VÆR NØYE: Telting om vinteren kan være like givende som om sommeren. Strammer du opp teltet ordentlig og bruker alle festepunkter og barduner, skal det mye til for at dette teltet fra Fjällräven blåser over ende. Foto: Håkon Wike
Vintertelt veier mer og er litt kraftigere enn de lettere teltene til sommerhalvåret, men takler til gjengjeld mer snø, vind og vær. Et skikkelig vintertelt koster mer enn et lett sommertelt.
Helsport Spitsbergen 3 ble testvinner i forrige sammenlignende test av vintertelt. Det er enkelt å sette opp, med fire stenger som er like lange, og som settes ned i stødige stangkopper. Du kan sette opp dette med vottene på. Spitsbergen har 18 kraftige barduner, og er ment for å tåle det meste av vær.
Fjällräven Polar Endurace 3 er også et vintertelt vi kan anbefale. Det er laget for å tåle ekstreme påkjenninger.
Hilleberg Kaitum veier 4,1 kilo og er et litt lettere alternativ for deg som vil ha et lett telt som kan fungere hele året, og som har god plass både inne og i forteltet. Det er litt lettere enn Hillebergs flaggskip-telt Keron, som vi også har testet.
Kuppeltelt
The North Face Bastion er et stødig firemannstelt i all slags vær. Med sin kuppelformasjon og stenger på kryss er det vindstabilitet. Den romslige plassen innvendig setter du pris på etter noen værfaste dager.
Telt med stormmatter – nødvendig?
I Norge lærer vi at et vintertelt skal ha stormklaffer. Likevel kommer mange av de utenlandske teltene, som brukes i like krevende forhold som vi har i Norge, uten stormmatter. Det finnes ingen fasit, men stormklaffer gir fordelen med at du kan spa snø eller legge en stein på klaffene og dermed sørge for at teltet står enda stødigere. Dette kan være spesielt gunstig der hvor det er vanskelig å få ned pluggene.
Ved bruk av stormklaffer unngår du også at snø føyker inn mellom ytter- og innerduk. Ulempen er at du får et relativt tett telt og ofte større problemer med kondens. I tillegg vil stormklaffene bidra til å øke vekten på teltet.
Skal du ha stormmatter er det spesielt viktig at teltet har godt med ventiler. Skal du velge telt uten stormmatter, er det best om ytterduken går helt ned til bakken og at det er nok bardunfester til å holde teltet på plass hvis det blåser opp.
Skal du på langtur eller større ekspedisjoner, er det bra å vite at det finnes løsninger med forsterket teltduk, samt flere påtenkte detaljløsninger øker både komfort, sikkerhet og brukervennlighet om vinteren.
Sikring av vintertelt
Teltduken kan ryke, men det er mer vanlig at det er bardunfester eller stenger som svikter først. Hvis det er så sterk vind at det er fare for at noe skal ryke, handler det først om å feste teltet ordentlig.
SIKRING: Hvis du skal telte om vinteren, trenger du et vintertelt som tåler både snø, is og vind. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
Tunneltelt er enklest å slå opp. På samtlige kuppeltelt i denne testen må du sette opp innerteltet før du kan feste på ytterteltet. Dette kan gjøre en kald vinterkveld enda kaldere, når du må fikle med små hemper eller borrelås som skal festes inn på en teltstang.
Blir det uvær og full storm, er det også lettere for én person å slå opp tunnelteltet alene om det trengs, noe som kan være en utfordring med kuppelteltene.
Fordelen med kuppeltelt er at de har kryssende stenger som gjør at det tåler mer vind og vind fra flere kanter. Mange kryss og mange stenger vil som regel gjør teltet mer stabilt, men samtidig tyngre og mer komplisert å sette opp. Kuppeltelt har også mindre fortelt enn tunnelteltene. Høyde og form på teltet har også mye å si. Høye telt får vesentlig mer vindfang, det samme gjør rette teltvegger.
Et lavt og aerodynamisk telt takler vind mye bedre, men prisen er som regel skrå vegger og lav takhøyde, noe som går utover komforten inne i teltet.
LAGARBEID: Vinterfriluftsliv er litt mer utfordrende enn på stille sommerdager. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Kriterier vi er opptatt av når vi tester vintertelt
Stabilitet: Hvor godt teltet står i kraftig vind/nedbør, med tanke på bardunering, størrelse og konstruksjon. De letteste teltene er sammenlignet med de tyngre, og får naturligvis ikke like høy score på stabilitet.
Komfort: Størrelse på inneområdet, både innertelt og fortelt, og antall innganger. Målene på innertelt er oppgitt fra produsent.
Oppogned: Hvor raskt og enkelt det er å rigge teltet, antall stenger etc.
Praktiskeløsninger: Lommer, tørkesnorer, lufting, stormklaffer, bunnduk etc. med tanke på vintertur.
Totalvurdering: Vekten er veid med alt som er med av utstyr på en tur, inkludert pakkpose og eventuelt reparasjonssett. Pris er ikke vektlagt i totalvurderingen av teltet.
Test av Barents Finse 3
Barents Finse 3 er et solid og romslig vintertelt fra den nye, norske teltprodusenten Barents. Dette teltet har flere spesielle detaljer som gjør det tryggere enn et standard telt når uværet river løs i vinterfjellet.
WINTER IS COMING: Barents Finse 3 er et helårs ekspedisjonstelt med stormmatter. Foto: Egill Danielsen
Barents Finse 3
Type: Vintertelt/ekspedisjontelt
Pakkvolum: 20x50 cm
Plugger: 21 stk 17cm y-plugg
Vannsøyle: 5000 mm (yttertelt) og 10.000 mm (bunnduk)
Vekt: 4970 gram
Pris: 12 500,-
Testår: 2022
Levert av: Barents Outdoor
10/10
Barents Finse 3 er et 4-sesongs telt i svært kraftige materialer. Aller mest er dette et ekstremtelt eller ekspedisjonstelt.
Både teltduk og bunnduk er ekstra sterk. Særdeles mange pluggfester og barduner ruster teltet for å stå støtt også i harde stormer.
Barents Outdoor er en ny teltprodusent som ble etablert i 2021 og de ansatte i firmaet på Melhus har lang erfaring i både design og produksjon av telt for norske friluftsentusiaster.
Det merkes at Finse 3 er gjennomtenkt til toppklasse. Etter å ha satt det på noen prøver ser vi likevel et par forbedringspunkter som kunne gjort et topprodukt enda bedre.
Modellen har samme form og størrelse som Barents Trollheimen 3 Classic som vi har testet tidligere. Både Finse og Trollheimen finnes også som 4-personers utgave. Finse 3-fasongen finnes dessuten i ytterligere to versjoner; nemlig lettvekststeltet Trolheimen 3 Ultralight og innstegsversjonen Trollheimen 3 Basic. Hovedforskjellen på variantene er materialvalg og barduneringspunkter og ventilasjon.
Tre like lange teltstenger
Finse 3 er toppmodellen og har et helt rektangulært innertelt med bredde på 165 centimeter og lengde på 230 centimeter. At innerteltet er like bredt i hodeenden som i fotenden gir god plass også til rektangulære liggeunderlag.
Tre teltstenger av samme lengde gjør at du ikke trenger å tenke over hvilken stang du putter hvor når du setter opp teltet. Det gir også helt jevn takhøyde i både ytter- og innertelt. Fronten kan åpnes for å slippe naturen inn.
Solide stormmatter
Finse 3 har i motsetning til de enklere utgavene stormmatter rundt hele teltet. På mattene kan man spa snø eller legge steiner. Det gir god forsikring mot at vinden skal få tak innunder teltet. Dekker man stormmattene godt med snø kan man få et lunt og nær vindtett yttertelt. Erfaringen viser dog at full bruk av alle stormmatter reduserer ventilasjonen som man ellers kunne fått mellom bakken og ytterteltduken. Da stilles det store krav til teltets øvrige ventiler.
Teltet er, som gode tunneltelt ofte er, relativt lett å sette opp. Men her er veldig mange barduner som kan floke seg under nedpakking og dermed skape problemer neste gang du skal slå det opp. Heldigvis kan bardunene kvelies opp og kveilen festes i en løkke der hvor bardunen er sydd til teltet. Det rydder opp og skaper orden i tauverket. Og dersom værvarselet er på den gode siden, behøver man heldigvis ikke bruke alle bardunene.
Stangkanalene er romslige og de refleksmerkede åpningene er greie å treffe når man skal træ stangen. Når den er satt på plass i stangkoppen er det lett å stramme til teltbuen med reimen stangkoppen er festet i. Stengene er 11 millimeter tykke og ikke av letteste type. Selv om de er beregnet for hard bruk synes vi et ekstremtelt burde hatt doble stangkopper og mulighet for å spenne opp teltet med dobbelt stangsett. Det har det altså ikke, noe vi synes er rart når alt ellers er så solid.
GJENNOMTENKT: Lave ventiler er utsatt ved snøfall og snøfokk. At Barents har plassert den en halvmeter opp fra bakken hjelper.
Tåler hard bruk
Teltet har til sammen 16 barduner og ytterligere 10 pluggfester til de 17 millimeter lange medfølgende y-pluggene av aluminium. Det er viktig å merke seg at disse pluggene er vel korte til å sikre teltet i snø.
På testturene våre brukte vi ski og staver til å sikre de mest utsatte bardunene og hadde med 12 ekstra snøplugger av 32 centimeters lengde. Dette øker totalvekten som allerede i utgangspunktet er 4,97 kilo. Den høye vekten og det litt store pakkvolumet på 20x50 centimeter skyldes kraftige materialer, stormmatter og mange forsterkende sømmer.
Bunnduk og yttertelt har vannsøyle på henholdsvis 10.000 og 5000 mm, noe som er mer enn flere konkurrenter, og noe som indikerer vannmotstanden.
Vi har brukt teltet røft både i vinterfjellet og på høsten i lavlandet. Det har tålt både kraftige snøfall og storm. Men for å få utbytte av teltets soliditet er det avgjørende at man bruker tilstrekkelig med barduner og strammer dem godt nok.
Et knepp romsligere enn Barents Trollheimen
Sammenlignet med søsterteltet Barents Trollheimen 3 er plassutnyttelsen i Finse 3 enda et ørlite knepp bedre. Det skyldes hovedsakelig de ekstra bardunene i fotenden som løfter den skrå duken opp og ut.
Alle ekspedisjonstelt av denne størrelsen kommer ikke unna et stort pakkvolum. Men dette teltet er fantastisk til formålet.
Noe kondens blir det om vinteren
Ventilasjonen i begge ender av teltet virker gjennomtenkt og fungerer bra. I både inner- og yttertelt finnes en høyt plassert ventil. I innerteltet finnes i tillegg to lavere ventiler, men for å unngå at de fylles med snø er de trukket et stykke opp fra bakken. Alle ventiler har dobbel snølås, altså både i ytterteltduk og innerteltduk. God avstand mellom ytterduk og innertelt gir også redusert risiko for kondens.
Her ser vi likevel et forbedringspunkt: De geniale bardunene (se bilde) som trekker ytterteltet ut fra fotenden burde også vært festet gjennomgående til innerteltet slik at de også trekker innerteltet utover. Det kunne fint vært løst uten at det ville gå ut over avstanden mellom teltdukene.
Grunnen til at vi påpeker dette er det som er en hovedutfordring på kalde turer: Luften du puster ut kondenserer og eventuelt fryser mot innerteltduken. Høye liggeunderlag og tykke soveposer gjør at fotenden lett kommer i kontakt med den skrå teltduken som er våt eller full av rim. Dette opplever vi selv om liggelengden på bakkenivå er hele 230 centimeter. Og problemet forsterkes yterligere om teltduken tynges ned av snøfall. Barduner som kunne løfte både inner- og ytterduk hadde vært gull.
Om man ser bort fra enda større vintertelt med loddrette vegger i begge ender av innerteltet, er likevel Barents Finse 3 det beste vi har prøvd av vinter- og ekspedisjonstelt når det gjelder dette problemet. Det skyldes at takhøyden er god og at duken er mindre skrå enn på mange andre telt.
Gode kanaler gjør det lett å tre stengene. Til vinterbruk er det en fordel med lange snøplugger, som må kjøpes utenom.
GJENNOMTENKT: Lave ventiler er utsatt ved snøfall og snøfokk. At Barents har plassert den en halvmeter opp fra bakken hjelper.
Lang levetid
Finse 3 har åpning både på høyre og venstre side av forteltet, hvorav den ene er ekstra stor og kan åpnes både ovenfra og nedenfra med den kraftige glidelåsen.
Innerteltet kan lukkes enten bare med myggnetting eller med tett stoff. Glidelåsen her går ikke hele veien rundt slik den gjør hos en del konkurrenter. Barents opplyser at dette er fordi 360 graders glidelås skaper et svakt punkt som øker sjansen for fremtidig reparasjonsbehov.
Barents betoner bærekraftighet i produktene og opplyser å ha konstruert hele teltet med tanke på at det skal ha lang levetid. Dersom det oppstår behov for reparasjon, har produsenten et eget verksted for dette.
Vi opplever Finse 3 som et meget godt telt som ikke har noen direkte svake punkter. Det er enkelt å sette opp, har god takhøyde og god ventilasjon. Det fremstår også etter noen litt røffe turer som svært solid og pålitelig.
Men noen tanker har vi: Standardpluggene kunne godt vært lengre på et vintertelt. Teltet kunne hatt doble stangkopper. Teltduken i fotenden kunne vært strammet enda bedre opp. Og til sist kunne vi på et telt med stormmatter ønske oss at mattene kunne rulles opp festes med en stropp slik at man kunne få ventilasjon mellom yttertelt og terreng når det er hensiktsmessig.
Med dette sagt er Barents Finse 3 likevel et valg helt i toppklassen. Ett av de beste vinterteltene vi har prøvd noen gang.
VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Plassutnyttelse
Pakkvolum/komprimerbar
Totalinntrykk
PLUSS
Svært solid
God takhøyde
Mange og gode barduner
Gode ventiler
MINUS
Noe høy vekt
Mangler doble stangkopper
Test av Barents Trollheimen 3 Classic
Barents Trollheimen 3 Classic har god takhøyde og egner seg godt når uværet gjør det fristende å gå i hi. Dette er et solid og romslig helårstelt fra den nye, norske teltprodusenten..
TEST AV TELT: Store åpninger gjør det lett å komme inn og ut av teltet. Foto: Egill Danielsen
Barents Trollheimen 3 Classic er et 4-sesongs telt i kraftige materialer. Både teltduk og bunnduk er ekstra sterk. Rikelig med pluggfester og barduner gjør at teltet står støtt også når vinden tar tak.
Det nye teltmerket har vært på markedet et par år og de ansatte i firmaet på Melhus har lang erfaring i både design og produksjon av telt for norske friluftsentusiaster. Det merkes at Trollheimen 3 Classic er et gjennomtenkt produkt.
Barents Trollheimen 3 Classic er et helårstelt som egner seg til vinterbruk. Foto: Egill Danielsen
Modellen er Barents sitt nest største telt og det finnes også i utgave for 4-personer. Trollheimen Classic 3-fasongen finnes dessuten i hele tre andre versjoner. Ekstremteltet Finse 3, lettvekststeltet Trolheimen 3 Ultralight og innstegsversjonen Trollheimen 3 Basic. Hovedforskjellen på dem er materialvalg og til dels barduneringspunkter og ventilasjon.
Helt like teltstenger
Classic 3 er helårsversjonen og har et helt rektangulært innertelt med bredde på 165 centimeter og lengde på 230 centimeter. Det at innerteltet er like bredt i fotenden som i hodeenden gir god plass også til rektangulære liggeunderlag.
Tre teltstenger av samme lengde gir helt jevn takhøyde i både ytter- og innertelt. Fronten kan åpnes for å slippe naturen inn på fine sommerdager.
Teltet er lett å sette opp, så lett som et tunneltelt kan bli. Siden stengene er like lange, er det samme hvilken man starter med og stangkanalene er romslige og greie å treffe. Når stangen er satt på plass i stangkoppen er det lett å stramme til teltbuen med reimen stangkoppen er festet i. Testeksemplaret var utstyrt med stenger med 9 millimeters diameter, noe som er litt spinkelt til hard vinterbruk. Barents opplyser at alle telt som selges i fremtiden skal ha de samme 11-millimeters stengene som ekstremteltet Finse 3.
PAKKT TILSTAND: Det finnes utvilsomt større og tyngre telt. Foto: Egill Danielsen
Tåler hard bruk
Teltet har til sammen 8 barduner og rikelig med pluggfester til de 17 millimeter lange medfølgende y-pluggene av aluminium.
Med totalvekt på 3,97 kilo er ikke Trollheimen 3 Classic noe lettvektstelt, men den noe høye vekten og pakkvolumet på 20x41 centimeter skyldes solide materialer.
Bunnduk og yttertelt har vannsøyle på henholdsvis 10.000 og 5000 millimeter, noe som er mer enn mange konkurrenter.
Vi har brukt teltet røft både i vinterfjellet og på våren i lavlandet. Telt-stoffet virker svært solid og selv etter betydelig gnissing mot spisse steiner ser vi ikke tegn til slitasje.
RIGGET: Tre like lange teltstenger gir helt jevn takhøyde i både ytter- og innertelt.
Lite kondens
Ventilasjonen i begge ender av teltet virker gjennomtenkt og fungerer bra. God avstand mellom ytterduk og innertelt gir også redusert risiko for kondens. Om været er ille eller det er minusgrader må man regne med noe kondens eller rim uansett, selv om Barents-teltet er blant de aller beste vi har prøvd. Verd å merke er også at den gode takhøyden strekker seg et godt stykke ut mot fotenden av teltet. Dette, sammen med liggelengden på hele 230 centimeter reduserer sjansen for kontakt mellom soveposens fotende og fuktig teltduk.
Likevel, er liggeunderlaget høyt og personen lang, skal det godt gjøres å helt unngå at føttene kommer borti den skrånende duken. Resultatet kan da bli overføring av kondens fra duken til soveposen. Det skjer i noen grad i dette teltet også, selv om det er langt bedre enn trangere og lavere telt.
Lang levetid
Barents Trollheimen 3 Classic har åpning både på høyre og venstre side av forteltet, hvorav den ene er ekstra stor og kan åpnes både ovenfra og nedenfra med den kraftige glidelåsen. Innerteltet kan lukkes enten bare med myggnetting eller med tett stoff.
Glidelåsen her går ikke hele veien rundt slik den gjør hos en del konkurrenter. Barents opplyser at dette er fordi 360 graders glidelås skaper et svakt punkt som øker sjansen for fremtidig reparasjonsbehov.
Barents betoner bærekraftighet i produktene og opplyser å ha konstruert hele teltet med tanke på at det skal ha lang levetid. Dersom det oppstår behov for reparasjon, har produsenten et eget verksted for dette.
Gode kanaler gjør det lett å tre stengene. Til vinterbruk er det en fordel med lange snøplugger, som må kjøpes utenom.
Vi opplever Trollheimen 3 Classic som et meget godt telt som det er vanskelig å finne svake punkter ved. Det er enkelt å sette opp, har god takhøyde og god ventilasjon.
Det fremstår også etter noen litt røffe turer som solid og pålitelig, særlig når produsenten nå inkluderer 11 millimeter tykke teltstenger.
Hva kan vi egentlig sette fingeren på? Litt kalde farger? Akkurat det er selvsagt smak og behag. Liker du dem og er ute etter et telt i denne klassen, er det liten grunn til ikke å slå til på dette tremanns-teltet fra Norges nyeste teltprodusent.
Amerikanske MSR (forkortelse for Mountain Safety Research) har laget et telt med en lav vekt, med tanke på at dette er et vinter- og ekspedisjonstelt.
Innvendige vegger er buet mindre enn et vanlig kuppeltelt, slik at det er en følelse av litt bedre plass.
Teltet har to innganger, og et forholdsvis stort fortelt, i tillegg til et mindre fortelt ved den andre utgangen. Teltet har stormmatter på begge kortsidene,noe som gjør det lunt i forteltet. Innvendig kan du henge opp klærne til tørk på tørkesnorer, og det er gode lommer til oppbevaring.
På Remote må du sette opp innerteltet først, og ytterteltet i andre runde. Her må du feste på ytterteltet med borrelås, noe som krever litt tålmodighet – og kalde fingre. Stengene har ulike form, så innerteltet er enkelt å sette opp når du har gjort det en gang. Teltet er designet for å tåle store snømengder, og teltstengene er koblet sammen med gulvet, noe som er med på å gi stødighet i sterk vind. Det er også med på å holde taket oppe om det skulle komme mye snø.
Teltert oppleves litt i trangeste laget til tre på vinterekspedisjon, men forteltet er større enn på de andre kuppelteltene.
Innvendig er det fire lommer, og luftemulighet i ytterteltet. Stormklaffer rundt forteltene er lurt, men også her oppleves ytterduken som litt i høyeste laget på langsidene, som er med på å gi mye lufting inn.
Her får du et telt med lav vekt til vinterbruk, og som tåler skikkelig vintervær godt, om du blir komfortabel med oppsettingen av teltet.
VURDERING
Stabilitet
Komfort
Opp og ned
Praktiske løsninger
Totalvurdering
PLUSS
Lav vekt
God lufting
Sterk duk
MINUS
Tungvint å sette opp
Kort ytterduk på langsidene
Test av The North Face Bastion 4
The North Face Bastion er et kuppeltelt for vinterbruk med plass til fire personer. Her får du et vindstabilt telt kombinert med et romslig innertelt.
The North Face Bastion 4
Pris: 7599 kroner Vekt: 6,18 kg Mål: B: 244 L: 244 H: 134,8 Stenger: DAC Ytterduk: 40D Nylon / 1500 mm/cm2 The North Face
7/10
Teltet har et såkalt high-low system for lufting, noe som hjelper for å unngå fuktighet oppover veggene Bastion oppleves som et beist å sette opp i forhold til de andre teltene i denne testen.
Det følger med seks teltstenger, som alle skal tres inn på kryss og tvers. Ikke favorittjobben i dårlig vær, til tross for både fargekodede stenger og stanginnganger.
Det er flere barduner, som også har refleks. Ytterveggene oppleves også som å være høyt over bakken, og med stormmatter kun rundt forteltene må du tette til med snø for å få det lunt, og bardunere godt for å sørge for at det står stødig.
Når det er sagt, så er Bastion et stort telt, som gir deg maks plass på tur. Det er også tenkt som et basecamptelt, og med sine seks kilo, og mange stenger for oppsettning, flytter du det ikke med deg fra dag til dag om du ikke har kjempelyst. I basecamp er det derimot stødig i all slags vær med sin kuppelformasjon og stenger på kryss som gir god vindstabilitet, og den romslige plassen innvendig setter du pris på etter noen værfaste dager.
Inne i teltet er det 10 lommer for oppbevaring, Det er to innganger, og også vindu som lar deg kikke ut før du møter stormen. Teltet har mange ventileringsmuligheter, men forteltet skulle vi gjerne hatt litt større. Her er det stormmatter rundt forteltene, som gjør det lunt innvendig. Bastion egner seg bra for deg som vil ha et stort basecamptelt til vintertur, med god takhøyde og stødig konstruksjon.
VURDERING
Stabilitet
Komfort
Opp og ned
Praktiske løsninger
Totalvurdering
PLUSS
God lufting
Høyt under taket
God romfølelse
MINUS
Tungt
Ikke letteste å sette opp
Test av Helsport Spitsbergen X-trem 3 Camp
Helsport Spitsbergen 3 er et vintertelt som egner seg godt for vinterfriluftsliv. Testvinner for norske vinternetter.
Om vi skulle reist tre stykker på ekspedisjon, hadde vi nok tatt med oss dette teltet. Spitsbergen er teltet med størst plass, både når det kommer til innertelt og de to forteltene. Det er inngang både foran og bak, og hovedforteltet gir mye plass å boltre deg på. Også innvendig føles det romslig, der takhøyden er lik hele veien bakover. Det er mer enn nok med ti lommer i innerteltet, og også et tørkeloft i taket.
Teltet er enkelt å sette opp, med fire stenger som er like lange, og som settes ned i stødige stangkopper. Du kan sette opp dette med vottene på. Spitsbergen har hele 18 kraftige barduner, og er ment for å tåle det meste av vær. Det har stormmatter, som i tillegg er overlappende, slik at det ikke er noen steder det kan føyke inn eller vinden får tak.
Duken over forteltet er farget gul, noe som gir godt med lys. Inne i innerteltet er det en luftekanal, og i forteltet er det to luftekanaler.
Spitsbergen er av de tyngre i testen, og har det største ytterteltet, men er også beregnet på større ekspedisjoner. Her har du muligheten til å sette inn et ekstra sett med teltstenger, og det følger med reparasjonssett og ekstra teltstenger om du skulle gå på en smell.
Dette teltet blir testvinner med tanke på vintertelting, og passer bra for deg som skal ut på skikkelig vintertur med pulk.
VURDERING
Stabilitet
Komfort
Opp og ned
Praktiske løsninger
Totalvurdering
PLUSS
God plass
Enkelt å sette opp
Kan settes opp med votter
MINUS
Tungt
Test av Fjällräven Polar Endurance 3 Telt
Fjällräven Polar Endurance 3 er et vintertelt som er laget for å tåle store belastninger.
TESTET: Fjällräven Polar Endurance 3
Fjällräven Polar Endurance 3
Pris: 13.399 kroner Vekt: 5,36 kg (veid med ett sett stenger) Mål: B: 160 L: 225 H: 105 Stenger: DAC Ytterduk: 75D Polyester, 3000 mm/cm2
Mange telt kan brukes hele året, men om du skal på skikkelig vinterekspedisjon er det ingen tvil om at Polar Endurance virkelig vil være til å stole på.
Her er alle detaljer laget for å tåle store belastninger i form av kulde og uvær.
Teltet kommer med dobbelt sett med DAC Pressfit-stenger, som skal være de sterkeste stengene man får tak i.
I tillegg er ytterstoffet et 75D polyesterstoff, som ikke skal påvirkes av fuktighet og temperaturendringer. Stangkanalene og holdere er silikonbehandlet, som hjelper til å slå opp og ta ned teltet raskt. Det følger med både reparasjonssett og ekstra stenger.
Polar Endurance slås enkelt opp med tre stenger, som er fargekodet. Du finner to innganger i forteltet, men kun ett fortelt. Det er i tillegg stort og romslig. Det snedige med dette teltet er to snøventiler på begge sider av forteltet. Her er tanken at du skal kunne hente snø, eller gi noe til personer utenfor teltet, uten å måtte åpne hele teltduken. Ganske så kjekt når det blåser storm utenfor. Teltet er beregnet for tre personer, men dette synes vi blir i smaleste laget på vintertur, med sine 160 cm i bredde.
Det har god lufting, med store lufteåpninger i toppen. Teltet har også stormmatter, og de åtte smarte bardunene har refleks og dobbel justering.
Det er også refleks flere steder ellers på teltet. Alle justeringer kan bli gjort med votter på.
Tørkemuligheter får du med en klessnor i forteltet og tre i innerteltet, og i tillegg er det ti nettinglommer som gir deg mange muligheter til å legge fra deg småting.
Polar Endurance er et telt som skal tåle ekstreme påkjenninger, og egner seg godt for deg som skal på skikkelige vinterturer, også til polare strøk.
VURDERING
Stabilitet
Komfort
Opp og ned
Praktiske løsninger
Totalvurdering
PLUSS
Ytterduk som tåler lave temperaturer godt
Meget robust
Lett å sette opp
MINUS
Tre personer på ekspedisjon kan bli trangt
Test av Hilleberg Kaitum 3 GT telt
Hilleberg Kaitum 3 GT er et telt for tre personer som kjennetegnes med lav vekt og god komfort. Det vil også fungerer fint som et helårstelt.
Hilleberg Kaitum er et helårstelt med to innganger og to fortelt. Et klassisk tunneltelt med lav vekt.
Kaitum-teltet fra er et lettere alternativ til Hillebergs Keron-telt. Dette teltet er for deg som anser lav vekt som viktigere enn maksimal styrke, og som synes god komfort også er viktig.
Dette teltet fungerer bra om du skal flytte det rundt, men det er ikke like robust som storebroren Keron, med tanke på de verste vinterstormene.
Når det er sagt fungerer det fint som et helårstelt, da den fremste delen av forteltet kan rulles opp for god sirkulasjon.
Kaitum har heller ikke stormmatter, noe som mange er opptatt av, men som til gjengjeld gir lavt pakkvolum og god ventilasjon.
På det største forteltet finner du innganger på begge sider, som gir deg fleksibilitet for været.
Endeveggen er vertikal i innerteltet, og gir deg et bredt og romslig telt. Innvendig finner du to tørkesnorer, og fire lommer i innerteltet.
Selve teltet er ganske langt, med sine 5,5 meter ferdig oppslått, men vinterstid burde det ikke være et problem å finne teltplass.
Kaitum er lett å sette opp, med fargekoder på de fire stengene, og det er plass til to stenger i hver stanglomme om du trenger forsterkning. Glidelåsene går langt opp på forteltet, og åpningene kan brettes helt til siden, noe som er praktisk for lange personer.
Dette er teltet for deg som vil ha et lett telt, som kan fungere hele året, og som har god plass både inne og i forteltet.
Både Keron og Kaitum kommer med smarte bardunstrammere.
VURDERING
Stabilitet
Komfort
Opp og ned
Praktiske løsninger
Totalvurdering
PLUSS
Lett å sette opp
Lav vekt
MINUS
Tar en del plass
Test av Hilleberg Keron 4 GT telt
Hilleberg Keron 4 GT er flaggskip-teltet til Hilleberg. Et stødig og stabilt vintertelt med romslig plass i forteltene.
Dette testet vi i firemannsversjonen, og det er da også det største tunnelteltet. GT-modellen har forlenget fortelt.
Her kan man kan ligge på tvers i det 210 cm brede innerteltet. Keron er enkelt å sette opp, med fire stenger som er helt like, og dermed idiotsikker oppsetting.
Her er det lagt opp til at du kan bruke doble stangsett under krevende forhold. Keron tåler sterk vind godt, og det er greit med plass til fire personer.
Du finner to fortelt, der det ene altså er ekstra romslig, og det er inngang på begge de to kortsidene.
Hilleberg har ikke stormmatter på teltene sine, noe som gir god ventilasjon, men som kan gi ekstra lufting når du helst vil ha det tett. Teltveggene går derimot ned til bakken, og det er dermed greit å få det lunt innvendig.
Det er også høyt plasserte ventilasjonsluker i begge ender. Innvendig er det fire lommer, og tørkesnor i taket.
Bardunløsningen til Hilleberg består av to snorer som er festet sammen og utligner hverandre, slik at du kan stramme to på en gang. Det gir en større påkjenning på festepunktene, men man får også ytterduken lengre ut fra innerduken på denne måten, og det hjelper på kondens.
Innerteltet kan brukes separat om du vil det. Merk at Keron også kommer i et mindre 3-personstelt, og også versjoner uten det store forteltet.
VURDERING
Stabilitet
Komfort
Opp og ned
Praktiske løsninger
Totalvurdering
PLUSS
God plass
Enkelt å sette opp
MINUS
Tar stor plass
Test av Helsport Lofoten Pro 3 telt
Helsport Lofoten Pro 3 er et klassisk tunneltelt som veier under 3,5 kilo. Et solid, men lett helårstelt som også fungerer på snø.
Pro-serien til Helsport er utviklet for å lage så lette og holdbare telt som mulig.
Helsport Lofoten Pro 3 er et tunneltelt med én inngang og et fortelt, og de kan skilte med testens laveste vekt.
Inne har det et forholdsvis stort fortelt, som i tillegg kan brettes helt opp foran om du vil slippe til full utsikt, eller lufte om du bruker teltet sommerstid. Innerteltet har god plass til to, men oppleves litt i minste laget for vinterekspedisjon for tre.
Inne er det en luftekanal i forteltet foran, samt lufting i den andre kortenden, noe som gir bra med ventilasjon. Teltet har ikke stormmatter, noe som også er med på å gi ventilasjon.
Teltet er meget enkelt å sette opp, et klassisk tunneltelt med tre stenger som er fargekodet, og det teltet som er minst utfordring å sette opp alene.
Innvendig er det to lommer i innerteltet, og Lofoten kommer med sju barduner, der bardunfestene har en løsning som hindrer sammenfiltrede snorer.
Innerteltet er det som har lavest takhøyde i denne testen, og er litt trangere enn de andre i denne testen.
Innerteltet er avsluttet noe før det kommer frem til ytterduken i kortenden, noe som er med på å gi mindre kondens. Lofoten kommer uten tørkemuligheter, men det er oppheng til å henge opp egne snorer.
Dette er et supert telt for deg som vil bære lett, og samtidig har et telt som kan fungere hele året, uten at du drar på de mest hardføre vinterturene.
Merk at Lofoten også kommer i X-trem-varianten, der du får både stormklaffer og mer vinterspesifikke detaljer.
VURDERING
Stabilitet
Komfort
Opp og ned
Praktiske løsninger
Totalvurdering
PLUSS
Kan åpne hele fronten
Lett vekt
Lett å sette opp
MINUS
Ikke det mest robuste
Lavt under taket
Test av Bergans Helium Dome 3
Helium Dome er både et stort og stabilt telt til vintertur.
Teltet er selvbærende, med fire kryssende stenger, samt en femte stang som holder den ene åpningen, og hjelper på plassen i ytterteltet.
Teltet har to åpninger, noe som er praktisk med flere i teltet og med tanke på å ha en leside. Disse kan derimot oppleves som litt små, og lave å gå inn i, om du ikke får gravd ut en kuldegrop for å bedre plassen når det er mye utstyr og klær som skal med vinterstid.
Du kan også sjekke været gjennom et lite vindu. I toppen av teltet er det store ventilasjonsluker som sikrer god ventilasjon. De store stormmattene er med på å gjøre teltet stabilt, og gjør det lunt innvendig.
Det følger med mange bardunsnorer, og innerteltet er utstyrt med store oppbevaringslommer, og det fungerer også å tørke tøy på tørkeloftet under taket.
Teltet er greit å sette opp og ta ned, fargekoder gjør det enkelt å tre riktig stang på rett sted, men ytterteltet må monteres etter at stengene er tredd. Det gjør det hele litt mer klønete, og er det sterk vind kan det være lurt å ha trent en del på å sette det opp i forkant. Ideelt sett er man to for å sette opp dette i mye vind.
Teltet er oppgitt å være til tre personer, og det går greit nattestid, men det kan oppleves trangt med mye bagasje. Selv om det er et kuppeltelt, er veggene bratte, noe som gir en romslig følelse innvendig. Høyden på hele 130 cm innvendig gir det komfortabelt, noe mange vil sette pris på i et telt på vintertur, der skidagene noen ganger kan bli til ventedager.
VURDERING
Stabilitet
Komfort
Opp og ned
Praktiske løsninger
Totalvurdeirng
PLUSS
God innvendig romfølelse
Store stormmatter
MINUS
Tungvint å sette opp
Lavt inngangsparti
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.