Tursekk dame, herre, barn – best i test

Tursekk til fjelltur og vandring

Ryggsekke gjør det mulig å få med seg både sovepose, kokeutstyr og kanskje også telt. VI har testet både tursekker som egner seg til både dagsturer og overnattingsturer fra kjente produsenter som Fjällräven, Osprey, Mammut, Lowe Alpine og flere.

test av tursekker
TEST AV TURSEKKER: Det siste du trenger er en tursekk som gnager og som er vond å bære. Foto: Håvard Lium

Ryggsekk er løsningen når du skal bære med deg klær, mat og nødvendig utstyr. 

Vi har test av tursekker for dame, herre og barn i ulike størrelser, og deler våre råd om hva du bør tenke på før du investerer i en skikkelig tursekk.

Den nyeste testen er storsekken Sydvang Montana 85.

Det finnes et godt utvalg tursekker med muligheter for individuelle tilpasninger og gode justeringsmuligheter som gjør det forholdsvis enkelt å å få den til å sitte riktig. Samtidig er det en del forskjeller i bæresystemene, og hvor lett de lar seg justere. 

Test av tursekker 50-75 liter

• Egnet til: Dagstur, helgetur og overnattingsturer  

• Vekt: Ca. 1500-3500 kg

• Pris: 1500-5000,-

Ryggsekker i denne størrelsesklassen er det de fleste forbinder med en ryggekk til fjelltur. Med litt fornuftig pakking klarer de fleste seg med 55-65 liter på en overnattingstur med telt.

Vi har testet sekkene med et standard-kit på nært 10 kg, med typisk turutstyr for fjelltur, som en indikator på hvordan kapasiteten til sekkene er.

Det er særlig to ting som skiller sekkene fra hverandre: Noen er mest rettet mot vandring og lange etappedistanser, mens andre er mer orienterte mot alpine fjellturer der høydemeter og lav vekt teller mer. 

Testvinner ble Exped Thunder, på grunn av lav egenvekt og praktiske detaljer som er smart på tur. Denne sekken finnes i både dameversjon og for herre og ble en favoritt i begge leire.

Fjällräven Keb 55, Fjällräven Kajka 55, Osprey Ariel 55 , Lowe Alpine Cholatse (dame), Lowe Alpine Manaslu (herre) Exped Thunder, Thule Versant 50 (dame) og 60 herre og Helly Hansen Capasitor 65 (unisex) er de mest klassiske tursekkene for fottur og backpacking, med litt forskjellige løsninger, detaljer og plass-kapasitet. 

Ryggsekkene Mammut Ducan Spine (dame og herre), Salewa Alptrek Pro 60+10 (unisex) og Klättermusen Raido 55 er mer inspirert av klatresekker og har et mer alpint preg, med minimal egenvekt og færre detaljer. 

Selv om oppgitt plasskapasitet varierer forholdsvis mye fra en 50-liter-sekk til en med volum på 65 liter, er det overraskende hvor god plass 55-litersekkene har.  

Test av Thule Versant
Thule Versant har de klassiske detaljene på plass, og framstår som en et trygt og prisgunstig valg med mange gjennomtenkte løsninger.

Test av storsekker 80-130 liter 

• Langturer, overnattingsturer

• Vekt: 3-5 kilo

• Pris: 1500-6000 kroner

Selv om 20 kilo er 20 kilo uansett hvilken sekk du har kan det være stor forskjell på hvordan ryggsekken oppleves på ryggen. Storsekker har ofte høyere egenvekt, men ideelt sett plass til alt du vil ha med, og kanskje attpåtil litt reserve-plass om du må bære for flere enn deg selv.

Norrøna Para Ranger Syncron pack 120 er en solid storsekk som også blir brukt av Forsvaret.

Storsekken fra lettvektsprodusenten Stone Glacier Terminus 700 (115 L) imponerer med lav egenvekt, 1785 gram, nesten halvparten av storsekken til Norrøna.

Vi har også testet Bergans V6 Alpinist har 130 L, som har enorm lastekapasitet. Denne sekken finnes også som 110 liter.

Osprey Xenith 105 er også en bra storsekk til gunstig pris.

Sydvang Montana 85 L er budsjett-varianten, som har romslig med plass, men ikke det beste bæresystemet.  

Tursekker til barn/junior

tursekk til barn
BÆRE SELV: Når barna vil bære soveposen selv, frigir det kjærkommen plass for de voksne, uten at sekken nødvendigvis trenger å bli så tung for junior. Foto: Sandra Lappegard Wanberg

• Ca. 8-14 år

• Volum: 30-40 liter

• Vekt: Ca. 900-1400 g

• Pris: Ca. 1000-1300,-

For de aller minste barna vil barnehagesekken eller skolesekken fungere helt fint, også på tur.

Men det finnes tursekker for barn som er tilpasset små barnerygger og som kan justeres i rygglengde slik at den kan passer både seksåringen og tolvåringen.

Deuter Fox 30 liter finnes også som 40 liter, mens både Bergans Birkebeiner Jr 30 og Osprey Ace 38 oppleves vesentlig større sine 38 liter. Anbefalt fra produsentene er at barna bærer maks 10-15 prosent av sin egen kroppsvekt.

Både i Bergans og Osprey sine ryggsekker fikk vi god plass til sovepose, oppblåsbart liggeunderlag i tillegg til ekstra tøy.

Hva er viktig ved valg av sekk?   

Når du skal bære ryggsekk og gå på tur over flere dager, er det viktig at sekken passer ryggen din, og at den er komfortabel å bære med oppakning. Det er også fint om den har gjennomtenkte og praktiske løsninger som betyr noe mens du er underveis. 

test av ryggsekk 55 liter
test av ryggsekk 55 liter

Gode justeringsmuligheter gjør det enkelt å få den til å sitte riktig på ryggen, for å unngå feilbelastning. Det er en del forskjeller i produsentenes bæresystemer, for eksempel hvor lett de lar seg justere, og komprimere, slik at den ikke vingler eller gnager på ryggen. 

Vår erfaring er at det er er bedre å ha en stor nok sekk, enn en altfor liten for å unngå å måtte laste ting utenpå sekken.

Roterende hoftebelte

Tursekker som har roterende hoftebelte framstår som de beste ryggsekkene å bære og gå med over tid, synes vi. Dette kan være greit å være obs på om du har mange dager med sekk og vandring foran deg. 

Damesekk, herresekk eller unisex?

test av ryggsekk dame
TEST AV TURSEKKER: Osprey Ariel 55 dame. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

I dag er ikke vanskelig å få tak i damespesifikke tursekker. Damesekkene er ergonomisk smalere enn herresekkene og de har en litt annerledes utforming av brystreim, skulderstropper og hoftebelte, mens løsningene ellers er identiske. Avhengig av anatomi, kan kvinner også bruke herresekker og motsatt.

Av damesekker har vi test av Bergans Trollhetta V5 (75 L), Thule Versant (55 L),

Lowe Alpine Cholatse (50 L), Fjällräven Kajka 50 L og Osprey Ariel (55 L).

Hvor stor ryggsekk bør jeg ha?  

Hva du må ha med i sekken vil naturlig nok variere med hva slags type tur du skal ut på, og av årstid, terreng og distanse.

Hvis du planlegger fjelltur fra hytte til hytte, vil en sovepose kunne byttes ut med lakenpose i stedet fordi det er dyner på hytta. Men skal du på en firedagerstur i Jotunheimen eller Rondane må du være forberedt på mye vær som kan skifte fort, og ha med vann- og vindtette klær.

Vi har laget en en guide til hvordan du tilpasser tursekken slik at den sitter riktig på ryggen.  

Hvordan pakke tursekken?  

  • Det tyngste utstyret bør pakkes nærmest mulig inntil ryggen. Unngå spisse gjenstander som gnager eller klemmer mot kroppen.   

  • Prøv å få plass til utstyret i, heller enn det henger og slenger utenfor.  

  • Det som veier lite eller ingenting, som for eksempel liggeunderlag, kan godt stroppes fast på utsiden av sekken.  

Vis mer
plasskapasitet
KAPASITET: Turer som varer over flere dager krever ofte litt mer planlegging. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Alle sekkene i denne testen er tilgjengelig på det norske markedet. Prisen vil kunne variere fra butikk til butikk. Ryggsekkene er veid av oss.

OM TESTEN

Sekkene er testet ved å gå med oppakning på sti og i terrenget. Kriteriene som er vektlagt er:  

  • Bæresystem – hvor god er sekken å ha på ryggen med oppakning  

  • Justeringsmuligheter – tilpasning for ulike rygglengder, kompresjonsmuligheter etc. 

  • Volum – hvor romslig er sekken i forhold til oppgitt vekt  

  • Praktiske løsninger (plassering av lommer, muligheter for drikkesystem, regntrekk og andre detaljer)  

  • Helhet – samlet inntrykk

At alle sekker er veid og målt av oss, og vekten kan avvike fra produsentens oppgitte vekt. Sekkene er ikke vurdert på vanntetthet eller slitestyrke. 

Testen er gjennomført av utstyrsredaktør Øyvind Aas, Dag Hagen som har erfaring fra test av klatresekker og Gunhild Aaslie Soldal som har erfaring fra test av løpesekker.

En imponerende lett storsekk

Storsekken fra Stone Glacier er en romslig super-lettvekter med mulighet for å pakke mye utstyr når du trenger det. Et toppvalg for gramjegere som trenger stor tursekk.

Stone Glacier Terminus 7000
LAV EGENVEKT: Stone Glacier Terminus 7000 er en ultralett ryggsekk med plass til. det meste. Foto: Egill Danielsen
UTE_anbefaler
Stone Glacier Terminus 700

Volum: 115 L

Modell: Unisex

Vekt: 1785 gram

Pris: 9199,-

Tilbehør: Stort utvalg ekstra lommer (ikke inkludert)

Personlengde: ikke oppgitt

Levert av: gramjegeren.no

Testår: 2022

skala
9/10

Stone Glacier er en amerikansk produsent som har spesialisert seg på ultralette tur- og jaktsekker. Modellen Terminus 7000 er deres letteste sekk i forhold til volum. Hvordan klarer de å bygge en 115 liters sekk på bare 1785 gram, som attpåtil skal klare last på 70 kilo?

Sammenlignet med norske ryggsekker som Bergans Alpinist V6 og Norrøna Recon Para Ranger kan bæresystemet hos Stone Glacier virke enkelt og lite avansert. Både skulderreimer og hoftebelte er festet til sekkeryggen med borrelås, rett nok av en kraftig type. I forhold til bæresystemer av mer omfattende mekanisk type sparer dette vekt samtidig som mulighet for innstilling av rygglengde er ivaretatt. Men holder det med borrelås dersom man skal bære virkelig tunge lass? Mer om det seinere.

Litt mykt hoftebelte

Om monteringen av skulderreimer og hoftebelte er av en enkel patent, er selve rammen som stiver av ryggen av ordentlig hightech materale. Den består av to vertikale spiler ytterst samt to spiler i kryss av ryggen, alle i superlett og sterkt karbon.

Skulderreimene har god fasong, er middels stive og har ventilerende materiale på innsiden. Hoftebeltet, som finnes i tre størrelser, er mindre avstivet enn mange andre sekker som er laget for å takle tung last. I korsryggen finnes en solid pute i friksjonsmateriale som bidrar til at sekken sitter godt på ryggen.

lommer på ryggsekk
ROM FOR MER: Innvendig er det ett stort rom og to lommer. Swing-out lommer kan kjøpes ekstra. Foto: Egill Danielsen

Enkelhet fremfor alt

Foruten lav vekt er Stone Glaciers kjennetegn minimalisme. De to faktorene henger naturligvis sammen: Her er antall lommer og fiksfakserier skåret ned til et minimum for å høvle bort flest mulig gram. Dette påvirker funksjonaliteten men Stone Glacier tilbyr ulike lommer som ekstrautstyr, både til å feste utenpå og inni sekken. Tanken er at man selv skal skreddersy ryggsekken til eget behov.

I «naken» utgave har Terminus 7000 foruten lokklomme én stor og én middels stor lomme innvending til å organisere utstyret. Vi savner fravær av sidelommer mindre enn ventet fordi den ene innvendige lommen befinner seg rett innenfor den langsgående, vanntette glidelåsen. I praksis er det like lett å nå denne som med en tradisjonell, utvendig lommeløsning. Sidelommer kan kjøpes ekstra, disse fester man i kompresjonsreimene.

Vanntett materiale

Om man ikke trenger alle de 115 literne hele tiden, kan lokket tas av og toppen med snølås brettes og stroppes på en måte som gjør at det blir tett likevel. Da sparer man enda 130 gram. Lokket er forøvrig ganske lite og dekker ikke hele snølås-feltet øverst på sekken om man fyller den helt opp.

Ryggsekken er sydd i Stone Glaciers egenutviklede stoff, SG Ultra PE. Produsenten oppgir at dette er både lettere og sterkere enn Cordura 500 og dessuten helt vanntett.

Fullstendig beskyttet mot striregn blir innholdet dog ikke fordi sømmene ikke er tapet. Regntrekk finnes som ekstrautstyr, men vår erfaring er at det skal langvarig nedbør til før det blir nødvendig på denne sekken.

Rommer mye

Vi har brukt samtlige ryggsekker i denne testen med et fast kit av utstyr tilsvarende det man gjerne trenger å ha med på en flerdagers tur i fjellet:

Telt (3-persons), sovepose, liggeunderlag, pakksekk med ekstra klær, pakksekk med mat, primus med kjelesett og drivstoff, toalettsaker og drikkeflaske. 

Terminus 7000 rommer dette fint og det er fortsatt mulig å stappe inn noe utstyr.

Sekken er nytelse å bære med denne lasten som gir en totalvekt på 12,5 kilo. Vi har også prøvd med last opp mot 35 kilo og sekken er forbausende kapabel også da. Den tåler kanskje de 70 kiloene produsenten skryter av, men så tung sekk anbefaler vi ikke noen menneskekropp å bære.

Orden i sakene

For vår del utstyrte vi sekken med to innvendige «swing-out»-lommer for å holde orden i småsaker. I tillegg satte vi på en lomme for hoftebeltet, som er fin til å romme for eksempel sjokolade eller en kompakt kikkert. Med denne utrustningen, som økte sekkens vekt med 138 gram, opplevde vi tilstrekkelig gode organiseringsmuligheter.

Likevel har vi et savn: Utvendige stikklommer til drikkeflaske og til å sette fiskestangen nedi. Det kunne produsenten spandert. 

Sekken er forøvrig godt utstyrt med åtte kompresjonsreimer som naturligvis også kan brukes til å stroppe fast utstyr utvendig.

Dyr og god

Stone Glacier Terminus 7000 imponerer oss. Bak de enkle løsningene skjuler det seg høy kvalitetsfølelse og soliditet tross tynne materialer. Spenner og reimer er i toppklasse, her er det ikke snakk om at de glir en millimeter selv med tung belastning.

Rikelig med ekstra-tilbehør gir muligheter for å utstyre sekken til eget behov og til den enkelte turen. Holder man seg i skinnet her vil vekten fortsatt kunne være under to kilo.

 Å lage en 115 liters sekk som veier under 1,8 kilo er godt gjort. Skal man ha fullt utbytte av dette må man selvsagt følge opp med samme nerdete fokus på gram når man pakker sekken.

Denne ryggsekken er dyr og skal man fylle den med utstyr fra ultralight-kategorien blir det enda dyrere. For noen kan det være helt nødvendig med lavest mulig vekt for å få gjennomført turen. For andre kan det være sporten i å jakte på overflødige gram. Alle vil vi kunne glede seg over en sekk man nesten ikke merker noe til.

Stone Glacier Terminus 7000 gjør lite utav seg på en så god måte at det blir et stort pluss.

VURDERING
Bæresystem
Praktiske løsninger
Plasskapasitet
Justeringsmuligheter
Vekt
Totalinntrykk
PLUSS

Komfortabel

Ekstremt lett

Takler tung last

MINUS

Ingen stikklommer

Test av Exped Thunder 70 L

Exped Thunder 70 L er en middels stor ryggsekk for lange fjellturer. Sekken veier lite og inviterer deg til å pakke lett.

exped thunder 70 L
LETT OG STOR: Exped Thunder 70 er en middels stor ryggsekk som rommer mer enn forventet. Foto: Egill Danielsen
Exped Thunder 70

Volum: 70 L

Vekt: 1680 gram

Modell: Dame og herre

Personlengde: Produsenten oppgir kun rygglengde: 41-58 cm

Tilbehør: nei

Pris: 3 195,-

Exped

skala
8/10

Exped Thunder 70 er den sveitsiske produsenten sin største ryggsekk på det norske markedet akkurat nå. 70 liters volum er helt i nedre sjikt i vår test av storsekker, som ellers spenner helt opp til 130 liter.  Sekken finnes for både dame og herre.

Ved første øyekast ser sekken ut til å være laget i et kraftig materiale og det kjennes nesten rart å løfte den og oppdage hvor lett den er. Materialet kjennes kraftig ut å ta på også og det er heller ikke spesielt tynt. Men altså fascinerende lett.

hoftebelte exped
KOMFORTABELT FOR RYGGEN: En kraftig pute i nedre korsrygg dytter sekken ut fra ryggen. Dermed blir det få kontaktpunkter og mye luft mellom sekk og kropp. Foto: Egill Danielsen

Jakten på grammene

Exped Thunder 70 veier 1680 gram og det er lavest av alle sekkene i testen. Nærmest kommer Stone Glacier Terminus 7000 med sine 1785 gram. Den rommer betydelig mer og således mer lasteevne per gram sekk.

Likevel er Exped Thunder 70 helt i gramjeger-kategorien. Her tvinges du også til å rasjonere litt med hvor mye du tar med deg på langturen og for mange kan det kanskje være greit. For stort volum kan gjøre det fristende å ta med ting man kanskje får bruk for. Og det er mye man kanskje kan få bruk for på fjelltur. Om man vil ha lav totalvekt er det farlig å fundere for mye på slike ting. Da tar man fort for mye med seg.

Exped Thunder 50 ble testvinner da vi testet tursekker mellom 50-65 liter. Sekken ble testet i både i dame og herre.

 

Fungerer best med moderat last

Bæresystemet på Thunder-sekken bygger rundt en langsgående aluminiumsspile midt i ryggen. Øverst går den ut i T-fasong som sekkeposen henger på. Nede er den festet i senter av hoftebeltet, nederst på korsryggen. Utover denne ene spilen er det ingen avstiving av rygg eller sekkepose. Vi synes løsningen fungerer bra for last opp til rundt 20 kilo og skal du laste mer enn dette finnes det sekker som er bedre egnet. Som for eksempel Bergans Alpinist V6 Large 130L.

Særegent for Exped Thunder er en kraftig pute i bakre del av hoftebeltet. Den hviler mot nedre del av korsryggen og et par av testdeltakerne opplever den litt sjenerende. Puten i seg selv er ikke hard men spilen i ryggen er formet slik at puten trykker markant der den treffer. Løsningen holder sekkeposen ut fra kroppen og her er ingen andre kontaktpunkter mot ryggen enn hoftebeltet og området hvor skulderreimene går ned bak skuldrene. Løsningen gir mye luft mellom sekken og ryggen.

reimer
SMUD: Exped har valgt litt andre løsninger med spesielt lette, slanke reimer og spenner. Noen av spennene er av metall som låsingen av lokket. Foto: Egill Danielsen

Overraskende romslig ryggsekk

Om sekken er den minste vi tester nå, å overrasker den likevel når det gjelder lastekapasitet. Hovedrommet, som har egen lomme for drikkepose, er lett å bruke. Dette mye takket være den store frontåpningen som har to langsgående glidelåser og borrelåslukking øverst. Vi klarte å presse inn hele testkitet av utstyr i sekken uten å måtte ty til utvendige lommer for å få med alt. 

Apropos utvendige lommer: For å spare vekt har produsenten droppet vanlige sidelommer, her er kun elastiske stikklommer nederst. De fungerer bra til drikkeflaske eller til å stikke fiskestangen nedi og holde den sikret med kompresjonsreimene i siden. Sekken har også en stor elastisk lomme i fronten hvor man for eksempel kan ha dunjakken lett tilgjengelig til pausene uten å måtte åpne ryggsekken.

 

Lommer på hoftebeltet

I lokket, som slutter godt om snølås-området øverst i sekkeposen, finnes både utvendig og innvendig lomme. Lokket er hevbart og festes i fronten med noen små metallspenner av merkespesifikk type. Løsningen er annerledes det meste, men vi synes den fungerer greit så lenge man ikke er frossen på fingrene. tester nå,

Det finnes to kompresjonsreimer i hver side og løkker i bunnen av sekken til feste av utstyr. En fiffig løsning er at de nederste kompresjonsreimene kan trekkes ut gjennom bunnen av stikklommene for slik å brukes til å spenne fast for eksempel liggeunderlag under sekken. På hver side av hoftebeltet sitter en godt plassert, liten lomme med glidelås.

Oppsummert vil vi si at Exped Thunder 70 er en god lettvekter uten å bli helt minimalistisk. Sekken har gode praktiske løsninger og utmerker seg med særlig stor frontåpning. At prisen heller ikke er helt avskrekkende trekker opp. Prøv den gjerne med litt last i butikken før kjøp og kjenn etter hvordan den setter seg på ryggen. Om ikke korsrygg-puten kjennes sjenerende tror vi du vil få en god, ny turkamerat.

VURDERING
Bæresystem
Praktiske løsninger
Plasskapasitet
Justeringsmuligheter
Vekt
Totalinntrykk
PLUSS

Lav egenvekt

Prisgunstig

MINUS

Noe hard korsrygg-pute

Bæresystemet får toppscore

Norrøna Recon Para Ranger Syncron Pack en stor ryggsekk for lange turer når du trenger å ha med mye utstyr. Den er svært solid og har egentlig bare ett betydelig minus.

norrøna recon para ranger storsekk
TEST AV STORSEKKER: Norrøna Recon Para Ranger er en stor ryggsekk for lange turer med mye last. Foto: Egill Danielsen
Norrøna Recon Para Ranger Syncron Pack

Volum: 120 L

Kroppslengde: 170-200 cm

Type: Unisex

Vekt: 3820 gram

Pris: 5 999,-

Tilbehør: Svipptursekk (sidelommene)

Levert av: Norrøna

Testår: 2022

skala
9/10

Norrøna Recon Para Ranger 120 liter Syncron Pack er den ene av Norrøna sine to toppmodeller blant storsekker.

Det som skiller Para Ranger-modellen fra Norrønas Recon 125 L Synkroflex Pack er et noe lettere bæresystem enn brorens pakkrammesystem. 

roterende hoftebelte
SÆREGENT HOFTEBELTE: Dette hoftebeltet skiller seg fra alle de øvrige testsekkene med at det er festet mot sekken i senter av beltet. Dermed beveger det seg lett i takt med kroppens bevegelser. Foto: Egill Danielsen

Para Rangers bæresystem er bygget rundt en cirka fem centimeter bred, midtstilt skinne i ryggen. Hoftebeltet er festet i denne på kun ett punkt, i senter av beltet. Øverst i ryggen går skinnen ut i nær hele sekkens bredde og danner dermed en T-formasjon.

Løsningen med hoftebeltets festepunkt er det som skiller denne sekken aller mest fra andre fordi det gir beltet mulighet til å svinge og følge kroppens bevegelser helt fritt. 

Under testing av storsekker har samtlige ryggsekker blitt testet med et fast kit av utstyr som man man gjerne trenger å ha med på en flerdagers tur i fjellet: Telt (3-personer), sovepose, liggeunderlag, pakksekk med ekstra klær, pakksekk med mat, primus med kjelesett og drivstoff, toalettsaker og drikkeflaske.

Uvant følelse blir til godfølelse

Helt i starten opplever vi det som uvant og som at denne sekken er noe vanskeligere å balansere enn sekker der hoftebeltet sitter fast mot hele bredden av sekkeryggen. Etter ti minutter på stien forandrer opplevelsen seg til en positiv opplevelse av mer bevegelsesfrihet enn vi er vant til med tung sekk på ryggen. Etter flere turer, både på ski og på barmark er inntrykket at dette er en absolutt god løsning som kanskje sparer nedre del av ryggen for belastning.

To hovedrom med frontåpning

I Norrøna-sekken er det god plass til dette og utstyret er lett å komme til via separate frontåpninger til begge hovedrommene. Man kan også komme til fra toppen av sekken, på tradisjonelt vis.

Sekken er utstyrt med to hovedrom, et nedre og et øvre. Det øvre er størst og skilleveggen mellom dem kan åpnes med glidelås. I det nedre rommet få teltet og maten god plass. Det øvre rommer resten og vi trenger ikke ta i bruk sidelommer for å få plass til utstyret. Også i hovedrommene er det plass til litt mer bagasje.

turutstyr langtur
PLASS TIL ALT: Norrøna-sekken rommer lett test-kitet av utstyr og mer til. Foto: Egill Danielsen

Relativt enkel å justere

Para Ranger har tilstrekkelig med kompresjonsreimer og muligheter for å henge utstyr utenpå sekken. Selv om den slett ikke er en minimalistisk tursekk, har den færre ekstra lommer og fiksfakserier enn mange av de øvrige storsekkene. Det er kanskje like greit om man synes ekstra dilldall er like mye til plage som til nytte.

Både lokket og sidelommene kan taes av og sistnevnte kan også kobles sammen til en svipptursekk på 16 liter. Lokket har både utvendig og innvendig lomme. Sekken har god løsning for drikkesystem med en egen lomme til vannpose og gjennomgang for slange.

De godt polstrede men likevel slanke skulderstroppene er behagelige og fordeler vekten jevnt. Rygglengden er tilpasset personer fra 170 til 200 centimeters høyde. Den er forbilledlig lett å justere ved hjelp av en knapp og gode klikkpunkt.

Vi opplever at sekken er best tilpasset menn, men at damer også kan bruke den om kroppslengden er mellom 170-200 cm.

Kraftig – og litt tung

Norrøna Recon Para Ranger er en ordentlig kraftig sekk som også brukes av Forsvaret. Sekken har egentlig bare ett minus og det er noe høy egenvekt. Skal man laste mye betyr kanskje ikke et kilo egenvekt til eller fra så mye men er du gramjeger som pakker lett, finnes det mer egnede alternativer.

Dersom du ønsker en røff og romslig ryggsekk som tåler mye er denne Norrøna-sekken et supert valg.

VURDERING
Bæresystem
Praktiske løsninger
Plasskapasitet
Justeringsmuligheter
Vekt
Helhet
PLUSS

Komfortabel

Solide materialer

Takler svært tung last

MINUS

Høy egenvekt

Test av Sydvang Montana Vandresekk 85 liter

Sydvang Montana er en rommelig ryggsekk med mange praktiske løsninger. Dessverre har den en svakhet som går ut over totalkarakteren.

Sydvang Montana vandresekk (85 L)

Kategori: Storsekk

Volum: 85 liter

Tilbehør: svipptursekk (lokket) og regntrekk

Vekt: 2580 gram

Personlengde: 160-190 centimeter

Pris: 1599,-

Leverandør: Fjellsport.no

Testår: 2023

skala
6/10

Sydvang er Fjellsport sin egen merkevare og befinner seg i den rimeligere enden av prisskalaen. Med ryggsekken Sydvang Montana tilbyr leverandøren et produkt som egner seg for overnattingsturer. Sekken finnes enten med 65 eller 85 liters volum. 

Vi har brukt sekken blant annet til telttur i fjellet og til det fungerer mye veldig bra. Sekken trives godt med en last på 15-20 kilo og sitter da komfortabelt på ryggen og hoftene. Mykt hoftebelte og relativt enkel konstruksjon gjør at vi ville sett på andre sekker dersom behovet er virkelig tung transport. 

Hvor mye er det plass til i sekken?

Lasteevnen til Sydvang Montana 85 l er god. Den rommer greit testkit-et vårt som består av telt, sovepose, liggeunderlag, samt pakkposer med klær og kokeutstyr. Sekken har to hovedrom med glidelåsavdeler, u-formet frontåpning og rulletopp under topplokket. Det nedre hovedrommet rommer greit et lite telt og en sovepose, mens resten får plass i det øvre rommet som kan utvides ganske mye i høyden.

turutstyr langtur
TEST-KITET: telt, sovepose, klær i pakkpose og ellers det man trenger for en overnattingstur. Denne sekken rommer det greit. Foto: Egill Danielsen

Gode praktiske løsninger

Vi liker stor frontåpning på ryggsekker fordi det gir rask oversikt over innholdet. På denne sekken er den noe tungbrukt og fungerer som en stor «flapp» som dekker mye av fronten og festes med spenner i tillegg til den u-formede glidelåsen. Vi opplever også at reimene til topplokket kommer i veien når fronten skal åpnes. Det blir her ganske mange operasjoner som må gjøres før man kan åpne fronten. 

Sekken har til sammen åtte smårom, både utvendige og innvendige. De fleste har glidelås for sikker lukking. I tillegg finnes det to gode stikklommer nederst på sidene. De fungerer supert til drikkeflaske og kompresjonsreimen litt lenger opp på siden holder fiskestangen godt på plass. Denne sekken har innvendig oppheng for drikkepose og en godt plassert gjennomføring for slange. 

Sydvang-sekken har dessuten mange opphengsmuligheter både i form av D-ringer, molle-hemper og strammereimer. En praktisk egenskap vi generelt har blitt veldig glad i er lommer på hoftebeltet. Det er supert å kunne nå lommekikkerten eller litt nøtter og sjokolade uten å måtte ta sekken av ryggen. På denne ryggsekken finnes to slike lommer og de fungerer bra.

Ryggsekken har også et avtakbart regntrekk plassert i et eget rom i bunnen.

Lett å justere

Hjertet i bæresystemet er to langsgående aluminiumsskinner i ryggen. Med godt tilstrammet hoftebelte overfører disse mye av sekkens vekt til dette området og skåner skuldre og rygg. 

Bak en glidelås mellom skulderreimene finnes enkel tilgang til å justere rygglengden. Justeringen fungerer godt i praksis og justeringsmonnet skal dekke personlengder fra 160 til 190 centimeter. Undertegnede tester måler 188 på strømpelesten og opplevde at sekken passet fint. 

Det er lett å finne ut hvordan rygglengden kan justeres. Når man løfter polstringen mellom skulderreimene åpenbares en krok og en rad med hemper den kan festes i. Ved å variere festepunktet kan lengden varieres fra 43 til 56 centimeter, noe som bør passe de fleste kvinners rygglengde. I herreversjon kan lengste rygglengde økes til 60 centimeter.

Ganske myke reimer

85-litersversjonen som vi har testet, har skulderreimer med ganske gjennomsnittlig plassering. Sekken vil trolig kunne brukes både av kvinner og menn, så lenge man ikke er alt for smal over skuldrene.

Både skulderreimer og hoftebelte har mindre avstiving enn en del andre sekker vi har testet, noe som understreker at dette ikke er et hardcore pakkesel. 

Skulderreimene blir slakke

Alt i alt er dette en likandes sekk til en pris som er overkommelig for mange. Da er det skuffende at vi på vår langtur oppdager et lyte ved sekken: Gradvis mens vi går, løsner strammingen av skulderreimene. Vi opplever å måtte dra dem til 3-4 ganger i timen.

Her er det noe med kombinasjonen av reimens materiale og selve spennen som ikke fungerer optimalt. Vi opplever heldigvis ikke samme problemet med hoftebeltet hvor det meste av bæringen skjer. 

Problemet ødelegger ikke turen, men det er irriterende. Det fører til at sekkens stabilitet gradvis svekkes frem til du oppdager det og igjen må dra til reimene. Det gjør også at denne ryggsekken kanskje ikke er et førstevalg om man skal gå langt.

At bæresystemet får litt svak delkarakter skyldes i stor grad dette problemet.

VURDERING
Bæresystem
Praktiske løsninger
Plasskapasitet
Justeringsmuligheter
Vekt
Helhet
PLUSS

Mange praktiske løsninger

Behagelig ved moderat last

MINUS

Skulderreimer blir slakke

Ikke for de tyngste børene

Test av Bergans Trollhetta V5 W 75

Bergans Trollhetta V5 er en 75-liters stor ryggsekk som takler lett til middels tung bør. Vi har testet den i dameutgave.

Bergans Trollhetta V5 75 L
SEKK MED EKSTRA SEKK: Bergans Trollhetta V5 75 L klarer akkurat å få plass til utstyrskitet som alle tursekkene i testen ble testet med. Vi måtte ty til svipptursekken som ekstralomme for å få plass til alt. Foto: Egill Danielsen
Bergans Trollhetta V5 W 75 L

Volum:: 75 liter (finnes også i 95 L)

Til: Dame og herre

Lengde: Bergans oppgir kun rygglengde: 43-56 (dame), 43-60 cm (herre)

Vekt: 2410 gram

Tilbehør: svipptursekk og ekstra spennreimer

Pris: 3700,-

Nett: bergans.no

 

skala
8/10

Bergans anbefaler at denne sekken brukes med last opptil 30 kilo. Anbefalingen er altså makslast og det er på sin plass å nevne dette. Vi synes ryggsekken er best opp til 25 kilo, i hvert fall når vi tester dameversjonen.

Lastekapasiteten til Trollhetta V5 W 75 er god til å være en 75-liters sekk. Særlig trivelig blir den om man liker en ryggsekk med stor, U-formet frontåpning. Denne løsningen gjør det lett å få utstyret på plass i sekken og god oversikt når man underveis på turen åpner den for å finne for eksempel varm jakke til pausene.

tilleggssekk
DEN LILLE EKSTRA: Avtakbar sekk for toppstøt eller en liten ekstratur fra teltleiren. Foto: Egill Danielsen

Lett ryggsekk å justere

Bæresystemet som Bergans kaller «Spine2», bygger rundt en rektangulær ramme som sekkeposen er sydd fast rundt. Spilene i rammen er tynne og lette og vitner om at dette er en sekk som er laget for betydelig lettere vekter enn storebroren Bergans Alpinist V6.

Hoftebeltet er et stykke på vei bevegelig rundt sin egen akse, men har ikke på langt nær så mye sving som for eksempel Norrønas Synkron-system. 

Det er lett å finne ut hvordan rygglengden kan justeres. Når man løfter polstringen mellom skulderreimene åpenbares en krok og en rad med hemper den kan festes i. Ved å variere festepunktet kan lengden varieres fra 43 til 56 centimeter, noe som bør passe de fleste kvinners rygglengde. I herreversjon kan lengste rygglengde økes til 60 centimeter.

test av bergans V5 57 l
TILPASSET DEG: Rygglengden justeres ved å variere hempens plassering i molle-løkkene. Foto: Egill Danielsen

Lett til middels tung last

75 liters lastvolum harmonerer godt med sekkens evne til å bære vekt. Test-kitet som tilsvarer utstyr for en flerdagerstur i norske sommerfjell, gir en totalvekt på drøyt 13 kilo. Med denne lasten kjennes den veldig god på ryggen. Det oppleves lett å fordele vekten mellom hoftebeltet og skulderreimene.

turutstyr langtur
PLASS TIL ALT: Norrøna-sekken rommer lett test-kitet av utstyr og mer til. Foto: Egill Danielsen

Vi ville ikke vært bekymret for litt tyngre utstyr, så lenge det får plass i hovedrommet. Utenfor det rommet finnes lokket med to utvendige og én innvendig lomme som også har festepunkt for nøkkelknippe. I tillegg finnes to dype stikklommer på sidene hvor man trygt kan plassere drikkeflaske – eller fiskestang om man sikrer den med de gode kompresjonsreimene. Tradisjonelle sidelommer mangler, produsenten tilbyr i stedet en svipptursekk som festes utenpå sekkeposen og dermed erstatter volumet til to typiske sidelommer.

 

Lettbrukt hovedrom

Vi er generelt glad i frontåpning fordi det letter både pakking av innholdet – og aller mest fordi det gir rask og god oversikt når du trenger å hente ut spesifikt utstyr i pausene underveis. Den U-formede åpningen er kjapp å åpne med glidelåser som løper lett. I hovedrommet finnes også en stor glidelås-lomme. 

Trollhetta V5 har rikelig med kompresjonsreimer og utvendige festemuligheter. Med sekken følger to universale, ekstra reimer som kan brukes til å spenne fast alt fra snøspade til liggeunderlag på utsiden.

Til damene

Denne damesekken som vi har testet, har forholdsvis smalt plasserte skulderreimer. De kvinnelige test-deltakerne synes de ligger fint og passe mykt, mens den mannlige deltakeren gjerne skulle sett både skulderreimer og hoftebelte var litt stivere, særlig når lasten nærmer seg de 30 kiloene som Bergans mener sekken tåler.

Tross dette vil vi si at Bergans Trollhetta V5 er en veldig god ryggsekk for middels tunge bører, til overnattingsturer og helgeturer. Særlig utmerker den seg med sin lettlastethet og gode praktiske egenskaper. At svipptursekken har en godt synlig plassering og er lett å ta av og på, borger for fine opplevelser også når man kjenner trang til å ta en liten halvdagstur bort fra basecamp.

VURDERING
Bæresystem
Praktiske løsninger
Plasskapasitet
Justeringsmuligheter
Vekt
Totalscore
PLUSS

Stor frontåpning gir oversikt

Behagelig ved normalt tung last

MINUS

Litt myke skulderreimer

Test av Osprey Ace 38

Osprey Ace 38 er en tursekk for barn/junior som har mange justeringsmuligheter og praktiske løsninger. Denne ryggsekken fungerer godt til de større barna som skal ha med seg mye.

Osprey Ace 38 har god plass til utstyr for de lengre turene, men kan også komprimeres når behovet for plass er litt mindre.
Osprey Ace 38 har god plass til utstyr for de lengre turene, men kan også komprimeres når behovet for plass er litt mindre.
Osprey Ace 38

Pris: 1599 kr
Vekt: 1220 g
Liter: 38 l og 50 l
Brukerhøyde: 28 cm – 38 cm
Regntrekk: Ja
Drikkesystem: Ja 
Mål: 64x38x27 cm 

skala
9/10

Osprey Ace 38 er laget for barn mellom 8-12 år, og har et godt AirScape bæresystem. Dette gir god bærekomfort med mye polstring i skulderstroppene, og gode justeringsmuligheter på rygglengden. Dermed har barnet en sekk som kan passe i mange år fremover. 

Sekken har avtagbart topplokk med to lommer, frontlomme og sidelommer i stretchnetting, egen inngang til hovedrommet fra bunnen, med mulighet for en skillevegg for soveposen. 

Osprey Ace 38 har romslig plass, med gode løsninger for å få med det man trenger.
Osprey Ace 38 har romslig plass, med gode løsninger for å få med det man trenger.

Kompresjonsstropper på sidene gjør at du kan justere størrelsen om du ikke trenger den helt full, eller du kan ha med deg liggeunderlag av den større typen. Hoftebeltet har lommer som ble tatt godt i mot av testerne med mye tursnop på lur, og det er av typen Fit-on-the-Fly, som gjør at det enkelt å stramme til. 

Rygglengden på Osprey Ace kan reguleres, slik at sekken kan vokse med barnet og brukes i mange år til barna er blitt langt ut i ungdomsalder. Det er derimot ikke det enkleste å justere for de minste, men dette er en tilvenningssak. 

Med snølås og hevbart topplokk kan plassen utvides enda mer ved behov.
Med snølås og hevbart topplokk kan plassen utvides enda mer ved behov.

Osprey Ace har en brystreim med nødfløyte, isøksfeste, avtagbare fester til liggeunderlag på utsiden, og den er klargjort for drikkesystem. I tillegg har den feste for ski og staver, solide metallspenner, og en ekstra stor åpning med glidelås. Spennene er store og solide, og enkle å ta av og på. Om du trenger ekstra plass, kan du fint få plass til jakka på toppen ved å heve topplokket, og rulle opp ekstra plass fra toppstrammingen. 

Sekken oppleves som at den er av god kvalitet, og er laget for å kunne tåle opp mot 10 kilo på ryggen. Underveis på turen sitter sekken stabilt på ryggen, med god bredde på skulderstroppene og mye polstring. De sitter heller ikke for tett, slik at det er fare for å få gnagsår på halsen. 

Bæresystemet gjør at barnet har god lufting i ryggen, samtidig som sekken sitter godt på ryggen.
Bæresystemet gjør at barnet har god lufting i ryggen, samtidig som sekken sitter godt på ryggen.

For de minste testerne oppleves denne litt for stor. Når den er fylt opp blir den også litt i veien for bakhodet på de under 140 cm. For de minste barna vil også 1220 gram være litt i det meste laget, når man i tillegg skal ha med seg sovepose og andre ting. For tiåringen og langt opp i ungdomsalder, vil dette derimot være en god sekk, som gir deg romslig med plass til det man måtte trenge for overnattingsturer.

VURDERING
Bærekomfort
Smarte løsninger
Brukervennlighet
Justeringsmuligheter
Totalt
PLUSS

Romslig

God lufting i ryggen

Gode justeringsmuligheter

Ekstra plass under topplokket med snølås

MINUS

Ikke den enkleste justeringen av rygglengde

Litt stor for de laveste barna

Høy egenvekt

Test av Bergans Birkebeiner Jr 30 l

Juniorsekken til Bergans, Birkebeiner 30, er romslig i størrelsen og har lav egenvekt. Det gjør at dette er sekken som foretrekkes til de litt lengre turene for både de minste og større barna.

Bergans Birkebeiner Jr 30 lar barna bære noe av utstyret selv, noe som gir både mestringsfølelse – og bedre plass i fulle voksensekker.
Bergans Birkebeiner Jr 30 lar barna bære noe av utstyret selv, noe som gir både mestringsfølelse – og bedre plass i fulle voksensekker.
Bergans Birkebeiner Jr 30

Pris: 1400 kr
Vekt: 910 g
Liter: 30 l og 40 l
Brukerhøyde: 116-152 cm 
Mål: 84x31x24
Regntrekk: Ja
Drikkesystem: Nei

Testår: 2021

skala
9/10

Bergans Birkebeiner 30 l er den letteste sekken i denne testen, og det settes pris på av de minste testerne. Her får de plass til test-kitet, samtidig som det oppleves noe lettere på ryggen enn de andre sekken.

Ryggjusteringen er utstyrt med QuickAdjust II, som gjør det enkelt å justere den kortere eller lengre i ryggen, ved hjelp av en borrelås. Sekken stives av med en ramme i fjærstål, den har regulerbare skulderreimer, og et hoftebelte som avlaster vekten. Spennene på sekken er gode og enkle å få av og på, selv for de minste. 

Bæresystemet på Bergans Birkebeiner Jr er lett å justere ved hjelp av borrelås.
Bæresystemet på Bergans Birkebeiner Jr er lett å justere ved hjelp av borrelås.

Topplokket har to utvendige romslige lommer, som gjør det enkelt å få tak i småting. Det er to store meshlommer på sidene, og sekken kan åpnes fra toppen, med snølås som er enkel å få opp. Dette gir også mer plass om det trengs, kombinert med et topplokk som kan heves. 

Snølås og hevbart topplokk er lurt for å få med litt ekstra når det trengs.
Snølås og hevbart topplokk er lurt for å få med litt ekstra når det trengs.

Hovedrommet er todelt, med en skillevegg som gjør at du kan ha eksempelvis soveposen nederst i et eget rom. Det er også to utstyrsreimer på undersiden av sekken, som lar barnet ha med liggeunderlag uten at det blir i veien på sidene. 

Bergans Birkebeiner blir forholdsvis lang når den er full, men selv de minste syntes det var  ok å bære den likevel.
Bergans Birkebeiner blir forholdsvis lang når den er full, men selv de minste syntes det var ok å bære den likevel.

Bergans Birkebeiner Jr er en sekk som fungerer for de minste ned i seksårsalder, om du ikke fyller den for full. Samtidig er den god å bære med litt mer vekt, og den er enkel å tilpasse til de større barna. 

Sekken finnes i fem ulike farger.

VURDERING
Bærekomfort
Smarte løsninger
Brukervennlighet
Justeringsmuligheter
Totalt
PLUSS

Romslig og med lav egenvekt

Toppåpning med snølås

hevbart topplokk

MINUS

Ingen spesielle

Test av Deuter Fox 30 tursekk

Med godt polstrede skulderstropper, og passelig størrelse for en dagstur, er Deuter Fox 30 et godt valg spesielt for de mellomstore barna.

Sammenlignet med skolesekken, ble Deuter satt vesentlig pris på i "bære tunge skolebøker-testen".
Sammenlignet med skolesekken, ble Deuter satt vesentlig pris på i "bære tunge skolebøker-testen".
Deuter Fox 30

Pris: 1299 kr
Vekt: 1150 g
Størrelse: 30 l og 40 l
Regntrekk: Nei
Drikkesystem: Ja
Mål: 60x24x22 cm

skala
8/10

Deuter Fox 30 l har opplegg for drikkesystem, gode kompresjonsstropper, utstyrsløkker i hoftebeltet, og åpning til hovedrommet fra bunnen. I topplokket er det en ekstralomme for verdisaker og småting, og det er i tillegg en nødfløyte på bryststroppen. 

–      Ah, massasje i ryggen! 
–      Denne var supergod!

Testerne er enige i at den myke polstringen er meget behagelig å ha på. Sekken passer fra seks års-alder og oppover, med en enkel justerbar rygglengde fra 25,5 cm til 43 cm. 

Juniorsekken Deuter Fox 30 har flere gode løsninger, som egen inngang fra bunnen av sekken.
Juniorsekken Deuter Fox 30 har flere gode løsninger, som egen inngang fra bunnen av sekken.

Denne sekken har de samme detaljene som tilvarende sekk for voksne, og med den samme kvaliteten. Sekken oppleves å ha høy slitestyrke, og god kvalitet i alle ledd. Den justerbare ryggen gjør at sekken kan brukes i mange år, og den passer både til seksåringen og ti-åringen, men den vil nok være litt liten for større ungdom.

Sekken har også festemuligheter for ski, staver og isøks. Når ungene begynner å bruke dette, burde man nok heller gått for en 40 liter, da 30 liter oppleves som litt liten. Her er det fast lokk på toppen, og ingen ekstra snølås, noe som gjør at det er fullt når det er fullt. 

Deuter Fox 30 l har litt små klips, men de er ikke vanskelige å få av for små hender. Sidelommene blir litt bortgjemt om kompresjonsstroppene er brukt til eksempelvis et større liggeunderlag, og når sekken er full i hovedrommet vil også sidelommene ha plass til vesentlig mindre.  

Etter flere tester med forholdsvis tung sekk på ryggen til åtte-åringene, var det enighet om at denne satt godt på ryggen, og hoftebeltet avlaster godt underveis på turen. 

Et godt polstret bæresystem som ble satt pris på av testerne.
Et godt polstret bæresystem som ble satt pris på av testerne.

Størrelsen er med på å gjøre at den ikke er veldig irriterende i bakhodet når den blir for full, men dette henger også sammen med at topplokket legger seg litt bakover på sekken. 

30 l er med på avverge at sekken blir for tung og full for de minste, men den blir også i knappeste laget når barna blir litt større, eller om det skal være plass til sovepose. Dette er derimot en fin størrelse for en dagstursekk. 

VURDERING
Bærekomfort
Smarte løsninger
Brukervennlighet
Justeringsmuligheter
Helhet
PLUSS

God å bære

Godt hoftebelte

MINUS

Oppleves som litt liten

Topplokk som ikke kan heves

Ingen snølås

Test av Exped Thunder 50 L ryggsekk (herre)

Exped Thunder er en lett og allsidig tursekk som kommer i både herre- og dameversjon, og med lav vekt som gjør den aktuell for mange fotturer i fjellet.

TEST AV TURSEKKER: Exped Thunder 50 liter (herre)
TEST AV TURSEKKER: Exped Thunder 50 liter (herre)
UTE_best_i_test
Exped Thunder 50 L

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Anbefalt maksvekt: 24

Mål: 75 × 33 × 25 cm  

Størrelser: 50 L (finnes også i 70 L) 

Vekt: 1600 g 

Pris: 2999,- 

skala
9/10

Sveitsiske Exped begynte med telt og soveposer, men har utviklet seg med å lage mye bra utstyr for tur og friluftsbruk, og tursekkene bærer preg av gjennomtenkte løsninger og en «less is more»-filosofi.  

Utemagasinet fikk teste Exped Thunder 50 L, i både herre- og dameversjon.

Disse sekkene har helt identiske løsninger, og som bare skilles fra hverandre ved at damemodellen har litt smalere skulderreimer og at det er ulik farge i rygg- og hoftepolstringen.  

Bæresystemet har roterende hoftebelte og polstring i rygg og ved hofte.

Sekken er laget i vanntett og øko-sertifisert materiale (2500 vannsøyle). Regntrekk følger med. 

exped hundre 50 l bæresystem
exped hundre 50 l bæresystem

Thunder har inngang fra toppen og i frontpartiet, som gir enkel tilgang til det som er i sekken. I tillegg er det romslige mesh-lommer i front og på sidene, som gir lett tilgang når du går, uten at du trenger å ta av deg sekken for å komme til disse.  

De godt plasserte lommene gjør det også lett å organisere utstyret du har mer eller mindre bruk for underveis.  

Det er er enkelt å justere og tilpasse sekken til ønsket rygglengde. På Exped Thunder vil det være særlig viktig, ettersom polstringen er ganske fast og sekken kan bli ubehagelig om du ikke treffer riktig.  

Det er god lufting i ryggen, som ofte er et poeng på sommerdager med oppakning, og sekken oppleves som en av de aller beste å bære i denne testen.  

Det er enkelt å justere skulderreimer og hoftebelte underveis.   

Exped thunder 50 l herre
Exped thunder 50 l herre

Standardkitet fikk vi fint plass til, og sidereimer gir mulighet til å feste for eksempel liggeunderlag og/eller telt. Lommene på hoftebeltet har god plass til mobiltelefon eller andre småting.  

Exped Thunder er en tiltalende sekk som har god plass til det vesentligste, og som avlaster ryggen godt når man går med oppakning.  

Denne modellen kommer også i 70 liter.    

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

God å bære

God lufting i ryggen

Praktiske lommer

Lett

MINUS

Ingen nevneverdige

Test av Fjällräven Keb 52 L ryggsekk (herre)

Fjellreven Keb er en slank og god sekk å gå med, og en tursekk som egner seg når du ikke trenger å bære så mye.

fjellrävän keb 52
TEST AV TURSEKKER: Fjällräven Keb 52 liter.
FJÄLLRÄVEN KEB 52

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 62 x 26 x 21 cm 

Størrelse: 52 L (finnes også i 72 L) 

Pris: 3699,- 

Vekt: 2405 g 

Farger: Blå, svart, grønn (herrer) 

skala
8/10

Fjällräven har mange tursekker i ulike størrelser og varianter. Keb-serien er beregnet på de lettere turene og med mer tekniske finesser.

Fjällräven Keb 52 L kommer i både herre- og dameversjon, vi har testet herremodellen. På Keb-sekken har Fjällräven benyttet sitt egenpatenterte G-1000 Heavy Duty Eco-materiale, i resirkulert polyester og økologisk bomull. Bunn og sider er forsterket i vanntett, resirkulert nylon (Bergshell).  

Karakteristisk for Fjällräven-sekkene er rammeverk i tre. Bruk av trerammer reduserer visstnok Co2-utslippet til Fjällräven med 90 prosent. Trespilene kan enkelt skiftes ut, som en del av miljøprofilen til Fjällräven. 

Bæresystemet er enkelt å justere til ønsket lengde. Hoftebeltet har lommer på begge sider. I tillegg til hovedrom, har sekken inngang nedenfra. Den har flere små og praktiske lommer plasser på ulike steder. Det er lett å komme til sidelommene uten at man trenger å ta sekken av. 

Topplokket har to atskilte lommer.  

test av fjellreven keb 52
test av fjellreven keb 52

Fjällräven Keb 52 er en av de minste sekkene i denne testen når det kommer til plass og volum. Derfor kan den oppleves litt trang å pakke sammenlignet med for eksempel Osprey Ariel og Lowe Alpine sine løsninger. 

Vi får nesten plass til hele standardkitet, men har da lite plass igjen til for eksempel mat og annet, sammenlignet med for eksempel Exped Thunder, som også er en 50-literssekk. 

test av fjellreven keb 52
test av fjellreven keb 52

Til gjengjeld er Keb 52 svært god å bære, og sekken fordeler vekten på en måte som avlaster ryggen godt. Det er kun plassbegrensninger som gjør at denne sekken ikke får høyere totalscore i denne sammenlignende testen.

I forhold til for eksempel Fjällräven Kajka som har plass til nærmest alt, og som også er med i denne testen, er Keb en mer minimalistisk og lettere sekk.  

Hvis du skal på turer der du uansett ikke trenger plass til telt og turkjøkken, men er en erfaren vandrer på jakt etter en lett og god sekk å bære, så vil Fjällräven Keb 52 være et godt alternativ.

Denne modellen kommer for øvrig også i 72-liter som både herre- og dame-sekk.  

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Bærekomfort, gode lommer og løsninger

MINUS

Litt smal, ikke blant de romsligste

Test av Thule Versant 50 L ryggsekk (dame)

Thule Versant 50 L er en gjennomtenkt tursekk for damer. Den har solid bæresystem og flere praktiske løsninger for fotturer og overnattingsturer.

test av Thule Versant dame 50
TEST AV TURSEKKER: Thule Versant 50
UTE_mest_for_pengene
Thule Versand 50 L

Størrelse: 50 L (kommer også i  60 liter) 

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 69 x 38 x 34 cm

Farger: Blågrønn 

Pris:  1899,- 

Vekt: 1730 g  

skala
8/10

Svenske Thule er mest kjent for skibokser og multisportvogner, men de har også sekker i en rekke varianter og størrelser for aktive friluftsfolk.

Thule Versant 50 L sitt bæresystem er identisk med herremodellen; solid polstring i ryggen, men uten roterende hoftebelte, som ofte er en fordel i ulendt terreng.

 

Sekken er inndelt med flere rom, og en u-formet glidelås-tilgang i fronten, som gir inngang til alt innholdet på samme måte som en koffert.

Det er et eget rom med glidelås nederst for sovepose eller annet, og romslige hoftelommer på begge sider av sekken. 

Thule Versant 50 L dame
Thule Versant 50 L dame

Topplokket kan gjøres om til skulderveske (sekk), med bruksanvisning på innsiden av topplokket, og en snølås som dekker sekken uten topplokk. 

Sekken er videre utstyrt med sidelommer og festeløsninger for isøks eller gåstaver. 

test av Thule Versant dame
Thule Versant har de klassiske detaljene på plass, og framstår som en et trygt og prisgunstig valg med mange gjennomtenkte løsninger.

Thule Versant har de klassiske detaljene på plass, og framstår som en et trygt og prisgunstig valg med mange gjennomtenkte løsninger. 

Vi får greit plass til standard-kitet vårt i denne sekken, som volummessig er av de mindre sekkene i denne testrunden, men vi ville nok vurdert å gå opp en størrelsesklasse om vi også skulle hatt plass til for eksempel mat for flere dager.  

Sekken er god å bære, og minner om Lowe Alpine Cholatse og Osprey Ariel i framtoningen. 

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Bæresystem, praktiske løsninger, gode lommer

MINUS

Ingen nevneverdige

Test av Osprey Aether 60 L ryggsekk (herre)

Osprey Aether er en anvendelig og god ryggsekk som har rom til det mest vesentlige når du skal på tur over flere dager.

osprey aether 60 L
TEST AV TURSEKKER: Osprey Aether 60 L ryggsekk (herre)
Osprey Aether 60

Størrelse: 60 L 

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 83 (L) x 39 (B) x 31 (D) cm

Farger:  Svart, blå, mørk grønn 

Vekt: 2530 gram 

Pris:  1760,-

skala
8/10

Ryggsekk-giganten Osprey har et enormt utvalg av ulike ryggsekker i ulike størrelsesklasser.

Osprey Aether er en videreutvikling av den populære storsekken Osprey Xenit, og er beregnet på ukesturer eller helgeturer når du trenger å ha med deg en del utstyr.  

Funfact: Denne sekken blir å se i neste sesong av 71 grader nord.

Bæresystemet på Osprey Aether er basert på Osprey sitt egenpatenterte ryggsystem og hoftebelte. Ryggpanelet er polstret og har fjærnettingsområde i korsryggen, som støtter og avlaster ryggen. 

Sekken har flere tilgangspunkter, inkludert en J-formet glidelås-inngang i front inn til hovedrommet på sekken. Den er utstyrt med et eget soveposerom med vid glidelåsåpning nederst og innvendige skiller. Topplokket har flere lommer og er avtakbart.   

Andre finesser er integrert regntrekk, festepunkt for vandrestaver, isøksfester, kompresjonsreimer og flere tilgangspunkter gjør det mulig å bære utstyret slik du vil.  

osprey aether 60 l
osprey aether 60 l

Kapasiteten til Aether AG 60 er stor, og framstår blant de romsligste i testen, som gjør det mulig å enkelt bære mye utstyr på lengre turer. 

Det var ingen problemer å få plass til standard-kitet vårt, og enda hadde vi litt plass til overs. Det er også lett å få tilgang til innholdet i sekken.  

Aether kan oppleves som litt trang å pakke, særlig mot slutten på grunn av en avstivet bøyle nær toppen. Noe stort problem er det imidlertid ikke.

Sekken har ok lommer på hoftebeltet, og mange rom og lommer å pakke i.  

osprey aether 60 l
osprey aether 60 l

Alt i alt en romslig, solid og prisgunstig tursekk for herrer. Dameversjonen av denne sekken blir Osprey Ariel.  

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Romslig, god å bære

MINUS

Ikke blant de letteste

Test av Lowe Alpine Cholatse 50 L ryggsekk (dame)

Lowe Alpine Cholatse 50 L er en praktisk og anvendelig tursekk for damer, som egner seg til fotturer i fjellet, med eller uten overnatting.

Lowe Alpine Cholatse 50
TEST AV TURSEKKER: Lowe Alpine Cholatse 50
Lowe Alpine Cholatse

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja (rødt, nederst i egen lomme på sekken

Anbefalt maksvekt: 20 kg  

Størrelse: 50:55 L   

Farger: Burgund, mørk grønn og svart 

Vekt: 1705 g 

Pris: 2499,- 

skala
8/10

Lowe Alpine har lang erfaring med tursekker, og Cholatse ND 50:55 er en klassisk tursekk som har variert litt i størrelser. 

Komfort og stabilitet er sentrale stikkord for denne sekken.

Bæresystemet er godt polstret i både rygg og hoftebelte. I ryggen er det også solid ventilering. 

Sekken har et underrom med glidelås for sovepose eller lignende. Det er inngang til hovedrommet ovenfra og på siden, og opp til omtrent halvveis på sekken.

Den har sidelommer på begge sider med plass til for eksempel en drikkeflaske. Cholatse kommmer også med strikkhemper nederst for feste til for eksempel fiskestang, vandrestaver eller lignende. 

Når vi løsner opp kompresjonsstroppene er det imponerende bra plass på Cholatse, til å være en 50-liter. Vi fikk plass til standard-kitet om vi tar alle lommer i bruk. Enda har vi litt å gå på. 

Det gjør at sekken oppleves som en av de mest romslige kandidatene i 50-55-litersklassen i selskap med Osprey ArielVersant fra Thule og Fjällräven Keb.  

lowe alpine cholatse
lowe alpine cholatse

Skulderstroppene er godt polstrete, men framstår som litt stive og som potensielt vil kunne gnage litt over tid, men vi opplevde ikke noe til det i løpet av vår testperiode.  

Sekken er på mange måter ganske lik Manaslu som vi har testet for herrer, men med litt færre finesser. Det eneste vi savner er et eget, separat rom nederst. Hoftelommene kunne også gjerne vært litt større. 

lowe alpine cholatsee
lowe alpine cholatsee

Cholatse framstår som en litt enklere modell enn Lowe Alpine Cerro Torre 60:80, som vi har testet tidligere.

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Lav egenvekt, bæresystem, romslig og fleksibel

MINUS

Små lommer på hoftebeltet

Test av Osprey Ariel 55 L ryggsekk (dame)

Osprey Ariel 55 L er en klassisk tursekk for damer, med mange praktiske detaljer.

Osprey Ariel 55 ryggsekk backpack
TEST AV TURSEKKER: Osprey Ariel 65 L.
Osprey Ariel 55 L

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Anbefalt maksvekt: 20 kg  

Størrelse: 55 L (kommer også i 65 L) 

Mål: 84 (l) x 38 (w) x 31 (d) cm

Farger: Kommer i rød, mørk blå og sort 

Pris: 2230 g

Vekt: 2200,- 

skala
9/10

Amerikanske Osprey er storprodusent av ryggsekker til forskjellig bruk og aktiviteter. 

Serien Ariel er ergonomisk tilpasset damer, og en videreutvikling av den populære tursekken Osprey Xena. 

Osprey har benyttet Fit to fly-bæresystem på Ariel, som har god polstring i ryggen, og roterende hoftebelte. Ryggpanelet har skumkanter for komfort og passform.

Sekken har et løst topplokk med to lommer. Sidelommene er i netting med tosidig inngang.   

Ariel har også dobbelt isøksfeste, et eget feste for vandrestaver og avtakbart feste for liggeunderlag.

osprey Ariel 55
osprey Ariel 55

Bunnen er forsterket med ekstra slitesterkt materiale, og nederst er et eget rom til for eksempel sovepose. 

Sekken har et hovedrom og egen lomme for drikkeblære. Det er U-formet glidelås-inngang fra fronten, slik at sekken kan åpnes som en koffert, samt et eget rom nederst på sekken.   

osprey Ariel 55
osprey Ariel 55

Vi får fint plass til standard-kitet på Osprey Ariel, og sekken er lett å pakke og fylle. Den har smarte og praktiske lommer, noe man setter pris på underveis i pakkeprosessen. 

Ariel framstår som en klassisk tursekk for damer i samme sjikt som Fjällräven Kajka, men som er vesentlig lettere og ganske jevnt lik vekt som Lowe Alpine Cholatse 50:55 som veier noen titalls gram mindre.

Ospreys modell framstår som god og romslig allroundsekk som egner seg til både fotturer og overnattingsturer. Herreversjonen av denne sekken blir Osprey Aether.  

Ariel sekken kommer også i 65 liter. 

VURDERING
Bæresystem
Justering
Volum
Praktiske løsninger
Helhet
PLUSS

Romslig og fleksibel

God å bære

MINUS

Litt små lommer på hoftebeltet

Test av Salewa Alptrek Pro 65 +10 L ryggsekk (unisex)

Salewa Alptrek Pro 65 +10 er den største sekken i Alptrek-serien til Salewa . Sekken skiller seg ut med lav egenvekt og alpint preg.

test av Salewa Alptrek Pro 65+10
TEST AV TURSEKKER: Salewa Alptrek Pro
Salewa Alptrek Pro

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja (i bunnen av sekken)

Mål: 81 x 35 x 22 cm 

Størrelse: 65 L + 10 (kommer også i størrelsene 38, 42, 55:10 L) 

Farger: Kommer i rød, mørk blå, sort 

Pris:  2499,-  

Vekt: 1860 g   

skala
7/10

Italienske Salewa er kjent for lettvektsutstyr innen både klatring, stiløping og fjellvandring.  

Salewa Alptrek Pro 65 L er en av de største sekkene fra Salewa og den er tydelig er inspirert av de lettere og mindre modellene.

Bæresystemet er polstret med et litt stivere ryggpanel enn mange av de mer polstrete modellene i denne testen. Rygglengden kan justeres med synlige S-M-L-trinn. 

Sekken har et eget rom i topplokket, både på utsiden og innsiden. 

Det er tilgang til hovedrommet på den ene siden av sekken, og nedenfra. 

Alprek Pro har sidelommer på begge sider av sekken, og skråstilte kompresjonsstropper. Romslige hoftelommer på begge sider, med plass til smarttelefon. 

test av salewa alptrek pro 65 + 10
test av salewa alptrek pro 65 + 10

Alprek Pro er smalere og en mer kompakt sekk enn for eksempel Klättermusen Raido, som vi opplever som mer romslig.

Sekken er lett å komprimere når den ikke er fullastet, noe som gjør den til en utpreget lett 65-literssekk, som ofte veier litt mer.   

Den lille, avtakbare sekken i front (10 l) har også I-formet frontglidelås som gir lett tilgang til innholdet. Den kan alternativt brukes som brystsekk som får vitenskapelig støtte for å være energieffektivt. 

Plasskapasiteten imponerer ikke sammenlignet med de andre 65-literne i denne testen. Den framstår som litt mer trangere å pakke. Vi fikk plass til nærmest hele standard-kitet vårt, men ikke så mye mer enn dette.

Salewa-sekken kan oppleves i minste laget om du skal bære med deg telt og proviant for flere dager, men langt fra umulig om du pakker bevisst. På turer der en lett, men romslig nok ryggsekk betyr mer enn volum, så vil Salewa Alptrek Pro imidlertid være en sterk kandidat med få overflødige detaljer. Ettersom den er nokså smal, fungerer den for eksempel fint til skitur og andre turer med staver.

test av salewa alptrek pro 65 + 10
test av salewa alptrek pro 65 + 10

Den største Alptrek-sekken er god og kvikk å bære, noe som også kan forklares med lav egenvekt, omtrent halvparten av Fjällräven Kajka 55 til sammenligning.

Salewa-sekken er en unisex-modell. Alptrek-serien har flere størrelser. 

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Lav egenvekt, lett å komprimere og justere, medfølgende sekk

MINUS

Ikke den mest romslige

Test av Exped Thunder 50 L ryggsekk (dame)

Dameversjonen av Exped Thunder 50 L er romslig i størrelsen, og har lav vekt som gjør den aktuell for både fjellturer og kortere overnattingsturer.

Exped Thunder 50 L
TEST AV RYGGSEKKER TIL TUR: Exped Thunder 50 L
UTE_best_i_test
Exped Thunder 50

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Anbefalt maksvekt: 24 kg

Mål: 75 × 33 × 25 cm  

Størrelser: 50 L (finnes også i 70 L) 

Vekt: 1540,-  

Pris: 2999,- 
Testår: 2021

Farger: Blå og grå  

skala
9/10

Exped Thunder 50 L kommer i både herre- og dameversjon, og sekkene har helt identiske løsninger.

Det eneste som skiller dem fra hverandre er at damemodellen er mer tilpasset kvinners anatomi og at de har ulik farge i polstringen.  

Exped Thunder har inngang fra toppen og i frontpartiet, som gir enkel tilgang til innholdet i sekken. I tillegg er det romslige mesh-lommer i front og på sidene, som gir lett tilgang når du går, uten at du trenger å ta av deg sekken for å komme til disse.  

De godt plasserte lommene gjør det også lett å organisere utstyret du har mer eller mindre bruk for underveis. 

Bæresystemet har roterende hoftebelte og polstring i rygg og ved hofte. Slanke, lette reimer gjør at det er enkelt å justere og tilpasse sekken til ønsket rygglengde. 

Sekken er laget i vanntett og øko-sertifisert materiale (2500 vannsøyle), og et eget regntrekk følger med. 

exped thunder dame ryggsekk tursekk 50 l
exped thunder dame ryggsekk tursekk 50 l

På Exped Thunder vil det være særlig viktig å finne riktig rygglengde, ettersom polstringen er ganske fast og sekken kan bli ubehagelig om du ikke treffer riktig.

Dette er imidlertid noe man ikke gjør så ofte, men det kan være greit å vite at det er små forskjeller mellom dame- herremodellen hvis den ene ikke skulle passe. Kun skulderstroppene virker noe smalere på damesekken.  

Sekken er designet slik at den gir god lufting i ryggen, noe som ofte er et poeng på sommerdager med oppakning. Sekken framstår som en av de aller beste å bære i denne testen.  

Det er også enkelt å justere skulderremmer og hoftebelte underveis.   

exped thunder dame 50 l tursekk
exped thunder dame 50 l tursekk

Standard-kitet vårt fikk vi fint plass til, og sidereimene gir mulighet til å feste for eksempel liggeunderlag og telt utenpå sekken.

Lommene på hoftebeltet har god plass til mobiltelefon eller andre småting.  

exped thunder dame 50 l tursekk
exped thunder dame 50 l tursekk

Exped Thunder er en tiltalende sekk som har god plass til det vesentligste, og som avlaster ryggen godt når man går med oppakning.

En sekk som gjør at man får lyst til å dra på tur. Denne modellen kommer også i 70 liter og som du kan lese test av her.

  

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

God å bære

God lufting i ryggen

Praktiske lommer

Lett

MINUS

Ingen nevneverdige

Test av Mammut Ducan Spine W 50-60 L ryggsekk

Dame-versjonen av Mammut Ducan Spine er den letteste sekken i testen og ganske lik herremodellen, men den er noe kortere i ryggen.

test av Mammut Ducan Spine W 50-60 L ryggsekk
TEST AV TURSEKKER: Mammut Ducan Spine W 50-60 L ryggsekk
Mammut Ducan Spine 50-60

Størrelse:  50-60 L (finnes også i 28-35 L)   

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: Høyde/bredde/lengde: 58/31/27 cm

Farger: Kalkhvit og svart  

Vekt: 1540 gram 

Pris:  2199,- 

skala
6/10

Det begynte med klatretau for sveitsiske Mammut, som nå også lager kvalitetsutstyr for sport og friluftsliv. 

Bæresystemet på Ducan Spine skiller seg ut vet å ha to dreiepunkter i ryggpanelet som hoftebeltet og skulderremmene kan rotere rundt.  

Disse er linket sammen slik at du får naturlige bevegelser når du går, og sammenheng mellom hofte og skuldre. En kraftig ramme bak dreiepunktene sørger for at sekken takler tung oppakning. 

Sekken er utrustet med rulletopp og glidelås, som er forholdsvis avstivet og lett å lukke.  

Utvendig er det sidelommer i stretch-netting på hver side, og enkelte festepunkter for utstyr. En stor glidelås i front gir tilgang til innholdet i sekken, og utenpå den igjen er det elastiske stropper til å feste klær eller utstyr.  

Ducan Spine framstår som av de mer alpine sekkene, med litt backpacker-stuk. I denne testen minner den mest om Klättermusen Raido, men med lavere egenvekt. 

mammut ducan spine dame
mammut ducan spine dame

Vi liker det minimalistiske snittet på Ducan Spine, men vi var skeptiske til bæresystemet som ikke har noen justeringsmuligheter på rygglengden. Det gjør at hele sekken ved førsteinntrykk kjennes mot ryggsøylen på en ubehagelig måte.  

Ved oppakning viser den seg imidlertid å være bedre å bære enn forventet, og den er lett å komprimere.

Særlig i brattere partier så kjennes denne enda mer kvikkere å bære enn mange av de andre mer klassiske sekkene i testen.  

mammut ducan spine dame
mammut ducan spine dame

Pakkingen blir litt mer «stapping» enn ved mange av de andre sekkene, som følge av rulletoppen.

Volummessig har den ikke like mye plasskapasitet sammenlignet med de andre sekkene i samme størrelsesklasse, som for eksempel Fjällräven Kajka 55 og Osprey Aether selv om det i mange tilfeller vil være tilfredsstillende.   

Har du lite eller ingen behov for innholdet underveis, og er ute etter en sekk med minimal egenvekt, så vil Ducan Spine være en interessant kandidat. Sekken er dessuten lett å komprimere når den ikke er fullstappet, noe som veier opp.   

Bryststroppen er litt klønete, sammenlignet med andre løsninger vi kjenner fra andre Mammut-sekker og flere, men det bør være en forholdsvis enkel operasjon for de sveitsiske ingeniørene å forbedre i neste runde.  

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Lav vekt, lett å komprimere

MINUS

Bæresystem

Test av Fjällräven Kajka 55 L ryggsekk (dame)

Fjällräven Kajka framstår som den aller mest romslige sekken i testen. Kajka er en avansert tursekk med flere finesser, som har gjort den til en klassiker for lengre fotturer og vandringer.

Test av Fjällräven Kajka 55 L ryggsekk (dame)
TEST AV RYGGSEKKER TIL TUR: Fjällräven Kajka 55 L ryggsekk (dame)
Fjällräven Kajka

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 72 cm x 33 x 27 cm 

Pris: 3899,- 

Vekt: 3300 g 

Farger: svart, mørk grønn, blå 

skala
8/10

Kajka har vært en årelang modell hos Fjällräven, og som nå er oppgradert med treramme. 

Bæresystemet på denne sekken er utformet for å passe kvinnelig anatomi. Den har ergonomisk formede skulderremmer som avlastning ved tung oppakning. Øverste del av ryggpolsteringen dras ut av bærereimene og kan være generende for noen.

Sekken har et stort hovedrom og loddrett frontlomme som kan åpnes helt, slik at den nærmest kan pakkes som en bag eller koffert. Hovedrommet har en forholdsvis stor snølås.   

Nederst på sekken er et eget rom for våte, tørre eller skitne klær eller utstyr som trenger å holdes atskilt fra resten av sekken. 

Topplokket er avtagbart og kan brukes som hofte- eller brystsekk, kan justeres opp og ned og gi rom for mer, i tillegg til at den kan brukes som hoftesekk.  

Det er flere kompresjons- og justeringsmuligheter på utsiden av sekken til for eksempel staver, fiskestang, liggeunderlag, teltstenger osv.  

Sidelommene er også romslige, i tillegg til en rekke smålommer i og utenpå sekken. Lommene på hoftebeltet har plass til mobil.

fjällräven kajka 55 l dame
fjällräven kajka 55 l dame

 

Til tross for sine tilmålte 55 liter, rommer Fjällräven Kajka 55 L overraskende mye, sammenlignet med de andre sekkene med samme oppgitte volum.

Når vi har fått plass til vårt standard-kit, er det fortsatt rikelig med plass til mer.    

Bæresystemet er lett å tilpasse etter rygglengde og skulderbredde. Det er solid polstring i både ryggpanel og hoftebelte, som gjør sekken svært god å bære, og det er god avlasting i ryggen. Polstringen i nakkeområdet vender litt ut mellom skuldrene gjør at sekken bør prøves, slik at det ikke blir noe problem på en eventuell langtur. 

Lommene på Kajka er store og voluminøse, og det er også gode komprimeringsløsninger om sekken ikke er fullastet. 

Treramme synes vi er et kult trekk fra Fjällräven, men er også det som gjør at denne sekken knirker litt når vi går?    

Fjällräven kajka 55 l
Fjällräven kajka 55 l

Kajka har forholdsvis høy egenvekt sammenlignet med mange av de andre sekkene i testen, men er utvilsomt den mest romslige i forhold til oppgitt volum.

For mer alpine og brattere turer, vil de mange detaljene og rommene oppleves som litt overflødige og sekken kan oppleves som litt mye.

For lengre vandringer har den finesser som er lett å sette pris på. Kajka er solid og stødig tursekk, som gir en følelse av at man kan bære med seg alt man trenger.  

Kajka-sekken kommer i flere størrelser og både for kvinner og herrer: 55, 65, 75, 85 og 100 l, i tillegg til barnesekken Kajka jr.  

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Plasskapasitet, solid polstring, praktiske lommer, god tilgjengelighet

MINUS

Ikke blant de letteste, knirker litt

Test av Thule Versant 60 L ryggsekk (herre)

Thule Versant 60 L imponerer som en lett ryggsekk som både er god og bære, og som fungerer bra for overnattingsturer eller fotturer over flere dager.

Thule Versant 60 L
TEST AV TURSEKKER: Thule Versant 60 L ryggsekk (herre)
UTE_mest_for_pengene
Thule Versant 60 L

Størrelse: 60 L (kommer også i  70 liter) 

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Dimensjoner: 69 x 38 x 34 cm

Farger: Blå 

Vekt: 1980 g

Pris:  1899,-  

skala
9/10

Svenske Thule er fortsatt aller mest kjent for sykkelstativer, skibokser og barneseter, men de er også offensive når det gjelder bæremeiser og ryggsekker.  

Bæresystemet på Thule Versant utpreger seg med solid polstring i ryggen, men har ikke roterende hoftebelte. 

Sekken er inndelt med flere rom og en u-formet glidelås-tilgang i fronten, som gir god tilgang til alt innholdet. Det er et eget rom med glidelås nederst til for eksempel sovepose.   

Topplokket kan gjøres om til en sekk, eller nærmere skulderveske. Instruksjon for hvordan du tilordner den, er beskrevet på en lett forklarlig måte på innsiden av topplokket. En romslig snølås som dekker sekken uten topplokk. 

Sekken er utstyrt med sidelommer og festeløsninger for isøks eller gåstaver.

Thule Versant 60 l bæresystem
Thule Versant 60 l bæresystem

Vi liker designet på denne sekken, som framstår som gjennomtenkt og med praktiske løsninger man gjerne er ute etter på turer hvor man skal gå en stund. 

Vi får greit plass til standard-kitet vårt i denne sekken.  

Thule Versant
Thule Versant

Den har noe lavere egenvekt sammenlignet med Osprey Aether, som er i samme størrelsesklasse. Det er lite vi savner med denne Versant 60 L, som både er god å bære og gå med. 

Thule Versant 60 L framstår som et trygt valg av tursekk til overnattingsturer eller fotturer i fjellet, og kommer også i 70-liter for den som vil være sikker på å ha enda mer plass å gå på.  

Denne sekken kommer også i dameversjon.

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

God å bære, fine romløsninger, lett tilgang

MINUS

Lite å utsette

Test av Mammut Ducan Spine 50-60 L Ryggsekk (herre)

Mammut Ducan Spine er en ny type lettvekts tursekk, og med et helt eget bæresystem.

 test av Mammut Ducan Spine 50-60 L (herre)
Mammut Ducan Spine 50-60 L
Mammut Ducan Spine

Størrelse: 50-60 L  

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 34 (b) x 48,5 (l) x 29 (h) cm

Farger: Kalkhvit og svart 

Vekt: 1615 gram

Pris: 2199,- 

skala
6/10

Sveitsiske Mammut er en velrenommert ryggsekkprodusent hos både barnehageforeldre og hardbarkete alpinklatrere. 

Bæresystemet på Ducan Spine skiller seg ut vet å ha to dreiepunkter i ryggpanelet som hoftebeltet og skulderremmene kan rotere rundt.  

Disse er linket sammen slik at du får naturlige bevegelser når du går, og sammenheng mellom hofte og skuldre. En kraftig ramme bak dreiepunktene sørger for at sekken takler tung oppakning. 

Utvendig er det sidelommer i stretch-netting, og ulike festepunkter for utstyr.  En stor glidelås i front gir tilgang til innholdet i sekken. 

Liggeunderlag kan du få plass til nederst på sekken eller i snorsystemet på midten. 

Vi liker designet på denne sekken godt, men var litt skeptiske til bæresystemet fordi det ikke er noen justeringsmuligheter på rygglengden. Dessuten er panelet såpass timeglassformet at sekken potensielt vil kjennes mot ryggsøylen på en ubehagelig måte.  

Med oppakning viser den seg imidlertid å være bedre å bære enn fryktet. I brattere partier kjennes denne sekken enda kvikkere å bære enn mange av de andre sekkene i denne testen.  

mammut Ducan Spine
mammut Ducan Spine

Rulletopp gjør at pakkingen blir litt mer «stapping» enn ved mange av de andre sekkene. Volummessig har den ikke like mye kapasitet som i forhold til oppgitt størrelse, sammenlignet med de andre sekkene i samme størrelsesklasse. 

Fordelen er komprimeringsmulighetene og sidestropppene som bidrar godt til å stramme opp sekken og gjøre den mer kompakt.   

Glidelåsen har I-form, noe som er bra, med mindre du belager deg på å måtte laste ekstra utenpå sekken. 

mammut Ducan Spine
mammut Ducan Spine

Ducan Spine er av de mer alpine sekkene, og i likhet som Klättermusen Raido og Salewa Altrek Pro blant de letteste sekkene i testen.  

Denne sekken stiller litt mer krav til deg når du pakker. Har du lite eller ingen behov for innholdet underveis, og er ute etter en sekk med minimal egenvekt, så vil Ducan Spine være en interessant kandidat.

Sekken er lett å komprimere når den ikke er fullstappet, noe som veier opp.   

Ducan Spine kommer også i dameversjon.

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Bra design, gode kompresjonsmuligheter  

MINUS

Bæresystem

Test av Helly Hansen Campacitor 65 L ryggsekk (unisex)

Capacitor 65 L er Helly Hansen sin aller største ryggsekk, laget for lengre turer i fjellet.

Helly Hansen capacitor 65 L
TEST AV TURSEKKER: Helly Hansen capacitor 65 L
Helly Hansen Capacitor

Størrelse: 65 L 

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 69 x 38 x 34 cm

Farger: Kommer i to farger, blågrønn og rød (unisex)

Vekt: 1880 g

Pris:  2799,-  

skala
8/10

Historien om Helly Hansen startet med regntøy og spesialutstyr for fiskere, sjøfolk og seilere. 

Nå er de like kjent for sports- og fritidsbekledning som for både skikjøring og andre utendørsaktiviteter.

 

Helly Hansen Capacitor 65 L er en ryggsekk med justerbart ryggpanel og hoftebelte og ventilerende netting i hele rygg- og hoftepartiet for å unngå å bli klam og svett når du går.  

Sekkens hovedrom kan nås ovenfra og gjennom en åpning nedenfra. Hovedrommet kan også deles opp innvendig.

Videre er den utrustet med blant annet egen, romslig frontlomme utenpå sekken. Topplokket skal ifølge HH kunne flyte i vann.  

Helly Hansen capacitor 65 l
Helly Hansen capacitor 65 l

Sekken har store, romslige lommer på sidene, hoftebelte, og kompresjonsstropper som gjør den lett å stramme til.

Ryggpanelet består av en flate, som trekker litt ned sammenlignet med mange av de andre i testen når det gjelder bærekomfort.

Det er imidlertid lett å justere rygglengden trinnvis, med en bred borrelåsfunksjon. 

Helly Hansen capasitor
LETT Å JUSTERE: Helly Hansen har videre vært opptatt av at det skal være lett å justere sekken uten å måtte ta av hanskene. 

Capasitor oppleves som en god tursekk å bære for både de kvinnelige og mannlige testerne. 

Når det gjelder plasskapasitet, så er dette en romslig sekk, og den er med sine 65 liter også blant de største i denne testen. Det var ingen problem å få plass til kitet vårt, og fremdeles ha litt å gå på.  

Designet på Capasitor minner om en del klassiske vandresekker, men til gjengjeld fungerer løsningene bra. 

VURDERING
Bæresystem
Justering
Volum
Praktiske løsninger
Helhet
PLUSS

Romslig, praktiske løsninger

MINUS

Enkelt bæresystem

Test av Klattermusen Raido 55 L ryggsekk

Klattermusen Raido er en romslig og lett tursekk, som skiller seg ut med rulletopp og store sidelommer.

test av tursekker
TEST AV TURSEKKER: Klättermusen Raido 55 liter.
Klättermusen Raido

Størrelse: 55 L  

Anbefalt maksvekt: 17 kilo   

Vekt: 1455 gram 

Mål: 74 (h) x 45 (b)  x 27 (d) cm 

Regntrekk: Nei  

Drikkesystem: Ja  

Farger: Finnes i blå, rød og svart   

Unisex  

Pris: 3600,- 

skala
7/10

Svenske Klättermusen Raido er en ryggsekk med stort og romslig hovedrom, og rulletopp med glidelås. 

Ryggsekken er laget i resirkulert polyamid (65 prosent) med kevlar-forsterkninger i bunnen av sekken, hvor det ofte kan oppstå slitasje.   

Sekken har rulletopp og et stort hovedrom. Designmessig skiller Klättermusen seg også ut med sitt særegne webbing-design hvor du kan feste ting utenpå sekken. 

Raido har store sidelommer på hver side, en med glidelås og en med snøring. Utvendige stropper gjør det mulig å feste liggeunderlag eller lignende utenpå sekken, eller å komprimere den.    

klättermusen Raido 55 l
klättermusen Raido 55 l

Bæresystemet er todelt med aluminiumsramme, slik at hoftebeltet kan rotere fritt mens du går. Slike detaljer er en fordel når du går i ulendt terreng, og sekken er kompakt og fin å bære. Det er også lett å tilpasse sekken til ønsket rygglengde. 

Klättermusen benytter metallhemper i stedet for plast, noe som gir en mer raffinert kvalitetsfølelse. Det er enkelt å justere og komprimere sekken med disse, men det kan også kreve litt tilvenning sammenlignet med plastklips.  

Strikken omfatter alle hempene, så ulempen er at hvis den ryker, så hele.

Begge sidelommer er romslige og gode, men vi opplever at de kan bli litt trange hvis sekken ellers er fullastet. 

test av klattermusen raido 55
test av klattermusen raido 55

Det var ingen problem for oss å få plass til standard-kitet. Ettersom det bare er en inngang til hovedrommet, er innholdet i sekken mindre tilgjengelig enn ved mange av de andre sekkene i testen.

For mange vil det kanskje være nok, dersom man ikke har behov for innholdet sekken underveis i løpet av turen. Lommene på hoftebeltet har plass til energibar, men er for lite til for eksempel smarttelefon.

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Lav egenvekt • forsterkninger på utsatte steder • romslig

MINUS

Kun en inngang • litt liten lomme på hoftebeltet

Test av Lowe Alpine Manaslu ryggsekk (herre)

Lowe Alpine Manaslu D55:70, er en romslig, fleksibel og behagelig tursekk som egner seg for både teltturer og lengre fotturer i fjellet.

Lowe Alpine Manaslu
TEST AV TURSEKKER: Lowe Alpine Manaslu er en klassisk tursekk, som kjennetegnes med et godt polstret bæresystem og som har roterende hoftebelte.
Lowe Alpine Manaslu

Størrelse: 55:70 L  (finnes også i 65:75 l)

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Nei   

Mål: 80 x 36 x 45 cm 

Farger: Kommer i både rød, svart og blå 

Pris: 2499,- 

Vekt: 2505 g 

skala
8/10

Lowe Alpine sporer tilbake til klatre-brødrene Greg, Jeff og Mike Lowe i Utah (1967), som ville lage ryggsekker som var lette nok og ikke til hinder i fjellveggen.  

I 2014 ble Lowe Alpine kjøpt opp av britiske Rab Equipment, men fortsatt som en selvstendig merkevare. Filosofien til Lowe Alpine er ryggsekker og bæresystemer som skal følge bevegelsene når du går.

Lowe Alpine Manalsu tilhører mer de klassiske sekkene i denne testen, i selskap med Osprey Aether og Fjällräven Kajka. Materialet består av slitesterkt, lettvekts ripstop-materiale i nylon. 

Sekken har åpning både fra toppen, bunnen, og via en stor D-formet glidelås i front. Det mulig å pakke sekken som en bag eller koffert og gir god tilgang til innholdet.  

I hovedrommet inni sekken er det et eget innerbelte med klips, om man vil skille noe ad.

lowe alpine manaslu bæresystem
lowe alpine manaslu bæresystem

Som navnet tilsier, indikerer 55:70 at volumet er fleksibelt. Har du topplokket i laveste posisjon rommer sekken 55 liter. Toppflappen kan også tas av om du vil spare vekt. 

Utvider du sekken, har du plass til ytterligere 15 liter til. Utvidelsen skjer ved hjelp av sideklipsene som tilhører fronten av sekken. Fiffig!

Volum og plasskapasitet er blant de store fordelene med denne sekken. Vårt standard-kit er helt uproblematisk å få plass til, og vi har ytterligere plass til mer.  

Lowe Alpine anbefaler maksimal bærevekt på 20 kilo på lengre turer med Manaslu. 

lowe alpine manaslu bæresystem
lowe alpine manaslu bæresystem

Sekken er god og komfortabel å bære, og med god polstring i ryggen som bidrar til å avlaste deg når du går. Manaslu har ok justeringsmuligheter i ryggpanelet, men brystreima er ikke like smidig som ved mange av de andre sekkene. 

Vi opplever den likevel som en god sekk å bære og gå med. En praktisk og grei tursekk til en gunstig pris. 

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Romslig og fleksibel, god å bære

MINUS

Litt små lommer på hoftebeltet

Test av Osprey Xenith

Langtursekken Osprey Xenith har volum på 105 liter. Her får du plass til det meste uten at egenvekta på ryggsekken er altfor høy.

UTE_mest_for_pengene
Osprey Xenith

Pris: 3000,-

Vekt: 2700 gram

Størrelse: 105 liter

Testår: 2017

osprey.com

skala
7/10

Xenith er den største sekken til amerikanske Osprey og med sine 105 liter får du med deg det aller meste du trenger.

Sekken har en aluminiumsramme rundt hele ryggen som gjør at den tåler tunge bører uten å miste formen og sitter tett og godt på ryggen. Hoftebeltet på sekken kan varmes opp og tilpasses individuelt på samme måte som innerstøvler i skisko.

Disse og en del andre detaljer sikrer at denne sekken føles meget god på ryggen. Sekken har flere detaljer som gjør at det er lett å holde orden i sekken.

Topplokket er todelt og kan brukes som en rumpetaske til mindre turer, og hovedrommet kan deles i to og har enkel tilgang fra toppen via glidelås fra begge sider og fra bunnen.

Det er også to glidelåslommer og en nettinglomme i front, samt netting på hver side. Til tross for stort volum veier den ikke mer enn 2700 gram.

Dessverre betyr denne lave vekten at det er spart litt på enkelte detaljer.

Vi skulle gjerne sett at det var større og mer solide spenner til hovedrommet. Xenith har litt mindre slitestyrke enn de tyngste i testen, men samtidig sparer du en drøy kilo. Dette er en fantastisk god sekk som fungerer utmerket til både lange og litt kortere turer.

VURDERING
Poeng
PLUSS

Meget god bærekomfort
Lav vekt
Lett å holde orden

MINUS

Små spenner

Test av Bergans Alpinist V6 Large 130L

Bergans Alpinist V6 Large 130 L er en virkelig stor ryggsekk når du har behov for å frakte veldig mye utstyr. Den finnes også i en mindre utgave.

bergans alpinist V6 Large 130 L storsekk
IKKE LA DEG LURE: Bergans Alpinist V6 Large fremstår slunken og fylles bare delvis opp av testkitet. Sekken kan utvides betydelig i høyden. Foto: Egill Danielsen
Bergans Alpinist V6 Large

Volum: 130 L

Vekt: 3570 gram

Personlengde: Bergans oppgir kun rygglengde: 43-62 cm

Tilbehør: rumpetaske (topplokket), 2 universalreimer til å feste utstyr utvendig

Pris: 5500,-

Levert av: Bergans

skala
9/10

Bergans anbefaler at denne ryggsekken brukes til last fra 20 kilo og oppover. Anbefalingen er forståelig av to grunner: Den første er at det gir lite mening å drasse på så mye sekk dersom du ikke skal ha mye med deg.

Den andre grunnen er at du ikke får utbytte av det gode bæresystemet før sekken tynges av nok vekt. Da kan du heller bruke en annen sekk og få en vel så god tur.

sidelommer ryggsekk
FINE ROM: Sidelommene åpner mye og det er derfor lett å finne innholdet.

Enorm lastekapasitet

Lasteevnen til Alpinist V6 Large 130 L er formidabel. Om vi sammenligner med Norrøna Recon Para Ranger 120 L, som vi også har testet i samme periode, laster Bergans-sekken mer enn de ekstra ti literne skulle tilsi. Storsekken fra Bergans oppleves som en vesentlig større tursekk enn konkurrenten. 

Bæresystemet, som er produsentens sjette generasjon QSS-system, bygger rundt to kraftige aluminiumskinner som løper fra ovenfor skulderreimene og nedover sekkeryggen i svak V-form før de møtes i senter nederst bak hoftebeltet. Løsningen skal ha støtdemper-effekt mens man går og det føles faktisk litt slik. Få sekker er så gode å bære med mye last som denne.

Selve hoftebeltet er et stykke på vei bevegelig rundt sin egen akse, men har ikke så mye sving som Norrønas Synkron-system.

qss bæresystem bergans
ANERKJENT BÆRESYSTEM: QSS-bæresystemet i sjette versjon er bygget rundt to langsgående skinner i ryggen. Hoftebeltet er godt avstivet og ryggen skal puste ekstra godt ifølge produsenten. Foto: Egill Danielsen

Urovekkende tungt

Første test-turen med Bergans-sekken var på en flerdagers vintertur. Der fikk undertegnede merke at enormt volum ikke alltid trenger være positivt. Med stort vintertelt, ekspedisjons-sovepose og liggeunderlag for minus 30 grader, kokeutstyr, ekstra dagstursekk og mye annet lastet i og på Bergans-sekken bikket vekten 50 kilo.

Transportetappen på ski inn til base-camp ble grusom. Turkompisen hadde alt utstyret sitt i pulk og jeg ble usikker på om det er vits i å ha en sekk som kan laste deg med så mye at du kneler. Men for all del:

Vi skal ikke kritisere sekkens hovedegenskaper. Den laster altså mye og er søkkande god å gå med om man har tung (men fornuftig) last, for eksempel 30 kilo. Og er du nødt til å laste mer finnes det ikke mange som er bedre å gå med. 

Det skyldes mye det støtdempende bæresystemet. Men også avstivingen av hoftebeltet og fasongen på de passe polstrede skulderreimene er tilpasset mye last. Rygglengden kan økes eller minskes ved å justere de skulderreimene individuelt opp eller ned langs aluminiumskinnene i ryggen.

Justeringsspennet er stort, men selv ved korteste innstilte rygglengde blir sekken vel lang for en del kvinner.

Testkitet som gir sekken en totalvekt på 14,2 kilo fyller bare delvis opp sekken. Med litt pressing og komprimering og bruk av sidelommene vil det være mulig å laste dobbelt så mye.

To hovedrom med en og en halv frontåpning

I Bergans-sekken er det lett å komme til de to hovedrommene via åpninger i fronten. Den nederste åpningen går helt rundt, mens den øverste bare er en rett glidelås langs siden. Vi hadde ønsket at denne åpnet mer så man fikk enda bedre oversikt. Man kan også komme til fra toppen av sekken som har tradisjonell snølås.

Sidelommene er fastmonterte og har glidelås som åpner i god lengde slik at det er lett å se ned i lommen. Det avtakbare lokket har hele tre utvendige lommer hvorav den ene inneholder et separat hoftebelte som gjør at man kan bruke lokket som rumpetaske. Det rommer ca 10 liter og har også oppheng for nøkkel.

Alpinist V6 har rikelig med kompresjonsreimer og utvendige festemuligheter. Med sekken følger to universale, ekstra reimer som kan brukes til å spenne fast alt fra snøspade til liggeunderlag på utsiden.

 

Netting i ryggen

I ryggstykket finnes mesh-stoff og luftekanaler som skal øke ventilasjonen mot ryggen når man går. Sikkert greit om man går rolig på flatmark med moderat last, men i bratt terreng blir undertegnede så gjennomvåt av svette at ikke en gang innebygget vifte ville klare å holde ryggen tørr. 

Oppsummert vil vi si at Bergans Alpinist V6 Large 130 L er en av de aller beste transportørene av mye last på markedet. Vi anbefaler å tenke nøye gjennom hvorvidt du er i stand til å bruke så mange liter fornuftig. Enkelte sterke fjellgeiter er kanskje det.

For oss andre er det flott at Bergans faktisk lager den samme sekken i 110 liters utgave. Da heter den Alpinist V6 Medium.

VURDERING
Bæresystem
Praktiske løsninger
Plasskapasitet
Justeringsmuligheter
Vekt
Totalinntrykk
PLUSS

Enorm lastekapasitet

Svært bra bæresystem

MINUS

Vekt

Litt liten frontåpning til øvre rom

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.