Telt gir en egen frihet og er for mange selve essensen med friluftslivet. Les test av lette telt til fjelltur og større telt som egner seg for camping med familie og venner.
TELTTUR: Med telt står du litt friere til hvor turen kan starte neste dag. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Valg av telt er ofte et kompromiss basert på hva som er viktigst ut fra de turene du skal ut på.
Vi har konsentrert oss om telt som egner seg til fjellturer med ryggsekk og til generelt friluftsliv.
Nedenfor finner du mer om våre nyeste tester av telt!
Telt for friluftsliv tåler ofte ymse vær, som oftest hører fjellturer. Slike telt er helst mer solide enn mange av de billigste teltene på markedet. Samtidig kommer det stadig noen spennende utfordrere til de etablerte merkene.
I våre vurderinger har vi fokusert på hvor enkelt teltet er å rigge, tekniske/praktiske løsninger og vi sier noe om romfølelse/kapasitet. Slike faktorer varierer fra telt til telt.
MSR Tindheim er et splitter nytt tunneltelt fra den amerikanske produsenten, og som finnes for 2 og 3 personer. VI har testet 2-mannsvarianten.
Heldre Vidde Ultralett 3 selges gjennom billigkjeden Sportoutlet, og med en prislapp på under 2000 kroner koster det omtrent en tredel av teltene i sin klasse.
Barents Stetind 3 UL er et solid tresesongs kuppeltelt som leverer på det meste.
MSR Hubba Hubba er en klassiker fra den amerikanske utstyrsprodusenten. Dette ble testvinner da vi UTE testet lette tomannstelt. Det veier 1,97 kilo og har ok plass til bagasje i forteltene, selv om to voksne personer må være forberedt på å ligge litt tett.
Hilleberg Jannu både koster og veier litt mer – 3,1 kilo – men framstår som et solid fjelltelt som står støtt i vind. Ikke rart at det har blitt brukt på en rekke høyfjellsekspedisjoner.
Tips
En telt-modell kommer ofte i størrelser for ulikt antall personer. Hvor mye komfort om natta betyr i forhold til komfort på dagtid når du skal bære med deg teltet?
GREIA MED TELT-SPOT: Et godt teltsted er noe du finner, ikke noe du lager. Det er en egen frihet i å finne et bra sted å slå opp teltet. Vær en god telter og vis hensyn til natur og omgivelsene. Etterlat deg teltplassen i like god stand som du fant den. Foto: Line Hårklau
Test av familie- og campingtelt
• Vekt: Fra ca. 5-26 kg
• Kapasitet: 4-10 personer
• Pris: Mellom ca. 1800-57.000 kroner
Større telt fungerer til forskjellige turkonsepter, både famileturer, camping/glamping, festivaler eller basecamp/leir. Slike telt veier noe mer og krever litt mer plass enn lettvektsteltene.
TEST AV STORE TELT: Vi har sammenlignet fire ulike teltkonsepter; oppblåsbart, familie, tur og tipi. Foto: Dag Hagen
Bergans Wiglo er et romslig helårstelt som finnes for fire personer og seks personer. Wiglo 6 ble testvinner da vi testet familietelt og skiller seg ut ved at det har tre innganger.
Urberg Tipi er et lettere og rimelig alternativ, med plass til fem personer. Lavvokontruksjonen gjør det ganske enkelt å enkelt å slå opp om man er en person – selv om barna antakelig vil hjelpe.
Outwell Earth 5 er et klassisk campingtelt for fem personer, som har romslig fortelt og «soverom», med ståhøyde. Det kan minne litt om et hustelt. Her får du mye telt for pengene.
Heimplanet Mavericks er et stort telt for 10 personer, og det ligner ikke på noe annet. Kanskje litt overkill for allmennheten, men teltet fungerer overraskende bra, også over tregrensa.
Solotelt er fremdeles en nisje. Kanskje skyldes det at vi har for vane å kjøpe telt som kan passe til de fleste turer når vi først kjøper?
1-mannsteltene vi har testet veier rundt èn kilo og de kan være et godt alternativ til hengekøye om du foretrekker å ligge flatt og stille, eller på turer der vekt og plass betyr mye, for eksempel bikepacking, padling, fjellvandring eller klatring. De er lite plasskrevende, både pakket og i rigget posisjon og er raske å sette opp.
MSR Freelite 1 ble testvinner på grunn av enkel rigging, lav vekt og smarte løsninger. Dette er et semi-selvstående telt. Freelite-serien finnes også for to personer.
PLASS NOK: MSR Freelite har god plass til en voksen person, og et lite fortelt utenfor. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Nemo Hornet 1 er et annet godt telt for gramjegerne. Det tar minimalt med plass, i både pakket og rigget tilstand.
Helsport Ringstind 1 er et solotelt med tunnelkonstruksjon og blant de mer stødige soloteltene, selv om det går litt på bekostning av romfølelsen. Det gir litt mer trygghet over tregrensa.
Naturehike 1 er den asiatiske underdogen som overrasket oss positivt: Teltet er både solid og smart med praktiske løsninger – og til en brøkdel av prisen sammenlignet med konkurrentene.
MSR med splitter nytt tunneltelt
MSR Tindheim 2 er et romslig tunneltelt for to personer. Teltet utmerker seg med å være uvanlig velutstyrt, og egner seg for vår, sommer og høst-turer.
TESTET: MSR Tindheim er et nytt tunneltelt med klassisk profil. Foto: Egill Danielsen
Amerikanske MSR har gitt sitt første tunneltelt et norsk navn. I det ligger det kanskje også at teltet sikter seg inn mot markeder i den typen klima som vi her er vant til, nemlig mye vær. I vind og regn kan nettopp tunnelteltet ha noen fordeler.
MSR Tindheim markedsføres som et 3-sesongs telt i kraftige materialer. Både teltduk og bunnduk fremstår solide, og klart tykkere enn på typiske lettvektstelt. Rikelig med pluggfester og tilstrekkelig med barduner gjør at teltet står støtt, også når vinden tar tak.
3-SESONGS KRYPINN: Forholdsvis romslige fortelt og lett å komme inn og ut av. Foto: Egill Danielen
MSR har lang erfaring i å produsere selvstående kuppeltelt. Selv om Tindheim-serien representerer en annen måte å tenke telt på, merker vi at det er konstruert av folk med erfaring. Her er det mange gode løsninger og teltet utstråler kvalitet i alle sine deler.
Romstørrelse og plass
Tunnelteltet finnes i både 2-persons og 3-persons størrelser. Det minste, som vi har testet, er likevel et ganske så romslig telt. Innerteltet har en lengde på hele 240 centimeter, noe som er mer enn mange andre sammenlignbare telt.
Innvendig bredde er 114 centimeter og netto takhøyde er 101 centimeter. Teltet smalner noe i fotenden, men det fungerer likevel i praksis godt for to personer. Alene er plassen rent kongelig.
Verdt å merke seg er at footprint til dette teltet er inkludert i pakken. Denne kan festes til teltet og sitte fast på som et underlag til all bruk. En slik undermatte reduserer både kondens og beskytter bunnduken og bagasje mot fukt, skitt og skarpe steiner. Alternativt kan du droppe å ta med footprint-en for å spare noe vekt.
To helt like teltstenger
Tindheim-teltet har to teltstenger, slik de fleste tunneltelt uten camp-fortelt har. De er av ganske tynn lettvekts-type og hinter om at dette teltet ikke er beregnet for det mest ekstreme været. To teltstenger av samme lengde gir jevn takhøyde i innerteltet.
Stangkanalene er lette å finne, men de er ørlite trange å tre stengene gjennom. Særlig dersom man skulle ønske å bytte ut teltstengene med en tykkere variant.
MSR-teltet har ikke integrert stangkopp i enden av stangkanalen, men et hull i et slags beslag på utsiden av kanalen hvor stangen må plasseres manuelt på begge sider av teltet. Det øker antall operasjoner for å slå opp teltet i forhold til om stangen automatisk møter sin endestasjon i selve stangkanalen.
Når det er sagt, er dette teltet likevel lett og intuitivt å sette opp. Siden stengene er like lange, er det samme hvilken man starter med. Og siden stengene uansett må plasseres manuelt på begge sider er det også samme hvilken side av teltet man starter fra.
INNAFOR: God plass til to. Foto: Egill Danielsen
Solid telt
Teltet har til sammen seks barduner og ti pluggfester. Selve pluggene er tynne og lette, men de sitter godt i jorden med sin Y-lignende profil. Til forskjell fra mange andre tunneltelt har Tindheim en ekstra hempe midt på langsiden. Ved å spandere en plugg her, kan man trekke teltduken lenger ut fra innerteltet.
Med totalvekt p 3,2 kilo er ikke MSR Tindheim 2 noe lettvektstelt, men den noe høye vekten og pakkvolumet på 20x56 centimeter skyldes kraftige materialer. Særlig synes vi bunnduken kjennes tykk og solid ut. Derfor er det litt overraskende å lese i produsentens spesifikasjoner at vannsøylen til bunnduken bare er 3000 millimeter. Det samme gjelder for teltduken. Den oppleves kraftig, men har oppgitt vannsøyle til kun 1500 millimeter. De tallene er lavere enn hos mange konkurrenter.
Så er spørsmålet om solid stoff med litt svak vanntetthet er problematisk. Vi har brukt teltet uten footprint på relativt fuktig mark uten å registrere gjennomslag av fukt. Likeledes har ytterduken tålt lette til moderate regnskurer fint. Ekstremt regnvær har vi ikke fått anledning til å utsette teltet for.
Gode ventiler
Ytterteltet har to høyt monterte ventiler med utvendig stormhette. Dette er en ganske vanlig løsning som sammen med god avstand mellom inner- og yttertelt reduserer risikoen for kondens. Ventilene har for øvrig god myggnetting.
Innerteltet ventileres med åpning øverst i fotenden, i tillegg til i hele dørfeltet i hodeenden. Her er det to lag, hvilket betyr at man kan åpne helt eller la kun myggnettingen være lukket.
Åpningen til innerteltet er litt mindre enn den kunne vært og glidelåsen åpner ikke 360 grader. Det siste er kanskje like greit da vi generelt har opplevd mer problemer med glidelåser som går helt rundt. åpningen til ytterteltet er plassert slik den oftest er på tunneltelt og vi synes glidelåsen kan være litt plundrete å lukke, særlig fra utsiden. Det er ikke et alvorlig minus, men en kraftigere hempe å ta tak i hadde vært ønskelig.
I PAKKET TILSTAND: Pakkposene til MSR er lett å omfavne. Det er sjelden noe problem å få plass til sakene. Foto: Egill Danielsen
PLUGGER: Av den lette sorten. Foto: Egill Danielsen
Trivelig krypinn
Vi opplever Tindheim 2 som et godt allround-telt som er lett å like. Det har alle tunnelteltets fordeler med enkelt oppsett også i vind, samt at innerteltet er beskyttet mot nedbør under oppsetting.
Materialene fremstår som så solide at det nesten oppleves som et firesesongs-telt. Det er romslig og godt utstyrt med footprint, plugger med snorer og ekstra barduner.
Teltets største minus er at vekten blir noe høy for et 2-persons telt beregnet på tre sesonger, og at materialene kanskje ikke er like vanntette som hos en del konkurrenter.
VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Plassutnyttelse
Pakkvolum/ komprimerbarhet
Helhet
PLUSS
Solid
Romslig
Funksjonelt
MINUS
Ingen lettvekter
Vannsøyle
Test av Barents Stetind 3 Ultralight
Barents Stetind 3 Ultralight er et tresesongs, lett kuppeltelt med to innganger. Her får du to fortelt hvor det ene kan være bagasjerom og det andre brukes til matlaging.
KUPPELTELT: Barents Stetind 3 Ultralight er et tresesongs telt med to innganger. Foto: Egill Danielsen
Barents Stetind 3 Ultralight
Type: Kuppeltelt
Pris: 10 500,-
Vekt: 2740 gram
Pakkvolum: 16x50 cm
Plugger: 21 stk 15 cm y-plugg
Barents Outdoor
Testår: 2022
9/10
Barents Stetind 3 Ultralight er et 3-sesongs telt i lette materialer. Både teltduk og bunnduk er tynn men imponerende sterk.
Rikelig med pluggfester og barduner gjør at teltet står støtt også når vinden tar tak.
Barents produserer en rekke tunneltelt i 2, 3 og 4-personers utgave, og vi har testet flere telt fra den Melhus-baserte teltprodusenten. Stetind 3 Ultralight er så langt det eneste kuppelteltet. At det er et kuppeltelt vil si at det i motsetning til et tunneltelt er selvstående. Det oppnås ved at teltstengene krysser hverandre i stedet for å stå parallelt i samme retning som på et tunneltelt.
Vi merker at Stetind 3 Ultralight er gjennomtenkt til å være et romslig og lett telt, men uten å bli så spinkelt at det går ut over slitestyrken.
Tre teltstenger
Teltet har et helt rektangulært innertelt med bredde på 160 centimeter og lengde på 230 centimeter. At innerteltet er like bredt i hodeenden som i fotenden gir god plass til rektangulære liggeunderlag.
To av teltstengene er av samme lengde og tres inn i samme retning. Den tredje teltstangen er lenger og har to forbøyde ledd for å sikre riktig fasong på teltet. Denne stangen går på tvers av de andre og strekker teltet opp til en innvendig takhøyde på hele 125 centimeter. Dette er mer enn de aller fleste tunneltelt og gjør det enkelt å sitte oppreist også for høye personer.
Teltet er lett å sette opp. Men et kuppeltelt har både fordeler og ulemper om man skal sette det opp alene. Fordelen er at det går som en lek i vindstille vær. Når stengene er tredd og på plass i stangkoppene, da står teltet av seg selv og man kan i ro og mak feste pluggene.
Ulempen oppstår ved kraftig vind. Når stengene er spent vil vinden umiddelbart ta tak i teltet og forsøke å dra det med seg. Og man får ikke helt kontroll før minst tre-fire plugger er plassert i bakken. Vi opplevde flere ganger at kuppelteltet trillet av gårde i vinden under oppsetting.
Ellers er stangkanalene romslige og greie å treffe. Når stangen er satt på plass i stangkoppen er det lett å stramme til teltbuen med reimen stangkoppen er festet i. Stengene er av lettvektstypen og har en diameter på kun 9 millimeter, noe som gjør at vi ikke ville brukt dette teltet på vinterturer med fare for snøfall.
LETTVEKTS: De lette teltstengene er 9 millimeter tykke, her vist sammen med Barents´ 11 millimeters stenger som de bruker på helårsteltene. Foto: Egill Danielsen
PLUGGENE: 15 mm lange Y-plugger av aluminium og veier kun 7 gram per stykk. Foto: Egill Danielsen
Lett vekt i sekken
Teltet har til sammen 10 barduner og rikelig med pluggfester til de 15 millimeter lange medfølgende lettvektspluggene av aluminium.
Med totalvekt på 2,74 kilo tynger Stetind 3 Ultralight lite i sekken til å være et så romslig telt. Det finnes dog enda lettere 3-persons telt på markedet og Barents opplyser at de helt bevisst ikke prøver å sette rekord i færrest mulig gram.
Begrunnelsen er slitestyrke og det vises gjennom at bunnduk og yttertelt har vannsøyle på henholdsvis 5 000 og 3000 millimeter, noe som er mye til å være et telt i ultralight-kategorien.
Vi har brukt teltet røft på både sommer- og høstturer. Det har fått prøvd seg i hard vind og sterk nedbør uten å vise spesielle svakhetstegn. Telt-stoffet virker svært solid til å være så tynt og lett som det er.
FERDIGPAKKET: Sammenpakket er teltet mer kompakt en 3-persons telt beregnet for helårsbruk. Foto: Egill Danielsen
Brattere tunnelvegg
Ventilasjonen i begge ender av teltet virker gjennomtenkt og fungerer bra. God avstand mellom ytterduk og innertelt gir også redusert risiko for kondens. Om været er ille eller det er minusgrader må man regne med noe kondens eller rim uansett, selv om Barents-teltet er blant de bedre vi har prøvd: God avstand mellom inner- og ytterduk bidrar til å redusere risikoen for at de berører hverandre med påfølgende gjennomslag av fukt.
Verdt å merke seg er også at den høye kuppel-fasongen gir brattere vegg i fotenden enn hos de fleste tunneltelt. Det reduserer sjansen for at soveposens fotende blir liggende i kontakt med teltduken, noe som ellers kan overføre fukt.
Reparasjonsgaranti
Barents Stetind 3 Ultralight har to separate åpninger, en på hver side av teltet. Derav følger også to fortelt, og muligheten for at to personer kan organisere seg uavhengig av hverandre. Alternativt kan man ha bagasjen i det ene forteltet og lage mat i det andre. Enda en fordel er at man alltid kan ha en åpning i le for vinden.
Glidelåsene glir som smurt og er lette å betjene. Innerteltet kan lukkes enten bare med myggnetting eller med tett stoff. Glidelåsen her går ikke hele veien rundt slik den gjør hos en del konkurrenter. Barents opplyser at dette er fordi 360 graders glidelås skaper et svakt punkt som øker sjansen for fremtidig reparasjonsbehov.
Barents betoner bærekraftighet i produktene og opplyser å ha konstruert hele teltet med tanke på at det skal ha lang levetid. Dersom det oppstår behov for reparasjon, har produsenten et eget verksted for dette.
Vi opplever Stetind 3 Ultralight som et meget godt telt som det er vanskelig å finne svake punkter ved. Det er enkelt å sette opp, har uvanlig god takhøyde og tilfredsstillende ventilasjon.
Teltet fremstår også solid og pålitelig til bruk vår, sommer og høst. Det har fordelene og ulempene som følger av at det er et kuppeltelt, her oppfordrer vi forbrukeren til å være bevisst på hva man selv ønsker.
Det har «ultralight» i navnet, men er tyngre enn de letteste 3-persons teltene på markedet. At det er så romslig og solid må ta skylden for dette. Men er det nettopp dette; romslig og solid, men likevel lettere enn helårstelt du er ute etter, da er Barents Stetind 3 Ultralight et topp valg.
VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Pakkvolum/komprimerbart
Totalinntrykk
PLUSS
Solide materialer
God takhøyde
MINUS
Ikke det letteste
Test av Barents Trollheimen 3 Classic
Barents Trollheimen 3 Classic har god takhøyde og egner seg godt når uværet gjør det fristende å gå i hi. Dette er et solid og romslig helårstelt fra den nye, norske teltprodusenten..
TEST AV TELT: Store åpninger gjør det lett å komme inn og ut av teltet. Foto: Egill Danielsen
Barents Trollheimen 3 Classic er et 4-sesongs telt i kraftige materialer. Både teltduk og bunnduk er ekstra sterk. Rikelig med pluggfester og barduner gjør at teltet står støtt også når vinden tar tak.
Det nye teltmerket har vært på markedet et par år og de ansatte i firmaet på Melhus har lang erfaring i både design og produksjon av telt for norske friluftsentusiaster. Det merkes at Trollheimen 3 Classic er et gjennomtenkt produkt.
Barents Trollheimen 3 Classic er et helårstelt som egner seg til vinterbruk. Foto: Egill Danielsen
Modellen er Barents sitt nest største telt og det finnes også i utgave for 4-personer. Trollheimen Classic 3-fasongen finnes dessuten i hele tre andre versjoner. Ekstremteltet Finse 3, lettvekststeltet Trolheimen 3 Ultralight og innstegsversjonen Trollheimen 3 Basic. Hovedforskjellen på dem er materialvalg og til dels barduneringspunkter og ventilasjon.
Helt like teltstenger
Classic 3 er helårsversjonen og har et helt rektangulært innertelt med bredde på 165 centimeter og lengde på 230 centimeter. Det at innerteltet er like bredt i fotenden som i hodeenden gir god plass også til rektangulære liggeunderlag.
Tre teltstenger av samme lengde gir helt jevn takhøyde i både ytter- og innertelt. Fronten kan åpnes for å slippe naturen inn på fine sommerdager.
Teltet er lett å sette opp, så lett som et tunneltelt kan bli. Siden stengene er like lange, er det samme hvilken man starter med og stangkanalene er romslige og greie å treffe. Når stangen er satt på plass i stangkoppen er det lett å stramme til teltbuen med reimen stangkoppen er festet i. Testeksemplaret var utstyrt med stenger med 9 millimeters diameter, noe som er litt spinkelt til hard vinterbruk. Barents opplyser at alle telt som selges i fremtiden skal ha de samme 11-millimeters stengene som ekstremteltet Finse 3.
PAKKT TILSTAND: Det finnes utvilsomt større og tyngre telt. Foto: Egill Danielsen
Tåler hard bruk
Teltet har til sammen 8 barduner og rikelig med pluggfester til de 17 millimeter lange medfølgende y-pluggene av aluminium.
Med totalvekt på 3,97 kilo er ikke Trollheimen 3 Classic noe lettvektstelt, men den noe høye vekten og pakkvolumet på 20x41 centimeter skyldes solide materialer.
Bunnduk og yttertelt har vannsøyle på henholdsvis 10.000 og 5000 millimeter, noe som er mer enn mange konkurrenter.
Vi har brukt teltet røft både i vinterfjellet og på våren i lavlandet. Telt-stoffet virker svært solid og selv etter betydelig gnissing mot spisse steiner ser vi ikke tegn til slitasje.
RIGGET: Tre like lange teltstenger gir helt jevn takhøyde i både ytter- og innertelt.
Lite kondens
Ventilasjonen i begge ender av teltet virker gjennomtenkt og fungerer bra. God avstand mellom ytterduk og innertelt gir også redusert risiko for kondens. Om været er ille eller det er minusgrader må man regne med noe kondens eller rim uansett, selv om Barents-teltet er blant de aller beste vi har prøvd. Verd å merke er også at den gode takhøyden strekker seg et godt stykke ut mot fotenden av teltet. Dette, sammen med liggelengden på hele 230 centimeter reduserer sjansen for kontakt mellom soveposens fotende og fuktig teltduk.
Likevel, er liggeunderlaget høyt og personen lang, skal det godt gjøres å helt unngå at føttene kommer borti den skrånende duken. Resultatet kan da bli overføring av kondens fra duken til soveposen. Det skjer i noen grad i dette teltet også, selv om det er langt bedre enn trangere og lavere telt.
Lang levetid
Barents Trollheimen 3 Classic har åpning både på høyre og venstre side av forteltet, hvorav den ene er ekstra stor og kan åpnes både ovenfra og nedenfra med den kraftige glidelåsen. Innerteltet kan lukkes enten bare med myggnetting eller med tett stoff.
Glidelåsen her går ikke hele veien rundt slik den gjør hos en del konkurrenter. Barents opplyser at dette er fordi 360 graders glidelås skaper et svakt punkt som øker sjansen for fremtidig reparasjonsbehov.
Barents betoner bærekraftighet i produktene og opplyser å ha konstruert hele teltet med tanke på at det skal ha lang levetid. Dersom det oppstår behov for reparasjon, har produsenten et eget verksted for dette.
Gode kanaler gjør det lett å tre stengene. Til vinterbruk er det en fordel med lange snøplugger, som må kjøpes utenom.
Vi opplever Trollheimen 3 Classic som et meget godt telt som det er vanskelig å finne svake punkter ved. Det er enkelt å sette opp, har god takhøyde og god ventilasjon.
Det fremstår også etter noen litt røffe turer som solid og pålitelig, særlig når produsenten nå inkluderer 11 millimeter tykke teltstenger.
Hva kan vi egentlig sette fingeren på? Litt kalde farger? Akkurat det er selvsagt smak og behag. Liker du dem og er ute etter et telt i denne klassen, er det liten grunn til ikke å slå til på dette tremanns-teltet fra Norges nyeste teltprodusent.
McKinley har vært sportskjeden Intersport sitt eget merke i 30 år, ofte til lavere priser enn konkurrentene.
Quantum 10.2 er et rimelig tresesongs tomannstelt. Innvendig høyde på teltet varierer fra 100 cm på midten til 45 cm i endene. Teltet har nettinglufting i kortendene av teltet, samt et felt med myggnetting øverst i døra på innerteltet.
Et enkelt telt å rigge
Oppsettet av teltet går lett. Det er bare en lang teltstang som skal tres i, og to korte stenger som skal holde oppe kortendene. Stangkanalen er i samme tynne stoffmateriale som resten av duken, så her gjelder det å være forsiktig når man trer inn hovedstangen.
Seks plugger strekker teltet, mens fire plugger er til bardunering. Bardunene er for øvrig kun et par millimeter tykke, nærmest en hyssing, en av flere detaljer som er med på å presse ned vekten. Pluggene har en uheldig utforming, de er ubehagelig skarpe i enden om man skal bruke litt makt for å få dem ned i bakken.
TRANGT: Hvis du bare er en person, er det romslig nok til å ta med turutstyret inn. Foto: Øyvind Wold
Quantum 10.2 er et tomannstelt som passer best til en person. Man kan få plass til to personer, men som solotelt får man god plass til bagasje, både i innerteltet og yttertelt, og kan enklere også spise her, om det for esksempel silregner eller blåser. Ventilasjonsnettingen i endene fungerer helt greit, men vær oppmerksom på at luftingen ikke kan reguleres. Dette er merkbart inne i teltet når det blåser kraftig.
Det er tre nettinglommer ved fotenden. Bredden innvendig varierer fra 135 cm på midten, til 120 cm i endene. Samme prinsipp gjelder for høyden. Den er en meter, som er godkjent i min bok – men denne høyden er kun midt på. Med tanke på vekten synes jeg likevel teltet oppleves som ganske romslig.
Takler vinden bra
Intersport sier at at dette teltet har god vanntetthet, og er solid nok til å kunne brukes på fjellet. Vanntettheten er kun satt på en liten prøve med kortvarig regnvær. Vindstabilitet er testet på Kyststien sør for Larvik, en natt det var meldt 17 sekundmeter vind (sterk kuling), med 27 (full storm) i kastene. Det er vind så kraftig at bare lyden av den gjør det vanskelig å sove. Selv om teltet var i le av svaberg, var det nok vind til at barduner og pluggfester fikk kjørt seg. Bardunene er som nevnt få og svært tynne, men de holdt og teltet var ellers helt uskadd. Det er jo nettopp under slike forhold at man trenger et bra telt, og her må jeg si Quantum 10.2 leverer.
På Intersports nettside er vekten oppgitt til 1350 gram, mens vår vektmåling viser 1430 gram. Småting som pakkeoppsetttegning og vaskeinstruksjon kan eventuelt klippes av. Strammeremmene på pakkposen er minst ti centimenter lenger enn nødvendig, og kan kortes ned. Og om du er villig til å bruke ekstra penger, kan du få tak i plugger som er enda lettere enn de teltpluggene som følge med. Skal du sette opp teltet et sted der du vet det ikke vil blåse hardt, kan du også velge å droppe de to sidebardunene, og to plugger, rundt femti gram.
McKinley Quantum 10.2 har flere ganske spinkle løsninger, men har blitt testet i hard vind og bestått uten problemer. Med bare én teltstang som skal tres i er det relativt kjapt å sette opp. Plassmessig er det nok mest aktuelt som solotelt.
Vedlikehold
Dette teltet vaskes med spesialmiddel for nylonduk. Kan ikke vaskes i maskin.
Med en vekt på under 1,5 kilo bør det være særlig aktuelt for de som er skal vandre, prismessig er det høyst konkurransedyktig.
VURDERING
Rigging
Tekniske løsninger
Romfølelse
Helhet
PLUSS
Lav vekt
Lav pakkvolum
Tåler en trøkk
Prisgunstig
MINUS
Uheldig utforming av plugger
Tynt stoff i stangkanal
Få barduner
Test av Heldre Vidde ultralett 3 camp – telt
Heldre Vidda 3 er et mye billigere tremannstelt enn de fleste andre telt for friluftsliv. Kan vi virkelig stole på at det kan takle både regn og og kraftig vind?
TELT PÅ BUDSJETT? Heldre Vidde ultralett 3 camp er et rimelig lettvektstelt som takler mer enn man skulle tro. Foto: Øyvind Wold
Heldre Vidde ultralett 3 camp
Størrelse: Telt for inntil tre personer
Ytre mål 225 x 210 cm, innvendig høyde 120 cm
Materiale: 380T ripstop nylon med 6000 mm vannsøyle, tapede sømmer
Tre barduner á to meter.
Oppsettsanvisning sydd fast inne i pakkposen
Totalvekt: 1,95 kg
Veil. pris: 1975,-
sportoutlet.no
8/10
Kinesiske produsenter presser prisene på stadig flere varegrupper – også telt.
Heldre er et friluftsmerke som lager både telt, soveposer, liggeunderlag, sekker og diverse bekledning, og som selges via billigkjeden Sportoutlet.
Vidde ultralett 3 camp er et telt for tre personer som har har spesifikasjoner som gjør at det i utgangspunktet burde kostet minst det dobbelte. Hvordan er egentlig kvaliteten og de tekniske løsningene?
Vi har prøvd teltet gjennom 20 netter over en sesong i diverse vær- og vindforhold.
test av heldre vidde 3 camp telt
Oppsettingen av dette teltet er litt spesielt. Innerteltet legges på bakken og festes med fire plugger. Stangdelene foldes ut til et slags skjelett med fire bein og en midtbue som binder dem sammen. Hver fot puttes i hjørnet av bunnduken, innerteltet hektes så på med seks plastklips, noe som er gjort i løpet av få sekunder.
Ytterteltet legges over og festes med klips i bunnduken, og festes med ytterligere fem plugger i bakken. Med litt øvelse går dette på rundt fire-fem minutter.
Ulempen ved denne metoden er om du skal sette opp, eller ta ned, teltet mens det regner kraftig, vil innerteltet bli vått.
Når man åpner døren og går inn, oppleves teltet som usedvanlig høyt innvendig til å være en lettvektsvariant, et stort pluss. Her kan sitte oppreist uten problem. En detalj med en ca. 60 cm lang tverrstang på midtbuen gir ekstra innvendig volum. Smart.
test av heldre vidde 3 camp telt
I bredden kan man til nød ligge tre voksne, alternativt to voksne og et barn. To voksne har bra med plass, og for kun en person er det ren luksus.
Forteltet er relativt lite, men har plass til fottøy og en stor, alternativt to halvstore, ryggsekker.
Det er verdt å merke seg at innerteltet som måler 225 x 185 x 120 cm, er større enn for eksempel Helsport Reinsfjell Superlight 3 (230 x 160 x 105 cm) – og likevel en halv kilo, eller 20 prosent, lettere.
Innerteltet har to små oppbevaringslommer og en opphengskrok. Noe som skiller teltet fra mange andre et at det ikke har lufteventiler. Dette kan høres ute som en stor mangel, men løsningen er at mesteparten av innerteltet er netting. Ytterteltet kan gi ekstra ventilasjon ved å trimme det med korte barduner festet til plugghempene, som gjør at man kan få løftet nedkanten av teltet 5-15 centimeter fra bakken.
Man merker både på duken, stengene, klips og barduner at teltet er laget for å få ned totalvekten.
Det virker likevel ikke til å være av dårligere kvalitet enn andre lette telt jeg har vært borti. En viktig komponent som glidelåsen for eksempel, virker relativt solid.
Med kun tre barduner var jeg litt usikker på motstandskraft mot sterk vind. Før jeg tok med teltet til fjells, fikk jeg testet det ved sjøen ved Larkollen, en kveld det var meldt regn og seriøs vind; sterk kuling, med 23 sekundmeter i kastene. Det tilsvarer 80 kilometer i timen. En slik vind river så kraftig i duken at man kan glemme å sove, og i de verste kastene tenkte jeg at dette stuntet var en dårlig ide som ville gå helt skeis.
Men morgenen etter var teltet fortsatt tørt innvendig, og med uskadet duk, pluggfester og barduner. Vel bestått, i min bok!
VURDERING
Rigging
Tekniske løsninger
Romfølelse
Totalopplevelse
PLUSS
God innvendig høyde
Lett
Rimelig i pris
MINUS
Skjør pakkpose
Lite fortelt
Test av Urberg Tipi Tent
Urberg Tipi Tent er et svært rimelig telt, som nok er noe mindre enn de vanlige lavvoene du får kjøpt i sportsbutikken. Det er enkelt å sette opp og fungerer godt til enkle turer med barn.
TEST AV STORE TELT: Lavvo er veldig praktisk ved at man kan stå inne i teltet. Urberg TIpi Tent er enkelt å rigge opp og pakke ned. Foto: Gunhild Soldal
Urberg Tipi Tent
Antall personer: 5
Antall innganger: 1
Høyde: 250 cm
Bredde: 350 cm
Lengde: 350 cm
Vekt: 6 kg
Pris: 1899,-
Web: Fjellsport.no
7/10
Urberg er et samarbeidsprosjekt mellom de svenske nettbutikkene Outnorth og norske Fjellsport, og frontes av Fjellsport i Norge.
Designet er deres eget, og teltet produseres i Kina.
Tipi Tent har plass til fem personer. Teltet består av ytterduk, integrert gulv, en stålstang i midten og 16 teltplugger. Ventilasjonen består av fire store åpninger i toppen sammen med myggnettet i døren.
Ytterstoffet er ikke behandlet med flammehemmer, og produsenten anbefaler derfor at du ikke gjør opp ild i kamin eller i dette teltet. Ytterduken, gulv og myggnettet er i 100 % polyester. Duk og gulv er polyuretanbelagt.
Romslig: Det er fint og sosialt i en lavvo. Ekstra fint er det med ståhøyde. Foto: Dag Hagen
Dette teltet, som vi også kan kalle tipi eller lavvo – kjært barn har mange navn – er definitivt det enkleste å sette opp i denne testen. Bare brett bunnen ut, sett i noen teltplugger, sett sammen midtstanga, løft opp åpningen, gå inn i teltet, løft det opp med stanga og plasser stanga på anvist sted.
Vips så har du et brukbart telt. Om du virkelig prøver å være kjapp, så bruker du ikke mer enn et par minutter. Det kan jo være hensiktsmessig i regn. Om det blåser mye vil det nok ta en del lengre tid, fordi konstruksjonen er avhengig av god bardunering for å stå godt i vind. Det er nok da en fordel å være to personer.
Teltpluggene er av aluminium og av det klassiske runde, rimelige slaget, lik Outwell Earth 5 sine. Vi prøvde å presse de ned med foten, men mange ble da bøyd. Om du skal slå opp teltet rett ved bilen, ville vi tatt med stålplugger og en hammer.
Det er ingen oppbevaringslommer inne i teltet, noe vi savner: Mobil og nøkler vil man jo gjerne ha opp fra gulvet.
Her er det også, som for de fleste lavvoer, enkel duk, så du må regne med litt kondens, kanskje spesielt når det regner, siden du da må ha helt lukket inngang.
Tipi Tent har noe som kan minne om snølåser, og det kan nok vinterstid funke å grave litt snø på nederst, for å hindre at vinden tar.
Stor åpning: Myggnetting er det i inngangen. Om det regner blir litt tett da alt må være lukket for at det ikke skal regne inn. Foto: Dag Hagen
Konstruksjonen gjør at det ved dårlig vær kan regner inn åpningen når du går inn og ut, men det er jo slik det er når det kommer til lavvo-konstruksjonen.
Et lite ønske kunne vært en duk i overkant av åpningen som kunne trekkes ut og støttes opp av to stenger og barduner, slik vi kjenner fra for eksempel Helsport Varanger.
Totalinntrykket er uansett positivt når det gjelder Urberge Tipi Tent. Med sin sympatiske pris på 1899 kroner er dette et veldig rimelig telt.
Et enkelt og kult telt som også egner seg fint om man er bare en voksen til å sette det opp, siden det er lett å sette opp på egen hånd.
VURDERING
Rigging
Romslighet
Vindstabilitet
Praktiske løsninger
Pris
Totalinntrykk
PLUSS
Svært rimelig
Svært enkelt å sette opp
Romslig
Enkelt å pakke ned
MINUS
Kondens pga enkel duk
Ingen fortelt
Kan bli trangt om all bagasjen må inn i teltet, eller blir vått
Test av MSR Hubba Hubba NX 2
MSR Hubba Hubba NX er et romslig kuppeltelt for to personer, og som egner seg til bruk på en rekke turer i sommerhalvåret.
TEST AV TOMANNSTELT: MSR Hubba Hubba er blant de mer romslige tomannsteltene.
MSR Hubba
Vekt: 1947 gram Lengde: 205 cm Bredde: 120 cm Høyde: 110 cm Testår: 2018
MSR Hubba Hubba har er en godt etablert teltmodell med catchy navn fra den amerikanske produsenten.
Mange av de lette 2-mannsteltene vi har testet har hatt en tendens til å være i minste laget for to personer. Du må fortsatt være forholdsvis god venn med den du skal tilbringe natten med i MSR sitt Hubba Hubba, men teltet har den lille ekstra plassen som skal til for å gå fra å være veldig trangt til å ha litt komfort.
Bredde på 120 cm er bra, og selv om lengden ikke er noe særlig lengre enn flere av de andre teltene, sørger rette vegger for at det går greit med personer på rundt 190 cm.
I tillegg har teltet ok plass til bagasje i fortelt på begge sidene. Det er litt utfordrende å sette opp teltet første gang, uvante kryss og en tverrstang i toppen, men det tar ikke så lang tid å forstå hvordan det fungerer, og resultatet er at du får et selvstående telt med brukbar vindstabilitet og godt med innvendig volum.
For bedre vindstabilitet hadde det vært en fordel med flere bardunfester, i tillegg gjør en tynn innerduk og en ytterduk som ikke går helt ned at det kan bli litt trekkfullt inne i teltet.
God lufting i teltet er en fordel på varme dager, men kan bli litt surt når gradestokken kryper nedover.
VURDERING
Vindstabilt
Plass
Rigging opp og ned
Totalinntrykk
PLUSS
Romslig
Kan sette opp yttertelt først
MINUS
Savner flere bardunfester
Litt mye gjennomtrekk
Test av Hilleberg Jannu telt
Hilleberg Jannu er et solid tomannstelt som skiller seg ut som ekstra stødig under vindutsatte forhold.
TEST AV TOMANNSTELT: Hilleberg Jannu kommer i brun, rød og mørkgrønn farge.
Hilleberg Jannu
Vekt: 3180 gram Lengde: 235 cm Bredde: 140 cm Høyde: 95 cm Pris: 12.300,- Testår: 2018
Telt-eksperten Hilleberg er kjent for å lage en rekke solide, men også litt dyrere telt.
Jannu tilhører Hillebergs red label-serie, som tilsier at det er et helårstelt og likevel lett nok til at det kan brukes som et fjelltelt.
Jannu er designet for høyalpine fjellturer, og det er merkbart tyngre enn en god del andre tomannstelt. Men her får du mye kvalitet for den ekstra kiloen.
Teltet har en dome-konstruksjon og står støtt i sterk vind. Kombinert med relativt lav vekt gjør at det blant annet blir brukt på mange ekspedisjoner til høye fjell rundt om i verden.
Åpningen er litt sårbar for vind, men så lenge du setter opp teltet slik at inngangen ligger i le er det ikke noe problem.
Liggekomforten i teltet er god, bredde og lengde fungerer bra for to normalt lange personer. Men skrå vegger og litt lavere høyde enn gjør at sittekomforten innvendig i teltet er dårligere.
Det er begrenset med bagasjeplass inne i teltet, men forteltet er stort nok til å få plass til det viktigste.
En stor åpning med myggnetting og lufting i toppen sikrer god lufting, og kondens er ikke et stort problem.
Siden dette er et som et ekspedisjonstelt å regne, skulle vi gjerne sett at det hadde stormmatter.
V-PLUGG: Disse teltpluggene følger med som standard. Hilleberg selger forøvrig både sterkere og lettere teltplugger som ekstrautstyr.
En stor fordel med Jannu er at du kan sette opp hele teltet fra utsiden. Fest hjørnene, sett opp stengene og klips teltet på, veldig raskt og enkelt.
Den ekstra kiloen til Jannu gir deg et veldig solid telt som fungerer under de fleste forhold, men komforten er ikke nødvendigvis høyere i dette teltet enn de lettere vi har testet.
Teltet leveres komplett med stenger og plugger, som de fleste andre telt. Snø- og sandplugger, bunnduk (footprint) etc. kan kjøpes som ekstrautstyr.
VURDERING
Vindstabilt
Plass/romfølelse
Rigging
Totalinntrykk
PLUSS
Vindstabilt Enkelt å sette opp
MINUS
Lav takhøyde og skrå vegger
Test av MSR Freelite 1
Amerikanske MSR har lang fartstid med telt og lettvekts ekspedisjonsutstyr. MSR Freelite 1 ble kåret til testvinner blant enmannstelt til bruk vår, sommer og høst.
KVALITET: MSR Freelite 1 har en rekke tilfredsstillende kvaliteter. Foto: Kristoffer H. KIppernes
MSR Freelite
Pris: 6499,-
Vekt: 1169 g
8/10
MSR Freelite 1 er et frittstående kuppeltelt med innerduk og ytterduk. Konstruksjonen gjør at det står godt av seg selv når været spiller på lag.
En solid y-stang gjør teltet lett og raskt å sette opp, Selv om man skulle få hastverk, går det fort å sette opp dette teltet uten mye behov for etterstramming av barduner.
test-av-msr-freelite-telt-0001
Materialvalget på Freelite gir en god kvalitetsfølelse, på tross av sin lave vekt. Det er god takhøyde til at man kan sitte oppreist inni teltet.
Teltet veier snaut 300 gram mer enn broren, MSR Carbon Reflex 1, som vi også har testet i denne runden.
Plassmessig erfarer vi ingen store forskjeller, utover at Freelite har vesentlig bedre løsning på lukking av ytterduken enn Carbon Reflex 1.
Nemo Hornet settes opp ved hjelp av en y-formet stang, som gjør det intuitivt og lett å rigge. Teltstanga kjennes solid til et lettvektstelt som dette. Vi liker også klipsløsningene som fester duken til stanga.
Ytterduken på teltet går helt ned mot bakken på den ene siden, men det er ikke nok til å fungere som fortelt. Teltet er til gjengjeld romslig inni, og har grei plass til for eksempel en tursekk.
Innerteltet har netting i taket, som sørger for god lufting – og utsikt om du vil se nattehimmelen. Meshen er designet for å gi mindre innsyn utenfra.
Nemo Hornet er et teltet med store åpninger, og har generelt en en solid finish til å være et 1-mannstelt. Det framstår som et forholdsvis pålitelig telt når været veksler.
Blant nevneverdige detaljer er reflekser på utsiden, som gjør det lettere å finne igjen teltet etter at det har blitt mørkt.
test-av-nemo-hornet-telt-0004
Nemo Hornet er ikke vesentlig tyngre enn modellbroren Nemo Rocket, men det er et helt annet type telt, og mer brukervennlig. Vi tåler litt mer vekt når designet er bra.
Den semi-selvstående konstruksjonen gjør teltet mye enklere å sette opp, og vi får en god kvalitetsfølelse av de tekniske løsningene.
Det er lett å stramme ytterduken ved å dra i bardunhempene, og slik sett et enkelt og lite plasskrevende telt.
test-av-nemo-hornet-telt-0007
VURDERING
Rigging
Romfølelse
Tekniske løsninger
Totalopplevelse
PLUSS
God høyde
Relativt romslig fortelt
Delvis selvstående
Lett å sette opp
MINUS
Vi skulle gjerne sett at ytterteltet gikk lenger ned mot bakken
Test av Helsport Ringstind 1 telt
Ringstind er Helsport sin lettvektsserie. Helsport Ringstind 1 er det eneste tunnelteltet i denne testen, og framstår som en av de mer solide.
SKRÅTAK Helsport Ringstind er det eneste tunnelteltet i testen
Ytterduken er Helsports egen Rainguard Superlight i 2000 mm 15D Nylon, en polyamid med mikro-ripstop. Duken er belagt på begge sider med silikon som gjør stoffet mer rive- og slitesterkt.
Gulvduken er laget i forsterket materiale, med 3000 mm vannsøyle, og vi får fort kvalitetsfølelse av duken.
Ringstind er ikke like raskt å sette opp som de andre modellene i testen. Her må du slå opp teltet i den ene enden og stramme til, noe som gjør at man bruker litt mer tid, og som kan kreve litt øvelse hvis det er vindfullt. Innerduken er impregnert for å holde ute eventuell kondens som kan dryppe fra ytterteltduken.
Duken er i en klasse for seg, sammenlignet med de andre i testen. Her er det også mer solide plugger.
Sittehøyden inni teltet er begrenset, ettersom det skråner og skiller mye fra øverst til bunn. Det er imidlertid god bredde i teltet, selv om romfølelsen ikke er blant de største.
Det er lufteluker i begge ender, som sikrer god ventilering.
test-av-helsport-ringstind-telt-0004
Det følger med en del bardunfester, et gode når man er eksponert for vind. Her er også refleksdetaljer.
Teltet er solid til å være et lettvektstelt, med kvaliteten vi kjenner fra Helsport. Hvis du primært trenger telt til fjellturer, er dette et godt valg.
test-av-helsport-ringstind-telt-0006
VURDERING
Rigging
Romfølelse
Tekniske løsninger
Totalopplevelse
PLUSS
Bardunfester
Bra fortelt
MINUS
Ikke den beste romfølelsen
Test av Heimplanet Mavericks
Heimplanet Mavericks blåses opp med pumpe, har ingen teltstenger og ingen brukne buer. Det unike. teltet fra den tyske produsenten slås opp på få minutter – men det koster litt.
UTE-ROM: Heimplanet Mavericks på en velegnet barflekk i Jotunheimen. Foto: Dag Hagen
Heimplanet Mavericks
Antall personer: 10
Antall innganger: 3
Høyde: 200 cm
Lengde: 4 meter
Bredde: 4 meter
Vekt: 25,9 kg
Testår: 2021
Pris: 57 000,-
Heimplanet.com
8/10
Historien om Hamburg-baserte Heimplanet startet i 2003 på en surfetur langs den portugisiske kyst.
Da surferne sent på kvelden og i regn ankom ny destinasjon, skulle de slå opp telt. Tankene begynte å surre i retning av smartere løsninger. Hva med et telt man kan blåse opp?
I 2011 lanserte Heimplanet The Cave som sitt første telt. I dag har de fem forskjellige oppblåsbare telt, i tillegg til klær, sekker, bagger og lignende.
Vi fikk teste deres flaggskip, Heimplanet Mavericks, som er to meter høyt, 13,2 kvm stort og består av en enkelt duk, med tre innganger, tre vinduer og lufteluker. Videre en avtakbar gulvduk.
Og i tillegg det som erstatter teltstengene; kanaler med luft som holder selve teltet oppe. Disse pumpes som nevnt opp. Et ventilsystem binder kanalene sammen, slik at man kan blåse opp hele teltet fra én pumpeinngang. Når teltet er blåst opp kan man kutte kontakten mellom kanalene, slik at hvis en kanal punkterer, så berører ikke det de andre kanalene.
Blås opp: Heimplanet-teltene blåses opp med en eller flere pumper. Til Mavericks er det greit å ha to. Foto: Dag Hagen
Teltet er ifølge produsenten myntet på events og ekspedisjoner med potensielt svært værharde forhold. Det skal tåle vind opp til 180 km/t, og det ble spesielt designet til Red Bulls Storm Chase-arrangement for windsurfing.
Vi tenkte at dette ville være perfekt som basecamp-telt i Jotunheimen eller tilsvarende steder der været kan skifte raskt. Derfor ble det med i testen.
Møte med bakken: De oppblåsbare kanalene står på bakken. Der kan teltet barduneres. Foto: Dag Hagen
Da vi mottok teltet overrasket både størrelsen og vekten i nedpakket tilstand. Det veier ca 26 kilo og tar stor plass (50x50x80cm). Det tok stor plass i bagasjerommet, da sammen med pumper, en stor hammer og noen dugelige teltplugger.
Det er sjelden helt rett fram å slå opp et stort telt, og det er vanlig med litt knot i starten. Så også med oss. Det tok litt tid å skjønne ventilsystemet – selv om det egentlig er opplagt – og det samme med pumpesystemet.
Men ved andre gangs gjennomkjøring gikk alt på skinner – nesten – for vi glemte å stenge to luft inn- og uttak, som det er et av per kanal. Dette for at man skal kunne ta ned teltet raskere, men også for raskere oppblåsing. Det ble en del ekstra pumping før vi skjønte at det var noe galt og fikk stengt de.
Men det hele gikk da på et kvarter som var nest raskest i testen. Med alt på skinner ville nok teltet vært slått opp på ti minutter.
En enkel duk kan medføre kondens, spesielt i varmt vær, noe vi også erfarte under testen. Teltet har ingen lommer til oppbevaring av småsaker. Lappesaker medfølger, men ikke plugger eller pumpe. En pumpe koster 590 kroner og til Mavericks er det praktisk med to, selv om det går fint med én.
Maverick har nok rom til en hel gjeng, og til det teltet er myntet på; events og surfedestinasjoner med mye vind, er det jo helt perfekt. I vind står det fjellstøtt.
Se ut: Mavericks har tre vinduer og hvit duk, som gjør teltet veldig lyst. Foto: Dag Hagen
Teltet koster den nette sum av 57.000 kroner, noe som tar glamping til et nytt nivå. Du vil garantert bli campingplassens sjef. Dette teltet er en eye-opener, og en mouth-opener, for de fleste vi har vist det til har måpet.
VURDERING
Rigging
Romslighet
Vindstabilitet
Praktiske løsninger
Pris
Totalinntrykk
PLUSS
Innovativt
Raskt å sette opp
Stilig design
Romslig
Vindstabilt
Flere innganger og vindu
MINUS
Tungt
Stort pakkvolum
Ikke myggnetting
Utsatt for kondens om man ikke er bevisst på å unngå det
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.