Pulsklokker – best i test

Dette må du se etter i en pulsklokke

Vi har testet pulsklokker i alle prisklasser og laget en kjøpsguide for deg som er ute etter en pulsklokke til tur og trening. Enten du ønsker en billig klokke som måler puls og treningseffekt, eller en toppmodell med GPS, vil våre tester hjelpe deg å finne riktig pulsklokke.

PULSKLOKKE: Vi har testet klokker som både kan måle puls, antall høydemeter og har kartfunksjon. Foto: Øyvind Aas
PULSKLOKKE: Vi har testet klokker som både kan måle puls, antall høydemeter og har kartfunksjon. Foto: Øyvind Aas

Pulsklokker hjelper deg med å navigere, trene optimalt og følge med på formutviklingen. Vi har testet alt fra de enkleste treningsklokkene som koster 1000 kroner til de mest avanserte toppmodellene fra 5000 kroner og oppover.

Les våre nyeste tester av pulsklokker!

De mest populære pulsklokkene

Amerikanske Garmin og de to finske produsentene Polar og Suunto dominerer pulsklokke-markedet.

Pulsklokka Garmin Fenix 7X Solar fikk nesten full pott av testpanelet. Den har en ekstrem mengde avanserte treningsfunksjoner, og tilbyr lading via solcelle.

FitBit henvender seg mer til de som trener innendørs og på treningssenter enn til utendørsaktiviteter. FitBit Ionic har en imponerende fargeskjerm som viser både bilde og video, men vi savner noen viktige treningsfunksjoner og vi opplever målingene som noe unøyaktige.

Garmin Fenix 5X+ Sapphire er en av testens beste til navigasjon. En pulsklokke som kombinerer en ekstrem mengde trenings- og friluftsfunksjoner.

Suunto kom med en ny og oppgradert toppmodell høsten 2022: Suunto 9 Peak Pro, med blant annet bedre batteritid.

Test av Garmin Fenix 7X pulsklokke
RÅ PULSKLOKKE: Garmin Fenix 7X er en toppspekket toppmodell med alle de nyeste og mest avanserte funksjonene du kan ønske deg i en pulsklokke.

Det er store forskjeller på hva den enkelte har behov for i en pulsklokke. Noen liker å dykke inn i statistikk og tall etter en treningsøkt, få detaljerte analyser for kroppen og terrenget. I våre tester går vi gjennom hvilke funksjoner du får i de ulike pulsklokkene, og hva de forskjellige funksjonene betyr.

De mest avanserte pulsklokkene tilbyr ferdig opplastete kart i klokka, mulighet til å spille av musikk direkte fra pulsklokka, måling av søvnkvalitet og formnivå, samt en mengde sportsprofiler du kan tilpasse og justere etter egne ønsker.

Noen pulsklokker lar deg laste ned ferdige treningsprogram og vil gi deg varsler for når det er på tide å gjennomføre en treningsøkt, andre klokker sier fra fra når du bør drikke og spise underveis. Flere av de mer avanserte pulsklokkene gir deg råd om hvor mye hvile du bør unne deg og når du er klar til å trene for fullt igjen. 

De billigste pulsklokkene

De billigste pulsklokkene vi har testet koster fra 1000 kroner og oppover. Dette er treningsklokker som gir måling av puls på håndleddet og noen funksjoner for beregning av aktivitet i hverdagen.

Garmin Fenix 3 ble kåret som beste pulsklokke av de billigere modellene.

En annen testvinner er treningsklokka Garmin Forerunner 935 Tri bundle.

Du kan måle distanse og fart når du sykler eller løper ute og på noen av pulsklokkene kan du programmere egne intervalløkter.

Dyrere pulsklokker har bedre GPS-nøyaktighet og også bedre nøyaktighet på pulsmålingen på håndleddet. I denne prisklassen dukker også muligheten for å følge Strava-segmenter på direkten på pulsklokka.

Pulsklokker til 3000-5000 kroner

Hvis budsjettet ditt ligger på mellom 3000 og 5000 kroner, begynner pulsklokkene å bli mer avansert. Beregning av form, restitusjon og søvn blir mer nøyaktig og grundig. Smartfunksjonene blir bedre og enklere å bruke, slik at du i større grad kan utnytte apper og koblingen med telefonen på flere måter.

Disse pulsklokkene har også muligheten til å lagre musikk direkte på klokka. Mulighetene for navigasjon ved hjelp av klokka øker også, noen av pulsklokkene her har til og med gode kart som du kan lese av på selve klokka. De fleste pulsklokkene i denne prisklassen har nødfunksjoner som kan melde i fra hvor du er.

Polar introduserte med Grit X muligheten for beregning av watt under løping uten ekstern sensor. Beregning av løpseffekt (integrert løpskraft), som det kalles kun fra pulsklokka på håndleddet er en funksjon som flere og flere kommer med nå. Først var det bare Polar som hadde det, men siden har også Garmin og Suunto fulgt opp.

Fargeskjermer og berøringsskjermer kommer også inn i denne prisklassen. Lagringsmulighetene for treningsøkter og musikk er utvidet, batterikapasiteten er bedre og Garmins klokker gir deg muligheten til å betale med pulsklokka i butikken med Garmin Pay. 

De beste pulsklokkene er også de dyreste. Både Polar og Suunto har gode alternativer i prisklassene under 5000 kroner, men det er Garmin som dominerer i prisklassen over 5000 kroner.

Garmins mest avanserte og luksuriøse pulsklokker med aller flest funksjoner. Disse matcher kvalitetsur fra Sveits. Pulsklokkene koster et sted rundt 20.000 kroner avhengig av hvilken spisskompetanse du ønsker å uttrykke med klokka, enten det er dykking, flyving, friluftsliv, bilsport eller seiling.

Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle pulsklokke
KOMPASS: Du kan laste ned kart til Garmin Forerunner 935, men også bruke den som kompass i tillegg til vanlig papirkart. Foto: Øyvind Aas

Pulsklokke med GPS

GPS i pulsklokka skal kunne fortelle deg hvor du er, hvor du skal, hvordan du kommer deg dit, hvor lang tid du har igjen, hva slags vær det er, og når sola går ned - enten du er langt ute på vidda eller i en fremmed storby.

Når du har kommet frem kan du gjenoppleve turen til den minste høydemeter, og på de mest avanserte pulsklokkene få beskjed om hvor lenge du bør hvile før du fortsetter. Og så kan du jammen fortsatt se hva klokka er. 

Pulsklokkene med GPS er avanserte navigasjonsverktøy, men kan de erstatte den ordinære GPS’en?

De pulsklokkene med GPS vi har inkluderte i testen har like mange - eller flere - funksjoner enn en ordinær GPS. Muligheten for detaljerte kart og batteritid er foreløpig den eneste fordelen med GPS kontra pulsklokke.

Garmin Epix har tatt opp kampen med detaljerte kart, men også den kommer litt til kort ovenfor ordinær GPS, mye på grunn av skjermstørrelsen. En GPS har videre fordeler med tanke på batteritid, og ikke minst det at du enkelt kan bytte batterier. Garmin Epix hevder seg likevel med tanke på batteritid, da den holder i 16 dager i strekk som smartklokke, 21 dager i sparemodus

Antennen på en GPS er som regel bedre enn på en pulsklokke og dette gir raskere oppkobling og litt bedre nøyaktighet, men nøyaktigheten på en klokke er mer enn god nok til normalt turbruk, og batteritiden er som regel god nok til dagsturer og langhelger - lenge du er litt bevisst på hvor mange funksjoner du bruker, og hvor ofte posisjonen skal lagres.

Bruker du GPS’en på pulsklokka primært som en sikkerhet hvis du skulle komme ut av kurs, har du strøm nok til en ordentlig langtur. I tillegg er en pulsklokke mindre og mye mer praktisk å ha med seg enn de fleste GPS’er.

Og helt til slutt: hverken en GPS eller klokke kan erstatte kart og kompass på tur! 

GPS versus GLONASS

GPS står for Global Positioning System, og er et amerikansk satellittnettverk som består av 24 satellitter som går i bane rundt jorda.

For å finne posisjonen din (lengde- og breddegrad) må en mottaker ha kontakt med minst 3 satellitter. Skal den i tillegg finne høyde må det en fjerde satellitt til. I snitt er dette det mest nøyaktige posisjonssystemet.

GLONASS står for Global Navigation Satellite System, og er det russiske alternativet til GPS. Dette systemet består også av 24 satellitter, og fungerer på samme måte som GPS. Globalt er GLONASS et lite hakk bak når det kommer til nøyaktighet, men på grunn av posisjonen til satellittene har systemet litt bedre nøyaktighet langt sør og nord enn GPS.

Forskjellene i nøyaktighet er ikke så store at vi som private brukere merker store forskjeller fra det ene eller andre systemet.

Flere av klokkene i testen kombinerer disse to systemene, og får tilgang til langt flere satellitter og dermed både bedre nøyaktighet og raskere oppkobling. Økt nøyaktighet kommer til prisen av noe økt batteribruk.

Slik har vi testet pulsklokker

Vi har brukt alle klokkene både til trening og tur, og vi har lagt vekt på hvordan de praktisk fungerer, samt vurdert hvilke muligheter som ligger i pulsklokkene.

Vi har vurdert følgende punkter:

 • Trening handler om hvor godt klokken fungerer som et treningshjelpemiddel. Her har vi vurdert praktiske ting som hvordan den rent fysisk er i bruk (knapper, skjerm, størrelse osv.) og hva slags treningsfunksjoner og tilkoblingsmuligheter klokken har.

 • Tur og navigasjon er den kategorien vi har vektet mest. Her har vi vurdert hvor godt pulsklokken fungerer som et hjelpemiddel til å finne frem (og tilbake) på fjellet, og hva slags annen relevant turinformasjon den gir.

 • Brukervennlighet dreier seg om hvor enkel pulsklokken er i bruk. Menysystemet er en viktig faktor her. I tillegg ligger batterikapasitet, fysisk størrelse og kommunikasjon med app/nettside under dette punktet. 

 • Batteritid avhenger av en rekke innstillinger og hvor aktivt du bruker skjermene. Vi har tatt med batteritid på tre ulike innstillinger: Batteritid med normal GPS / Battertid med GPS på maks sparemodus / Batteritid kun i klokkemodus. Prisen som er oppgitt er veiledende pris på standardutgaven, uten tilleggsutstyr.  

turgåere på fjelltopp
PULSKLOKKE MED GPS: De beste pulsklokkene skal få GPS signal hvor enn du er.

Hvordan måler klokka puls?

De fleste nyere treningsklokker tilbyr såkalt optisk måling av puls på håndleddet. Det gjør at du ikke skal trenge å bruke en ekstra pulsmåler rundt brystet under trening. I tillegg muliggjør det måling av puls gjennom hele dagen og også når du sover. Dette kan brukes til å vurdere din fysiske tilstand, søvnkvalitet, graden av uthvilthet for å nevne noe.

De fleste pulsklokker lar deg koble til ekstern pulssensor for mer nøyaktig pulsmåling under trening. Pulsmåling i håndleddet er ikke så nøyaktig at det fungerer optimalt til å styre intensitet på intervalløkter og annen trening der du ønsker å treffe presist på belastningen og intensiteten. For mange vil likevel håndleddsmåling av puls være godt nok for å sikre at man hverken trener for rolig eller for hardt, og for å følge med på formen over tid.

Et triks for å øke nøyaktigheten på pulsmåling i håndleddet er å ha klokka litt høyere opp på armen og sikre at den sitter ganske stramt. Målingene er også mer presise når du blir litt svett og hvis du ikke har tykk hårvekst under klokka. 

Klokke med barometer

Selv med GPS i pulsklokka ønsker du at klokka også har barometer hvis du er opptatt av høyde og stigning. Barometer måler høyde over havet basert på lufttrykk og er i de fleste tilfeller mer nøyaktig enn GPS. Samtidig må barometre kalibreres hyppig, spesielt ved værskifte.

Pulsklokker med både GPS og barometer kan kalibrere seg selv. Med barometer i klokka kan du også følge med værskifter slik at du kan forutse uvær på en bedre måte. De fleste pulsklokkene som kobler seg opp mot mobilen vil også ha mulighet til å gi deg en værmelding rett på håndleddet. 

Måling av distanse og fart uten GPS

Mange av pulsklokkene har avanserte sensorer innebygget i klokka som registerer bevegelse og akslerasjon. Disse sensorene kan, etter noen turer med kalibrering beregne hvor fort og hvor langt du løper også når du løper innendørs eller på tredemølle.

Dette er så klart nyttig hvis du løper i en hall eller trener på en innendørs løpebane, som i tunnelen rundt Bislett. Å måle fart og distanse på tredemølle er mest nyttig med tanke på registreringen i treningsloggen og også for klokkas evne til å vurdere din form og beregne ditt løpstempo til senere. 

Løpewatt

Ved å måle løpeeffekt uttrykt i watt vil det være lettere å styre intensiteten uavhengig av terreng og underlag. Pulsklokka beregner hvor hardt du tar i og gir deg dermed et objektivt tall på hva treningen koster deg enten du løper i motbakke eller på flatmark.

Test av Suunto 9 Peak Pro – GPS og multisportklokke

Suunto 9 Peak Pro er den finske smartklokkeprodusentens forbedrede toppmodell og kommer med en rekke store lovnader. Tidligere har de ikke lykkes med batteritiden, men hevder nå en voldsom forbedring. Den er også blitt billigere. Vi har testet den nye GPS–klokken!

suunto 9 peak pro gps klokke test
LEKKER: Suunto 9 Peak Pro ser veldig elegant ut, men er prestasjonen like bra som utseendet? Foto: Knut Andreas Lone
Suunto 9 Peak Pro
 • Pris: 4990 kroner

 • Vekt: 64 gram

 • Skjermdiameter: 30,4 mm

 • Skjermoppløsning: 240 x 240 pxl

 • Satelitter: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU

 • Batterivarighet: Opptil 21 dager som smartklokke, og fra 40 til 300 timer i GPS–modus

skala
7/10

Høsten 2021 lanserte Suunto 9 Peak, som ble mottatt med delte meninger blant testerne. Noe var bra, noe var skuffende, og konklusjonen hos mange var at finnene var på etterskudd i markedet.

Allerede et år senere er de på plass med en oppdradering og et nytt flaggskip: Suunto 9 Peak Pro, som lover store forbedringer.

Svulstige beskrivelser som «fullt CO2–kompensert» og «den beste batterilevetiden på markedet» ble brukt i pressemeldingen da klokken ble lansert.

Her er noen av høydepunktene som Suunto lover med 9 Peak Pro:

 • Langt bedre batteritid

 • Ny, mer kontrastrik skjerm

 • Ny, raskere prosessor

 • Nytt brukergrensesnitt

 • Integrert løpskraft (wattmåling)

 • Ny pulssensor

 • Strava live–segmenter

 • Nye aktivitetsprofiler

Klokken kommer i to forskjellige varianter. En i rustfritt stål – som er versjonen UTE har testet og som koster 4 990 kroner veiledende – samt en titanium–versjon, som koster 6 290 kroner.

Utgaven i rustfritt stål finnes i fire forskjelliger farger: gull/hvit, havblå, sort og skoggrønn, mens titanium–versjonen kommer i to: sandgrå og matt sort.

Med en pris på 4 990 kroner er det altså 1 000 kroner rimeligere enn Suunto 9 Peak som ble lansert i fjor. En solid forbedring, som gjør klokken langt mer konkurransedyktig.

Harde fakta

Suunto 9 Peak Pro kommer med et robust silikon–reim, som er 22 mm bredt. Hver side av armbåndet har en liten knapp som lett løsner det fra selve klokken, slik at det kan byttes om det blir ødelagt eller du skulle ønske å piffe klokken opp med en annen farge på armbåndet.

Klokken manøvreres med touchskjermen pluss tre knapper høyre side. I hovedsak klarer du fint å sveipe deg rundt med touchskjermen, men dersom du har hansker eller lignende på, kan du også bruke knappene til å gjøre de samme handlingene.

Når klokken er i aktivitetsmodus er det også knappene som gjelder for manøvrering, samt start/stopp. En ting som kan være uvant i starten er at man veksler litt mellom hvilken knapp som gir hovedkommandoen.

Eksempelvis: Når du starter en løpeøkt er det den midterste knappen som starter økten, mens skal du pause den underveis, er det knappen øverst. Når du så skal starte økten igjen, er det tilbake til den øverste knappen som kommandoknapp.

Knappene i seg selv er enkle å bruke.

LADER: Klokka legges bare med undersiden oppå denne, så lader den. Enkelt og greit. Foto: Knut Andreas Lone
LADER: Klokka legges bare med undersiden oppå denne, så lader den. Enkelt og greit. Foto: Knut Andreas Lone

Ladingen skjer i en liten, medfølgende dock, som er magnetisk. Du bare legger klokken oppå og så lader den. Veldig enkelt og greit, og vi hadde ikke noen problemer med ladingen i testperioden.

Når det kommer til spesifikke smartklokkefunksjoner, er de svært få. Du få varsler fra telefonen, men det er eksempelvis ikke mulig for lagring av musikk, men du kan skifte sang/spor eller pause/starte avspilleren din.

Når det kommer til aktivitetstyper er den forhåndsprogrammert med et utall muligheter, alt fra løping til klatring til stisykling og til og med dykking/snorkling. Klokka hevdes å være vanntett helt ned til 100 meter, men har ikke oppgitt noen IPX–rating.

SKIFT SPOR: En av få smartklokkefunksjoner er å pause/starte eller skifte spor i musikk– eller podkastavspilleren din. Foto: Knut Andreas Lone
SKIFT SPOR: En av få smartklokkefunksjoner er å pause/starte eller skifte spor i musikk– eller podkastavspilleren din. Foto: Knut Andreas Lone

I bruk

Vi har testet klokken en periode i november, hvor den har hovedsakelig har vært testet med løping som aktivitet, samt hverdagsbruk. Den har vært på testerens håndledd kontinuerlig i noen uker.

På håndleddet er den veldig behagelig og ettersittende, uten at den presser eller gnager på noe vis. Den løse delen av silikonarmbåndet festes med en slags knappefunksjon, som vi synes er veldig praktisk.

Du bare presser det som er en liten stålstang på enden av armbåndet ned i hullene, og så er det en avrundet mothake som holder den på plass.

PRAKTISK: Du presser bare denne inn i hullene og så sitter den løse delen av armbåndet som et skudd. Foto: Knut Andreas Lone
PRAKTISK: Du presser bare denne inn i hullene og så sitter den løse delen av armbåndet som et skudd. Foto: Knut Andreas Lone

Selve klokken er enkel å sette opp. Du slår den på ved å trykke på den øvre knappen, og deretter går du enkelt frem ved å velge språk og sette opp de grunnleggende innstillingene.

Sveip opp på hovedsiden for å komme til menyen i selve klokka, hvor du finner alt av generelle innstillinger og tilkoblinger. For å tilpasse klokken ytterligere gjør du det gjennom Suunto–appen (finnes i App Store og Google Play), som du enkelt kobler til gjennom Bluetooth.

App

I appen finner du alt du måtte trenge. Treningsøkter, statistikk over søvn, skritt per dag og så videre. Dette kan du også se på selve klokka, men da i mindre detalj.

Appen er veldig oversiktlig og intuitiv. Her finner du diverse interne apper som du kan aktivere og deaktivere, som for eksempel «ghost runner» som er en slags virtuell løpepartner/fartsholder, som du kan måle deg opp mot, dersom du eksempelvis har et mål om å holde et snitt på 5:00 per kilometer.

ALT DU TRENGER Å VITE: Du kan gå inn på hver enkelt dag du har brukt klokken, og studere de forskjellige dataene den leverer.
ALT DU TRENGER Å VITE: Du kan gå inn på hver enkelt dag du har brukt klokken, og studere de forskjellige dataene den leverer.

Du kan også sette opp forskjellige «sportsmoduser», som vil si datafelter, altså de dataene du ønsker skal vises under en løpeøkt (eksempelvis fart, snittfart, høydemeter, puls og så videre).

Et soleklart minus er imidlertid at man ikke kan modifisere de modusene som allerede ligger inne, man er nødt til å opprette en ny modus.

I appen kan du også koble deg opp mot andre tredjepartsapper, som for eksempel Strava. Kobler du deg opp mot Strava vil øktene dine automatisk lastes opp der, og du vil også importere ruter (løyper) du har laget i Strava, som du enkelt kan overføre til klokka.

Går du inn på hver enkelt treningsøkt kan du også gjøre gode og nøyaktige analyser både av puls, fart og kraft. Du kan dra gjennom kurvene og sjekke hvilke tall du hadde til en hver tid eller plukke ut runder (laps) hvor du ser nærmere på statistikken din.

Dersom du har flere forhåndslagde ruter i appen, eventuelt importert fra Strava, bør du gjerne sjekke om de er huket av for «Bruk i klokke» eller ei. Har du ikke bruk for dem i øyeblikket, fjern dem fra klokka. Hvis ikke tar synkroniseringen gjerne flere minutter.

OVERSIKTELIG: Her er startsiden i appen, hvor du kan scrolle videre nedover for å finne øktene dine, gå i kalenderen og sjekke data for søvn for eksempel, eller gå i innstillinger og koble til tredjepartsapper.
OVERSIKTELIG: Her er startsiden i appen, hvor du kan scrolle videre nedover for å finne øktene dine, gå i kalenderen og sjekke data for søvn for eksempel, eller gå i innstillinger og koble til tredjepartsapper.

Skjerm

Når du ikke aktivt bruker skjermen på klokka er den i låst modus, men trykker du på hovedknappen (den i midten) låses den opp og du kan deretter begynne å surfe deg gjennom det du måtte ønske.

Når vi sveiper er den svært responsiv og den skifter raskt til neste side eller opp eller ned. På hovedsiden kan du ved å tappe på skjermen også skifte mellom diverse statistikk som antall skritt, gjenværende batteri og treningstimer denne uken.

Skjermen er forsterket med safirglass, som skal være mer motstandsdyktig mot riper.

GODE KONTRASTER: Denne nye skjermen er klar og tydelig. Foto: Knut Andreas Lone
GODE KONTRASTER: Denne nye skjermen er klar og tydelig. Foto: Knut Andreas Lone

Det er relativt mye svart «luft» rundt selve skjermen, altså ubrukt skjermoverflate, som kunne vært utnyttet bedre. Skjermen er ikke den største, men vi opplever at den likevel er klar og tydelig, også i aktivitet.

Du kan også stille inn klokka slik at når du hever håndleddet for å se på klokka, så lyser skjermen opp, og du kan bestemme hvilken lysstyrke det skal være når du gjør dette.

Puls

Vi gjorde et par løpeturer hvor vi løp med to klokker: Suunto–klokken med håndleddsmåling og Garmin Forerunner 235 som var tilkoblet pulsbelte, for å sjekke om det er store differanser på pulsmålingene.

Når det kommer til snittpuls, lå Suunto–klokken bare noen slag under klokken med pulsbelte. Det store utslaget er at den er mer ustabil og har større variasjoner, mens pulsbeltets målinger er jevnere.

Men med så små differanser på snittpulsen, er altså håndleddspulsen relativt pålitelig i aktivitet og i minste fall en grei indikasjon på intensitet.

NY PULSSENSOR: Suunto har oppgradert pulssensoren på 9 Peak Pro. Foto: Knut Andreas Lone
NY PULSSENSOR: Suunto har oppgradert pulssensoren på 9 Peak Pro. Foto: Knut Andreas Lone

GPS-nøyaktighet og navigasjon

Klokken har den nye Sony GNSS–chippen, som har støtte for multi–GNSS, som vil si at den har muligheten til å benytte opptil 32 ulike satellitter fra ulike systemer.

Men i motsetningen til de fleste andre produsenter av pulsklokker lansert nylig, har den ikke multibånds–GNSS – altså å kunne benytte flere frekvenser samtidig (og følgelig ha større nøyaktighet).

Når vi setter klokken i aktivitetsmodus opplever vi å raskt få GPS–kontakt. Klokken virker å være veldig presis under aktivitet. Sammenlignet med Garmin Fenix 6 Pro er variasjonene små i GPS–sporet.

IKKE NOE KART: Du bare se de forhåndslagde rutene dine på klokka og få instruksjoner om veivalg, men ikke se noe kart på klokka. Foto: Knut Andreas Lone
IKKE NOE KART: Du bare se de forhåndslagde rutene dine på klokka og få instruksjoner om veivalg, men ikke se noe kart på klokka. Foto: Knut Andreas Lone

De eneste klare avvikene vi har sett på GPS–sporet er ved tilfeller som underganger eller under broer, men det er ikke snakk om mye.

Dessverre er det ikke noe innebygd kart i klokka. Du kan se sporet ditt på skjermen, se digitalt kompass og bruke funksjoner som ved tilbake til start eller ha forhåndslagde ruter, men altså ikke se terrenget, veier eller referansepunkter rundt deg.

Har du lagt inn forhåndslagde ruter (som kan lages i Suunto–appen eller importeres automatisk fra Strava) vil du få instruksjoner om veivalg fortløpende.

Aktivitetsmåling

Klokka har en rekke diverse funksjoner for hverdagen. Den som en vanlig bruker nok er mest opptatt av i hverdagen er kanskje skrittelleren.

Den forrige Suunto 9 Peak fikk en del kritikk for at skrittelleren ikke holdt mål, og ting kan tyde på at den ennå ikke er helt pålitelig. Målt opp mot et par andre Garmin–klokker viser den på generell basis gjerne et par tusen skritt mer per dag, og enkelte dager enda mer enn det.

En ganske tydelig indikasjon på veldig raus skrittelling var en 45 minutter en morgen, hvor det var laging av matpakker, påkledning av unger og generelle husoppgaver som ga hele 1000 skritt. Enkelte ganger har også en time på sofaen med litt bytting av sitte/liggestilling gitt 100–200 nye skritt.

Når det kommer til søvn er den ganske nøyaktig med tanke på når man sovner og våkner. Klokka gir en prosent på hvor bra søvnkvaliteten var. Hvorvidt dette er nøyaktig er vanskelig å si.

Klokka settes opp med et tidsrom hvor det er sannsynlig at du sover, typ fra 22.00 til 07.00, som skal gjøre det lettere for klokka å identifisere når du sovner. Skulle du sovne en time på sofaen etter jobb, sliter klokka dessverre med å registrere dette.

I tillegg har den funksjoner som stress og oksygen i blodet (som begge gir en indikasjon på energinivå og restitusjon), pulsgraf for de siste timene, samt fitnessnivå. Disse er tilgjengelig på klokka til en hver tid, om man har aktivert disse funksjonene.

Fitnessnivået som Suunto–klokka oppgir etter noen ukers bruk samsvarer ganske bra med det Garmin–klokka til tester også har oppgitt.

En ting som er gledelig med klokka under trening, er den integrerte løpskraften, som spesielt gleder en syklist som er vant med å bruke wattmåler. Tidligere måtte man ha en ekstern brikke, montert i lissene på skoa, for å måle dette, men både Garmin og Polar har allerede kommet med dette integrert i sine nyeste klokker.

Integrert løpskraft vil si at du får ytterligere et parameter å måle løpsintensiteten din med. Du får oppgitt en kraft (watt) som indikasjon på hvor hardt du løper. På samme måte som puls, bortsett fra at watt er en permanent variabel, ikke slik som puls, som kan variere med dagsform og generell form.

Den integrerte løpskraften gir stabile og sammenlignbare målinger for økter med lignende intensitet og fart.

Batteritid

Det kanskje største salgspunktet til Suunto 9 Peak Pro er batteritiden, som skal kunne vare inntil 21 dager fra fullading ved bruk som smartklokke. I full GPS–modus vil den gi cirka 40 timer (altså i aktivitet).

Etter noen ukers bruk opplever vi at dette samsvarer ganske godt med virkeligheten.

Etter en fullading tok vi en oppsummering etter en ukes tid. Da hadde tester hatt klokken på en hel uke, og i tillegg til normal smartklokke–bruk også hatt tre treningsøkter med full GPS–modus.

GJENVÆRENDE BATTERITID: Når du skal starte en treningsøkt får du opp hvor mange timer med batteri som gjenstår i full GPS–modus. Du kan også scrolle deg nedover på klokka og velge moduser med lavere ytelse, for å spare batteri. Foto: Knut Andreas Lone
GJENVÆRENDE BATTERITID: Når du skal starte en treningsøkt får du opp hvor mange timer med batteri som gjenstår i full GPS–modus. Du kan også scrolle deg nedover på klokka og velge moduser med lavere ytelse, for å spare batteri. Foto: Knut Andreas Lone

Klokken har vært satt i flymodus noen ganger, blitt brukt til alarmer/vekkerklokke, stoppeklokke/nedtelling og litt diverse. Klokken var også mye tilkoblet telefon gjennom Bluetooth.

Etter en uke var det fremdeles oppgitt at det var 65 prosent batteri igjen på klokken, så da skulle den altså i hvert fall kunne vare en drøy uke til med tilsvarende bruk.

Konklusjon

Dette er definitivt en bra klokke. Den er behagelig og robust, og den ser også veldig bra ut. Ønsker du en klokke som passer godt til både uformelle anledninger og som treningsklokke, er den et godt valg.

Forskjellen fra fjorårets 9 Peak til Pro–utgaven er stor. Suunto har tatt store sprang med tanke på brukervennligheten til klokka og ikke minst batteritiden. Den er bunnsolid og med mindre du har helt ekstremt mye GPS–bruk, går det bra med tid før du trenger å bekymre deg for tomt batteri.

Appen er også veldig bra – detaljert og lett å bruke. At prisen er skrudd ganske signifikant ned gjør den også langt mer attraktiv enn tidligere.

Men selv om det er mye som er bra med klokka, og Suunto føle seg noen steg nærmere varmen fra konkurrentene i toppen, er det også en del som gjør at de ikke er helt konkurransedyktige ennå.

Ser vi til COROS Apex 2 Pro og Garmin Forerunner 955, som ligger omkring Suunto–klokka i pris, har begge disse større skjermer og innebygde kart.

Når en kjøper en klokke i denne prisklassen, er det gjerne ikke fordi den ser estetisk bra ut og har skritteller, men da forventer man en god del. Selv om sportsmodusene er bra og mange, klokken er rask og brukervennlig, er det noe vanskelig å forsvare prisen relativt til de to ovennevnte konkurrentene. Da er det i hvert fall bra at Suunto har fått ned prisen en del.

VURDERING
Brukervennlighet
Funksjoner
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Lang batteritid

Behagelig på håndleddet

Smart armbåndsfeste

Integrert løpskraft

Hurtiglading

Responsiv touchskjerm

Veldig bra og brukervennlig app

Pent og allsidig utseende

Mange aktivitetsmoduser

Magnetisk ladestasjon

MINUS

Ikke innebygd kart

Ikke multibånds–GNSS

Dårlig utnyttelse av skjermoverflate

Veldig raus skritteller

Treg synkronisering hvis du har mange fohåndslagde ruter

Test av Garmin Fenix 7X Solar 52 mm

Toppmodellen Garmin Fenix 7X Solar gir tilgang til alle Garmins trenings-, sporings- og hverdagsmålingsfunksjoner. Fenix 7X er en stor og avansert pulsklokke med solcellepanel integrert i skjermen.

Test av Garmin Fenix 7X pulsklokke
RÅ KLOKKE: Garmin Fenix 7X er en toppspekket toppmodell med alle de nyeste og mest avanserte funksjonene du kan ønske deg i en sportsklokke.
Garmin Fenix 7X Solar

Pris: 12 399 kroner

Vekt: 89 gram

Skjermdiameter: 35,6 mm

Skjermoppløsning: 280 x 280 pxl

Lagring: 32 GB

Batterivarighet: Opptil 28 dager som smartklokke (dager med solcellelading), tilnærmet ubegrenset i batterisparemodus ved bruk av solceller. 

16 til 122 timer treningstid avhengig av mengden bruk av musikk, flerbånds GPS, sensorer og solceller. 

Nett: Garmin

skala
9/10

Garmin Fenix 7X er en gedigen pulsklokke med en ekstrem mengde avanserte treningsfunksjoner og et stadig større utvalg av fysiske hverdagsmålinger for deg som ønsker å følge tett med på kroppens helsetilstand. 

Funksjonene på Fenix 7X er de samme som på søstermodellen Epix2, men Fenix 7X Solar har i tillegg solcellepanel integrert i skjermen slik at batteriet kan vare enda lengre. 

En pulsklokke med 52 mm urkasse er stor og ganske tung å ha på armen. Du skal ha relativt kraftige håndledd for at den skal sitte godt på. Til terreng- og ristende grussykling opplever vi at Garmin Fenix 7X fort kan bli så stor og tung at det blir ubehagelig og vondt. Den slår litt mot håndbaken, selv om vi strammer den godt på. 

Test av Garmin Fenix 7X. Foto: Kristoffer H. Kippernes
STOR OG TUNG: Fenix 7X er stor og tung på armen. Ikke alltid ideelt under terrengsykling.

Ønsker du å bruke Fenix 7X uten separat pulsmåler er Garmins håndleddsmåling nå såpass bra at pulsen tracker ganske likt som om den blir målt med et brystbelte. Noen ganger må du regne med at klokka trenger litt tid på å få maks kontakt med håndleddet. Målingene under oppvarmingen til treningsøkta kan derfor ofte være noe unøyaktig. Når du sykler kan du velge å sende pulsmålingene fra klokka til en evt sykkelcomputer, også andre enn Garmins, hvis du foretrekker å sykle uten pulsbelte. 

Ved løping på tredemølle kan du etter hver økt kalibrere klokke opp mot avstanden målt på tredemølla, slik at klokka blir mer og mer nøyaktig som måler også her. Garmin Fenix 7X blir også mer nøyaktig på tredemølla hvis du bruker den jevnlig ute på løpeturer også. Da får den kartlagt skrittlengden din bedre. 

Test av Garmin Fenix 7X. Foto: Kristoffer H. Kippernes
SUPERT KART: Topo-kartene på Garmin Fenix 7X gjør det enkelt å finne frem både i skog og i byer.

Den store skjermen er solid og god, men vesentlig mindre lyssterk enn på Epix2.

Kartet på Fenix 7X er nøyaktig og fint. Du kan laste ned topo-kart og fint bruke klokka til å finne frem på stier i skogen og på veier i byer over hele verden. Den lavere lysstyrken enn på Epix 2 gjør det noe mer krevende å se detaljer på kartet i fart, enten du sykler eller løper. 

Størrelsen på Garmin Fenix 7X Solar gjør den ganske ubehagelig å sove med. Noe som gjør at den gode søvnmålingen og hvilestatusen kan være litt krevende å få brukt optimalt. Dette avhenger selvfølgelig av litt hvordan du sover - om du ligger med hodet på underarmen osv. 

Som med de flest av Garmins avanserte treningsklokker kan du på Fenix 7X endre visningsvinduer og -felt på klokka i fart på en treningstur. Uten å avbryte loggingen av økta. Dette er en funksjon vi setter pris på da vi sjelden er forutseende nok til å vite hva vi faktisk ønsker å lese av mens vi er ute i terrenget. Det kan også noen ganger bli aktuelt å hente frem informasjon vi vanligvis ikke trenger. Det er gjort i en håndvending å la ett felt på en av vinduene vise deg tid for solnedgang f.eks. Nyttig hvis du er ute på kveldstur uten lykt. 

Garmin Fenix 7X kan brukes som en fullverdig sykkelcomputer, også uten at du monterer den på styret. Den kobler seg til wattmålere og gir deg all relevant sykkelinformasjon på linje med Garmins mest avanserte sykkelcomputere. Har du en wattmåler hvis også Fenix 7X gi deg en stadig oppdatering på anslått FTP-tall, Vo2-maks og tilhørende formberegning. 

Med tosidig wattmåler vil du også få opp høyre/venstre-balanse på klokka, både som live-visning og i sammendraget etter økta. 

Forskjeller fra Epix 2

Større kasse og skjerm

Solceller

Lommelykt 

Mindre fargesterk skjerm med lavere oppløsning

Bedre batteritid 

Les vår test av Garmin Epix

Vis mer

Vo2-maks-verdien og terskelpuls-verdien for sykkel holdes separat for tilsvarende anslag for løping. De fleste vil se at Vo2-maks kan være ganske så forskjellige avhengig av hvilken aktivitet du bedriver. 

Fenix 7X har også forbedrede målinger og form-anslag for langrenn og terrengløping. 

Når du bruker Garmin Fenix 7X til navigasjon kan du plassere en knappenål på kartet for å beregne avstand fra der du er nå. Når du sykler eller løper en rute du har lagt inn på klokka - enkelt fra Strava eller Garmin Connect, får du opp forhåndsinformasjon på kommende klatringer og disses stigningsprosent og lengde. 

Både under sykling og løping vil klokka guide deg fra A til B eller langs en forhåndsinnlagt rute. Varslinger i form av pip og vibrasjon på armen sier fra om svinger forut. 

Vi har brukt Garmin Fenix 7X Solar til å løpe intrikate og snirklete stiturer i områder med et virrvarr av stier og har hatt null problemer med å følge den på forhånd innlagte løypa vi har ønsket å følge. Alternative stier er lett å se på kartet og det er lett å zoome og flytte på kartet, både ved å bruke touch-skjermen, eller med knappene. Tar du av fra planlagt rute oppdaterer klokka raskt gjenværende avstand når du kommer tilbake på sporet. 

For dem som driver med sånt har Garmin Fenix 7X også 42.000 av verdens golfbaner lagt inn på forhånd. Dette gir deg mulighet til å raskt se hvor langt du har til hullet osv. Også mange løypekart for alpinanlegg rundt omkring i verden er tilgjengelig. 

Nyttige funksjoner på Garmin Fenix Solar 7

Formmåling både i Vo2 og FTP, anaerob terskel og dagsform underveis på økter

HRV-måling

Fungerer som pulsbelte for andre ANT+-mottagere

Garmin Pay

Løpsform

FTP/Vo2-beregning - også ved terrengløp

Søvnberegning

Kroppsbatteriberegnin

Mange tilgjengelige sportsprofiler

Skjermer kan endres under trening

Relativt presis pulsmåling på håndleddet

Oksygenmetnings-måling

Lang batterivarighet - nesten ubegrenset i smart-watch-modus takket være solceller

Live-segmenter på Strava

Lommelykten er overraskende god

Vis mer

Konklusjon

Garmin Fenix 7X er en toppspekket klokke med alle Garmins mest avanserte funksjoner for trening og friluftsliv. Solcellene i skjermen gjør det mulig å bruke klokka på lange ekspedisjoner og turer der du ikke har mulighet til å lade opp klokka på vanlig vis. 

Er batterikapasitet veldig viktig for deg bør du velge Fenix 7X over den ganske tilsvarende dyre Epix 2

VURDERING
Funksjoner
Brukervennlighet
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstremt lang batterikapasitet

Alle Garmins funksjoner

Stor skjerm

Solid Safir-glass

Nyttig formberegning og hverdagsfunksjoner

Håndleddspuls best i klassen

Kraftig lommelykt

Funksjonell touch-skjerm

Garmin Pay

Mobilfri musikk

Nedlastbare topo-kart gratis

Enkelt å bytte reimer - kan også festes til sykkelholder foran stem

MINUS

Tung og stor

Veldig høy pris

Mindre lyssterk og tydelig skjerm enn Epix 2

Test av Garmin Epix 2 Sapphire 47 mm

Garmin Epix 2 er en treningsklokke som imponerer oss. Den har superskarp AMOLED-skjerm som virkelig lar deg bruke kartet på klokka til å navigere i terrenget. Garmin Epix 2 skiller seg ut fra andre klokker på markedet.

Test av Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
FUNKSJONELT KART: Garmin Epix 2 har AMOLED-skjermen som gir veldig god synlighet for kartet på skjermen.
UTE_anbefaler
Garmin Epix 2 Sapphire

Pris: 11.499 kroner

Vekt: 71 gram

Skjermdiameter: 33 mm

Skjermoppløsning: 416x416 pxl

Lagring: 32 GB

Batterivarighet: 16 dager som smartklokke (21 dager i batterisparemodus)- 6 dager med skjermen alltid på (i treningsmodus mellom 10 og 42 timer avhengig av sensorer, musikkbruk, GPS-nøyaktighet og lysstyrke i skjerm). 

Leverandør: Garmin

skala
9/10

Garmin Epix 2 er søsterklokken til den mer kjente Fenix 7-modellen. Funksjonsmessig byr Epix 2 på de samme funksjonene som toppmodellen.

Samtidig har Garmin Epix 2 et ess i ermet som gjør den overlegen Fenix 7x på et viktig område.

Garmin Epix 2 har en suveren AMOLED-fargeskjerm med hele 64 000 farger og en knivskarp oppløsning på 416 x 416 pixler. Hva det betyr i praksis er at du kan ha høyoppløste fotografier som bakrunnsbilder på skjermen, samt at du lettere kan navigere rundt i ukjent landskap uten fare for å løpe eller sykle feil. Selv på strak arm kan du lett se hva du har rundt deg i terrenget og hvor neste vei eller sti fører. 

Funksjoner på Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
TRENINGSHJELP: Garmin Epix gir deg tilbakemeldinger om både form, treningsstatus og dagsform underveis på en økt.

Vi la inn ruter før vi dro ut på løpeturer i London og kunne holde høyt tempo gjennom storbyen uten å løpe feil. Garmin Epix 2 fortalte oss enkelt hvilken side av veien vi løp på og hvor vi skulle løpe i neste kryss. Det er enkelt å zoome inn og ut av på kartet, enten ved hjelp av touch-funksjon, som du kan skru av, eller ved hjelp av knappene. Vi ble overrasket over hvor nyttig den ganske lille skjermen på klokka faktisk var når det kom til navigering. Både i by og i skog og fjell fant vi enkelt frem ved hjelp av Garmin Epix 2 og det integrerte topo-kartet. 

Du kan enkelt laste ned topo-kart for andre verdensdeler i klokkas kartfunksjon når du er på reisefot. Klokkas minne setter noen begrensninger for antallet kart du kan laste inn, men det er såpass enkelt å laste ned nye at du gjør det ved behov. 

Også de andre funksjonene på Garmin Epix 2 blir vesentlig mer synlig og lettleste med den fargesterke skjermen. 

Løping, sykling og tur med Garmin Epix 2

Når det gjelder vurdering av klokkas funksjoner og nyttigheten av disse er mengden funksjoner for mange å nevne. Men er det noe som kan måles med en klokke med optisk sensor så har Garmin Epix 2 funksjonen klar. 

I hverdagen måler Epix 2 søvn og graden av uthvilthet ved hjelp av HRV/Heart rate variability, puls og også oksygenmetning hvis ønskelig. Oksygenmetningsmåleren krever en del ekstra batteri og er best brukt for stikkprøver snarere enn å måle kontinuerlig.  

Nyttige funksjoner på Garmin Epix 2

Formmåling

HRV-måling

Fungerer som pulsbelte for andre ANT+-mottagere

Garmin Pay

Løpsform

FTP/Vo2-beregning - også ved terrengløp

Søvnberegning

Kroppsbatteriberegnin

Mange tilgjengelige sportsprofiler

Skjermer kan endres under trening

Relativt presis pulsmåling på håndleddet

Oksygenmetnings-måling

Live-segmenter på Strava

Se Garmins hjemmesider for fullstendig liste over spesifikasjoner

Vis mer
Funksjoner på Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
PROFILER OG TRENINGSRÅD: Epix 2 viser deg styrkeøvelser med animasjoner og guider deg på intervall-økter.

Garmin Epix 2 gir deg gode estimater på løpeform i form av Vo2 og antatt tid på 5 km,10 km, ½-maraton og maraton. En graf for trenden i form gir en visuell fremstilling av frem- eller tilbakegang. 

Den gir deg et anslag for dagsform i begynnelsen av løpeøkt og kan også fortelle deg underveis på en løpetur hvor mye utholdenhet/stamina du har brukt og har igjen, veid opp mot treningsstatus og fart så langt på turen.  

Pulsklokka gir deg også en formberegning når du logger terrengløpeturer - ikke bare på grunnlag av flate asfalt-turer. 

Test av Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
TRENINGSUTBYTTE: Etter hver økt gir Garmin Epix 2 deg tilbakemelding på hvor godt du har fått trent.

Garmin Epix 2 vil også gi deg et anslag for terskelpuls og terskelfart. Akkurat denne funksjonen opplever vi som noe upresis og ikke samsvarende med løpsestimatene klokka samtidig gir. 

Det gir ikke særlig mening når klokka anslår en terskelfart på 4.22 minutter per km, samtidig som den gir et halvmaratonanslag på 1.28. Dette vil i så fall tilsi at jeg kan løpe et halvmaraton et godt stykke over anaerob terskelfart i gjennomsnitt. 

På terrengsykkelen gir klokka deg score for flyt og vanskelighetsgrad. Bruker du en sykkelcomputer i tillegg kan du velge å bruke Epix 2 som pulsmåler og sende pulsen til  computeren. 

Legger du inn ruter du skal sykle, løpe eller gå på forhånd vil klokka gi deg forhåndsinnsikt for kommende motbakker, slik at du kan disponere kreftene bedre. Høydekurve med stigningsprosent for hver hundrede meter oppover bakken gjør det mulig å tilpasse farten inn i bakken for ikke å gå en smell. 

Sammenlignet med de fleste andre sportsklokker på markedet skiller Garmin sine klokker, Epix 2 inkludert, seg ut ved at du kan endre visning og datavinduene i fart, mens du logger en treningsøkt. 

Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle

Til forskjell fra konkurrenten Garmin Fenix 7X har Garmin Epix 2:

• Høyoppløst Amoled-skjerm gjør kartlesing mye enklere i fart

• Vesentlig lavere batterikapasitet pga sterkere lys i skjerm 

• Ikke solcelleskjerm for ekstra batterivarighet

• Ikke innebygget lommelykt 

• Mindre skjerm med 47 mm urkasse enn med 52 mm på Fenix 7X

Vis mer

Har du startet på en løpetur, men oppdager at du gjerne skulle ha vist stigningsmeter, snittfart, kilometer igjen på løypa eller hva det måtte du være du ikke har lagt inn på forhånd, er det gjort i en håndvendig å endre skjermvinduene i fart, uten å pause økt. Vår erfaring er at dette gjør at vi etter hvert ender opp med datavinduer som bedre viser den informasjonen vi faktisk ønsker oss på trening. Når vi tilpasser vinduene sittende hjemme i sofaen klarer vi ikke alltid å forutse hva vi ønsker å se på når vi er ute og trener. 

Noen ganger kan det være aktuelt med informasjon vi ikke trenger ellers også, som f.eks solnedgang og gjenværende batteri på klokke eller wattmåler. Det er enkelt å hente inn denne informasjonen ved behov. 

Epix 2 har mulighet for å lagre en mengde musikk på selve klokka. Du kan også bruke en egen Spotify-app og pare klokka med blåtann-øretelefoner for telefonfri løping med musikk eller podcaster på øret. Garmin Pay-funksjonen som støtter de fleste kredittkort er også ekstremt enkel i bruk. I disse post-covid-tider kan du betale kontaktløst med klokka i de aller fleste butikker i den vestlige verden og også i en del i det fjerne østen. 

Har du en sykkelcomputer fra Garmin som du også bruker har selvfølgelig Epix 2 såkalt True Up-funksjon - som betyr at den kommuniserer med computeren via nett-løsningen og mobil-appen, Garmin Connect. Dette gjør at både computer og klokke samkjører informasjonen om treningsbelastning, hvilestatus, form osv. Det er så klart med på å øke merkelojaliten til Garmin, hvis du først har kjøpt klokke, vil du ønske at computeren sitter på den samme informasjonen om deg og motsatt. 

Dette gjelder så klart også ved kjøp av ny klokke ved en senere anledning. Jo flere økter og lengre tid du bruker med en Garmin-enhet som Epix 2, desto mer presis vil den kunne anslå ditt sportslige nivå, helse og fysiske form forøvrig. 

Test av Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
SØVNKVALITET: Klokkas søvnmåler gir deg god oversikt over søvntid og -kvalitet.

Konklusjon

Garmin Epix 2 er en helt ekstremt imponerende klokke som gir deg mer informasjon om kroppen din og treningen din enn du sannsynligvis klarer å nyttegjøre. Den er veldig enkel i bruk og såpass intuitiv at du raskt kommer i gang og raskt får utbytte av selv de mest avanserte funksjonene. Litt tid med manualen på internett bør uansett beregnes inn for maks utbytte.

Sammenlignet med Garmins egne alternativer, f.eks Fenix 7X har Epix 2 den desidert beste skjermen, noe som først og fremst er nyttig når det kommer til å følge kart i fart. 

Er du mer opptatt av maksimal batterikapasitet enn maks skjermoppløsning velger du Fenix 7x i stedet for Epix 2 – prisen er omtrent den samme høye for de to toppmodellene. 

Vi vil velge Garmin Epix 2 til bruk som klokke til terrengsykling, ultraløp, generelt friluftsliv og det meste annet enn langvarige ekspedisjoner som krever ekstra lang batterikapasitet.

VURDERING
Funksjoner
Brukervennlighet
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Alle Garmins sportsklokke-funksjoner

Veldig lyssterk AMOLED skjerm med fremragende kartfunksjon

64 000 farger - kan vise bilder

Solid Safir-glass

Nyttig formberegning og hverdagsfunksjoner

Håndleddspuls best i klassen

Funksjonell touch-skjerm

Garmin pay

Mobilfri musikk

Nedlastbare topo-kart gratis

Animerte treningsøkter for styrke og yoga med forklarende, levende animasjoner

Enkelt å bytte reimer (kan også festes til sykkelholder foran stem)

MINUS

Høy pris

Batterikapasiteten noe begrenset ved bruk av navigasjon/blåtann/skjerm alltid på

Ikke solcellepanel

Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle

Garmin Forerunner 935 Tri Bundle er en pulsklokke med en ekstrem mengde funksjoner for treningsglade. Du skal slite med å finne en treningsfunksjon som ikke kan måles på Garmin Forerunner 935.

Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle
KOMPASS: Du kan laste ned kart til Garmin Forerunner 935, men også bruke den som kompass i tillegg til vanlig papirkart. Foto: Øyvind Aas
UTE_testvinner
Garmin Forerunner 935 Tri bundle

Pris: 5700 kroner

Vekt: 50 gram

Håndleddspuls: ja

GPS: Ja, og GLONASS og Galileo

Skrittmåler: Ja

Søvnmonitor: Ja, men i app/nett

Pulsbelte med i boksen: Ja, to

Batteri: 14 dager som smartwatch med konstant pulsmåling/24 timer med trening og GPS-logging

Barometer: Ja

Musikk: Kun styring av musikk på telefon

Smart-funksjoner: Hele tekstmeldinger, gmail, nyhetsvarsel mm

ANT+: Ja

Bluetooth: Ja

Navigasjon: Ja, kart legges til via Garmins app-butikk, digitalt kompass

Berøringsskjerm: Nei

Wattmåling på sykkel: Ja med ANT+ eller BT-målere

Vo2-anslag: Ja og Terskelmåling

Strava Live-segments: Ja

Måler avstand på tredemølle: Ja, men krever kalibrering

Nett: Garmin

Garmin Forerunner 935 Tri Bundle kommer komplett med to brystbånd for nøyaktig pulsmåling.

Det ene til svømming, sykkelfeste, ekstra reim og verktøy til reimbytte. I tillegg følger det selvfølgelig med en USB-kabel, som har Garmins egen kontakt mot klokka. Denne brukes til lading og når du ønsker å koble Garmin Forerunner 935 til datamaskinen.

ANSLAG: Etter flere tøffe økter gir Garmin-klokka en pekepinn på hvor fort du kan løpe i konkurranse. Nyttig for å treffe med åpningsfarten.
ANSLAG: Etter flere tøffe økter gir Garmin-klokka en pekepinn på hvor fort du kan løpe i konkurranse. Nyttig for å treffe med åpningsfarten.

Det meste av overføring mellom Forerunner 935 og nettløsingen til Garmin skjer trådløst, men oppdateringer og overføring av kart og Garmin-apper må skje via USB-kabelen. 

Uendelige funksjoner på Forerunner 935

Du skal slite med å finne en treningsfunksjon eller variabel som Garmin Forerunner 935 ikke måler. I tillegg til en stor mengde treningsfunksjoner har også klokken Smart-klokke-funksjoner som lar deg lese tekstmeldinger og nyhetsvarsel rett på klokka.

I motsetning til en del andre smarte treningsklokker får du lese hele meldinger på Forerunner 935. Du slipper dermed å lete fram telefonen for å se mer enn de første ordene. 

Navigasjonsfunksjonen kan oppgraders ved hjelp nedlastbart kart. Du har uansett en strek på skjermen og et digitalt kompass tilgjengelig. 

Garmin Forerunner 935 kommer også med optisk pulsmåling i håndleddet. Den er ganske så nøyaktig under vanlige daglige gjøremål.

Forerunner 935 lagrer en snittpuls for dagen og oppdaterer hvilepulsverdier fortløpende. Under trening opplevde vi at klokka brukte lang tid på gi riktig puls ved bruk av håndleddsmålingen.

Først etter omlag 10 minutters løping kom klokken inn på de samme verdiene som en klokke paret med bryststropp ga. Pulsen oppgitt de første minuttene på en løpetur var gjerne 20-30 slag høyere enn reelt, noe som gir klokka et feil grunnlag å beregne belastning og snittpuls på etter fullført økt.

Garmin-klokkene er likevel de som målte mest nøyaktig fra håndleddet i denne testen.

LES OGSÅ: Test av Fitbit Ionic

Er du opptatt av å lese tall og å følge med på treningen bør du bruke bryststropp under trening. Da får du til gjengjeld veldig mye nyttig informasjon ut av Garmin Forerunner 935.

Ved løping forteller Forerunner 935 deg skrittlengden din, den sier noe om hvor lenge du har bakkekontakt med henholdsvis venstre og høyre bein.

Den kan fortelle deg hvor mye du beveger deg opp og ned i tillegg til fremover under løping og den kan beregne relativt presist din anaerobe terskel og din antatte sluttid på de vanligste løpsdistansene.

For at disse beregningene skal bli presise er du nødt til å gjennomføre enten spesielle økter foreslått av Garmin-klokka selv, eller løpe harde intervalløkter opp mot maks. Jo mer du trener og måler desto mer nøyaktige vil klokkas beregninger bli. 

Du kan også styre mobilens musikkspiller via telefonen, men ønsker du å lagre musikk på klokka må du opp på Garmin Fenix 5 eller Garmins egen 645 Music.

Garmin Forerunner 935 gir deg antatt restitusjonstid etter treningsøkter og teller ned til når den mener du er klar for mer trening. Beregnet Vo2-max-tall oppdateres stadig etter økter uten at du trenger å gjennomføre egne tester for dette.

Klokka gir forskjellige Vo2-verdier for sykling og løping. 

Som treningsklokke er Garmin Forerunner 935 et helt klart førstevalg og den mest avanserte og brukervennlige klokka i denne testen. 

PLUSS

Lett å endre datavinduer

Gode målinger for løpstid og fysisk form

Best på håndleddspuls

Lav byggehøyde,

Lett

Lang batteritid

Kan kobles til mange tredjepartsmålere

MINUS

Høy pris

Test av Fitbit Ionic

FitBit Ionic har en imponerende skjerm med muligheter for å vise treningsfilmer. Pulsklokka fra FitBit har også god oversikt over tekstmeldinger og kalender.

FitBit Ionic pulsklokke test
ARMSKJERM: FitBit Ionic mangler en del funksjoner sammenlignet med de beste trenings- og gps-klokkene, men videotjenesten for styrkeøvelser kan være nyttig for noen.
FitBit Ionic

Pris: 2999 kroner (2018)

Vekt:  47 gram

Håndleddspuls: Ja

GPS: Ja, og GLONASS og Galileo

Skrittmåler: Ja

Søvnmonitor: Ja, men i app/nett

Pulsbelte med i boksen: Nei, kan ikke kobles med stropp

Batteri: 4 dager som smartwatch/12 timer med trening

Barometer: Nei

Musikk: Ja

Smart-funksjoner: Tekstmeldinger, gmail, nyhetsvarsel mm

ANT+: Nei

Bluetooth: Ja

Navigasjon: Nei

Berøringsskjerm: Ja

Wattmåling på sykkel: Nei

Vo2-anslag: Ja

Strava Live-segments: Nei

Måler avstand på tredemølle: Nei

Nett: FitBit

Ionic er FitBits toppmodell med en klar treningsidentitet. FitBit er mer kjent for slike silikonarmbånd med skrittelling enn avanserte pulsklokker, men de satser også på dyrere smartklokker.

FitBit Ionic er ganske elegant. Den er slank og nett og ser mer ut som en mote-klokke enn en frilufts- og treningsklokke.

FitBit Ioni har en fargeskjerm som kan vise både bilder og video. Den er av berøringsypen, men klokka har også tre knapper.

Du må likevel bruke skjermen for å velge funksjoner. Med svette på skjermen fungerer den dårlig. Under trening er pulsmålingene ganske så upresise. Det er ingen mulighet til å pare FitBit Ionic med eksternt pulsbelte.

Ønsker du å trene etter puls med fokus på soner, anaerob terskel og tilsvarende vil FitiBit Ionic være for unøyaktig i målingene. Vi savnet muligheten til å ta mellomtider under vanlig løpetrening.

LES OGSÅ: Test av Suunto 5

Intervaller må forhåndsprogrammeres og det blir dermed vanskelig å løpe naturlige intervaller i terrenget og få opp rundetider og puls for disse. FitBit Ionic har egen tredemøllefunksjon, men klarer ikke å angi verken fart eller distanse på noe presis måte underveis og i ettertid.

Tredemølla gir jo disse tallene selv, men for logging og tilhørende måling av treningsbelastning over tid er det nyttig hvis klokka kan henge med her også.

Forhåndsprogrammerte treningsprogram kommer med videoklipp for visning av øvelser. Unik og delvis nyttig funksjon, men mest for dem som kanskje ikke helt vet hvordan de skal trene fra før.

Klokkens smart-funksjoner er bra. Den har god oversikt over tekstmeldinger og kalender. Du kan lese hele meldinger på telefonen.

Du kan også koble FitBit Ionic til værtjenester og bruke den til å spille musikk som du kan lagre på klokka. Det er plass til flere hundre sanger og høretelefoner kobler du til med blåtann.

Flere av FitBit-klokkas funksjoner er avhengig av en FitBit-konto og delvis også abonnement som koster penger.

Du kan ikke bruke FitBit Ionic med tredjeparts-apper som Trainingpeaks. Klokka kan kobles opp mot Strava, men har ikke mulighet til live-segmenter.

FitiBit Ionic har en flott fargeskjerm, men treningsfunksjonene er for enkle og simple for kresne utøvere.

I tillegg er det irriterende med berøringsskjerm og en meny som ikke går rundt, slik at du må gå hele veien frem og tilbake mellom skjermene når du velger funksjoner. FitBit Ionic byr ikke på noen navigasjonsfunksjoner for å finne frem i skog og fjell. 

PLUSS

Klar fargeskjerm med filmer

Lett og liten

Enkel å bruke

Oksygenmetningsmåler

MINUS

Veldig begrensede treningsfunksjoner

Ikke Ant+

Ikke høydemåler

Ikke navigasjon

Unøyaktig pulsmåler under trening

Ikke mulig å pare med pulsbelte

Avhengig av app-kobling for godt utbytte

Test av Garmin Fenix 3

Garmin Fenix 3 er en pulsklokke med gode funksjoner til trening og tur. UTE testet Sapphire-utgaven av Garmin Fenix 3.

Garmin Fenix 3 pulsklokke
FLAGGSKIP: Garmin Fenix 3 er Garmins flaggskip
UTE_testvinner
Garmin Fenix 3

Pris: 4899 kr / Sapphire fra 6199 kr (2016)

Vekt: 86 gram *

Batteri: 16t/50t/6 uker

Nett: Garmin

* Vi testet og veide Sapphireutgaven. Standardutgaven er oppgitt til å veie 82 gram 

Forskjellen på Sapphire-utgaven og en ordinær Fenix 3 er primært glass, en del ytre detaljer og prisen.

Garmin Fenix 3 imponerer med stor skjerm, mange funksjoner og flere tilpasningsmuligheter.

Vi skulle gjerne sett at det var lettere å tilpasse skjermene, det er en god del apper/widgeter, men savner en større frihet til å få opp de dataene vi vil ha.

GPS og GLONASS sikrer at Garmin Fenix 3 finner signalet relativt raskt, nøyaktigheten er god, du kan tilpasse skjermene slik du vil ha dem, men må gjøres via pc.

Som treningsklokke har Fenix tilsvarende mange og gode funksjoner. Den måler aktiviteten din gjennom hele døgnet, teller skritt, har alt du kan tenke deg av sportsmoduser, pulsmåler, treningsveileder og mye mer.

Garmin Fenix 3 har i tillegg bluetooth-tilkobling til telefonen som gjør at du kan få melding, mail, værmelding, styre musikk osv. via klokken.

LES OGSÅ: Test av Garmin Fenix 5X+ Sapphire

Det eneste vi har å utsette på Garmin Fenix 3 er at det er litt svak belysning på skjermen, noe som gjør det vanskelig å lese av klokken uten å skru på ekstra bakgrunnsbelysning i svakt lys.

Batterikapasitet avhenger i stor grad av hvor mange av funksjonene du bruker.

Garmin Fenix 3 er kort oppsummert en bunnsolid klokke som leverer både til trening og tur.

PLUSS

Gode funksjoner til trening

Gode funksjoner til tur

Stor fargeskjerm

MINUS

Skjermen er litt vanskelig å lese i svakt lys

Begrenset mulighet til å tilpasser skjermene

Test av Garmin Fenix 5X+ Sapphire

Garmin Fenix 5X+ Sapphire er best av klokkene i testen til navigasjon. Garmin Fenix 5X+ Sapphire kombinerer en ekstrem mengde trenings- og friluftsfunksjoner, med et røft utseende.

Garmin Fenix 5X+ Sapphire pulsklokke til test
MED KART: Garmin Fenix 5X+ Sapphire kommer med godt nøyaktig kart ferdig installert på klokka. Foto: Øyvind Aas
UTE_anbefaler
Garmin Fenix 5X+ Sapphire

Pris: 6100 kroner

Vekt: 96 gram

Håndleddspuls: Ja

GPS: Ja, og GLONASS og Galileo

Skrittmåler: Ja

Søvnmonitor: Ja, men i app/nett

Pulsbelte med i boksen: Nei

Batteri: 12 dager som smartwatch/pulsmåling/35 timer med GPS-sporing

Barometer: Ja

Musikk: Ja,  med lagring i klokka

Smart-funksjoner: Hele tekstmeldinger, gmail, nyhetsvarsel mm

ANT+: Ja

Bluetooth: Ja

Navigasjon: Ja med integrert kart og opplastbare ruter og digitalt kompass

Berøringsskjerm: Nei

Wattmåling på sykkel: Ja

Vo2-anslag: Ja og terskelmåling

Strava Live-segments: Ja

Måler avstand på tredemølle: Ja, men krever kalibrering

Leverandør: Garmin

Garmin Fenix 5X+ Sapphire har et utseende som står seg bedre uten treningstøy enn mange andre treningsklokker.

Garmin Fenix 5X+ Sapphire er en stor og ganske tung klokke. Safir-glasset gjør at den tåler en del ugagn uten å bli ripete.

Fenix 5X Plus har alle funksjonene fra Garmin Forerunner 935, selv om pulsbelte og sykkelholder ikke følger med i pakken. I tillegg kommer klokka ferdig med topografisk kart for supre navigasjonsmuligheter.

Du kan laste opp forhåndsprogrammerte ruter til klokka og lett følge dem på kartet, eller raskt finne frem kun med kartet. Garmin Fenix 5X+ Sapphire har også en unik funksjon i oksygenmetningsmåleren.

Denne kan være nyttig for dem som oppholder seg mye i høye fjell og trenger å følge med på akklimatiseringen. Blir oksygenmetningen for lav kan det være fare på ferde.

Garmin Fenix 5X+ Sapphire har lang batteritid og alle de løpefunksjonene vi også setter pris på i Forerunner 935. Slik som form-, løpsttidsberegning, terskelberegning, måling av bakkekontakt separat på hvert bein osv.

LES OGSÅ: Test av Garmin Epix

Mange funksjoner på Garmin Fenix 5X+ Sapphire

Garmin Fenix 5X+ Sapphire kan kobles med Ant+ watt-målere på sykkel og har også en flott Strava-live funksjon som lar deg se hvordan du ligger an på utvalgte segmenter i forhold til segment-lederen og venner.

Live-visningen gir deg ny tid å følge etter hvert som du faller av, eller tar innpå.

Du kan både spille musikk som du har lagret i klokka, eller styre musikkspilleren på telefonen fra klokka.

Hverken håndleddspulsmålingene eller avstand- og fartsmålingene på tredemølle er helt nøyaktige. Pulsmålingene er likevel blant de beste i testen og tredemølle-farten kan kalibreres etter endt økt slik at klokka blir mer nøyaktig for hver tredemølleøkt.

Brukervennligheten er best i klassen. Ingen berøringsskjerm er et pluss. I tillegg kan du ha tilnærmet full glede av pulsklokka uten at du trenger å dykke inn i nett-tjenesten Garmin Connect for hver økt. 

Synking med Garmins egen nettløsning og Strava går lynraskt og automatisk etter endt økt. Du kan endre innhold og oppsett på visningsskjermene på klokka mens du trener uten å måtte ty til appen. Dette gjør det enklere å sette opp de funksjonene du først på tur oppdager at du ønsker å se på.

Under terrengsykling og sykling på grov grusvei opplevde vi at klokka slo ubehagelig mot ristet ubehagelig mot håndleddet til tross for stram reim. Her blir tyngde og størrelsen litt negativ. 

Garmin Fenix 5X+ Sapphire er rådyr, men den er også i en klasse for seg både når det gjelder kvalitetsfølelse og funksjoner.

Pulsbelte til 500 kroner må kjøpes i tillegg for maks utbytte av klokkens treningsfunksjoner.

PLUSS

Har alle funksjoner

Intuitiv å bruke

Lang batterikapasitet

Ordentlig kart og rutefunksjon

Gode målinger for løpstid og fysisk form

Oksygenmetningsmåler

Bedre håndleddspuls enn de andre produsentene

MINUS

Tung

Stor

Dyr

Pulsbelte er ekstrautstyr

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement utemagasinet.no og få tilgang til artikkelen.