Vi tester jevnlig hodelykter som gjør det mulig å holde på utendørs, selv om det er mørkt ute. Både lette hodelykter og kraftige hodelykter når du trenger mer lys.
Hodelykt gir bedre lys og mer frihet enn lommelykta på mobiltelefonen. Den gir både trygghet, frihet og gjør det mulig å fortsette utendørs selv når mørket faller på.
Flere av hodelyktene vi har testet i vinter imponerer med et behagelig og nøytralt lysbilde, og som ikke sliter på hjernen slik kunstig lys ofte kan gjøre.
Den billigste hodelykta vi har testet koster 500 kroner, mens den dyreste hodelykta ligger på ca. 12.000 kroner. De aller fleste hodelyktene vi presenterer befinner seg et sted midt i mellom.
Våre hodelykt-favoritter i 2024
• Lupine Piko RX4 Smartcore får vårt testvinner-stempel. Det er ikke den billigste hodelykta, men er godt kjøp når vekt og ytelse teller. Piko har 2100 lumen og veier 228 gram.
• Fenix HP16R koster veiledende 1599,- og også gir godt lys for pengene. Denne hodelykten har dessuten backup-løsning om du går tom for strøm. Den har 1250 lumen og veier 219 gram.
• Lupine Blika RX Smartcore er litt kraftigere enn Piko med 2500 lumen, men fortsatt på størrelse med en fyrstikkeske.
• Silva Free 3000 S er en intelligent hodelykt med flere batteri-muligheter. Vi har testet med den minste og letteste varianten. 3000 lumen. Vekt: 293 gram.
• Moonlight Bright As Day 2000 er en god allrounder og bestselgeren til norske Moonlight Bright As day. Den har 2000 lumen og veier 356 gram.
Om våre tester
Utemagasinet.no har årelang erfaring med tester av friluftsutstyr. Våre utstyrstester er gjennomført av redaksjonelt ansatte og utendørsentusiaster uten kommersielle interesser eller bindinger til leverandører og produsenter.
Vis mer
De letteste hodelyktene
• Lumen: 400-1200
• Vekt: Ca. 40-160 g
Petzl Swift RL er en lett og kompakt hodelykt med 1100 lumen, som får vårt godt kjøp-stempel. Den veier 100 gram.
Silva Trailrunner Free er en lett, men lyssterk hodelykt på 400 lumen. Den egner seg godt for løping og aktiviteter hvor det er naturlig å bevege hodet. Vekt: 112 gram
Lumonite Compass har den kule effekten «måneskinnslys» på 5 lumen, som lar deg beholde mest mulig av det naturlige lyset. Compass finnes også i en mini-versjon.
Black Diamond sin Storm 500-R, Spot og Sprinter, er små, prisvennlige og lette – med god batterikapasitet og med hver sine styrker.
Kraftige hodelykter
• Lumen: 5000-12.000
• Vekt: Ca. 150-250 g
Lupine Betty er vår regjerende testvinner i vår gruppetest av kraftige hodelykter.
Lupine Wilma er litt rimeligere modell, men fortsatt en svært god hodelykt.
Mila Vega er klassikeren blant orienteringsløpere. Vi har testet jakt-versjonen.
Kraftige LED-hodelykter trenger som regel trenger kjøling av fartsvind for ikke å bli varme. Blir de for varme vil elektronikken redusere lysstyrken. Mila Vega, Lumonite Leader, Ledx og Swenor har store kjøleribber.
Hodelykter med god batterikapasitet
Til overnattingsturer og langturer over flere dager vil god batterikapasitet, eller lademulighet være et vesentlig poeng. Mange lykter kan lades med usb, som er ganske praktisk og gjør at du kan lade hurtig.
Petzl Duo S har oppgitt batterikapasitet på 3,5 time på max styrke. Den har fått vårt «anbefalt»-stempel og egner seg for deg som ikke trenger det aller sterkeste lyset.
Husk å fullade hodelykta før du drar ut, uansett – og vær klar over at batteritid ofte reduseres i kulda.
Billige vs. dyre hodelykter
De fleste nordmenn bryr seg om pris. Vi har likevel valgt å styre unna svært billige, kraftige lykter på grunn av kvaliteten på LED-lyset og styringselektronikken.
Billig LED dimmer ofte ved hjelp av frekvens på lyset: Når du halverer styrken, blinker den i stedet for å lyse konstant. Pulsene er så raske at du oftest ikke ser det som blinking, men som halvparten så sterkt lys. Selv om øynene ikke ser det, registrerer hjernen det. Det gir ofte et slitne øyne og et trøtt hode.
Begrepene du bør kjenne til
Lumen (lm): Angir hvor mye lys som kommer ut av kilden, uansett fordeling og retning. Et høyt lumen-tall betyr mer lys, noe som kan være nyttig å ta utgangspunkt i ved valg av hodelykt. Lumen måles etter en bestemt standard, sånn som soveposer. Oppgitt lumen fra ulike produsenter er derfor ikke alltid automatisk sammenlignbare.
LED: En LED-lykt bruker en lysemitterende diode (Light Emitting Diode) for å produsere lys. LED-pærer har lengre levetid og bedre lyseffektivitet og tåler mer enn halogenpærer. Det gjør dem godt egnet til utendørs bruk. Led-revolusjonen har bidratt at dagens hodelykter er kraftigere, klarere og mindre enn de gamle hodelyktene.
IPX: Sier noe om hvor mye støv og vann et elektronisk produkt skal tåle. Jo høyere tall, jo mer vanntett er lykta. En hodelykt med IPX4 skal for eksempel tåle vannsprut fra alle kanter, noe for eksempel padlerne vil bry seg mye om, men også deg som er ute i regn, snøvær og tåke.
Kelvin (K): Forklarer fargetemperaturen i lyset. Tidlig LED-teknologi ga et ganske kaldt lys. Nå ligger mange hodelykter mellom 5000 og 6000 Kelvin, noe hjernen oppfatter nært nøytralt. Et lavt tall på Kelvin-skalaen indikerer et varmt, eller gulere lys. Høyt tall betyr et kaldere lys som oppfattes i retning av blått. Et gammeldags halogenlys har en fargetemperatur på rundt 3000 Kelvin. 5500 K tilsvarer dagslys.
Brenntid: Hvor lenge lykta varer på en styrke (ofte oppgitt som run time på engelsk).
Hva er viktig ved valg av hodelykt?
Varighet: Hvor lenge kan vi forvente at lykten gir lys. Hvordan er batteritid og lademuligheter.
Lysstyrke: Hodelykter har ofte trinnvis justering med ulike lysstyrker og lysspredning (lengde og bredde)
Funksjonalitet: Er brukerfunksjonene er intuitive og enkel å betjene, også med hansker/votter. Knapper, hodebånd, justeringsmuligheter etc.
Komfort: Hodebånd, vekt og vektfordeling mellom lyktehode og batteri.
Driftssikker: I hvilken grad takler lykta utendørs aktivitet. Noen hodelykter er solide og tåler røff bruk, mens andre modeller må behandles mer varsomt. Det er individuelt hva som teller mest.
Vekt: Vesentlig når du skal ha noe på hodet. Lyktene er veid av oss og inkluderer batterier og hodebånd.
Pris: Vi vektlegger sjelden pris, men av og til er det nevnt i teksten. Det er selvsagt relevant når vi gir stempelet «mye for pengene» eller «godt kjøp» Vi oppgir veiledende pris. Vær klar over at priser kan variere fra butikk til butikk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.