Telt – best i test sommer

Telt for fjelltur – sommer

Telt gir en egen frihet og er for mange selve essensen med friluftslivet. Les test av lette telt til fjelltur og større telt som egner seg for camping med familien og venner.

telt tur sommer
TELTTUR: Det er ikke alltid teltturen er like idyllisk som dette. Noen ganger trenger du teltet til å beskytte deg mot vær og vind. Men teltet kan gjerne være det samme. Foto: Marte Stensland Jørgensen

Valg av telt er ofte et kompromiss, ettersom det knapt finnes et telt som både har lav vekt, lav pris, god plass og løsninger som passer på alle turene du har tenkt deg på. Bør du gå for tunneltelt eller kuppeltelt? Utemagasinet har testet telt i ulike fasonger og ikke minst prisklasser.

Les de nyeste testene av telt.

Vi har konsentrert oss om telt som egner seg til fjellturer med ryggsekk og til generelt friluftsliv. Disse teltene tåler en god del vær – som hører den norske sommeren til – og de er ofte mer solide enn mange av de billigste teltene på markedet. 

De rimeligste teltene vi har testet koster ca. 2000 kroner, mens det dyreste teltet koster opp mot 60.00 kroner. I vurderingene har vi fokusert på hvor enkle teltene er å rigge, tekniske/praktiske løsninger og romfølelse/kapasitet, faktorer som ofte kan variere fra telt til telt.

De letteste teltene vi har testet veier knapt én kilo og tar minimalt med plass i sekken. Det tyngste og mest romslige teltet veier 25 kilo, og egner seg nok aller best til basecamp/leir. 

De fleste som kjøper telt, vil være ute etter et telt som befinner seg i dette midtsjiktet. Tar du godt vare på teltet, kan du ha glede av det i mange år framover.

Lette telt for sommer, høst og vår

• Vekt: Fra ca. 2-4 kg

• Kapasitet: 2-3 personer

• Pris: Mellom ca. 2000- 15.000 kroner

Barents Stetind 3 UL er et tresesongs kuppeltelt som leverer på det meste.

MSR Hubba Hubba er en klassiker fra den amerikanske lettvektsprodusenten, og som ble testvinner da UTE testet lette tomannstelt. Det veier 1,97 kilo og har ok plass til bagasje i forteltene, selv om to voksne personer må være forberedt på å ligge litt tett. 

Hilleberg Jannu både koster og veier litt mer – 3,1 kilo – men framstår som et solid fjelltelt som står støtt i vind. Ikke rart at det har blitt brukt på en rekke høyfjellsekspedisjoner.

Heldre Vidde Ultralett 3 selges gjennom billigkjeden Sportoutlet, og med en prislapp på under 2000 kroner koster det omtrent en tredel av teltene i sin klasse. 

En teltmodell kommer gjerne i størrelser for ulikt antall personer. Et råd til deg som skal kjøpe telt er å bestemme deg for hvor mye komfort om natten betyr i forhold til komfort på dagtid når du skal bære med deg teltet.

telt
BRA SPOT: Et godt teltsted er noe du finner, ikke noe du lager. Det er en egen frihet i å finne et bra sted å slå opp teltet. Vær en god telter og vis hensyn til natur og omgivelsene. Etterlat deg teltplassen i like god stand som du fant den. Foto: Line Hårklau 

Familie- og campingtelt

• Vekt: Fra ca. 5-26 kg

• Kapasitet: 4-10 personer

• Pris: Mellom ca. 1800-57.000 kroner

Større telt fungerer til forskjellige turkonsepter, både famileturer, camping/glamping, festivaler eller basecamp/leir. Slike telt veier noe mer og krever litt mer plass enn typiske fjelltelt.

store telt
TEST AV STORE TELT: Vi har sammenlignet fire ulike teltkonsepter; oppblåsbart, familie, tur og tipi. Foto: Dag Hagen

Bergans Wiglo er et romslig helårstelt som finnes for fire personer og seks personer. Wiglo 6 ble testvinner da vi testet familietelt og skiller seg ut ved at det har tre innganger. Det har også stormmatter som gjør det godt egnet som helårstelt. Bergans sin bærekraftsstrategi innebærer at hvis teltet blir ødelagt, kan du sende det inn for reparasjon. Har du ikke bruk for teltet, kan du pante det og Bergans vil enten selge det brukt eller redesigne det. Bergans tilbyr også utleie av telt.

Urberg Tipi er et lettere og rimelig alternativ, med plass til fem personer. Lavvokontruksjonen gjør det ganske enkelt å enkelt å slå opp om man er en person – selv om barna antakelig vil hjelpe.

test av bergans wiglo
TRE INNGANGER: Wiglo er en kombinasjon av amerikanske wigwam, en kuppelformet hytte, og den samiske lavvoen. Foto: Dag Hagen

Outwell Earth 5 er et klassisk campingtelt for fem personer, som har romslig fortelt og «soverom», med ståhøyde også for de voksne. Det kan minne litt om et hustelt. Her får du mye telt for pengene om du skal telte på campingplassen på Hove eller andre steder.

Heimplanet Mavericks er et stort telt for 10 personer, og det ligner ikke på noe annet. Men er det verdt 57.000 kroner? Kanskje litt overkill for allmennheten, men teltet fungerer overraskende bra, også over tregrensa. Egenvekten er høy og du må ha spesialpumpe for å slå det opp. Men det går overraskende fort.

Allemannsretten

Norge gir Allemannsretten muligheter for å slå opp telt, så lenge man tar hensyn til natur og omgivelser og kjenner til pliktene som følger med telting i inn- og utmark. Vi har flere artikler om hvilke atferdsregler som gjelder for telting. Lær om hvilke atferdsregler som gjelder for telting og hvordan du finner en god leirplass.

Enmannstelt

• Vekt: Ca. 1-2 kg

• Kapasitet: 1 person

• Pris: Mellom ca. 1500-3000 kroner

test av telt for 1 person
ENKELTROM: Vi har testet solotelt som veier rundt én kilo. Anvendelig enten du skal gå lenge og langt, på padletur eller på sykkeltur. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Solotelt er fremdeles en nisje. Kanskje skyldes det at vi har for vane å kjøpe telt som kan passe til de fleste turer når vi først kjøper?

1-mannsteltene vi har testet veier rundt èn kilo og de kan være et godt alternativ til hengekøye om du foretrekker å ligge flatt og stille, eller på turer der vekt og plass betyr mye, for eksempel bikepacking, padling, fjellvandring eller klatring. De er lite plasskrevende, både pakket og i rigget posisjon og er raske å sette opp. 

MSR Freelite 1 ble testvinner på grunn av enkel rigging, lav vekt og smarte løsninger. Dette er et semi-selvstående telt. Freelite-serien finnes også for to personer.

innside telt
PLASS NOK: MSR Freelite har god plass til en voksen person, og et lite fortelt utenfor. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Nemo Hornet 1 er et annet godt telt for gramjegerne. Det tar minimalt med plass, i både pakket og rigget tilstand.

Helsport Ringstind 1 er et solotelt med tunnelkonstruksjon og blant de mer stødige soloteltene, selv om det går litt på bekostning av romfølelsen. Det gir litt mer trygghet over tregrensa.

Naturehike 1 er den asiatiske underdogen som overrasket oss positivt: Teltet er både solid og smart med praktiske løsninger – og til en brøkdel av prisen sammenlignet med konkurrentene.

Kuppel eller tunnel?

Fordelen med kuppeltelt sammenlignet med tunneltelt er at de har kryssende stenger som gjør at det tåler mer vind og vind fra flere kanter. Mange kryss og mange stenger vil som regel gjør teltet mer stabilt. Ulempen er at det kan bli tyngre og mer komplisert å sette opp. Kuppelteltene har også mindre fortelt enn tunnelteltene.

Høyde og form på teltet har også en del å si. Høye telt får mer vindfang, det samme gjør rette teltvegger. Ofte er kuppeltelt selvstående eller semi-selvstående, en fordel på svaberg og steinete underlag hvor det kan være vanskelig å finne plass til plugger.

Tunneltelt er som oftest enklest å slå opp. Blir det uvær, er det også lettere for én person å slå opp tunnelteltet alene, noe som kan være en utfordring med de større kuppelteltene.

Kuppeltelt fordrer ofte at må du sette opp innerteltet før du kan feste på ytterteltet.

Et lavt og aerodynamisk telt takler vind mye bedre. Ulempen er som regel skråvegger og lav takhøyde, noe som går utover komforten inne i teltet.

Test av MSR Hubba Hubba NX 2

MSR Hubba Hubba NX er et romslig kuppeltelt for to personer, og som egner seg til bruk på en rekke turer i sommerhalvåret.

msr hubba hubba
TEST AV TOMANNSTELT: MSR Hubba Hubba er blant de mer romslige tomannsteltene.
UTE_best_i_test
MSR Hubba

Vekt: 1947 gram
Lengde: 205 cm
Bredde: 120 cm
Høyde: 110 cm
Testår: 2018

Pris: 5599,-

Varri

skala
9/10

MSR Hubba Hubba har er en godt etablert teltmodell med catchy navn fra den amerikanske produsenten.

Mange av de lette 2-mannsteltene vi har testet har hatt en tendens til å være i minste laget for to personer. Du må fortsatt være forholdsvis god venn med den du skal tilbringe natten med i MSR sitt Hubba Hubba, men teltet har den lille ekstra plassen som skal til for å gå fra å være veldig trangt til å ha litt komfort.

Bredde på 120 cm er bra, og selv om lengden ikke er noe særlig lengre enn flere av de andre teltene, sørger rette vegger for at det går greit med personer på rundt 190 cm.

I tillegg har teltet ok plass til bagasje i fortelt på begge sidene. Det er litt utfordrende å sette opp teltet første gang, uvante kryss og en tverrstang i toppen, men det tar ikke så lang tid å forstå hvordan det fungerer, og resultatet er at du får et selvstående telt med brukbar vindstabilitet og godt med innvendig volum.

For bedre vindstabilitet hadde det vært en fordel med flere bardunfester, i tillegg gjør en tynn innerduk og en ytterduk som ikke går helt ned at det kan bli litt trekkfullt inne i teltet.

God lufting i teltet er en fordel på varme dager, men kan bli litt surt når gradestokken kryper nedover.

VURDERING
Vindstabilt
Plass
Rigging opp og ned
Totalinntrykk
PLUSS

Romslig

Kan sette opp yttertelt først

MINUS

Savner flere bardunfester

Litt mye gjennomtrekk

Test av Hilleberg Jannu telt

Hilleberg Jannu er et solid tomannstelt som skiller seg ut som ekstra stødig under vindutsatte forhold.

hilleberg Jannu
TEST AV TOMANNSTELT: Hilleberg Jannu kommer i brun, rød og mørkgrønn farge.
Hilleberg Jannu

Vekt: 3180 gram
Lengde: 235 cm
Bredde: 140 cm
Høyde: 95 cm
Pris: 12.300,-
Testår: 2018

Hilleberg

skala
9/10

Telt-eksperten Hilleberg er kjent for å lage en rekke solide, men også litt dyrere telt.

Jannu tilhører Hillebergs red label-serie, som tilsier at det er et helårstelt og likevel lett nok til at det kan brukes som et fjelltelt.

Jannu er designet for høyalpine fjellturer, og det er merkbart tyngre enn en god del andre tomannstelt. Men her får du mye kvalitet for den ekstra kiloen.

Teltet har en dome-konstruksjon og står støtt i sterk vind. Kombinert med relativt lav vekt gjør at det blant annet blir brukt på mange ekspedisjoner til høye fjell rundt om i verden.

Åpningen er litt sårbar for vind, men så lenge du setter opp teltet slik at inngangen ligger i le er det ikke noe problem.

Liggekomforten i teltet er god, bredde og lengde fungerer bra for to normalt lange personer. Men skrå vegger og litt lavere høyde enn gjør at sittekomforten innvendig i teltet er dårligere.

Det er begrenset med bagasjeplass inne i teltet, men forteltet er stort nok til å få plass til det viktigste.

En stor åpning med myggnetting og lufting i toppen sikrer god lufting, og kondens er ikke et stort problem.

Siden dette er et som et ekspedisjonstelt å regne, skulle vi gjerne sett at det hadde stormmatter.

Teltplugg fra hilleberg
V-PLUGG: Disse teltpluggene følger med som standard. Hilleberg selger forøvrig både sterkere og lettere teltplugger som ekstrautstyr.

En stor fordel med Jannu er at du kan sette opp hele teltet fra utsiden. Fest hjørnene, sett opp stengene og klips teltet på, veldig raskt og enkelt.

Den ekstra kiloen til Jannu gir deg et veldig solid telt som fungerer under de fleste forhold, men komforten er ikke nødvendigvis høyere i dette teltet enn de lettere vi har testet. 

Teltet leveres komplett med stenger og plugger, som de fleste andre telt. Snø- og sandplugger, bunnduk (footprint) etc. kan kjøpes som ekstrautstyr.

VURDERING
Vindstabilt
Plass/romfølelse
Rigging
Totalinntrykk
PLUSS

Vindstabilt
Enkelt å sette opp

MINUS

Lav takhøyde og skrå vegger

Test av MSR Freelite 1

Amerikanske MSR har lang fartstid med telt og lettvekts ekspedisjonsutstyr. MSR Freelite 1 ble kåret til testvinner blant enmannstelt til bruk vår, sommer og høst.

test av MSR Freelite 1
KVALITET: MSR Freelite 1 har en rekke tilfredsstillende kvaliteter. Foto: Kristoffer H. KIppernes
UTE_best_i_test
MSR Freelite

Pris: 6499,-

Vekt: 1169 g

skala
8/10

MSR Freelite 1 er et frittstående kuppeltelt med innerduk og ytterduk. Konstruksjonen gjør at det står godt av seg selv når været spiller på lag.

En solid y-stang gjør teltet lett og raskt å sette opp, Selv om man skulle få hastverk, går det fort å sette opp dette teltet uten mye behov for etterstramming av barduner.

test-av-msr-freelite-telt-0001
test-av-msr-freelite-telt-0001

Materialvalget på Freelite gir en god kvalitetsfølelse, på tross av sin lave vekt. Det er god takhøyde til at man kan sitte oppreist inni teltet.

Teltet veier snaut 300 gram mer enn broren, MSR Carbon Reflex 1, som vi også har testet i denne runden.  

Plassmessig erfarer vi ingen store forskjeller, utover at Freelite har vesentlig bedre løsning på lukking av ytterduken enn Carbon Reflex 1.

Her finner du flere tester av utstyr fra MSR!

test-av-msr-freelite-telt-0005
test-av-msr-freelite-telt-0005

Freelite har vanlig ykk-glidelås i stedet for metallhempe-løsning, som er valgt på Carbon Reflex.

MSR Freelite 1 gir et godt inntrykk, med solid kvalitetsfølelse og smarte løsninger.

Pakkposen er lett å pakke sammen og komprimere med stropper.

test-av-msr-freelite-telt-0003
test-av-msr-freelite-telt-0003
VURDERING
Rigging
Romfølelse
Tekniske løsninger
Totalopplevelse
PLUSS

Lav vekt

Enkel rigg

Solide stenger

Innerduk og ytterduk gir valgfrihet

MINUS

Kunne hatt kraftigere plugger

Test av Heldre Vidde ultralett 3 camp – telt

Heldre Vidda 3 er et mye billigere tremannstelt enn de fleste andre telt for friluftsliv. Kan vi virkelig stole på at det kan takle både regn og og kraftig vind?

Test av Heldre Vidde ultralett 3 camp telt
TELT PÅ BUDSJETT? Heldre Vidde ultralett 3 camp er et rimelig lettvektstelt som takler mer enn man skulle tro. Foto: Øyvind Wold
Heldre Vidde ultralett 3 camp

Størrelse: Telt for inntil tre personer

Ytre mål 225 x 210 cm, innvendig høyde 120 cm

Materiale: 380T ripstop nylon med 6000 mm vannsøyle, tapede sømmer

Tre barduner á to meter.

Oppsettsanvisning sydd fast inne i pakkposen

Totalvekt: 1,95 kg

Veil. pris: 1975,-

sportoutlet.no 

skala
8/10

Kinesiske produsenter presser prisene på stadig flere varegrupper – også telt. 

Heldre er et friluftsmerke som lager både telt, soveposer, liggeunderlag, sekker og diverse bekledning, og som selges via billigkjeden Sportoutlet.

Vidde ultralett 3 camp er et telt for tre personer som har har spesifikasjoner som gjør at det i utgangspunktet burde kostet minst det dobbelte. Hvordan er egentlig kvaliteten og de tekniske løsningene?

Vi har prøvd teltet gjennom 20 netter over en sesong i diverse vær- og vindforhold.

test av heldre vidde 3 camp telt
test av heldre vidde 3 camp telt

Oppsettingen av dette teltet er litt spesielt. Innerteltet legges på bakken og festes med fire plugger. Stangdelene foldes ut til et slags skjelett med fire bein og en midtbue som binder dem sammen. Hver fot puttes i hjørnet av bunnduken, innerteltet hektes så på med seks plastklips, noe som er gjort i løpet av få sekunder.

Ytterteltet legges over og festes med klips i bunnduken, og festes med ytterligere fem plugger i bakken. Med litt øvelse går dette på rundt fire-fem minutter.

Ulempen ved denne metoden er om du skal sette opp, eller ta ned, teltet mens det regner kraftig, vil innerteltet bli vått.

Når man åpner døren og går inn, oppleves teltet som usedvanlig høyt innvendig til å være en lettvektsvariant, et stort pluss. Her kan sitte oppreist uten problem. En detalj med en ca. 60 cm lang tverrstang på midtbuen gir ekstra innvendig volum. Smart.

test av heldre vidde 3 camp telt
test av heldre vidde 3 camp telt

I bredden kan man til nød ligge tre voksne, alternativt to voksne og et barn. To voksne har bra med plass, og for kun en person er det ren luksus.

Forteltet er relativt lite, men har plass til fottøy og en stor, alternativt to halvstore, ryggsekker.

Det er verdt å merke seg at innerteltet som måler 225 x 185 x 120 cm, er større enn for eksempel Helsport Reinsfjell Superlight 3 (230 x 160 x 105 cm) – og likevel en halv kilo, eller 20 prosent, lettere.

Innerteltet har to små oppbevaringslommer og en opphengskrok. Noe som skiller teltet fra mange andre et at det ikke har lufteventiler. Dette kan høres ute som en stor mangel, men løsningen er at mesteparten av innerteltet er netting. Ytterteltet kan gi ekstra ventilasjon ved å trimme det med korte barduner festet til plugghempene, som gjør at man kan få løftet nedkanten av teltet 5-15 centimeter fra bakken.

Man merker både på duken, stengene, klips og barduner at teltet er laget for å få ned totalvekten.

Det virker likevel ikke til å være av dårligere kvalitet enn andre lette telt jeg har vært borti. En viktig komponent som glidelåsen for eksempel, virker relativt solid.

Med kun tre barduner var jeg litt usikker på motstandskraft mot sterk vind. Før jeg tok med teltet til fjells, fikk jeg testet det ved sjøen ved Larkollen, en kveld det var meldt regn og seriøs vind; sterk kuling, med 23 sekundmeter i kastene. Det tilsvarer 80 kilometer i timen. En slik vind river så kraftig i duken at man kan glemme å sove, og i de verste kastene tenkte jeg at dette stuntet var en dårlig ide som ville gå helt skeis.

Men morgenen etter var teltet fortsatt tørt innvendig, og med uskadet duk, pluggfester og barduner. Vel bestått, i min bok!

VURDERING
Rigging
Tekniske løsninger
Romfølelse
Totalopplevelse
PLUSS

God innvendig høyde

Lett

Rimelig i pris

MINUS

Skjør pakkpose

Lite fortelt

Test av NEMO Hornet 1 telt

Nemo Hornet 1 er et semi-frittstående kuppeltelt, med innerduk og ytterduk, og har mesh som gir bra lufting og som er mørkt nok for mindre innsyn.

Test av Nemo hornet
ROMSLIG: Nemo Hornet er et ålreit krypinn for en person. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Nemo Hornet

Pris: 4499,-

Vekt: 917 g

Nemo Equipment

skala
8/10

Nemo Hornet settes opp ved hjelp av en y-formet stang, som gjør det intuitivt og lett å rigge. Teltstanga kjennes solid til et lettvektstelt som dette. Vi liker også klipsløsningene som fester duken til stanga.

Ytterduken på teltet går helt ned mot bakken på den ene siden, men det er ikke nok til å fungere som fortelt. Teltet er til gjengjeld romslig inni, og har grei plass til for eksempel en tursekk.

Innerteltet har netting i taket, som sørger for god lufting – og utsikt om du vil se nattehimmelen. Meshen er designet for å gi mindre innsyn utenfra.

Nemo Hornet er et teltet med store åpninger, og har generelt en en solid finish til å være et 1-mannstelt. Det framstår som et forholdsvis pålitelig telt når været veksler.

Blant nevneverdige detaljer er reflekser på utsiden, som gjør det lettere å finne igjen teltet etter at det har blitt mørkt.

test-av-nemo-hornet-telt-0004
test-av-nemo-hornet-telt-0004

Nemo Hornet er ikke vesentlig tyngre enn modellbroren Nemo Rocket, men det er et helt annet type telt, og mer brukervennlig. Vi tåler litt mer vekt når designet er bra.

Den semi-selvstående konstruksjonen gjør teltet mye enklere å sette opp, og vi får en god kvalitetsfølelse av de tekniske løsningene.

Det er lett å stramme ytterduken ved å dra i bardunhempene, og slik sett et enkelt og lite plasskrevende telt. 

test-av-nemo-hornet-telt-0007
test-av-nemo-hornet-telt-0007
VURDERING
Rigging
Romfølelse
Tekniske løsninger
Totalopplevelse
PLUSS

God høyde

Relativt romslig fortelt

Delvis selvstående

Lett å sette opp

MINUS

Vi skulle gjerne sett at ytterteltet gikk lenger ned mot bakken

Test av Helsport Ringstind 1 telt

Ringstind er Helsport sin lettvektsserie. Helsport Ringstind 1 er det eneste tunnelteltet i denne testen, og framstår som en av de mer solide.

Helsport Ringstind enmannstelt
SKRÅTAK Helsport Ringstind er det eneste tunnelteltet i testen
Helsport Ringstind

Antall personer: 1

Pris: 6999,-

Vekt: 1001 g

Testår: 2020
Leverandør: Helsport

skala
8/10

Ytterduken er Helsports egen Rainguard Superlight i 2000 mm 15D Nylon, en polyamid med mikro-ripstop. Duken er belagt på begge sider med silikon som gjør stoffet mer rive- og slitesterkt.

Gulvduken er laget i forsterket materiale, med 3000 mm vannsøyle, og vi får fort kvalitetsfølelse av duken.

Ringstind er ikke like raskt å sette opp som de andre modellene i testen. Her må du slå opp teltet i den ene enden og stramme til, noe som gjør at man bruker litt mer tid, og som kan kreve litt øvelse hvis det er vindfullt. Innerduken er impregnert for å holde ute eventuell kondens som kan dryppe fra ytterteltduken.

Duken er i en klasse for seg, sammenlignet med de andre i testen. Her er det også mer solide plugger.

Sittehøyden inni teltet er begrenset, ettersom det skråner og skiller mye fra øverst til bunn. Det er imidlertid god bredde i teltet, selv om romfølelsen ikke er blant de største.

Det er lufteluker i begge ender, som sikrer god ventilering.

test-av-helsport-ringstind-telt-0004
test-av-helsport-ringstind-telt-0004

Det følger med en del bardunfester, et gode når man er eksponert for vind. Her er også refleksdetaljer.

Teltet er solid til å være et lettvektstelt, med kvaliteten vi kjenner fra Helsport. Hvis du primært trenger telt til fjellturer, er dette et godt valg.

test-av-helsport-ringstind-telt-0006
test-av-helsport-ringstind-telt-0006
VURDERING
Rigging
Romfølelse
Tekniske løsninger
Totalopplevelse
PLUSS

Bardunfester

Bra fortelt

MINUS

Ikke den beste romfølelsen

Test av Heimplanet Mavericks

Heimplanet Mavericks blåses opp med pumpe, har ingen teltstenger og ingen brukne buer. Det unike. teltet fra den tyske produsenten slås opp på få minutter – men det koster litt.

heimplanet mavericks oppblåsbart telt
UTE-ROM: Heimplanet Mavericks på en velegnet barflekk i Jotunheimen. Foto: Dag Hagen
UTE_anbefaler
Heimplanet Mavericks

Antall personer: 10

Antall innganger: 3

Høyde: 200 cm

Lengde: 4 meter

Bredde: 4 meter

Vekt: 25,9 kg

Testår: 2021

Pris: 57 000,-

Heimplanet.com

skala
8/10

Historien om Hamburg-baserte Heimplanet startet i 2003 på en surfetur langs den portugisiske kyst.

Da surferne sent på kvelden og i regn ankom ny destinasjon, skulle de slå opp telt. Tankene begynte å surre i retning av smartere løsninger. Hva med et telt man kan blåse opp?

I 2011 lanserte Heimplanet The Cave som sitt første telt. I dag har de fem forskjellige oppblåsbare telt, i tillegg til klær, sekker, bagger og lignende.

Vi fikk teste deres flaggskip, Heimplanet Mavericks, som er to meter høyt, 13,2 kvm stort og består av en enkelt duk, med tre innganger, tre vinduer og lufteluker. Videre en avtakbar gulvduk.

Og i tillegg det som erstatter teltstengene; kanaler med luft som holder selve teltet oppe. Disse pumpes som nevnt opp. Et ventilsystem binder kanalene sammen, slik at man kan blåse opp hele teltet fra én pumpeinngang. Når teltet er blåst opp kan man kutte kontakten mellom kanalene, slik at hvis en kanal punkterer, så berører ikke det de andre kanalene.

heimplanet mavericks pumper oppblåsbart telt
Blås opp: Heimplanet-teltene blåses opp med en eller flere pumper. Til Mavericks er det greit å ha to. Foto: Dag Hagen

Teltet er ifølge produsenten myntet på events og ekspedisjoner med potensielt svært værharde forhold. Det skal tåle vind opp til 180 km/t, og det  ble spesielt designet til Red Bulls Storm Chase-arrangement for windsurfing.

Vi tenkte at dette ville være perfekt som basecamp-telt i Jotunheimen eller tilsvarende steder der været kan skifte raskt. Derfor ble det med i testen.

heimplanet mavericks kanaler oppblåsbart telt
Møte med bakken: De oppblåsbare kanalene står på bakken. Der kan teltet barduneres. Foto: Dag Hagen

Da vi mottok teltet overrasket både størrelsen og vekten i nedpakket tilstand. Det veier ca 26 kilo og tar stor plass (50x50x80cm). Det tok stor plass i bagasjerommet, da sammen med pumper, en stor hammer og noen dugelige teltplugger.

Det er sjelden helt rett fram å slå opp et stort telt, og det er vanlig med litt knot i starten. Så også med oss. Det tok litt tid å skjønne ventilsystemet – selv om det egentlig er opplagt – og det samme med pumpesystemet.

Men ved andre gangs gjennomkjøring gikk alt på skinner – nesten – for vi glemte å stenge to luft inn- og uttak, som det er et av per kanal. Dette for at man skal kunne ta ned teltet raskere, men også for raskere oppblåsing. Det ble en del ekstra pumping før vi skjønte at det var noe galt og fikk stengt de.

Men det hele gikk da på et kvarter som var nest raskest i testen. Med alt på skinner ville nok teltet vært slått opp på ti minutter.

En enkel duk kan medføre kondens, spesielt i varmt vær, noe vi også erfarte under testen. Teltet har ingen lommer til oppbevaring av småsaker. Lappesaker medfølger, men ikke plugger eller pumpe. En pumpe koster 590 kroner og til Mavericks er det praktisk med to, selv om det går fint med én.

Maverick har nok rom til en hel gjeng, og til det teltet er myntet på; events og surfedestinasjoner med mye vind, er det jo helt perfekt. I vind står det fjellstøtt.

heimplanet mavericks vindu oppblåsbart telt
Se ut: Mavericks har tre vinduer og hvit duk, som gjør teltet veldig lyst. Foto: Dag Hagen

Teltet koster den nette sum av 57.000 kroner, noe som tar glamping til et nytt nivå. Du vil garantert bli campingplassens sjef. Dette teltet er en eye-opener, og en mouth-opener, for de fleste vi har vist det til har måpet.

VURDERING
Rigging
Romslighet
Vindstabilitet
Praktiske løsninger
Pris
Totalinntrykk
PLUSS

Innovativt

Raskt å sette opp

Stilig design

Romslig

Vindstabilt

Flere innganger og vindu

MINUS

Tungt

Stort pakkvolum

Ikke myggnetting

Utsatt for kondens om man ikke er bevisst på å unngå det

Test av Urberg Tipi Tent

Urberg Tipi Tent er et svært rimelig telt, som nok er noe mindre enn de vanlige lavvoene du får kjøpt i sportsbutikken. Det er enkelt å sette opp og fungerer godt til enkle turer med barn.

test av urberg tipi tent
TEST AV STORE TELT: Lavvo er veldig praktisk ved at man kan stå inne i teltet. Urberg TIpi Tent er enkelt å rigge opp og pakke ned. Foto: Gunhild Soldal
Urberg Tipi Tent

Antall personer: 5

Antall innganger: 1

Høyde: 250 cm

Bredde: 350 cm

Lengde: 350 cm

Vekt: 6 kg

Pris: 1899,-

Web: Fjellsport.no

skala
7/10

Urberg er et samarbeidsprosjekt mellom de svenske nettbutikkene Outnorth og norske Fjellsport, og frontes av Fjellsport i Norge.

Designet er deres eget, og teltet produseres i Kina.

Tipi Tent har plass til fem personer. Teltet består av ytterduk, integrert gulv, en stålstang i midten og 16 teltplugger. Ventilasjonen består av fire store åpninger i toppen sammen med myggnettet i døren.

Ytterstoffet er ikke behandlet med flammehemmer, og produsenten anbefaler derfor at du ikke gjør opp ild i kamin eller i dette teltet. Ytterduken, gulv og myggnettet er i 100 % polyester. Duk og gulv er polyuretanbelagt.

test av urberg tipi tent teltstang
Romslig: Det er fint og sosialt i en lavvo. Ekstra fint er det med ståhøyde. Foto: Dag Hagen

Dette teltet, som vi også kan kalle tipi eller lavvo – kjært barn har mange navn – er definitivt det enkleste å sette opp i denne testen. Bare brett bunnen ut, sett i noen teltplugger, sett sammen midtstanga, løft opp åpningen, gå inn i teltet, løft det opp med stanga og plasser stanga på anvist sted.

Vips så har du et brukbart telt. Om du virkelig prøver å være kjapp, så bruker du ikke mer enn et par minutter. Det kan jo være hensiktsmessig i regn. Om det blåser mye vil det nok ta en del lengre tid, fordi konstruksjonen er avhengig av god bardunering for å stå godt i vind. Det er nok da en fordel å være to personer.

Teltpluggene er av aluminium og av det klassiske runde, rimelige slaget, lik Outwell Earth 5 sine. Vi prøvde å presse de ned med foten, men mange ble da bøyd. Om du skal slå opp teltet rett ved bilen, ville vi tatt med stålplugger og en hammer.

Det er ingen oppbevaringslommer inne i teltet, noe vi savner: Mobil og nøkler vil man jo gjerne ha opp fra gulvet.

Her er det også, som for de fleste lavvoer, enkel duk, så du må regne med litt kondens, kanskje spesielt når det regner, siden du da må ha helt lukket inngang.

Tipi Tent har noe som kan minne om snølåser, og det kan nok vinterstid funke å grave litt snø på nederst, for å hindre at vinden tar.

test av urberg tipi tent åpning
Stor åpning: Myggnetting er det i inngangen. Om det regner blir litt tett da alt må være lukket for at det ikke skal regne inn. Foto: Dag Hagen

Konstruksjonen gjør at det ved dårlig vær kan regner inn åpningen når du går inn og ut, men det er jo slik det er når det kommer til lavvo-konstruksjonen.

Et lite ønske kunne vært en duk i overkant av åpningen som kunne trekkes ut og støttes opp av to stenger og barduner, slik vi kjenner fra for eksempel Helsport Varanger.

Totalinntrykket er uansett positivt når det gjelder Urberge Tipi Tent. Med sin sympatiske pris på 1899 kroner er dette et veldig rimelig telt.

Et enkelt og kult telt som også egner seg fint om man er bare en voksen til å sette det opp, siden det er lett å sette opp på egen hånd.

VURDERING
Rigging
Romslighet
Vindstabilitet
Praktiske løsninger
Pris
Totalinntrykk
PLUSS

Svært rimelig, svært enkelt å sette opp, romslig, enkelt å pakke ned

MINUS

Kondens pga enkel duk, ingen fortelt, kan bli trangt om all bagasjen må inn i teltet, eller blir vått

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.