Løpesko - best i test dame og herre 2022

De beste løpeskoene – 2022

Joggesko påvirker løpsopplevelsen, enten du springer på sti, grus eller asfalt. Vi har testet løpesko for ulikt underlag fra kjente løpeskomerker.

test terrengløpesko
ALLSIDIG: Testvinner Salomon S Lab Ultra 3 er veldig allsidig, men andre sko kan være bedre hvis du er ute etter spissegenskaper. Foto: Tore Meirik

Joggesko har hatt en rivende utvikling de siste årene. Vi tester jevnlig løpesko for variert terreng, laget med vidt forskjellige tilnærminger.

Det kan være vanskelig å finne sitt favorittpar og det er ikke sikkert du bør ha, heller: En ivrig løper bør ha flere par sko å bytte mellom, for å unngå skader og feilbelastning.  

Den nyeste testen er VJ Xtrm 2

Løpesko for sti og terreng

På stier hvor du kan forvente både røtter og steinete underlag, trengs joggesko med godt grep. Scott Supertrac RC ble testvinner innen fjelløpesko, på grunn av lav vekt, god presisjon og sikkert grep.

Salomon S Lab Sense 8 er en annen lett og rask løpesko for ambisiøse stiløpere, med noe mindre demping enn.

VJ Xtreme 2 er en unisex-modell fra den finske løpeskospesialisten, som får 10 av 10 mulige på grep, særlig når underlaget er vått, sleipt og krevende.

Altra Timp 3 egner seg best til de lengre løpeturene, og særpreges med nulldropp og god plass til tærne foran – et kjennetegn for Altra-sko.

Hoka Zinal er også en sko for stiløping som svarer med god respons.

Craft CTM Ultra er en karbonsko som har solid nok yttersåle til å kunne brukes i terrenget, sammenlignet med en del andre karbonsko. Vi synes at de fungerer aller best til intervalltrening på snille skogsstier og til langturer på asfalt eller grus.

Dette betyr poengsummene

  • Støtte: Hvor mye støtte skoen gir, både i sålen – særlig i grovt terreng – og rundt ankelen.

  • Grep: Hvor godt skoen sitter på forskjellige typer underlag.

  • Respons: Gir sålen noe slags fraspark, eller føles det som energien forsvinner i dempingen? Såle som sparker foten i gang med neste steg har god respons og skårer høyt her.

  • Presisjon: Følelsen du får med underlaget, og hvor lett det er å stole på skoen i teknisk terreng.

  • Løpsfølelse: Hvor lett og inspirerende skoen er å løpe med. Sko som gir et naturlig og lett steg skårer høyt her.

  • Totalt: Summen av alt, men også andre kriterier som pris, finish, slitestyrke, pusteevne, vanntetthet etc.

Løpesko-begreper du bør kjenne til

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra tåball til hæl. Høyt dropp skal spare leggmusklene for belastning, men mange mener et lavt dropp gir en bedre løpsopplevelse. Noen produsenter, som Altra, lager sko med null dropp. Opptil seks-sju millimeter regnes som lavt dropp, mens det regnes som normalt eller høyt dropp fra åtte millimeter og oppover.  Dropp har mindre å si på joggesko på sti enn på asfalt.

Rocker

Begreper rocker kommer i utgangspunktet fra surfbrett, men mange kjenner det som betegnelse for den lange bøyen på en moderne frikjøringsski. Også løpesko har ofte en slik rockerform, som gir en rullende stegavvikling.

Les også tester av joggesko til asfalt/gateløp

Test av Asics Fujilite 3

En av verdens mest kjente joggesko-merker satser mer på terrengløping. Nye Asics Fujilite 3 er lette og stabile joggesko som egner seg bra på grus og etablerte stier.

TESTET: Asics Fujilite 3. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
TESTET: Asics Fujilite 3. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Asics Fujilite 3

Dropp: 4 mm

Demping: medium

Pronasjon: Nøytral

Vekt: 202 g (str. 39,5)

Pris: 1500,-

Levert av: Asics

Testår: 2022 

skala
8/10

Asics er en av verdens mest kjente joggesko-produsenter og som har holdt spiriten oppe siden midt på 1950-tallet. De siste årene har terrengløping blitt en større og viktigere del av produktutviklingen.

Asics Fujilite 3 ble lansert høsten 2022 og selv promotorer Asics denne modellen som en lettvektssko for all slags terreng.  

Resirkulerte materialer  

Har du allerede erfaring med Fujilite 2, er det få endringer i vente med denne. Flytefoam-mellomsålen er laget av resirkulerte materialer, og består av et lett og mykt skummateriale, utviklet av Asics selv. Kevlar-fibre er lagt inn i skummet, for å gi motstand og mer respons til løpssteget.

Omtrent halvparten av innersålen er laget med en fargeprosess som ifølge Asics reduserer vannforbruket med 33 prosent og C02-utslipp med 45 prosent, sammenlignet med tradisjonell fargebehandling. 

Har du allerede erfaring med Fujilite 2, er det få endringer i vente med denne. Skoen har fått forbedringer på grep. Yttersålen er AsicsGrip, som og overdel i resirkulert mesh som gir god ventilering. En hempe bak på skoen gjør den lett å ta av/på, henke opp. 

Skoen har flatvevde lisser med fin lengde, og som kan oppbevares i egen lomme i pløsen.

Skoene markedsføres som en alltrail-sko. Vi har testet dem på både asfalt, grus og sti, på tørt og vått underlag.

Best på grus og sti

Fujilite 3 er en behagelig sko å løpe med og egner seg aller best på grus og etablerte stier.

Umiddelbart er det lav vekt kombinert med stabilitet som preger førsteinntrykket, og som gir en viss trygghet over røtter og steiner. De holder godt grep selv når det blir vått og sleipt, noe som er ganske avgjørende når man løper på sti.

FUNKER PÅ BARNÅLSSTIER: Stiløping i morgensol. Foto: Kristoffer H. Kippernes
FUNKER PÅ BARNÅLSSTIER: Stiløping i morgensol. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Denne modellen har middels demping og en forholdsvis myk såle, sammenlignet med for eksempel Scott Supertrac 2 – som framstår som fulldempere sammenlignet med Fujilite 3.

Tåboksen er forholdsvis romslig, noe som gjør den aktuell for litt lengre løpeturer. Det gjør den samtidig mindre presis når det blir mer teknisk og bidrar til at man havner litt mer bakpå i ur og motbakker.

Asics Fujilite egner seg aller best for løpeturer på grus og etablerte stier.

VURDERING
Støtte
Grep
Presisjon
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Lav vekt

Stabile i ulendt terreng

Lisser

Godt grep

MINUS

Begrenset demping

Mangler litt på presisjon

Test av Salomon Sense Ride 3

Sense Ride 3 en allsidig og lett løpesko fra Salomon, enten den skal brukes som eneste joggesko, løpesko til tekniske stier eller langturer på vei. 

Salomon Sense Ride 3
Salomon Sense Ride 3
Salomon Sense Ride 3

Pris: 1449 kroner

Hældropp: 8 mm

Sålehøyde: 27/19 mm

Vekt: 294 gram (str. 42) 

skala
8/10

Salomon var de blant de første som forsto at det var et stort marked for spesialiserte terrengsko, med sponsete utøvere som Kilian Jornet og høy profil på de store løpene i fjellterreng.

Men mens andre løpeskomerker har gått fra asfalt til terreng, har Salomon gått motsatt vei. De innså at kundene deres også løp på hardere underlag og gjerne kjøpte sko fra samme produsent. 

Dermed kom Sense Ride-serien, der vi tester modell nummer 3. Salomon sier selv at den er bygget som en godt dempet gateløpssko, men har i tillegg fått en såle med godt grep, overflate der skitt ikke fester seg og andre terrengspesifikke detaljer. 

Dette er en sko med middels tykk mellomsåle for demping. Gummisålen ytterst er middels kraftig med et hardere materiale ytterst, som på La Sportiva Jackal. Den har litt stivhet i hælkappen, men ikke spesiell beskyttelse og polstring i overdelen. 

Salomon har sin egen patenterte Quicklaze-stramming, som vi kjenner fra mange andre modeller. Den er helt grei å bruke, men vi kan ikke si den er verken raskere eller sikrere enn vanlige skolisser – som det er lett å bytte til om du ønsker det. 

Salomon-skoene sitter forholdsvis tett på foten. På løpetur gir de en lett og kompakt følelse. Du får ikke den massive dempingen til for eksempel Dynafit Ultra 100, men de er samtidig myke og behagelige. Passformen og den litt kompakte følelsen gjør også at de egner seg i teknisk fjellterreng, og til rask løping i teknisk terreng, er dette blant de beste modellene.  

De leveres også i damemodell under navnet Sense Ride 3 W.

VURDERING
Stabilitet
Løpsfølelse
Grep
Demping
Totalt
PLUSS

Bra respons

God stabilitet

MINUS

Begrenset demping

Test av Hoka One One Speedgoat Mid

Hoka Speedgoat Mid byr på varmende neoprenskaft og ekstra dempende platåsåle som gjør løping mindre skummelt for oss som er bekymret for vonde knær.

ANNERLEDES. Hoka har gått mot minimalisttrenden med sine superdempede sko. De føles trygge og myke å løpe med.
ANNERLEDES. Hoka har gått mot minimalisttrenden med sine superdempede sko. De føles trygge og myke å løpe med.
Hoka One One Speedgoat Mid

Pris: 1999 kroner

Vekt: 358 gram i str 44

Dropp: 4 mm

Sålehøyde: 33-29 mm

Hoka

skala
8/10

Hoka One One har på få år rukket å ta store markedsandeler fra gigantene Asics og Nike på mosjonsløpsfronten.

Alle som har løpt med et par Hoka-sko forstår raskt hvorfor.

De lette og superdempede skoene gjør løping mindre skummelt for oss som er bekymret for vonde knær og beinhinnebetennelse.

Speedgoat Mid er som navnet tilsier basert på terrengløpeskoen Speedgoat.

Mid-modellen har i tillegg til et ekstra skaft i neopren også vanntett membran i selve skomaterialet.

Yttersålen fra Vibram sikrer godt grep på de fleste underlag. På asfalt suger de seg litt fast i hvert steg.

Den tjukke mellomsålen gir mye mer demping enn noen annen sko i denne testen.

PLATÅSKO: De tjukke sålene på Hoka-skoene gir masse demping, men også god støtte.
PLATÅSKO: De tjukke sålene på Hoka-skoene gir masse demping, men også god støtte.

Umiddelbart gir Hoka-skoene litt MBT-sko-følelse, altså disse masai-skoene som skulle fikse ryggene våre.

Skoen er veldig myk under hælen og du ruller litt av gårde i gangfart. Når du øker farten til et sted mellom jogg og løp og steget baserer seg mer på forfot forsvinner båtfølelsen helt.

Du kjenner fortsatt at det er masse polstring mot underlaget her, og at det er litt rulling fra side til side i den myke sålen, men bredden og det at foten sitter nede i sålen gir god stabilitet likevel, også for dem med litt nedsenket fotbue og ankel.

Den relativt lave vekten gir en lettløpt følelse, platåsålen til tross. Og i nedoverbakker gir den gode dempingen ekstra selvtillit i sprang fra stein til stein.

Vibram-yttersålen griper godt på både berg og jord og sitter solid på vått fjell, uten at den har høye knotter som vrir seg på grus og asfalt.

Det ekstra skaftet gir noe ekstra støtte og beskyttelse. Det gir også varme på kalde turer. Det er lisser helt opp til toppen av skaftet og det føles litt stivt mot akilles og gnisser litt på siden av anklene.

Åpningen er heller ikke tett mot ankelen som på La Sportiva Uragano, så du kan lett få bøss fra lyng og skog i skoene.

Vi savnet også en hensiktsmessig parkering av lissene - en lomme på pløsa eller en strikk over vristen hadde gjort susen her.

Vi endte opp med å flette dem innimellom lissene på vristen. Uten dette slo de irriterende mot motsatt ankel under løpingen.

IKKE VANNTETTE: Skyshell-membran til tross, i vår vanntest kom det raskt vann i skoene.
IKKE VANNTETTE: Skyshell-membran til tross, i vår vanntest kom det raskt vann i skoene.

I vår vanntest kom det raskt godt med vann inn i skoene, også uten at vi dyppet dem så dypt at vann sto høyere enn pløsevingene som fester pløsen til selve skooverdelen. Skoene vil ikke holde deg tørr på beina hvis du løper i dammer og tett regn.

Hoka One One Speedgoat Mid er en dempende og lettløpt sko, men føles litt for myk til vandring med tung sekk, og uvøren jogging for tunge løpere.

For å unngå gnaging rundt ankelen kan du unngå å tre lissene helt opp, men dette går selvfølgelig utover den ekstra støtten.

Hoka er litt korte for størrelsen. Gå gjerne opp en halv størrelse.

VURDERING
Poeng
PLUSS

God demping

bredt fotavtrykk gir trygghet

polstret skaft

gripevillig yttersåle

MINUS

Litt nummen løpsfølelse

Ingen lisseparkering

Båtfølelse ved gåing

Noe gnaging rundt ankelen

Ikke vanntette

Test av Icebug Zeal 5

Icebug Zeal 5 gir veldig god kontroll i teknisk terreng på grunn av nokså tynn såle og solid støtte rundt foten. Men skoa har litt lite demping og støtte i sålen til å bli en vinner på lange turer i krevende høyfjellsområder.

Icebug Zeal 5
Icebug Zeal 5
Icebug Zeal 5

284 gram (229 gram)

Dropp: 6 mm

1 599 kroner

Icebug

skala
6/10

Svenske Icebug er mest kjent for piggsko og dedikerte sko for løping på stier i lavlandet. Denne modellen er myntet på teknisk og krevende terreng, og er Icebugs beste alternativ for turer høyt til fjells.

Skoen har relativt tynn såle med moderat dropp. Rundt foten er det ekstra forsterkning, som er høyere ved hælen. Vekten er lav, og Icebug har brukt resirkulerte materialer i store deler av skoen, og sålen har nokså kraftig mønster. 

Icebug Zeal skiller seg litt ut i testen – de oppleves som kompromissløse terrengsko med veldig lite demping. Det gir svært god kontroll med underlaget og relativt god presisjon. Likevel ville en litt stivere såle (i lengderetning) gitt mer trygghet i teknisk fjellterreng. Grepet er godt, men best på mykt underlag på grunn av kraftig mønster og litt hard gummi. Skoene har lite demping og sålen gir lite støtte i krevende terreng, noe som gjør de mindre egnet for høyfjellet og lange turer i grovt terreng. 

Rundt ankelen er støtten god på grunn av den stive forsterkningen som går rundt hele foten.

Icebug Zeal 5 er et godt valg for dyktige løpere som foretrekker god kontakt og følelse med underlaget foran støtte og komfort i grovt terreng på lange løpeturer i høyfjellet.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

God støtte rundt foten

Godt kontakt med underlaget

Godt grep på mykt underlag

MINUS

Ikke så komfortable

Lite demping for lengre turer

Sålen er for tynn til å gi god støtte i grovt terreng

Test av ICEBUG Oribi 2 GTX

Icebug Oribi 2 GTX er gode løpesko å ha når underlaget er vått.

Icebug Oribi 2 GTX

320 gram (str 43)
1 600 kroner
Icebug

Svenske Icebug er anerkjent for sine løpesko for typisk svenske forhold – altså kalde, våte og varierte stier og veier i lavlandet.

Dermed er løpeskoene fra Icebug godt egna også for norsk føre. 

Vi har testet den nye modellen Oribi 2 med Gore-Tex-membran. I skrivende stund har skoene vært med på 83 kilometer løping i variert terreng – også i områder hvor de ikke er supergodt egnet.

Det kommer vi tilbake til. Oribi 2 har membran som skal være både vanntett og pustende, har lisser med bølgemønster som skal hindre knuten i å gå opp, og de er laget i det nokså solid polyester.

Skoene har sju millimeter dropp, traktormønstret yttersåle og det Ice Bug kaller medium demping. Vekta er midt på treet for denne typen sko.

Skjermbilde 2018-09-13 kl. 12.08.16
Skjermbilde 2018-09-13 kl. 12.08.16

I bruk kommer det fort fram at skoene er laget for løping på sti i lavlandet.

De har litt for lite demping til å gi god komfort på asfaltetappen på vei mot stien, men med jord og gress som underlag er skoene svært gode.

Grepet er supert på slikt underlag. Den lengdemyke sålen gir fin kontakt med underlaget, samtidig som skoene gir en minimalistisk følelse som vi kjenner igjen fra andre Ice Bug-modeller.

Gore-tex membranen overrasker positivt. Pusteevnen er ikke dårlig, og vanntettheten i kortere myrpartier er veldig bra. Dette gjør Oribi 2 til et supert valg for våte høstdager. 

På tekniske stier og høyere oppe i fjellet gir den myke sålen for lite støtte. Friksjonen mot fjell – særlig vått – er dårligere enn mot andre typer underlag.

Ali i alt er Icebug Oribi 2 er supert valg for deg som vil ha vanntette løpesko for stier i lavlandet og typisk bymark-terreng – særlig høst og vår. For løpeturer høyt til fjells fins andre alternativer som er bedre.

PLUSS

God følelse og kontakt med underlaget

Gore-Tex-membranen fungerer veldig bra

Godt feste på jord og gress

MINUS

For lite demping for mengdetrening og asfalt-etapper

For lite støtte for høyfjellsbruk, glatte mot stein

Test av ICEBUG Oribi RB9X

Icebug Oribi RB9X er en lett og myk joggesko fra Icebug som er laget for å dekke spennet fra stiløping til fritidsbruk.

ICEBUG Oribi RB9X

1500 kroner
Hældropp: 7 mm
Demping: 23/16 mm
243 gram

Icebug

skala
7/10

Svenske Icebug slo gjennom med ispiggsko, og leverer joggesko som har et godt grep til sportsgrener som orientering og swimrun.

De vil gjerne selge sko til mer vanlig bruk også, og Oribi RB9X er laget for å dekke spennet fra stiløping til fritidsbruk.

Det er en svært lett og myk sko, der netting-overdelen er helt uten sømmer.

Det som er av beskyttelse er laminert på, og det er litt ekstra støtte rundt hælen. Den er behagelig på, men gir lite støtte.

Løpsfølelsen er minimalistisk, her er det relaltivt lite demping og respons, og du må gjøre jobben selv.

RB9X er navnet på den seige gummiblandingen Icebug bruker for å få godt grep på underlaget, og referansen er mer skog og svaberg enn høyfjell og steinrøys. 

VURDERING
Stabilitet
Grep
Løpsfølelse
Demping
Totalinntrykk
PLUSS

Lett

Godt grep

God kontakt med underlaget

MINUS

Lite demping og støtte

Test av On Cloudultra

On Cloudultra er lekre løpesko som vil gjøre en god jobb for de aller fleste på all slags underlag, hastigheter og distanser – men den kunne vært mer presis.

On Cloudultra test
TEST AV ALLSIDIGE LØPESKO: On Cloudultra
On Cloudultra
  • 320 gram

  • Dropp: 8 mm

  • 2 199 kroner

  • on-running.com

skala
8/10

Sveitsiske On har laget løpesko siden 2010, og filosofien deres er at skoene skal gi en følelse av å løpe på skyer.

Cloudultra skal være deres mest allsidige og mest dempede modell for løping i terrenget, gjerne over lange distanser. Den er delvis laget i resirkulerte materialer, har nokså mye dropp og er litt tyngre enn snittet i testen.

Sålen har kanaler mellom knastene som skal gi bedre stabilitet, og Ons Missiongrip for økt grep. Lissene har en plastdings som kan flippes og dermed stramme lissene nederst – det skal gi skoen strammere passform og bedre presisjon med et håndgrep.

Cloudultra er en stilig sko med et tydelig definert utseende og fin finish. Passformen gjør skoen presis, selv om vi ikke merker så stor effekt av å flippe «plastbryteren» på lissene. Nokså tynn såle i framfoten (på grunn av mye dropp) gir god kontakt med underlaget, og sålen ellers gir både god demping og komfort. Men sålen er også litt myk, og gir ikke maksimal støtte i grovt terreng.

Responsen er bedre enn på Merrell og Icebug, men ikke like god som de beste. Det gjør skoen litt kjedelig å løpe med. Grepet er svært godt på mykt underlag, men kanalene og mellomrommet mellom knastene går ut over grepet på hardt underlag.

On Cloudultra har flott finish og er god for lange løp i variert terreng, men den kunne godt hatt litt bedre respons og presisjon.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Fin finish

God løpsfølelse

Komfortabel

Godt grep på jord og gress

MINUS

Mangler litt på presisjon

Litt glatt på stein

Test av Scott Kinabalu Ultra RC

Kinabalu Ultra RC er Scotts modell for lange løp på både sti og grusvei. Her har Scott klart å kombinere både komfort, løpsfølelse og presisjon i et par terrengløpesko som inspirerer til å gasse på.

Scott Kinabalu Ultra RC test
Scott Kinabalu Ultra RC
Scott Kinabalu Ultra RC

Vekt: 291 gram

Dropp: 8 mm

2 049 kroner

Scott Sports

skala
9/10

Amerikanske Scott startet med skistaver i 1958, men i dag lager de alskens sportsutstyr for alle årstider. I Norge er de kanskje mest kjent for sykler.

Scott har gjort det bra i UTEs tester av terrengløpesko tidligere, og Kinabalu Ultra RC er Scotts modell for lange løp på både sti og grusvei.

Skoen har nokså mye dropp og moderat vekt. Den er laget i mesh og polyuretan i overdelen, og gummisålen er Scotts egen variant.

Passformen på Kinabalu oppleves som svært presis. Sammen med testens beste respons gjør dette at skoen gir god løpsfølelse, og du får umiddelbart lyst til å løpe fort.

Sålen gir bra grep på all slags underlag, og god demping på veien. Det siste har sammenheng med at sålen er litt tjukk, som igjen fører til at kontakten med underlaget ikke er like god som med reindyrka stisko. Skoen er litt lave rundt ankelen, men den fine stivheten i sålen gjør at støtten likevel oppleves som god.

Scott Kinabalu er veldig allsidige sko for all slags forhold, og et svært godt valg for deg som vil løpe fort og langt på all slags stier og grusveier.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Veldig allsidige

God respons

God presisjon

God løpsfølelse

MINUS

Ikke like god kontakt med underlaget som de beste

Test av Altra Timp 3

Altra Timp 3 er en klassisk terrengløpesko som er blant de beste på markedet for deg som vil løpe lang og fort på enkle stier, men den mangler litt på presisjon.

Altra Timp 3 test
Altra Timp 3
Altra Timp 3
  • 273 gram

  • Dropp: 0 mm

  • 2099 kroner

  • altrarunning.com

skala
8/10

Amerikanske Altra lager sko som er lette å kjenne igjen; alle modellene har null dropp – altså at hæl og forfot har lik høyde – og det de kaller Footshape. Sistnevnte betyr at skoene er temmelig brede foran, for å gi tærne fritt spillerom.

Timp 3 er ikke noe unntak og akkurat som forgjengeren Timp 2 har 3´ern denne formen, selv om den nyere utgaven skal ha fått en litt annerledes passform og litt mer minimalistisk design.

Sålen er 29 millimeter tykk, og har det Altra kaller medium demping.

Timp 3 minner om Timp 2 som vi har testet før – det betyr at skoene har svært god løpsfølelse og er veldig allsidige. Sålen har bra med demping som gir komfort på hardt underlag og lange turer. Null dropp og Altra-formen gir god løpsfølelse.

Grepet er greit på alle typer underlag – men ikke best i testen. De er best på flate skogstier, og den romslige tåboksen gir komfort som inspirerer til å løpe lenge.

Men all plassen rundt tærne går litt ut over stabiliteten på tvers og presisjonen. Dermed er Timp 3 mindre tillitsvekkende i teknisk terreng.

Altra Timp 3 gir veldig god løpsfølelse og komfort til lange distanser i terrenget, og er best på stier som ikke er alt for tekniske.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Komfortable

God løpsfølelse

God demping

MINUS

Mangler presisjon

Mangler litt støtte sideveis

Test av Scott Supertrac RC 2

Scott Supertrac RC 2 er en svært god løpesko med lav vekt, som fungerer svært bra til alle typer løping utenfor vei. Skoene ble testvinner på grunn av best presisjon, noe som gir trygghet i krevende terreng.

Scott Supertrac RC 2
Scott Supertrac RC 2
UTE_testvinner
Scott Supertrac RC 2

Vekt: 266 gram (228 gram)

Dropp: 5 mm

1 899 kroner

Scott Sports

skala
9/10

Amerikanske Scott startet med skistaver i 1958, men i dag lager de alskens sportsutstyr for alle årstider, og i Norge er de kanskje mest kjent for sykler.

Supertrac RC2 er Scotts toppmodell for skyrunning og løping i krevende terreng. Scott har gjort det bra i våre tester av terrengløpesko tidligere også, med. Scott Kinablu Ultra RC.

Denne modellen er svært lett, har moderat dropp og impregnert materiale fra Schoeller skal sørge for slitestyrke og komfort. 

Scotts skyrunning-sko imponerer umiddelbart med sin lave vekt. Og når du har de på foten fortsetter de å imponere; presisjonen er klart best i testen, dette er sko som gir selvtillit og trygghet i utsatt og krevende terreng. Dette skyldes sålens gode grep og perfekt avstemte stivhet.

test løpesko fjell terrengløpesko
PRESIS: Scotts løpesko er godt egnet i krevende terreng, som her, på sørøstryggen på Ryssdalsnebba i Møre og Romsdal.

Skoa er riktignok litt lav rundt ankelen, og den er ikke like slitesterk som de tyngre modellene i testen, men ut over det er det lite å trekke på Supertrac RC 2. Lavt tyngdepunkt og ikke for tykk såle gir god følelse med underlaget, samtidig som sålen er stiv nok til å gi støtte og tykk nok til å gi komfortabel demping. 

Scott Supertrac RC 2 treffer blink med det meste – de er svært presise og har passe demping for korte og lange fjelløpeturer i all slags forhold.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Bra presisjon

Lav vekt

God komfort

Bra respons

Svært godt grep

God løpsfølelse

MINUS

Litt lave rundt ankelen

Lav slitestyrke

Test av Salomon S Lab Sense 8

Salomon S Lab Sense 8 er en lett og inspirerende joggesko for dyktige og ambisiøse løpere som vil ha god presisjon til løpeturer på stier og i teknisk terreng.

Salomon S Lab Sense 8
Salomon S Lab Sense 8
Salomon S Lab Sense 8

Vekt: 197 gram

Dropp: 4 mm

1 900 kroner

Salomon

skala
8/10

Dette er Salomons lette og raske terrengmodell som er laget for og utviklet av det franske merkets sponsa superløpere – inkludert en ikke ukjent katalaner som bor i Romsdal, Kilian Jornet. 

Skoen er temmelig lett, og laget i luftig materiale og med nokså lite demping i sålen. Også forskjellen på tykkelsen i sålen i fram- og bakfot er relativt lite (skoen har altså lavt dropp).

Skoene har snorlås i stedet for vanlige lisser. 

S Lab Sense er laget som en sokk, her er altså ingen løs tunge. Selv om det kan gjøre skoene litt tungvinte å ta på, merket vi i testlaget umiddelbart fordelene: sammen med nokså smal lest og relativt tynn såle gir det skoene enormt god presisjon. Også følelsen med underlaget er svært god, og responsen er fin.

Disse egenskapene inspirerer til å lange ut på stier og i terrenget – gjerne også opp på fjellet. Men med nokså lite demping kan skoene bli tøffe for knærne på langturer, og de er mindre egnet for løping på asfaltvei. Likevel oppleves de som svært allsidige til all slags løping utenfor veien.

Grepet i sålen oppleves som best på hardt underlag, og de er glattere enn en del av de andre skoene når det er vått. 

Salomon S Lab Sense er skoa for deg som vil løpe raske turer i terrenget, og ikke behøver ekstra demping fordi du skal innom bilveien i løpet av løpeturen.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Svært presis

God løpsfølelse

Lett

MINUS

For lite demping til å være veldig allsidig

Test av Hoka Zinal

Hoka Zinal er en dedikert joggesko for terrengløping, og et svært godt valg for løpere som holder seg unna kjørbar vei og ultralange distanser.

Hoka Zinal test
Hoka Zinal
Hoka Zinal

Vekt: 246 gram

Dropp: 5 mm

1 999 kroner

Hoka One One

skala
8/10

Da franske Hoka dukka opp i 2009 ble de fort lagt merke til med sine tjukke såler med mye demping og lite dropp.

Men den splitter nye modellen Zinal ligner ikke veldig på det mange forbinder med Hoka. Denne skoa har nokså tynn såle, og fem millimeter dropp. Vekten er temmelig lav, og Hoka selv markedsfører Zinal som ei terrengløpesko for kortere distanser og høy fart. 

Skoen har såle fra Italienske Vibram, og skoene er delvis laget av resirkulerte materialer. 

Vår opplevelse av skoen passer godt med Hokas egne antydninger: Den har litt for lite demping til å bli en vinner langs veien og på lange turer, men når du kommer deg på sti inspirerer Zinal til å lange ut.

Skoa er lett, og både løpsfølelsen og responsen er god. Den litt tynne sålen gir god kontakt med underlaget, og selv om opplevelsen av presisjonen er litt ulik blant testerne, er den likevel over snittet. 

Sålen fra Vibram sitter bra på de fleste underlag - her har Hoka funnet en fin miks mellom store knaster som griper mykt underlag og det motsatte for maks kontakt med stein og svaberg.

Nye Hoka Zinal imponerer med god løpsfølelse, og gir lyst og motivasjon til å løpe fort på stier og i fjellet.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Lav vekt

God løpsfølelse og respons

Gir god kontakt med underlaget

Godt grep

MINUS

Kunne hatt mer demping

Test av Mizuno Wave Mujin 8

Mizuno Wave Mujin 8 er en kraftig, komfortabel og slitesterk esko som er godt egnet for lange turer, men med løpsfølelse som først og fremst inspirerer til gangfart.

Mizuno Wave Mujin 8
Mizuno Wave Mujin 8
Mizuno Wave Mujin 8
  • 374 gram

  • Dropp: 12 mm

  • 1 900 kroner

  • mizuno.no

skala
7/10

Japanske Mizuno har eksistert helt siden 1906, og selskapet lager nærmest all slags sportsutstyr – inkludert joggesko.

Mujin 8 er Mizunos kraftigste terrengløpesko. Den er testens tyngste sko, og også modellene md mest dropp blant de vi har testet. Mujin 8 har såle med Michelin-gummi, forsterkning bak hælen, og det er laget i temmelig kraftige materialer. Skoa har det Mizuno kaller Enerzy, som er et materiale i mellomsålen som skal forbedret demping og respons. 

Det aller første inntrykket av Wave Mujin er at de oppleves om litt romslige – mange løpesko kan føles små i størrelsene, men med disse er det litt motsatt. Det går litt ut over presisjonen. Kombinert med høyest vekt i testen og høyt dropp, mangler Mujin den gode løpsfølelsen som de beste skoene i testen, og kontakten med underlaget er ikke den beste.
Men de tar igjen med svært god komfort og godt feste i krevende terreng.

Michelin-sålen sitter godt på de fleste underlag og skoa er svært komfortabel med sin tykke såle med fin stivhet. De virker også veldig slitesterke. Dette gjør de bra egnet for lange turer i variert terreng, særlig i lavt tempo.  

Mizuno Wave Mujin 8 er slitesterke, komfortable og solide sko som egner seg svært godt for lange fjellturer i lavt tempo.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

+ Solide + Fin fleks i sålen, som gir god støtte + Godt grep + Komfortable

MINUS

– Ikke så god løpsfølelse – Ikke like presis som de beste – Tunge

Test av VJ Xtrm 2

Ikke alle joggesko takler vått og sleipt terreng like godt. VJ Extreme imponerer med godt grep på våte steiner og røtter.

VJ XTREME: Stein, sti, røtter. Disse skoene er laget for å takle denne typen terreng. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
VJ XTREME: Stein, sti, røtter. Disse skoene er laget for å takle denne typen terreng. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
VJ Xtrem 2

Type: Terreng

Modell: Unisex

Dropp: 4 mm

Vekt: 260 g (str. 39)

Pris: 1900,-

Levert av: VJ Sport

skala
9/10

Den finske joggeskoprodusenten VJ har et rykte blant markedslederne innen joggesko med suverent grep. Derfor har vi foreventninger til en modell som VJ Xtrm 2.

VJ Xtrm 2 har vært en etablert modell i flere år. Vi har testet 2022-versjonen, som er en liten oppgradering, først og fremst på slitestyrke i overdelen.

Skoen er laget for løping på tekniske stier og er spesialisert for vått og sleipt terreng, rettet mot fjelløping og swimrun. Skoen har forholdsvis grov såle med 6 mm knotter og gummi bestående av 100 prosent butyl. 

Overdelen består av slitesterkt og lett Schoeller Kepotrec-materiale produsert i Sveits. En såkalt soft heel-teknologi skal bidra til å redusere trykket fra hælbenet og akillessene.

En liten lomme (rope lock) til å plassere lissene, slik at de ikke går opp i tide og utide om du kommer borti lyng og kratt.

Skoene er testet både under tørre forhold og svært våte, sleipe og gjørmete stier sommeren og høsten 2022. De er også brukt i konkurransesammenheng.  

Som støpt

Skoens passform er ganske smal, med fitlock rundt vrista for å skal sitte tett og presist på foten og ikke slarke. Det fungerer fint for personer med smal lest, men for noen vil disse skoene bli for smale. Derfor kan være lurt å prøve før du kjøper, eller legger ut på ambisøse turer. 

Det anbefales gjerne å gå opp en størrelse eller to på løpesko, særlig for lengre distanser, og det kan også være et poeng ved disse. Skoene oppleves forøvrig som normale i størrelsen, iallfall ikke for store.

Tærne har det forholdsvis romslig, uten at det går på bekostning av presisjon og respons, slik det gjerne er med sko som beskrivelig har romslig tåboks, som eksempelvis Inov-8 Terra Ultra.

Sålen har støtdemping i front og hæl, som fungerer bra. De har forholdsvis lite demping, sammenlignet med en god del allround-modeller vi også har testet, eksempelvis Scott Supertrac RC2 . På grus og asfalt er ikke komforten til VJ-skoene like umiddelbar.

Godt grep

Grepet er imponerende. Selv om du aldri kan stole 100 prosent på at skoen takler sleipe partier – å ikke gli eller tråkke forkjært – handler også litt om teknikk og løperen selv – er det ingen tvil om at skoene er blant de bedre på markedet. 

VJ Extreme er løpesko som passer for deg som stort sett løper på sti og i terrenget og som er ute etter sko med godt grep og presisjon på tekniske stier selv om det er vått og glatt i sommerhalvåret.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
PLUSS

Grep

Løpsfølelse

Lav vekt

Pålitelige på vått og krevende underlag

MINUS

Dårlig match på asfalt

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.