batteriet og ha det i lomma eller feste det et annet sted enn på bakhodet, men vi synes det fungerer fint på hodet. 

Programmeringen via en mobilapp er verdt å sette seg inn i. Her kan du blant annet programmere et blinkende lys som sender morsesignal ved en nødsituasjon, eller laste ned det lysprogrammet som gir deg så lang batteritid du trenger.

Her får du en hodelykt som gir deg mye lys, og som samtidig sitter godt på hodet uten å føles for tung. Nao+ kommer med tre års garanti på lampen, 1 års garanti på batteriet.

VURDERING
Vekt
Lys i bruk
Praktisk
Komfort
Totalt
PLUSS

• Godt løpelys

• Lett

MINUS

• ikke mulighet for vanlige batterier

• lang ladetid (6-8 timer)

Test av Moonlight Bright As Day 12000

Hodelykten Moonlight Bright As Day 12000 er et redskap som virkelig lyser opp omgivelsene rundt deg.

test av moonlight bright as day 12000
NESTEN IKKE TIL Å TRO: Moonlight Bright As Day 12000
Moonlight Bright As Day 12000

Moonlight Bright As Day 12000

Oppgitt lysmengde: 12000 lumen

Lysstyrke nivåer: 4

Vekt: 150 gram (lykthode)

Vinkel på lysstråle: bred/medium/lang

Batteri: Ikke oppgitt

Brenntid: Ikke oppgitt 

Fargetemperatur: ikke oppgitt

Vanntetthet: Ikke oppgitt

Pris: 10.999,- (15000-lumen utgave som kommer til høsten.)

Utlånt av:  Moonlight Mountain Gear  

skala
9/10

Moonlight Bright As Day. Ja, med 12000 lumen føles den mer som sol enn måne.

Dette er ganske enkelt det råeste vi noen gang har prøvd. Og neste sesong kommer den til alt overmål i en utgave som blåser ut 16000 lumen.

Apropos blåser: Denne hysteriske hodelykten blåser faktisk luft. Den har altså en innebygget kjølevifte som slår seg på når temperaturen i lyktehodet stiger for høyt. Dette må til for at den skal kunne klare å lyse maks over tid. Det å lyse maksimalt over tid påstår faktisk produsenten at den skal klare. Det gjelder ikke mange hodelykter.

Moonlight har innebygget vifte og kjøleribber.
INKLUDERT AVKJØLING: Moonlight har innebygget vifte og kjøleribber.

I bruk er dette voldsomme saker. Batteriet er størst og tyngst i testen, med separat styringselektronikk som plasseres på utsiden. Lyktehodet er også stort, men forbausende lett.

Likevel kommer tyngdepunktet med det litt slappe hodebåndet såpass langt fram at det blir mye hopp og sprett om man løper. Lykten egner seg bedre til ski og er den ultimate frikjørings-lykt.

Produsenten opplyser at neste års versjon får et kraftigere og bedre hodebånd.

moonlight bright as day
moonlight bright as day

Lysbildet er fantastisk og vi forstår knapt hvordan Moonlight har klart å få den til å lyse både bredt og langt på en slik måte. Vi gir også pluss for stor og god bryter og intuitiv betjening.

Denne hodelykten er nok for spesielt interesserte med et forholdsvis smalt bruksområde, men er altså det absolutt noe av det råeste vi har prøvd noen gang. Produsenten opplyser at neste års lykt blir enda mer ekstrem med både oppgradert lyktehode og nytt batteri og styringsenhet.

  

VURDERING
Poeng
PLUSS

Sterkt lys

Fantastisk lysbilde

MINUS

Tungt og stort batteri

Test av Petzl Duo S

Petzl Duo S er en hodelykt man blir mer glad i jo mer man bruker den. Og det til tross for at den ikke lyser spesielt sterkt.

Test av Petzl Duo S
BEST PÅ NÆRT HOLD: Petzl Duo S
UTE_anbefaler
Petzl Duo S

Samlet avgitt lys: 750 (boost: 1100) lumen

Lysstyrke-nivåer: 5 nivåer

Vekt: 370 gram (med hodebånd og batteri)

Spredning av lys: Ultra vid, blandet og spot

Fargetemperatur: Ikke oppgitt

Brenntid: 3,5 timer (max styrke) 

Vanntetthet: IP 67

Pris: 2059,-

Utlånt av: Petzl Nordic 

skala
6/10

Petzl Duo S er ikke av de letteste på markedet, men vekten er veldig godt balansert på hodet når batteriet sitter påmontert bak.

Hodelykten betjenes lett med hanskene på. Betjeningen er enkel og intuitiv og her finnes fem nivåer av lys med vekt på spredning på de laveste nivåene.

Nivå 5 er en ren bøttekaster med nærmest søkelykt-funksjon.

Test av petzl duo s hodelykt
TEST AV HODELYKTER: Spredning av lyset er det beste med Petzl Duo S. Foto: Egill Danielsen

Selve lysbildet er mer enn godkjent: 750 lumen (1100 lumen boost) kan høres pinglete ut, men måten lyset fordeles på gjør at den fungerer bedre enn mange lykter med to-tre ganger så mange påståtte lumen, og egner seg til både fotturer og løping på sti.

Lavere lumen-tall medfører mindre strømforbruk, noe som viser seg ved at denne lykten har den lengste brenntiden på full styrke.

Petzl Duo S sitt aller sterkeste kort er en nydelig spredning av lyset – omtrent fra beina dine og 15-20 meter fram. Det hele med god vidvinkel slik at du slipper tunnelsyn i mørket.

Om du ikke trenger det sterkeste lyset er Duo S blant de beste kjøpene du kan gjøre.

VURDERING
Poeng
PLUSS

Svært behagelig lysbilde

God kvalitetsfølelse

MINUS

Lysstyrke

Test av BLACK DIAMOND Spot

Black Diamond Spot er en super hodelykt å ha med på alle slags friluftsturer. Du får en solid lykt som både tåler mye og har lang batteritid.

Black Diamond Spot
Black Diamond Spot
BLACK DIAMOND Spot

Modell: Black Diamond Spot 
Pris: 499 kr
Vekt: 90 gram
Lumen: 300
Vanntetthet: IPX8
Batteritid på maks styrke: 30 timer
Makslys: 80 m

skala
8/10

Denne lykta består av et hodebånd som enkelt justeres, og selve lykta kan tiltes opp og ned.

Den består av tre LED-lys; en for langlys, en for nærlys, og en for rødt lys.

Du kan også bruke både nærlys og fjernlys samtidig. Lyset kan dimmes, du kan også sette på hvitt blinkende lys, og den kan låses. Lykta bruker tre AAA-batterier, og kan ikke lades. En knapp på siden gir deg PowerTap, som vil si at du kan justere ned eller opp lyset med ett klikk.

Min: 6 lumen, 3 meter lyslengde, 125 timer
Max: 300 lumen, 80 meter lyslengde, 30 timer

Black Diamond Spot sitter godt på hodet, og føles lett selv om batteriene sitter foran.

Spot er en solid liten sak, med bare 88 gram, og den skal være vanntett med IPX8. Dermed skal den tåle en halvtime under vann på 1 meter.

Batteritiden er oppgitt til imponerende 30 timer på full lysstyrke, noe som slår de andre langt ned i støvlene. Regn likevel med noe kortere tid, da temperaturen rundt påvirker batteriet.

I bruk fremstår den som litt tungvint, da det må trykkes en del når du skal finne de rette innstillingene. Som løpelykt fungerer den ok, den lyser overraskende langt og bredt, men vi skulle gjerne hatt litt lengre lys fremover for den største farten.

Den sitter godt på hodet, og føles lett selv om batteriene sitter foran. Dette er en super lykt å ha med på alle slags friluftsturer da du får en solid lykt som både tåler mye og har lang batteritid.

Den fungerer også tilfredsstillende til løpeturene. Spot kommer med tre års garanti.

VURDERING
Vekt
Lys i bruk
Praktisk
Komfort
Totalt
PLUSS

Lang batteritid

Solid

MINUS

Mye trykking for å finne rett innstilling

Kan ikke lades

Test av Swenor F1 V3

Swenor F1 V3 er en kraftig hodelykt, og en klassiker som framstår som den mest behagelige hodelykten blant toppmodellene.

Test av Swenor F1 V3
TESTET: Swenor F1 V3 er ikke den råeste hodelykta i denne testen, men svært komfortabel.
Swenor F1 V3

Swenor F1 V3 

Oppgitt lysmengde: 2050 lumen (Oppgitt som stabil over tid)

Lysstyrke-nivåer: 3

Vekt: 169 gram (lykthode og hodebånd)

Vinkel på lysstråle: medium

Batteri: 6,8 Ah

Brenntid: 2 timer og 10 minutter 

Fargetemperatur: 5000 kelvin

Vanntetthet: Ikke oppgitt

Pris: 6000,-

skala
9/10

Swenor F1 V3 er en fantastisk lykt å ha på hodet. Med et lyktehode på bare 64 gram og ett av de beste hodebåndene i testen merker du rett og slett ikke at den er der.

Swenor F1 i versjon tre er kraftigere enn tidligere modeller og har fått et jevnere lysbilde med mer spredning. Likevel er det ikke like sømløst i overgangen mellom vidvinkel og spot som en del av konkurrentene. 

swenor f1 v3
swenor f1 v3

Det kan også virke som om en av diodene opererer med en varmere fargetemperatur enn de andre. Resultatet er at deler av lysbildet oppleves som nettopp varmere eller ørlite grann gulere om man vil. Dette opptrer i nærfeltet og er bare merkbart på snø, men vi opplever det ikke sjenerende, snarere tvert imot. Fenomenet opptrer også hos Ledx uten at vi vet hvorfor. 

Med et batteri på 6,8 amperetimer lyser lykten et par timer på fullt, omtrent som konkurrentene. Dette holder som regel til en lang treningstur inkludert sikkerhetsmargin, særlig om man dimmer ned et hakk når man ikke trenger bånn spiker.

Med drøy 2000 lumen er lykten en av de svakeste i testen. Snodig nok oppleves det tilstrekkelig til løping i skog, også utenfor stiene.

Når lykten samtidig er så lett, kan vi tilgi at den ikke er like rå som konkurrentene. Vi gir imidlertid trekk for at batteriet ikke er innkapslet. Kontrollfunksjonen for batteriet er ikke like enkel som hos for eksempel Lupine Betty RX14

 

 

VURDERING
Poeng:
PLUSS

Lysstyrke

MINUS

Batteri er dårlig beskyttet

Test av Lupine Wilma

Hodelykten Lupine Wilma minner veldig mye om Lupine Betty, bare i et mindre format.

Test av Lupine Wilma
TEST: Lupine Wilma er en god lykt til en mer sympatisk pris enn Lupine Betty
Lupine Wilma

Avgitt lys: 3200 lumen

Lysstyrke-nivåer: 4 (programmerbart)

Vekt: 193 gram (lyktehode og hodebånd) 

Vinkel på lysstråle: trang (uten spredningsfilter) vid (med spredingsfilter)

Batteri: 6,9 Ah 

Brenntid: 2 timer

Fargeteperatur: 5500 Kelvin

Vanntetthet: IP 68

Pris: Kr 6599,-

Utlånt av: Bertel O. Steen Tactical 

Lyktehodet på Lupine Wilma er mindre og lettere enn på Lupine Betty, og det medfølgende batteriet er omlag halvparten så stort som på Betty.

Lyset er naturligvis ikke like sterkt. 

Forøvrig er det stort sett bare likheter mellom de to hodelyktene fra velkjente Lupine: Kvalitetsfølelse og betjening av både lykt og batterisystem overgår de fleste. 

Tilgang til ekstrautstyr som sykkelfeste, sprederfilter og batterier i ulike størrelser er stort.

Lupine Wilma
Lupine Wilma

Det er litt  synd at Lupine ikke markedsfører for eksempel sprederfilteret mer. Fordi dette gir deg to lykter i én; nemlig spreder med mykt, bredt lys og høyfartslykt med mer konsentrert lysstråle.

At Wilma har et lettere lyktehode enn Betty kjennes. Her sitter det enda roligere på pannen under løping. At lysstyrken er svakere er merkbart – men mindre enn ventet. Vi tror at de fleste vil greie seg med Wilma, med unntak av hardcore høyfarts-entusiaster.

PLUSS

Kompakt størrelse

God spredning (med filter)

Suveren kvalitetsfølelse

MINUS

Pris per lumen

Test av Lupine Betty RX 14

Lupine Betty var lenge det ypperste du kunne velge blant high-end hodelykter. Det er den fortsatt, men den er innhentet av konkurrentene på særlig ett område; nemlig lysstyrke.

Test av Lupine Betty RX 14
TESTET: Lupine Betty RX 14 er en velkjent toppmodell fra Lupine.
UTE_testvinner
Lupine Betty RX 14

Avgitt lys: 5000 lumen

Lysstyrke-nivåer: 4 (programmerbart)

Vekt: 232 gram (lyktehode og hodebånd) 

Vinkel på lysstråle: trang (uten spredningsfilter) vid (med spredningsfilter)

Batteri: 13,8 Ah 

Brenntid: 2 timer

Fargetemperatur: 5500 Kelvin

Vanntetthet: IP 68

Pris: 12.899,-

Utlånt av: Bertel O. Steen Tactical 

skala
9/10

Lupine Betty ble testvinner forrige gang UTE testet kraftige hodelykter.Gode gamle Lupine Betty er fortsatt konge – såvidt. 

5000 lumen er mye, men det imponerer ikke så mye som før. Betty sitter imidlertid fortsatt i førersetet på de fleste andre områder.

Lykten og batteriet er i særklasse når det gjelder kvalitetsfølelse. Alt kjennes utrolig solid. Betjeningen er veldig intuitiv og bryteren kjennes tydelig nok til å kunne betjenes med hansker. Den sitter akkurat der du forventer det oppå lyktehodet. 

test av Lupine Betty RX 14
test av Lupine Betty RX 14
lupine betty RX14 m
LYSBILDE: Nederste bilde viser lysspredning med diffusor.

Batteriet inngår i Lupines batterisystem og man kan supplere med batterier i andre størrelser. Vi gir stort plusspoeng for at kompaktbatteri også kan festes bakpå hodebåndet. Dette krever at man investerer i et fastclick-batteri og et nytt hodebånd med batterifeste bak. Kjempepluss for at man også kan bytte fra klart frontglass til frostet glass (ekstrautstyr). Da forvandles Bettys langlys til det mykeste nærlyset. Slik er Betty to lykter i én. Bøttekaster til høyfartsaktivitet og spreder til løping på sti og til orientering. Lykten sitter godt på hodet, men ikke like «limt fast» som de rene orienteringslyktene.

Betty har blitt ekstremt dyr. Er den verd pengene? Tja, det er opp til brukeren å vurdere. Om man har lyst på Lupine lyser Wilma nesten like bra til halve prisen og har samme mulighet med diffusorfilter. Nettopp fleksibiliteten med dette filteret er det som vipper Lupines største lykt til å bli testvinner.

Når det gjelder selve styrken på lyset er flere av konkurrentene i ferd med å dra forbi gode, gamle Betty.

VURDERING
Poeng:
PLUSS

Valgfri spredning (smal eller vid)

Mulighet for batteri på hodebånd

God kvalitetsfølelse

MINUS

Pris per lumen

Test av PETZL Actik core

Petzl Actik Core er en allsidig hodelykt med godt lys som fungerer veldig bra til kveldsturene. Denne hodelykten kan i tillegg lades.

Petzl Actik core
Petzl Actik core
PETZL Actik core

Modell: Petzl Actik core
Pris: 850 kr
Vekt: 81 gram 
Lumen: 350
Vanntetthet: IPX4
Batteritid på maks styrke: 2 timer 
Makslys: 95 meter

skala
8/10

Petzl Actik Core kommer som en hybridlykt. Det vil si at du kan bruke den både med oppladbare batteriet som følger med, og med tre vanlige AAA- batterier.

Den har et klassisk hodebånd med refleks, og med en nødfløyte inkludert. Lyset har mulighet for rødt lys og rødt blinkende lys, samt hvitt lys.

Der får du tre ulike styrker:

Lavt: 5 lumen, 7 meter lyslengde, 160 timer
Standard: 100 lumen, 50 meter lyslengde, 7 timer
Max: 350 lumen, 95 meter lyslengde, 2 timer

Actik Core er en lykt som fungerer veldig bra til kveldsturene, tar liten plass i lomma, og sitter godt på hodet.

I bruk kan du velge å ha Actik Core på bredt lys, eller som en miks mellom bredt og spotlys.

Dette fungerer bra til løping, og du får et jevnt lys som oppleves som en av de bedre lyktene å løpe med.

Hodebåndet sitter godt på hodet. Lystiden på maks blir litt kort til løpeturen om du liker å være lenge ute, og nivået under, med 100 lumen, gir litt for lite lys til at det er behagelig å løpe med når det er helt mørkt.

Lykta har ikke noen form for låsmekanisme, slik at det er lett å skru seg på om den ligger i sekken. 

Actik Core er en lykt som fungerer veldig bra til kveldsturene, tar liten plass i lomma, og sitter godt på hodet. Kommer med fem års garanti.

VURDERING
Vekt
Lys i bruk
Praktisk
Komfort
Totalt
PLUSS

Lett, mulighet for AAA-batterier

MINUS

Litt kort batteritid

Ikke låsfunksjon

Test av BLACK DIAMOND Sprinter

Black Diamond Sprinter er ikke hodelykta med mest lys, men som gjør den som skapt for mer urbane løpeturer.

Black Diamond Sprinter
Black Diamond Sprinter
BLACK DIAMOND Sprinter

Modell: Black Diamond Sprinter
Pris: 899 kr
Vekt: 102 gram
Lumen: 200
Vanntetthet: IPX4
Batteritid på maks styrke: 4 timer
Makslys: 50 m

skala
7/10

Sprinter har vært i sortimentet til Black Diamond i mange år, og siste versjon har fått 200 lumen å skinne med.

Dette er ikke lykta med mest lys, men likevel lyser den helt ok for de urbane løpeturene. 

Lykta har et hodebånd med reim tvers over hodet, og selve lykta har ett lys, som du har mulighet til å dimme. Du kan også ha på rødt eller hvitt blinkende lys foran, eller rødt lys bak på batteriet for å synes bakfra.

En knapp på siden gir deg PowerTap, som vil si at du kan justere ned eller opp lyset med ett klikk. Batteriet lades via usb, og har en ladetid på ca. fem timer.

Batteriet viser batterimengde på batteriet bak, ved hjelp av fire prikker, og det lyser en lampe på batteriet når den er låst.

Min: 4 lumen, 7 meter lyslengde, 42 timer
Maks: 200 lumen, 50 meter lyslengde, 4 timer

For den urbane. 

Sprinter gir et jevnt og smalt lys, og lyser godt opp rett foran på stiene. 

Den lyser likevel ikke langt eller bredt nok til å nå opp som den beste skogslykta, men den fungerer derimot fint som en løpelykt på steder der det helst er litt lys fra før.

Få valgmuligheter lar deg slippe unna mye trykking for å finne rett lys. Hodebåndet er behagelig å ha på, og du har muligheten til å justere det til å også kunne ha den på en hjelm.

En ulempe er at om vi prøver å justere hodebåndet underveis, er det såpass smalt at det noen ganger detter ut av festet foran på lykta.

Dette gjelder både båndet som går på tvers over hodet, og båndet rundt hodet. Sprinter kan heller ikke bruke vanlige batterier. Lykta kommer med tre års garanti.

VURDERING
Vekt
Lys i bruk
Praktisk
Komfort
Totalt
PLUSS

Komfortabel

Enkel å betjene

MINUS

Hodebåndet glipper lett ut av batterifestet

Lite lys for de mørkeste turene

Lang ladetid

Test av Lumonite Leader

Lumonite Leader er en lett hodelykt med åtte dioder. Den har som de andre topplyktene i testen et gjennomtenkt forhold mellom spredning og samling av lyset.

Test av Lumonite Leader
TESTET: Lumonite Leader er en lykt som legger seg oppe i teten
Lumonite Leader

Oppgitt lysmengde: 5581 lumen

Lysstyrkenivåer: 4

Vekt: 230 gram (lykthode og hodebånd)

Vinkel på lysstråle: Medium

Batteri: 6,9 Ah

Brenntid: 2 timer og 15 minutter 

Fargetemperatur: 5500 kelvin

Vanntetthet: IPX6

Pris: 5999,-

Utlånt av: Valostore 

skala
8/10

Lysstyrken på Lumonite Leader justeres i fire trinn som er godt plassert på styrkeskalaen. Bryteren er passe stor og betjenes greit med hansker. Den kunne gjerne hatt litt mer markert trykkpunkt og dermed tydeligere tilbakemelding.

Det medfølgende batteriet er bra kapslet inn og gir et solid fysisk inntrykk. Leader har også en knapp for visning av strømnivå, ikke ulikt Lupine sin løsning.  

Lysbildet minner en del om Mila Vega Hunt, det vil si god spredning men en merkbar samling av lys i senter av bildet.  

Selv om kompromisset er godt, er et slikt lysbilde ikke perfekt når du trenger lyset best mulig fordelt de første 10-15 meterne foran deg. Det vil si at en slik lykt fungerer best til aktiviteter med middels til høy fart. Til dette er lysbildet fantastisk.

lumonite leader
lumonite leader

Kjøleribbene er forholdsvis store, noe som sannsynliggjør  stabil lysstyrke. 

Lumonite Leader sitter veldig stabilt og godt på hodet, når den først er plassert og strammet riktig til. En beskyttende gummiring omslutter lyktehodet. Dessverre løsner denne lett. 

  

VURDERING
Poeng
PLUSS

Sitter tight på hodet

Intuitiv betjening

God bryter

MINUS

Gummibeskyttelse løsner lett

Test av Ledx Cobra

Hodeykten Ledx Cobra kommer ut med det beste lysbildet i vår test av premium hodelykter.

Test av Ledx Cobra
TESTET Ledx Cobra er en hodelykt som scorer bra, men den når ikke helt opp i denne testen.
Ledx Cobra

Ledx Cobra

Oppgitt lysmengde: 6500 lumen

Lysstyrkenivåer: 5

Vekt: 228 gram (lykthode og hodebånd)

Vinkel på lysstråle: bred/medium

Batteri: 10,5 Ah

Brenntid: 2 timer 

Fargetemperatur: 6500 kelvin

Vanntetthet: Ikke oppgitt

Pris: 7299,-

Utlånt av:  Ledx Lights 

skala
7/10

LedX Cobra er rett og slett en visuell nytelse. Da snakker vi ikke om selve lyktens design, men derimot lysbildets design. Sjelden ser vi et så bredt og jevnt lys. Særlig ikke når den samtidig lyser langt. 

Litt blending fra ildkulen i synsfeltet blir det riktig nok når man lyser på stien på kort hold. Men fint lite, sammenlignet med de fleste konkurrenter.

De eneste som kan måle seg er Moonlight og Lupine Betty når diffusorglasset er montert.

Hos Lupine kan man få både bredt og langt, men med to ulike glass som det er litt plunder å bytte. Ledx Cobra kombinerer dette med en «alt i ett»-løsning.

Men ikke alt er vel. Bryteren har en merkelig plassering på undersiden av styringselektronikken som sitter under lyktehodet. Det tar litt tid med fikling og ulike håndgrep før man klarer å betjene den med én hånd.

test av ledx cobra
test av ledx cobra

Bryteren har ok størrelse men er ganske flat og ikke like lett å finne som hos Lupine når man har hansker på. Batteriet er også uten innkapsling, noe det burde hatt til en såpass stiv pris.

VURDERING
Poeng
PLUSS

Bra lysbilde, bredt og langt

MINUS

Betjening

Batteri uten innkapsling

Test av Ledlenser H19R Signature

Ledlenser H19R Signature er en hodelykt som skiller seg ut med noen smarte løsninger. Den har likevel litt å gå på.

Test av Ledlenser H19R Signature
TESTET: Ledlenser H19R Signature
Ledlenser H19R Signature

Ledlenser H19R Signature

Oppgitt lysmengde: 4000 lumen

Lysstyrke-nivåer: 9

Vekt: 398 gram (lykthode, hodebånd og batteri)

Vinkel på lysstråle: bred/medium/lang

Batteri: 4,8 Ah

Brenntid: 3 timer og 30 minutter 

Fargetemperatur: ikke oppgitt

Vanntetthet: IP68

Pris: 3999,-

Utlånt av: Ultimate Nordic  

skala
7/10

Med to ulike dioder som har hvert sitt lysbilde er dette en allsidig lykt. Den ene dioden lyser smalt og langt, mens den andre gir bredere lys.

Det geniale er at disse kan kombineres i tre trinn. Når de dessuten kan brukes hver for seg i tre trinn hver, blir mulighetene for tilpasning av lyset veldig gode.

Til tross for mange valgmuligheter opplever vi at det er et stykke opp til de beste lyktenes lysbilde. Når man først skal ha et dedikert vidvinkellys burde det vært enda bredere. Det fungerer greit til løping på sti, men synsfeltet burde vært større ved for eksempel orientering.

Vi lurer litt på hvor alle de 4000 lumenene blir av, for som bildene avdekker er det godt lys, men faktisk svakere enn Lupine Wilma, som oppgir 3200 lumen.

Lykten har et kaldere lys enn mange av de andre i testen.

Ledlenser H19R Signature
Ledlenser H19R Signature

Det relativt store batteriet er plassert på hodebåndet og gjør oppsatsen noe baktung. Vårt største ankepunkt er imidlertid lysbryterne. Det finnes tre av den; en til spot-funksjon, en til vidvinkel og en til kombinasjonslys. De er små, sitter tett og er harde.

Med hansker er det nær umulig å skille dem og man er mer eller mindre henvist til å bruke den største som sitter i midten. Da får man kun lys med begge diodene samtidig. 

Men lykten skal ha for allsidigheten og vi tror mange vil bli fornøyde med den.

VURDERING
Poeng
PLUSS

Mange kombinasjonsmuligheter

MINUS

Små og ufølsomme brytere

Litt kaldt lys

Test av PETZL Bindi

PETZL Bindi er en ultralett lykt på kun 40 gram. Denne har du plass til i lomma, og redder deg når du trenger lys på turen.

PETZL Bindi
TEST AV HODELYKTER: Denne lille dingsen veier bare 40 gram. Foto: Øyvind Aas
PETZL Bindi

Modell: PETZL Bindi
Pris: 690 kr
Vekt: 35 gram
Lumen: 200
Vanntetthet: IPX4
Batteritid på maks styrke: 2 timer
Makslys: 36 meter

skala
6/10

40 gram lykt har du plass til i lomma, og redder deg når du trenger lys på turen.

Petzl Bindi kommer med en meget enkel stramming, to stropper som strammes ved hjelp av en klemme bak.

Selve lyshodet kan du tilte omtrent helt rundt, slik at du kan lyse der du vil, og det kan låses innover slik at du ikke kommer borti på-knappen ved oppbevaring. Ladetid er ca. fire timer.

Batteriet er innebygd, dermed kan du ikke bytte til vanlige batterier. Selve lyset har tre moduser; rødt blinkende lys, rødt lys og hvitt lys.

Lyset kan du variere i tre ulike styrker, om du vil ha nærlys, lys for bevegelse og fjernlys. Det vite lyset har tre mulige moduser:

Lavt: 5 lumen, 6 meter lyslengde, 50 timer
Standard: 100 lumen, 23 meter lyslengde, 3 timer
Max: 200 lumen, 36 meter lyslengde, 2 timer

Vekten og størrelsen til PETZL Bindi er uslåelig. Denne kan du ha med deg som en nødlampe på de raske turene der vekten teller og mørket kan komme sigende.

Prisen er stiv for en liten lampe sammenlignet med hodelykter med både bedre lys og batteritid.

Men vekten og størrelsen er uslåelig, og denne kan du ha med deg som en nødlampe på de raske turene der vekten teller og mørket kan komme sigende.

En såpass liten lampe vil man tenke har lite lys å gi, men Bindi overrasker med bra opplevd lys. Som løpelykt er den ikke førstevalget om planen er å løpe i mørket, men som en nødlampe på tampen av turen er den mye lettere å ha med i lomma enn de større. 

Lykten fungerer dårlig med hansker, da den har liten knapp. Lysvidden er ganske bred, som gir deg god oversikt til sidene, men den lyser ikke veldig langt fremover. Lykten merkes nesten ikke på hodet. Den har tre års garanti.

VURDERING
Vekt
Lys i bruk
Praktisk
Komfort
Totalt
PLUSS

Liten og lett

God nødlykt

MINUS

Litt klønete med hansker

Lite lys til mørke løpeturer

Kan ikke bruke vanlige batterier

Test av Mila Vega

Mila Vega er en klassikeren blant orienteringsløpere. Vi har testet hunt-versjonen.

Test av Mila Vega
TESTET: Mila Vega er en velkjent hodelykt, og som kommer i flere versjoner. Foto: Egill Danielsen
Mila Vega

Avgitt lysmengde: 5000 lumen

Lysstyrke-nivåer: 2 (programmerbare nivåer)

Vekt: 225 gram (lykthode og hodebånd)

Vinkel på lysstråle: medium

Batteri: 14,6 Ah

Brenntid: 1 time og 50 minutter 

Fargetemperatur: 5000 kelvin

Vanntetthet: ikke oppgitt

Pris: 5995,-

Utlånt av: Mila Design og Tilvärking AB 

skala
8/10

Orienteringsklassikeren Mila Vega er i nyeste versjon en superdeilig hodelykt.

Effekten er nå 5000 lumen, men kan som tidligere bare betjenes i to trinn.

Hvor sterkt de to trinnene skal lyse er derimot programmerbart med den medfølgende fjernkontrollen.

Dette fungerer enkelt og bra og gir nær trinnløse muligheter. Selve bryteren sitter der den skal oppå lyktehodet, men er liten. Det trengs litt godvilje for å betjene den med hansker.

På hodet sitter lykten tight og fint og lyktehodet  er ikke tyngre enn at løpeturer foregår uten hopp og sprett på pannen. Batteriet må som med de fleste andre sterke hodelykter plasseres i lomme, ryggsekk eller bæresele. Mila Vega får pluss for at batteriet leveres med beskyttende futteral. 

mila vega
mila vega

Vega 5000 leveres i to forskjellige versjoner med litt ulik lysspredning. Hunt-versjonen som vi tester har kraftigere samling av lys i senter enn standardutgaven. Det vil si at den lyser lenger, men ikke fullt så sterkt i bredden.

Kompromisset er godt og fungerer til både lav- og høyfartsaktiviteter, men Mila anbefaler standardutgaven til orienteringsløpere.

VURDERING
Poeng:
PLUSS

Behagelig lys

Enkel programmering

MINUS

Kun to lysstyrker

Test av LUMONITE Compass R mini

En mindre og enklere versjon av hodelykta Compass R får du i miniversjonen LUMONITE Compass R mini.

Lumonite Compass R Mini
Lumonite Compass R Mini
LUMONITE Compass R mini

Modell: Lumonite Compass R mini
Pris: 849 kr
Vekt: 93 gram
Lumen: 460 (turbo)
Vanntetthet: IPX8
Batteritid på maks styrke: 1:30*
Makslys: 99 m

skala
6/10

En mindre versjon av Compass R får du i miniversjonen.

Du kan også her velge fire moduser, lav, medium og høy, samt et dobbeltklikk som aktiverer makslys.

Lumonite har også det de kaller måneskinnslys, som gir deg 5 lumen. Du kan låse lykta ved å holde knappen inne, og da vil den også gi signal om hvor mye batteri som er igjen. De ulike innstillingene:

Måneskinn: 5 lumen, 4 dager
Lavt: 12 lumen, 25 timer, 20 meter
Medium: 95 lumen, 4 timer, 50 meter
Høy: 240 lumen, 1.5 timer, 72 meter
Turbo: 460 lumen, xx timer, 99 meter

"Lumonite Compass R mini tåler mye, og skal tåle fall fra 1,5 meters høyde".

Lumonite oppgir at makslys er på 460 lumen og med lysmengde på 99 meter. 460 lumen er derimot kum i turbomodus, som vil si at det ikke lyser lenge.

Dermed vil makslys sammenlignet med de andre lyktene her være på 240 lumen i 1,5 timer og lyse 72 meter. Men det er ikke feil det heller.

Lyset gir likevel mest spotlys, og det oppleves som lite breddelys. Denne står oppgitt til å ha vanntetthet på hele IPX8, noe som er meget bra, den skal til og med kunne tåle dykking til to meter.

Denne lykta tåler mye, og skal tåle fall fra 1,5 meters høyde. Her får du enda en ledning å forholde deg til, da den har en egen snapcharger, lader som kobler seg til med magnet. Magneten kan også brukes til å feste lykten på overflater av metall. Fem års garanti.

*Turbolyset gir deg 460 lumen, men dette varer kun i korte øyeblikk. Innstillingen «høy» gir deg 240 lumen.

VURDERING
Vekt
Lys i bruk
Praktisk
Komfort
Totalt
PLUSS

Solid, kan brukes håndholdt

MINUS

Lite breddelys

Test av LUMONITE Compass R

Lumonite Compass R er en solid hodelykt som skal tåle fall fra 1,5 meters høyde, og kan brukes under vann.

Lumonite Compass R
Lumonite Compass R
LUMONITE Compass R

Modell: Lumonite Compass R
Pris: 1499 kr
Vekt: 160 gram
Lumen: 1200
Vanntetthet: IPX8
Batteritid på maks styrke: 1:40
Makslys: 115 meter

skala
7/10

Hodelykta fra finske Lumonite gir deg mye lys.

Den er designet for å være enkel og solid, og det er det du får i denne lykta.

Med hele 1200 lumen på maks lyser den opp godt fremover. Du kan velge fire moduser, lav, medium og høy, samt et dobbeltklikk som aktiverer makslys.

Du kan låse lykta ved å holde knappen inne, og da vil den også gi signal om hvor mye batteri som er igjen.

Her må du pugge; fem blink betyr mer enn 80 prosent kapasitet, 4 blink gir 60-80 prosent. 3 blink betyr 40-60 prosent, og ett blink betyr mindre enn 20 prosent batteritid. De ulike innstillingene:

Månelys: 5 lumen, 25 dager
Lavt: 80 lumen, 28 meter lyslengde, 40 timer
Medium: 240 lumen, 50 meter lyslengde, 8:40 timer
Høy: 630 lumen, 80 meter lyslengde, 3:40 timer
Max: 1200 lumen, 115 meter lyslengde, 1:40 timer

"Hodelykta Lumonite Compass R er designet for å være enkel og solid, og det er det du får i denne lykta". 

Denne skal ha en vanntetthet på hele IPX8, noe som betyr at denne tåler mye, og skal tåle fall fra 1,5 meters høyde, og kan brukes under vann.

Lyset er kraftig, og gir et jevnt lys. Ulempen er at lykta blir varm over tid, og egner seg ikke så bra til løping.

Batteriet er festet i lykta foran, og gir dermed ekstra tyngde. Lyset gir også stort sett lys fremover, og lite til siden.

Her får du også enda en ledning å forholde deg til, da den har en egen snapcharger. Det er en lader som kobler seg til med magnet.

Magneten kan du også bruke til å henge lykta på metalloverflater.

I pakka følger det med en lommeklips, som gjør at du kan feste lykta andre steder enn på hodet. Lumonite gir deg fem års garanti.

VURDERING
Vekt
Lys i bruk
Praktisk
Komfort
Totalt
PLUSS

Sterkt lys på maks, kan brukes håndholdt, solid

MINUS

Lykta blir varm under bruk, tung foran

Test av LEDX Kaa 2000

Når du skal ut og løpe i mørket, når lyset er det viktigste for deg, og lommeboka tillater det, er LEDX Kaa 2000 en lykt som lyser opp nattemørket så det holder.

LEDX Kaa 2000
LEDX Kaa 2000
LEDX Kaa 2000

Modell: LEDX Kaa 2000
Pris: 4499 kr
Vekt: 311 gram
Lumen: 2000
Vanntett
Batteritid på maks styrke: 1:45

skala
8/10

Du finner ikke mange hodelykter med både batteri og lampe festet på hodet, som gir hele 2000 lumen.

Uten at det føles for tungt bak.

To ledlys på hodet gir et sterkt lys, og kjøling gjør at lampa ikke blir så varm.

Batteriet kan også tas av hodebåndet, og en indikator viser hvor mye batteri som er igjen.

Når batteriet er nesten tomt går det automatisk til reservemodus, og du har da lys i 30 minutter.

Kaa gir deg muligheten til å programmere lykten slik du vil ha den, i tillegg har den tre ulike moduser:

20 %: 350 lumen, 9 timer
40 %: 1000 lumen, 4 timer
100 %: 2000 lumen, 1:35 timer

"LEDX Kaa 2000 har både batteri og lampe festet på hodet, som gir hele 2000 lumen. Uten at det føles for tungt bak".

De to ledlysene gir deg både en bred og en smal stråle, noe som gjør at løpeturen går som en lek, med god sikt både langt frem og til sidene.

Lyktehodet kan tiltes, og hodebåndet fester lykta godt til hodet, med et godt tyngdepunkt til tross for at lykthodet er plassert høyt på hodet.

Batteriet festes på en plate i nakken, men det blir hakket tyngre sammenlignet med de andre i akkurat denne testen. Det er likevel ikke avskrekkende, og dette er lykten som gir deg desidert mest lys med både lykt og batteri på hodet.

Batteriet må lades med egen medfølgende lader, og tar 5-6 timer å lade. Lykta er oppgitt å være vanntett, men tåler ikke dypping i vann.

Når du skal ut og løpe i mørket, når lyset er det viktigste for deg, og lommeboka tillater det, er dette en lykt som lyser opp nattemørket så det holder.

Justerer du ned lyset til 1000 lumen varer også batteriet i nærmere fire timer. Kommer med tre års garanti.

VURDERING
Vekt
Lys i bruk
Praktisk
Komfort
Totalt
PLUSS

Mye lys

MINUS

Litt tungt batteri

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement utemagasinet.no og få tilgang til artikkelen.