Pulsklokker og treningsklokker – Best i test

Dette må du se etter i en pulsklokke

Vi har testet pulsklokker i alle prisklasser og laget en kjøpsguide, slik at du finner en pulsklokke som passer best for deg. Enten du ønsker en billig klokke som måler puls og treningseffekt, eller en toppmodell med GPS, vil våre tester hjelpe deg å finne riktig pulsklokke.

Pulsklokker fra Garmin, Polar og Suunto
KLOKKE-JUNGEL: Det finnes et utall pulsklokker på markedet. Hvilke funksjoner du ønsker deg avgjør hvilken puls- eller treningsklokke som passer deg best

Pulsklokke hjelper deg med å navigere og å trene optimalt. Hvilke funksjoner du anser som viktigst i en pulsklokke kommer an på hvilke aktiviteter du driver med og på hvilket nivå. Vi har testet alt fra de enkleste treningsklokkene som koster 1000 kroner til de mest avanserte toppmodellene fra 5000 kroner og oppover.

Det er store forskjeller på hva den enkelte har behov for i en pulsklokke. Noen liker å dykke inn i statistikk og tall etter en treningsøkt, få detaljerte grafer og tall for kroppen og terrenget du er i.

Andre nøyer seg med en treningsklokke som gir informasjon om turens lengde og hvor høy pulsen blir. I våre tester går vi gjennom hvilke funksjoner du får i de ulike pulsklokkene, og hva de forskjellige funksjonene betyr.

MED KART: Garmin Fenix 5X+ kommer med godt nøyaktig kart ferdig installert på klokka. Foto: Øyvind Aas
MED KART: Garmin Fenix 5X+ kommer med godt nøyaktig kart ferdig installert på klokka. Foto: Øyvind Aas

De mest avanserte puls- og treningsklokkene tilbyr ferdig opplastete kart i klokka, mulighet til å spille av musikk direkte fra pulsklokka, måling av søvnkvalitet og formnivå, samt en mengde sportsprofiler du kan tilpasse og justere etter egne ønsker.

Noen pulsklokker lar deg laste ned ferdige treningsprogram og vil gi deg varsler for når det er på tide å gjennomføre en treningsøkt, andre klokker sier fra fra når du bør drikke og spise underveis. Flere av de mer avanserte pulsklokkene gir deg råd om hvor mye hvile du bør unne deg og når du er klar til å trene for fullt igjen. 

De mest populære pulsklokkene

Amerikanske Garmin og de to finske produsentene Polar og Suunto dominerer pulsklokke-markedet.

Pulsklokka Garmin Fenix 7X Solar fikk nesten full pott av testpanelet. Den har en ekstrem mengde avanserte treningsfunksjoner, og tilbyr lading via solcelle.

FitBit er en annen aktør som har tatt markedsandeler de siste årene, men som i hovedsak henvender seg til dem som trener innendørs og på treningssenter enn til de som driver med friluftsliv. FitBit Ionic har en imponerende fargeskjerm som viser både bilde og video og fungerer godt med kalender og tekstmeldinger. Vi savner derimot noen viktige treningsfunksjoner og opplever målingene som noe unøyaktige.

Test av Garmin Fenix 7X pulsklokke
RÅ PULSKLOKKE: Garmin Fenix 7X er en toppspekket toppmodell med alle de nyeste og mest avanserte funksjonene du kan ønske deg i en pulsklokke.

Billige pulsklokker tilpasset behov og budsjett

De billigste pulsklokkene vi har testet koster fra 1000 kroner. Dette er treningsklokker som gir måling av puls på håndleddet og noen funksjoner for beregning av aktivitet i hverdagen. Du kan måle distanse og fart når du sykler eller løper ute og på noen av pulsklokkene kan du programmere egne intervalløkter.

I denne testen av pulskokker fra 2000 kroner, ser du at antallet funksjoner på klokka begynner å øke. Disse puls- og treningsklokkene har flere forskjellige sportsprofiler, og dermed flere forskjellige visninger tilpasset den aktiviteten du driver med.

Pulsklokkene i denne prisklassen har også bedre GPS-nøyaktighet og også bedre nøyaktighet på pulsmålingen på håndleddet. I denne prisklassen dukker også muligheten for å følge Strava-segmenter på direkten på pulsklokka.

Hvis budsjettet ditt ligger på mellom 3000 og 5000 kroner, begynner pulsklokkene å bli mer avansert. Beregning av form, restitusjon og søvn blir mer nøyaktig og grundig. Smartfunksjonene blir bedre og enklere å bruke, slik at du i større grad kan utnytte apper og koblingen med telefonen på flere måter.

Disse pulsklokkene har også muligheten til å lagre musikk direkte på klokka. Mulighetene for navigasjon ved hjelp av klokka øker også, noen av pulsklokkene her har til og med gode kart som du kan lese av på selve klokka. De fleste pulsklokkene i denne prisklassen har nødfunksjoner som kan melde i fra hvor du er.

Polar introduserte med Grit X muligheten for beregning av watt under løping uten ekstern sensor. Beregning av løpseffekt, som det kalles kun fra pulsklokka på håndleddet er en funksjon Polar så langt er alene om. 

Fargeskjermer og berøringsskjermer kommer også inn i denne prisklassen. Lagringsmulighetene for treningsøkter og musikk er utvidet, batterikapasiteten er bedre og Garmins klokker gir deg muligheten til å betale med pulsklokka i butikken med Garmin Pay. 

De beste pulsklokkene er også de dyreste. Både Polar og Suunto har gode alternativer i prisklassene under 5000 kroner, men det er Garmin som dominerer i prisklassen over 5000 kroner.

Vi har en egen artikkel hvor vi gjennomgår Garmins mest avanserte og luksuriøse pulsklokker med aller flest funksjoner. Dette er den beste pulsklokka for deg som ønsker å kombinere en treningsklokke med en livstils-klokke, da disse matcher kvalitetsur fra Sveits. Pulsklokkene koster et sted rundt 20.000 kroner avhengig av hvilken spisskompetanse du ønsker å uttrykke med klokka, enten det er dykking, flyving, friluftsliv, bilsport eller seiling.

I tillegg til flere funksjoner og avanserte beregninger byr de dyrere pulsklokkene på bedre batterikapasitet og større lagringskapasitet, både når det gjelder treningsøkter, turer, musikk og kartinformasjon. 

Garmin Fenix 3 ble kåret som beste pulsklokke av de billigere modellene. Fenix 3 kombinerer de mest avanserte treningsfunksjonene med robust metallkasse, Safir-glass og til og med muligheter for å lade batteri med sollys.

En annen testvinner er treningsklokka Garmin Forerunner 935 Tri bundle. Flere treningsfunksjoner skal du lete lenge etter! Klokka veier kun 50 gram og kommer med to brystbånd for nøyaktig pulsmåling.

Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle pulsklokke
KOMPASS: Du kan laste ned kart til Garmin Forerunner 935, men også bruke den som kompass i tillegg til vanlig papirkart. Foto: Øyvind Aas

Pulsklokke med GPS

GPS i pulsklokka skal kunne fortelle deg hvor du er, hvor du skal, hvordan du kommer deg dit, hvor lang tid du har igjen, hva slags vær det er, og når sola går ned - enten du er langt ute på vidda eller i en fremmed storby.

Når du har kommet frem kan du gjenoppleve turen til den minste høydemeter, og på de mest avanserte pulsklokkene få beskjed om hvor lenge du bør hvile før du fortsetter. Og så kan du jammen fortsatt se hva klokka er. 

Pulsklokkene med GPS er avanserte navigasjonsverktøy, men kan de erstatte den ordinære GPS’en?

De pulsklokkene med GPS vi har inkluderte i testen har like mange - eller flere - funksjoner enn en ordinær GPS. Muligheten for detaljerte kart og batteritid er foreløpig den eneste fordelen med GPS kontra pulsklokke.

Garmin Epix har tatt opp kampen med detaljerte kart, men også den kommer litt til kort ovenfor ordinær GPS, mye på grunn av skjermstørrelsen. En GPS har videre fordeler med tanke på batteritid, og ikke minst det at du enkelt kan bytte batterier. Garmin Epix hevder seg likevel med tanke på batteritid, da den holder i 16 dager i strekk som smartklokke, 21 dager i sparemodus

Antennen på en GPS er som regel bedre enn på en pulsklokke og dette gir raskere oppkobling og litt bedre nøyaktighet, men nøyaktigheten på en klokke er mer enn god nok til normalt turbruk, og batteritiden er som regel god nok til dagsturer og langhelger - lenge du er litt bevisst på hvor mange funksjoner du bruker, og hvor ofte posisjonen skal lagres.

Bruker du GPS’en på pulsklokka primært som en sikkerhet hvis du skulle komme ut av kurs, har du strøm nok til en ordentlig langtur. I tillegg er en pulsklokke mindre og mye mer praktisk å ha med seg enn de fleste GPS’er.

Og helt til slutt: hverken en GPS eller klokke kan erstatte kart og kompass på tur! 

GPS versus GLONASS

GPS står for Global Positioning System, og er et amerikansk satellittnettverk som består av 24 satellitter som går i bane rundt jorda.

For å finne posisjonen din (lengde- og breddegrad) må en mottaker ha kontakt med minst 3 satellitter. Skal den i tillegg finne høyde må det en fjerde satellitt til. I snitt er dette det mest nøyaktige posisjonssystemet.

GLONASS står for Global Navigation Satellite System, og er det russiske alternativet til GPS. Dette systemet består også av 24 satellitter, og fungerer på samme måte som GPS. Globalt er GLONASS et lite hakk bak når det kommer til nøyaktighet, men på grunn av posisjonen til satellittene har systemet litt bedre nøyaktighet langt sør og nord enn GPS. Forskjellene i nøyaktighet er ikke så store at vi som private brukere merker store forskjeller fra det ene eller andre systemet.

Flere av klokkene i testen kombinerer disse to systemene, og får tilgang til langt flere satellitter og dermed både bedre nøyaktighet og raskere oppkobling. Økt nøyaktighet kommer til prisen av noe økt batteribruk.

Slik har vi testet pulsklokker

Vi har brukt alle klokkene både til trening og tur, og vi har lagt vekt på hvordan de praktisk fungerer, samt vurdert hvilke muligheter som ligger i pulsklokkene. Noen av pulsklokkene har flere funksjoner enn vi har plass til å skrive, så da har vi trukket ut det vi mener er det mest vesentlige for hvert produkt, og gitt en helhetsvurdering av de funksjonene pulsklokken har.

Vi har vurdert følgende punkter:

  • Trening handler om hvor godt klokken fungerer som et treningshjelpemiddel. Her har vi vurdert praktiske ting som hvordan den rent fysisk er i bruk (knapper, skjerm, størrelse osv.) og hva slags treningsfunksjoner og tilkoblingsmuligheter klokken har.

  • Tur og navigasjon er den kategorien vi har vektet mest. Her har vi vurdert hvor godt pulsklokken fungerer som et hjelpemiddel til å finne frem (og tilbake) på fjellet, og hva slags annen relevant turinformasjon den gir.

  • Brukervennlighet dreier seg om hvor enkel pulsklokken er i bruk. Menysystemet er en viktig faktor her. I tillegg ligger batterikapasitet, fysisk størrelse og kommunikasjon med app/nettside under dette punktet. 

  • Batteritid avhenger av en rekke innstillinger og hvor aktivt du bruker skjermene. Vi har tatt med batteritid på tre ulike innstillinger: Batteritid med normal GPS / Battertid med GPS på maks sparemodus / Batteritid kun i klokkemodus. Prisen som er oppgitt er veiledende pris på standardutgaven, uten tilleggsutstyr.  

turgåere på fjelltopp
PULSKLOKKE MED GPS: De beste pulsklokkene skal få GPS signal hvor enn du er.

Hvordan måler klokka pulsen?

De fleste nyere treningsklokker tilbyr såkalt optisk måling av puls på håndleddet. Dette gjør at du ikke skal trenge å bruke en ekstra pulsmåler rundt brystet under trening. I tillegg muliggjør det måling av puls gjennom hele dagen og også når du sover. Dette kan brukes til å vurdere din fysiske tilstand, søvnkvalitet, graden av uthvilthet for å nevne noe.

De fleste pulsklokker lar deg koble til ekstern pulssensor for mer nøyaktig pulsmåling under trening. Pulsmåling i håndleddet er ikke så nøyaktig at det fungerer optimalt til å styre intensitet på intervalløkter og annen trening der du ønsker å treffe presist på belastningen og intensiteten. For mange vil likevel håndleddsmåling av puls være godt nok for å sikre at man hverken trener for rolig eller for hardt, og for å følge med på formen over tid.

Et triks for å øke nøyaktigheten på pulsmåling i håndleddet er å ha klokka litt høyere opp på armen og sikre at den sitter ganske stramt. Målingene er også mer presise når du blir litt svett og hvis du ikke har tykk hårvekst under klokka. 

Klokke med barometer

Selv med GPS i pulsklokka ønsker du at klokka også har barometer hvis du er opptatt av høyde og stigning. Barometer måler høyde over havet basert på lufttrykk og er i de fleste tilfeller mer nøyaktig enn GPS. Samtidig må barometre kalibreres hyppig, spesielt ved værskifte.

Pulsklokker med både GPS og barometer kan kalibrere seg selv. Med barometer i klokka kan du også følge med værskifter slik at du kan forutse uvær på en bedre måte. De fleste pulsklokkene som kobler seg opp mot mobilen vil også ha mulighet til å gi deg en værmelding rett på håndleddet. 

Måling av distanse og fart uten GPS

Mange av pulsklokkene har avanserte sensorer innebygget i klokka som registerer bevegelse og akslerasjon. Disse sensorene kan, etter noen turer med kalibrering beregne hvor fort og hvor langt du løper også når du løper innendørs eller på tredemølle.

Dette er så klart nyttig hvis du løper i en hall eller trener på en innendørs løpebane som i tunnelen rundt Bislett. Å måle fart og distanse på tredemølle er mest nyttig med tanke på registreringen i treningsloggen og også for klokkas evne til å vurdere din form og beregne ditt løpstempo til senere. 

Pulsklokka Garmin Fenix 5X+ Sapphire var en av testens beste til navigasjon. Dette er en pulsklokke som kombinerer en ekstrem mengde trenings- og friluftsfunksjoner.

Løpewatt

Polar er alene om å tilby beregning av watt under løping uten bruk av en ekstern fotsensor. Polar sine dyrere pulsklokker gjør denne beregningen via sensorer i selve klokka, tilsvarende målingene for distanse og fart innendørs.

Ved å måle løpeeffekten uttrykt i watt vil det være lettere å styre intensiteten uavhengig av terreng og underlag. Pulsklokka beregner hvor hardt du tar i og gir deg dermed et objektivt tall på hva treningen koster deg enten du løper i motbakke eller på flatmark. 

Test av Garmin Fenix 7X Solar 52 mm

Toppmodellen Garmin Fenix 7X Solar gir tilgang til alle Garmins trenings-, sporings- og hverdagsmålingsfunksjoner. Fenix 7X er en stor og avansert pulsklokke med solcellepanel integrert i skjermen.

Test av Garmin Fenix 7X pulsklokke
RÅ KLOKKE: Garmin Fenix 7X er en toppspekket toppmodell med alle de nyeste og mest avanserte funksjonene du kan ønske deg i en sportsklokke.
Garmin Fenix 7X Solar

Pris: 12 399 kroner

Vekt: 89 gram

Skjermdiameter: 35,6 mm

Skjermoppløsning: 280 x 280 pxl

Lagring: 32 GB

Batterivarighet: Opptil 28 dager som smartklokke (dager med solcellelading), tilnærmet ubegrenset i batterisparemodus ved bruk av solceller. 

16 til 122 timer treningstid avhengig av mengden bruk av musikk, flerbånds GPS, sensorer og solceller. 

Nett: Garmin

skala
9/10

Garmin Fenix 7X er en gedigen pulsklokke med en ekstrem mengde avanserte treningsfunksjoner og et stadig større utvalg av fysiske hverdagsmålinger for deg som ønsker å følge tett med på kroppens helsetilstand. 

Funksjonene på Fenix 7X er de samme som på søstermodellen Epix2, men Fenix 7X Solar har i tillegg solcellepanel integrert i skjermen slik at batteriet kan vare enda lengre. 

En pulsklokke med 52 mm urkasse er stor og ganske tung å ha på armen. Du skal ha relativt kraftige håndledd for at den skal sitte godt på. Til terreng- og ristende grussykling opplever vi at Garmin Fenix 7X fort kan bli så stor og tung at det blir ubehagelig og vondt. Den slår litt mot håndbaken, selv om vi strammer den godt på. 

Test av Garmin Fenix 7X. Foto: Kristoffer H. Kippernes
STOR OG TUNG: Fenix 7X er stor og tung på armen. Ikke alltid ideelt under terrengsykling.

Ønsker du å bruke Fenix 7X uten separat pulsmåler er Garmins håndleddsmåling nå såpass bra at pulsen tracker ganske likt som om den blir målt med et brystbelte. Noen ganger må du regne med at klokka trenger litt tid på å få maks kontakt med håndleddet. Målingene under oppvarmingen til treningsøkta kan derfor ofte være noe unøyaktig. Når du sykler kan du velge å sende pulsmålingene fra klokka til en evt sykkelcomputer, også andre enn Garmins, hvis du foretrekker å sykle uten pulsbelte. 

Ved løping på tredemølle kan du etter hver økt kalibrere klokke opp mot avstanden målt på tredemølla, slik at klokka blir mer og mer nøyaktig som måler også her. Garmin Fenix 7X blir også mer nøyaktig på tredemølla hvis du bruker den jevnlig ute på løpeturer også. Da får den kartlagt skrittlengden din bedre. 

Test av Garmin Fenix 7X. Foto: Kristoffer H. Kippernes
SUPERT KART: Topo-kartene på Garmin Fenix 7X gjør det enkelt å finne frem både i skog og i byer.

Den store skjermen er solid og god, men vesentlig mindre lyssterk enn på Epix2.

Kartet på Fenix 7X er nøyaktig og fint. Du kan laste ned topo-kart og fint bruke klokka til å finne frem på stier i skogen og på veier i byer over hele verden. Den lavere lysstyrken enn på Epix 2 gjør det noe mer krevende å se detaljer på kartet i fart, enten du sykler eller løper. 

Størrelsen på Garmin Fenix 7X Solar gjør den ganske ubehagelig å sove med. Noe som gjør at den gode søvnmålingen og hvilestatusen kan være litt krevende å få brukt optimalt. Dette avhenger selvfølgelig av litt hvordan du sover - om du ligger med hodet på underarmen osv. 

Som med de flest av Garmins avanserte treningsklokker kan du på Fenix 7X endre visningsvinduer og -felt på klokka i fart på en treningstur. Uten å avbryte loggingen av økta. Dette er en funksjon vi setter pris på da vi sjelden er forutseende nok til å vite hva vi faktisk ønsker å lese av mens vi er ute i terrenget. Det kan også noen ganger bli aktuelt å hente frem informasjon vi vanligvis ikke trenger. Det er gjort i en håndvending å la ett felt på en av vinduene vise deg tid for solnedgang f.eks. Nyttig hvis du er ute på kveldstur uten lykt. 

Garmin Fenix 7X kan brukes som en fullverdig sykkelcomputer, også uten at du monterer den på styret. Den kobler seg til wattmålere og gir deg all relevant sykkelinformasjon på linje med Garmins mest avanserte sykkelcomputere. Har du en wattmåler hvis også Fenix 7X gi deg en stadig oppdatering på anslått FTP-tall, Vo2-maks og tilhørende formberegning. 

Med tosidig wattmåler vil du også få opp høyre/venstre-balanse på klokka, både som live-visning og i sammendraget etter økta. 

Forskjeller fra Epix 2

Større kasse og skjerm

Solceller

Lommelykt 

Mindre fargesterk skjerm med lavere oppløsning

Bedre batteritid 

Les vår test av Garmin Epix

Vis mer

Vo2-maks-verdien og terskelpuls-verdien for sykkel holdes separat for tilsvarende anslag for løping. De fleste vil se at Vo2-maks kan være ganske så forskjellige avhengig av hvilken aktivitet du bedriver. 

Fenix 7X har også forbedrede målinger og form-anslag for langrenn og terrengløping. 

Når du bruker Garmin Fenix 7X til navigasjon kan du plassere en knappenål på kartet for å beregne avstand fra der du er nå. Når du sykler eller løper en rute du har lagt inn på klokka - enkelt fra Strava eller Garmin Connect, får du opp forhåndsinformasjon på kommende klatringer og disses stigningsprosent og lengde. 

Både under sykling og løping vil klokka guide deg fra A til B eller langs en forhåndsinnlagt rute. Varslinger i form av pip og vibrasjon på armen sier fra om svinger forut. 

Vi har brukt Garmin Fenix 7X Solar til å løpe intrikate og snirklete stiturer i områder med et virrvarr av stier og har hatt null problemer med å følge den på forhånd innlagte løypa vi har ønsket å følge. Alternative stier er lett å se på kartet og det er lett å zoome og flytte på kartet, både ved å bruke touch-skjermen, eller med knappene. Tar du av fra planlagt rute oppdaterer klokka raskt gjenværende avstand når du kommer tilbake på sporet. 

For dem som driver med sånt har Garmin Fenix 7X også 42.000 av verdens golfbaner lagt inn på forhånd. Dette gir deg mulighet til å raskt se hvor langt du har til hullet osv. Også mange løypekart for alpinanlegg rundt omkring i verden er tilgjengelig. 

Nyttige funksjoner på Garmin Fenix Solar 7

Formmåling både i Vo2 og FTP, anaerob terskel og dagsform underveis på økter

HRV-måling

Fungerer som pulsbelte for andre ANT+-mottagere

Garmin Pay

Løpsform

FTP/Vo2-beregning - også ved terrengløp

Søvnberegning

Kroppsbatteriberegnin

Mange tilgjengelige sportsprofiler

Skjermer kan endres under trening

Relativt presis pulsmåling på håndleddet

Oksygenmetnings-måling

Lang batterivarighet - nesten ubegrenset i smart-watch-modus takket være solceller

Live-segmenter på Strava

Lommelykten er overraskende god

Vis mer

Konklusjon

Garmin Fenix 7X er en toppspekket klokke med alle Garmins mest avanserte funksjoner for trening og friluftsliv. Solcellene i skjermen gjør det mulig å bruke klokka på lange ekspedisjoner og turer der du ikke har mulighet til å lade opp klokka på vanlig vis. 

Er batterikapasitet veldig viktig for deg bør du velge Fenix 7X over den ganske tilsvarende dyre Epix 2. 

VURDERING
Funksjoner
Brukervennlighet
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstremt lang batterikapasitet

Alle Garmins funksjoner

Stor skjerm

Solid Safir-glass

Nyttig formberegning og hverdagsfunksjoner

Håndleddspuls best i klassen

Kraftig lommelykt

Funksjonell touch-skjerm

Garmin Pay

Mobilfri musikk

Nedlastbare topo-kart gratis

Enkelt å bytte reimer - kan også festes til sykkelholder foran stem

MINUS

Tung og stor

Veldig høy pris

Mindre lyssterk og tydelig skjerm enn Epix 2

Test av Garmin Epix 2 Sapphire 47 mm

Garmin Epix 2 er en pulsklokke som imponerer, med superskarp AMOLED-skjerm som virkelig lar deg bruke kartet på klokka til å navigere i terrenget. Garmin Epix 2 skiller seg ut fra andre klokker på markedet.

Test av Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
FUNKSJONELT KART: Garmin Epix 2 har AMOLED-skjermen som gir veldig god synlighet for kartet på skjermen.
UTE_anbefaler
Garmin Epix 2 Sapphire

Pris: 11 499 kroner

Vekt: 71 gram

Skjermdiameter: 33 mm

Skjermoppløsning: 416x416 pxl

Lagring: 32 GB

Batterivarighet: 16 dager som smartklokke (21 dager i batterisparemodus)- 6 dager med skjermen alltid på.

I treningsmodus mellom 10 og 42 timer avhengig av sensorer, musikkbruk, GPS-nøyaktighet og lysstyrke i skjerm. 

På nett: Garmin

skala
9/10

Garmin Epix 2 er søsterklokken til den mer kjente Fenix 7-modellen. Funksjonsmessig byr Epix 2 på de samme funksjonene som toppmodellen.

Samtidig har Garmin Epix 2 et ess i ermet som gjør den overlegen Fenix 7x på et viktig område.

Garmin Epix 2 har en suveren AMOLED-fargeskjerm med hele 64 000 farger og en knivskarp oppløsning på 416 x 416 pixler. Hva det betyr i praksis er at du kan ha høyoppløste fotografier som bakrunnsbilder på skjermen, samt at du lettere kan navigere rundt i ukjent landskap uten fare for å løpe eller sykle feil. Selv på strak arm kan du lett se hva du har rundt deg i terrenget og hvor neste vei eller sti fører. 

Funksjoner på Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
TRENINGSHJELP: Garmin Epix gir deg tilbakemeldinger om både form, treningsstatus og dagsform underveis på en økt.

Vi la inn ruter før vi dro ut på løpeturer i London og kunne holde høyt tempo gjennom storbyen uten å løpe feil. Garmin Epix 2 fortalte oss enkelt hvilken side av veien vi løp på og hvor vi skulle løpe i neste kryss. Det er enkelt å zoome inn og ut av på kartet, enten ved hjelp av touch-funksjon, som du kan skru av, eller ved hjelp av knappene. Vi ble overrasket over hvor nyttig den ganske lille skjermen på klokka faktisk var når det kom til navigering. Både i by og i skog og fjell fant vi enkelt frem ved hjelp av Garmin Epix 2 og det integrerte topo-kartet. 

Du kan enkelt laste ned topo-kart for andre verdensdeler i klokkas kartfunksjon når du er på reisefot. Klokkas minne setter noen begrensninger for antallet kart du kan laste inn, men det er såpass enkelt å laste ned nye at du gjør det ved behov. 

Også de andre funksjonene på Garmin Epix 2 blir vesentlig mer synlig og lettleste med den fargesterke skjermen. 

Løping, sykling og friluftsliv med Garmin Epix 2

Når det gjelder vurdering av klokkas funksjoner og nyttigheten av disse er mengden funksjoner for mange å nevne. Men er det noe som kan måles med en klokke med optisk sensor så har Garmin Epix 2 funksjonen klar. 

I hverdagen måler Epix 2 søvn og graden av uthvilthet ved hjelp av HRV/Heart rate variability, puls og også oksygenmetning hvis ønskelig. Oksygenmetningsmåleren krever en del ekstra batteri og er best brukt for stikkprøver snarere enn å måle kontinuerlig.  

Nyttige funksjoner på Garmin Epix 2

Formmåling

HRV-måling

Fungerer som pulsbelte for andre ANT+-mottagere

Garmin Pay

Løpsform

FTP/Vo2-beregning - også ved terrengløp

Søvnberegning

Kroppsbatteriberegnin

Mange tilgjengelige sportsprofiler

Skjermer kan endres under trening

Relativt presis pulsmåling på håndleddet

Oksygenmetnings-måling

Live-segmenter på Strava

Se Garmins hjemmesider for fullstendig liste over spesifikasjoner

Vis mer
Funksjoner på Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
PROFILER OG TRENINGSRÅD: Epix 2 viser deg styrkeøvelser med animasjoner og guider deg på intervall-økter.

Garmin Epix 2 gir deg gode estimater på løpeform i form av Vo2 og antatt tid på 5 km,10 km, ½-maraton og maraton. En graf for trenden i form gir en visuell fremstilling av frem- eller tilbakegang. 

Den gir deg et anslag for dagsform i begynnelsen av løpeøkt og kan også fortelle deg underveis på en løpetur hvor mye utholdenhet/stamina du har brukt og har igjen, veid opp mot treningsstatus og fart så langt på turen.  

Pulsklokka gir deg også en formberegning når du logger terrengløpeturer - ikke bare på grunnlag av flate asfalt-turer. 

Test av Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
TRENINGSUTBYTTE: Etter hver økt gir Garmin Epix 2 deg tilbakemelding på hvor godt du har fått trent.

Garmin Epix 2 vil også gi deg et anslag for terskelpuls og terskelfart. Akkurat denne funksjonen opplever vi som noe upresis og ikke samsvarende med løpsestimatene klokka samtidig gir. 

Det gir ikke særlig mening når klokka anslår en terskelfart på 4.22 minutter per km, samtidig som den gir et halvmaratonanslag på 1.28. Dette vil i så fall tilsi at jeg kan løpe et halvmaraton et godt stykke over anaerob terskelfart i gjennomsnitt. 

På terrengsykkelen gir klokka deg score for flyt og vanskelighetsgrad. Bruker du en sykkelcomputer i tillegg kan du velge å bruke Epix 2 som pulsmåler og sende pulsen til  computeren. 

Legger du inn ruter du skal sykle, løpe eller gå på forhånd vil klokka gi deg forhåndsinnsikt for kommende motbakker, slik at du kan disponere kreftene bedre. Høydekurve med stigningsprosent for hver hundrede meter oppover bakken gjør det mulig å tilpasse farten inn i bakken for ikke å gå en smell. 

Sammenlignet med de fleste andre sportsklokker på markedet skiller Garmin sine klokker, Epix 2 inkludert, seg ut ved at du kan endre visning og datavinduene i fart, mens du logger en treningsøkt. 

LES OGSÅ: Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle

Til forskjell fra konkurrenten Garmin Fenix 7X har Garmin Epix 2:

• Høyoppløst Amoled-skjerm gjør kartlesing mye enklere i fart

• Vesentlig lavere batterikapasitet pga sterkere lys i skjerm 

• Ikke solcelleskjerm for ekstra batterivarighet

• Ikke innebygget lommelykt 

• Mindre skjerm med 47 mm urkasse enn med 52 mm på Fenix 7X

Vis mer

Har du startet på en løpetur, men oppdager at du gjerne skulle ha vist stigningsmeter, snittfart, kilometer igjen på løypa eller hva det måtte du være du ikke har lagt inn på forhånd, er det gjort i en håndvendig å endre skjermvinduene i fart, uten å pause økt. Vår erfaring er at dette gjør at vi etter hvert ender opp med datavinduer som bedre viser den informasjonen vi faktisk ønsker oss på trening. Når vi tilpasser vinduene sittende hjemme i sofaen klarer vi ikke alltid å forutse hva vi ønsker å se på når vi er ute og trener. 

Noen ganger kan det være aktuelt med informasjon vi ikke trenger ellers også, som f.eks solnedgang og gjenværende batteri på klokke eller wattmåler. Det er enkelt å hente inn denne informasjonen ved behov. 

Epix 2 har mulighet for å lagre en mengde musikk på selve klokka. Du kan også bruke en egen Spotify-app og pare klokka med blåtann-øretelefoner for telefonfri løping med musikk eller podcaster på øret. Garmin Pay-funksjonen som støtter de fleste kredittkort er også ekstremt enkel i bruk. I disse post-covid-tider kan du betale kontaktløst med klokka i de aller fleste butikker i den vestlige verden og også i en del i det fjerne østen. 

Har du en sykkelcomputer fra Garmin som du også bruker har selvfølgelig Epix 2 såkalt True Up-funksjon - som betyr at den kommuniserer med computeren via nett-løsningen og mobil-appen, Garmin Connect. Dette gjør at både computer og klokke samkjører informasjonen om treningsbelastning, hvilestatus, form osv. Det er så klart med på å øke merkelojaliten til Garmin, hvis du først har kjøpt klokke, vil du ønske at computeren sitter på den samme informasjonen om deg og motsatt. 

Dette gjelder så klart også ved kjøp av ny klokke ved en senere anledning. Jo flere økter og lengre tid du bruker med en Garmin-enhet som Epix 2, desto mer presis vil den kunne anslå ditt sportslige nivå, helse og fysiske form forøvrig. 

Test av Garmin Epix 2 Foto: Øyvind Aas
SØVNKVALITET: Klokkas søvnmåler gir deg god oversikt over søvntid og -kvalitet.

Konklusjon

Garmin Epix 2 er en helt ekstremt imponerende klokke som gir deg mer informasjon om kroppen din og treningen din enn du sannsynligvis klarer å nyttegjøre. Den er veldig enkel i bruk og såpass intuitiv at du raskt kommer i gang og raskt får utbytte av selv de mest avanserte funksjonene. Litt tid med manualen på internett bør uansett beregnes inn for maks utbytte.

Sammenlignet med Garmins egne alternativer, f.eks Fenix 7X har Epix 2 den desidert beste skjermen, noe som først og fremst er nyttig når det kommer til å følge kart i fart. 

Er du mer opptatt av maksimal batterikapasitet enn maks skjermoppløsning velger du Fenix 7x i stedet for Epix 2 – prisen er omtrent den samme høye for de to toppmodellene. 

Vi vil velge Garmin Epix 2 til bruk som klokke til terrengsykling, ultraløp, generelt friluftsliv og det meste annet enn langvarige ekspedisjoner som krever ekstra lang batterikapasitet.

VURDERING
Funksjoner
Brukervennlighet
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Alle Garmins sportsklokke-funksjoner

Veldig lyssterk AMOLED skjerm med fremragende kartfunksjon

64 000 farger - kan vise bilder

Solid Safir-glass

Nyttig formberegning og hverdagsfunksjoner

Håndleddspuls best i klassen

Funksjonell touch-skjerm

Garmin pay

Mobilfri musikk

Nedlastbare topo-kart gratis

Animerte treningsøkter for styrke og yoga med forklarende, levende animasjoner

Enkelt å bytte reimer - kan også festes til sykkelholder foran stem

MINUS

Veldig høy pris

Batterikapasiteten noe begrenset ved bruk av navigasjon/blåtann/skjerm alltid på

Ikke solcellepanel

Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle

Garmin Forerunner 935 Tri Bundle er en pulsklokke med en ekstrem mengde funksjoner for treningsglade. Du skal slite med å finne en treningsfunksjon som ikke kan måles på Garmin Forerunner 935.

Test av Garmin Forerunner 935 Tri Bundle
KOMPASS: Du kan laste ned kart til Garmin Forerunner 935, men også bruke den som kompass i tillegg til vanlig papirkart. Foto: Øyvind Aas
UTE_testvinner
Garmin Forerunner 935 Tri bundle

Pris: 5700 kroner

Vekt: 50 gram

Håndleddspuls: ja

GPS: Ja, og GLONASS og Galileo

Skrittmåler: Ja

Søvnmonitor: Ja, men i app/nett

Pulsbelte med i boksen: Ja, to

Batteri: 14 dager som smartwatch med konstant pulsmåling/24 timer med trening og GPS-logging

Barometer: Ja

Musikk: Kun styring av musikk på telefon

Smart-funksjoner: Hele tekstmeldinger, gmail, nyhetsvarsel mm

ANT+: Ja

Bluetooth: Ja

Navigasjon: Ja, kart legges til via Garmins app-butikk, digitalt kompass

Berøringsskjerm: Nei

Wattmåling på sykkel: Ja med ANT+ eller BT-målere

Vo2-anslag: Ja og Terskelmåling

Strava Live-segments: Ja

Måler avstand på tredemølle: Ja, men krever kalibrering

Nett: Garmin

Garmin Forerunner 935 Tri Bundle kommer komplett med to brystbånd for nøyaktig pulsmåling.

Det ene til svømming, sykkelfeste, ekstra reim og verktøy til reimbytte. I tillegg følger det selvfølgelig med en USB-kabel, som har Garmins egen kontakt mot klokka. Denne brukes til lading og når du ønsker å koble Garmin Forerunner 935 til datamaskinen.

ANSLAG: Etter flere tøffe økter gir Garmin-klokka en pekepinn på hvor fort du kan løpe i konkurranse. Nyttig for å treffe med åpningsfarten.
ANSLAG: Etter flere tøffe økter gir Garmin-klokka en pekepinn på hvor fort du kan løpe i konkurranse. Nyttig for å treffe med åpningsfarten.

Det meste av overføring mellom Forerunner 935 og nettløsingen til Garmin skjer trådløst, men oppdateringer og overføring av kart og Garmin-apper må skje via USB-kabelen. 

Uendelige funksjoner på Forerunner 935

Du skal slite med å finne en treningsfunksjon eller variabel som Garmin Forerunner 935 ikke måler. I tillegg til en stor mengde treningsfunksjoner har også klokken Smart-klokke-funksjoner som lar deg lese tekstmeldinger og nyhetsvarsel rett på klokka.

I motsetning til en del andre smarte treningsklokker får du lese hele meldinger på Forerunner 935. Du slipper dermed å lete fram telefonen for å se mer enn de første ordene. 

Navigasjonsfunksjonen kan oppgraders ved hjelp nedlastbart kart. Du har uansett en strek på skjermen og et digitalt kompass tilgjengelig. 

Garmin Forerunner 935 kommer også med optisk pulsmåling i håndleddet. Den er ganske så nøyaktig under vanlige daglige gjøremål.

Forerunner 935 lagrer en snittpuls for dagen og oppdaterer hvilepulsverdier fortløpende. Under trening opplevde vi at klokka brukte lang tid på gi riktig puls ved bruk av håndleddsmålingen.

Først etter omlag 10 minutters løping kom klokken inn på de samme verdiene som en klokke paret med bryststropp ga. Pulsen oppgitt de første minuttene på en løpetur var gjerne 20-30 slag høyere enn reelt, noe som gir klokka et feil grunnlag å beregne belastning og snittpuls på etter fullført økt.

Garmin-klokkene er likevel de som målte mest nøyaktig fra håndleddet i denne testen.

LES OGSÅ: Test av Fitbit Ionic

Er du opptatt av å lese tall og å følge med på treningen bør du bruke bryststropp under trening. Da får du til gjengjeld veldig mye nyttig informasjon ut av Garmin Forerunner 935.

Ved løping forteller Forerunner 935 deg skrittlengden din, den sier noe om hvor lenge du har bakkekontakt med henholdsvis venstre og høyre bein.

Den kan fortelle deg hvor mye du beveger deg opp og ned i tillegg til fremover under løping og den kan beregne relativt presist din anaerobe terskel og din antatte sluttid på de vanligste løpsdistansene.

For at disse beregningene skal bli presise er du nødt til å gjennomføre enten spesielle økter foreslått av Garmin-klokka selv, eller løpe harde intervalløkter opp mot maks. Jo mer du trener og måler desto mer nøyaktige vil klokkas beregninger bli. 

Du kan også styre mobilens musikkspiller via telefonen, men ønsker du å lagre musikk på klokka må du opp på Garmin Fenix 5 eller Garmins egen 645 Music.

Garmin Forerunner 935 gir deg antatt restitusjonstid etter treningsøkter og teller ned til når den mener du er klar for mer trening. Beregnet Vo2-max-tall oppdateres stadig etter økter uten at du trenger å gjennomføre egne tester for dette.

Klokka gir forskjellige Vo2-verdier for sykling og løping. 

Som treningsklokke er Garmin Forerunner 935 et helt klart førstevalg og den mest avanserte og brukervennlige klokka i denne testen. 

PLUSS

Lett å endre datavinduer

Gode målinger for løpstid og fysisk form

Best på håndleddspuls

Lav byggehøyde,

Lett

Lang batteritid

Kan kobles til mange tredjepartsmålere

MINUS

Høy pris

Test av Fitbit Ionic

FitBit Ionic har en imponerende skjerm med muligheter for å vise treningsfilmer. Pulsklokka fra FitBit har også god oversikt over tekstmeldinger og kalender.

FitBit Ionic pulsklokke test
ARMSKJERM: FitBit Ionic mangler en del funksjoner sammenlignet med de beste trenings- og gps-klokkene, men videotjenesten for styrkeøvelser kan være nyttig for noen.
FitBit Ionic

Pris: 2999 kroner (2018)

Vekt:  47 gram

Håndleddspuls: Ja

GPS: Ja, og GLONASS og Galileo

Skrittmåler: Ja

Søvnmonitor: Ja, men i app/nett

Pulsbelte med i boksen: Nei, kan ikke kobles med stropp

Batteri: 4 dager som smartwatch/12 timer med trening

Barometer: Nei

Musikk: Ja

Smart-funksjoner: Tekstmeldinger, gmail, nyhetsvarsel mm

ANT+: Nei

Bluetooth: Ja

Navigasjon: Nei

Berøringsskjerm: Ja

Wattmåling på sykkel: Nei

Vo2-anslag: Ja

Strava Live-segments: Nei

Måler avstand på tredemølle: Nei

Nett: FitBit

Ionic er FitBits toppmodell med en klar treningsidentitet. FitBit er mer kjent for slike silikonarmbånd med skrittelling enn avanserte pulsklokker, men de satser også på dyrere smartklokker.

FitBit Ionic er ganske elegant. Den er slank og nett og ser mer ut som en mote-klokke enn en frilufts- og treningsklokke.

FitBit Ioni har en fargeskjerm som kan vise både bilder og video. Den er av berøringsypen, men klokka har også tre knapper.

Du må likevel bruke skjermen for å velge funksjoner. Med svette på skjermen fungerer den dårlig. Under trening er pulsmålingene ganske så upresise. Det er ingen mulighet til å pare FitBit Ionic med eksternt pulsbelte.

Ønsker du å trene etter puls med fokus på soner, anaerob terskel og tilsvarende vil FitiBit Ionic være for unøyaktig i målingene. Vi savnet muligheten til å ta mellomtider under vanlig løpetrening.

LES OGSÅ: Test av Suunto 5

Intervaller må forhåndsprogrammeres og det blir dermed vanskelig å løpe naturlige intervaller i terrenget og få opp rundetider og puls for disse. FitBit Ionic har egen tredemøllefunksjon, men klarer ikke å angi verken fart eller distanse på noe presis måte underveis og i ettertid.

Tredemølla gir jo disse tallene selv, men for logging og tilhørende måling av treningsbelastning over tid er det nyttig hvis klokka kan henge med her også.

Forhåndsprogrammerte treningsprogram kommer med videoklipp for visning av øvelser. Unik og delvis nyttig funksjon, men mest for dem som kanskje ikke helt vet hvordan de skal trene fra før.

Klokkens smart-funksjoner er bra. Den har god oversikt over tekstmeldinger og kalender. Du kan lese hele meldinger på telefonen.

Du kan også koble FitBit Ionic til værtjenester og bruke den til å spille musikk som du kan lagre på klokka. Det er plass til flere hundre sanger og høretelefoner kobler du til med blåtann.

Flere av FitBit-klokkas funksjoner er avhengig av en FitBit-konto og delvis også abonnement som koster penger.

Du kan ikke bruke FitBit Ionic med tredjeparts-apper som Trainingpeaks. Klokka kan kobles opp mot Strava, men har ikke mulighet til live-segmenter.

FitiBit Ionic har en flott fargeskjerm, men treningsfunksjonene er for enkle og simple for kresne utøvere.

I tillegg er det irriterende med berøringsskjerm og en meny som ikke går rundt, slik at du må gå hele veien frem og tilbake mellom skjermene når du velger funksjoner. FitBit Ionic byr ikke på noen navigasjonsfunksjoner for å finne frem i skog og fjell. 

PLUSS

Klar fargeskjerm med filmer

Lett og liten

Enkel å bruke

Oksygenmetningsmåler

MINUS

Veldig begrensede treningsfunksjoner

Ikke Ant+

Ikke høydemåler

Ikke navigasjon

Unøyaktig pulsmåler under trening

Ikke mulig å pare med pulsbelte

Avhengig av app-kobling for godt utbytte

Test av Garmin Fenix 3

Garmin Fenix 3 er en pulsklokke med gode funksjoner til trening og tur. UTE testet Sapphire-utgaven av Garmin Fenix 3.

Garmin Fenix 3 pulsklokke
FLAGGSKIP: Garmin Fenix 3 er Garmins flaggskip
UTE_testvinner
Garmin Fenix 3

Pris: 4899 kr / Sapphire fra 6199 kr (2016)

Vekt: 86 gram *

Batteri: 16t/50t/6 uker

Nett: Garmin

* Vi testet og veide Sapphireutgaven. Standardutgaven er oppgitt til å veie 82 gram 

Forskjellen på Sapphire-utgaven og en ordinær Fenix 3 er primært glass, en del ytre detaljer og prisen.

Garmin Fenix 3 imponerer med stor skjerm, mange funksjoner og flere tilpasningsmuligheter.

Vi skulle gjerne sett at det var lettere å tilpasse skjermene, det er en god del apper/widgeter, men savner en større frihet til å få opp de dataene vi vil ha.

GPS og GLONASS sikrer at Garmin Fenix 3 finner signalet relativt raskt, nøyaktigheten er god, du kan tilpasse skjermene slik du vil ha dem, men må gjøres via pc.

Som treningsklokke har Fenix tilsvarende mange og gode funksjoner. Den måler aktiviteten din gjennom hele døgnet, teller skritt, har alt du kan tenke deg av sportsmoduser, pulsmåler, treningsveileder og mye mer.

Garmin Fenix 3 har i tillegg bluetooth-tilkobling til telefonen som gjør at du kan få melding, mail, værmelding, styre musikk osv. via klokken.

LES OGSÅ: Test av Garmin Fenix 5X+ Sapphire

Det eneste vi har å utsette på Garmin Fenix 3 er at det er litt svak belysning på skjermen, noe som gjør det vanskelig å lese av klokken uten å skru på ekstra bakgrunnsbelysning i svakt lys.

Batterikapasitet avhenger i stor grad av hvor mange av funksjonene du bruker.

Garmin Fenix 3 er kort oppsummert en bunnsolid klokke som leverer både til trening og tur.

PLUSS

Gode funksjoner til trening

Gode funksjoner til tur

Stor fargeskjerm

MINUS

Skjermen er litt vanskelig å lese i svakt lys

Begrenset mulighet til å tilpasser skjermene

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement utemagasinet.no og få tilgang til artikkelen.