Tursekk 50-65 liter. Best i test 2021

Test av ryggsekker til fjelltur

Ryggsekker mellom 50 og 65 liter gjør det mulig å få med seg både sovepose, kokeutstyr og kanskje også telt. UTE har testet 15 tursekker som egner seg til både dagsturer og overnattingsturer fra kjente produsenter som Fjällräven, Osprey, Mammut, Lowe Alpine og flere.

test av tursekker
TEST AV RYGGSEKKER TIL TUR: Nordmenn er kjent for å være glad i å reise, men det er ikke alltid at koffert eller bag er det beste. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Denne gangen har vi testet ryggsekker for fjellturer som egner seg til både helgeturer, hytte-til-hytteturer og langturer hvor du skal gå i strekk flere dager.

Tursekkene i denne testen er mellom 50-65 liter, både herresekker, damesekker og unisex-modeller. I mange sammenhenger vil disse sekkene være allsidige nok til både hengekøyeturer, teltturer og turer hvor du skal bære, men sove inne.  

Annonse

UTE-redaksjonen har tidligere testet storsekker i størrelsen 85-120 liter, og mer toppturorienterte ryggsekker på 35-45 liter.

Hva er viktig ved valg av sekk?   

Når du skal bære ryggsekk og gå på tur over flere dager, er det viktig at den både passer ryggen din, og at sekken er komfortabel å bære med oppakning. Det er også fint om den har gjennomtenkte og praktiske løsninger du vil sette pris på både når du pakker før avreise og underveis. 

De fleste sekkene i denne kategorien gir muligheter for individuell tilpassing av sekken, med gode justeringsmuligheter som gjør det forholdsvis enkelt å å få den til å sitte riktig

Samtidig er det en del forskjeller i bæresystemene, og hvordan de lar seg justere. 

test av ryggsekk 55 liter
test av ryggsekk 55 liter

Hva skiller de ulike ryggsekkene? 

I denne testen av tursekker er det særlig to ting som skiller sekkene fra hverandre. Noen er mest rettet mot vandring og lange etappedistanser, mens andre er mer orienterte mot alpine fjellturer der høydemeter og lav vekt teller mer. 

Sekkene fra Fjällräven, Osprey, Lowe Alpine, Exped, Thule og Helly Hansen er de mest klassiske tursekkene for lengre fotturer, og med litt forskjellige løsninger, detaljer og plass-kapasitet. 

Ryggsekkene fra Mammut, Salewa og Klättermusen er mer inspirert av klatresekker og har et mer alpint preg, med minimal egenvekt og færre detaljer.     

De tursekkene som har roterende hoftebelte framstår som de beste ryggsekkene å bære og gå med over tid, noe som kan være greit å være obs på om du har mange dager med sekk og vandring foran deg. 

Noen av sekkene i testen kommer i både herre- og dameversjon, mens andre er unisex-modeller. Damesekkene er gjerne noe ergonomisk smalere enn herresekkene og har annerledes utforming av brystreim, skulderstropper og hoftebelte, mens løsningene ellers er identiske.  

 

Hva får du plass til i disse ryggsekkene?  

Hva du må ha med i sekken vil naturlig nok variere med hva slags type tur du skal ut på, av årstid, terreng og distanse. På en firedagerstur i Jotunheimen eller Rondane må du som oftest være forberedt på å møte både sol, vind, tåke, regn og snø.  

Alle sekkene er testet med et standard-kit (ca. 10 kg), med typisk turutstyr for fjelltur med telt, som en indikator på kapasiteten til sekkene. Selv om oppgitt plasskapasitet varierer fra 50 til 65 liter, er det overraskende hvor god plass det kan være i enkelte av 55-litersekkene har.  

Hva du velger å ta med, er høyst frivillig, men det generelle rådet er å pakke slik at vekta fordeler seg jevnt i sekken og blir stabil å gå med. Flere av sekkene har bæresystemet som er utviklet for å gjøre den oppgaven enda litt lettere. 

plasskapasitet
KAPASITET: Turer som varer over flere dager krever ofte litt mer planlegging. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Alle sekkene fikk plass til vårt tiltenkte standard-kit (se faktaboks lenger ned). I noen tilfeller vil imidlertid mat og lignende fort blitt en utfordring i tillegg, om man for eksempel ikke er flere til å dele på for eksempel telt og turkjøkken.  

Om du planlegger fjelltur fra hytte til hytte, vil sovepose kunne byttes ut med lakenpose. Skal du på langtur og bære sekk over flere dager, inkludert telt, sovepose og mat, vil du ha behov for mer plass enn om du skal sove inne. 

Ettersom tursekker ofte kommer i serier med ulike litersklasser, oppgir vi hvilke størrelsesklasser hver enkelt modell kommer i, slik at du selv kan vurdere om du vil ha en størrelse større eller mindre. 

Alle sekkene i denne testen er tilgjengelig på det norske markedet. Prisen vil kunne variere fra butikk til butikk.  

 

STANDARD-KIT

Alle sekker er målt med et standard-kit med typisk turutstyr, for å vurdere plasskapasitet ut fra oppgitt volum. Standard-kitet veide ca. 10 kilo til sammen.

 • Telt (1-pers.)  

 • Liggeunderlag 

 • Sovepose  

 • 0,5 l termos 

 • Vannflaske 

 • Stormkjøkken 

 • Gass 0,5 l 

 • Sko-skift 

 • Hodelykt  

 • Mikrohåndkle  

 • Pose med tørt skift  

 • Førstehjelpspakke 

 • Skoskift

OM TESTEN

Sekkene er testet ved å gå med oppakning på sti og i terrenget. Kriteriene som er vektlagt er:  

 • Bæresystem – hvor god er sekken å ha på ryggen med oppakning  

 • Justeringsmuligheter – tilpasning for ulike rygglengder, kompresjonsmuligheter etc. 

 • Volum – hvor romslig er sekken i forhold til oppgitt vekt  

 • Praktiske løsninger (plassering av lommer, muligheter for drikkesystem, regntrekk og andre detaljer)  

 • Helhet – samlet inntrykk

At alle sekker er veid og målt av oss, og vekten kan avvike fra produsentens oppgitte vekt. Sekkene er ikke vurdert på vanntetthet eller slitestyrke. 

Testen er gjennomført av utstyrsredaktør Øyvind Aas, Dag Hagen som har erfaring fra test av klatresekker og Gunhild Aaslie Soldal som blant annet har erfaring fra med test av løpesekker.

Test av Exped Thunder 50 L ryggsekk (herre)

Exped Thunder er en lett og allsidig tursekk som kommer i både herre- og dameversjon, og med lav vekt som gjør den aktuell for mange fotturer i fjellet.

TEST AV TURSEKKER: Exped Thunder 50 liter (herre)
TEST AV TURSEKKER: Exped Thunder 50 liter (herre)
UTE_testvinner
Exped Thunder 50 L

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Anbefalt maksvekt: 24

Mål: 75 × 33 × 25 cm  

Størrelser: 50 L (finnes også i 70 L) 

Vekt: 1600 g 

Pris: 2999,- 

skala
9/10

Sveitsiske Exped begynte med telt og soveposer, men har utviklet seg med å lage mye bra utstyr for tur og friluftsbruk, og tursekkene bærer preg av gjennomtenkte løsninger og en «less is more»-filosofi.  

Utemagasinet fikk teste Exped Thunder 50 L, i både herre- og dameversjon.

Disse sekkene har helt identiske løsninger, og som bare skilles fra hverandre ved at damemodellen har litt smalere skulderreimer og at det er ulik farge i rygg- og hoftepolstringen.  

Bæresystemet har roterende hoftebelte og polstring i rygg og ved hofte.

Sekken er laget i vanntett og øko-sertifisert materiale (2500 vannsøyle). Regntrekk følger med. 

exped hundre 50 l bæresystem
exped hundre 50 l bæresystem

Thunder har inngang fra toppen og i frontpartiet, som gir enkel tilgang til det som er i sekken. I tillegg er det romslige mesh-lommer i front og på sidene, som gir lett tilgang når du går, uten at du trenger å ta av deg sekken for å komme til disse.  

De godt plasserte lommene gjør det også lett å organisere utstyret du har mer eller mindre bruk for underveis.  

Det er er enkelt å justere og tilpasse sekken til ønsket rygglengde. På Exped Thunder vil det være særlig viktig, ettersom polstringen er ganske fast og sekken kan bli ubehagelig om du ikke treffer riktig.  

Det er god lufting i ryggen, som ofte er et poeng på sommerdager med oppakning, og sekken oppleves som en av de aller beste å bære i denne testen.  

Det er enkelt å justere skulderreimer og hoftebelte underveis.   

Exped thunder 50 l herre
Exped thunder 50 l herre

Standardkitet fikk vi fint plass til, og sidereimer gir mulighet til å feste for eksempel liggeunderlag og/eller telt. Lommene på hoftebeltet har god plass til mobiltelefon eller andre småting.  

Exped Thunder er en tiltalende sekk som har god plass til det vesentligste, og som avlaster ryggen godt når man går med oppakning.  

Denne modellen kommer også i 70 liter.    

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

God å bære, god lufting i ryggen

Praktiske lommer

Lett

MINUS

Ingen nevneverdige

Test av Fjällräven Keb 52 L ryggsekk (herre)

Fjellreven Keb er en slank og god sekk å gå med, og en tursekk som egner seg når du ikke trenger å bære så mye.

fjellrävän keb 52
TEST AV TURSEKKER: Fjällräven Keb 52 liter.
FJÄLLRÄVEN KEB 52

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 62 x 26 x 21 cm 

Størrelse: 52 L (finnes også i 72 L) 

Pris: 3699,- 

Vekt: 2405 g 

Farger: Blå, svart, grønn (herrer) 

skala
8/10

Fjällräven har mange tursekker i ulike størrelser og varianter. Keb-serien er beregnet på de lettere turene og med mer tekniske finesser.

Fjällräven Keb 52 L kommer i både herre- og dameversjon, vi har testet herremodellen. På Keb-sekken har Fjällräven benyttet sitt egenpatenterte G-1000 Heavy Duty Eco-materiale, i resirkulert polyester og økologisk bomull. Bunn og sider er forsterket i vanntett, resirkulert nylon (Bergshell).  

Karakteristisk for Fjällräven-sekkene er rammeverk i tre. Bruk av trerammer reduserer visstnok Co2-utslippet til Fjällräven med 90 prosent. Trespilene kan enkelt skiftes ut, som en del av miljøprofilen til Fjällräven. 

Bæresystemet er enkelt å justere til ønsket lengde. Hoftebeltet har lommer på begge sider. I tillegg til hovedrom, har sekken inngang nedenfra. Den har flere små og praktiske lommer plasser på ulike steder. Det er lett å komme til sidelommene uten at man trenger å ta sekken av. 

Topplokket har to atskilte lommer.  

test av fjellreven keb 52
test av fjellreven keb 52

Fjällräven Keb 52 er en av de minste sekkene i denne testen når det kommer til plass og volum. Derfor kan den oppleves litt trang å pakke sammenlignet med for eksempel Osprey Ariel og Lowe Alpine sine løsninger. 

Vi får nesten plass til hele standardkitet, men har da lite plass igjen til for eksempel mat og annet, sammenlignet med for eksempel Exped Thunder, som også er en 50-literssekk. 

test av fjellreven keb 52
test av fjellreven keb 52

Til gjengjeld er Keb 52 svært god å bære, og sekken fordeler vekten på en måte som avlaster ryggen godt. Det er kun plassbegrensninger som gjør at denne sekken ikke får høyere totalscore i denne sammenlignende testen.

I forhold til for eksempel Fjällräven Kajka som har plass til nærmest alt, og som også er med i denne testen, er Keb en mer minimalistisk og lettere sekk.  

Hvis du skal på turer der du uansett ikke trenger plass til telt og turkjøkken, men er en erfaren vandrer på jakt etter en lett og god sekk å bære, så vil Fjällräven Keb 52 være et godt alternativ.

Denne modellen kommer for øvrig også i 72-liter som både herre- og dame-sekk.  

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Bærekomfort, gode lommer og løsninger

MINUS

Litt smal, ikke blant de romsligste

Test av Thule Versant 50 L ryggsekk (dame)

Thule Versant 50 L er en gjennomtenkt tursekk for damer. Den har solid bæresystem og flere praktiske løsninger for fotturer og overnattingsturer.

test av Thule Versant dame 50
TEST AV TURSEKKER: Thule Versant 50
UTE_mest_for_pengene
Thule Versand 50 L

Størrelse: 50 L (kommer også i  60 liter) 

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 69 x 38 x 34 cm

Farger: Blågrønn 

Pris:  1899,- 

Vekt: 1730 g  

skala
8/10

Svenske Thule er mest kjent for skibokser og multisportvogner, men de har også sekker i en rekke varianter og størrelser for aktive friluftsfolk.

Thule Versant 50 L sitt bæresystem er identisk med herremodellen; solid polstring i ryggen, men uten roterende hoftebelte, som ofte er en fordel i ulendt terreng.

 

Sekken er inndelt med flere rom, og en u-formet glidelås-tilgang i fronten, som gir inngang til alt innholdet på samme måte som en koffert.

Det er et eget rom med glidelås nederst for sovepose eller annet, og romslige hoftelommer på begge sider av sekken. 

Thule Versant 50 L dame
Thule Versant 50 L dame

Topplokket kan gjøres om til skulderveske (sekk), med bruksanvisning på innsiden av topplokket, og en snølås som dekker sekken uten topplokk. 

Sekken er videre utstyrt med sidelommer og festeløsninger for isøks eller gåstaver. 

test av Thule Versant dame
test av Thule Versant dame

Thule Versant har de klassiske detaljene på plass, og framstår som en et trygt og prisgunstig valg med mange gjennomtenkte løsninger. 

Vi får greit plass til standard-kitet vårt i denne sekken, som volummessig er av de mindre sekkene i denne testrunden, men vi ville nok vurdert å gå opp en størrelsesklasse om vi også skulle hatt plass til for eksempel mat for flere dager.  

Sekken er god å bære, og minner om Lowe Alpine Cholatse og Osprey Ariel i framtoningen. 

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Bæresystem, praktiske løsninger, gode lommer

MINUS

Ingen nevneverdige

Test av Osprey Aether 60 L ryggsekk (herre)

Osprey Aether er en anvendelig og god ryggsekk som har rom til det mest vesentlige når du skal på tur over flere dager.

osprey aether 60 L
TEST AV TURSEKKER: Osprey Aether 60 L ryggsekk (herre)
Osprey Aether 60

Størrelse: 60 L 

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 83 (L) x 39 (B) x 31 (D) cm

Farger:  Svart, blå, mørk grønn 

Vekt: 2530 gram 

Pris:  1760,-

skala
8/10

Ryggsekk-giganten Osprey har et enormt utvalg av ulike ryggsekker i ulike størrelsesklasser.

Osprey Aether er en videreutvikling av den populære storsekken Osprey Xenit, og er beregnet på ukesturer eller helgeturer når du trenger å ha med deg en del utstyr.  

Funfact: Denne sekken blir å se i neste sesong av 71 grader nord.

Bæresystemet på Osprey Aether er basert på Osprey sitt egenpatenterte ryggsystem og hoftebelte. Ryggpanelet er polstret og har fjærnettingsområde i korsryggen, som støtter og avlaster ryggen. 

Sekken har flere tilgangspunkter, inkludert en J-formet glidelås-inngang i front inn til hovedrommet på sekken. Den er utstyrt med et eget soveposerom med vid glidelåsåpning nederst og innvendige skiller. Topplokket har flere lommer og er avtakbart.   

Andre finesser er integrert regntrekk, festepunkt for vandrestaver, isøksfester, kompresjonsreimer og flere tilgangspunkter gjør det mulig å bære utstyret slik du vil.  

osprey aether 60 l
osprey aether 60 l

Kapasiteten til Aether AG 60 er stor, og framstår blant de romsligste i testen, som gjør det mulig å enkelt bære mye utstyr på lengre turer. 

Det var ingen problemer å få plass til standard-kitet vårt, og enda hadde vi litt plass til overs. Det er også lett å få tilgang til innholdet i sekken.  

Aether kan oppleves som litt trang å pakke, særlig mot slutten på grunn av en avstivet bøyle nær toppen. Noe stort problem er det imidlertid ikke.

Sekken har ok lommer på hoftebeltet, og mange rom og lommer å pakke i.  

osprey aether 60 l
osprey aether 60 l

Alt i alt en romslig, solid og prisgunstig tursekk for herrer. Dameversjonen av denne sekken blir Osprey Ariel.  

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Romslig, god å bære

MINUS

Ikke blant de letteste

Test av Lowe Alpine Cholatse 50 L ryggsekk (dame)

Lowe Alpine Cholatse 50 L er en praktisk og anvendelig tursekk for damer, som egner seg til fotturer i fjellet, med eller uten overnatting.

Lowe Alpine Cholatse 50
TEST AV TURSEKKER: Lowe Alpine Cholatse 50
Lowe Alpine Cholatse

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja (rødt, nederst i egen lomme på sekken

Anbefalt maksvekt: 20 kg  

Størrelse: 50:55 L   

Farger: Burgund, mørk grønn og svart 

Vekt: 1705 g 

Pris: 2499,- 

skala
8/10

Lowe Alpine har lang erfaring med tursekker, og Cholatse ND 50:55 er en klassisk tursekk som har variert litt i størrelser. 

Komfort og stabilitet er sentrale stikkord for denne sekken.

Bæresystemet er godt polstret i både rygg og hoftebelte. I ryggen er det også solid ventilering. 

Sekken har et underrom med glidelås for sovepose eller lignende. Det er inngang til hovedrommet ovenfra og på siden, og opp til omtrent halvveis på sekken.

Den har sidelommer på begge sider med plass til for eksempel en drikkeflaske. Cholatse kommmer også med strikkhemper nederst for feste til for eksempel fiskestang, vandrestaver eller lignende. 

Når vi løsner opp kompresjonsstroppene er det imponerende bra plass på Cholatse, til å være en 50-liter. Vi fikk plass til standard-kitet om vi tar alle lommer i bruk. Enda har vi litt å gå på. 

Det gjør at sekken oppleves som en av de mest romslige kandidatene i 50-55-litersklassen i selskap med Osprey ArielVersant fra Thule og Fjällräven Keb.  

lowe alpine cholatse
lowe alpine cholatse

Skulderstroppene er godt polstrete, men framstår som litt stive og som potensielt vil kunne gnage litt over tid, men vi opplevde ikke noe til det i løpet av vår testperiode.  

Sekken er på mange måter ganske lik Manaslu som vi har testet for herrer, men med litt færre finesser. Det eneste vi savner er et eget, separat rom nederst. Hoftelommene kunne også gjerne vært litt større. 

lowe alpine cholatsee
lowe alpine cholatsee

Cholatse framstår som en litt enklere modell enn Lowe Alpine Cerro Torre 60:80, som vi har testet tidligere.

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Lav egenvekt, bæresystem, romslig og fleksibel

MINUS

Små lommer på hoftebeltet

Test av Osprey Ariel 55 L ryggsekk (dame)

Osprey Ariel 55 L er en klassisk tursekk for damer, med mange praktiske detaljer.

Osprey Ariel 55 ryggsekk backpack
TEST AV TURSEKKER: Osprey Ariel 65 L.
Osprey Ariel 55 L

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Anbefalt maksvekt: 20 kg  

Størrelse: 55 L (kommer også i 65 L) 

Mål: 84 (l) x 38 (w) x 31 (d) cm

Farger: Kommer i rød, mørk blå og sort 

Pris: 2230 g

Vekt: 2200,- 

skala
9/10

Amerikanske Osprey er storprodusent av ryggsekker til forskjellig bruk og aktiviteter. 

Serien Ariel er ergonomisk tilpasset damer, og en videreutvikling av den populære tursekken Osprey Xena. 

Osprey har benyttet Fit to fly-bæresystem på Ariel, som har god polstring i ryggen, og roterende hoftebelte. Ryggpanelet har skumkanter for komfort og passform.

Sekken har et løst topplokk med to lommer. Sidelommene er i netting med tosidig inngang.   

Ariel har også dobbelt isøksfeste, et eget feste for vandrestaver og avtakbart feste for liggeunderlag.

osprey Ariel 55
osprey Ariel 55

Bunnen er forsterket med ekstra slitesterkt materiale, og nederst er et eget rom til for eksempel sovepose. 

Sekken har et hovedrom og egen lomme for drikkeblære. Det er U-formet glidelås-inngang fra fronten, slik at sekken kan åpnes som en koffert, samt et eget rom nederst på sekken.   

osprey Ariel 55
osprey Ariel 55

Vi får fint plass til standard-kitet på Osprey Ariel, og sekken er lett å pakke og fylle. Den har smarte og praktiske lommer, noe man setter pris på underveis i pakkeprosessen. 

Ariel framstår som en klassisk tursekk for damer i samme sjikt som Fjällräven Kajka, men som er vesentlig lettere og ganske jevnt lik vekt som Lowe Alpine Cholatse 50:55 som veier noen titalls gram mindre.

Ospreys modell framstår som god og romslig allroundsekk som egner seg til både fotturer og overnattingsturer. Herreversjonen av denne sekken blir Osprey Aether.  

Ariel sekken kommer også i 65 liter. 

VURDERING
Bæresystem
Justering
Volum
Praktiske løsninger
Helhet
PLUSS

Romslig og fleksibel, god å bære

MINUS

Litt små lommer på hoftebeltet

Test av Salewa Alptrek Pro 65 +10 L Ryggsekk (unisex)

Salewa Alptrek Pro 65 +10 er den største sekken i Alprek-serien til Salewa . Sekken skiller seg ut med lav egenvekt og alpint preg.

test av Salewa Alptrek Pro 65+10
TEST AV TURSEKKER: Salewa Alptrek Pro
Salewa Alptrek Pro

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja (i bunnen av sekken)

Mål: 81 x 35 x 22 cm 

Størrelse: 65 L + 10 (kommer også i størrelsene 38, 42, 55:10 L) 

Farger: Kommer i rød, mørk blå, sort 

Pris:  2499,-  

Vekt: 1860 g   

skala
7/10

Italienske Salewa er kjent for lettvektsutstyr innen både klatring, stiløping og fjellvandring.  

Salewa Alptrek Pro 65 L er en av de største sekkene fra Salewa, og den er tydelig er inspirert av de lettere og mindre modellene.

Bæresystemet er polstret med et litt stivere ryggpanel enn mange av de mer polstrete modellene i denne testen. Rygglengden kan justeres med synlige S-M-L-trinn. 

Sekken har et eget rom i topplokket, både på utsiden og innsiden. 

Det er tilgang til hovedrommet på den ene siden av sekken, og nedenfra. 

Alprek Pro har sidelommer på begge sider av sekken, og skråstilte kompresjonsstropper. Romslige hoftelommer på begge sider, med plass til smarttelefon. 

test av salewa alptrek pro 65 + 10
test av salewa alptrek pro 65 + 10

Alprek Pro er smalere og en mer kompakt sekk enn for eksempel Klättermusen Raido, som vi opplever som mer romslig.

Sekken er lett å komprimere når den ikke er fullastet, noe som gjør den til en utpreget lett 65-literssekk, som ofte veier litt mer.   

Den lille, avtakbare sekken i front (10 l) har også I-formet frontglidelås som gir lett tilgang til innholdet. Den kan alternativt brukes som brystsekk som får vitenskapelig støtte for å være energieffektivt. 

Plasskapasiteten imponerer ikke sammenlignet med de andre 65-literne i denne testen. Den framstår som litt mer trangere å pakke. Vi fikk plass til nærmest hele standard-kitet vårt, men ikke så mye mer enn dette.

Salewa-sekken kan oppleves i minste laget om du skal bære med deg telt og proviant for flere dager, men langt fra umulig om du pakker bevisst. På turer der en lett, men romslig nok ryggsekk betyr mer enn volum, så vil Salewa Alptrek Pro imidlertid være en sterk kandidat med få overflødige detaljer.

test av salewa alptrek pro 65 + 10
test av salewa alptrek pro 65 + 10

Den største Alptrek-sekken er god og kvikk å bære, noe som også kan forklares med lav egenvekt, omtrent halvparten av Fjällräven Kajka 55 til sammenligning.

Salewa-sekken er en unisex-modell, og Alptrek-serien har flere størrelser. 

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Lav egenvekt, lett å komprimere og justere, medfølgende sekk

MINUS

Ikke den mest romslige

Test av Exped Thunder 50 L ryggsekk (dame)

Dameversjonen av Exped Thunder 50 L er romslig i størrelsen, og har lav vekt som gjør den aktuell for både fjellturer og kortere overnattingsturer.

Exped Thunder 50 L
TEST AV RYGGSEKKER TIL TUR: Exped Thunder 50 L
UTE_testvinner
Exped Thunder 50

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Anbefalt maksvekt: 24 kg

Mål: 75 × 33 × 25 cm  

Størrelser: 50 L (finnes også i 70 L) 

Vekt: 1540,-  

Pris: 2999,- 

Farger: Blå og grå  

skala
9/10

Exped Thunder 50 L kommer i både herre- og dameversjon, og sekkene har helt identiske løsninger.

Det eneste som skiller dem fra hverandre er at damemodellen er mer tilpasset kvinners anatomi og at de har ulik farge i polstringen.  

Exped Thunder har inngang fra toppen og i frontpartiet, som gir enkel tilgang til innholdet i sekken. I tillegg er det romslige mesh-lommer i front og på sidene, som gir lett tilgang når du går, uten at du trenger å ta av deg sekken for å komme til disse.  

De godt plasserte lommene gjør det også lett å organisere utstyret du har mer eller mindre bruk for underveis. 

Bæresystemet har roterende hoftebelte og polstring i rygg og ved hofte. Slanke, lette reimer gjør at det er enkelt å justere og tilpasse sekken til ønsket rygglengde. 

Sekken er laget i vanntett og øko-sertifisert materiale (2500 vannsøyle), og et eget regntrekk følger med. 

exped thunder dame ryggsekk tursekk 50 l
exped thunder dame ryggsekk tursekk 50 l

På Exped Thunder vil det være særlig viktig å finne riktig rygglengde, ettersom polstringen er ganske fast og sekken kan bli ubehagelig om du ikke treffer riktig.

Dette er imidlertid noe man ikke gjør så ofte, men det kan være greit å vite at det er små forskjeller mellom dame- herremodellen hvis den ene ikke skulle passe. Kun skulderstroppene virker noe smalere på damesekken.  

Sekken er designet slik at den gir god lufting i ryggen, noe som ofte er et poeng på sommerdager med oppakning. Sekken framstår som en av de aller beste å bære i denne testen.  

Det er også enkelt å justere skulderremmer og hoftebelte underveis.   

exped thunder dame 50 l tursekk
exped thunder dame 50 l tursekk

Standard-kitet vårt fikk vi fint plass til, og sidereimene gir mulighet til å feste for eksempel liggeunderlag og telt utenpå sekken.

Lommene på hoftebeltet har god plass til mobiltelefon eller andre småting.  

exped thunder dame 50 l tursekk
exped thunder dame 50 l tursekk

Exped Thunder er en tiltalende sekk som har god plass til det vesentligste, og som avlaster ryggen godt når man går med oppakning.

En sekk som gjør at man får lyst til å dra på tur. Denne modellen kommer også i 70 liter.   

  

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

God å bære, god lufting i ryggen, praktiske lommer, lett

MINUS

Ingen nevneverdige

Test av Mammut Ducan Spine W 50-60 L ryggsekk

Dame-versjonen av Mammut Ducan Spine er den letteste sekken i testen og ganske lik herremodellen, men den er noe kortere i ryggen.

test av Mammut Ducan Spine W 50-60 L ryggsekk
TEST AV TURSEKKER: Mammut Ducan Spine W 50-60 L ryggsekk
Mammut Ducan Spine 50-60

Størrelse:  50-60 L (finnes også i 28-35 L)   

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: Høyde/bredde/lengde: 58/31/27 cm

Farger: Kalkhvit og svart  

Vekt: 1540 gram 

Pris:  2199,- 

skala
6/10

Det begynte med klatretau for sveitsiske Mammut, som nå også lager kvalitetsutstyr for sport og friluftsliv. 

Bæresystemet på Ducan Spine skiller seg ut vet å ha to dreiepunkter i ryggpanelet som hoftebeltet og skulderremmene kan rotere rundt.  

Disse er linket sammen slik at du får naturlige bevegelser når du går, og sammenheng mellom hofte og skuldre. En kraftig ramme bak dreiepunktene sørger for at sekken takler tung oppakning. 

Sekken er utrustet med rulletopp og glidelås, som er forholdsvis avstivet og lett å lukke.  

Utvendig er det sidelommer i stretch-netting på hver side, og enkelte festepunkter for utstyr. En stor glidelås i front gir tilgang til innholdet i sekken, og utenpå den igjen er det elastiske stropper til å feste klær eller utstyr.  

Ducan Spine framstår som av de mer alpine sekkene, med litt backpacker-stuk. I denne testen minner den mest om Klättermusen Raido, men med lavere egenvekt. 

mammut ducan spine dame
mammut ducan spine dame

Vi liker det minimalistiske snittet på Ducan Spine, men vi var skeptiske til bæresystemet som ikke har noen justeringsmuligheter på rygglengden. Det gjør at hele sekken ved førsteinntrykk kjennes mot ryggsøylen på en ubehagelig måte.  

Ved oppakning viser den seg imidlertid å være bedre å bære enn forventet, og den er lett å komprimere.

Særlig i brattere partier så kjennes denne enda mer kvikkere å bære enn mange av de andre mer klassiske sekkene i testen.  

mammut ducan spine dame
mammut ducan spine dame

Pakkingen blir litt mer «stapping» enn ved mange av de andre sekkene, som følge av rulletoppen.

Volummessig har den ikke like mye plasskapasitet sammenlignet med de andre sekkene i samme størrelsesklasse, som for eksempel Fjällräven Kajka 55 og Osprey Aether selv om det i mange tilfeller vil være tilfredsstillende.   

Har du lite eller ingen behov for innholdet underveis, og er ute etter en sekk med minimal egenvekt, så vil Ducan Spine være en interessant kandidat. Sekken er dessuten lett å komprimere når den ikke er fullstappet, noe som veier opp.   

Bryststroppen er litt klønete, sammenlignet med andre løsninger vi kjenner fra andre Mammut-sekker og flere, men det bør være en forholdsvis enkel operasjon for de sveitsiske ingeniørene å forbedre i neste runde.  

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Lav vekt, lett å komprimere

MINUS

Bæresystem

Test av Fjällräven Kajka 55 L ryggsekk (dame)

Fjällräven Kajka framstår som den aller mest romslige sekken i testen. Kajka er en avansert tursekk med flere finesser, som har gjort den til en klassiker for lengre fotturer og vandringer.

Test av Fjällräven Kajka 55 L ryggsekk (dame)
TEST AV RYGGSEKKER TIL TUR: Fjällräven Kajka 55 L ryggsekk (dame)
Fjällräven Kajka

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 72 cm x 33 x 27 cm 

Pris: 3899,- 

Vekt: 3300 g 

Farger: svart, mørk grønn, blå 

skala
8/10

Kajka har vært en årelang modell hos Fjällräven, og som nå er oppgradert med treramme. 

Bæresystemet på denne sekken er utformet for å passe kvinnelig anatomi. Den har ergonomisk formede skulderremmer som avlastning ved tung oppakning. Øverste del av ryggpolsteringen dras ut av bærereimene og kan være generende for noen.

Sekken har et stort hovedrom og loddrett frontlomme som kan åpnes helt, slik at den nærmest kan pakkes som en bag eller koffert. Hovedrommet har en forholdsvis stor snølås.   

Nederst på sekken er et eget rom for våte, tørre eller skitne klær eller utstyr som trenger å holdes atskilt fra resten av sekken. 

Topplokket er avtagbart og kan brukes som hofte- eller brystsekk, kan justeres opp og ned og gi rom for mer, i tillegg til at den kan brukes som hoftesekk.  

Det er flere kompresjons- og justeringsmuligheter på utsiden av sekken til for eksempel staver, fiskestang, liggeunderlag, teltstenger osv.  

Sidelommene er også romslige, i tillegg til en rekke smålommer i og utenpå sekken. Lommene på hoftebeltet har plass til mobil.

fjällräven kajka 55 l dame
fjällräven kajka 55 l dame

 

Til tross for sine tilmålte 55 liter, rommer Fjällräven Kajka 55 L overraskende mye, sammenlignet med de andre sekkene med samme oppgitte volum.

Når vi har fått plass til vårt standard-kit, er det fortsatt rikelig med plass til mer.    

Bæresystemet er lett å tilpasse etter rygglengde og skulderbredde. Det er solid polstring i både ryggpanel og hoftebelte, som gjør sekken svært god å bære, og det er god avlasting i ryggen. Polstringen i nakkeområdet vender litt ut mellom skuldrene gjør at sekken bør prøves, slik at det ikke blir noe problem på en eventuell langtur. 

Lommene på Kajka er store og voluminøse, og det er også gode komprimeringsløsninger om sekken ikke er fullastet. 

Treramme synes vi er et kult trekk fra Fjällräven, men er også det som gjør at denne sekken knirker litt når vi går?    

Fjällräven kajka 55 l
Fjällräven kajka 55 l

Kajka har forholdsvis høy egenvekt sammenlignet med mange av de andre sekkene i testen, men er utvilsomt den mest romslige i forhold til oppgitt volum.

For mer alpine og brattere turer, vil de mange detaljene og rommene oppleves som litt overflødige og sekken kan oppleves som litt mye.

For lengre vandringer har den finesser som er lett å sette pris på. Kajka er solid og stødig tursekk, som gir en følelse av at man kan bære med seg alt man trenger.  

Kajka-sekken kommer i flere størrelser og både for kvinner og herrer: 55, 65, 75, 85 og 100 l, i tillegg til barnesekken Kajka jr.  

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Plasskapasitet, solid polstring, praktiske lommer, god tilgjengelighet

MINUS

Ikke blant de letteste, knirker litt

Test av Thule Versant 60 L ryggsekk (herre)

Thule Versant 60 L imponerer som en lett ryggsekk som både er god og bære, og som fungerer bra for overnattingsturer eller fotturer over flere dager.

Thule Versant 60 L
TEST AV TURSEKKER: Thule Versant 60 L ryggsekk (herre)
UTE_mest_for_pengene
Thule Versant 60 L

Størrelse: 60 L (kommer også i  70 liter) 

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Dimensjoner: 69 x 38 x 34 cm

Farger: Blå 

Vekt: 1980 g

Pris:  1899,-  

skala
9/10

Svenske Thule er fortsatt aller mest kjent for sykkelstativer, skibokser og barneseter, men de er også offensive når det gjelder bæremeiser og ryggsekker.  

Bæresystemet på Thule Versant utpreger seg med solid polstring i ryggen, men har ikke roterende hoftebelte. 

Sekken er inndelt med flere rom og en u-formet glidelås-tilgang i fronten, som gir god tilgang til alt innholdet. Det er et eget rom med glidelås nederst til for eksempel sovepose.   

Topplokket kan gjøres om til en sekk, eller nærmere skulderveske. Instruksjon for hvordan du tilordner den, er beskrevet på en lett forklarlig måte på innsiden av topplokket. En romslig snølås som dekker sekken uten topplokk. 

Sekken er utstyrt med sidelommer og festeløsninger for isøks eller gåstaver.

Thule Versant 60 l bæresystem
Thule Versant 60 l bæresystem

Vi liker designet på denne sekken, som framstår som gjennomtenkt og med praktiske løsninger man gjerne er ute etter på turer hvor man skal gå en stund. 

Vi får greit plass til standard-kitet vårt i denne sekken.  

Thule Versant
Thule Versant

Den har noe lavere egenvekt sammenlignet med Osprey Aether, som er i samme størrelsesklasse. Det er lite vi savner med denne Versant 60 L, som både er god å bære og gå med. 

Thule Versant 60 L framstår som et trygt valg av tursekk til overnattingsturer eller fotturer i fjellet, og kommer også i 70-liter for den som vil være sikker på å ha enda mer plass å gå på.  

Denne sekken kommer også i dameversjon.

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

God å bære, fine romløsninger, lett tilgang

MINUS

Lite å utsette

Test av Mammut Ducan Spine 50-60 L Ryggsekk (herre)

Mammut Ducan Spine er en ny type lettvekts tursekk, og med et helt eget bæresystem.

 test av Mammut Ducan Spine 50-60 L (herre)
Mammut Ducan Spine 50-60 L
Mammut Ducan Spine

Størrelse: 50-60 L  

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 34 (b) x 48,5 (l) x 29 (h) cm

Farger: Kalkhvit og svart 

Vekt: 1615 gram

Pris: 2199,- 

skala
6/10

Sveitsiske Mammut er en velrenommert ryggsekkprodusent hos både barnehageforeldre og hardbarkete alpinklatrere. 

Bæresystemet på Ducan Spine skiller seg ut vet å ha to dreiepunkter i ryggpanelet som hoftebeltet og skulderremmene kan rotere rundt.  

Disse er linket sammen slik at du får naturlige bevegelser når du går, og sammenheng mellom hofte og skuldre. En kraftig ramme bak dreiepunktene sørger for at sekken takler tung oppakning. 

Utvendig er det sidelommer i stretch-netting, og ulike festepunkter for utstyr.  En stor glidelås i front gir tilgang til innholdet i sekken. 

Liggeunderlag kan du få plass til nederst på sekken eller i snorsystemet på midten. 

Vi liker designet på denne sekken godt, men var litt skeptiske til bæresystemet fordi det ikke er noen justeringsmuligheter på rygglengden. Dessuten er panelet såpass timeglassformet at sekken potensielt vil kjennes mot ryggsøylen på en ubehagelig måte.  

Med oppakning viser den seg imidlertid å være bedre å bære enn fryktet. I brattere partier kjennes denne sekken enda kvikkere å bære enn mange av de andre sekkene i denne testen.  

mammut Ducan Spine
mammut Ducan Spine

Rulletopp gjør at pakkingen blir litt mer «stapping» enn ved mange av de andre sekkene. Volummessig har den ikke like mye kapasitet som i forhold til oppgitt størrelse, sammenlignet med de andre sekkene i samme størrelsesklasse. 

Fordelen er komprimeringsmulighetene og sidestropppene som bidrar godt til å stramme opp sekken og gjøre den mer kompakt.   

Glidelåsen har I-form, noe som er bra, med mindre du belager deg på å måtte laste ekstra utenpå sekken. 

mammut Ducan Spine
mammut Ducan Spine

Ducan Spine er av de mer alpine sekkene, og i likhet som Klättermusen Raido og Salewa Altrek Pro blant de letteste sekkene i testen.  

Denne sekken stiller litt mer krav til deg når du pakker. Har du lite eller ingen behov for innholdet underveis, og er ute etter en sekk med minimal egenvekt, så vil Ducan Spine være en interessant kandidat.

Sekken er lett å komprimere når den ikke er fullstappet, noe som veier opp.   

Ducan Spine kommer også i dameversjon.

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Bra design, gode kompresjonsmuligheter  

MINUS

Bæresystem

Test av Helly Hansen Campacitor 65 L ryggsekk (unisex)

Capacitor 65 L er Helly Hansen sin aller største ryggsekk, laget for lengre turer i fjellet.

Helly Hansen capacitor 65 L
TEST AV TURSEKKER: Helly Hansen capacitor 65 L
Helly Hansen Capacitor

Størrelse: 65 L 

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Ja  

Mål: 69 x 38 x 34 cm

Farger: Kommer i to farger, blågrønn og rød (unisex)

Vekt: 1880 g

Pris:  2799,-  

skala
8/10

Historien om Helly Hansen startet med regntøy og spesialutstyr for fiskere, sjøfolk og seilere. 

Nå er de like kjent for sports- og fritidsbekledning som for både skikjøring og andre utendørsaktiviteter.

 

Helly Hansen Capacitor 65 L er en ryggsekk med justerbart ryggpanel og hoftebelte og ventilerende netting i hele rygg- og hoftepartiet for å unngå å bli klam og svett når du går.  

Sekkens hovedrom kan nås ovenfra og gjennom en åpning nedenfra. Hovedrommet kan også deles opp innvendig.

Videre er den utrustet med blant annet egen, romslig frontlomme utenpå sekken. Topplokket skal ifølge HH kunne flyte i vann.  

Helly Hansen capacitor 65 l
Helly Hansen capacitor 65 l

Sekken har store, romslige lommer på sidene, hoftebelte, og kompresjonsstropper som gjør den lett å stramme til.

Ryggpanelet består av en flate, som trekker litt ned sammenlignet med mange av de andre i testen når det gjelder bærekomfort.

Det er imidlertid lett å justere rygglengden trinnvis, med en bred borrelåsfunksjon. 

Helly Hansen capasitor
LETT Å JUSTERE: Helly Hansen har videre vært opptatt av at det skal være lett å justere sekken uten å måtte ta av hanskene. 

Capasitor oppleves som en god tursekk å bære for både de kvinnelige og mannlige testerne. 

Når det gjelder plasskapasitet, så er dette en romslig sekk, og den er med sine 65 liter også blant de største i denne testen. Det var ingen problem å få plass til kitet vårt, og fremdeles ha litt å gå på.  

Designet på Capasitor minner om en del klassiske vandresekker, men til gjengjeld fungerer løsningene bra. 

VURDERING
Bæresystem
Justering
Volum
Praktiske løsninger
Helhet
PLUSS

Romslig, praktiske løsninger

MINUS

Enkelt bæresystem

Test av Klattermusen Raido 55 L ryggsekk

Klattermusen Raido er en romslig og lett tursekk, som skiller seg ut med rulletopp og store sidelommer.

test av tursekker
TEST AV TURSEKKER: Klättermusen Raido 55 liter.
Klättermusen Raido

Størrelse: 55 L  

Anbefalt maksvekt: 17 kilo   

Vekt: 1455 gram 

Mål: 74 (h) x 45 (b)  x 27 (d) cm 

Regntrekk: Nei  

Drikkesystem: Ja  

Farger: Finnes i blå, rød og svart   

Unisex  

Pris: 3600,- 

skala
7/10

Svenske Klättermusen Raido er en ryggsekk med stort og romslig hovedrom, og rulletopp med glidelås. 

Ryggsekken er laget i resirkulert polyamid (65 prosent) med kevlar-forsterkninger i bunnen av sekken, hvor det ofte kan oppstå slitasje.   

Sekken har rulletopp og et stort hovedrom. Designmessig skiller Klättermusen seg også ut med sitt særegne webbing-design hvor du kan feste ting utenpå sekken. 

Raido har store sidelommer på hver side, en med glidelås og en med snøring. Utvendige stropper gjør det mulig å feste liggeunderlag eller lignende utenpå sekken, eller å komprimere den.    

klättermusen Raido 55 l
klättermusen Raido 55 l

Bæresystemet er todelt med aluminiumsramme, slik at hoftebeltet kan rotere fritt mens du går. Slike detaljer er en fordel når du går i ulendt terreng, og sekken er kompakt og fin å bære. Det er også lett å tilpasse sekken til ønsket rygglengde. 

Klättermusen benytter metallhemper i stedet for plast, noe som gir en mer raffinert kvalitetsfølelse. Det er enkelt å justere og komprimere sekken med disse, men det kan også kreve litt tilvenning sammenlignet med plastklips.  

Strikken omfatter alle hempene, så ulempen er at hvis den ryker, så hele.

Begge sidelommer er romslige og gode, men vi opplever at de kan bli litt trange hvis sekken ellers er fullastet. 

test av klattermusen raido 55
test av klattermusen raido 55

Det var ingen problem for oss å få plass til standard-kitet. Ettersom det bare er en inngang til hovedrommet, er innholdet i sekken mindre tilgjengelig enn ved mange av de andre sekkene i testen.

For mange vil det kanskje være nok, dersom man ikke har behov for innholdet sekken underveis i løpet av turen. Lommene på hoftebeltet har plass til energibar, men er for lite til for eksempel smarttelefon.

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Lav egenvekt • forsterkninger på utsatte steder • romslig

MINUS

Kun en inngang • litt liten lomme på hoftebeltet

Test av Lowe Alpine Manaslu ryggsekk (herre)

Lowe Alpine Manaslu D55:70, er en romslig, fleksibel og behagelig tursekk som egner seg for både teltturer og lengre fotturer i fjellet.

Lowe Alpine Manaslu
TEST AV TURSEKKER: Lowe Alpine Manaslu er en klassisk tursekk, som kjennetegnes med et godt polstret bæresystem og som har roterende hoftebelte.
Lowe Alpine Manaslu

Størrelse: 55:70 L  (finnes også i 65:75 l)

Drikkesystem: Ja  

Regntrekk følger med: Nei   

Mål: 80 x 36 x 45 cm 

Farger: Kommer i både rød, svart og blå 

Pris: 2499,- 

Vekt: 2505 g 

skala
8/10

Lowe Alpine sporer tilbake til klatre-brødrene Greg, Jeff og Mike Lowe i Utah (1967), som ville lage ryggsekker som var lette nok og ikke til hinder i fjellveggen.  

I 2014 ble Lowe Alpine kjøpt opp av britiske Rab Equipment, men fortsatt som en selvstendig merkevare. Filosofien til Lowe Alpine er ryggsekker og bæresystemer som skal følge bevegelsene når du går.

Lowe Alpine Manalsu tilhører mer de klassiske sekkene i denne testen, i selskap med Osprey Aether og Fjällräven Kajka. Materialet består av slitesterkt, lettvekts ripstop-materiale i nylon. 

Sekken har åpning både fra toppen, bunnen, og via en stor D-formet glidelås i front. Det mulig å pakke sekken som en bag eller koffert og gir god tilgang til innholdet.  

I hovedrommet inni sekken er det et eget innerbelte med klips, om man vil skille noe ad.

lowe alpine manaslu bæresystem
lowe alpine manaslu bæresystem

Som navnet tilsier, indikerer 55:70 at volumet er fleksibelt. Har du topplokket i laveste posisjon rommer sekken 55 liter. Toppflappen kan også tas av om du vil spare vekt. 

Utvider du sekken, har du plass til ytterligere 15 liter til. Utvidelsen skjer ved hjelp av sideklipsene som tilhører fronten av sekken. Fiffig!

Volum og plasskapasitet er blant de store fordelene med denne sekken. Vårt standard-kit er helt uproblematisk å få plass til, og vi har ytterligere plass til mer.  

Lowe Alpine anbefaler maksimal bærevekt på 20 kilo på lengre turer med Manaslu. 

lowe alpine manaslu bæresystem
lowe alpine manaslu bæresystem

Sekken er god og komfortabel å bære, og med god polstring i ryggen som bidrar til å avlaste deg når du går. Manaslu har ok justeringsmuligheter i ryggpanelet, men brystreima er ikke like smidig som ved mange av de andre sekkene. 

Vi opplever den likevel som en god sekk å bære og gå med. En praktisk og grei tursekk til en gunstig pris. 

VURDERING
Bæresystem
Justering
Praktiske løsninger
Volum
Helhet
PLUSS

Romslig og fleksibel, god å bære

MINUS

Litt små lommer på hoftebeltet

Hva er en god tursekk?

Er du på jakt etter ny tursekk, kan du glede deg over stort utvalg! Uansett hvilken type ryggsekk gir vi deg noen tips som kan være greit å tenke gjennom før du kjøper.

Hvilken ryggsekk er best til fjelltur?

UTE har testet storsekker i klassen 85-110-liter. Se også vår nyeste test av ryggsekker i kategorien 50-65 liter, som omfatter både herrer, damer og unisex-modeller.

Hvordan skal ryggsekken sitte?

Det siste du trenger er en tursekk som gnager og som er vond å bære. Hvis ryggsekken er godt og effektivt pakket, merker du knapt at du har den på ryggen. Her er en sjekkliste som du kan ta utgangspunkt i på tursekken din