Duffelbag – Best i test

De beste duffelbagene

UTE har testet kraftige duffelbager fra kjente merker som The North Face, Helly Hansen og Osprey. En duffelbag er supert å pakke i på turer, og er ofte vanntett og mer robuste når du er på reise.

Test av duffelbag til tur
Duffel bag: Test av kraftige duffelbager med skulderstropper. To av duffelbagene er vanntette.

En god duffelbag skal romme mye og tåle fraktes hit og dit. Ofte er det mer lettvint å pakke i reisebag enn en ryggsekk eller koffert, når du har det travelt.

I tillegg er det enkelt å finne igjen turutstyret du trenger. Duffelbager er lett håndterlige og kan stappes inn der det er plass. Noen duffelbagger er også vanntette, om du skal på sjøen eller ut i regn eller snø.

Hva kjennetegner en god duffelbag?

Da vi testet duffelbager, prioriterte vi de bagene som kan fungere både som bag og som ryggsekk, og som har bærestropper som enten er avtakbare eller fastsydde. Kriteriene i testen er vanntetthet, bærekomfort og praktiske løsninger.

osprey duffle bag
TESTVINNEREN: Osprey Transporter er en praktisk og gjennomtenkt bag. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Testvinneren blant duffelbagger hos oss ble Osprey Transporter, med gjennomtenkte detaljer og praktiske løsninger. Særlig om du skal kal du bære en del på ryggen. Vi likte svært godt Thule Chasm.

Klassikeren The North Face Base Camp Duffel er en bag som mange kjenner til, som en allsidig sportsbag for helgeturer og andre reiser.

Noen av bagene i testen har bærestropper som lett klipses av og på, og som kan oppbevares i et eget rom på siden eller på lokket. En fordel når du for eksempel må fly. Da slipper du å knyte opp løse tamper som henger og slenger, og for å unngå at bagen hekter seg fast her og der.

Alle bagene er i denne testen laget et solid gummiaktig syntetisk materiale, og de er ganske motstandsdyktige mot vann. De har kraftige glidelåser som gjør at du kan stappe dem helt fulle uten å være redd for at de skal revne. 

Skal du legge ut på langtur og i tillegg bære tungt, kan det noen ganger være en fordel med ryggsekk, som vi også har flere tester av.

Bagene finnes i ulike størrelser, men hvert merke har noen løsninger som går igjen på deres modeller uavhengig av størrelse.

Noen har en toveis glidelås på midten i hele bagens lengde, mens andre har toveis glidelås som går rundt toppen av bagen på tre sider.

Dette gjør det enklere å holde bagen åpen ved pakking og utpakking.

Bager med lyst innerstoff gjør det lettere å finne småting, spesielt i litt dunkel belysning. 

Vanntette duffelbagger

Mange tror at duffelbagger er vanntette, men vær oppmerksom på at dette ikke gjelder for alle. Både sømmer, glidelås og bunn kan slippe noe vann.

To av bagene i denne testen er helt vanntette: Ortlieb Duffel er en 60-litersbag med vanntette glidelåser. Så vanntett at du kan dytte dem foran deg på en badering på svømmetur, eller ha med i kanoen eller kajakken.

Også Arc´teryx Carrier Duffel er en lett og minimalistisk bag, som også er vanntett (55 L). Denne finnes også i 60 g 85 liter.

De øvrige bagene vil i stor grad holde innholdet tørt på telt- eller kajakktur så lenge du ikke utsetter dem for langvarig våte forhold. 

Hvilken duffelbag er best å bære?

Bærekomforten avhenger i stor grad av hvordan du pakker innholdet i dem, og hva du har oppi.

Disse bagene legger seg mot ryggen, og er i liten grad polstret ekstra i ryggstykket. Du bør derfor pakke harde ting nederst i bagen og ha flate og myke ting øverst mot ryggen, spesielt hvis du planlegger å bære den langt.

Vi valgte å teste bærekomforten med samme innhold med 20 kilo bagasje, og både nevnte Osprey Transporter, Thule Chasm og Salomon Prolog er blant de bedre baggene å bære på ryggen.

Duffelbagen er et produkt vi forventer skal vare i mange år. I vår test har ikke hatt mulighet til å teste slitestyrke over tid, men vi har vurdert materialvalget med tanke på det. Samtlige bagger kommer i flere størrelser, men konstruksjonen er lik. 

Test av Ortlieb Duffel 60 L

Vi har testet den vanntette duffelbagen fra sykkelekspertene Ortlieb. Deres Duffel 60 L er veldig robust og kraftig i materialet. Også glidelåsen er vanntett.

Ortlieb Duffel 60 L
Test av Ortlieb Duffel 60 L: En robust og vanntett duffel bag
Ortlieb Duffel 60 L

Pris: 1949 kroner

Vekt: 1135 gram 

Finnes i størrelsene: 60 og 85 liter

Nett: ortlieb.com

skala
7/10

Glidelås på Ortlieb vanntett duffelbag er av typen vi kjenner fra tørrdrakter noe som sikrer at bagen er helt tett, også under vår testing.

Bagen har kompresjonstropp på innsiden og flere løkker til festing av løsøre på utsiden.

Hengekroker i endene komprimerer også duffelbagen noe. Skulder- og bærestropper er samme stropper. De kan festes sammen med borrelås. Bagen har ingen spesiell oppbevaring for bærestroppene når de ikke er bruk, men et nettingrom på utsiden kan brukes til dette eller andre ting.

Det er også en lomme på hver av kortsidene inni. Bærekomforten er grei. Skulderstroppene kan ikke klipses av og på, du må tre stroppene gjennom strammespennene. Det er enklere å bare stramme dem helt over bagen.

Bagen har ingen andre stropper ellers. Glidelåsen er tung å åpne og lukke, men kraftige håndtak gjør at du får godt tak i glidelåsen. Materialet i bagen er ekstra stivt og tjukt, noe som gjør at bagen holder fasongen selv uten noe særlig oppi.

Dette gjør den lettere å pakke ned i. Glidelåsåpningen er kun på midten og glidelåsen går bare en vei.

Bagen har ikke noe lokk som kan felles opp og tilgangen blir dermed litt trang. Innsiden på bagen er ganske mørk.

En stålvaier i enden av glidelåsen gjør at du kan låse bagen med en liten hengelås.

Ortlieb-bagen imponerer i testen og er et meget solid valg, spesielt om du ønsker deg en helt vanntett bag, for eksempel på padletur.   

VURDERING
Score
PLUSS

Helt vanntett • robust og solid • låsbar glidelås

MINUS

Dyr • bærestroppene klønete å ta av og på • ingen klips • kun stroppestrammere • ingen egen oppbevaring for stroppene

Test av Salomon Prolog 70 L

Salomon Prolog 70 er en duffelbag laget med løpekonkurranser i bakhodet. Prolog utmerker seg i testen som en forholdsvis lett og praktisk bag.

Salomon Prolog 70 duffel bag
Lett og praktisk: Salomon Prolog 70
Salomon Prolog 70

Pris: 1000 kr

Vekt: 795 gram  

Nett: salomon.com

skala
8/10

Bunnen i duffelbagen er laget i vanntett materiale, mens resten er laget mykere ripstop-nylon.

Salomon Prolog 70 kommer med et stort separat vanntett rom, og ganske enkle, men forede skulderstropper. 

De tynne skulderstroppene kan bli litt ubehagelige om bagen blir tung. Samtidig er dette en av de lettere bagene.

Det er også to mindre oppbevaringslommer på innsiden, det ene av disse er vanntett. 

Det lette ytterstoffet i rip-stop-nylon på oversiden er overraskende vanntett, men trekker også litt vann slik at bagen tørker sakte.

Bagen er godt polstret i ryggen og ligger godt mot ryggen selv med skarpe ting inni. Salomon-bagen skråner litt øverst slik at du slipper å slå hodet borti den.

Den har også fire kompresjonsstropper på utsiden slik at du kan stramme den sammen når den ikke er helt full. Underdelen er i et mer vanntett materiale enn resten av bagen, men både sømmer og glidelåser på denne bagen slipper inn vann i regnskurer.  Dette er en praktisk og lett bag som ikke gir det mest robuste inntrykket.

Salomon Prolog finnes også som 40 liter og 90 liter. 

utemagasinet.no har testet både sko, klær og utstyr fra Salomon. Her finner du en oversikt!

VURDERING
Score
PLUSS

Flere smårom • et stort, vanntett som er helt adskilt fra resten av bagen • kompresjonsstropper på utsiden • stor åpning • godt polstret lokk mot ryggen

MINUS

Tynne bærestropper kan ikke tas av • oversiden suger litt vann, tørker sakte • ingen klaff over glidelåsene

Test av Arc´teryx Carrier duffel 55

Duffelbagen Arc'teryx Carrier Duffel 55 er testens desidert letteste. Den har tapede sømmer og en vanntett glidelås, noe som gjør den vanntett.

Arc´teryx Carrier duffel bag  55
Testens letteste: Arc´teryx Carrier duffel bag 55
Arc´teryx Carrier duffel 55

Pris: 1599 kr

Vekt: 585 gram  

Kommer i størrelsene: 40, 55 og 80 liter.

Nett: arcteryx.com

skala
8/10

Glidelåsen har en ekstra klaff som gir ekstra beskyttelse.

Arc´teryx Carrier duffel bag 55 er helt hvit på innsiden, noe som gjør det enkelt å se innholdet.

Glidelåsen går kun på midten av bagen. Åpningen blir dermed litt trang og bagen holder seg ikke åpen på egenhånd. Bagen har fire håndtak på siden, og to avtakbare skulderreimer som kan reguleres.

De har ikke noe eget oppbevaringsrom og bagen har heller ingen lommer på innsiden til småting. Den kommer i et eget oppbevaringsnett. Arc'teryx-bagen er veldig minmalistisk og ganske formløs uten innhold.

Du kan bære den enten med glidelåsen mot ryggen, eller den andre veien. Skulderstroppene er festet tett inntil hverandre, så her er det ingen krav til brede skuldre. Den har ikke noe flatt ryggstykke og er derfor ikke så god å bære med skarpe ting inni.

Ut fra et inntrykk om at bæreegenskapene ikke har vært høyt prioritert, er den overraskende grei å bære når du først tar den på ryggen. Materialet i bagen er også ganske tynt så du må være ekstra nøye under pakkingen.

Arc'teryx Carrier Duffel er for deg som er opptatt av lavest mulig vekt og trenger en vanntett bag. Den mangler en del av de praktiske løsningene til de andre produsentene, men vil være super til blant annet kajakkpadling og annen vannsport der du vil ha en lett bag.

VURDERING
Score
PLUSS

Ekstremt lett og vanntett • Sekkestroppene klipses lett av og på • Fire gode bærehåndtak

MINUS

Ingen smålommer • Ikke noe ekstra rom, verken for bærestropper eller annet • Mangler vindu til navnelapp

Test av Thule Chasm 70

Thules duffelbag Thule Chasm 70 er fargerik og byr på en mengde unike detaljer. Chasm er en smart og gjennomtenkt bag som ble en av våre favoritter.

Thule Chasm 70 duffel bag
Smart og gjennomtenkt: Thule Chasm 70 duffel bag
Thule Chasm 70

Pris: 1099 kr

Vekt: 1665 gram 

Den kommer i størrelsen: 40, 70, 90 og 130 liter.

thule.com

skala
9/10

Thule har laget en gjennomtenkt og god bag som ble én av våre favoritter.  

Solide metallkroker gjør det lett å ta av og på skulderstroppene.

Den er litt smalere i fasongen enn North Face sin løsning, og skulderstroppene kan du enkelt gjemme vekk når de ikke er i bruk.

Tre gode nettinglommer på innsiden lar deg ha småting lett tilgjengelig. En liten lomme på utsiden er også kjekt, enten til oppbevaring av skulderstroppene, eller annet smått. Bagen kommer i et oppbevaringsnett som er vanskelig å få bagen ned i igjen.

Lokket åpner helt opp med ekstra lengde på glidelåsen, den største åpningen i UTEs testen av duffelbagger. Du får veldig god oversikt over innholdet i denne baggen. Det at innerstoffet er lyst bidrar også til det.

Smal fasong gjør bagen god å bære på ryggen, og bærestroppene er godt polstret. Men skulderstroppene er festet ganske langt fra hverandre.

Har du smale skuldre vil du kunne slite med å bære den komfortabelt. Kompresjonsstropper på utsiden, samt stropper som gjør at bærehåndtaket også fungerer som kofferthåndtak på sidene er smart.

Bagen har også ekstra bærehåndtak på kortsidene samt flere løkker for festing av løsøre på utsiden. Bagen er også avsmalnet bak hodet slik at du kan bære den høyt uten å få den i bakhodet.

Thule-bagen lekker en del vann gjennom sømmer og glidelås og er ikke vanntett. Det ekstra tykke stoffet på undersiden suger også litt ekstra vann og tørker sakte. 

Metallhull i selve glidelåsdragene lar deg låse bagen med tynn hengelås, eller strips. Bagen har ikke vinduslomme for navnelapp. 

VURDERING
Score
PLUSS

Stor åpning og mange festestropper Hvit innside og tre nettinglommer inni

MINUS

Tung Skulderstroppene har litt bred innfesting i toppen

Test av The North Face Base Camp Duffel M (71 l)

The North Face Base Duffel M er den klassiske duffelbagen og kommer med eget oppbevaringsnett som er enkelt å få bagen oppi etter bruk. The North Face-bagen har et stivt materiale.

North Face Base Camp Duffel M (71 l)
North Face Base Camp Duffel M (71 l)
North Face Base Camp Duffel M (71 l)

Pris: 899 kr

Vekt: 1645 gram  

Kommer i: 31, 50, 71, 95, 132 og 150 l

Nett: thenorthface.com

skala
7/10

The North Face Base Duffel M har en stor nettinglomme på innsiden av lokket, en åpen nettinglomme på innsiden og en solid lomme på den ene kortsiden for oppbevaring av bærestropper eller våte klær.

Fire kompresjonsstropper på utsiden gjør det lett å gjøre duffelbagen mindre ved behov.

Avtakbare justerbare skulderstropper er gode å bære med, men stramme-spennene gjør de litt fiklete å ta av og på, vi ønsker oss klips.

Bagen har mange løkker for feste av karabiner og lignende på utsiden. Det tykke beskyttelsesstoffet på undersiden suger litt ekstra vann og tørker sakte.

Bagen forøvrig er ganske vannavstøtende, men ikke vanntett. Glidelåsen lekker vann, selv om lokket ligger over den i regn. Bærekomforten avhenger litt av hva du putter i lomma på lokket. Har du skittentøy her er bagen myk å bære.

Fyller du denne nettinglommen med ladere og andre skarpe ting blir bærekomforten en del dårligere. Planlegg stappingen av bagen litt hvis du skal bære lenge og langt. Metallhull i selve glidelåsdragene lar deg låse bagen med tynn hengelås, eller strips. 

Vindu til navnelapp er også praktisk. The North Face-bagen holder fasongen fint da sidene er ganske stive, dette gjør den enklere å pakke i. Den er ganske brei å ha på ryggen. Lokket brettes opp på den ene langsiden og gir god tilgang til innholdet.

North Face sin Base Camp Duffel er den originale gummierte duffelbagen. Den er solid og ok å bære, men flere av de andre har mer praktiske løsninger og enda bedre bærekomfort. Den har også litt høy egenvekt.

VURDERING
Score
PLUSS

Kompresjonsstropper på utsiden Solide bærehåndtak på kortsidene og glidelåsene har eget hull for lås

MINUS

Litt tynn polstring på skulderstroppene, og klønete å ta av og på.

Test av Osprey Transporter 65

Vi har testet Osprey Transporter 65, en duffelbag som er laget av et tjukt laminert nylonmateriale og ser ut til å tåle mye.

Osprey Transporter 65 duffelbag
Tåler mye: Osprey Transporter 65 duffelbag
UTE_testvinner
Osprey Transporter 65

Pris: 1400 kr

Vekt: 1280 gram 

Kommer i flere størrelser: 40, 65, 95 og 130 l.

Nett: ospreyeurope.com

skala
9/10

Bagen har doble klaffer over glidelåsen og er dermed beskyttet godt mot regn selv om ikke glidelåsen er av den vanntette typen.

Nylonmaterialet er litt stivere enn det på The North Face.

Osprey-bagen har komfortable og polstrede bærestropper som kan gjemmes vekk i lokket når de ikke er i bruk.

Skulderstroppene har som de eneste i denne testen også bryststropp for bedre bærekomfort. Bagen kommer i et oppbevaringsnett, men det er vanskelig å få bagen oppi det etter bruk.

Bagen har en utvendig lomme på den ene siden, en lomme på innsiden, samt en nettinglomme på innsiden av lokket. Skulderstroppene har også sin egen lomme i lokket. Den store åpningen på tre sider gir raskt tilgang til innholdet.

Bagen har også kompresjonsstropper innvendig, slik at du kan feste og komprimere innholdet som i en koffert. Slik blir det også lettere å pakke harde ting nederst. En avtakbar diagonal bærestropp for bæring diagonalt over ryggen følger med.

Bagen har ikke vanlige bærestropper, men utvendige festeløkker for karabiner og kofferthåndtak på både kort- og langsider. Bagen er ganske vanntett, men glidelåsen lekker noe vann.

Selve bagen motstår en dusj uten lekkasje. Navnelappvindu er fint å ha. Bagen har vannavstøtende og vanntett materiale på undersiden. Metallhull i selve glidelåsdragene lar deg låse bagen med tynn hengelås, eller strips.

Skal du bære en del på ryggen er det et klart førstevalg, Skal du helst ha en bag du lemper ut og inn av bilen, kan det tenkes at det blir for mye av det gode.

Osprey har laget gjennomtenkt og solid bag med mange praktiske løsninger og ingen mangler.

VURDERING
Score
PLUSS

Godt bæresystem med bryststropp, Kompresjonsstropper inne i bagen og kofferthåndtak på sidene

MINUS

Vanskelig å få ned i oppbevaringsnettet

Test av Klättermusen Ydalir 80 liter

Klättermusen Yladir kommer kun i 80 liter, og er en romslig duffelbag med flere gode løsninger og detaljer som kan fungerer for flere enn for alpine klatreekspedisjoner.

Klättermusen Ydalir 80 liter
Romslig duffelbag: Klättermusen Ydalir 80 liter
Klättermusen Ydalir 80 liter

Pris: 1700 kr

Vekt: 1260 gram 

Nett: klattermusen.com

skala
8/10

De polstrede skulderstroppene på Klättermusen Ydalir kan du ta av. Det gir et behagelig bæresystem i bruk.

Mange små løkker på de formsydde skulderstroppene er praktiske på klatreturer.

Bagen har store håndtak som gjør den enkel å få med seg, og kan også brukes som heisesekk i fjellveggen. Det er flere utstyrsløkker langs hele siden.

Åpningen er en lang glidelås, på midten. Dette gjør at du ikke kan brette opp et lokk slik at bagen står åpen for ekstra oversikt.

Innsiden av bagen er svart, noe som gjør det litt vanskelig å finne ting i den. Svenske Klättermusen er kjent for å prøve å etterlate seg minst mulig miljøavtrykk, og Ydalir er produsert i 100 prosent resirkulert polyester.

Den er styrket med miljøvennlig Cordura på utsatte plasser. Bagen lar seg enkelt komprimere når du pakker den bort, ved hjelp av en hempe som fester den sammen. Dette er den samme hempen som brukes om du fester klatretau på toppen når du bærer den på ryggen. 

Bagen har kun ett stort rom, og vi savner smålommer. Bagen har heller ikke vinduslomme til navnelapp.

Bagen tåler en dusj, men er ikke 100 prosent vanntett. Glidelåsen og sømmene lekker litt. Metallhull i selve glidelåsdragene lar deg låse bagen med tynn hengelås, eller strips.

VURDERING
Score
PLUSS

Mange hemper og løkker til diverse utstyr gode skulderstropper Kan rulles sammen med kompresjonsstropp

MINUS

Kun en lang åpningsglidelås, ikke et lokk som holder bagen åpen Ingen smålommer Formløs uten innhold

Test av Helly Hansen Duffel Bag 70 l

Helly Hansen Duffel Bag 70 framstår som enkel og litt firkantet i formen. Dette er en duffelbag som ligger tett opp mot den originale Base Camp-bagen.

Helly Hansen Duffel Bag 70 l
Test: Helly Hansen Duffel Bag 70 l
Helly Hansen Duffel Bag 70 l

Pris: 1299 kr

Vekt: 1400 gram  

Kommer i flere størrelser: 30, 50, 70, 90 og 120 liter. 

Nett: hellyhansen.com

skala
6/10

Men materialet er litt tynnere enn på bagen fra The North Face, og glidelåsen mindre kraftig og uten hull til hengelås.

Denne turkise Helly Hansen Duffel Bagen har ganske stive kortsider som gjør at den holder fasongen under pakking.

Det store lokket foldes opp på den ene kortsiden, noe som gir flott tilgang til innholdet i bagen. 

Bagen har en utvendig lomme med glidelås, stor nettinglomme på innsiden av lokket og en nettinglomme i selve bagrommet. Den kommer i et oppbevaringsnett som det er enkelt å få den oppi.

Bærestroppene lar seg pakke bort i et eget rom i lokket. De klipses av i den ene enden og brettes inn i rommet mens de sitter fast i overkant. Bærestroppene har bred og god polstring mot skuldrene.

Bagen har vinduslomme til visittkort, noe som er fint på den ene kortsiden. Den har ikke komprimeringsstropper på utsiden, noe vi gjerne bruker hvis vi ikke fyller bagen helt.

Helly Hansen har laget en enkel og grei bag for deg som ikke synes det er noe poeng at duffelbagen prøver å være en fullverdig ryggsekk. 

VURDERING
Score
PLUSS

Sekkestropper pakkes bort i lokket. Festeløkker på utsiden for karabiner etc Enkel tilgang til alt innhold da lokket åpner helt

MINUS

Tynne håndbærestropper Litt tynt materiale Ingen kompresjonsstropper

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.