De beste lavvoene – camp og friluftsliv

Test av lavvoer for camp og friluftsliv

Moderne lavvoer finnes i ulike materialer. En lavvo har overnattingsplass til et stort turfølge og fungerer fint som en basecamp for mange forskjellige aktiviteter, med plass til mange. Vi har testet ulike lavvoer til turbruk.

test av lavvo
TEST AV LAVVO: En bra tur trenger en god base. Her fra testing på Hardangervidda. Foto Kristoffer H. Kippernes

Med en lavvo får du en fin base der du slår leir, og som dere kan utforske mulighetene for allsidig friluftsliv.

Det gjør lavvoen godt egnet for både fisketurer, fjellturer, festivaler, camp i hagen eller utenfor hytta. 

Hva er en lavvo?

Lavvoen har tradisjonelt vært fangstfolkets boform. Her hjemme har samene har brukt lavvo i over 2000 år. Lavvoen minner om indianernes tipi, men er tradisjonelt konstruert litt lavere for å tåle vinden bedre.

Duken bestod originalt av sammensydde reinskinn og ulltepper. I dag finnes lavvoer i mange varianter, og aluminium erstatter trestenger som er lettere å frakte med seg. Slik har lavvoen blitt både aktuell og praktisk for friluftsfolk, også uten samisk opphav.  

test av lavvo
TEST AV LAVVO: Med lavvo har du en god base for tur. Foto: Øyvind Aas

Hvilke lavvoer er best i test?

Vi har testet enstangslavvoer for 6 til 10 personer, der alle unntatt én har lett kunststoffduk. Vi mener at alle lavvoene vi har prøvd og sammenlignet er godt egnet for familier, turgjenger og lag, men at de også er nokså forskjellige.

Fauna B8-10 PRO ble kåret til testvinner fordi lavvoen er såpass lett å rigge, at den har medfølgende gulv og mange praktiske løsninger.

Lette lavvoer

En lavvo er ofte tung og krever med plass enn et telt. Men ikke alle:

Helsport Pasvik 4-6 er en lett lavvo og prikker inn kun 4.6 kilo på vekta uten gulv. Dette er også den av lavvoene vi har testet som er enklest å sette opp alene.

Helsport Varanger Camp 8-10 er også en fin og romslig lavvo som forholdsvis rask å sette opp, og som har mange fine detaljer turfolk vil sette pris på. Nevnte vi at den har strikker for å oppbevare bardunrullene?

Om du er på utkikk etter en lavvo du kan bære på ryggen som en sekk, bør du titte på Frisport Basic 5-7. Denne tørker også desidert raskest av lavvoene UTE har testet.

Solide lavvoer

Det finnes også lavvoer laget på «gamlemåten» med bomullsduk: Arctic Venor Kautokeino 8-10 er en solid lavvo med super finish på sømmer og duk, og som står støtt.

Samtlige leverandører vi trekker fram har flere varianter av lavvoer å velge mellom, men ganske like løsninger når det kommer til materialvalg og oppsett.

Lavvo versus telt

En lavvo er vesentlig tyngre enn et telt på grunn av den kraftige senter-stanga og mer duk, sammenlignet med ordinære telt. Lavvoen krever en større plass og helst flat grunn. For de fleste er det ingen investering man gjør ofte.

Men en lavvo har noen fordeler som mange telt ikke har:

• Du kan stå oppreist i den.

• Du har plass til mange.

• I noen kan du også lage bål eller ha en vedfyrt ovn.

Varme i lavvoen

Mange lavvoer er bygd slik at du kan sette inn en vedfyrt ovn. Slik kan du effektivt lage både mat, få opp temperaturen og tørke klær og utstyr.

Ulike leverandører har litt ulike løsninger. Arctic Venor Kautokeino 8-10 har for eksempel et eget hull i duken som er tiltenkt en pipe. I andre lavvoer kan det hende du må flytte midtstanga litt til siden når du bruker en ovn.

Mange produsenter har også flammehemmende materialer i konstruksjon, slik som hos Helsport Varanger Camp 8-10. Slik kan du trygt sette inn en ovn.

Hvordan sette opp en lavvo?

Det kan være lurt å øve på sette opp lavvoen minimum en gang hjemme før du drar på tur. Har du oppsettet litt i fingrene, går det mye raskere i skogen eller på fjellet.

Mange opplever det som litt knotete å montere gulv i lavvoen, og da kan det være greit å ha unnagjort dette før turen starter dersom du vil ha gulv. Som regel går det bra å frakte lavvoen med gulvet påmontert. Men les bruksanvisningen, da dette kan variere fra produsent til produsent.

Hvis lavvoen har en bunnduk, lønner det seg å legge ut denne på bakken, før du monterer midtstanga og fører denne inn i ytterteltet. Har lavvoen din et innertelt, bør stanga føres inn der også. Så reiser du opp lavvoen. Ofte er det en fordel å være mer enn en, for å forsikre at stanga er midstilt.

Har lavvoen ikke en bunnduk, kan du sette en plugg i senter og bruke en målesnor for å sette ut de andre pluggene. Da er det lett å brette ut lavvoen og feste den i pluggene før du reiser lavvoen.

Frisport Basic 5-7 har en smart målesnor inkludert.

plugger lavvo test
EN SKIKKELIG PLUGG: Produsentene har valgt litt ulike løsninger. Foto: Øyvind Aas

Hva bør du se etter når du skal kjøpe en lavvo?

Om du er på utkikk etter en lavvo, bør du vurdere følgende egenskaper:

Oppsett – hvor enkelt det er å sette opp lavvoen?

Praktiske løsninger - Hvilke løsninger følger med og vil de fungere til ditt bruk?

Plass/rom  - Hvor god plass er det inne i lavvoen? Hvor mange skal bruke den? Om dere er en stor turgjeng, familie eller jaktlag gjør det ikke noe om vekta øker. 

Hva er forskjellen?

Du har kanskje hørt om både lavvo, gamme, tipi og jurt, men hva er forskjellen?

Gamme (goathi) er en tradisjonell, samisk jordhytte.

Tipi er et tradisjonelt, konisk telt hos sletteindianerne, laget av dyrehud eller bjørkebark.

Wigwam er en kuppelformet hytte hos indianere i Nord-Amerika.

Jurt er et tradisjonelt filttelt hos nomader i Sentral-Asia, iblant kledd med leire og torv.

Jaranga er et tradisjonelt telt hos enkelte nomadiske grupper i Sibir og Nord-Russland.

Test av Fauna B8-10 PRO

Duken til lavvoen Fauna B8-10 PRO er produsert i 210 D ripstop polyester oppgitt til å motstå 4000 mm vannsøyle. Inni lavvoen er det rikelig med plass.

MED FORTELT: Fauna-lavvoen har stor vestibyle med vinduer og gardiner. Topphatt kan monteres hvis ønskelig.
MED FORTELT: Fauna-lavvoen har stor vestibyle med vinduer og gardiner. Topphatt kan monteres hvis ønskelig.
UTE_testvinner
Fauna B8-10 PRO Lavvo

Pris: 6995 kroner 

Gulv: Inkludert 

Vekt: 11,2 kilo inkl. Gulv

skala
9/10

Gulvet består av kraftig Oxford-polyester med 5000 mm oppgitt vannsøyle. 

Gulvet har åpning i midten for fyring med ovn.

Fauna har designet sin lavvo med avstivede rette vegger nederst for å sørge for optimal utnyttelse av plassen. Det legger vi også merke til når vi entrer lavvoen og sover med hodet ytterst.

Her er det rikelig med plass over hodet. Vestibylen over inngangen er praktisk og smart og skjermer for vær og vind, eller for sko eller bagasje som man ikke trenger å ta med helt inn.

Inngangen kan rulles opp, og det er «vinduer» med gardiner som kan dekkes for. Det løse, vanntette innergulvet med åpning i midten for fyring med ovn følger med.

Selv om det er en stor lavvo med mye duk, er det ingen stor operasjon å rigge lavvoen og det er kjærkomment med gulv som følger med. Dette klipses lett fast til ytterduken for god tetting i ytterkant.

Stanga faller litt lett fra hverandre under rigging, men ellers er det ikke mye å utsette på denne lavvoen. Fint myggnett i toppen som kan snurpes helt inntil stanga. Pluggene bøyde seg noe lett ved oppsett. Innvendig tørkesnor er også en nevneverdig detalj her, tillegg til mange lufteventiler nederst.

VURDERING
Oppsett
Praktiske løsninger
Plass/romfølelse
Helhet
PLUSS

Medfølgende bunnduk

God romfølelse med stive sidevegger

Vestibyle er praktisk når det er vått

Alt i en praktisk bæresekk

MINUS

Stanga henger ikke sammen under oppsett

Myke plugger

Tungt og stort sammenpakket med gulvet

Test av Arctic Venor Kautokeino 8-10

For cirka 30 år siden lagde fabrikken Venor den første fasongsydde lavvoen. UTE har testet Venor sin nye modell Arctic Venor Kautokeino 8-10.

BOMULLS-DUK: Venor-lavvoen er robust nok til å stå oppe i lengre perioder. Den har eget pipehull og tykk, impregnert bomullsduk.
BOMULLS-DUK: Venor-lavvoen er robust nok til å stå oppe i lengre perioder. Den har eget pipehull og tykk, impregnert bomullsduk.
Arctic Venor Kautokeino 8-10

Pris: 16600 kroner

Gulv: 3290 kroner

Vekt: 17 kilo u/gulv

skala
8/10

Kautokeino skiller seg mye fra andre lavvoer vi har testet, men vi vil gjerne nevne den likevel som ambassadør for lavvoer med bomullsduk, en helt egen kategori.

Duken er en del tykkere enn polyesterdukene, og isolerer litt bedre.

Vi erfarer dog ikke at det er noen stor varmeforskjell mellom polyester og bomull. Stanga på lavvoen har en grov finish.

Den er forholdsvis tung og den kan også fort låse seg så du ikke får den fra hverandre. Det er også ingenting som intuitivt forteller deg at du mangler en del. Målesnoren, som skal lette oppsettet, fulgte dessverre ikke med og du må henge på bardunene selv før førstegangs oppsett.

Men når den jobben er gjort, så er Arctic Venor Kautokeino 8-10 en flott lavvo som fortjener å stå oppe en stund, og med en duk som legger seg fint. Super finish på duk og sømmer gir tillit til at lavvoen vil vare lenge.

Geniale barduner med reflekser sikrer at du ikke snubler på vei tilbake til teltet etter mørkets frembrudd - gitt at du har hodelykt. I denne lavvoen er det også mulig å ha vedovn.

Lavvoen har et eget forsterket hull i duken for pipa, og ovn kan kjøpes som ekstrautstyr. Pluggene er lange og grovkalibret, og kan være litt vanskelige å få ned, så en liten stein eller hammer kan være er nyttig redskap.

VURDERING
Oppsett
Praktiske løsninger
Plass/romfølelse
Helhet
PLUSS

Solid duk og gulv

Kraftige glidelåser

Ovnspipe- hull

Geniale reflekser på bardunene

Stor plass

Kraftig gulv

Super finish på duk og sømmer

MINUS

Dårlig finish på stanga

D-ringer for å koble gulv og teltduk

Høy vekt

Mye montering før første bruk

Tørker sent

Lett lavvo med plass til ovn

Helsport Pasvik 4-6 er en lavvo beregnet for deg som ønsker å gå lengre distanser med så lav vekt i sekken som mulig, og samtidig vil ha komforten og funksjonene til en lavvo.

helsport pasvik, lavvo, test
LETTVEKTSLAVVO: Helsport Pasvik er lett å sette opp og lett å bære med seg. Foto: Øyvind Aas
Helsport Pasvik 4-6

Veil pris: 4500 kroner. (oppdatert 2023)

Gulv: 1700 kroner

Vekt: 4,6 kilo (u/gulv)

Testår: 2019

skala
8/10

Helsport Pasvik 4-6 har et stort og bredt inngangsparti med full myggnetting som sammen med justerbare ventiler og topphatt sørger for et godt inneklima.

Det går også an å fyre med ovn eller brenner innvendig da duken er behandlet med flammehemmende materiale.

Helsport Pasvik 4-6 var den enkleste lavvoen å sette opp blant de som vi har testet, også om du er alene om oppgaven. Vi liker at stanga har en strikk i midten som gjør det lett å rigge opp og ned, og som sørger for at ingen ledd kommer på avveie.

Myggnettet som kan snurpes stramt rundt ved stanga er her også, og smarte strikker ved bardunfestene som gjør det enklere å holde orden ved ned- og oppakking.

Forskjellen mellom denne lavvoen og Helsport Varanger Camp 8-10 er primært vestibylen, som medfører noe mer vekt. Gulv må kjøpes løst, men duken som tilhører tetter godt mot bakken også uten gulv.

Helsport Pasvik 4-6 holder seg også stram og fin i vind og uten nitidig bardunering.

VURDERING
Oppsett
Praktiske løsninger
Plass/romfølelse
Helhet
PLUSS

Lav vekt

Stor inngang med myggnett

Fine strikker for bardunkveilene

Lett å sette opp, også alene

Stram og fin duk

MINUS

Skarpe plugger mot hendene

Enkel pakkpose uten bærehåndtak

Høy pris

En solid lavvo fra Helsport

Varanger har vært en av Helsports mest solgte lavvoer gjennom mange år, og det er tydelig at Helsport Varanger Camp 8-10 er utviklet gjennom mange brukererfaringer.

Test av helsport Varanger
BRUKERVENNLIG: Helsports store Varanger-lavvo er lett å sette opp og har flotte funksjonelle detaljer, som strikkefester for bardunkveilene. De røde pluggene er lette å se i gresset.
Helsport Varanger Camp 8-10

Pris: 12 500 kroner (oppdatert 2023)

Gulv: 1649 kroner  

Vekt: 8,1 kilo

Testår: 2019

skala
9/10

Helsport Varanger Camp 8-10 er en kraftig lavvo beregnet for bruk sommer som vinter.

Helsport bruker en spesialutviklet polyester på sine lavvoer, Helsport Rainguard®, med en vannsøyle på minimum 3000 mm. Polyester-stoffet er konstruert for å holde teltet stramt selv under vekslende vær og temperaturforhold.

Det finnes mange ulike lavvo-varianter. Helsport Varanger Camp 8-10 er en lavvo-modell som er enkel å sette opp om man er to eller flere.

Lavvoen har flere ventiler, som sørger for et godt inneklima, samt myggnetting i inngangspartiet. Kombinasjonen av lette materialer og en sammenhengende midtstang av aluminium gjør Varanger til en forholdsvis lett lavvo.

Det er mulig å feste både bunnduk og innertelt til lavvoen. Dette kjøpes som ekstrautstyr. Det er mulig å fyre med ovn eller brenner innvendig, ettersom duken er behandlet med flammehemmende materiale.

Vestibyle er fint for å unngå regn og vann fra taket inn i teltet og det gir bedre plass til lagring. Også fine detaljer med strikker for bardunrullene.

En flott finish på stanga med strikk i midten, som gjør lavvoen lett å montere og demontere.

Som nevnt, er denne lavvoen rask å sette opp, med effektive og lette plugger. Vekten er heller ikke avskrekkende, med tanke på hvor mange personer som lavvoen kan romme.

De røde pluggene er lette å se. Pakkposen er veldig trang og det er vanskelig å få plass til vestibyle-stagene. Vi savner også bærehåndtak på posen. 

VURDERING
Oppsett
Praktiske løsninger
Plass/romfølelse
Helhet
PLUSS

Montering

Bardunfestene

Vestibyle

Lav vekt

Røde plugger er lette å se

MINUS

Ganske dyr

Trang pakkpose uten bærestropper

Test av Frisport Basic 5-7

Lavvoen Frisport Basic 5-7 har relativt lav vekt og er forholdsvis enkel å sette opp. Lavvoen kan bæres som en ryggsekk, og tørker raskt.

fri sport basic
RIMELIG: Lavvoen fra Frisport er lett å sette opp. Den har justerbar topphatt og reflekterende innside på duken.
UTE_anbefaler
Frisport Basic 5-7

Pris: 3995 kroner   

Gulv: 1099,-  

Vekt: 6,7 kilo (uten gulv)

skala
8/10

Duken på Frisport Basic 5-7 er laget i 210t Ripstop polyester og har 3000 mm vannsøyle.

Den regulerbare topphatten er pantentsøkt, og todelt med snorer som styres innenfra.

En mekanisme som fungerer veldig fint og gjør det lett å justere graden av lufting i toppen.

Lavvoen er lett og forholdsvis rask å sette opp. Stanga henger ikke helt sammen før den får press på seg. Dette kan oppleves litt knotete under rigging, da den lett faller fra hverandre når du drar den med deg inn i teltet.

Med litt øvelse byr det ikke på store utfordringer. Stanga lagres inni i den tjukkeste delen og pakkes dermed ned i kun ett rør.

Døråpningen er stor, og det er myggnett i alle åpninger, også under topphatten. Det er brede stormmatter og reflekterende aluminiumsbelegg på innsiden av lavvoen. Dette holder solsteken ute og varmen inne.

Frisport Basic 5-7 er også den som tørker raskest av lavvoene vi har testet. Teltet er forholdsvis lett, og vi likte pluggene som følger med teltet. Fin bæreveske følger med. Denne gjør at lavvoen kan bæres som en ryggsekk.

VURDERING
Oppsett
Praktiske løsninger
Plass/romfølelse
Helhet
PLUSS

Ganske lett

Fine plugger

Lett å rigge

Super bæresekk

MINUS

Stanga henger ikke helt sammen * Sommeren 2020: Stangen er endret og forbedret

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.