Bæremeiser - best i test

Test av bæremeis

Bæremeis er et fantastisk verktøy for både erfarne og ferske turentusiaster. Noen er minimalistiske, mens andre er solide og har mer bagasjerom. Les artikler, tester og anbefalinger av forskjellige bæremeiser.

slik velger du bæremeis
KOSELIG MED MEIS: Når smårollingene er store nok til i sitte i meis, åpnes muligheten for fine turer med familie og venner. Foto: Nina Volstad

Utviklingen innen bæremeiser kan minne litt om barnet selv: Den står ikke akkurat stille og det er toppmodellene det selges flest av, når .   

Det som kjennetegner de mest avanserte bæremeisene, er finesser som knapt var påtenkt for en generasjon siden. 

Dette ser vi etter i en god bæremeis:

Bærekomfort – hvordan opplever bærere av ulike størrelser den, er det lett å justere etter hvem som bærer etc.    

Tekniske løsninger – materialvalg, festemekanismer, sikkerhet  

Praktiske løsninger – bagasjeplass, lommer, solskjerm, regntrekk etc. 

Barnets komfort – hvordan har barnet det i meisen, soveposisjon etc.   

Hva kjennetegner de beste bæremeisene?

Moderne bæremeiser minner mer om anatomiske ryggsekker enn bæreløsninger for byvandring. Mange vil være opptatt av vekten på meisen. Det er små vektforskjeller mellom de ulike modellene vi har testet.

Vår testvinner Osprey Poco Plus Child Carrier har gode ergonomiske og praktiske løsninger for både barn og den voksne som bærer. Den er enkel å justere mellom foreldre med ulik rygglengde.

Osprey-meisen har, i likhet med Thule Sapling Elite, plass til mye bagasje. Det gjør at én voksen med barn på ryggen også kan få med seg alt som trengs av mat, drikke, klær og bleier for en dagstur for seg selv, barnet og eventuelt et søsken.

Bergans Kids Trekking og Deuter Kid Comfort Pro tillater begrenset med bagasje, og selv om det gir noe mer plass til større barn i meisen, betyr det at man nesten må ha med en annen rygg med sekk på, for å få med det nødvendige hvis man skal på noe lengre enn enn kort rusletur.

Hva er viktig ved kjøp av bæremeis? 

Hvis du ser for deg å bruke bæremeisen til turer i skogen og på fjellet, er det en fordel med bagasjerom til ekstra klær, bleier, proviant og annet. Her er kanskje særlig Osprey Poco Plus Child Carrier å anbefale.

Det er også en fordel om ryggen lett kan justeres mellom ulike bærere, slik at flere kan bruke den samme meisen. 

Om barnet vil veksle mellom å gå selv, slappe av litt i meisen, eller kanskje ta en liten lur, bør det være behagelig for barnet å hvile. 

Det er også en fordel om bæremeisen i seg selv ikke veier for mye. 

Det finnes lettere og mindre avanserte bæremeiser på markedet enn de UTE har testet. 

Mange vil også sette pris på at bæremeisen er lett å komprimere og pakkes sammen om den skal tas med i bil eller annen reise.

Hvis kvaliteten er god, er det ikke uvanlig at bæremeisen kan gå i arv eller havne på bruktmarkedet. 

Test av bæremeiser 2020
FJELLDAG: Friluftsflokken på tur i høstfjellet.

Bæremeis-ulykkene du vil unngå

Alle bæremeisene vi har testet i det siste er selvstående ved hjelp av bøyler som klappes ut ved ståing og inn ved bæring. Men man bør være forsiktig med å sette fra seg bæremeis med barn i. Både ujevnt underlag og barnets bevegelser kan gjøre at meisen kan velte, i verste fall mens barnet er i meisen.

En løsning her kan være å ha med en karabin for å forankre meisen hvis det skulle være behov for det.

Når kan barnet sitte i bæremeis?

Noen barn kan sitte selv fra de er 6-7 måneder gamle, mens andre venter til de er nærmere året. Barnet bør kunne sitte selv før det havner i bæremeisen, dette fordi skjelettet ennå ikke er ferdig utviklet. 

Det finnes mange ulike bæreløsninger for barnet den første tiden, som bæreseler og bæresjal. Det blir gjerne sagt at hvis barnet sitte uten støtte i ti minutter, så kan det også sitte i en bæremeis i ti minutter. 

Test av Deuter Kid Comfort Pro bæremeis

Bæremeisen Deuter Kid Comfort Pro er et godt valg, særlig for store barn og lange foreldre.

 Deuter Kid Comfort Pro
TESTET: Deuter Kid Comfort Pro
Deuter Kid Comfort Pro

Vekt: 3550 gram 

Størrelse stående: 80 x 42 x 47 cm  

Størrelse sammenlagt: 90 x 42 x 23 cm  

Bagasjekapasitet: 12 liter (liten sekk medfølger: 10 liter) 

Maks. vekt: 22 kg barn + 2 kg bagasje  

Pris: 3999,- 

skala
8/10

Tyske Deuter har gjort grundig forarbeid med å sikre trygg og ergonomisk posisjon for barnet når det sitter i bæremeisen. 

Bryststroppen har regulerbar plassering, og det er godt polstret hoftebelte og ryggstropper. 

Deuter Kid Comfort Pro er den lengste bæremeisen i denne testen. Det kan virke som om den er litt større i bæresystemet enn de andre modellene. 

Det fungerer imidlertid greit for alle størrelse bærere, selv om innstillingen av rygglengden er litt knotete. For å endre lengde, må du inn bak mesh-panelet, som gjør at du ikke helt ser hva du driver med.  

Ryggplata er i behagelig mesh som former seg etter ryggen, men igjen var testpanelets lengste som var mest tilfreds. 

Sittekammeret rundt barnet gjør at du kan få barnets vekt godt inn mot ryggen sin, noe som tilsvarer en smart pakket ryggsekk, og det gir lite følelse av at barnet slingrer mens du går. 

Deuter Kid Comfort Pro har blitt lettere siden forrige gang, og er testens letteste bæremeis, tretti gram mindre enn eksempelvis Osprey Poco Plus Child Carrier.   

Praktiske løsninger 

Bæremeisen er trolig designet for å ha med tyngre barn, noe avsatt bagasjeplass bærer preg av. Her det ikke plass til å få med seg så mye.  

Bagasjen får du med i en forholdsvis knapp lomme bak barnets rygg. To gode lommer på hoftebeltet (med plass til stor smarttelefon), en lomme under setet til barnet, samt diverse små stappelommer som kan passe til drikkeflaske og småsaker. 

Det er bare hoftelommene har glidelåslukking, så det er fare for at man kan få regn inn de andre lommene.  

I lomma under setet til barnet befinner det seg en liten, løs ryggsekk (med glidelås) som kan hektes foran på brystet dersom denne skal utnyttes til å øke lastekapasiteten på tur.

Dette høres kanskje praktisk ut, men å ha en sekk på brystet som hindrer sikt til beina dine på stien, er egentlig veldig upraktisk. Skulderstroppene til den lille ryggsekken er bare helt enkle stropper. 

Bak ryggen til den voksne finnes også en lomme med slangeuttak til drikkeblære. Er drikkeposen helt full, er den vanskelig å få inn i lomma, sammenlignet med for eksempel hos Thule Sapling Elite. Lomma lukkes med glidelås, så man kan eventuelt oppbevare andre flate ting der. 

En fin løsning med Deuter Kid Comfort Pro er at sittekammeret kan åpnes fra siden. Dette gjør det mye lettere å få barn inn og ut, og et stort barn kan faktisk komme seg inn og ut for egen maskin når bæremeisen står på bakken (men en voksen må støtte så den ikke velter!). 

Klips og glidelåser virker solid, men ståbøylen ser mer pinglete ut enn hos de andre. Likevel erfarer vi at bøylen er kraftig nok til bruken den er ment for.  

Et lite speil følger med - dette brukes for å sjekke hvordan barnet bak der har det. 

Barnets komfort 

Det er god polstring rundt barnet. Selv om sittekammeret er romslig og fungerer godt for store barn, faktisk helt opp til 22 kilo, kan det strammes godt, noe som i tillegg til god bærekomfort for den voksne, gjør at barnet sitter trygt og til dels lunt. Det trygge selesystemet går over både barnets lår og skuldre.

Dette gjør det litt knotete og trangt å jobbe med.

Selen har imidlertid to justeringspunkter, noe som gir god tilpasning til barnets størrelse, og tillater tykke klær.  Fotstroppene til barnet kan klipses inn på to steder i ulike høyde, og har dermed veldig gode justeringsmuligheter. 

Å stille barnets sittehøyde er enkelt og kan gjøres mens barnet er oppi meisen. Det gir stor variasjon i mulige sittehøyder.

Det betyr at små barn enten kan sitte dypt i meisen for å ha god støtte når de sover, eller høyere oppe for å titte ut.  

Solskjermen festes ved hjelp av noen tynne, nokså spinkle stropper og klips. Denne løsningen gjør at når du strammet et lite barn tett inntil ryggen din, klapper hetta sammen og holder seg ikke fullt utspent. Hetta er også veldig åpen forfra og fra sidene, så den gir lite vindbeskyttelse. Høye barn vil stanger hodet i solskjermen. 

Regntrekk selges separat. 

VURDERING
Barnets komfort
Praktiske løsninger
Tekniske løsninger
Bærekomfort
PLUSS

God komfort, spesielt for høye bærere og store barn

Sideåpning i sittekammeret gjør inn- og utstigning enkelt

MINUS

Bagasjekapasitet- og løsninger

Solskjerm

Test av Osprey Poco Plus Child Carrier bæremeis

Osprey Poco Plus Child Carrier er en gjennomtenkt bæremeis, som har god plass til bagasje.

Osprey Poco Plus Child Carrier
TESTET: Osprey Poco Plus Child Carrier svarer på mange behov. Foto: Nina Volstad
UTE_testvinner
Osprey Poco Plus Child Carrier

Vekt: 3925 gram

Størrelse stående: 72 x 39 x 41 cm  

Størrelse sammenlagt: 76 x 39 x 27 cm  

Bagasjekapasitet: 26 liter 

Max vekt: 18 kg barn, ikke oppgitt for bagasje 

Pris: 4400 kr 

skala
8/10

Osprey sin Poco-serie har vært populær blant mange norske småbarnsfamilier. 

UTE-redaksjonen har tidligere testet Osprey Poco Premium. Denne gangen fikk vi tilsendt Osprey Poco Plus Child Carrier.

Osprey Poco Plus Child Carrier har godt polstrete skulderstropper og hoftebelte, selv om formen på skulderstroppene kan oppleves som om den krangler litt med bysten, selv etter justering av bryststropp i høyden. 

Bæremeisen har grei, trinnløs innstilling av rygglengde, men det er litt knotete å se hva man driver med inn bak mesh-ryggen. 

Ryggplata er i behagelig mesh som former seg etter ryggen, men vi skulle ønske at toppunktet på ryggstroppene satt høyere for å gi lange rygger enda litt plass. 

Det at hele konstruksjonen føles veldig stabil er et pluss, men det gir samtidig et minus fordi man ikke kan kompaktere sittekammer rundt barnet. Dette gjør at du ikke kan kontrollere at barnets vekt kommer tettest mulig inn mot din rygg. 

Praktiske løsninger 

Det meste på denne meisen virker godt designet, og det merkes i detaljer som at til og med håndtakene for å løfte meisen opp er godt gjennomtenkt. 

Bagasjeplassen i denne meisen er uten sidestykke! Med denne meisen kan bæreren i tillegg til å frakte barnet, få med seg rimelig mye bagasje – noe som er nyttig om man bare er én voksen på dagstur, eller skal hjelpe med familiens telttur-bagasje.  

Bagasjen fordeles i hovedsak mellom et stort rom bak ryggen til barnet og et stort rom under barnet.

På tidlige modeller har rommet bak ryggen til barnet vært en avtakbar, liten ryggsekk med gode stropper, og vi vet ikke hvorfor denne løsningen nå er droppet. Uansett, skal man en liten tur i skogen uten bæremeisen, så er den ikke en stor ulempe å ha med.  

Når det overraskende romslige rommet under barnet er fullastet, kan man ikke klappe inn bøylen. Det er likevel ikke et stort problem. Denne meisen framstår som testens best i stående posisjon. 

I tillegg til de store lommene, finner du en hel del praktiske smålommer, som kan nås mens du går. Det er lettvint når du skal ha tak i ting underveis, som en smokk, bamse, kongler e.l.

På sidene er det lommer for drikkeflaske, som man kan nå selv med meisen på ryggen.  

I tillegg finnes en smart stappelomme på den ene skulderstroppen for småsaker som f.eks smokk, og selv om vi gjerne skulle sett at det var litt lettere å få en smarttelefon nedi lommene på hoftebeltet, er det mulig.  

Den ene lommen inneholder også et lite speil - smart for å sjekke hvordan barnet bak der har det. Det finnes også oppheng og mulighet for drikkeblære/slange.  

Barnets komfort  

En fin detalj med sittekammeret, er at man kan regulere høyden barnet sitter i mens barnet sitter oppi.

Det er svært praktisk dersom barnet har sovnet, og du vil ha det dypere ned i meisen.

Sist vi testet Osprey-meisen, erfarte vi at barnet seig ned i meisen underveis, men dette virker det som Osprey nå har funnet en løsning på. 

Reguleringen er veldig enkel, og gir god nok variasjon i mulige sittehøyder. 

Fotstropper, polstring rundt barnet i sittekammeret og barnets sele har alle gode løsninger.

Det å ta av og på selen gjøres enkelt bak barnets rygg, men konstruksjonen av frontpartiet til selene kan muligens være litt trangt dersom barnet er stort og har mye klær på. 

Solskjerm-løsningen på denne meisen er suveren. Den hentes ut bak en glidelås bak barnet, som når den er festet med sine to klips, er både stabil, romslig og gir veldig god skjerming mot vær og vind.

Smart bruk av mesh gjør likevel at barnet kan se gjennom solskjermen.  

Regntrekk følger med som standard, og gjør at barnet veldig godt beskyttet mot vind og vær. Uten regntrekk er Osprey Poco Plus Child Carrier den letteste meisen i denne testen. 

VURDERING
Bærekomfort
Praktiske løsninger
Tekniske løsninger
Barnets komfort
PLUSS

Mye meis for pengene

Bagasjekapasitet

Smarte lommer

Super solskjerm

MINUS

Man kan ikke gjøre sittekammeret mer kompakt rundt barnet

Ryggen kan virke litt kort for store bærere

Test av Thule Sapling Elite bæremeis

Bæremeisen Thule Sapling Elite er en god meis å ha på ryggen, men den mangler jevnt over litt for å få full pott.

Test av Thule Sapling Elite
TESTET: Bæremeisen Thule Sapling Elite scorer jevnt over bra, men har også forbedringspotensial. Foto: Nina Volstad
Thule Sapling Elite

Vekt: 3820 g 

Størrelse stående: 75 x 37 x 41 cm 

Størrelse sammenlagt: 77 x 37 x 32 cm  

Bagasjekapasitet: Ikke oppgitt 

Maks vekt: 22 kg (totalt)

Veil. pris: 3500,- 

skala
5/10

Svenske Thule har etablert seg som en sentral leverandør av tur- og reiseutstyr, inkludert bæremeiser. 

Bæresystemet i ryggen er en blanding av mesh og puter. Meisen har et annerledes system for å justere rygglengde – et mekanisk system med fire trinn.

Det kan høres mindre finjustert ut enn med trinnløs regulering, men det funger trolig mer enn godt nok for de aller fleste.

Den er rask å bruke, og vi håper at den mekaniske løsningen ikke er mer utsatt for å gå i stykker enn andre reguleringsløsninger. 

Sittekammeret for barnet kan komprimeres en del, slik at du får barnet nærmere ryggen din for bedre bærekomfort. 

Skulderstroppene og hoftebeltet på Thule Sapling Elite er tilfredsstillende og greit polstret. Hoftebeltet virker litt stivt, noe som stjeler litt bevegelsesfrihet.   

Praktiske løsninger 

Meisen fremstår ikke som spesielt helhetlig gjennomtenkt, selv om flere av funksjonene i seg selv er gode.  

Bagasjen legges i en avtakbar ryggsekk i god størrelse som henger bak ryggen til barnet, og i en lomme som henger under barnets sete.

Vi lurer imidlertid på hvorfor rommet under barnets sete ikke utnytter plassen enda bedre, og stusser over at stropper og stenger fra meiskonstruksjonen er såpass eksponert inne i bagasjerommet.

Her kan småting som luer og votter trolig hekte seg opp eller snike seg bort.  

I tillegg til disse største lommene, finnes en god stappelomme utenpå sekken, og enkelte mindre, og veldig gode lommer på hoftebeltet med plass til smarttelefon og mye mer. 

Meisen har løsning for drikkesystem i en stor lomme med oppheng på toppen, inn mot ryggen til den voksne. Denne løsningen er enkel og funksjonell, og bedre enn hos eksempelvis Deuter Kid Comfort Pro

Sittekammeret kan åpnes fra siden, noe vi liker veldig godt. Det blir lettere å få barn inn og ut, og et stort barn kan klatre inn og ut for egen maskin når bæremeisen står støttet av en voksen på bakken. 

I motsetning til de andre meisene i testen har denne ikke bøylebein, men to separate bein. Å slå dem helt ut krever litt makt, noe som er verdt å være oppmerksom på.

De er robuste, men de står i fare for å kunne sige ned i bakken og gjøre meisen ustabil dersom man setter fra seg meisen på mykt underlag. Generelt framstår Thule Sapling Elite som litt mindre stødig enn for eksempel Osprey Poco Plus Child Carrier.

Når det er sagt, er det en nevneverdig detalj nederst ved ryggen – en fotflipp som du kan stå på, mens du ordner, slik at meisen ikke velter. 

Barnets komfort  

Selen til barnet reguleres foran brystet til barnet, og kan være vanskelig å komme til.

Regulering av lengden på selene skjer bak barnets rygg, og selv om man må inn under puter, så kan det gjøres mens barnet sitter oppi. Det er enkelt å justere festemekanismene. 

Regulering av setehøyde gjøres foran barnet, men er litt knotete tilgjengelig, selv om den har mulighet til ganske store lengdejusteringer. 

Fotstroppene er av standard type, og polstring rundt barnet i sittekammeret kunne godt vært litt mer sjenerøs. 

Solskjermen er ikke spesielt godt løst. Skjermen har en egen lomme, men henger ikke fast. Her må stenger stikkes nedi noen kopper, og resultatet blir temmelig trangt.

Solskjermen er ganske åpen både foran og mot sidene, og beskytter ikke mye mot vær og vind derfra.  

Regntrekk følger ikke med som standard.

VURDERING
Bærekomfort
Praktiske løsninger
Tekniske løsninger
Barnets komfort
PLUSS

Lommene på hoftebeltet er gode og romslige nok til en smarttelefon

Rask og enkel ryggjustering

God bagasjeplass

MINUS

Soltak

Punktbein gjør det litt mer krevende å få meisen til å stå stabilt

Bevegelsesfriheten til den som bærer føles noe begrenset

Test av Bergans Kids Trekking bæremeis

Bæremeisen Bergans Kids Trekking skuffer i denne testrunden.

Test av Bergans Kids Trekking
TESTET: Bergans Kids Trekking må tåle trekk for flere mindre gjennomtenkte løsninger.
Bergans Kids Trekking
  • Vekt: 3540 gram

  • Størrelse stående: 79 x 34 x 53 cm

  • Størrelse sammenlagt: 90 x 42 x 27 cm 

  • Bagasjekapasitet: Ca. 8 liter

  • Anbefalt maks. vekt: 17 kg  

  • Veil pris: 3200 kr 

skala
4/10

Bergans Kids Trekking er Bergans sin største bæremeis for barn.

Den store lommen kan bli en dagstursekk. Sammenlignet med de andre meisene i testen, så har Bergans Kids Trekking mindre gjennomtenkte løsninger. Det er litt overraskende fra Bergans, som har en såpass tydelig familieprofil. 

Skulderstropper og hoftebelte er av den enkle sorten, og ryggen er klassisk med polstrete puter, der Deuter Kid Comfort Pro, Thule Sapling Elite og Osprey Poco Plus Child Carrier alle benytter mesh.  

Rygglengden stilles inn med en mekanisk løsning. En av oss klemte imidlertid fingeren stygt, og vi er redd for at den mekaniske løsningen er mer utsatt for å gå i stykker enn andre reguleringsløsninger.

Sittekammeret for barnet kan komprimeres en del, slik at du får barnet nærmere ryggen. Det gir bedre bærekomfort. Men denne meisen knirker når man beveger seg. 

Praktiske løsninger 

Førsteinntrykk, og egentlig også den neste erfaringen, er at Bergans har hektet på et sittekammer på et bæresystem de hadde liggende, og hektet på detaljer som solskjerm og lommer.   

Det finnes ingen lommer på hoftebelter eller skulderstropper, og ingen lommer lenger bak som kan nås mens du bærer, noe som er upraktisk. 

Det du får med deg av bagasje, må ned i en glidelåslomme med en ekstra stappelomme bak barnets rygg, eller nedi en liten sekk som er montert under barnets sete. Denne kan tas av i sin helhet og brukes som en liten sekk. 

Barnets komfort 

Selesystemet festes sammen bak barnets rygg, men det skjer såpass dypt i meisen at det var litt klønete å komme til.

Regulering av barnets sele skjer under og bak rumpa til barnet, og er umulig å komme til dersom bagasjerommet under barnet er fullt. 

Regulering av sittehøyde er litt knotete, men gir gode justeringsmuligheter på lengde. Det er et pluss at denne kan stilles på mens barnet sitter oppi meisen – for eksempel dersom du vil ha dem lenger ned ved soving.  

Sittekammeret er romslig og er egent for store barn, men det har flere åpne partier og barnet sitter ikke spesielt skjermet og lunt.

Sittekammeret har gode sideklaffer som gir støtte for barnets hode sidelengs, for eksempel ved soving.  

Da vi testet Bergans Lilletind, var solskjermen en av svakhetene. Dette er også en av ulempene hos Bergans Kids Trekking. 

Solskjermen er ikke integrert, men henger og slenger som en slapp hette fra et par stropper når den ikke er i bruk. 

Skjermen monteres ved å stikke stenger i kopper, ikke ulikt det du gjør når du slår opp et telt, og det blir mye knapping og fikling – spesielt dersom du skal gjøre operasjonen i det regnet bryter løs.

Hele denne løsningen virker ganske skjør og sårbar. Når solskjermen vel er oppe, beskytter den lite mot vær og vind fra sidene og forfra, men den er overraskende romslig. 

VURDERING
Bærekomfort
Praktiske løsninger
Tekniske løsninger
Barnets komfort
PLUSS

Plass til store barn

MINUS

Lite gjennomtenkte og forseggjorte løsninger

Liten bagasjekapasitet

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.