Pulsklokke test - de beste modellene

Garmin vs. Polar: Hvilken billig løpeklokke er best?

Hvilken pulsklokke bør du velge? Vi har testet både treningsklokker i alle prisklasser og guider deg frem til hvilke funksjoner og egenskaper på ulike modeller. Her finner du tester av puls- og smartklokker med GPS og navigasjon, både billige og dyre. Her finner du tester av Coros, Garmin, FitBit, Suunto og Polar.

BILLIG, OG BRA: Både Polar Pacer og Garmin Forerunner 55 leverer godt i våre tester. Foto: Knut Andreas Lone
BILLIG, OG BRA: Både Polar Pacer og Garmin Forerunner 55 leverer godt i våre tester. Foto: Knut Andreas Lone

Snøsmeltingen er langt på vei og våren har skutt fart mange steder landet over, og løperne har våknet fra vinterdvalen eller har kommet seg ut av treningssenteret.

Treningen mot årets konkurransemål er dermed også i gang, og en pulsklokke er et nyttig og effektiv treningsverktøy. Kanskje har du som fersk løper har siktet deg inn mot et halvmaraton eller et lokalt løp og ønsker litt ekstra motivasjon og drahjelp i treningen – eller bare liker å kombinere trening og tur med frisk luft.

De fleste kjenner nok til Garmin og Polar, som er de to store merkene når det kommer til løpeklokker. En slik pulsklokke har mange nyttige funksjoner som andre klokker ikke har. Den loggfører treningen din og hjelper deg med å optimalisere treningen.

Men som fersk løper vil du nok ikke investere flere tusen i en ny klokke. Derfor har vi testet de to billigste klokkene til Garmin og Polar:

Polar Pacer selges for rundt 2 000 kroner, mens Garmin Forerunner 55 selges for en del mindre, 1 500 kroner.

Hvilken pulsklokke er best? Det kommer an på hva du ønsker:

  • Begge klokkene er gode, har nøyaktig GPS-sporing og gode trenings- og resitusjonsanalyser.

  • Begge to vil hjelpe deg med å heve kvaliteten på treningen.

  • Både Garmin og Polar tilbyr treningsprogrammer, som du kan synkronisere med klokka.

  • Begge to kan kobles til telefonen og har gode apper hvor du kan tilpasse klokka.

Hva er forskjellene?

  • Polar Pacers skjermer en del større og er enklere å lese. Garmin Forerunner 55 har et klart og skarpt bilde, men er litt liten.

  • Garmin har mest moderne design og en mer eksklusiv følelse.

  • Pacer har søvnanalyse – det har ikke Forerunner 55.

  • Forerunner har bedre batteritid, men Pacer har raskest lading.

I enkelttestene kan du lese mer om de spesifikke funksjonene og forskjellene på klokkene:

Klikk her for å komme til Pacer, og her for å komme til Forerunner 55.

Pulsklokke til trening

  • Garmin Forerunner 255 kommer fra Garmins mest populære klokkeserie, og den leverer svært godt med utallige løpe- og treningsfunskjoner, som gjør den til en velegnet treningspartner.

  • Coros Apex 2 Pro er utviklet av blant andre løpestjernen Kilian Jornet, og er utviklet for røff bruk.

  • Coros Apex 2 er en mindre og enklere og litt rimeligere utgave av Pro-modellen.

  • Suunto 9 Peak Pro er blant de nyeste smartklokkene på markedet. Med den tok Suunto et stort steg fremover i forhold til tidligere modeller, som hadde dårlig batteritid.

FitBit er et populært merke på markedet, og er utbredt på treningssentrene.

  • FitBit Ionic har en imponerende fargeskjerm som viser både bilde og video, men vi savner noen viktige treningsfunksjoner og vi opplever målingene som noe unøyaktige.

  • Garmin Fenix 7X Solar er en av de dyreste modellene på markedet. Den har en ekstrem mengde avanserte treningsfunksjoner og tilbyr lading via solcelle. Den fikk nesten full pott i vår test.

  • Garmin Fenix 5X+ Sapphire er en av de beste til navigasjon. En pulsklokke som kombinerer en mengde trenings- og friluftsfunksjoner.

Test av Garmin Fenix 7X pulsklokke
RÅ PULSKLOKKE: Garmin Fenix 7X er en toppspekket toppmodell med alle de nyeste og mest avanserte funksjonene du kan ønske deg i en pulsklokke.

Det er store forskjeller på hva den enkelte har behov for i en pulsklokke. Noen liker å dykke inn i statistikk og tall etter en treningsøkt, få detaljerte analyser for kroppen og terrenget. I våre tester går vi gjennom hvilke funksjoner du får i de ulike pulsklokkene, og hva de forskjellige funksjonene betyr.

De mest avanserte pulsklokkene tilbyr ferdig opplastete kart i klokka, mulighet til å spille av musikk direkte fra pulsklokka, måling av søvnkvalitet og formnivå, samt en mengde sportsprofiler du kan tilpasse og justere etter egne ønsker.

Noen pulsklokker lar deg laste ned ferdige treningsprogram og vil gi deg varsler for når det er på tide å gjennomføre en treningsøkt, andre klokker sier fra fra når du bør drikke og spise underveis. Flere av de mer avanserte pulsklokkene gir deg råd om hvor mye hvile du bør unne deg og når du er klar til å trene for fullt igjen. 

Slik tester vi pulsklokker

Vi har brukt alle klokkene både til trening og tur. Vi har lagt vekt på hvordan de praktisk fungerer, samt vurdert hvilke muligheter som ligger i pulsklokkene.

Vi har vurdert følgende punkter:

  • Trening handler om hvor godt klokken fungerer som et treningsverktøy. Her har vi vurdert praktiske ting som hvordan den rent fysisk er i bruk (knapper, skjerm, størrelse osv.) og hva slags treningsfunksjoner og tilkoblingsmuligheter klokken har.

  • Tur og navigasjon er den kategorien vi har vektet mest. Her har vi vurdert hvor godt pulsklokken fungerer som et hjelpemiddel til å finne frem (og tilbake) på fjellet, og hva slags annen relevant turinformasjon den gir.

  • Brukervennlighet dreier seg om hvor enkel pulsklokken er i bruk. Menysystemet er en viktig faktor her. I tillegg ligger batterikapasitet, fysisk størrelse og kommunikasjon med app/nettside under dette punktet. 

  • Batteritid avhenger av en rekke innstillinger og hvor aktivt du bruker skjermene. Vi har tatt med batteritid på tre ulike innstillinger: Batteritid med normal GPS / Batteritid med GPS på maks sparemodus / Batteritid kun i klokkemodus. Prisen som er oppgitt er veiledende pris på standardutgaven, uten tilleggsutstyr.  

Vis mer

Pulsklokker til 3000-5000 kroner

Hvis budsjettet ditt ligger på mellom 3000 og 5000 kroner, begynner pulsklokkene å bli mer avansert. Beregning av form, restitusjon og søvn blir mer nøyaktig og grundig. Smartfunksjonene blir bedre og enklere å bruke, slik at du i større grad kan utnytte apper og koblingen med telefonen på flere måter.

Disse pulsklokkene har også muligheten til å lagre musikk direkte på klokka. Mulighetene for navigasjon ved hjelp av klokka øker også, noen av pulsklokkene her har til og med gode kart som du kan lese av på selve klokka. De fleste pulsklokkene i denne prisklassen har nødfunksjoner som kan melde i fra hvor du er.

Polar introduserte med Grit X muligheten for beregning av watt under løping uten ekstern sensor. Beregning av løpseffekt (integrert løpskraft), som det kalles kun fra pulsklokka på håndleddet er en funksjon som flere og flere kommer med nå. Først var det bare Polar som hadde det, men siden har også Garmin og Suunto fulgt opp.

Fargeskjermer og berøringsskjermer kommer også inn i denne prisklassen. Lagringsmulighetene for treningsøkter og musikk er utvidet, batterikapasiteten er bedre og Garmins klokker gir deg muligheten til å betale med pulsklokka i butikken med Garmin Pay. 

De beste pulsklokkene er også de dyreste. Både Polar og Suunto har gode alternativer i prisklassene under 5000 kroner, men det er Garmin som dominerer i prisklassen over 5000 kroner.

Garmins mest avanserte og luksuriøse pulsklokker med aller flest funksjoner. Disse matcher kvalitetsur fra Sveits. Pulsklokkene koster et sted rundt 20 000 kroner avhengig av hvilken spisskompetanse du ønsker å uttrykke med klokka, enten det er dykking, flyving, friluftsliv, bilsport eller seiling.

Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle pulsklokke
KOMPASS: Du kan laste ned kart til Garmin Forerunner 935, men også bruke den som kompass i tillegg til vanlig papirkart. Foto: Øyvind Aas

Pulsklokke med GPS

GPS i pulsklokka skal kunne fortelle deg hvor du er, hvor du skal, hvordan du kommer deg dit, hvor lang tid du har igjen, hva slags vær det er, og når sola går ned - enten du er langt ute på vidda eller i en fremmed storby.

Når du har kommet frem kan du gjenoppleve turen til den minste høydemeter, og på de mest avanserte pulsklokkene få beskjed om hvor lenge du bør hvile før du fortsetter. Og så kan du jammen fortsatt se hva klokka er. 

Pulsklokkene med GPS er avanserte navigasjonsverktøy, men kan de erstatte den ordinære GPS-en?

De pulsklokkene med GPS vi har inkludert i testen har like mange – eller flere – funksjoner enn en ordinær GPS. Muligheten for detaljerte kart og batteritid er foreløpig den eneste fordelen med GPS kontra pulsklokke.

Antennen på en GPS er som regel bedre enn på en pulsklokke og dette gir raskere oppkobling og litt bedre nøyaktighet, men nøyaktigheten på en klokke er mer enn god nok til normalt turbruk, og batteritiden er som regel god nok til dagsturer og langhelger - lenge du er litt bevisst på hvor mange funksjoner du bruker, og hvor ofte posisjonen skal lagres.

Bruker du GPS-en på pulsklokka primært som en sikkerhet hvis du skulle komme ut av kurs, har du strøm nok til en ordentlig langtur. En pulsklokke mindre og mye mer praktisk å ha med seg enn de fleste GPS-er. Men en GPS eller klokke kan erstatte kart og kompass på tur! 

GPS versus GLONASS

GPS står for Global Positioning System, og er et amerikansk satellittnettverk som består av 24 satellitter som går i bane rundt jorda.

For å finne posisjonen din (lengde- og breddegrad) må en mottaker ha kontakt med minst 3 satellitter. Skal den i tillegg finne høyde må det en fjerde satellitt til. I snitt er dette det mest nøyaktige posisjonssystemet.

GLONASS står for Global Navigation Satellite System, og er det russiske alternativet til GPS. Dette systemet består også av 24 satellitter, og fungerer på samme måte som GPS. Globalt er GLONASS et lite hakk bak når det kommer til nøyaktighet, men på grunn av posisjonen til satellittene har systemet litt bedre nøyaktighet langt sør og nord enn GPS.

Forskjellene i nøyaktighet er ikke så store at vi som private brukere merker store forskjeller fra det ene eller andre systemet.

Flere av klokkene i testen kombinerer disse to systemene, og får tilgang til langt flere satellitter og dermed både bedre nøyaktighet og raskere oppkobling. Økt nøyaktighet kommer til prisen av noe økt batteribruk.

turgåere på fjelltopp
PULSKLOKKE MED GPS: De beste pulsklokkene skal få GPS signal hvor enn du er.

Hvordan måler klokka puls?

De fleste nyere treningsklokker tilbyr såkalt optisk måling av puls på håndleddet. Det gjør at du ikke skal trenge å bruke en ekstra pulsmåler rundt brystet under trening. I tillegg muliggjør det måling av puls gjennom hele dagen og også når du sover. Dette kan brukes til å vurdere din fysiske tilstand, søvnkvalitet, graden av uthvilthet for å nevne noe.

De fleste pulsklokker lar deg koble til ekstern pulssensor for mer nøyaktig pulsmåling under trening. Pulsmåling i håndleddet er ikke så nøyaktig at det fungerer optimalt til å styre intensitet på intervalløkter og annen trening der du ønsker å treffe presist på belastningen og intensiteten. For mange vil likevel håndleddsmåling av puls være godt nok for å sikre at man hverken trener for rolig eller for hardt, og for å følge med på formen over tid.

Et triks for å øke nøyaktigheten på pulsmåling i håndleddet er å ha klokka litt høyere opp på armen og sikre at den sitter ganske stramt. Målingene er også mer presise når du blir litt svett og hvis du ikke har tykk hårvekst under klokka. 

Klokke med barometer

Selv med GPS i pulsklokka ønsker du at klokka også har barometer hvis du er opptatt av høyde og stigning. Barometer måler høyde over havet basert på lufttrykk og er i de fleste tilfeller mer nøyaktig enn GPS. Samtidig må barometre kalibreres hyppig, spesielt ved værskifte.

Pulsklokker med både GPS og barometer kan kalibrere seg selv. Med barometer i klokka kan du også følge med værskifter slik at du kan forutse uvær på en bedre måte. De fleste pulsklokkene som kobler seg opp mot mobilen vil også ha mulighet til å gi deg en værmelding rett på håndleddet. 

Måling av distanse og fart uten GPS

Mange av pulsklokkene har avanserte sensorer innebygget i klokka som registrerer bevegelse og akslerasjon. Disse sensorene kan, etter noen turer med kalibrering beregne hvor fort og hvor langt du løper også når du løper innendørs eller på tredemølle.

Dette er så klart nyttig hvis du løper i en hall eller trener på en innendørs løpebane, som i tunnelen rundt Bislett. Å måle fart og distanse på tredemølle er mest nyttig med tanke på registreringen i treningsloggen og også for klokkas evne til å vurdere din form og beregne ditt løpstempo til senere.

Løpewatt

Ved å måle løpeeffekt uttrykt i watt vil det være lettere å styre intensiteten uavhengig av terreng og underlag. Pulsklokka beregner hvor hardt du tar i og gir deg dermed et objektivt tall på hva treningen koster deg enten du løper i motbakke eller på flatmark.

Pulsklokke på budsjett

Polar Pacer er en trenings- og pulsklokke som du får til budsjettpris. Klokka har gode og forståelige treningsfunksjoner, men svikter når det kommer til ett område.

LØPEKLOKKE: Polar Pacer er en av markedets billigste løpeklokker med puls- og GPS-måling. Alle foto: Knut Andreas Lone
LØPEKLOKKE: Polar Pacer er en av markedets billigste løpeklokker med puls- og GPS-måling. Alle foto: Knut Andreas Lone
UTE_anbefaler
Polar Pacer
  • Pris: 2 499 kroner

  • Vekt: 41 gram

  • Skjermdiameter: 30,48 mm (1.2")

  • Skjermoppløsning: 240 x 240 px

  • Multibånd-GNSS: Nei

  • Satelitter: GPS, GLONASS, Galileo, QZSS

  • Batterivarighet: Opptil 35 timer (1,5 dager) i GPS-modus / Opptil 100 timer (4 dager) i GPS-modus med strømsparing / 7 dager i smartklokkemodus

  • Intern lagring: 32 MB

Testår: 2023

skala
7/10

Har du som ambisjon å løpe et halvmaraton eller lignende, så er en pulsklokke nyttig å ha med seg i treningen. Er du nybegynner, er det fint at den ikke koster skjorta.

Men du må gjerne ut med et par tusenlapper og det er i det sjiktet Polar Pacer ligger, som den billigste GPS-klokka til den tradisjonsrike finske produsenten.

Denne klokka er en billigere utgave av Polar Pacer Pro, som har færre funksjoner og et billigere design, men likevel er den proppet med mange og gode funksjoner.

De viktigste funksjonene du må vite om Polar Pacer:

  • GPS-sporing

  • Pulsmåling (optisk pulsmåler på håndleddet)

  • Søvnanalyse

  • Virtuell løpepartner

  • 20 forskjellige aktivitetsprofiler (og multisportfunksjon)

  • Treningsanalyse og forslag til daglig økt

  • Løpeytelse

  • Musikkstyring

  • Smartvarsler fra telefonen

Klokka har en veiledende pris på 2 499 kroner, men selges ofte til lavere priser.

FØRST OG FREMST TIL LØPING: Men Polar Pacer har en rekke andre aktivitetsprofiler også.
FØRST OG FREMST TIL LØPING: Men Polar Pacer har en rekke andre aktivitetsprofiler også.

Lett, men tungvint

Med en vekt på bare 41 gram, er Pacer en ganske lett klokke som sitter fint på armen, men den har likevel god størrelse på skjermen. Tall og annen info lyser tydelig opp.

Når du skal sette opp klokka er det greiest å gjøre det med Polars app, Flow. Bare gå inn i appen, slå på Bluetooth og telefonen finner klokka nærmest umiddelbart.

Derfra er det bare å følge stegene og du er raskt oppe og går. I appen kan du også tilpasse datafeltene for de forskjellige aktivitetene slik du ønsker (visning av fart, distanse, og så videre).

TILPASS: I appen kan du enkelt sette opp siden med de dataene du ønsker.
TILPASS: I appen kan du enkelt sette opp siden med de dataene du ønsker.

Klokka har ikke touchskjerm, men fem forskjellige knapper for bruk. På venstresiden er det to: Øverst en lys-knapp/meny-knapp, nede en som i hovedsak er for å gå tilbake/åpne hovedmenyen.

På høyre siden er det tre: I midten hovedknappen, som også er rød, som brukes til å bekrefte kommandoer, mens de to andre er opp og ned-knapper.

Knappene og brukergrensesnittet på klokka er et irritasjonsmoment fra starten av og klokka krever litt tilvenning.

Det er ingen markering på klokka som forteller hvilke funksjoner knappene har, det må du nesten bare erfare eller lese i manualen.

For eksempel: Når du skal i gang med en økt, så starter du økta med den røde hovedknappen, men det er ikke den som pauser den, det er tilbake-knappen på motsatt side.

Det førte til en del tukling i starten, og etter lengre tids testing hender det fremdeles at vi trykker feil først. Når du skal i gang igjen med økta er det over til den røde-knappen igjen. (En løsning på dette er selvsagt autopause.)

Vi synes også enkelte av menyene, innstillingene og oversiktssidene er litt umoderne og gir ikke inntrykk av kvalitet.

Ofte blir det veldig mye trykking og en del frem og tilbake for å finne det en egentlig ønsker.

10 dager batteritid i vanlig klokkemodus er akseptabelt, og 35 timer i GPS-modus veldig solid. Løper du mye og batteriet går fort har klokka heldigvis veldig rask lader.

Så om du har glemt og lade økta og skal ut på en økt hvert øyeblikk, rekker du antagelig å få nok strøm til å gjennomføre økta mens du kler på deg.

DRIKK OG SPIS: I klokka kan du sette opp påminnelser om å få i deg næring.
DRIKK OG SPIS: I klokka kan du sette opp påminnelser om å få i deg næring.

Funksjoner og aktivitetsmåling

For å komme i gang med en økt går du til menyen og velger «Start treningen» med kommandoknappen. Heretter kan du scrolle deg igjennom de forskjellige aktivitetsprofilene.

Et stort pluss for en klokke som er på den rimelige delen av skalaen er multisport-funksjonen. Det vil si at du kan gjennomføre et triatlon som en hel økt, uten å måtte avslutte og starte ny økt for hver gren.

TYDELIG: Klokkas store skjerm gir deg bra oversikt over de dataene du ønsker.
TYDELIG: Klokkas store skjerm gir deg bra oversikt over de dataene du ønsker.

Du kan velge mellom 130 forskjellige aktiviteter, men kun ha 20 aktivitetsprofiler på klokka om gangen. Totalt kan du ha åtte forskjellige skjermer med fire datafelter per skjerm.

Mens du på Garmin automatisk får opp forslag om dagens økt på klokka, er det en liten "omvei" på Polar. Når du er på aktivitetsvalg må du trykke deg inn i menyen (markert tydelig på skjermen) og her finner du treningsforslag.

Her er også en rekke andre relevante funksjoner, som «løpstempo», som er Polars svar på Garmins PacePro, en virtuell løpepartner.

Her kan du sette opp tid og distanse du ønsker å oppnå, og klokka vil hjelpe deg med å holde tempoet som kreves for å nå dette målet.

Du kan dessverre ikke sette opp en distanse med mål om et spesifikt minutter/pr. kilometer, men må i stedet velge totaltiden for en distanse.

Her er også en tilbake til start-funksjon, men du får ikke noe GPS-spor du kan følge med retningen fra GPS-en, eller sving-for-sving-navigasjon, kun korteste vei tilbake til start i luftlinje.

Ønsker du å sette opp mer avanserte økter kan du gjøre det i appen på telefonen. Du kan også plotte dem inn i kalenderen, slik at du kan planlegge treningen din frem i tid.

Her kan du sette opp økter med et konkret fartsmål, eller du kan designe eksempelvis intervalløkter med variasjoner av forskjellige drag, lengder og fart.

TRENINGSFORSLAG: Klokka veileder deg i treningshverdagen.
TRENINGSFORSLAG: Klokka veileder deg i treningshverdagen.

Er du ikke helt der at du klarer å sette opp egne økter, har Polar selv treningsprogrammer. De må du imidlertid inn i nettleseren for å finne, men når du har aktivert et treningsprogram, må du bare synkronisere telefon og klokka, så får du programmet på klokka.

Funksjonen FitSpark gir deg også daglige forslag til treningsøkter, basert på blant annet trenings- og søvnhistorikk.

Treningsforslagene kan være alt fra intervalløkter til styrkeøkter eller tøying. På de to sistnevnte får du illustrert hva og hvordan gjennom animasjoner, og kan gjennomføre økta med en slags personlig trener.

Klokka måler også antall skritt, aktiv tid og kalorier forbrent. Den har også en funksjon for pusteøvelser, samt gangtest, løpstest og kondisjonstest, som måler form- og treningsnivået ditt.

ANIMERT PT: Øvelsene klokka foreslår er animerte og forklart, slik at du kan gjennomføre dem på riktig måte.
ANIMERT PT: Øvelsene klokka foreslår er animerte og forklart, slik at du kan gjennomføre dem på riktig måte.

Trenings- og restitusjonsanalyse

Når du er kommet i gang med treningen din, har Polar flere gode analyseverktøy for å hjelpe deg på veien.

Polar har avansert trenings- og restitusjonsanalyse gjennom det som heter Training Load Pro. Her er det mye å sette seg inn i, mange forskjellige scorer og mål, men de formidles på en forståelig måte.

Basert på treningsøktene dine, søvn og andre parametre, regner klokken seg ut til om hvilken belastning kroppen er under. Det får du oppgitt i en score, samt i klartekst hva det betyr.

Har du trent mye og hardt får du beskjeden «Overbelastet». Har du trent for lite får du «underbelastet». Mellom disse ligger det også andre nivåer. Det gjør det relativt idiotsikkert å forstå hva slags belastning kroppen er under.

Etter hvert som du blir mer viderekommen, kan du dykke mer inn i mer spesifikke detaljer. Jo mer du trener, jo mer konkrete tilbakemeldinger kan klokka gi deg. Blant annet om toleransen din for kardiotrening (utholdenhetstrening).

Blant parametrene som tas med i beregningen til Training Load Pro er søvn, og også her har Polar avansert analyse.

På hovedskjermen, blant de forskjellige urskivene, finner du en skjerm for søvn (Nightly Recharge), og her får du hver dag opp tilbakemelding på søvnen din. God, dårlig og så videre. Har kan du trykke deg videre inn, for å dykke ned i detaljene.

Her finner du en mer nøyaktig søvn-score, samt alt om dyp og lett søvn, samt noe som heter ANS-verdi, som er et mål på autonome nervesystemet har roet seg i løpet av de første timene med søvn.

I galleriet under kan du se en del av søvnmålene:

Jo mer historikk du har, jo bedre analyse vil klokka kunne gjøre av hvordan du får det meste ut av treningen din.

Når du har gjennomført en økt får du også opp en analyse på hvilken type forbrenning kroppen har brukt mest av. Dette er nyttig både for å lære mer og forstå hva du skal innta av næring både før, under og etter trening.

Konklusjon

Er du en fersk løper, er Polar Pacer definitivt en motiverende klokke, spekket med funksjoner og oversiktlige tilbakemeldinger.

Klokka har et billig og litt primitivt uttrykk og design, men den snakker likevel et klart og tydelig språk.

Verktøyene og analysene er såpass avanserte at det ikke står noe tilbake for mer erfarne og viderekomne løpere kan bruke klokka med stor tilfredshet.

Er du i startfasten av løpekarrieren, holder det egentlig med å bruke klokka ettersom du får tilbakemelding på alt du gjør av trening og søvn med den.

Ønsker du å dykke mer ned i treningen, være mer selvstendig og prøve å forbedre den, er appen et strålende verktøy. Her er det enkelt å finne frem og et mer moderne og fargerikt design.

Polar Pacer er morsom å bruke, fordi du til stadighet oppdager nye ting og funksjoner, og finner du løpegleden, finner du også gleden i å lære mer om forskjellige parametre klokka har.

Tross et bredt spekter av verktøy og funksjoner i klokka og appen, oppleves de ikke som inntrengende, men innbyr til nysgjerrighet og noe en kan bli vant til og lære om over tid.

Klokkas store skjerm gjør også dataene og innholdet lettleselig, og mye av innholdet er også kort og konsist forklart.

Selv om dataene og analysene er lettleselig og forståelige, er det området klokka svikter på brukervennligheten.

Forvirrende knappe-funksjoner og brukergrensesnitt som har mangler gjør den frustrerende å bruke i blant.

Alternativer

Polar Pacer konkurrerer i innstegssegmentet til løpeklokker med GPS-sporing og er av de billigste på markedet.

Dens i øyeblikket største konkurrent er Garmin Forerunner 55, som er noe billigere. Den har 1 999 kroner som veiledende pris, men selges gjerne ned i 1 499 kroner i butikk/på nett.

Pacer har en del større skjerm og flere piksler enn Forerunner 55. 1,2" stor skjerm mot 1,04", mens det er 240x240 mot 208x208 piksler.

De to er på mange områder identiske, men Forerunner 55 har et klart fortrinn når det kommer til brukervennlighet.

Den har et langt mer moderne og intuitivt design, mens Polar Pacer er mer gammeldags, og som nevnt er kommandoknappene skiftende og tidvis forvirrende.

EN DEL STØRRE: Polar Pacer har større og tydeligere skjerm enn Forerunner 55.
EN DEL STØRRE: Polar Pacer har større og tydeligere skjerm enn Forerunner 55.

Forerunner har hakket bedre batteritid, men Pacer har til gjengjeld lynrask lading.

Begge klokkene har gode og relevante treningsfunksjoner, samt analyseverktøy for form og belastning.

Et stort fortrinn Polar Pacer har er den avanserte søvnanalysen klokka har. Garmin har Body Battery, som forteller noe om dine tilgjengelige ressurser, som også tar søvn (registrert i klokka som hvile) med i betraktningen, men den kan ikke fortelle deg noe om kvalitet eller lignende.

Polar Pacer har en rekke variabler i sin søvnanalyse, og gir deg forskjellige scorer på blant annet søvnmengde, søvnkvalitet og hvor godt restituert du er.

Dette gjør også at Pacer har et fortrinn når det kommer til det store bildet og kan antagelig gjøre hakket bedre analyser.

Pacer har også Strava Live Segments.

Ønsker du en klokka som har mange av disse funksjonene, men bedre batteritid, bør du vurdere Coros Pace 2. Den er priset til cirka 2 200,- og har batteritid på opptil 20 dager i vanlig bruk og 30 timer i GPS-modus.

VURDERING
Brukervennlighet
Batteritid
Funksjoner
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Stor skjerm

Forståelig trenings- og restitusjonsanalyse

Søvnanalyse

Daglige forslag til treningsøkter basert på søvn og belastning

Animerte styrkeøvelser

Nøyaktig GPS

God og oversiktlig app

Oppsett av datafelter i app

Lav vekt

Rask lading

MINUS

Knappenes funksjoner ikke alltid intuitive

Brukergrensesnittet ikke alltid brukervennlig

Deler av designet er umoderne

Garmin gjør det meste rett, men dette savner vi

Garmin Forerunner 55 er en liten og lett klokke og skal være en enkel og grunnleggende løpeklokke, spesielt for nybegynnere og de som bare ønsker å løpe. Én ting kunne imidlertid gjort den til et enda bedre valg.

garmin forerunner 55 test
GRUNNLEGGENDE: Forerunner 55 er Garmins billigste løpeklokke. Alle foto: Knut Andreas Lone
UTE_mest_for_pengene
Garmin Forerunner 55
  • Pris: 1 999 kroner veil.

  • Vekt: 37 gram

  • Skjermdiameter: 26,3 mm (1,04")

  • Skjermoppløsning: 208x208 px

  • Multibånd-GNSS: Nei

  • Satelitter: GPS, GLONASS, Galileo

  • Batterivarighet: Opptil 20 timer i GPS-modus / Opptil to uker i smartklokkemodus

  • Intern lagring: 200 timer med aktivitetsdata

Testår: 2023

skala
7/10

Garmin Forerunner 55 har en liten, men skarp skjerm, behagelig silikonbånd og de mest grunnleggende funksjonene for deg som er relativt fersk løper eller som ønsker en klokke til å måle hverdagsaktivitet.

Klokka kan også brukes til en rekke andre aktiviteter som sykling, svømming og gå- og fjellturer.

Prisen på 1 999 kroner er veiledende, men klokka selges gjerne ned mot 1499,- i butikk/på nett i skrivende stund.

De viktigste funksjonene til Forerunner 55:

  • GPS-sporing

  • Pulsmåling (optisk pulsmåler på håndleddet, ikke pulsbelte)

  • PacePro (virtuell løpepartner)

  • Garmin Coach og daglige forslag til treningsøkt

  • Måling av både form og dagsform

  • Menstruasjonssporing

  • Smartvarsler fra telefon

  • Musikkstyring

EN DEL MINDRE: Garmin Forerunner 55 har ganske liten skjerm. Her ser du i forhold til Forerunner 255.
EN DEL MINDRE: Garmin Forerunner 55 har ganske liten skjerm. Her ser du i forhold til Forerunner 255.

Forerunner-serien er Garmins mest populære pulsklokke-serie og Forerunner 55 er den rimeligste av dem, ment som en innstegsklokke til løping.

Vi har tidligere testet Forerunner 255, som vi også har anbefalt. Forerunner 55 innehar mange av kvalitetene fra både den og sine andre søsken i serien.

Men i forhold til Forerunner 255 er skjermen ganske liten, også målt opp mot flere av konkurrentene.

Liten og lett

Med sin 1,06 tommer store skjerm er fordelen at den ikke tar store plassen på hånda.

Skjermen på klokka er klar og tydelig nok til å lese hva som står, også under aktivitet, men bildet er ikke sylskarpt. Studerer en litt nærmere er det litt pikselering.

Men det er ikke gitt at det passer alle. Har du hatt pulsklokker med større skjermer tidligere, kan det være du finner den for liten, selv om tester ikke har noe problemer med å tyde skjermen.

Er du vant med smartklokker blir det kanskje en liten overgang, som har fysiske knapper, men vi mener dette egner seg bedre til det klokken er laget for: Løping.

Klokka har fem forskjellige knapper. På venstre siden er det to knapper for å bevege seg opp og ned på klokken, samt en dedikert lys-knapp.

Alle knappene på venstre side fungerer også som snarveier.

Ved å holde inne lys-knappen (den øverste knappen) åpner du hurtigmeny, hvor du kan sette på ikke forstyrr, alarmer, synkronisere med telefon og så videre.

Opp-knappen (den midterste) og ned-knappen (den nederste) har også lignende funksjoner, og du havner i henholdsvis hovedmenyen og til musikkstyringen ved å holde dem inne.

På høyre side har du en start/stopp-knapp øverst, som også brukes til å gjøre øvrige kommandoer, og en nede for å gå tilbake, eller starte en ny runde (lap) under aktivitet.

Klokka er lett og sitter fint på hånden. Silikonbåndet er merkbart bedre på Forerunner 255, men ikke dårlig på Forerunner 55, bare litt mindre tøyelig enn på den dyrere modellen.

Ved oppstart første gang kobler du til telefonen din med klokka, og derfra kan du enkelt sette opp og installere klokka, og får en guide til hvordan du bruker den.

I Garmins app, Connect, kan du gjøre alt av tilpasninger på klokka. Alt fra personlige data til utseende.

Batteritiden er kurant og to uker i smartklokkemodus og 20 timer i GPS-modus. Om du løper fem ganger i uka og har den på hånden ellers, trenger du ikke lade den før det har gått omtrent halvannen uke.

TILPASNING I APP: I Garmin Connect-appen kan du flikke på det du vil av utseende og datafelter.
TILPASNING I APP: I Garmin Connect-appen kan du flikke på det du vil av utseende og datafelter.

Treningsfunksjoner og aktivitetsmåling

For å sette gang en økt, trykker du bare på start/stopp-knappen og du kommer videre til aktivitetsmenyen. Klokka har seks hovedaktiviteter, men ønsker du flere scroller du deg bare ned til pluss-tegnet nederst, og får opp en større meny.

Løping er lagt inn som automatisk forslag, og trykker du deg videre vil du hver gang få forslag til dagens økt. Dette baserer Garmin på dataene de har tilgjengelig om deg.

Har du hatt en Garmin-klokke eller annen Garmin-enhet tidligere, vil dette forslag basere seg på treningshistorikk og fysiologiske data, mens om du starter helt fra null vil det være basert på infoen om aktivitetsnivået ditt.

Én ting vi umiddelbart savner er søvndata og -analyse i klokka. Klokka samler inn data om dette til å bruke i Body Battery, men du får ikke noe konkret – hverken på klokka eller i app. Bare at du har så og så lang hvile.

LAVE ENERGIRESSURSER: Her får klokketesteren en indikasjon på at det bør samles overskudd og energi før neste økt.
LAVE ENERGIRESSURSER: Her får klokketesteren en indikasjon på at det bør samles overskudd og energi før neste økt.

Kroppens tilstand får du uansett vite (noe) om i funksjonen Body Battery. Body Battery bruker blant annet søvn, puls og stress, for å vurdere hvordan energioverskuddet ditt er. Et lavt tall vil indikere at du er sliten og kroppen er under hard belastning, og du bør ta det rolig og samle overskudd.

Basert på disse dataene vil også Garmin komme med forslag til økter. Har du lavt Body Battery vil du få forslag om en rolig økt, mens ved fulle lagre er du klar for en hardøkt.

Trenger du ytterligere veiledning på trening og form, finner du Garmin Coach i appen, hvor du kan sette opp treningsprogrammer (korte eller lange), hvor du plotter inn antall kilometer du løper i uka, gjennomsnittstempoet ditt og et mål du har for programmet.

Derfra setter Garmin opp skreddersydde økter for deg, som du synkroniserer med klokka og får inn i kalenderen din.

Disse øktene kan du for eksempel bruke med Garmins PacePro (virtuell løpepartner). Da får du et gitt tempo du skal holde og Garmin gir deg fortløpende tilbakemeldinger på hvordan du ligger an i forhold til dette tempoet.

Skreddersyr du en løype i kartet på Garmin-appen og laster over til klokka, vil også tempoet justeres etter profilen (motbakker og nedoverbakker).

Ønsker du bare et enkelt forslag til intervalløkt, finner du det direkte i menyen på klokka, når du skal sette i gang en økt.

Basert på treningsdataene dine gjør også klokka et anslag på ditt vo2-maksopptak (oksygenopptak), som er en indikator på hvor bra for du er i.

I formberegning din vil også Garmin kalkulere hva de tror du vil bruke på forskjellige distanser som 10 kilometer og halvmaraton, og du vil kunne følge utviklingen på disse tallene etter hvert som tiden går.

Kvinner kan spore menstruasjonssyklusen med klokka. I appen kan du legge inn dine daglige symptomer, som kan hjelpe med å spore mønstre og svingninger i kroppen.

I aktivitet er har klokka nøyaktig GPS-måling. Den får rask kontakt med satellittene og GPS-sporene følger veiene med god presisjon.

Den optiske pulsmåleren på håndleddet er også innafor forventet presisjon, men den ligger i snitt litt lavere enn et pulsbelte.

PULSMÅLING PÅ HÅNDLEDDET: Pulsmåleren på undersiden er relativt nøyaktig.
PULSMÅLING PÅ HÅNDLEDDET: Pulsmåleren på undersiden er relativt nøyaktig.

Andre funksjoner klokka har/måler: stressmåling, respirasjonsfrekvens, kondisjonsalder, skritteller, Live Track (sporing av posisjonen din i sanntid), skritteller og kaloriberegning.

Smartklokkefunksjonene på klokka er begrensede, men det er noen. Vi nevnte musikkstyring tidligere og du får også varslene dine fra telefonen.

I motsetning til Forerunner 255 er det ikke noe mulighet for å sette opp trådløs betaling på klokka.

Konklusjon

Garmin Forerunner 55 er en solid og god løpeklokke, hvor du får det du trenger for å kunne gjennomføre løpetreningen din på en god måte.

Så lenge du ikke MÅ ha søvndata, er dette en god klokke til en fin pris.

Du får en klar og oversiktlig skjerm og en klokke som er enkel å manøvrere og lett å bli kjent med. Skjermen er relativt liten, men mer enn tydelig nok til å kunne lese av dataene.

Men du må vurdere om skjermstørrelsen er riktig for deg. Noen avsnitt lenger ned i saken kan du lese mer om eventuelle alternativer.

Forerunner 55 trenger ikke bare være for nybegynnere, men for deg som ikke ønsker en klokke overfylt av funksjoner, men vil kun ha de mest grunnleggende funksjonene når det kommer til løping.

Selv om det er en av de billigste dedikerte løpeklokkene er det likevel mange funksjoner å boltre seg i ettersom treningen og nivået ditt når nøye høyder.

Du trenger ikke være noen ekspert på trening for å bruke klokka, for du får tilbakemelding på det aller meste om restitusjon, overskudd og belastning, og kan følge klokkas treningsråd.

Klokka er en god treningspartner som leverer pålitelige data.

Alternativer

Det finnes billigere alternativer, smartklokker. De har ikke GPS-sporing, men de gjør relativt kurante anslag på distanse og fart basert på faktorer som skrittlengde og skrittfrekvens.

En av klokkene den konkurrerer direkte med er Polar Pacer, som koster 2499 kroner veiledende. De selges ned mot 1899,- eller 1999,- i butikk/på nett.

De to har mange av de samme funksjonene og leverer ganske identisk på mange parametre.

Pacer har hakket dårligere batteritid, men har til gjengjeld lynrask lading. Pacer er også en del større (1,2" stor skjerm mot 1,04"), men Forerunner 55 leverer bedre på brukeropplevelsen totalt sett.

EN DEL STØRRE: Polar Pacer har større og tydeligere skjerm enn Forerunner 55.
EN DEL STØRRE: Polar Pacer har større og tydeligere skjerm enn Forerunner 55.

Forerunner har et mer moderne og intuitivt design, og er enklere å håndtere. Polar Pacers uttrykk er langt mer gammeldags og kommandoknappene tidvis forvirrende.

En stor fordel Polar har, dersom du ønsker enda flere detaljer om trening og hverdag, er den ganske avansert søvnanalyse på Pacer. De har en rekke variabler som måles og du får tilbakemelding med score på alt fra søvnmengde til søvnkontinuitet og hvor godt du restituerer deg.

Polar Pacer har også Strava Live Segments.

Ønsker du en klokka som har mange av disse funksjonene, men bedre batteritid, bør du vurdere Coros Pace 2. Den er priset til cirka 2 200,- og har batteritid på opptil 20 dager i vanlig bruk og 30 timer i GPS-modus.

VURDERING
Brukervennlighet
Batteritid
Funksjoner
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Premiumfølelse til en overkommelig pris

Brukervennlig

Lett

Virtuell løpepartner (PacePro)

Nøyaktig GPS

Mange relevante funksjoner til løping

Mulighet for treningsveiledning

Pulsmåling

Solid app

Grei batteritid

MINUS

Ikke noe søvndata

Enkelte kan nok synes skjermen er liten

Ikke Strava Live Segments

Solid, men vi savner x-faktoren

Polar Grit X Pro er den finske pulsklokkespesialistens dyreste og mest robuste klokke. Den er spekket med gode treningsfunksjoner, men vi synes den skiller seg for lite ut i mengden, også blant Polars egne klokker.

ROBUST: Polars dyreste klokke er stor og slitesterk. Alle foto: Knut Andreas Lone
ROBUST: Polars dyreste klokke er stor og slitesterk. Alle foto: Knut Andreas Lone
Polar Grit X Pro
  • Pris: 5 499 kroner

  • Vekt: 79 gram

  • Skjermdiameter: 30,48 mm (1.2")

  • Skjermoppløsning: 240 x 240 px

  • Multibånd-GNSS: Nei

  • Satelitter: GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou

  • Batterivarighet: Opptil 40 timer (1,75 dager) i GPS-modus / opptil 168 timer (7 dager) i vanlig klokkemodus

  • Intern lagring: 32 MB

Testår: 2023

skala
7/10

Polar Grit X Pro er toppmodellen til Polar, som skal ta opp kampen med Garmins dyrere og bedre klokker, men den ligger vesentlig lavere i pris enn dem.

Klokka har imidlertid færre funksjoner. Hva betyr det for klokkas prestasjon i praksis?

Grit X Pro har en veilendende pris på 5499 kroner, men selges flere steder til en tusenlapp mindre, altså 4499 kroner.

De viktigste funksjonene til Polar Grit X Pro:

  • Designet for tøff bruk med safirglass

  • Lang batteritid (opptil 100 timer i trening med strømsparingsmodus)

  • Sving-for-sving-navigasjon

  • Trenings- og restitusjonsanalyse

  • Søvnsporing og -analyse

  • Pulsmåling på håndleddet

  • Integrert løpskraft (watt)

  • Musikkstyring

  • Smartvarsler fra telefon

Litt stor

Klokka er ikke blytung, men den er fremdeles relativt stor. Sammenlignet med budsjettklokka Polar Pacer, som har et bruksområde retter mer mot løping, er den dobbelt så tung.

LITEN OG STOR: Polar Grit X Pro og Polar Pacer lagt ved siden av hverandre.
LITEN OG STOR: Polar Grit X Pro og Polar Pacer lagt ved siden av hverandre.

Grit X Pro er likevel relativt volumniøs, men inntrykket er at den er veldig robust bygget.

Pulssensoren på undersiden av klokken er imidlertid bygget litt utover på klokka, som kan gjøre at det føles som klokka trykker litt ned mot håndleddet om du strammer den for hardt.

Utover det er klokka i all hovedsak veldig behagelig på hånda. Silikonbåndet er behagelig og fleksibelt, med to bånd for å holde den løse delen av reima på plass.

BYGGER UTOVER: Pulsmåleren gir litt ekstra overflate.
BYGGER UTOVER: Pulsmåleren gir litt ekstra overflate.

Klokka kan styres gjennom både touchskjerm og fysiske knapper. Vi opplever av touchskjermen tidvis er litt treig, som er litt irriterende, men ikke et stort problem.

Det er fem fysiske knapper. På høyre side har du hovedknappen i midten, som også er farget rød, som brukes som kommandoknapp, mens de to øvrige er for å trykke seg opp og ned.

På venstre side er det to knapper: Øverst for lys/meny, nede for å gå tilbake/åpne hovedmenyen.

ROBUST: Skjermen er godt beskyttet med en ramme i safirglass, mens knappene har ruglete overflate, så de er enklere å betjene for eksempel når det regner.
ROBUST: Skjermen er godt beskyttet med en ramme i safirglass, mens knappene har ruglete overflate, så de er enklere å betjene for eksempel når det regner.

Knappenes funksjoner kunne vært litt enklere og tydeligere. Det er ingen markeringer som tilsier hva knappene gjør og det er ikke alltid helt intuitivt.

Når du for eksempel skal i gang med en treningsøkt, starter du økta med den røde hovedknappen, men det er ikke samme knapp som pauser økta, det er den nedre knappen på motsatt side. Når du skal i gang igjen, er det hovedknappen som starter økta.

At det er så mange knapper gjør imidlertid musikkstyringen veldig enkel og grei. Start/stopp, bytt sang, og så videre er også godt synlig på skjermen, så den er lett å betjene. Minuset er selvsagt at du ikke har muligheten til offline musikkavspilling, du er nødt til å være tilkoblet telefonen.

ENKEL Å BRUKE: Musikkstyringen på Grit X Pro er helt ypperlig.
ENKEL Å BRUKE: Musikkstyringen på Grit X Pro er helt ypperlig.

Funksjoner og aktivitetsmåling

Klokka setter du enkelt opp med telefonen din gjennom Bluetooth og Polar sin app Flow. Gjennom appen går oppsettet av klokka raskt, og i appen kan du tilpasse klokka slik du ønsker.

Eksempelvis kan du sette opp hvilke datafelter du vil skal vises i løpemodus, sykkelmodus, og så videre.

TILPASS: I appen kan du enkelt sette opp siden med de dataene du ønsker.
TILPASS: I appen kan du enkelt sette opp siden med de dataene du ønsker.

I alt er det mer enn 100 forskjellige aktiviteter (sporter) du kan velge blant, som har relevante dataskjermer for aktiviteten om valgt. Rent teknisk er det på de fleste ikke store forskjeller, som i at den ikke registrerer data på noen annerledes måte, men det blir lettere å holde oversikt over trening og aktiviteter.

Klokka har også multisport-funksjon, som vil si at om du driver med triatlon, kan du bytte aktivitetsprofil underveis i økta.

Er du en som løper/går mye i skog eller på fjellet, gjerne i ukjent terreng og ønsker en klokke som du har muligheten til å navigere etter, må du vurdere hvor viktig det er for deg.

Klokka sin GPS er veldig nøyaktig i sporingen, men den har ikke noe kart å navigere etter.

Den eneste måten å få navigasjon på er med en forhåndslastet rute, som klokka bruker koordinater og GPS å navigere etter. Du får såkalt sving-for-sving-navigasjon, og bare et spor på sort bakgrunn på klokka.

Den vil fortelle deg når du skal svinge og når du er ute av kurs og i hvilken retning du skal for å finne tilbake til ruta din, men går du deg vill kan du ikke se terrenget rundt deg på klokka eller hvor nærmeste vei eller lignende er.

Det du imidlertid har er «tilbake til start»-funksjon, så du er ikke helt fortapt, om du skulle rote deg bort. Da vil klokka fortelle deg hvilken retning du skal i, for å komme deg tilbake dit du startet.

Selv om den er underlegen Garmin, har den en rekke gode og relevante funksjoner for løping og trening generelt. Mange av den finner du også i langt billigere Polar Pacer.

TYDELIG: Det er enkelt å lese dataene fra skjermen når du for eksempel løper.
TYDELIG: Det er enkelt å lese dataene fra skjermen når du for eksempel løper.

«Løpstempo» er spesielt relevant for aktive løpere. Her kan du sette opp en tid du ønsker på en viss distanse, og klokka vil fortelle deg hvordan du ligger an i forhold til målet. Eksempelvis at du vil løpe 10 kilometer på 40 minutter. Dessverre kan du ikke velge ut ifra minutter/kilometer, så du må eventuelt bruke hoderegning eller kalkulator for å finne ut ha f.eks 4 minutter/kilometeren tilsvarer.

I Polar Flow-appen kan du både planlegge treningen din og sette opp spesifikke økter, med konkret fartsmål eller skreddersydde intervalløkter. Polar har også egne treningsprogrammer, som du velger ut ifra nivået ditt, hvor du får forhåndslagde økter som overføres rett til klokka.

Disse må du imidlertid inn i nettleser for å finne, men når du har aktivert et treningsprogram er det bare å synkronisere klokka med telefon/app.

Ønsker du bare å ta treningen din fortløpende kan du bruke klokkas Fit Spark-funksjon. Der får du hver dag forslag til treningsøkter, basert på trenings- og søvnhistorikk.

Disse treningsøktene er alt fra en rolig løpeøkt til intervalløkt til styrke/basistrening, hvor den også har forslagene til øvelser illustrert og animasjoner som viser hvordan øvelsene gjennomføres.

Du kan også gjennomføre pusteøvelser med veiledning fra klokka, du kan sette på drikke- og spisepåminnelser, samt løpstest, gangtest og sykkeltest, for å måle form- og treningsnivå.

Ellers har den de mest grunnleggende som skritteller og kaloriforbrenning.

Trenings- og restitusjonsanalyse

Selv om klokka ikke måler seg med Garmin i mengde funksjoner, så gjør den opp for det med dybden og kvaliteten på de funksjonene den har.

Pulsmålingen legger utgangspunktet for mange av funksjonene, og vi synes den er imponerende presis, men gir mer ustabile målinger enn et pulsbelte vil, selv om gjennomsnittet ikke er langt unna pulsbeltet, når vi testet.

I første rekke av treningsverktøyene står Training Load Pro, som bruker alle parametrene den kan oppdrive – treningsøkter, puls, søvn og så videre – til å avgjøre hvilken belastning kroppen din er under.

GUNN PÅ: Klokka forteller deg om du har mer å gi i treningsarbeidet eller ei.
GUNN PÅ: Klokka forteller deg om du har mer å gi i treningsarbeidet eller ei.

Klokka forteller dette på en forståelig måte, og gir klar beskjed om den mener du er overbelastet. Verktøyet legger også grunnlaget for øktanbefalingene til klokka.

Herfra kommer også Recovery Pro på banen, som spisser tilbakemeldingene. Den rådgir deg på du er restituert for kardiotrening (utholdenhetstrening), basert på puls, søvn og stress, og svarer du på spørsmål om muskelsårhet og opplevd søvnkvalitet, vil tilbakemeldingene kunne bli bedre.

Disse dataene har du til en hvert tid tilgjengelig på hovedskjermen, hvor du kan bla i flere urskiver, som gir deg andre data. Blant annet for søvn.

Her får du oppgitt en søvn-score, du får rangering av dyp og lett søvn, og søvnanalysen går enda dypere enn som så. Du får også det som kalles for ANS-verdi, som forteller noe om hvor mye det autonome nervesystemet ditt har roet seg i løpet av de første timene med søvn.

BRA ELLER DÅRLIG?: Klokka gir deg gode indikasjoner på hvordan søvn og hvile har vært.
BRA ELLER DÅRLIG?: Klokka gir deg gode indikasjoner på hvordan søvn og hvile har vært.

Klokka forteller deg også om hvordan du har sovet over en lengre periode, så du lettere kan vurdere om natten med dårlig søvn bare var et engangstilfelle eller ei.

Jo lenger du går med klokka og jo mer data den får tilgjengelig, jo mer nøyaktig skal den kunne være i sine analyser.

Synes du skjermen blir litt for liten for å scrolle gjennom alle dataene, er de veldig fint og enkelt presentert i appen.

Der kan du også analysere hver enkelt økt. Her vil du også kunne lære mye om hvordan økta gir utslag på deg. Gjennom Energikilder vil klokka gjøre et anslag på hvilke type energi du har brukt underveis, om det er mye karbohydrater og lite fett, eller omvendt.

Det vil kunne hjelpe deg med å gjøre en bedre jobb både i etterkant av økten, men også inn mot lignende økter senere.

Konklusjon

Polar X Grit Pro er utvilsomt en solid og bra klokke. Først og fremst som følge av sine eminente trenings- og restitusjonsverktøy, som er ekstremt gode med tanke på å bli i bedre form, og lære mer om hvordan kroppen fungerer.

Utover det har den de fleste funksjoner vi minimum forventer av en slik klokke, og de fungerer fint og den har bra pulsmåler og GPS-sporing.

Samtidig blir den verken fugl eller fisk. Kanskje mest som følge av at Polar har Polar Pacer, Polar Pacer Pro og Polar Vantage-serien, som har veldig mange av de samme funksjonene og verktøyene.

Store deler av forskjellen ligger i hvordan klokkene er bygget rent fysisk. Grit X Pro er større både i volum og vekt, men er bygget i mer slitesterkt materiale og skal tåle tøffere bruk. De øvrige klokkene er lettere og nettere, og mer strømlinjeformet mot løping, sykling, svømming og så videre.

Så for all del, om du trenger en klokke som skal tåle litt juling er Grit X Pro en klokke som vil leve opp til forventningene. Men samtidig synes vi den burde skilt seg enda mer ut fra de andre Polar-klokkene, og kanskje heller hatt flere navigasjonsfunksjoner og kart.

Vi regner med at Polar har hakket hvassere klokker, som i større grad tar opp kampen med Garmins toppmodeller, i planene sine.

Alternativer

Flere av klokkene vi nevner over i konklusjonen er åpenbare kandidater, dersom du ønsker lettere klokker med de samme funksjonene. Da vi testet Polar Pacer i vår, imponerte den med tanke på pris og funksjoner.

Det er også flere Garmin-klokker som er aktuelle å vurdere.

Grit X Pro, som har en vekt på 79 gram, ligger omkring Garmins større og dyrere klokker som Garmin Fenix 7X Solar (89 gram, 79 gram for standardutgaven) i vekt, mens Garmins nye Forerunner 965 (veil. pris 7 699,-) er en del lettere, på 52 gram. Begge disse to har kartfunksjon.

Suunto 9 Peak Pro (veil. 4 999,-) har ikke innebygd kartfunksjon, men sving-for-sving-navigasjon, slik som Grit X Pro, og er hakket lettere, 64 gram.

Testkarakterer forklart:

1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel. 

2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.  

3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares. 

4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet

5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy

6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene. 

7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig

8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene 

9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende. 

10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.

Vis mer
VURDERING
Brukervennlighet
Batteritid
Funksjoner
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Robust og god byggekvalitet

Nøyaktig GPS-sporing

Både knapper og touchskjerm

Sving-for-sving-navigasjon

Avansert trenings- og restitusjonsanalyse

God treningsveileder

Søvanalyse

Løpskraft (watt)

Bra app, med mye data

Oppsett av datafeltet gjennom app/telefon

Strava Live Segments

Multisportfunksjon

MINUS

Har ikke kart

Touchskjermen er tidvis litt treg

Varierende brukervennlighet

Kunne utnyttet skjermoverflaten bedre

Test av Garmin Forerunner 255 pulsklokke

Garmin Forerunner 255 er en av Garmins mest populære pulsklokker. Klokka er spekket med utallige løpe- og treningsfunksjoner og fremstår som en bunnsolid treningspartner.

garmin forerunner 255 test pulsklokke
LØPEKLOKKE SOM HAR ALT: Garmin Forerunner 255 har et stort antall verktøy og funksjoner som er relevant for løpere. Foto: Knut Andreas Lone
UTE_anbefaler
Garmin Forerunner 255
  • Veil. pris: 3799 kroner.

  • Vekt: 49 gram

  • Skjermdiameter: 33,02 mm (1,3")

  • Skjermoppløsning: 260 x 260 px

  • Multibånd-GNSS: Ja

  • Satelitter: GPS, GLONASS, BeiDou, QZSS

  • Batterivarighet: Opptil 14 dager i smartklokkemodus / 30 timer med standard GPS / 16 timer med multibånds-GNSS

  • Intern lagring: 4 GB

  • Leverandør: Garmin

Testår: 2023

skala
8.5/10

Er du glad i løpe og trene, skal Garmin Forerunner 255 skal ha alt du trenger i en pulsklokke, mener produsenten.

Klokka skal være proppet med alt av relevante løpefunksjoner som Garmin-brukerne har vært kjent med lenge, mens den store oppgraderingen fra forgjengeren, Forerunner 245, er flere smartklokkefunksjoner.

Dette er blant det Forerunner 255 kan skilte med:

  • Multibånds-GNSS (bruker flere satelitter/frekvenser samtidig)

  • SatIQ-teknologi (batterioptimalisering ved GPS-bruk)

  • Forbedret batteritid

  • Forbedret optisk pulsmåler

  • Integrert løpskraft (watt)

  • HRV-måling

  • Forbedret trenings- og restitusjonsanalyse

  • Smartklokkefunksjoner som trådløs betaling

  • Støtte for multisport

To forskjellige størrelser

Klokka kommer i åtte forskjellige farger og med to forskjellige rammestørrelser. Dersom du har litt liten hånd, kan du velge S-modellen som er 41 mm bred. Standardmodellen, som er den vi har testet, er 46 mm bred. Rammen er laget i fiberforsterket polymer.

Forerunner 255 er priset til 3 799 kroner veiledende. Det er for standardutgaven, men så finnes det i tillegg en Music-modell. Den har støtte for offline streaming av musikk. Den er priset til 4 299 kroner veiledende.

GOD OG KLAR SKJERM: Forerunner 255 har solid størrelse og er enkel å lese og bruke. Foto: Knut Andreas Lone
GOD OG KLAR SKJERM: Forerunner 255 har solid størrelse og er enkel å lese og bruke. Foto: Knut Andreas Lone

På vekta går klokka inn til 49 gram, relativt lett å regne for en av den størrelsen. S-modellen oppgis til å veie 39 gram. Der er skjermen noe mindre, 1'1" (27,5 mm).

Armbåndet (reima) på klokka er i silikon og 22 mm bredt. På S-modellen er den 18 mm bred. Klokka har ikke touchskjerm, men fem forskjellige knapper, slik som de foregående Forerunner-modellene også har hatt.

Forerunner 255 har 5 ATM som vanntetthetsvurdering, som vil si at den motstår trykk som tilsvarer en dybde på 50 meter.

Vi har testet Garmin Forerunner 255 i mars 2023 og har brukt den til løping, samt hverdagsbruk.

BEHAGELIG: Armbåndet på Forerunner 255 er behagelig og ettersittende. Foto: Knut Andreas Lone
BEHAGELIG: Armbåndet på Forerunner 255 er behagelig og ettersittende. Foto: Knut Andreas Lone

Skjerm og design

Klokka er veldig behagelig på hånda og silikonreima er lett å stramme akkurat passe. Klokka er enkel å betjene med knappene og den responderer raskt på kommandoene.

Knappenes funksjoner er tydelig markert i kanten av skjermen. På venstre siden er det tre: En dedikert til lys, en opp-knapp og en ned-knapp. På høyre side er det to: Start/stopp og tilbake.

Alle de tre knappene på venstre side fungerer også som snarveier dersom du holder dem inne. Den øverste til en hurtigmeny, den midterste til innstillinger og den nederste til musikkstyring.

Oppløsningen på skjermen er bra og det er gode kontraster, og vi har ingen problemer med å lese det som står på den – også i aktivitetet og varierende lysforhold.

GODE KNAPPER: De fem knappene er enkle å bruke, med tydelige funksjoner. Foto: Knut Andreas Lone
GODE KNAPPER: De fem knappene er enkle å bruke, med tydelige funksjoner. Foto: Knut Andreas Lone

En kan velge mellom flere forskjellige designer på urskiven på skjermen, hvor du også kan velge hvilke data som synes på hovedskjermen. Uansett om en vil ha lite eller mye data så er alt tydelig.

Scroller du deg nedover fra hovedskjermen er det en rekke forskjellige oversikter. Alt fra søvn til treningsstatus, forrige økt og antall skritt.

Også her er det mulig å gjøre justeringer og velge inn de parameterne eller oversiktene du vil ha. Eksempelvis stress, kalender eller kalorier. I tillegg er det mulig å hente flere ting fra Connect-appen.

App

Klokka settes enklest opp med Garmin Connect-appen, men kan også gjøres uten. Klokka kobler du til telefonen med Bluetooth. Connect-appen er velprøvd og et veldig solid og oversiktlig verktøy.

Har du allerede en Garmin-bruker vil du kunne synkronisere den med klokka og overføre alle relevante data, slik at du slipper å fylle inn dette på nytt.

TILPASNING I APP: I Garmin Connect-appen kan du flikke på det du vil av utseende og datafelter.
TILPASNING I APP: I Garmin Connect-appen kan du flikke på det du vil av utseende og datafelter.

Gjennom appen kan du også sette opp alt som har med klokka å gjøre. Alt fra hovedskjerm, oversikter til aktivitetsprofiler og grunnleggende innstillinger.

De forskjellige datafeltene du har eksempelvis i løpemodus, kan du også endre på appen.

Du får også oversikt over alle de nødvendige (og unødvendige?) dataene dine, og du kan dykke inn i dem for å analysere.

Det er også muligheter for å sette oppe treningsprogrammer gjennom Garmin Coach, og da får du planen og øktene synkronisert med klokka.

Treningsfunksjoner og aktivitetsmåling

Selv om Forerunner 255 i hovedsak er markedsført mot løping, er det rikelig med forskjellige aktivitetsprofiler i klokka, over 30 displiner. Det vil si at du kan bruke den til både løping, sykling, svømming, ski, styrketrening og mye mer.

Det er i tillegg kommet det en kaller for multisport-funksjon, som gjør klokka relevant for triatleter. Med ett trykk på klokka kan du skifte aktivetsprofil. Når du er ferdig med svømming i triatlon, trykker du på klokka og den skifter til sykkelprofil.

I de forskjellige aktivitetsprofilene kan du sette opp totalt åtte forskjellige sider med seks datafelt per side. Hver aktivitetsprofil kommer satt opp med datafelter som er tilpasset hver enkelt aktivitet.

Klokka kommer med et rikt antall funksjoner, verktøy og former for aktivitetsmåling.

Den har alle standard-funksjonene som skrittelling, puls, kaloriforbruk og søvn. Disse parameterne brukes til å optimalisere analyser og veiledning klokka gir deg.

Kombinert med data fra treningsøkter, gir klokka deg tilbakemeldinger på hvilken status kroppen din har. Er den klar for harde økter, bør du restituere eller kan du være i ferd med å bli overbelastet.

Basert på flere funksjoner og verktøy, kan Forerunner 255 analysere deg og kroppen din enda nøyere.

For eksempel gjennom HRV-status. HRV står for hjertevariabilitet og er kort fortalt målinger av tiden mellom hvert hjerteslag. Variasjonen i disse målingene kan gi en indikasjon på hvor godt restituert kroppen din er, om du begynner å bli syk eller om du er stresset.

HRV-målinger er blitt mer og mer normalt å bruke også for idrettsutøvere på høyt nivå.

Ut ifra målingene gir klokka deg en score. Lav HRV, altså lav variasjon mellom pulsslagene, er «dårlig». Altså det kan bety at du er dårlig restituert, syk eller stresset. Jo høyere score, jo bedre rustet skal du være.

Disse målingene bruker klokka til å gi deg veiledning for treningen din, og så lenge du er i grønt felt, kan du trene som normalt. Er du lavere, anbefaler ikke klokka deg å trene. Det er selvfølgelig ikke noe du trenger å følge slavisk, men det er som sagt indikasjoner på hva status kroppen og helsen din er.

En annen, lignende funksjon, er Garmins Body Battery. Mens HRV-status bare tar i betraktning hjertevariabiliteten, bruker Body Battery flere parametre: Søvn (hvor mye REM-søvn du har, altså dyp søvn, vil øke scoren), pulsvariasjon, stress og aktivitet. Ut ifra det gir klokka deg en score mellom 0-100 prosent, som indikerer hvor mye tilgjengelige ressurser du har.

For kvinner kan en spore menstruasjonssyklusen sin ved å legge inn symptomer i appen, og få rådgivning basert på dette.

Funksjonen Health Snapshot er en rask metode for å få en slags indikasjon på hva status for kroppen din er. I løpet av to minutter måler du puls, pulsvariasjon, pulsoksymetri, respirasjon og stress, og får en tilbakemelding fra klokka.

Akutt belastning gir deg et bilde på hvor stor treningsbelastningen er på kroppen din nå, og hvordan klokka antar at den vil avta i tiden fremover. Training Load Balance bruker treningen fra de siste fire ukene og deler den inn i aerob lav, aerob høy og anaerob, og forteller deg hvilken intensitet den mener du bør prioritere i tiden fremover.

Hver eneste morgen får du også en morgenrapport. Der får du opp statistikk og score for nattens søvn, kalender og dagens mål (du kan deaktivere rapporten).

Nytt på Forerunner 255 er at den har fått gyroskop. Det gjør den bedre i stand til å gjenkjenne aktiviteter og repetisjoner, som ved styrketrening. Da teller den for eksempel antall pushups du gjør. Blir ikke antallet riktig, kan du rette det manuelt i Connect-appen senere. I appen kan du også finne styrkeøkter som du kan følge.

Styrkeøktene finner du under Garmin Coach, som gir deg personlig tilpasset treningsprogram, både for løping og sykling. Programmet og øktene er adaptive, så de justerer deg etter formen din.

Et annet nyttig parameter å kunne bruke i treningen sin er den integrerte løpskraften i klokka. Det vil si at klokka måler hvor mye watt du løper. Watt er en etablert målestandard i sykkelsporten og fungerer på lignende hvis som pulsmåling.

Det er en måte å måle intensitet på, men watt er en permanent variabel i motsetning til puls, som kan variere med dagsform og generell form, og watt er derfor en mer presis måleenhet for form og prestasjon.

Den eneste ulempen med den integrerte løpskraften i Forerunner 255 er at den krever et Garmin-pulsbelte eller RD Pod (løpsdynamikksensor).

Det er imidlertid andre, gode funksjoner en kan bruke for å både teste og måle form. Deriblant PacePro, en velkjent funksjon i Garmin-klokker. Den gir deg veiledning på tempoet ditt underveis i en økt. Eksempelvis en langkjøringsøkt du har satt opp til et visst tempo, eller en intervalløkt, hvor du på forhånd kan planlegge tempoet for hver enkelt intervall.

TEMPOVEILEDNING: Her er en forhåndslagd rute med PacePro som tilvalg. Da setter klokka opp en tempoplan for deg. Foto: Knut Andreas Lone
TEMPOVEILEDNING: Her er en forhåndslagd rute med PacePro som tilvalg. Da setter klokka opp en tempoplan for deg. Foto: Knut Andreas Lone

Klokka har også Virtuell partner. Da kan du konkurrere med tidligere økter, for eksempel i din favorittløype eller testrunde. Underveis vil klokka gi deg fortløpende tilbakemeldinger på hvordan du ligger an i forhold til den virtuelle partneren.

Har du forhåndslagde økter eller ruter, kan du til en hver tid følge med på diverse data. Hvor langt som gjenstår, ligger du foran skjema eller ei, høydeprofil for økta, oversikt over tid/distanse på intervaller og mye mer.

Én funksjon enkelte nok kan komme til å savne er Strava Live Segments, at klokka viser deg Strava-segmentene i området som du har favoritt-markert i Strava, og gjør at du kan løpe etter tidene satt av deg selv eller andre på disse segmentene. Denne funksjonen finner en på de dyrere Forerunner-klokkene.

Kart og navigering

Forerunner 255 er blitt oppgradert med multibånds-GNSS. Det vil si at den kan bruke flere frekvenser samtidig, som gjør at presisjonen på sporingen øker – spesielt i terreng hvor det kan være utfordrende å få et godt signal.

Når du kommer ut døra har klokka umiddelbart signal og du kan starte økta uten å bekymre deg for at du får dårlig sporing.

Nedsiden er selvsagt at det brukes en del mer batteri.

GRUNNLEGGENDE NAVIGERING: Lag og velg en løype, og du kan se hvordan posisjonen din er i forhold til løypa, men du kan ikke navigere etter terreng, veier eller bygninger. Foto: Knut Andreas Lone
GRUNNLEGGENDE NAVIGERING: Lag og velg en løype, og du kan se hvordan posisjonen din er i forhold til løypa, men du kan ikke navigere etter terreng, veier eller bygninger. Foto: Knut Andreas Lone

Klokka har ikke kart med typografi eller landskap, men du kan laste inn løyper på forhånd, og se løypa og posisjonen din i forhold til den.

Løypene kan du lage i Connect-appen eller laste opp en GPX-fil til appen, og som synkroniseres med klokka. Når du skal starte en økt velger du bare en løype. Der kan du også velge om du skal bruke løypa med PacePro for eksempel.

Har du valgt en løype å navigere etter får du sving-for-sving-instruksjoner.

Under en vanlig økt kan du også velge å navigere tilbake til start, og da gir klokken deg instruksjoner for hvilken retning du skal løpe for å ende opp der hvor du startet økta.

Puls

Forerunner 255 kommer med en optiske pulsmåleren som heter Elevate 4.0, som ble introdusert gjennom Garmin Venu 2, og har fått store lovord.

Vi har testet den optiske pulsmåleren opp mot pulsbelter og i snitt er den optiske pulsmålingen svært presis.

Som med andre optiske pulsmålere er det gjerne litt større variasjoner og en "treghet" i rapporteringen, men i snitt for øktene harmonerer pulsen ganske bra.

Den optiske pulsmåleren kan også måle oksygenmetningen i blodet. Den kan gi indikasjoner på om du har sykdom i kroppen eller sliter med å sove skikkelig.

Du kan velge om du vil ha målingen aktivert hele tiden eller bare i søvnfasen.

Batteritid

Som med andre klokker er det GPS-modusene som er det som tar majoriteten av batteriet på en klokke.

Garmin Forerunner 255 kommer med det Garmin kaller for Satiq-teknologi, som sørger for at klokka automatisk velger den satelittmodusen som er best for både presisjon og batterioptimalisering.

Klokka har oppgitt å kunne vare 14 dager i smartklokkemodus, 30 timer med standard GPS og 16 timer med multibånds-GNSS.

Vår opplevelse er at det i praksis stemmer godt med påstandene til Garmin. Vi har brukt multibånds-GNSS under trening, aktivert Bluetooth og hatt på sporing av puls og søvn.

Funksjoner som søvnsporing, pulsmåling og aktivitetsmåling har også vært aktivert.

Smartklokkefunksjoner

Forerunner 255 har støtte for varsler fra telefonen, slik at du kan lese pushvarsler du får på telefonen i sanntid. Enten det er SMS, mail, nyhetsvarsel eller lignende.

Med klokka kan du også kontrollere musikkavspilleren din, slik at du kan bytte spor eller starte og stoppe musikken/podkasten.

Med Garmin Pay kan du også sette opp kontaktløs betaling, slik at du slipper å drasse med deg bankkortet om du skal innom ei markastue eller butikken på veien.

Music-utgaven av klokka har i tillegg WiFi-tilkobling, men dette er for å kunne laste ned musikk til klokka.

Du kan også sette opp LiveTrack slik at de hjemme kan følge økta og dataene dine i sanntid og vite hvor du er, dersom det skulle skje noe. Med funksjonen Hendelsesregistrering kan du sette opp nødkontakter, og så lenge du er tilkoblet telefonen kan du kontakte hjelp ganske raskt via klokka, om noe skulle skje.

Konklusjon

Garmin Forerunner 255 er en utrolig god klokke, som leverer på alle områder og bør uten problemer forbedre treningshverdagen til både nye og erfarne løpere.

I en hektiske hverdag kan det være vanskelig å finne frem kreativiteten, når treningen skal planlegges eller ei økt skal gjennomføres. Med Forerunner 255 får en daglige forslag til treningsøkt, basert på et godt datagrunnlag.

Skal du komme deg i form til et løp eller konkurranse, har du gode forutsetninger med de funksjonene Forerunner kan tilby.

Klokka gir nøyaktige GPS-sporing og lynrask tilkobling til satelittene når en skal starte en aktivitet. Pulsmålingene er også veldig presise.

Vi kan varmt anbefale Forerunner 255.

Hva er alternativene?

Er løping ditt hovedfokus, trenger du antagelig ikke noe mer enn det som Forerunner 255 tilbyr. Men du finner dyrere klokker, med noen flere funksjoner.

Deriblant Music-versjonen av klokka, dersom du ønsker offline streaming. Ønsker du skikkelig navigasjon med kart OG offline musikk, kan du gå opp til Forerunner 945, men da må du opp i 5549 kroner veiledende.

Ser vi til konkurrentene, har Polar Pacer Pro veldig mange lignende funksjoner og verktøy som Forerunner 255. Vi har ikke testet den klokka, men den har både søvnsporing og verktøy som måler treningsbelastning, samt mulighet for å sette opp økter og programmer basert på dette. Den ligger noen hundre kroner lavere i pris også.

Synes du at Forerunner 255 er for kompleks og omfattende til ditt bruk, har Polar en enklere versjon, Polar Pacer (2499,- veil.), mens Coros har Pace 2 (2200,- veil.). De er mindre og lettere, men er uten like solid GPS-sporing eller kart. De har likefullt omfattende treningsverktøy og -analyse.

VURDERING
Brukervennlighet
Batteritid
Funksjoner
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Lett og behagelig

Nøyaktig og rask sporing (multibånds-GNSS)

God optisk pulsmåler

Bra aktivitetsmåling

Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse

Personlig tilpasset treningsøkter/program

HRV-status

Integrert løpskraft (watt)

Mange aktivitetsprofiler og multisport-funksjon

ANT+ og Bluetooth

Flere smartklokkefunksjoner

God app, kan endre klokkeoppsettet på telefonen

God batteritid

MINUS

Må ha pulsbelte for å få løpskraft

Ikke Strava Live Segments

Egen og dyrere klokke for offline musikk

Klarer ikke helt å matche konkurrentene

Coros er ikke det mest kjente pulsklokke-merket i Norge, men de har blant annet snappet opp Kilian Jornet som ambassadør, og flere kjente ultraløpere. Coros Apex 2 Pro er deres toppmodell innen treningsklokker.

coros apex 2 pro pulsklokke test
ROBUST: Coros Apex 2 Pro er laget med tøffe materialer, for å tåle hard bruk, som ultraløping. Foto: Knut Andreas Lone
Coros Apex 2 Pro
  • Pris: 5 499 kroner

  • Vekt: 53 gram

  • Skjermdiameter: 33,02 mm (1,3")

  • Skjermoppløsning: 260 x 260 px

  • Multibånd-GNSS: Ja

  • Satelitter: GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS

  • Batterivarighet: Opptil 30 dager i smartklokkemodus / 75 timer med standard GPS / 26 timer med multibånds-GNSS

  • Intern lagring: 32 GB

skala
7.5/10

Coros Apex 2 Pro er en helt ny toppmodell i 2023. Merket har de siste årene tiltrukket seg flere av verdens beste ultraløpere, som klokken er utviklet i samarbeid med.

De har i tillegg lansert en mindre og billigere utgave av klokken, Coros Apex 2, som vi også har testet.

Apex 2 Pro har følgende spesifikasjoner å skilte med:

  • Multibånds-GNSS og støtte for alle satellittsystemer

  • Forhåndsinstallerte offline kart og 32 GB lagringskapasitet

  • Ny optisk pulsmåler

  • Touchskjerm og dreibar krone

  • Lang batteritid

  • Løpekraft (wattmåling)

  • Slitesterk ramme i titan

  • WiFi og Bluetooth

  • HRV-måling (Heart Rate Variability)

  • Intern musikkavspiller

  • Tredjepartsintegrasjon (Strava, Training Peaks, osv.)

Klokka kommer i fire forskjellige utgaver, én av dem er en Kilian Jornet Edition. Klokkene kommer i utgangspunktet med armbånd i nylon, men for cirka 300 kroner ekstra kan du få med silikonbånd også.

Prisen for klokka er 5499 kroner, ganske nøyaktig 1000 kroner dyrere enn Apex 2.

NYLONREIM: Coros Apex 2 Pro kommer med armbånd i nylon i stedet for silikon. Foto: Knut Andreas Lone
NYLONREIM: Coros Apex 2 Pro kommer med armbånd i nylon i stedet for silikon. Foto: Knut Andreas Lone

Ekstra solid klokkereim

Coros bygger klokkene sine for at de skal være ekstra robuste og ha lang levetid.

Blant annet ved å ha armbånd i nylon (22 mm bred), og borrelås som festeordning. Det gjør ikke bare at strammingen er hakket mer presis enn med silikonbånd, men at sjansen for at armbåndet revner eller ødelegges blir mindre.

Vi veier Apex 2 Pro til 53 gram, mens lillebroren Apex 2 er hakket lettere, med 42 gram.

Baksiden av klokken er i rustfritt stål og rammen på forsiden er i titan, mens skjermen er av ripebestandig safirglass.

KNAPPER: Klokkas tre knapper og touchskjerm holder i massevis for å manøvrere seg rundt. Knappene er også intuitive. Foto: Knut Andreas Lone
KNAPPER: Klokkas tre knapper og touchskjerm holder i massevis for å manøvrere seg rundt. Knappene er også intuitive. Foto: Knut Andreas Lone

Totalt er det tre fysiske knapper på klokken, alle på høyre side. Den øverste knappen er kun for bakgrunnsbelysning, mens den nederste benytter du for å gå tilbake eller som snarvei til klokkens viktigste funksjoner.

Knappen i midten er en dreibar krone, som du bruker for å skrolle gjennom oversiktene og menyene. Den er også trykkbar, og benyttes som hovedknapp for å gå videre inn i menyene eller ting som start/stopp.

Du kan velge om du vil ha muligheten til å benytte touchskjerm eller ikke. Du kan også velge hvilken side/arm du vil bruke klokken på i innstillingene. Velger du høyre side/arm i innstillingene, kan du snu skjermen i innstillingene, og få knappene på den siden du ønsker.

Coros hevder også at klokka er vanntett ned til 50 meters dyp, og den er sertifisert for å tåle temperaturer mellom -30 og +50.

KRONE: Drei på den store kronen og du scroller deg gjennom menyer og oversikter. Foto: Knut Andreas Lone
KRONE: Drei på den store kronen og du scroller deg gjennom menyer og oversikter. Foto: Knut Andreas Lone

I bruk

Vi har testet både Apex 2 Pro og Apex 2. Hovedsakelig har det vært løping som har vært aktiviteten, men de er også blitt brukt noe til langrenn, i tillegg til hverdagsbruk.

Rundt håndleddet er Apex 2 Pro veldig behagelig. Nylonbåndet er forfriskende annerledes. Det gjør det veldig enkelt å stramme armbåndet helt perfekt og ettersittende.

Med borrelås som festeordning slipper du også å tenke på en løs ende.

Klokka er enkel å sette opp. Du fyller inn det mest elementære om deg selv, før du scanner en QR-kode for å koble til Coros-appen.

MINIMAL FORSKJELL: Coros Apex 2 til venstre, Apex 2 Pro til høyre. Pro har to millimeter bredere armbånd enn den vanlige utgaven. Foto: Knut Andreas Lone
MINIMAL FORSKJELL: Coros Apex 2 til venstre, Apex 2 Pro til høyre. Pro har to millimeter bredere armbånd enn den vanlige utgaven. Foto: Knut Andreas Lone

Skjerm

Bildet på skjermen er bra og greit å lese, og klarere enn lillebror Apex 2, men det er ikke like klar som for eksempel på Garmin.

Når du har vært inaktiv på klokken, låser den seg automatisk og du låser den opp igjen ved å holde inne krone-knappen i et par sekunder.

Å bruke kronen til å manøvrere seg gjennom menyene fungerer veldig fint. Den er behagelig og passe sensitiv, så du slipper å bekymre deg for at den raser gjennom skjermer/menyer og at det skal være vanskelig å treffe på siden eller aktiviteten du vil velge.

Har du aktivitert touchskjermen fungerer den også ok, men den henger litt etter i blant og er en del svakere enn andre puls- og smartklokker vi har testet.

Et minus er også at du ikke kan bekrefte valgene sine på touchskjermen. Du kan bare scrolle og så er en nødt til å bekrefte med å trykke på kronen. Du kan imidlertid gå tilbake via touchskjermen ved å sveipe mot høyre.

Holder du inne den nederste knappen, får du opp et hjul med snarvei til de viktigste funksjonene. Her kan du enkelt komme til for eksempel musikkstyring, alarmer, innstillinger, av/på for ikke forstyrr, kart/navigasjon og en rekke andre ting.

Når du hever håndleddet, slås bakgrunnsbelysningen på. Det er imidlertid ingen funksjon for å skru den av, noe som kan være litt brysomt om natten.

LÅSER SEG: Du kan skru funksjonen av, men vi liker at klokka går i lås, så en slipper å sette i gang en økt ubevisst. Foto: Knut Andreas Lone
LÅSER SEG: Du kan skru funksjonen av, men vi liker at klokka går i lås, så en slipper å sette i gang en økt ubevisst. Foto: Knut Andreas Lone

I aktivitet låses muligheten for å utføre kommandoer, og du må låse opp klokka ved å holde inne krone-knappen, for å kunne utføre ting som starte og stoppe. Du kan hele tiden dreie kronen eller bruke touchskjermen for å sjekke de forskjellige sidene.

Dette kan selvfølgelig virke masete (å låse opp klokka), men det kan også være praktisk med tanke på å unngå start eller stopp eller runde, fordi du er kommet borti knappene.

App

For å kunne bruke appen til Coros må du først lage deg en bruker, velger du hvilken klokke-modell du har, scanne QR-koden og få registrert enheten din i appen.

Gjennom appen er det rikelig med muligheter for å tilpasse klokka di.

TILPASS: Mange forskjellige forsidevisninger å velge i.
TILPASS: Mange forskjellige forsidevisninger å velge i.

Her kan du få lagt inn forsider/urskiver med forskjellig design, og en kan velge hvilke farger nøkkeltall som for eksempel antall skritt skal ha, så du kan få dem til å synes tydeligere.

Du kan også velge hvilke forskjellige statistikker/parametre som skal vises i oversikten du kan scrolle gjennom fra hovedsiden, som puls, søvn og varsler fra telefonen.

Det er et hav av forskjellige aktivitetsmoduser du kan velge og vrake mellom, og du kan sette opp de forskjellige aktivitetene med seks forskjellige skjermer og opptil åtte datafelter på hver side.

I appen kan du selvsagt tråle gjennom alt av statistikk og aktiviteter som er registrert med klokka. Du kan også lage forskjellige økter, hvor du legger inn lengde på oppvarming og intervaller for eksempel, legger den til for en gitt dag og så får du kommandoer for økta fortløpende i aktivitet.

SETT OPP TRENINGEN DIN: I appen til Coros kan du legge inn økter i kalenderen, samt utforme dine egne økter, som du kan legge inn i klokka.
SETT OPP TRENINGEN DIN: I appen til Coros kan du legge inn økter i kalenderen, samt utforme dine egne økter, som du kan legge inn i klokka.

Treningsfunksjoner og aktivitetsmåling

Apex 2 Pro er en klokke som er designet for atleter og folk som trener over gjennomsnittet mye, og er følgelig stappet med både funksjoner og muligheter.

Klokka er forhåndslastet med et hav av forskjellige aktiviteter som løping, sykling, klatring, svømming (utendørs og innendørs), kiting og mye mer. Her er aktivitetene satt opp med de datafeltene som er mest relevant for den respektive aktiviteten.

For eksempel om du går topptur, starter du i motbakkemodus, før du skifter til utformodus på nedfarten, og vice versa alt etter hvor mange mot- og utforbakker du har på turen.

Etter én uke med bruk vil klokken begynne å fungere som en slags trener for deg, dersom du ønsker det. Den vil beregne utmattelse, treningseffekt og restitusjonstid, og hjelpe deg med økt- og treningsveiledning.

Klokka vil også begynne å foreta analyser på hvor raskt den tror du vil kunne løpe 5 km, 10 km, 15 km, halvamaraton og maraton.

For å kunne være mest mulig nøyaktig bruker klokka flere sensorer, for å måle de forskjellige parameterne og gjøre seg opp en analyse av hvordan du ligger an.

Med tanke på treningen din er optisk pulssensor, SpO2-sensor (oksygenmetning) og elektrokardiogramsensor (hjertefrekvensvariasjon/HRV) de viktigste.

Øvrige sensorer på Coros Apex 2 Pro

  • Barometrisk høydemåler

  • Akselerometer

  • Kompass

  • Gyroskop

  • Termometer

  • Slitasjesensor (som skal skille ut dårlige pulsmålinger på håndleddet pga. dårlig kontakt)

Vis mer

Ønsker du at klokka skal hjelpe deg så mye som mulig med treningshverdagen, finnes det en rekke forskjellige treningsøkter for forskjellige sporter i appen og på nettsiden til Coros, som er mulig å ta i bruk.

Disse kan du legge inn i kalenderen for å planlegge mest mulig, og ha oversikt over på klokken. Det er også mulig å designe sine egne økter.

Du kan også velge eller lage styrkeøkter med x-antall forskjellige øvelser, og når du registrerer aktiviteten med klokka, vil du kunne se belastningen/antall repetisjoner på de forskjellige muskelgruppene i appen.

Dessverre er det en viss mangel på treningsverktøy i klokka. Du har for eksempel ikke noen pacepartner, altså en virtuell partner som du kan konkurrere med eller matche farten til.

Dermed kan for eksempel ikke sette opp en plan for hvor fort du skal løpe at halvmaraton, og kunne følge dette tempoet på klokka.

Det klokka derimot har er en funksjon som heter Effort Pace, som oversatt til norsk er et slags høydejustert tempo. Det vil si at klokka gir deg tilbakemeldinger på tempoet ditt etter terrenget. Løper du bratt oppover vil klokka gi deg tilbakemelding på hva tempoet ville tilsvart i flatt terreng, så du har et enklere referansepunkt.

Klokka har løpskraft (watt), som kan brukes som et verktøy for å måle intensitet din på.

For deg som ikke måtte være kjent med watt (som er en etablert målestandard i sykkelsporten) fungerer det litt på samme måte som puls, bortsett fra at watt er en permanent variabel, ikke slik som puls, som kan variere med dagsform og generell form.

Dermed er det mye lettere å nøyaktig hvor hardt du trener, spesielt om du bruker det over lengre tid. Hver enkelt produsent har sine egne algoritmer for dette, så 200 watt på en Coros og en Garmin kan det være litt forskjell på.

Puls

Coros har oppgradert Apex 2-serien med en ny optisk sensor, med fem LED-dioder, som skal ha økt presisjonen vesentlig fra den første generasjonen Apex.

Optisk pulsmåling er langt fra vitenskapelig presist, men det blir bedre og bedre, og om ikke annet gir det en pekepinn og et referansepunkt. Et pulsbelte vil imidlertid alltid være å anbefale, om du er opptatt av detaljer.

Det vi kan si om Apex 2 Pro er at den ser ut til å være imponerende presis.

OPPGRADERT: Coros Apex 2 Pro har fått en helt ny optisk pulsmåler som ser ut til å være ganske presis. Foto: Knut Andreas Lone
OPPGRADERT: Coros Apex 2 Pro har fått en helt ny optisk pulsmåler som ser ut til å være ganske presis. Foto: Knut Andreas Lone

Vi har på flere økter målt puls med både optisk sensor og med pulsbelte, og det er forskjeller, men de er små.

Apex 2 Pro ligger noen pulsslag under i snitt på øktene og er litt tregere på å registrere økning i puls, men er ellers mer enn innanfor hva gjelder optisk pulsmåling.

GPS-nøyaktighet og navigasjon

En fin ting med Apex 2 Pro er at den kommer med kart lastet ned, så du kan ta den i bruk med en gang, uten å måtte tenke på å laste ned. Kartene er for Europa om du kjøper i Norge, mens du finner resten av verden på nett.

Kartene og navigasjonene kan du selvsagt bruke fritt når som helst, men skal du ha en planlagt rute, må du importere GPX-fil det fra en tredjepart (Strava for eksempel). Coros-appen har ingen ruteplanlegger, dessverre.

KART: Apex 2 Pros kart er lett å manøvrere i. Du bruker både kronen og touchskjermen til å bevege deg og zoome inn/ut. Foto: Knut Andreas Lone
KART: Apex 2 Pros kart er lett å manøvrere i. Du bruker både kronen og touchskjermen til å bevege deg og zoome inn/ut. Foto: Knut Andreas Lone

Har du lastet inn en rute, kan du zoome inn og ut av kartet ved å bruke kronen, samt flytte deg rundt i kartet med touchskjermen.

Det er heller ingen sving-for-sving-navigasjon (turn-by-turn), altså varsling om at om ti meter skal du svinge/løpe mot høyre, men i stedet får du bare beskjed om du havner ute av kurs.

Kartet ligger heller ikke i treningsvisningen, så du må hoppe inn i menyen, finne kartet, sjekke det du trenger, for så å gå tilbake til treningsvisning og fortsette økta. Det er fint mulig å gjøre om du skulle havne på villspor i marka, bare for omstendelig.

Når det kommer til GPS-nøyaktighet er den veldig solid. Vi har testet den flere ganger sammen med Garmin Forerunner 255 og GPS-sporene er så godt som identiske, og det er ingen store avvik i Apex 2 Pros spor.

Når vi skal i gang med øktene er Apex 2 Pro lynrask med å koble seg til GPS-en.

I forhold til Apex 2 er også Apex 2 Pro vesentlig mer presis i sporingen. Se bildet under:

Batteritid

Batteritiden har alltid vært et av Coros' viktigste fokusområder og Apex 2 Pro leverer varene, selv om den ikke er eksepsjonell eller skiller seg ut veldig.

Men for både amatører og profesjonelle, skal du klare deg langt og lenge med denne klokka.

Den oppgitte batteritiden med standard GPS er 75 timer (altså kontinuerlig aktivitet med standard GPS), altså i overkant av tre døgn. Bruker du bare smartklokkemodus, er det opptil 30 dager.

STOR BATTERI: I menyen kan du til enhver tid se hva antatt gjenværende batteritid er. Og batteritiden er lang. Foto: Knut Andreas Lone
STOR BATTERI: I menyen kan du til enhver tid se hva antatt gjenværende batteritid er. Og batteritiden er lang. Foto: Knut Andreas Lone

I vår testperiode har vi brukt klokken til to til fire løpeturer i uken (cirka én time lange), i tillegg til smartklokkemodus i hverdagen, og etter to uker var det fremdeles ingen grunn til å begynne å bekymre seg for lavt batteri.

Da hadde vi også makset alle innstillingene med tanke på puls- og HRV-måling, og tilkobling til telefonen i perioden, og det var omtrent 30 prosent batteri igjen på klokka.

Smartklokkefunksjoner

Dette er som nevnt i hovedsak en klokke for trening og aktivitet, og følgelig er også smartklokkefunksjonene holdt til et minimum.

Gjennom Bluetooth har du tilkobling til telefonen og får varsler fra den. Slik får du også værmelding, solopp- og nedgang, og du kan også koble deg til GoProet ditt og styre det fra telefonen.

Liker du å løpe med musikk uten å ha telefonen på deg er også det mulig, MEN da må du isåfall grave frem noen mp3-filer, for noe offline streaming støttes ikke og du kan heller ikke styre musikken på telefonen gjennom klokka.

Hva er forskjellen på Apex 2 Pro og Apex 2?

Apex 2 Pro og Apex 2 deler de aller fleste spesifikasjonene og det er ikke store forskjellene på de to klokkene. Mye av det som er forskjellene, kan en nesten lese ut av navnet til storebror, altså Pro.

Her er de mest essensielle forskjellene:

  • Apex 2 Pro har multibånd-GNSS og hakket bedre nøyaktighet på navigasjon og tracking.

  • Apex 2 Pro har forhåndsnedlastede kart, på Apex 2 må du laste ned via nett.

  • Apex 2 Pro har 32 GB lagring, Apex 2 har 8 GB lagring.

  • Apex 2 Pro har bedre batteritid.

  • Apex 2 Pro har hakket større og skarpere skjerm.

  • Apex 2 Pro har én treningsaktivitet mer: Multi-pitch climbing.

Du kan lese mer utfyllende om forskjellene i vår test av Apex 2.

Konklusjon

Coros Apex 2 Pro er en bra pulsklokke. Vi liker nylonbåndet, passformen og designet på den, og den er åpenbart bygget for å tåle tidens tann.

Det er også mange forskjellige sensorer, multibånds-GNSS gir presis GPS-sporing og den leverer som vi forventer til aktivitet og trening.

Hvorfor kjøpe?

Sammenligner vi med den mindre og billigere Apex 2, er det faktisk litt vanskelig å argumentere for hvorfor du bør gå for Pro.

Ja, den har åpenbart bedre GPS-sporing, større plass og bedre batteritid, men Apex 2 er fremdeles godkjent på de områdene. Utover det er også spesifikasjoner og funksjoner identiske.

Sammenligner vi med andre klokker i samme prissjiktet, som for eksempel Suunto 9 Peak Pro og Garmin Forerunner 955, står de ikke mye tilbake.

Spesielt Forerunner 955 er Apex 2 Pro overlegen når det kommer til kart/navigasjon, trenings- og smartklokkefunksjoner.

Det Apex 2 Pro går seirende ut av, er byggkvaliteten og at vi regner med og forventer at den har lenger levetid.

VURDERING
Brukervennlighet
Batteritid
Funksjoner
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Lett og behagelig

Multibånds-GNSS (og støtte for alle GNSS-systemer)

God batteritid

Mange aktivitetsmoduser

Dreibar krone er praktisk

Nylon-armbånd

WiFi-tilkobling

Presis pulsmåling

HRV-måling

Integrert løpskraft (watt)

Oversiktlig og god app

MINUS

Ikke forhåndsnedlastede kart

Treg touchskjerm

Ikke ANT+

Ingen mulighet til å skru av bakgrunnsbelysning

Ingen treningsverktøy som pace-partner eller lignende

Få smartklokkefunksjoner

Ikke ruteplanlegger i appen

Ingen sving-for-sving-navigasjon

Kun intern musikkspiller for mp3-filer

Test av Coros Apex 2 pulsklokke

Coros Apex 2 er 1000 kroner billigere enn toppmodellen Apex 2 Pro, men denne klokka har ikke like gode spesifikasjoner å skilte med. Fungerer den likevel slik at prisforskjellen er verdt det? Vi har testet.

coros apex 2 pulsklokke test
SOLID: Coros Apex 2 er en lett og behagelig klokke, hakket rimeligere enn Pro-utgaven. Foto: Knut Andreas Lone
Coros Apex 2
  • Pris: 4 499 kroner

  • Vekt: 42 gram

  • Skjermdiameter: 30,48 mm (1,2")

  • Skjermoppløsning: 240 x 240 px

  • Multibånd-GNSS: Nei

  • Satelitter: GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS

  • Batterivarighet: Opptil 17 dager i smartklokkemodus / 45 timer med standard GPS / 30 timer med alle satelittsystemer aktivitert

  • Intern lagring: 8 GB

skala
7/10

Pulsklokka Coros Apex 2 skal være et rimeligere alternativ til Apex 2 Pro, og er ment for utøvere som trenger klokker som er svært robuste og med god batteritid.

I utviklingsprosessen har Kilian Jornet og flere av verdens beste ultraløpere vært involvert, noe som i seg selv vil være et kvalitetsstempel for mange.

Apex 2 er en nedskalert versjon av Apex 2 Pro, men de deler fremdeles majoriteten av av spesifikasjonene.

Felles for begge klokkene er at de har:

  • Ny og mer presis GPS

  • Offline kart (må lastes ned)

  • Støtte for alle satellittsystemer

  • Optisk pulsmåler

  • Touchskjerm og dreibar krone

  • Lang batteritid

  • Løpekraft (wattmåling)

  • Slitesterk ramme i titan

  • WiFi og Bluetooth

  • HRV-måling (Heart Rate Variability)

  • Intern musikkavspiller

  • Tredjepartsintegrasjon (Strava, Training Peaks, osv.)

Klokka kommer i tre forskjellige farger. I utgangspunktet har de armbånd i nylon, men for cirka 300 kroner ekstra kan du få med silikonbånd også.

Prisen for klokka er 4499 kroner, ganske nøyaktig 1000 kroner billigere enn Coros Apex 2 Pro.

NYLONBÅND: Klokka kommer med nylonbånd, ikke silikonbånd, som standard. Borrelås brukes for å feste armbåndet. Foto: Knut Andreas Lone
NYLONBÅND: Klokka kommer med nylonbånd, ikke silikonbånd, som standard. Borrelås brukes for å feste armbåndet. Foto: Knut Andreas Lone

Laget for å tåle litt

Som nevnt i innledningen er målet til Coros at klokkene skal tåle å få litt juling. Ved for eksempel ultraløp kan det være litt fall involvert, du må gjerne ta seg for eller skraper hånden og klokka mot en fjellvegg.

Klokka er derfor ekstra forsterket med rammen på forsiden i titan, skjermen i ripebestandig saffirglass og baksiden i rustfritt stål.

Reimen på klokka skiller seg godt ut fra resten av markedet ettersom den er i nylon. Strammingen er borrelås. I forhold til silikonbånd vil nylonbåndet være mindre utsatt for rifter og slitasje.

Det blir også enklere å ha mer presis stramming med borrelåsen, som gir mer fleksibilitet.

TRE KNAPPER: Med dreibar krone (og touchskjerm) for å bevege deg rundt, minimerer det behovet for antall knapper. Foto: Knut Andreas Lone
TRE KNAPPER: Med dreibar krone (og touchskjerm) for å bevege deg rundt, minimerer det behovet for antall knapper. Foto: Knut Andreas Lone

Det er tre fysiske knapper på klokka. Øverst finner du du for bakgrunnsbelysning, mens den nederste er både for å gå tilbake, samt snarvei til klokkens viktigste funksjoner.

Den midterste knappen brukes for å bekrefte kommandoer, som start/stopp eller gå inn i en meny. Den er i tillegg en dreibar krone, som du bruker for å scrolle menyer og oversikter.

Dersom du ønsker det kan du også aktivere touchskjerm på klokka, men den har sine begrensninger. Du kan bare sveipe opp/ned eller tilbake, men ikke bruke den til å bekrefte kommandoer. Det må du bruke krone-knappen til.

DREIBAR KRONE: Brukes til å scrolle gjennom menyer, samt utføre kommandoer. Foto: Knut Andreas Lone
DREIBAR KRONE: Brukes til å scrolle gjennom menyer, samt utføre kommandoer. Foto: Knut Andreas Lone

Du kan også velge hvilken side/arm du vil bruke klokken på i innstillingene. Velger du høyre side/arm i innstillingene, kan du snu skjermen i innstillingene, og få knappene på den siden du ønsker.

Coros hevder også at klokka er vanntett ned til 50 meters dyp, og den er sertifisert for å tåle temperaturer mellom -30 og +50.

På vekten vår veier vi Apex 2 til 42 gram. Storebror Pro går inn til 53 gram.

I bruk

Vi har testet både Apex 2 Pro og Apex 2 i januar og februar 2023. Hovedsakelig til løping, men de er også blitt brukt noe til langrenn, i tillegg til hverdagsbruk.

På hånden er klokka veldig behagelig og nylonbåndet er annerledes, men det overrasker positivt. Sammenlignet med Pro-utgaven er det 2 mm smalere (22 mm vs. 20 mm), men vi kan ikke si vi merker nevneverdig forskjell.

MINIMAL FORSKJELL: Coros Apex 2 til venstre, Apex 2 Pro til høyre. Pro har to millimeter bredere armbånd enn den vanlige utgaven. Foto: Knut Andreas Lone
MINIMAL FORSKJELL: Coros Apex 2 til venstre, Apex 2 Pro til høyre. Pro har to millimeter bredere armbånd enn den vanlige utgaven. Foto: Knut Andreas Lone

Med borrelås slipper du å tenke på noe løs ende av reimen.

Klokka er enkel å sette opp. Du fyller inn det mest elementære om deg selv, deretter scanner du en QR-kode på skjermen for å koble til Coros-appen.

Skjerm

Bildet på skjermen er greit å lese, men Pro-versjonen er litt skarpere og større (260x260px vs. 240x240 px). Den har heller ikke like god bakgrunnsbelysning. Skjermen er også noe mindre.

Når du har vært inaktiv på klokken, låser den seg automatisk og du låser den opp igjen ved å holde inne krone-knappen i et par sekunder.

Som på Pro-utgaven er kronen også helt super å bruke på Apex 2. Den ruller behagelig og fint på fingeren din, med fininnstilt sensitivitet. Du trenger ikke må scrolle masse frem og tilbake for å treffe riktig.

Touchskjermen er ganske svak og langt fra like sensitiv. Du må trykke ganske hardt mot skjermen for at den skal registrere det og den er også litt treg. Som nevnt er det et minus at touchskjermen ikke kan brukes til å bekrefte kommandoer.

KURANT SKJERM: Fin og behagelig å bruke, men ikke like skarpt bilde som på enkelte konkurrenter. Foto: Knut Andreas Lone
KURANT SKJERM: Fin og behagelig å bruke, men ikke like skarpt bilde som på enkelte konkurrenter. Foto: Knut Andreas Lone

Den nederste knappen er en snarvei til et hjul på skjermen, hvor du enkelt kan komme til både enkle og viktige funksjoner på klokka, som innstillinger, kart/navigasjon, ikke forstyrr, alarm eller musikkstyring.

Klokka aktiverer automatisk bakgrunnsbelysning når du hever håndleddet, men har ingen funksjon for å skru av dette. Følgelig kan du få et skarpt lys i ansiktet på natta, om du gjør en litt brå bevegelse.

Fra fabrikk låses klokka seg automatisk etter inaktivitet, også om du har en økt gående. Det vil si at om du skal starte/stoppe en løpetur, må du holde inne kronen for å låse opp skjermen. Det kan være greit, om du har til vane for å være klumsete og komme borti knapper ved uhell, men det er også mulig å skru av denne funksjonen.

Selv om klokka er i lås i aktivitet, kan du hele tiden scrolle (eller bruke touchskjerm) mellom de forskjellige sidene og datafeltene.

App

For å kunne bruke appen til Coros må du først lage deg en bruker, og så velger du hvilken klokke-modell du har, scanner QR-koden og får registrert enheten din i appen.

TILPASS: Mange forskjellige forsidevisninger å velge i.
TILPASS: Mange forskjellige forsidevisninger å velge i.

I appen er det mange muligheter for å tilpasse klokka etter dine ønsker og bruk. Blant annet er det mange forskjellige forsider/urskiver å velge i og du kan velge hvilke farger som skal nyansere hovedsidene, slik at du bedre kan se for eksempel nøkkeltall som antall skritt.

Du kan også velge hvilke forskjellige statistikker/parametre som skal vises i oversikten du kan scrolle gjennom fra hovedsiden, som puls, søvn og varsler fra telefonen.

I appen kan du også velge hvilke aktivitetsmoduser du vil ha tilgjengelig til en hver tid på klokka. Driver du ikke med svømming er det kanskje ikke nødvendig å ha dem fremme for eksempel.

Videre kan du sette opp de forskjellige aktivitetene med seks forskjellige skjermer og opptil åtte datafelt på hver enkelt skjerm.

SETT OPP TRENINGEN DIN: I appen til Coros kan du legge inn økter i kalenderen, samt utforme dine egne økter, som du kan legge inn i klokka.
SETT OPP TRENINGEN DIN: I appen til Coros kan du legge inn økter i kalenderen, samt utforme dine egne økter, som du kan legge inn i klokka.

Treningsfunksjoner og aktivitetsmåling

Coros Apex 2 (og Pro) sin målgruppe idrettsutøvere med høyt aktivitetsnivå og klokka er tiltenkt å treffe en bred brukergruppe. Derfor er den forhåndslastet med utallige aktiviteter, som inkluderer løping, sykling, klatring, svømming (uten- og innendørs).

De forskjellige aktivitetene er også satt opp med de datafeltene som er mest relevant for den respektive aktiviteten:

Med løping er det puls, tid, avstand, fart, rundetid for eksempel. Ved topptur starter klokka med en motbakkemodus, mens du må skifte til utformodus når toppen er nådd. Slik holder klokka styr på mot- og utforbakker og høydemeter.

Etter en uke i bruk vil klokka kunne fungere som en treningsveileder for deg. Den vil gjøre kalkuleringer på utmattelse, treningseffekt og restitusjonstid, og komme med innspill på hvilke økter du bør gjennomføre.

På nettsiden til Coros finner du et stort bibliotek av økter som du kan få lastet inn på klokka.

Etter hvert vil klokka/appen også beregne hvor raskt den tror du vil kunne løpe forskellige distanser: 5 km, 10 km, 15 km, halvmaraton og maraton.

For å kunne være mest mulig nøyaktig bruker klokka flere sensorer, for å måle de forskjellige parameterne og gjøre seg opp en analyse av hvordan du ligger an.

For å kunne gjøre dette bruker klokka flere forskjellige sensorer: Optisk pulssensor, SpO2-sensor (oksygenmetning) og elektrokardiogramsensor (hjertefrekvensvariasjon/HRV).

Øvrige sensorer på Coros Apex 2

  • Barometrisk høydemåler

  • Akselerometer

  • Kompass

  • Gyroskop

  • Termometer

  • Slitasjesensor (som skal skille ut dårlige pulsmålinger på håndleddet pga. dårlig kontakt)

Vis mer

I appen kan du planlegge treningen din i en kalender, som du også har oversikt over i klokka. Her kan du legge inn økter fra Coros' nettside (eller andre steder), samt dine egne økter, som du kan designe i appen.

Klokka har bra allsidighet, for eksempel når det kommer til styrketrening. Har du laget en styrkeøkt med x-antall forskjelliger øvelser, vil klokka registrere dette under aktiviteten og i appen holde oversikt over repetisjoner og belastning på de forskjellige muskelgruppene.

Selv om det er mye bra og mange funksjoner, er det noen treningsverktøy vi mener burde vært med.

De fleste puls- og sportsklokker kommer nå med en form for pacepartner, en virtuell fartsholder om du vil. Dette gjør det enklere å konkurrere med seg selv eller sette opp en spesifikk fart du ønsker å trene på/teste deg på.

Dette er et veldig relevant verktøy for folk som løper mye, og som vi savner i klokka.

Imidlertid har den noe som heter Effort Pace, det vi på norsk kaller for høydejustert tempo. Da gir klokka deg tilbakemeldinger på hva tempoet ditt i en bratt motbakke vil tilsvare på flat mark, slik at du lettere kan justere intensiteten din.

Klokka har imidlertid løpskraft (watt), som kan brukes som et verktøy for å måle intensitet din på.

For deg som ikke måtte være kjent med watt (som er en etablert målestandard i sykkelsporten) fungerer det litt på samme måte som puls, bortsett fra at watt er en permanent variabel, ikke slik som puls, som kan variere med dagsform og generell form.

Dermed er det mye lettere å nøyaktig hvor hardt du trener, spesielt om du bruker det over lengre tid. Hver enkelt produsent har sine egne algoritmer for dette, så 200 watt på en Coros og en Garmin kan det være litt forskjell på.

Puls

Apex 2-serien til Coros kommer med en oppgradert optisk sensor, som har fem LED-dioder, og skal ha mye bedre presisjon enn den første generasjonen Apex.

Selv om pulsbelte fremdeles er mest presist, og å anbefale dersom du er veldig seriøs i treningen din, så er Apex 2 imponerende.

OPPGRADERT: Apex 2 har en ny optisk pulsmåler, som leverer gode og pålitelige målinger. Foto: Knut Andreas Lone
OPPGRADERT: Apex 2 har en ny optisk pulsmåler, som leverer gode og pålitelige målinger. Foto: Knut Andreas Lone

Vi har på flere økter målt puls med både optisk sensor og med pulsbelte, og det er forskjeller, men de er små. Apex 2 ligger noen pulsslag under i snitt på øktene og er litt tregere på å registrere økning i puls.

På øktene har vi også hatt både Apex 2 og Apex 2 Pro på (på hver sitt håndledd), og de har så godt som ingen forskjeller i målingene, og snittpulsen på øktene var også det samme.

GPS-nøyaktighet og navigasjon

I motsetning til Apex 2 Pro, kommer ikke Apex 2 med forhåndsnedlastede kart. Dette må du fikse selv, gjennom nettsiden til Coros. Du må også gjøre det på den gode, gammeldagse måten med PC/Mac, USB-kabel og nedlastning/overføring til riktig i klokka.

Samtidig kommer den heller ikke med så veldig mye plass. Det er oppgitt 8 GB lagringsplass, men i realiteten er det rundt 6,6 GB.

Skal du både ha kart for både topografisk (2,69) og landskap (3,47 GB) for Europa, er altså store deler av plassen brukt opp.

Kartene og navigasjonene kan du selvsagt bruke fritt når som helst, men skal du ha en planlagt rute, må du importere GPX-fil det fra en tredjepart (Strava for eksempel). Coros-appen har ingen ruteplanlegger, dessverre.

I kartet kan du zoome inn og ut ved å bruke kronen og flytte deg rundt i kartet ved å bruke touchskjermen.

Klokka har ingen sving-for-sving-navigasjon (turn-by-turn), så du blir ikke varslet om retningsskifter/veivalg. I stedet får du beskjed om du havner ut av kurs.

Kartet ligger heller ikke i treningsvisningen, så du må hoppe inn i menyen, finne kartet, sjekke det du trenger, for så å gå tilbake til treningsvisning og fortsette økta.

Dersom du bare løper vilkårlig, for eksempel i marka, men havner litt på villspor og vil orientere deg, er det altså fint mulig, bare for omstendelig.

Når det gjelder GPS-nøyaktighet så merker vi en klar forskjell fra Apex 2 Pro. På de øktene vi har testet dem sammen bruker Apex 2 vesentlig lenger tid på å finne satellittene, samtidig som den er mer upresis.

Du ser det tydelig på bildet under, som er tidlig i en økt og i helt åpent landskap. Etter hvert blir Apex 2 litt mer presis, men fremdeles mindre presis enn Apex 2 Pro.

Batteritid

Batteritiden på Apex 2 er solid, selv om den er vesentlig mindre enn på Apex 2 Pro. Sammenlignet med storebroren har den cirka halvparten av batterikapasiteten.

Den oppgitte batteritiden med standard GPS er 45 timer (altså kontinuerlig aktivitet med standard GPS), altså omtrent halvannet døgn. Bruker du bare smartklokkemodus, er det opptil 17 dager.

OVERSIKT: På klokka får du til enhver tid oversikt over antatt gjenværende batteritid. Foto: Knut Andreas Lone
OVERSIKT: På klokka får du til enhver tid oversikt over antatt gjenværende batteritid. Foto: Knut Andreas Lone

I vår testperiode har vi brukt klokken til to til fire løpeturer i uken (cirka én time lange), i tillegg til smartklokkemodus i hverdagen.

Det klarte vi oss også veldig fint med og måtte ikke lade for etter rundt 14 dager. Da hadde vi også på alt av puls- og HRV-målinger, Bluetooth og tilkobling til telefon.

Smartklokkefunksjoner

Apex 2 (og Pro-utgaven) har ikke brydd seg nevneverdig om å få med smartklokkefunksjoner.

Du får koblet til telefonen gjennom Bluetooth og synkronisert den, og du kan få varsler fra telefonen, samt værmelding og solopp- og nedgang. Du kan også styre GoPro med klokka.

Er du glad i musikk må du også være glad i mp3-filer. Det er ingen offline streaming eller styring av musikken gjennom klokka, men du må altså legge inn mp3-filer på klokka for å kunne bruke musikkfunksjonen.

PRAKTISK: Låsefunksjonen på klokka er fin, så du slipper å "lommeringe". Foto: Knut Andreas Lone
PRAKTISK: Låsefunksjonen på klokka er fin, så du slipper å "lommeringe". Foto: Knut Andreas Lone

Hva er forskjellen på Apex 2 Pro og Apex 2?

Apex 2 Pro og Apex 2 deler de aller fleste spesifikasjonene. Det er ikke enorme forskjeller, men de som er, er av betydning.

  • Apex 2 Pro har multibånd-GNSS og hakket bedre nøyaktighet på navigasjon og tracking.

  • Apex 2 Pro har forhåndsnedlastede kart, på Apex 2 må du laste ned via nett.

  • Apex 2 Pro har 32 GB lagring, Apex 2 har 8 GB lagring.

  • Apex 2 Pro har bedre batteritid.

  • Apex 2 Pro har hakket større og skarpere skjerm.

  • Apex 2 Pro har én treningsaktivitet mer: Multi-pitch climbing.

Konklusjon

Coros Apex 2 er en klokke som er behagelig, bra og relativt brukervennlig.

Med tanke på prisen er det et bra kjøp hvis du vil ha en klokke som er solid. Andre klokker med titan er gjerne dyrere, som for eksempel Suunto 9 Peak Pro og Garmin Fenix 7, som har veiledende priser på henholdsvis 6290 kroner og 9699 kroner.

Når det kommer til funksjoner er klokka så godt som identisk med Apex 2 Pro, og har de samme opp- og nedsidene. De nedsidene som Apex 2 Pro så klart ikke har er dårligere batteritid, hakket dårligere GPS og ingen forhåndslagrede kart.

Hvorfor kjøpe?

Nettopp derfor. Klarer du fint å leve uten de tingene som er nevnt, så klarer du deg fint med den 1000 kroner billigere Apex 2.

Men i forhold til for eksempel Garmin Forerunner 955, har den muligens ikke den samme robuste konstruksjonen. Forerunner utkonkurrerer Apex 2 greit på kart, trenings- og smartklokkefunksjoner.

Forerunner 955 ligger også omtrent på samme pris og batteritiden er også omtrent samme. Skulle en argumentert, måtte det blitt at Apex 2 sannsynligvis har lenger levetid, men det kommer selvsagt også an på hvor hardt den blir brukt.

VURDERING
Brukervennlighet
Batteritid
Funksjoner
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Lett og behagelig

Kurant batteritid

Mange aktivitetsmoduser

Dreibar krone er praktisk

Nylon-armbånd

WiFi-tilkobling

Presis pulsmåling

HRV-måling

Integrert løpskraft (watt)

Oversiktlig og god app

MINUS

Tidvis treg/unøyaktig GPS-sporing

Treg touchskjerm

Ikke ANT+

Ingen mulighet til å skru av bakgrunnsbelysning

Ingen treningsverktøy som pace-partner eller lignende

Få smartklokkefunksjoner

Ikke ruteplanlegger i appen

Ingen sving-for-sving-navigasjon

Kun intern musikkspiller for mp3-filer

Test av Garmin Fenix 7X Solar 52 mm

Toppmodellen Garmin Fenix 7X Solar gir tilgang til alle Garmins trenings-, sporings- og hverdagsmålingsfunksjoner. Fenix 7X er en stor og avansert pulsklokke med solcellepanel integrert i skjermen.

Test av Garmin Fenix 7X pulsklokke
RÅ KLOKKE: Garmin Fenix 7X er en toppspekket toppmodell med alle de nyeste og mest avanserte funksjonene du kan ønske deg i en sportsklokke.
Garmin Fenix 7X Solar

Pris: 12 399 kroner

Vekt: 89 gram

Skjermdiameter: 35,6 mm

Skjermoppløsning: 280 x 280 pxl

Lagring: 32 GB

Batterivarighet: Opptil 28 dager som smartklokke (dager med solcellelading), tilnærmet ubegrenset i batterisparemodus ved bruk av solceller. 

16 til 122 timer treningstid avhengig av mengden bruk av musikk, flerbånds GPS, sensorer og solceller. 

Nett: Garmin

skala
9/10

Garmin Fenix 7X er en gedigen pulsklokke med en ekstrem mengde avanserte treningsfunksjoner og et stadig større utvalg av fysiske hverdagsmålinger for deg som ønsker å følge tett med på kroppens helsetilstand. 

Funksjonene på Fenix 7X er de samme som på søstermodellen Epix2, men Fenix 7X Solar har i tillegg solcellepanel integrert i skjermen slik at batteriet kan vare enda lengre. 

En pulsklokke med 52 mm urkasse er stor og ganske tung å ha på armen. Du skal ha relativt kraftige håndledd for at den skal sitte godt på. Til terreng- og ristende grussykling opplever vi at Garmin Fenix 7X fort kan bli så stor og tung at det blir ubehagelig og vondt. Den slår litt mot håndbaken, selv om vi strammer den godt på. 

Test av Garmin Fenix 7X. Foto: Kristoffer H. Kippernes
STOR OG TUNG: Fenix 7X er stor og tung på armen. Ikke alltid ideelt under terrengsykling.

Ønsker du å bruke Fenix 7X uten separat pulsmåler er Garmins håndleddsmåling nå såpass bra at pulsen tracker ganske likt som om den blir målt med et brystbelte. Noen ganger må du regne med at klokka trenger litt tid på å få maks kontakt med håndleddet. Målingene under oppvarmingen til treningsøkta kan derfor ofte være noe unøyaktig. Når du sykler kan du velge å sende pulsmålingene fra klokka til en evt sykkelcomputer, også andre enn Garmins, hvis du foretrekker å sykle uten pulsbelte. 

Ved løping på tredemølle kan du etter hver økt kalibrere klokke opp mot avstanden målt på tredemølla, slik at klokka blir mer og mer nøyaktig som måler også her. Garmin Fenix 7X blir også mer nøyaktig på tredemølla hvis du bruker den jevnlig ute på løpeturer også. Da får den kartlagt skrittlengden din bedre. 

Test av Garmin Fenix 7X. Foto: Kristoffer H. Kippernes
SUPERT KART: Topo-kartene på Garmin Fenix 7X gjør det enkelt å finne frem både i skog og i byer.

Den store skjermen er solid og god, men vesentlig mindre lyssterk enn på Epix2.

Kartet på Fenix 7X er nøyaktig og fint. Du kan laste ned topo-kart og fint bruke klokka til å finne frem på stier i skogen og på veier i byer over hele verden. Den lavere lysstyrken enn på Epix 2 gjør det noe mer krevende å se detaljer på kartet i fart, enten du sykler eller løper. 

Størrelsen på Garmin Fenix 7X Solar gjør den ganske ubehagelig å sove med. Noe som gjør at den gode søvnmålingen og hvilestatusen kan være litt krevende å få brukt optimalt. Dette avhenger selvfølgelig av litt hvordan du sover - om du ligger med hodet på underarmen osv. 

Som med de flest av Garmins avanserte treningsklokker kan du på Fenix 7X endre visningsvinduer og -felt på klokka i fart på en treningstur. Uten å avbryte loggingen av økta. Dette er en funksjon vi setter pris på da vi sjelden er forutseende nok til å vite hva vi faktisk ønsker å lese av mens vi er ute i terrenget. Det kan også noen ganger bli aktuelt å hente frem informasjon vi vanligvis ikke trenger. Det er gjort i en håndvending å la ett felt på en av vinduene vise deg tid for solnedgang f.eks. Nyttig hvis du er ute på kveldstur uten lykt. 

Garmin Fenix 7X kan brukes som en fullverdig sykkelcomputer, også uten at du monterer den på styret. Den kobler seg til wattmålere og gir deg all relevant sykkelinformasjon på linje med Garmins mest avanserte sykkelcomputere. Har du en wattmåler hvis også Fenix 7X gi deg en stadig oppdatering på anslått FTP-tall, Vo2-maks og tilhørende formberegning. 

Med tosidig wattmåler vil du også få opp høyre/venstre-balanse på klokka, både som live-visning og i sammendraget etter økta. 

Forskjeller fra Epix 2

Større kasse og skjerm

Solceller

Lommelykt 

Mindre fargesterk skjerm med lavere oppløsning

Bedre batteritid 

Les vår test av Garmin Epix

Vis mer

Vo2-maks-verdien og terskelpuls-verdien for sykkel holdes separat for tilsvarende anslag for løping. De fleste vil se at Vo2-maks kan være ganske så forskjellige avhengig av hvilken aktivitet du bedriver. 

Fenix 7X har også forbedrede målinger og form-anslag for langrenn og terrengløping. 

Når du bruker Garmin Fenix 7X til navigasjon kan du plassere en knappenål på kartet for å beregne avstand fra der du er nå. Når du sykler eller løper en rute du har lagt inn på klokka - enkelt fra Strava eller Garmin Connect, får du opp forhåndsinformasjon på kommende klatringer og disses stigningsprosent og lengde. 

Både under sykling og løping vil klokka guide deg fra A til B eller langs en forhåndsinnlagt rute. Varslinger i form av pip og vibrasjon på armen sier fra om svinger forut. 

Vi har brukt Garmin Fenix 7X Solar til å løpe intrikate og snirklete stiturer i områder med et virrvarr av stier og har hatt null problemer med å følge den på forhånd innlagte løypa vi har ønsket å følge. Alternative stier er lett å se på kartet og det er lett å zoome og flytte på kartet, både ved å bruke touch-skjermen, eller med knappene. Tar du av fra planlagt rute oppdaterer klokka raskt gjenværende avstand når du kommer tilbake på sporet. 

For dem som driver med sånt har Garmin Fenix 7X også 42.000 av verdens golfbaner lagt inn på forhånd. Dette gir deg mulighet til å raskt se hvor langt du har til hullet osv. Også mange løypekart for alpinanlegg rundt omkring i verden er tilgjengelig. 

Nyttige funksjoner på Garmin Fenix Solar 7

Formmåling både i Vo2 og FTP, anaerob terskel og dagsform underveis på økter

HRV-måling

Fungerer som pulsbelte for andre ANT+-mottagere

Garmin Pay

Løpsform

FTP/Vo2-beregning - også ved terrengløp

Søvnberegning

Kroppsbatteriberegnin

Mange tilgjengelige sportsprofiler

Skjermer kan endres under trening

Relativt presis pulsmåling på håndleddet

Oksygenmetnings-måling

Lang batterivarighet - nesten ubegrenset i smart-watch-modus takket være solceller

Live-segmenter på Strava

Lommelykten er overraskende god

Vis mer

Konklusjon

Garmin Fenix 7X er en toppspekket klokke med alle Garmins mest avanserte funksjoner for trening og friluftsliv. Solcellene i skjermen gjør det mulig å bruke klokka på lange ekspedisjoner og turer der du ikke har mulighet til å lade opp klokka på vanlig vis. 

Er batterikapasitet veldig viktig for deg bør du velge Fenix 7X over den ganske tilsvarende dyre Epix 2

VURDERING
Funksjoner
Brukervennlighet
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstremt lang batterikapasitet

Alle Garmins funksjoner

Stor skjerm

Solid Safir-glass

Nyttig formberegning og hverdagsfunksjoner

Håndleddspuls best i klassen

Kraftig lommelykt

Funksjonell touch-skjerm

Garmin Pay

Mobilfri musikk

Nedlastbare topo-kart gratis

Enkelt å bytte reimer - kan også festes til sykkelholder foran stem

MINUS

Tung og stor

Veldig høy pris

Mindre lyssterk og tydelig skjerm enn Epix 2

Test av Suunto 9 Peak Pro – GPS og multisportklokke

Suunto 9 Peak Pro er den finske smartklokkeprodusentens forbedrede toppmodell og kommer med en rekke store lovnader. Tidligere har de ikke lykkes med batteritiden, men hevder nå en voldsom forbedring. Den er også blitt billigere. Vi har testet den nye GPS–klokken!

suunto 9 peak pro gps klokke test
LEKKER: Suunto 9 Peak Pro ser veldig elegant ut, men er prestasjonen like bra som utseendet? Foto: Knut Andreas Lone
Suunto 9 Peak Pro
  • Pris: 4990 kroner

  • Vekt: 64 gram

  • Skjermdiameter: 30,4 mm

  • Skjermoppløsning: 240 x 240 pxl

  • Multibånd-GNSS: Nei

  • Satelitter: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU

  • Batterivarighet: Opptil 21 dager som smartklokke, og fra 40 til 300 timer i GPS–modus

skala
7/10

Høsten 2021 lanserte Suunto 9 Peak, som ble mottatt med delte meninger blant testerne. Noe var bra, noe var skuffende, og konklusjonen hos mange var at finnene var på etterskudd i markedet.

Allerede et år senere er de på plass med en oppdradering og et nytt flaggskip: Suunto 9 Peak Pro, som lover store forbedringer.

Svulstige beskrivelser som «fullt CO2–kompensert» og «den beste batterilevetiden på markedet» ble brukt i pressemeldingen da klokken ble lansert.

Her er noen av høydepunktene som Suunto lover med 9 Peak Pro:

  • Langt bedre batteritid

  • Ny, mer kontrastrik skjerm

  • Ny, raskere prosessor

  • Nytt brukergrensesnitt

  • Integrert løpskraft (wattmåling)

  • Ny pulssensor

  • Strava live–segmenter

  • Nye aktivitetsprofiler

Klokken kommer i to forskjellige varianter. En i rustfritt stål – som er versjonen UTE har testet og som koster 4 990 kroner veiledende – samt en titanium–versjon, som koster 6 290 kroner.

Utgaven i rustfritt stål finnes i fire forskjelliger farger: gull/hvit, havblå, sort og skoggrønn, mens titanium–versjonen kommer i to: sandgrå og matt sort.

Med en pris på 4 990 kroner er det altså 1 000 kroner rimeligere enn Suunto 9 Peak som ble lansert i fjor. En solid forbedring, som gjør klokken langt mer konkurransedyktig.

Harde fakta

Suunto 9 Peak Pro kommer med et robust silikon–reim, som er 22 mm bredt. Hver side av armbåndet har en liten knapp som lett løsner det fra selve klokken, slik at det kan byttes om det blir ødelagt eller du skulle ønske å piffe klokken opp med en annen farge på armbåndet.

Klokken manøvreres med touchskjermen pluss tre knapper høyre side. I hovedsak klarer du fint å sveipe deg rundt med touchskjermen, men dersom du har hansker eller lignende på, kan du også bruke knappene til å gjøre de samme handlingene.

Når klokken er i aktivitetsmodus er det også knappene som gjelder for manøvrering, samt start/stopp. En ting som kan være uvant i starten er at man veksler litt mellom hvilken knapp som gir hovedkommandoen.

Eksempelvis: Når du starter en løpeøkt er det den midterste knappen som starter økten, mens skal du pause den underveis, er det knappen øverst. Når du så skal starte økten igjen, er det tilbake til den øverste knappen som kommandoknapp.

Knappene i seg selv er enkle å bruke.

LADER: Klokka legges bare med undersiden oppå denne, så lader den. Enkelt og greit. Foto: Knut Andreas Lone
LADER: Klokka legges bare med undersiden oppå denne, så lader den. Enkelt og greit. Foto: Knut Andreas Lone

Ladingen skjer i en liten, medfølgende dock, som er magnetisk. Du bare legger klokken oppå og så lader den. Veldig enkelt og greit, og vi hadde ikke noen problemer med ladingen i testperioden.

Når det kommer til spesifikke smartklokkefunksjoner, er de svært få. Du få varsler fra telefonen, men det er eksempelvis ikke mulig for lagring av musikk, men du kan skifte sang/spor eller pause/starte avspilleren din.

Når det kommer til aktivitetstyper er den forhåndsprogrammert med et utall muligheter, alt fra løping til klatring til stisykling og til og med dykking/snorkling. Klokka hevdes å være vanntett helt ned til 100 meter, men har ikke oppgitt noen IPX–rating.

SKIFT SPOR: En av få smartklokkefunksjoner er å pause/starte eller skifte spor i musikk– eller podkastavspilleren din. Foto: Knut Andreas Lone
SKIFT SPOR: En av få smartklokkefunksjoner er å pause/starte eller skifte spor i musikk– eller podkastavspilleren din. Foto: Knut Andreas Lone

I bruk

Vi har testet klokken en periode i november, hvor den har hovedsakelig har vært testet med løping som aktivitet, samt hverdagsbruk. Den har vært på testerens håndledd kontinuerlig i noen uker.

På håndleddet er den veldig behagelig og ettersittende, uten at den presser eller gnager på noe vis. Den løse delen av silikonarmbåndet festes med en slags knappefunksjon, som vi synes er veldig praktisk.

Du bare presser det som er en liten stålstang på enden av armbåndet ned i hullene, og så er det en avrundet mothake som holder den på plass.

PRAKTISK: Du presser bare denne inn i hullene og så sitter den løse delen av armbåndet som et skudd. Foto: Knut Andreas Lone
PRAKTISK: Du presser bare denne inn i hullene og så sitter den løse delen av armbåndet som et skudd. Foto: Knut Andreas Lone

Selve klokken er enkel å sette opp. Du slår den på ved å trykke på den øvre knappen, og deretter går du enkelt frem ved å velge språk og sette opp de grunnleggende innstillingene.

Sveip opp på hovedsiden for å komme til menyen i selve klokka, hvor du finner alt av generelle innstillinger og tilkoblinger. For å tilpasse klokken ytterligere gjør du det gjennom Suunto–appen (finnes i App Store og Google Play), som du enkelt kobler til gjennom Bluetooth.

App

I appen finner du alt du måtte trenge. Treningsøkter, statistikk over søvn, skritt per dag og så videre. Dette kan du også se på selve klokka, men da i mindre detalj.

Appen er veldig oversiktlig og intuitiv. Her finner du diverse interne apper som du kan aktivere og deaktivere, som for eksempel «ghost runner» som er en slags virtuell løpepartner/fartsholder, som du kan måle deg opp mot, dersom du eksempelvis har et mål om å holde et snitt på 5:00 per kilometer.

ALT DU TRENGER Å VITE: Du kan gå inn på hver enkelt dag du har brukt klokken, og studere de forskjellige dataene den leverer.
ALT DU TRENGER Å VITE: Du kan gå inn på hver enkelt dag du har brukt klokken, og studere de forskjellige dataene den leverer.

Du kan også sette opp forskjellige «sportsmoduser», som vil si datafelter, altså de dataene du ønsker skal vises under en løpeøkt (eksempelvis fart, snittfart, høydemeter, puls og så videre).

Et soleklart minus er imidlertid at man ikke kan modifisere de modusene som allerede ligger inne, man er nødt til å opprette en ny modus.

I appen kan du også koble deg opp mot andre tredjepartsapper, som for eksempel Strava. Kobler du deg opp mot Strava vil øktene dine automatisk lastes opp der, og du vil også importere ruter (løyper) du har laget i Strava, som du enkelt kan overføre til klokka.

Går du inn på hver enkelt treningsøkt kan du også gjøre gode og nøyaktige analyser både av puls, fart og kraft. Du kan dra gjennom kurvene og sjekke hvilke tall du hadde til en hver tid eller plukke ut runder (laps) hvor du ser nærmere på statistikken din.

Dersom du har flere forhåndslagde ruter i appen, eventuelt importert fra Strava, bør du gjerne sjekke om de er huket av for «Bruk i klokke» eller ei. Har du ikke bruk for dem i øyeblikket, fjern dem fra klokka. Hvis ikke tar synkroniseringen gjerne flere minutter.

OVERSIKTELIG: Her er startsiden i appen, hvor du kan scrolle videre nedover for å finne øktene dine, gå i kalenderen og sjekke data for søvn for eksempel, eller gå i innstillinger og koble til tredjepartsapper.
OVERSIKTELIG: Her er startsiden i appen, hvor du kan scrolle videre nedover for å finne øktene dine, gå i kalenderen og sjekke data for søvn for eksempel, eller gå i innstillinger og koble til tredjepartsapper.

Skjerm

Når du ikke aktivt bruker skjermen på klokka er den i låst modus, men trykker du på hovedknappen (den i midten) låses den opp og du kan deretter begynne å surfe deg gjennom det du måtte ønske.

Når vi sveiper er den svært responsiv og den skifter raskt til neste side eller opp eller ned. På hovedsiden kan du ved å tappe på skjermen også skifte mellom diverse statistikk som antall skritt, gjenværende batteri og treningstimer denne uken.

Skjermen er forsterket med safirglass, som skal være mer motstandsdyktig mot riper.

GODE KONTRASTER: Denne nye skjermen er klar og tydelig. Foto: Knut Andreas Lone
GODE KONTRASTER: Denne nye skjermen er klar og tydelig. Foto: Knut Andreas Lone

Det er relativt mye svart «luft» rundt selve skjermen, altså ubrukt skjermoverflate, som kunne vært utnyttet bedre. Skjermen er ikke den største, men vi opplever at den likevel er klar og tydelig, også i aktivitet.

Du kan også stille inn klokka slik at når du hever håndleddet for å se på klokka, så lyser skjermen opp, og du kan bestemme hvilken lysstyrke det skal være når du gjør dette.

Puls

Vi gjorde et par løpeturer hvor vi løp med to klokker: Suunto–klokken med håndleddsmåling og Garmin Forerunner 235 som var tilkoblet pulsbelte, for å sjekke om det er store differanser på pulsmålingene.

Når det kommer til snittpuls, lå Suunto–klokken bare noen slag under klokken med pulsbelte. Det store utslaget er at den er mer ustabil og har større variasjoner, mens pulsbeltets målinger er jevnere.

Men med så små differanser på snittpulsen, er altså håndleddspulsen relativt pålitelig i aktivitet og i minste fall en grei indikasjon på intensitet.

NY PULSSENSOR: Suunto har oppgradert pulssensoren på 9 Peak Pro. Foto: Knut Andreas Lone
NY PULSSENSOR: Suunto har oppgradert pulssensoren på 9 Peak Pro. Foto: Knut Andreas Lone

GPS-nøyaktighet og navigasjon

Klokken har den nye Sony GNSS–chippen, som har støtte for multi–GNSS, som vil si at den har muligheten til å benytte opptil 32 ulike satellitter fra ulike systemer.

Men i motsetningen til de fleste andre produsenter av pulsklokker lansert nylig, har den ikke multibånds–GNSS – altså å kunne benytte flere frekvenser samtidig (og følgelig ha større nøyaktighet).

Når vi setter klokken i aktivitetsmodus opplever vi å raskt få GPS–kontakt. Klokken virker å være veldig presis under aktivitet. Sammenlignet med Garmin Fenix 6 Pro er variasjonene små i GPS–sporet.

IKKE NOE KART: Du bare se de forhåndslagde rutene dine på klokka og få instruksjoner om veivalg, men ikke se noe kart på klokka. Foto: Knut Andreas Lone
IKKE NOE KART: Du bare se de forhåndslagde rutene dine på klokka og få instruksjoner om veivalg, men ikke se noe kart på klokka. Foto: Knut Andreas Lone

De eneste klare avvikene vi har sett på GPS–sporet er ved tilfeller som underganger eller under broer, men det er ikke snakk om mye.

Dessverre er det ikke noe innebygd kart i klokka. Du kan se sporet ditt på skjermen, se digitalt kompass og bruke funksjoner som ved tilbake til start eller ha forhåndslagde ruter, men altså ikke se terrenget, veier eller referansepunkter rundt deg.

Har du lagt inn forhåndslagde ruter (som kan lages i Suunto–appen eller importeres automatisk fra Strava) vil du få instruksjoner om veivalg fortløpende.

Aktivitetsmåling

Klokka har en rekke diverse funksjoner for hverdagen. Den som en vanlig bruker nok er mest opptatt av i hverdagen er kanskje skrittelleren.

Den forrige Suunto 9 Peak fikk en del kritikk for at skrittelleren ikke holdt mål, og ting kan tyde på at den ennå ikke er helt pålitelig. Målt opp mot et par andre Garmin–klokker viser den på generell basis gjerne et par tusen skritt mer per dag, og enkelte dager enda mer enn det.

En ganske tydelig indikasjon på veldig raus skrittelling var en 45 minutter en morgen, hvor det var laging av matpakker, påkledning av unger og generelle husoppgaver som ga hele 1000 skritt. Enkelte ganger har også en time på sofaen med litt bytting av sitte/liggestilling gitt 100–200 nye skritt.

Når det kommer til søvn er den ganske nøyaktig med tanke på når man sovner og våkner. Klokka gir en prosent på hvor bra søvnkvaliteten var. Hvorvidt dette er nøyaktig er vanskelig å si.

Klokka settes opp med et tidsrom hvor det er sannsynlig at du sover, typ fra 22.00 til 07.00, som skal gjøre det lettere for klokka å identifisere når du sovner. Skulle du sovne en time på sofaen etter jobb, sliter klokka dessverre med å registrere dette.

I tillegg har den funksjoner som stress og oksygen i blodet (som begge gir en indikasjon på energinivå og restitusjon), pulsgraf for de siste timene, samt fitnessnivå. Disse er tilgjengelig på klokka til en hver tid, om man har aktivert disse funksjonene.

Fitnessnivået som Suunto–klokka oppgir etter noen ukers bruk samsvarer ganske bra med det Garmin–klokka til tester også har oppgitt.

En ting som er gledelig med klokka under trening, er den integrerte løpskraften, som spesielt gleder en syklist som er vant med å bruke wattmåler. Tidligere måtte man ha en ekstern brikke, montert i lissene på skoa, for å måle dette, men både Garmin og Polar har allerede kommet med dette integrert i sine nyeste klokker.

Integrert løpskraft vil si at du får ytterligere et parameter å måle løpsintensiteten din med. Du får oppgitt en kraft (watt) som indikasjon på hvor hardt du løper. På samme måte som puls, bortsett fra at watt er en permanent variabel, ikke slik som puls, som kan variere med dagsform og generell form.

Den integrerte løpskraften gir stabile og sammenlignbare målinger for økter med lignende intensitet og fart.

Batteritid

Det kanskje største salgspunktet til Suunto 9 Peak Pro er batteritiden, som skal kunne vare inntil 21 dager fra fullading ved bruk som smartklokke. I full GPS–modus vil den gi cirka 40 timer (altså i aktivitet).

Etter noen ukers bruk opplever vi at dette samsvarer ganske godt med virkeligheten.

Etter en fullading tok vi en oppsummering etter en ukes tid. Da hadde tester hatt klokken på en hel uke, og i tillegg til normal smartklokke–bruk også hatt tre treningsøkter med full GPS–modus.

GJENVÆRENDE BATTERITID: Når du skal starte en treningsøkt får du opp hvor mange timer med batteri som gjenstår i full GPS–modus. Du kan også scrolle deg nedover på klokka og velge moduser med lavere ytelse, for å spare batteri. Foto: Knut Andreas Lone
GJENVÆRENDE BATTERITID: Når du skal starte en treningsøkt får du opp hvor mange timer med batteri som gjenstår i full GPS–modus. Du kan også scrolle deg nedover på klokka og velge moduser med lavere ytelse, for å spare batteri. Foto: Knut Andreas Lone

Klokken har vært satt i flymodus noen ganger, blitt brukt til alarmer/vekkerklokke, stoppeklokke/nedtelling og litt diverse. Klokken var også mye tilkoblet telefon gjennom Bluetooth.

Etter en uke var det fremdeles oppgitt at det var 65 prosent batteri igjen på klokken, så da skulle den altså i hvert fall kunne vare en drøy uke til med tilsvarende bruk.

Konklusjon

Dette er definitivt en bra klokke. Den er behagelig og robust, og den ser også veldig bra ut. Ønsker du en klokke som passer godt til både uformelle anledninger og som treningsklokke, er den et godt valg.

Forskjellen fra fjorårets 9 Peak til Pro–utgaven er stor. Suunto har tatt store sprang med tanke på brukervennligheten til klokka og ikke minst batteritiden. Den er bunnsolid og med mindre du har helt ekstremt mye GPS–bruk, går det bra med tid før du trenger å bekymre deg for tomt batteri.

Appen er også veldig bra – detaljert og lett å bruke. At prisen er skrudd ganske signifikant ned gjør den også langt mer attraktiv enn tidligere.

Men selv om det er mye som er bra med klokka, og Suunto føle seg noen steg nærmere varmen fra konkurrentene i toppen, er det også en del som gjør at de ikke er helt konkurransedyktige ennå.

Ser vi til COROS Apex 2 Pro og Garmin Forerunner 955, som ligger omkring Suunto–klokka i pris, har begge disse større skjermer og innebygde kart.

Når en kjøper en klokke i denne prisklassen, er det gjerne ikke fordi den ser estetisk bra ut og har skritteller, men forventer man en god del. Selv om sportsmodusene er bra og mange, klokken er rask og brukervennlig, er det noe vanskelig å forsvare prisen relativt til de to ovennevnte konkurrentene. Da er det i hvert fall bra at Suunto har fått ned prisen en del.

VURDERING
Brukervennlighet
Funksjoner
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Lang batteritid

Behagelig på håndleddet

Smart armbåndsfeste

Integrert løpskraft

Hurtiglading

Responsiv touchskjerm

Veldig bra og brukervennlig app

Pent og allsidig utseende

Mange aktivitetsmoduser

Magnetisk ladestasjon

MINUS

Ikke innebygd kart

Ikke multibånds–GNSS

Dårlig utnyttelse av skjermoverflate

Veldig raus skritteller

Treg synkronisering hvis du har mange fohåndslagde ruter

Test av Garmin Epix 2 Sapphire 47 mm

Garmin Epix 2 er en treningsklokke som imponerer oss. Den har superskarp AMOLED-skjerm som virkelig lar deg bruke kartet på klokka til å navigere i terrenget. Garmin Epix 2 skiller seg ut fra andre klokker på markedet.

Test av Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
FUNKSJONELT KART: Garmin Epix 2 har AMOLED-skjermen som gir veldig god synlighet for kartet på skjermen.
UTE_anbefaler
Garmin Epix 2 Sapphire

Pris: 11.499 kroner

Vekt: 71 gram

Skjermdiameter: 33 mm

Skjermoppløsning: 416x416 pxl

Lagring: 32 GB

Batterivarighet: 16 dager som smartklokke (21 dager i batterisparemodus)- 6 dager med skjermen alltid på (i treningsmodus mellom 10 og 42 timer avhengig av sensorer, musikkbruk, GPS-nøyaktighet og lysstyrke i skjerm). 

Leverandør: Garmin

skala
9/10

Garmin Epix 2 er søsterklokken til den mer kjente Fenix 7-modellen. Funksjonsmessig byr Epix 2 på de samme funksjonene som toppmodellen.

Samtidig har Garmin Epix 2 et ess i ermet som gjør den overlegen Fenix 7x på et viktig område.

Garmin Epix 2 har en suveren AMOLED-fargeskjerm med hele 64 000 farger og en knivskarp oppløsning på 416 x 416 pixler. Hva det betyr i praksis er at du kan ha høyoppløste fotografier som bakrunnsbilder på skjermen, samt at du lettere kan navigere rundt i ukjent landskap uten fare for å løpe eller sykle feil. Selv på strak arm kan du lett se hva du har rundt deg i terrenget og hvor neste vei eller sti fører. 

Funksjoner på Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
TRENINGSHJELP: Garmin Epix gir deg tilbakemeldinger om både form, treningsstatus og dagsform underveis på en økt.

Vi la inn ruter før vi dro ut på løpeturer i London og kunne holde høyt tempo gjennom storbyen uten å løpe feil. Garmin Epix 2 fortalte oss enkelt hvilken side av veien vi løp på og hvor vi skulle løpe i neste kryss. Det er enkelt å zoome inn og ut av på kartet, enten ved hjelp av touch-funksjon, som du kan skru av, eller ved hjelp av knappene. Vi ble overrasket over hvor nyttig den ganske lille skjermen på klokka faktisk var når det kom til navigering. Både i by og i skog og fjell fant vi enkelt frem ved hjelp av Garmin Epix 2 og det integrerte topo-kartet. 

Du kan enkelt laste ned topo-kart for andre verdensdeler i klokkas kartfunksjon når du er på reisefot. Klokkas minne setter noen begrensninger for antallet kart du kan laste inn, men det er såpass enkelt å laste ned nye at du gjør det ved behov. 

Også de andre funksjonene på Garmin Epix 2 blir vesentlig mer synlig og lettleste med den fargesterke skjermen. 

Løping, sykling og tur med Garmin Epix 2

Når det gjelder vurdering av klokkas funksjoner og nyttigheten av disse er mengden funksjoner for mange å nevne. Men er det noe som kan måles med en klokke med optisk sensor så har Garmin Epix 2 funksjonen klar. 

I hverdagen måler Epix 2 søvn og graden av uthvilthet ved hjelp av HRV/Heart rate variability, puls og også oksygenmetning hvis ønskelig. Oksygenmetningsmåleren krever en del ekstra batteri og er best brukt for stikkprøver snarere enn å måle kontinuerlig.  

Nyttige funksjoner på Garmin Epix 2

Formmåling

HRV-måling

Fungerer som pulsbelte for andre ANT+-mottagere

Garmin Pay

Løpsform

FTP/Vo2-beregning - også ved terrengløp

Søvnberegning

Kroppsbatteriberegnin

Mange tilgjengelige sportsprofiler

Skjermer kan endres under trening

Relativt presis pulsmåling på håndleddet

Oksygenmetnings-måling

Live-segmenter på Strava

Se Garmins hjemmesider for fullstendig liste over spesifikasjoner

Vis mer
Funksjoner på Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
PROFILER OG TRENINGSRÅD: Epix 2 viser deg styrkeøvelser med animasjoner og guider deg på intervall-økter.

Garmin Epix 2 gir deg gode estimater på løpeform i form av Vo2 og antatt tid på 5 km,10 km, ½-maraton og maraton. En graf for trenden i form gir en visuell fremstilling av frem- eller tilbakegang. 

Den gir deg et anslag for dagsform i begynnelsen av løpeøkt og kan også fortelle deg underveis på en løpetur hvor mye utholdenhet/stamina du har brukt og har igjen, veid opp mot treningsstatus og fart så langt på turen.  

Pulsklokka gir deg også en formberegning når du logger terrengløpeturer - ikke bare på grunnlag av flate asfalt-turer. 

Test av Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
TRENINGSUTBYTTE: Etter hver økt gir Garmin Epix 2 deg tilbakemelding på hvor godt du har fått trent.

Garmin Epix 2 vil også gi deg et anslag for terskelpuls og terskelfart. Akkurat denne funksjonen opplever vi som noe upresis og ikke samsvarende med løpsestimatene klokka samtidig gir. 

Det gir ikke særlig mening når klokka anslår en terskelfart på 4.22 minutter per km, samtidig som den gir et halvmaratonanslag på 1.28. Dette vil i så fall tilsi at jeg kan løpe et halvmaraton et godt stykke over anaerob terskelfart i gjennomsnitt. 

På terrengsykkelen gir klokka deg score for flyt og vanskelighetsgrad. Bruker du en sykkelcomputer i tillegg kan du velge å bruke Epix 2 som pulsmåler og sende pulsen til  computeren. 

Legger du inn ruter du skal sykle, løpe eller gå på forhånd vil klokka gi deg forhåndsinnsikt for kommende motbakker, slik at du kan disponere kreftene bedre. Høydekurve med stigningsprosent for hver hundrede meter oppover bakken gjør det mulig å tilpasse farten inn i bakken for ikke å gå en smell. 

Sammenlignet med de fleste andre sportsklokker på markedet skiller Garmin sine klokker, Epix 2 inkludert, seg ut ved at du kan endre visning og datavinduene i fart, mens du logger en treningsøkt. 

Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle

Til forskjell fra konkurrenten Garmin Fenix 7X har Garmin Epix 2:

• Høyoppløst Amoled-skjerm gjør kartlesing mye enklere i fart

• Vesentlig lavere batterikapasitet pga sterkere lys i skjerm 

• Ikke solcelleskjerm for ekstra batterivarighet

• Ikke innebygget lommelykt 

• Mindre skjerm med 47 mm urkasse enn med 52 mm på Fenix 7X

Vis mer

Har du startet på en løpetur, men oppdager at du gjerne skulle ha vist stigningsmeter, snittfart, kilometer igjen på løypa eller hva det måtte du være du ikke har lagt inn på forhånd, er det gjort i en håndvendig å endre skjermvinduene i fart, uten å pause økt. Vår erfaring er at dette gjør at vi etter hvert ender opp med datavinduer som bedre viser den informasjonen vi faktisk ønsker oss på trening. Når vi tilpasser vinduene sittende hjemme i sofaen klarer vi ikke alltid å forutse hva vi ønsker å se på når vi er ute og trener. 

Noen ganger kan det være aktuelt med informasjon vi ikke trenger ellers også, som f.eks solnedgang og gjenværende batteri på klokke eller wattmåler. Det er enkelt å hente inn denne informasjonen ved behov. 

Epix 2 har mulighet for å lagre en mengde musikk på selve klokka. Du kan også bruke en egen Spotify-app og pare klokka med blåtann-øretelefoner for telefonfri løping med musikk eller podcaster på øret. Garmin Pay-funksjonen som støtter de fleste kredittkort er også ekstremt enkel i bruk. I disse post-covid-tider kan du betale kontaktløst med klokka i de aller fleste butikker i den vestlige verden og også i en del i det fjerne østen. 

Har du en sykkelcomputer fra Garmin som du også bruker har selvfølgelig Epix 2 såkalt True Up-funksjon - som betyr at den kommuniserer med computeren via nett-løsningen og mobil-appen, Garmin Connect. Dette gjør at både computer og klokke samkjører informasjonen om treningsbelastning, hvilestatus, form osv. Det er så klart med på å øke merkelojaliten til Garmin, hvis du først har kjøpt klokke, vil du ønske at computeren sitter på den samme informasjonen om deg og motsatt. 

Dette gjelder så klart også ved kjøp av ny klokke ved en senere anledning. Jo flere økter og lengre tid du bruker med en Garmin-enhet som Epix 2, desto mer presis vil den kunne anslå ditt sportslige nivå, helse og fysiske form forøvrig. 

Test av Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
SØVNKVALITET: Klokkas søvnmåler gir deg god oversikt over søvntid og -kvalitet.

Konklusjon

Garmin Epix 2 er en helt ekstremt imponerende klokke som gir deg mer informasjon om kroppen din og treningen din enn du sannsynligvis klarer å nyttegjøre. Den er veldig enkel i bruk og såpass intuitiv at du raskt kommer i gang og raskt får utbytte av selv de mest avanserte funksjonene. Litt tid med manualen på internett bør uansett beregnes inn for maks utbytte.

Sammenlignet med Garmins egne alternativer, f.eks Fenix 7X har Epix 2 den desidert beste skjermen, noe som først og fremst er nyttig når det kommer til å følge kart i fart. 

Er du mer opptatt av maksimal batterikapasitet enn maks skjermoppløsning velger du Fenix 7x i stedet for Epix 2 – prisen er omtrent den samme høye for de to toppmodellene. 

Vi vil velge Garmin Epix 2 til bruk som klokke til terrengsykling, ultraløp, generelt friluftsliv og det meste annet enn langvarige ekspedisjoner som krever ekstra lang batterikapasitet.

VURDERING
Funksjoner
Brukervennlighet
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Alle Garmins sportsklokke-funksjoner

Veldig lyssterk AMOLED skjerm med fremragende kartfunksjon

64 000 farger - kan vise bilder

Solid Safir-glass

Nyttig formberegning og hverdagsfunksjoner

Håndleddspuls best i klassen

Funksjonell touch-skjerm

Garmin pay

Mobilfri musikk

Nedlastbare topo-kart gratis

Animerte treningsøkter for styrke og yoga med forklarende, levende animasjoner

Enkelt å bytte reimer (kan også festes til sykkelholder foran stem)

MINUS

Høy pris

Batterikapasiteten noe begrenset ved bruk av navigasjon/blåtann/skjerm alltid på

Ikke solcellepanel

Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle

Garmin Forerunner 935 Tri Bundle er en pulsklokke med en ekstrem mengde funksjoner for treningsglade. Du skal slite med å finne en treningsfunksjon som ikke kan måles på Garmin Forerunner 935.

Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle
KOMPASS: Du kan laste ned kart til Garmin Forerunner 935, men også bruke den som kompass i tillegg til vanlig papirkart. Foto: Øyvind Aas
Garmin Forerunner 935 Tri bundle

Pris: 5700 kroner

Vekt: 50 gram

Håndleddspuls: ja

GPS: Ja, og GLONASS og Galileo

Skrittmåler: Ja

Søvnmonitor: Ja, men i app/nett

Pulsbelte med i boksen: Ja, to

Batteri: 14 dager som smartwatch med konstant pulsmåling/24 timer med trening og GPS-logging

Barometer: Ja

Musikk: Kun styring av musikk på telefon

Smart-funksjoner: Hele tekstmeldinger, gmail, nyhetsvarsel mm

ANT+: Ja

Bluetooth: Ja

Navigasjon: Ja, kart legges til via Garmins app-butikk, digitalt kompass

Berøringsskjerm: Nei

Wattmåling på sykkel: Ja med ANT+ eller BT-målere

Vo2-anslag: Ja og Terskelmåling

Strava Live-segments: Ja

Måler avstand på tredemølle: Ja, men krever kalibrering

Nett: Garmin

Garmin Forerunner 935 Tri Bundle kommer komplett med to brystbånd for nøyaktig pulsmåling.

Det ene til svømming, sykkelfeste, ekstra reim og verktøy til reimbytte. I tillegg følger det selvfølgelig med en USB-kabel, som har Garmins egen kontakt mot klokka. Denne brukes til lading og når du ønsker å koble Garmin Forerunner 935 til datamaskinen.

ANSLAG: Etter flere tøffe økter gir Garmin-klokka en pekepinn på hvor fort du kan løpe i konkurranse. Nyttig for å treffe med åpningsfarten.
ANSLAG: Etter flere tøffe økter gir Garmin-klokka en pekepinn på hvor fort du kan løpe i konkurranse. Nyttig for å treffe med åpningsfarten.

Det meste av overføring mellom Forerunner 935 og nettløsingen til Garmin skjer trådløst, men oppdateringer og overføring av kart og Garmin-apper må skje via USB-kabelen. 

Uendelige funksjoner på Forerunner 935

Du skal slite med å finne en treningsfunksjon eller variabel som Garmin Forerunner 935 ikke måler. I tillegg til en stor mengde treningsfunksjoner har også klokken Smart-klokke-funksjoner som lar deg lese tekstmeldinger og nyhetsvarsel rett på klokka.

I motsetning til en del andre smarte treningsklokker får du lese hele meldinger på Forerunner 935. Du slipper dermed å lete fram telefonen for å se mer enn de første ordene. 

Navigasjonsfunksjonen kan oppgraders ved hjelp nedlastbart kart. Du har uansett en strek på skjermen og et digitalt kompass tilgjengelig. 

Garmin Forerunner 935 kommer også med optisk pulsmåling i håndleddet. Den er ganske så nøyaktig under vanlige daglige gjøremål.

Forerunner 935 lagrer en snittpuls for dagen og oppdaterer hvilepulsverdier fortløpende. Under trening opplevde vi at klokka brukte lang tid på gi riktig puls ved bruk av håndleddsmålingen.

Først etter omlag 10 minutters løping kom klokken inn på de samme verdiene som en klokke paret med bryststropp ga. Pulsen oppgitt de første minuttene på en løpetur var gjerne 20-30 slag høyere enn reelt, noe som gir klokka et feil grunnlag å beregne belastning og snittpuls på etter fullført økt.

Garmin-klokkene er likevel de som målte mest nøyaktig fra håndleddet i denne testen.

LES OGSÅ: Test av Fitbit Ionic

Er du opptatt av å lese tall og å følge med på treningen bør du bruke bryststropp under trening. Da får du til gjengjeld veldig mye nyttig informasjon ut av Garmin Forerunner 935.

Ved løping forteller Forerunner 935 deg skrittlengden din, den sier noe om hvor lenge du har bakkekontakt med henholdsvis venstre og høyre bein.

Den kan fortelle deg hvor mye du beveger deg opp og ned i tillegg til fremover under løping og den kan beregne relativt presist din anaerobe terskel og din antatte sluttid på de vanligste løpsdistansene.

For at disse beregningene skal bli presise er du nødt til å gjennomføre enten spesielle økter foreslått av Garmin-klokka selv, eller løpe harde intervalløkter opp mot maks. Jo mer du trener og måler desto mer nøyaktige vil klokkas beregninger bli. 

Du kan også styre mobilens musikkspiller via telefonen, men ønsker du å lagre musikk på klokka må du opp på Garmin Fenix 5 eller Garmins egen 645 Music.

Garmin Forerunner 935 gir deg antatt restitusjonstid etter treningsøkter og teller ned til når den mener du er klar for mer trening. Beregnet Vo2-max-tall oppdateres stadig etter økter uten at du trenger å gjennomføre egne tester for dette.

Klokka gir forskjellige Vo2-verdier for sykling og løping. 

Som treningsklokke er Garmin Forerunner 935 et helt klart førstevalg og den mest avanserte og brukervennlige klokka i denne testen. 

PLUSS

Lett å endre datavinduer

Gode målinger for løpstid og fysisk form

Best på håndleddspuls

Lav byggehøyde,

Lett

Lang batteritid

Kan kobles til mange tredjepartsmålere

MINUS

Høy pris

Test av Fitbit Ionic

FitBit Ionic har en imponerende skjerm med muligheter for å vise treningsfilmer. Pulsklokka fra FitBit har også god oversikt over tekstmeldinger og kalender.

FitBit Ionic pulsklokke test
ARMSKJERM: FitBit Ionic mangler en del funksjoner sammenlignet med de beste trenings- og gps-klokkene, men videotjenesten for styrkeøvelser kan være nyttig for noen.
FitBit Ionic

Pris: 2999 kroner (2018)

Vekt:  47 gram

Håndleddspuls: Ja

GPS: Ja, og GLONASS og Galileo

Skrittmåler: Ja

Søvnmonitor: Ja, men i app/nett

Pulsbelte med i boksen: Nei, kan ikke kobles med stropp

Batteri: 4 dager som smartwatch/12 timer med trening

Barometer: Nei

Musikk: Ja

Smart-funksjoner: Tekstmeldinger, gmail, nyhetsvarsel mm

ANT+: Nei

Bluetooth: Ja

Navigasjon: Nei

Berøringsskjerm: Ja

Wattmåling på sykkel: Nei

Vo2-anslag: Ja

Strava Live-segments: Nei

Måler avstand på tredemølle: Nei

Nett: FitBit

Ionic er FitBits toppmodell med en klar treningsidentitet. FitBit er mer kjent for slike silikonarmbånd med skrittelling enn avanserte pulsklokker, men de satser også på dyrere smartklokker.

FitBit Ionic er ganske elegant. Den er slank og nett og ser mer ut som en mote-klokke enn en frilufts- og treningsklokke.

FitBit Ioni har en fargeskjerm som kan vise både bilder og video. Den er av berøringsypen, men klokka har også tre knapper.

Du må likevel bruke skjermen for å velge funksjoner. Med svette på skjermen fungerer den dårlig. Under trening er pulsmålingene ganske så upresise. Det er ingen mulighet til å pare FitBit Ionic med eksternt pulsbelte.

Ønsker du å trene etter puls med fokus på soner, anaerob terskel og tilsvarende vil FitiBit Ionic være for unøyaktig i målingene. Vi savnet muligheten til å ta mellomtider under vanlig løpetrening.

LES OGSÅ: Test av Suunto 5

Intervaller må forhåndsprogrammeres og det blir dermed vanskelig å løpe naturlige intervaller i terrenget og få opp rundetider og puls for disse. FitBit Ionic har egen tredemøllefunksjon, men klarer ikke å angi verken fart eller distanse på noe presis måte underveis og i ettertid.

Tredemølla gir jo disse tallene selv, men for logging og tilhørende måling av treningsbelastning over tid er det nyttig hvis klokka kan henge med her også.

Forhåndsprogrammerte treningsprogram kommer med videoklipp for visning av øvelser. Unik og delvis nyttig funksjon, men mest for dem som kanskje ikke helt vet hvordan de skal trene fra før.

Klokkens smart-funksjoner er bra. Den har god oversikt over tekstmeldinger og kalender. Du kan lese hele meldinger på telefonen.

Du kan også koble FitBit Ionic til værtjenester og bruke den til å spille musikk som du kan lagre på klokka. Det er plass til flere hundre sanger og høretelefoner kobler du til med blåtann.

Flere av FitBit-klokkas funksjoner er avhengig av en FitBit-konto og delvis også abonnement som koster penger.

Du kan ikke bruke FitBit Ionic med tredjeparts-apper som Trainingpeaks. Klokka kan kobles opp mot Strava, men har ikke mulighet til live-segmenter.

FitiBit Ionic har en flott fargeskjerm, men treningsfunksjonene er for enkle og simple for kresne utøvere.

I tillegg er det irriterende med berøringsskjerm og en meny som ikke går rundt, slik at du må gå hele veien frem og tilbake mellom skjermene når du velger funksjoner. FitBit Ionic byr ikke på noen navigasjonsfunksjoner for å finne frem i skog og fjell. 

PLUSS

Klar fargeskjerm med filmer

Lett og liten

Enkel å bruke

Oksygenmetningsmåler

MINUS

Veldig begrensede treningsfunksjoner

Ikke Ant+

Ikke høydemåler

Ikke navigasjon

Unøyaktig pulsmåler under trening

Ikke mulig å pare med pulsbelte

Avhengig av app-kobling for godt utbytte

Test av Garmin Fenix 3

Garmin Fenix 3 er en pulsklokke med gode funksjoner til trening og tur. UTE testet Sapphire-utgaven av Garmin Fenix 3.

Garmin Fenix 3 pulsklokke
FLAGGSKIP: Garmin Fenix 3 er Garmins flaggskip
Garmin Fenix 3

Pris: 4899 kr / Sapphire fra 6199 kr (2016)

Vekt: 86 gram *

Batteri: 16t/50t/6 uker

Nett: Garmin

* Vi testet og veide Sapphireutgaven. Standardutgaven er oppgitt til å veie 82 gram 

Forskjellen på Sapphire-utgaven og en ordinær Fenix 3 er primært glass, en del ytre detaljer og prisen.

Garmin Fenix 3 imponerer med stor skjerm, mange funksjoner og flere tilpasningsmuligheter.

Vi skulle gjerne sett at det var lettere å tilpasse skjermene, det er en god del apper/widgeter, men savner en større frihet til å få opp de dataene vi vil ha.

GPS og GLONASS sikrer at Garmin Fenix 3 finner signalet relativt raskt, nøyaktigheten er god, du kan tilpasse skjermene slik du vil ha dem, men må gjøres via pc.

Som treningsklokke har Fenix tilsvarende mange og gode funksjoner. Den måler aktiviteten din gjennom hele døgnet, teller skritt, har alt du kan tenke deg av sportsmoduser, pulsmåler, treningsveileder og mye mer.

Garmin Fenix 3 har i tillegg bluetooth-tilkobling til telefonen som gjør at du kan få melding, mail, værmelding, styre musikk osv. via klokken.

LES OGSÅ: Test av Garmin Fenix 5X+ Sapphire

Det eneste vi har å utsette på Garmin Fenix 3 er at det er litt svak belysning på skjermen, noe som gjør det vanskelig å lese av klokken uten å skru på ekstra bakgrunnsbelysning i svakt lys.

Batterikapasitet avhenger i stor grad av hvor mange av funksjonene du bruker.

Garmin Fenix 3 er kort oppsummert en bunnsolid klokke som leverer både til trening og tur.

PLUSS

Gode funksjoner til trening

Gode funksjoner til tur

Stor fargeskjerm

MINUS

Skjermen er litt vanskelig å lese i svakt lys

Begrenset mulighet til å tilpasser skjermene

Test av Garmin Fenix 5X+ Sapphire

Garmin Fenix 5X+ Sapphire er best av klokkene i testen til navigasjon. Garmin Fenix 5X+ Sapphire kombinerer en ekstrem mengde trenings- og friluftsfunksjoner, med et røft utseende.

Garmin Fenix 5X+ Sapphire pulsklokke til test
MED KART: Garmin Fenix 5X+ Sapphire kommer med godt nøyaktig kart ferdig installert på klokka. Foto: Øyvind Aas
UTE_anbefaler
Garmin Fenix 5X+ Sapphire

Pris: 6100 kroner

Vekt: 96 gram

Håndleddspuls: Ja

GPS: Ja, og GLONASS og Galileo

Skrittmåler: Ja

Søvnmonitor: Ja, men i app/nett

Pulsbelte med i boksen: Nei

Batteri: 12 dager som smartwatch/pulsmåling/35 timer med GPS-sporing

Barometer: Ja

Musikk: Ja,  med lagring i klokka

Smart-funksjoner: Hele tekstmeldinger, gmail, nyhetsvarsel mm

ANT+: Ja

Bluetooth: Ja

Navigasjon: Ja med integrert kart og opplastbare ruter og digitalt kompass

Berøringsskjerm: Nei

Wattmåling på sykkel: Ja

Vo2-anslag: Ja og terskelmåling

Strava Live-segments: Ja

Måler avstand på tredemølle: Ja, men krever kalibrering

Leverandør: Garmin

Garmin Fenix 5X+ Sapphire har et utseende som står seg bedre uten treningstøy enn mange andre treningsklokker.

Garmin Fenix 5X+ Sapphire er en stor og ganske tung klokke. Safir-glasset gjør at den tåler en del ugagn uten å bli ripete.

Fenix 5X Plus har alle funksjonene fra Garmin Forerunner 935, selv om pulsbelte og sykkelholder ikke følger med i pakken. I tillegg kommer klokka ferdig med topografisk kart for supre navigasjonsmuligheter.

Du kan laste opp forhåndsprogrammerte ruter til klokka og lett følge dem på kartet, eller raskt finne frem kun med kartet. Garmin Fenix 5X+ Sapphire har også en unik funksjon i oksygenmetningsmåleren.

Denne kan være nyttig for dem som oppholder seg mye i høye fjell og trenger å følge med på akklimatiseringen. Blir oksygenmetningen for lav kan det være fare på ferde.

Garmin Fenix 5X+ Sapphire har lang batteritid og alle de løpefunksjonene vi også setter pris på i Forerunner 935. Slik som form-, løpsttidsberegning, terskelberegning, måling av bakkekontakt separat på hvert bein osv.

LES OGSÅ: Test av Garmin Epix

Mange funksjoner på Garmin Fenix 5X+ Sapphire

Garmin Fenix 5X+ Sapphire kan kobles med Ant+ watt-målere på sykkel og har også en flott Strava-live funksjon som lar deg se hvordan du ligger an på utvalgte segmenter i forhold til segment-lederen og venner.

Live-visningen gir deg ny tid å følge etter hvert som du faller av, eller tar innpå.

Du kan både spille musikk som du har lagret i klokka, eller styre musikkspilleren på telefonen fra klokka.

Hverken håndleddspulsmålingene eller avstand- og fartsmålingene på tredemølle er helt nøyaktige. Pulsmålingene er likevel blant de beste i testen og tredemølle-farten kan kalibreres etter endt økt slik at klokka blir mer nøyaktig for hver tredemølleøkt.

Brukervennligheten er best i klassen. Ingen berøringsskjerm er et pluss. I tillegg kan du ha tilnærmet full glede av pulsklokka uten at du trenger å dykke inn i nett-tjenesten Garmin Connect for hver økt. 

Synking med Garmins egen nettløsning og Strava går lynraskt og automatisk etter endt økt. Du kan endre innhold og oppsett på visningsskjermene på klokka mens du trener uten å måtte ty til appen. Dette gjør det enklere å sette opp de funksjonene du først på tur oppdager at du ønsker å se på.

Under terrengsykling og sykling på grov grusvei opplevde vi at klokka slo ubehagelig mot ristet ubehagelig mot håndleddet til tross for stram reim. Her blir tyngde og størrelsen litt negativ. 

Garmin Fenix 5X+ Sapphire er rådyr, men den er også i en klasse for seg både når det gjelder kvalitetsfølelse og funksjoner.

Pulsbelte til 500 kroner må kjøpes i tillegg for maks utbytte av klokkens treningsfunksjoner.

PLUSS

Har alle funksjoner

Intuitiv å bruke

Lang batterikapasitet

Ordentlig kart og rutefunksjon

Gode målinger for løpstid og fysisk form

Oksygenmetningsmåler

Bedre håndleddspuls enn de andre produsentene

MINUS

Tung

Stor

Dyr

Pulsbelte er ekstrautstyr

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.