Toppmontert brenner eller gassbrenner med slange? Vi har testet over 20 ulike brennere, både toppmonterte kokesystemer, allsidige brennere og turkjøkken med dobbelt bluss.
Sist oppdatert: 2. november 2022 kl 20.08
TEST AV GASSBRENNERE: Varm mat eller nykokt kaffe på tur er sjelden eller aldri feil. Brennere kommer i ulike fasonger. Vi har testet en rekke brennere. Foto: Brynjar Tvedt
Folk flest kaller det en primus, men det finnes et rikt utvalg av brennere. De minste gassbrennerne er så små at de får plass i jakkelomma eller sidelomma på sekken.
I motsatt ende av skalaen finnes brennere med doble bluss. De får plass i sekken, men egner seg bedre hvis du etablerer camp et sted, kanskje ikke langt fra bilen.
Disse gassbrennerne fungerer best
Toppmonterte brennere
Best hvis du bare trenger en brenner til å koke opp vann. Et toppmontert kokesystem fester du rett på gassboksen.
Koppen eller kjelen kobles rett på brenneren slik at det blir et tilnærmet lukket system som er skjermet for vind. Effektivt og velegnet hvis du kun skal koke vann til drytech/pose-mat, eller varm drikke.
MSR Pocket Rocket Deluxe ble vår testvinner i denne kategorien. Vi brukte 3 minutter og 20 sekunder på å koke opp 1 liter vann – rekordraskt! Den kan også kjøpes med forlenger, som gjør en forholdsvis liten brenner enda mer stødig og funksjonell for større kjeler.
Jetboil Minimoer også et effektivt kokesystem i denne kategorien.
Rast BL-100-B fikk vårt «mest for pengene»-stempel. Et kurant valg om du ikke vil svi av altfor mange kroner på denne typen turutstyr.
Brenner med slange
Dette er allsidige gassbrennere som dessuten fungerer bedre enn de toppmonterte i kalde forhold. Det er fordi de har et system som gjør at gassen forvarmes. De står i tillegg godt på egne ben, som innebærer mindre sløsing: Du kan enkelt snu gassboksen for å få brukt opp alt.
Optimus Vegaer en lett og effektiv brenner med slange og medium stort brennerhode, og som lager lite støy.
MSR Pocket Rocket 2har også – og motsetning til Optimus Vega – også piezotenner.
Brenneren fra Biltema får ikke slakt, selv om den heller ikke får toppscore. Lett, enkel og rimelig.
OPTIMUS VEGA: En brenner helt i toppsjiktet, synes vi. Foto: Brynjar Tvedt
TESTET: Primus Easyfuel. Foto: Sigrid Henjum
Turekspertens tips
• Et lite brennerhode har som regel en konsentrert flamme, som betyr mye varme på et lite område. Det er effektivt når du skal koke vann, men det kan fort bety svidd mat om du ikke er flink til å passe på.
• Et større brennerhode med god spredning er bedre egnet til matlaging, men ikke nødvendigvis like effektiv til å varme vann.
• Skal du montere brenneren på gassboksen, kjøp små gassbokser. De høye blir veldig høye med en brenner oppå, noe som gjør at det blir vanskeligere å skjerme for vind. De blir også mer ustabile og risikerer å velte hvis gassboksen er av den høye varianten.
• Selv om brennere kan se like ut, synes vi det er en god del forskjeller mellom de gassbrennerne vi har testet, både når det gjelder vekt, pris, varmespredning og støy. Noen av brennerne i testen egner seg kun til vannkoking, mens andre er mer allsidige.
Vis mer
Ultralette brennere
De letteste brennerne vi har testet veier knapt mer enn 70 gram. De er i praksis en ventil med støtte til kjelen på toppen av gassboksen.
GSI Canister Stoveer så liten at den får plass i skjortelomma, og veier bare 68 gram (!)
Denne typen brennere egner seg stort sett kun til vannkoking og enkel matlaging. Men en fullverdig løsning for gramjegere som vil – eller må – spare vekt.
Brennere med dobbelt bluss
Kraftige brennere med doble bluss, som retter seg mot camping og ivrige turkokker som ikke belager seg på å bære langt.
Disse brennerne er uaktuelle å ha med i sekken, men en løsning om turmaten likevel lages i nærheten av bilen, kanoen eller lavvoen.
Det går an å argumentere for at disse brennerne svarer på et viktig friluftsprinsipp, nemlig sporløs ferdsel. Her imponerer Biolite med en fiffig løsning. Kanskje også et bedre og mer miljøvennlig valg enn engangsgrill?
Biolite Firepit + er en slags hybrid av bålpanne og en bærbar grill. Som andre produkter fra Biolite, brukes det en batteridrevet vifte for å blåse inn luft i flammene for bedre og renere forbrenning. Slike brennere tåler en del vind og har en varmeveksler som sikrer en effektiv oppvarming.
Primus Tupike og Primus Kinjiaer mer klassiske camping/turkjøkkken. De utpeker seg som brede og flate brennere med stor effekt og som du enkelt kan kokkelere på, med flere kjeler samtidig. Begge de nevnte Primus-modellene har en smart låsemekanisme i håndtaket, som gjør at de ikke klapper opp når du bærer dem.
Optimus Geminihar et litt annet design. Denne vant ISPO-prisen i 2021 og er den klart letteste brenneren blant brennere med dobbelt bluss – en visuell lekkerbisken.
Primus Onja er en høyreist og slank brenner, som klappes ut i en skråstilling når du skal lage mat.
Disse produktene, kanskje med unntak av Optimus Gemini, er ikke nødvendigvis er egnet for å bæres langt. Ikke fordi de ikke er solide nok, men fordi vekta kan være avskrekkende for den som skal inn og opp i fjellet. Noen hundre meter med bæring til teltleiren, stranda, eller om de kan has med i kanoen eller kajakken, kan gjøre dem aktuelle.
SPIS UTE: Noen ganger er det fristende å lage og spise maten ute. Les test av de kraftigste brennerne.
TEST AV OPTIMUS GEMINI: Kan denne doble gassbrenneren by turkokker som vil spare vekta på mer enn lekker formgiving? Foto: Alexander Schindler
Den doble brenneren Primus Kinjia er noe enklere enn Tupike, men kan være interessant for flere.
Hva slags turbrenner bør du velge?
Fordelen med gassbrennere er at de trenger ingen forvarming, noe som betyr at det går raskere å komme i gang og det er tryggere fordi sjansen for lekkasje og søl er mindre enn med bensin og rødsprit.
Det er også færre deler å passe på og som kan gå i stykker. Derfor passer gassbrennere for folk uten mye erfaring. Gassbrennere er også hakket rimeligere enn multifuelbrennere.
Hvilken brenner som passer best for deg, avhenger av hva slags turer du går på. På lengre turer der vekt og sparsom bruk av gass er viktig, er de komplette systemene helt klart å foretrekke.
Mange av brennerne har en egen tenningsmekanisme, en piezotenner, som gjør at du kan få fyr uten fyrstikker. Det fungerer stort sett veldig bra, men ha gjerne med fyrstikker eller tennstål i sekken likevel, i tilfelle det ikke skulle fungere.
5 fordeler med gassbrenner vs bensin eller sprit
Krever minimalt med vedlikehold
Har minimalt med lekkasje
Brenner rent
Rask og effektivt koking
Lett å justere blusset/varmen
Valg av drivstoff
Fordelen med gass som drivstoff er at det er veldig enkelt å bruke, og oppvarmingen går forholdsvis raskt. Gassboksen kan ta plass, så bensin er mer plass-effektivt om du skal på langtur.
Gass fungerer som nevnt fint ned til ti minusgrader. Blir det kaldere, så er bensin eller multifuelbrennere et bedre valg. Helt nederst i artikkelen vil du finne link til egne tester av vintergass – og også til multifuelbrennere, som vi har samlet på en egen side.
Om testen
Alle gassbrennerne er testet i praktisk bruk utendørs og under kontrollerte former. Koketid og forbruk av gass har blitt vektlagt mest. I tillegg har stabilitet og generell brukervennlighet hatt betydning.
Oppgitt vekt er minimumsvekt uten gassbeholder. Spesielt de komplette kokesystemene har en del ekstrautstyr som kan gjøre dem noe tyngre.
Oppgitt volum er størrelse på kjelen. Altså er ikke karakterer mellom de komplette kokesystemene og de toppmonterte brennerne er ikke direkte sammenlignbare.
Vis mer
Drivstoff på vintertur/ekspedisjon
Gass er genialt og effektivt om sommeren, men fungerer dårligere i kuldegrader.
Gassen i boksen består som regel av en blanding av propan, butan og/eller isobutan. Disse gassene har frysepunkt på henholdsvis -42, -0,5 og -11,7 grader.
Når det blir kaldt, blir det mindre trykk i boksen og gassen går etter hvert over fra gass til væskeform og blir midlertidig ubrukelig. Nederst i denne artikkelen finner du link til vår test av vintergass.
Propan alene har for stort trykk til å oppbevares på små bokser, men med rett blanding får du gassbokser som i hvert fall fungerer ned mot 10 minusgrader. Bensin eller parafin benyttes ofte på vinterturer.
Funfact
Nansenkjelen var basert på en primus med parafin som brennstoff, og ble brukt på ekspedisjonen i 1893-96 til Nordpolen.
Hvor lenge varer en vanlig gassboks?
En gyllen standard er at en gassboks på 220 gram holder til knappe to dager med matlaging for to personer på sommerstid.
Skal du steke pannekaker eller brød, bruker du antakelig mer gass enn dette.
Hva gjør du når gassen nesten er tom på tur?
Hvis effekten fra gassboksen er dårlig, hjelper det å riste boksen litt, eller varme den opp på innsiden av jakken eller i soveposen. Oppvarming over åpen flamme må ikke forekomme!
Slik har vi testet brennere
• Alle brennerne er målt på på hvor lang tid de brukte på å koke opp 1 liter vann, samme dag.* Vannet var omtrent 10 grader før oppvarming.
• Gassboksene var nokså fulle og været var fint: Sol, svak vind og rundt 16 varmegrader. Vindskjerm ble ikke benyttet, men med lokk på kjelen.
• Gassboksen er mest effektiv når den er helt full, så tiden på oppkoking av en liter vann er mer en indikasjon enn et presist mål.
*Jetboil sine kjeler rommer mindre enn 1 liter vann, så her er oppgitt koketid 0,5 liter.
• Alle brennerne er testet på tur mer enn en gang.
Vis mer
TURMAT-EKSPERTEN: Sigrid Henjum er dreven på turkjøkkenet og har skrevet flere bøker om turmat. Hun har testet samtlige av brennerne i denne testen. Foto: Brynjar Tvedt
OVERSKUDDSLIV: Noen ganger passer det bedre å fyre opp brenneren enn å ha med termokoppen. Foto: Brynjar Tvedt
VAR;M LUNSJ: Dette funker jo fint.. Foto: Brynjar Tvedt
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.