En multifuelbrenner gir mulighet til å fyre med både gass og bensin. Men er det noen forskjell på dem? Og hvilken er best? Vi har testet fem ulike modeller.
FYRE OPP PRIMUS: Når det står en kjele over flammene øker produksjonen av kullos, sørg for god lufting. Foto: Randulf Valle
En multifuelbrenner er et kokeapparat som forbrenner bensin eller parafin, men som har et system for å få drivstoffet over i gassform før det antennes.
Mange turfolk er ukomfortable med multifuelbrenneren og det er primært to årsaker til det:
1. Oppstartsprosedyren, med forvarming og mulighet for høye flammer kan oppfattes som komplisert og skremmende.
2. Multifuelbrennere kan kreve vedlikehold og reparasjon underveis på turen for å fungere.
OPPVARMING: Å ta i primusen kan være svært kaldt en vinterdag, men når flammene brer seg får man varmen i fingrene igjen. Foto: Randulf Valle
Hva er forskjellen på multifuel og en gassbrenner?
Den aller største forskjellen på en multifuelbrenner og en ren gassbrenner er at de kan brenne både gass fra gassbokser og flytende drivstoff som du fyller på en tilhørende flaske.
Multifuel koster litt mer enn gassbrennere.
Den første primusen ble laget i en liten smie i Stockholm i 1892. Tanken bak oppfinnelsen var å få et sotfritt kokeapparat for parafin, og smia skulle senere utvikle seg til firmaet som fortsatt heter Primus.
Multifuel-brennere er utformet med deler som enkelt kan skiftes ut og repareres. De har egne ben og lavt tyngdepunkt som gjør dem stødig og godt egnet til matlaging og vannkoking.
I tillegg til gass kan multifuel-brennere brukes med bensin, som egner seg bedre på vinterturer og langturer.
Hovedargumentet for å skaffe seg en multifuelbrenner er fordi du skal bruke den hele året, uansett temperatur, eller hvis du skal på langtur og det er upraktisk å ha med seg en egen tilhenger med gassbokser.
Eller fordi du vil klare deg med en eneste brenner som kan brukes til alt.
Den aller største forskjellen på en multifuelbrenner og en ren gassbrenner er at sistnevnte kan brenne både gass fra gassbokser og flytende drivstoff som du fyller på en tilhørende flaske.
Pumpe som skaper trykk
Primusen forbrenner som nevnt bensin og parafin i gassform. Det gjenspeiles i både konstruksjon og bruk. Drivstofftanken på en primus har en pumpe, slik at tanken kan settes under trykk.
Når ventilen på tanken åpnes, vil derfor drivstoffet presses ut. Fra tanken går drivstoffet gjennom rør eller slange til brennerhodet, hvor drivstoffet varmes opp så mye at det går over til gass.
Så passerer det gjennom en trang åpning – dysa – før det blandes med luft og antennes.
Anbefalt drivstoff til multifuel
Du har i hovedsak to valg når det gjelder primusdrivstoff: Bensin eller parafin. På de aller fleste brennere må du bytte dyse når du skifter mellom disse drivstoffene.
Begge alternativer har sterke og svake sider. Bensin brenner renere og krever mindre forvarming. Men samtidig er bensin eksplosivt, noe som kan gi svært farlige situasjoner ved lekkasjer og søl.
På den andre siden er bensin flyktig og fordamper ganske fort om du søler på klær og utstyr.
Parafinsøl er derimot langt vanskeligere å bli kvitt og kan gjøre deg virkelig dårlig i magen.
Mange brennere gir lavere utslipp av kullos når de fyres på bensin i forhold til med parafin.
Det er dessuten i praksis umulig å tenne på flytende parafin ved romtemperatur, så du trenger en flaske rødsprit til forvarmingen om du velger dette drivstoffet.
Det beste er å bruke renset bensin, alkylatbensin, som gir best effekt og soter minst.
Alkylatbensin lages av hydrokarboner i gassform fra fossile drivstoff, en slags damp eller gass som oppstår når olje raffineres.
DRIVSTOFF: Fyll alkylatbensin eller dedikert primusbensin på tanken og etterfyll drivstoff utendørs i størst mulig grad. Foto: Randulf Valle
Ikke bruk bilbensin
Velger du bensin må du ikke fylle bilbensin på primusen. Det soter mye og inneholder dessuten skadelige stoffer som benzen og andre aromater.
Så vidt vi har klart å finne ut, er dedikert primusbensin fra brennerprodusenter som Primus og Coleman omtrent likeverdig med 4-takts alkylatbensin som du kjøper på bensinstasjoner, Felleskjøpet eller lignende.
Sistnevnte koster under halvparten så mye. Velger du parafin er fritidsparafin et godt valg.
Hvor mye brennstoff trengs?
Påfylling av drivstoff bør i størst mulig grad gjøres utendørs og påse at alle flammer er slukket før du åpner tanken.
To personer på vintertur klarer seg med en halvliter drivstoff per dag, men tar du med det dobbelte kan du ha det lunt og trivelig i teltet også når du ikke lager mat.
En god regel er å fylle drivstofftanken før du pakker leiren om morgenen. Da har du full tank til kvelden.
Slik bruker du multifuelen
Før du starter opp brenneren må den forvarmes, slik at drivstoffet blir varmet opp og går over i gassform før det kommer til brennhodet og dysa.
Dette er for mange den skumleste delen og en prosess som krever øvelse for at man skal bli trygg.
Fyr opp brenneren flere ganger i trygge omgivelser, men vær svært nøye med å la den kjøle seg helt ned mellom hver gang.
En god rutine er å vente litt når du har pumpet trykk på tanken og så sjekke for lekkasjer, spesielt rundt pakningen rundt toppen av drivstofflaska og der brenneren kobles til pumpa.
LEVENDE ILD: Under forvarming gir primusen høye, gule flammer. Foto: Randulf Valle Foto: Randulf Valle
Lag deg en prosedyre
Litt mekking hører med. Når du slipper inn drivstoff til forvarming gjennom dysa, er det en fin rutine å telle sekunder, for å ha kontroll på hvor mye drivstoff du har sluppet inn.
Ulike brennere krever forskjellig forvarmingstid, og tiden påvirkes også av temperatur og vind.
Parafin krever vesentlig lengre forvarmingstid – gjerne minst minutter – mens bensin ofte klarer seg med rundt halvparten.
Det er en fordel om brenneren har en veke i bunnen, gjerne i form av en sirkulær plate i steinull eller lignende materiale.
Veken samler opp drivstoffet til forvarming slik at man får en jevnere og mer kontrollert flamme når man tenner.
Drift og pumping
Når forvarmingen er gjort kan du forsiktig åpne reguleringsventilen og slippe til drivstoff fra tanken. Det kan blafre og hoste litt, men relativt fort skal du få en blå og jevn flamme.
Gule flammer er ofte et tegn på at noe med forbrenningen ikke er optimalt. Hold trykket på tanken ved like ved jevnlig pumping.
Du må pumpe oftere når tanken er full enn når det er lite brennstoff igjen. Brenneren må stå stødig uten å komme i nærheten av brennbart materiale.
Dette er spesielt viktig om du bruker den i teltet. Det er selvsagt farlig å sovne fra brenneren. Vær også på vakt om du hører brå endringer i lyden fra brenneren.
Turekspertens tips
• Ikke slurv når du holder på. Den lille mengden flytende drivstoff som du skal bruke for å varme opp brenneren er ikke farlig, men det er farlig å ta ut for mye. Følg nøye med og vær sikker på at du har stengt igjen før du setter fyr.
• Før du er sikker på at du håndterer oppvarmingen og fyringen, ikke fyr opp i teltet. Nesten alt materiale vi bruker på tur, (telt, sovepose, syntetklær) brenner ekstremt godt. Fyr ute med god takhøyde så er du sikker.
• Tenk også på underlaget. Søler du drivstoff i tørt gress eller på andre lett antennelige områder, vær ekstra varsom. Bruk et trygt underlag og ha alltid kontroll på hvor mye drivstoff du tar ut.
Kullos
Kullos er en luktfri, usynlig og potensielt dødelig gass som dannes ved ufullstendig forbrenning. Vi har skrevet flere artikler om dette. Det tryggeste er å forvarme primusen utendørs, men det er ikke alltid praktisk mulig.
En primus som brenner fritt slipper sjelden ut store mengder kullos, men når man setter en gryte på flammene kan dette endre seg fort.
Spesielt under snøsmelting i telt eller små hytter kan kullosnivået bli farlig. Sørg for god lufting, og tenk spesielt på det når stormen har pakket snø rundt teltet og inn i lufteventilene.
Såkalte varmevekslerkjeler med ribber under for økt drivstoffeffektivitet gir ofte kraftig økning i kullosutslipp. Det tryggeste er derfor å unngå disse.
Reparasjon og vedlikehold av primus
Primusen krever jevnlig vedlikehold og må av og til repareres. Lær deg å demontere brenneren og rense de viktigste delene.
Om brenneren gir dårlig effekt, er ofte tett dyse problemet.
Reparasjonssett: Reparasjonssettet er selvskrevent på tur. På langturer bør du ha med to eller tre brennere. Foto: Randulf Valle
Sørg for at du kjenner prosedyren for dyserens. Dårlig effekt kan også skyldes avleiringer på wiren som ofte finnes i drivstoffrøret.
Noen brennere har keramiske drivstoffiltre. Disse kan også gå tette noe som vil føre til kraftig redusert effekt.
Har du reserve kan filteret byttes. I verste fall fungerer brenneren uten.
MSR Whisperlite
MSR sin Whisperlite har vært på markedet lenge og denne brenneren har mange som sin favoritt. Driftsikker og stille fyring er store fordeler med denne universalbrenneren.
MSR Whisperlite er en brenner som har et annerledes utseende enn mange andre multibrennere, med sin store skålform.
Denne formen gjør at varmen spres godt. Støttearmene og bena er lette å brette ut og brenneren står stødig, selv om fotavtrykket ikke er det største.
Slangen er kort og svært stiv, noe som er en stor ulempe med denne brenneren. Det er nesten sånn at brenneren sliter med å «stå på egne bein» fordi slangen er for kort.
Når man skal skifte mellom gass og flytende drivstoff må man bruke et lite multiverktøy som følger med. Så skrur man av en del og skru på en annen del for å bytte mellom gassboks og flytende drivstoff. Litt knotete, men går greit når man har prøvd det før.
Produktet er solid og enkelt å bruke. Når du skal forvarme så kommer bensinen ned i en liten skål under selve brenneren og det er lett å se når begeret er fullt og du skal skru av for å tenne på.
Hvis du er på jakt etter en primus som brenner så stille at du kan høre fuglekvitter samtidig – da er det Whisperlite du skal velge. Det er i nesten alle tilfeller positivt, men på langtur der du skal smelte snø i teltet og vinden river i duken så er det vanskelig å høre brenneren.
Den gir vanligvis klare beskjeder om at nå må du pumpe mer trykk, eller nå slukket brenneren fordi det kom snø ned fra kjelen etter å ha hatt kjelen på bakken. Slike ting hører du ikke fordi brenneren er så stille. Det gjør at du må sjekke ofte, og det kan dermed være en ulempe.
MSR har laget en plastdings som er ekstrautstyr for å holde gassboksen opp ned på vinterstid, fordi koblingen til gassboksen ikke har stor nok flate til at gassboksen står av seg selv.
VURDERING
Brukervennlighet
Stillegående
Helhet
PLUSS
Stille
God kvalitet
MINUS
Stiv og kort slange
Må bruke verktøy for å skifte mellom gass og bensin
Test av Soto Stormbreaker multifuel
Det japanske merket Soto har laget en spennende og annerledes brenner. Førsteinntrykket er godt, men det varer ikke lenge.
Den myke bevegelige slangen kan først virke som en stor fordel, men etter kort tid blir man redd for å knekke den og bare etter litt bruk ser det ut som slangen kan lekke.
Brenneren er lett å folde ut og beina knepper på plass, slik at brenneren er stødig. Støttearmene har lite riller i forhold til de andre brennerene i testen, og man kan bli bekymret for at kasserollen ikke står like stødig oppå. Det som virkelig trekker ned inntrykket er at brenneren ikke brenner rent. Det høres ut som brenneren er litt tett eller har våte «dyser», selv om det er mange hull å ta av.
Produsenten mener også at brenneren ikke trenger forvarming selv ved brenning av flytende drivstoff, slik som på tradisjonelle bensinbrennere, og da er det heller ikke lagt opp til noe brennplass for bensinen. Det lekker rett ned på bakken. Det gjør at det kommer store flammer som kan bli ukontrollerte for utrente bensin-primus-fyrere. Ventilen eller justeringen på flasken (som er den eneste) er litt vanskelig å forstå og endå verre å få til å fungere med flytende drivstoff.
Gass er det lettere med. Men her kommer det er lite adapter med som du må passe på. Adapteret derimot er fint laget til. Her er vinger du kan folde ut slik at gassboksen kan stå opp ned, og for å koble adapteret til (og forsåvidt bensinflasken) så er det gjort på et sekund med en fin hurtigkobling. Så her trenger du lite verktøy.
Dette er en lett multifuelbrenner som dessverre blir «for lett», fordi den ikke er trygg med tanke på bensinlekkasje både ved slangebrudd og opptenning.
Hvis vi hadde fått den billig, ville vi brukt den som en ren gassbrenner i kort radius fra sivilisasjonen.
VURDERING
Brukervennlighet
Stillegående
Helhet
PLUSS
Liten og lett
Enkelt skifte med hurtigkobling
MINUS
Lite trygg
Vanskelig med flytende drivstoff
Test av Primus Multifuel III
Primus lagar solide turkjøkken-produkter og denne brenneren er intet unntak. Stor og stødig. Tredje generasjon av denne brenneren er ingen lettvekter, men den er enkel i bruk.
TESTET: Primus Multifuel III. Foto: Sigrid Henjum
Primus Multifuel III
Vekt: 366 g
Effekt: 2700 Watt
Pris: 2899,-
Koketid 1 liter vann: 04:20 minutter.
Testår: 2022
7/10
Her er det kvalitet. Vi merker umiddelbart at denne ikke går i stykker med det første. Brenneren har mange detaljer som er fine. Stødige bein og støttearmer. Sprederen er hengslet med en liten fjær som gjør at det blir lett å ta den av for å bytte dyse. Ekstra dyser er skrudd fast i det ene støttebeinet, som gjør at de blir lette å få tak i og det er mindre sjans for å miste dem.
Støttebeina er lette å brette ut. Det trengs heller ingen triks for å slå sammen brenneren, bare litt makt. Det er fint, da vet du at den står stødig.
Som på Optimus Polaris Optifuel, har Primus Multifuel en stor pute/svamp under brenneren som gjør forvarmingen enkel. Og selv om man skal passe på å ikke søle, så samler brenneren opp drivstoffet i bunn om du skulle ta ut litt for mye. Slangen er lang nok, solid men ikke for stiv. Justeringshendelen på enden av slangen fungerer fint, men plastikken her kan smelte om du pakker brenneren sammen før den er blitt kald, eller den kommer for nær varmen.
Både Primus Multifuel og Omnifuel har tre ulike dyser, men faktum er at hvis du skal brenne gass om sommeren og renset bensin på vinteren (som er det beste, minst soting og best effekt) så trenger du bare bruke den største dysen. Da slipper du å bytte i mellom. Skulle det bli behov for å stake opp dysen, så er det med et lite multiverkøy med en nål som du kan stikke oppi hullet i dysen. Brennerne bråker en del, men denne modellen er ikke den verste i klassen.
Multifuel har kun en justering, noe som heller er en fordel enn en ulempe.. Fordelen med en justering kontra to er at du bare har en ventil å holde styr på. Ulempen er at det tar litt lenger tid å justere ned flammen eller varmen når du skrur ytterst på slangen (der den ene justeringen sitter) framfor når justeringen sitter helt nærme brenneren.
Multifuel veier bare 5 gram mindre enn Omnifuel, men Multifuel gir mindre effekt.
Det må være stor prisforskjell opp til Omnifuel for at vi hadde valgt denne foran storebroren Omnifuel.
VURDERING
Brukervennlighet
Stillegående
Helhet
PLUSS
Stødig
Solid
Driftssikker
MINUS
Tung
Stor
Test av Optimus Polaris multifuel
Inntrykket av Polaris Optifuel er godt fra første sekund og det varer også helt til siste dråpe fuel er brukt opp. Den eneste grunnen til at denne brenneren ikke får full pott, er at du ikke kan føre en samtale samtidig som brenneren er i sving.
Brenneren er lett å folde ut, den er stødig og uten noe dill eller løse elementer. Sammenslått tar brenneren liten plass og den har ingen skarpe utstikk som kan bli et problem i sekken eller pakkposen. Brenneren står støtt på de fleste underlag, takket være solide støtteben.
Diameteren der gryta skal stå er ikke den største. Buede, gode riller gjør at det likevel bør gå bra, om du ikke har verdens største gryte.
Slangen er lang, ikke for stiv. Alle deler kjennes robuste og systemet kan håndteres med hanskene på. Det aller beste med denne brenneren er at du ikke må bytte noe som helst, ingen adapter, ingenting mellom flaska med flytende drivstoff og gassboksen. Bare skru av flaska, skru på gassboksen. Herlig enkelt.
I tillegg er det små detaljer som gjør at vi blir glad i denne brenneren: Plata som fordeler og sprer gassen/drivstoffet er hengslet på den ene siden, som reduserer sjansen for å miste den. Dette er ellers et typisk problem.
Om vinteren er det en fordel å snu gassboksen for å få utnyttet gassen bedre. Dette har Optimus tenkt på, og laget små vinger som gjør at boksen står nokså stødig opp ned. Disse vingene er lette å slå ut og folde sammen igjen. Hos noen andre er dette ekstrautstyr.
Når du tar ut litt flytende drivstoff, legger fuel seg fint på puten/svampen som er under brenneren, det gjør forvarmingen enkel. Justeringshendelen er stor og lang, enkel å betjene. Det store minuset er den høye lyden. Brenneren bråker såpass at man må bruke utestemme for å kunne snakke sammen.
Skulle dysen på brenneren gå tett, har Optimus funnet på noe som virker genialt: På reparasjonsverktøyet er det en liten magnetklump. Denne fører du under brenneren og da ser du en liten tapp komme oppi dysehullet. Genialt!
Om rensesystemt virker like godt etter 100 dager i bruk og om det renser godt nok, gjenstår å se. Likevel: En svært god løsning. Her får du alt i en primus, et svært godt valg.
VURDERING
Brukervennlighet
Støy til stille
Helhet
PLUSS
Tar liten plass
Ingen dyseskifte eller adapter
Fungerer perfekt
MINUS
Støy
Primus Omnifuel III test
Primus lager solide turkjøkken-produkter og denne brenneren er intet unntak. Tredje generasjon av Omnifuel er ingen lettvekter, men den er enkel i bruk.
Primus Multifuel III
Pris: 2 899 kroner
Vekt: 366 g
Effekt: 2700 Watt
Koketid 1 liter vann: 04:20 min.
Nett: primusshop.no
7/10
Stor og stødig. Her er det kvalitet. Vi merker umiddelbart at den ikke går i stykker med det første. Brenneren har mange detaljer som er fine. Stødige bein og støttearmer. Sprederen er hengslet med en liten fjær som gjør at det blir lett å ta den av for å bytte dyse. Ekstra dyser er skrudd fast i det ene støttebeinet, som gjør at de blir lette å få tak i og det er mindre sjans for å miste dem.
Støttebeina er lette å brette ut. Det trengs heller ingen triks for å slå sammen brenneren, bare litt makt. Det er fint, da vet du at den står støtt. Som på Optimus har Primus Multifuel en stor pute/svamp under brenneren som gjør forvarmingen enkel. Og selv om man skal passe på å ikke søle, så samler brenneren opp drivstoffet i bunn om du skulle ta ut litt for mye. Slangen er lang nok, solid men ikke for stiv. Justeringshendelen på enden av slangen fungerer fint, men plastikken her kan smelte om du pakker brenneren sammen før den er blitt kald, eller den kommer for nær varmen.
Både Primus Multifuel og Omnifuel har tre ulike dyser, men faktum er at hvis du skal brenne gass om sommeren og renset bensin på vinteren (som er det beste, minst soting og best effekt) så trenger du bare bruke den største dysen. Da slipper du å bytte i mellom. Skulle det bli behov for å stake opp dysen, så er det med et lite multiverkøy med en nål som du kan stikke oppi hullet i dysen. Brenneren bråker en del, men denne modellen er ikke den verste i klassen.
Multifuel har kun en justering, noe som heller er en fordel enn en ulempe. Fordelen med en justering kontra to er at du bare har en ventil å holde styr på. Ulempen er at det tar litt lenger tid å justere ned flammen eller varmen når du skrur ytterst på slangen (der den ene justeringen sitter) framfor når justeringen sitter helt nærme brenneren.
Multifuel veier bare 5 gram mindre enn Omnifuel, men Multifuel gir mindre effekt. Det må være stor prisforskjell opp til Omnifuel for at vi hadde valgt denne foran storebroren Omnifuel.
VURDERING
Brukervennlighet
Støy til stille
Helhet
PLUSS
Stødig
Solid
Driftsikker
MINUS
Tung og stor
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.