Løpesko - best i test dame og herre 2022

De beste løpeskoene – 2022

Enten du skal løpe på sti, grus eller asfalt, så er det viktig med gode joggesko. Vi har testet løpesko for ulikt underlag fra ulike løpeskomerker.

test terrengløpesko
ALLSIDIG: Testvinner Salomon S Lab Ultra 3 er veldig allsidig, men andre sko kan være bedre hvis du er ute etter spissegenskaper. Foto: Tore Meirik

Joggesko har hatt en rivende utvikling de siste årene, og vi tester jevnlig løpesko for variert terreng, laget med vidt forskjellige tilnærminger.

Du får løpesko som er spesialisert for asfalt og gateløp, stiløping og med ulik grad av demping. Det kan være vanskelig å finne sitt favorittpar, og det er ikke sikkert du bør heller: En ivrig løper bør ha flere par sko å bytte mellom, for å unngå skader og feilbelastning.  

Løpesko for sti og terreng

På stier hvor du kan forvente både røtter og steinete underlag, trengs sko som takler terrenget. Scott Supertrac RC ble testvinner innen fjelløpesko, på grunn av lav vekt, god presisjon og godt grep. Salomon S Lab Sense 8 er en annen lett og rask løpesko for ambisiøse stiløpere, med noe mindre demping.

Altra Timp 3 er en sko som egner seg best til de lengre løpeturene, med null dropp og god plass til tærne foran – et kjennetegn for Altra-skoene. Sålen har bra med demping som gir komfort på hardt underlag og lange turer. Hoka Zinal er også en sko for stiløping som svarer med god respons.

Craft CTM Ultra er en karbonsko som har solid nok yttersåle til å kunne brukes i terrenget, sammenlignet med en del andre karbonsko. Vi synes at de fungerer aller best til intervalltrening på snille skogsstier og langturer på asfalt eller grus.

Vinterpiggsko

HOLKEFØRE: Icebug Arcus Bugrip GTX er en ny sko fra de svenske piggskospesialistene. Foto: Kristoffer H. Kippernes
HOLKEFØRE: Icebug Arcus Bugrip GTX er en ny sko fra de svenske piggskospesialistene. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Vinterpiggsko gjør det mulig å å løpe utendørs også når det er snø og holkeføre. VJ Sarva D´vil 4 ble favoritt i testen av løpesko med vinterpigger. Disse skoene ga godt grep og god løpsfølelse selv på holkeføre. Denne modellen er nå erstattet av D´vil 5.

Icebug Arcus Bugrip GTX er en ny og komfortabel vinterpiggsko som kom i desember 2021, med solid demping. Disse egner seg best til rolige eller lengre løpeturer på snø og is.

Det finnes også joggeskomodeller med høyt skaft og/eller integrert gamasj. Men begge deler øker vekten og er unødvendig for de fleste i sommermånedene. 

Fortsatt i tvil?

Om det er vanskelig å velge én sko eller én skotype, kan det være greit å vite at de fleste ivrige løpere veksler mellom ulike skopar. Det kan forebygge ensidige belastninger og skader. Det er mye viktigere enn å bytte sko etter et visst antall kilometer, slik man var opptatt av tidligere. Dermed kan vi også anbefale å ha sko fra ulike kategorier til sesongen. For eksempel et par minimalistiske stisko til de raske stiturene, et par med rikelig demping til restisjonsturer og langturer, et par fjellorienterte du bruker mest på sommerferie i fjellet og kanskje et par allroundere i tillegg.  

Test av Icebug Arcus Bugrip GTX vinterpiggsko

Icebug Arcus Bugrip GTX er en vinterpiggsko med mye demping. Disse skoene egner seg best til rolige løpeturer på vinterføre, og finnes som både dame- og herremodell.  

ICEBUG Arcus Bugrip GTX

Dropp: 6  

Antall pigger: 13  

Pris: 2200,-  

Vekt: 295 gram (str. 39)  

skala
7/10

Svenske Icebug har laget sko med pigger og trygt grep på snø og holkeføre siden 2001. 

Arcus er helt en ny joggesko for vinterløping, med mye demping og med romslig plass til tærne. Overdelen er laget i 100 prosent resirkulert polyester med Gore-Tex-membran. Den tykke mellomsålen av varmekomprimert EVA, derav 20 prosent Bloom-skum, som er basert på alger fra gjengrodde vassdrag og med mange av de samme egenskapene som EVA-foam.   

Arcus Bugrip GTX har fått 13 dynamiske stålpigger, der fire av dem er plassert under hælen, en i mellomfoten og åtte pigger i forfoten. Piggene er plassert med god avstand for å hindre at snøen ikke fester seg i sålen. De dynamiske piggene jobber selvstendig, og presser seg inn mot sålen avhengig av hvor kraftig foten settes ned og på hvilket underlag.   

Skoene er komfortable og varme nok til lengre, rolige løpeturer. Når underlaget består av is og tynt snødekke merkes knapt piggene under skoen – utover at de er trygge og gir godt grep. 

De blir mer usikre på speilblank is og de kan glippe litt ved løping på forfoten på skikkelig glatt underlag. 

GLIPPER LITT: På hard klink-is gir skoene litt etter. Foto: Kristoffer H. Kippernes
GLIPPER LITT: På hard klink-is gir skoene litt etter. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Arcus gir ikke den beste løpsfølelsen, sammenlignet med lettere og mykere joggesko, men de svarer godt som et stødig og komfortabel treningssko til rolige løpeturer om vinteren. De dynamiske piggene trykkes litt inn i sålen på hardt underlag, noe som gjør at de fungerer fint om du innimellom løper på asfalt eller skogsveier med grus.  

Arcus RB9X er en annen versjon i serien, med samme oppbygning, men uten pigger og en annen grepsteknologi fra Icebug, som egner seg bedre for vinterløping på asfalt.    

Vinterpiggsko
REDUSERT KLIMAAVTRYKK: Icebug har vært offensive i å ta i bruk nye metoder og materialer i skobransjen for å redusere sine klimaavtrykk. For å redusere bruken av olje, er Arcus laget med blant annet Bluesign-godkjent polyester fra resirkulerte PET-flasker, fiskenett og gummi. Foto: Kristoffer H. Kippernes  
VURDERING
Støtte
Respons
Komfort
Grep
Presisjon
Løpsfølelse
Totalinntrykk
PLUSS

Grep på snø, is og blandeføre

Komfort   

God demping  

Refleksdetaljer

Lavt klimaavtrykk  

MINUS

Litt utrygg på klink-is  

Ikke den beste løpsfølelsen  

Test av Scott Kinabalu Ultra RC

Kinabalu Ultra RC er Scotts modell for lange løp på både sti og grusvei. Her har Scott klart å kombinere både komfort, løpsfølelse og presisjon i et par terrengløpesko som inspirerer til å gasse på.

Scott Kinabalu Ultra RC test
Scott Kinabalu Ultra RC
Scott Kinabalu Ultra RC
 • 291 gram

 • Dropp: 8 mm

 • 2 049 kroner

 • scott-sports.com

skala
9/10

Amerikanske Scott startet med skistaver i 1958, men i dag lager de alskens sportsutstyr for alle årstider. I Norge er de kanskje mest kjent for sykler.

Scott har gjort det bra i UTEs tester av terrengløpesko tidligere, og Kinabalu Ultra RC er Scotts modell for lange løp på både sti og grusvei.

Skoen har nokså mye dropp og moderat vekt. Den er laget i mesh og polyuretan i overdelen, og gummisålen er Scotts egen variant.

Passformen på Kinabalu oppleves som svært presis. Sammen med testens beste respons gjør dette at skoen gir god løpsfølelse, og du får umiddelbart lyst til å løpe fort.

Sålen gir bra grep på all slags underlag, og god demping på veien. Det siste har sammenheng med at sålen er litt tjukk, som igjen fører til at kontakten med underlaget ikke er like god som med reindyrka stisko. Skoen er litt lave rundt ankelen, men den fine stivheten i sålen gjør at støtten likevel oppleves som god.

Scott Kinabalu er veldig allsidige sko for all slags forhold, og et svært godt valg for deg som vil løpe fort og langt på all slags stier og grusveier.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

+ Veldig allsidige + God respons + God presisjon + God løpsfølelse

MINUS

– Ikke like god kontakt med underlaget som de beste

Test av On Cloudultra

On Cloudultra er lekre løpesko som vil gjøre en god jobb for de aller fleste på all slags underlag, hastigheter og distanser – men den kunne vært mer presis.

On Cloudultra test
TEST AV ALLSIDIGE LØPESKO: On Cloudultra
On Cloudultra
 • 320 gram

 • Dropp: 8 mm

 • 2 199 kroner

 • on-running.com

skala
8/10

Sveitsiske On har laget løpesko siden 2010, og filosofien deres er at skoene skal gi en følelse av å løpe på skyer.

Cloudultra skal være deres mest allsidige og mest dempede modell for løping i terrenget, gjerne over lange distanser. Den er delvis laget i resirkulerte materialer, har nokså mye dropp og er litt tyngre enn snittet i testen.

Sålen har kanaler mellom knastene som skal gi bedre stabilitet, og Ons Missiongrip for økt grep. Lissene har en plastdings som kan flippes og dermed stramme lissene nederst – det skal gi skoen strammere passform og bedre presisjon med et håndgrep.

Cloudultra er en stilig sko med et tydelig definert utseende og fin finish. Passformen gjør skoen presis, selv om vi ikke merker så stor effekt av å flippe «plastbryteren» på lissene. Nokså tynn såle i framfoten (på grunn av mye dropp) gir god kontakt med underlaget, og sålen ellers gir både god demping og komfort. Men sålen er også litt myk, og gir ikke maksimal støtte i grovt terreng.

Responsen er bedre enn på Merrell og Icebug, men ikke like god som de beste. Det gjør skoen litt kjedelig å løpe med. Grepet er svært godt på mykt underlag, men kanalene og mellomrommet mellom knastene går ut over grepet på hardt underlag.

On Cloudultra har flott finish og er god for lange løp i variert terreng, men den kunne godt hatt litt bedre respons og presisjon.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

+ Fin finish + God løpsfølelse + Komfortabel + Godt grep på jord og gress

MINUS

– Mangler litt på presisjon – Litt glatt på stein

Test av Altra Timp 3

Altra Timp 3 er en klassisk terrengløpesko som er blant de beste på markedet for deg som vil løpe lang og fort på enkle stier, men den mangler litt på presisjon.

Altra Timp 3 test
Altra Timp 3
Altra Timp 3
 • 273 gram

 • Dropp: 0 mm

 • 2 099 kroner

 • altrarunning.com

skala
8/10

Amerikanske Altra lager sko som er lette å kjenne igjen; alle modellene har null dropp – altså at hæl og forfot har lik høyde – og det de kaller Footshape. Sistnevnte betyr at skoene er temmelig brede foran, for å gi tærne fritt spillerom.

Timp 3 er ikke noe unntak og akkurat som forgjengeren Timp 2 har 3´ern denne formen, selv om den nyere utgaven skal ha fått en litt annerledes passform og litt mer minimalistisk design.

Sålen er 29 millimeter tykk, og har det Altra kaller medium demping.

Timp 3 minner om Timp 2 som vi har testet før – det betyr at skoene har svært god løpsfølelse og er veldig allsidige. Sålen har bra med demping som gir komfort på hardt underlag og lange turer. Null dropp og Altra-formen gir god løpsfølelse.

Grepet er greit på alle typer underlag – men ikke best i testen. De er best på flate skogstier, og den romslige tåboksen gir komfort som inspirerer til å løpe lenge.

Men all plassen rundt tærne går litt ut over stabiliteten på tvers og presisjonen. Dermed er Timp 3 mindre tillitsvekkende i teknisk terreng.

Altra Timp 3 gir veldig god løpsfølelse og komfort til lange distanser i terrenget, og er best på stier som ikke er alt for tekniske.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

+ Komfortable + God løpsfølelse + God demping

MINUS

– Mangler presisjon – Mangler litt støtte sideveis

Test av Hoka Zinal

Hoka Zinal er en dedikert joggesko for terrengløping, og et svært godt valg for løpere som holder seg unna kjørbar vei og ultralange distanser.

Hoka Zinal test
Hoka Zinal
Hoka Zinal
 • 246 gram

 • Dropp: 5 mm

 • 1 999 kroner

 • hokaoneone.com

skala
8/10

Da franske Hoka dukka opp i 2009 ble de fort lagt merke til med sine tjukke såler med mye demping og lite dropp.

Men den splitter nye modellen Zinal ligner ikke veldig på det mange forbinder med Hoka. Denne skoa har nokså tynn såle, og fem millimeter dropp. Vekten er temmelig lav, og Hoka selv markedsfører Zinal som ei terrengløpesko for kortere distanser og høy fart. 

Skoen har såle fra Italienske Vibram, og skoene er delvis laget av resirkulerte materialer. 

Vår opplevelse av skoen passer godt med Hokas egne antydninger: Den har litt for lite demping til å bli en vinner langs veien og på lange turer, men når du kommer deg på sti inspirerer Zinal til å lange ut.

Skoa er lett, og både løpsfølelsen og responsen er god. Den litt tynne sålen gir god kontakt med underlaget, og selv om opplevelsen av presisjonen er litt ulik blant testerne, er den likevel over snittet. 

Sålen fra Vibram sitter bra på de fleste underlag - her har Hoka funnet en fin miks mellom store knaster som griper mykt underlag og det motsatte for maks kontakt med stein og svaberg.

Nye Hoka Zinal imponerer med god løpsfølelse, og gir lyst og motivasjon til å løpe fort på stier og i fjellet.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Lav vekt

God løpsfølelse og respons

Gir god kontakt med underlaget

Godt grep

MINUS

Kunne hatt mer demping

Test av Salomon S Lab Sense 8

Salomon S Lab Sense 8 er en lett og inspirerende joggesko for dyktige og ambisiøse løpere som vil ha god presisjon til løpeturer på stier og i teknisk terreng.

Salomon S Lab Sense 8
Salomon S Lab Sense 8
Salomon S Lab Sense 8
 • 197 gram

 • Dropp: 4 mm

 • 1 900 kroner

 • salomon.com

skala
8/10

Dette er Salomons lette og raske terrengmodell som er laget for og utviklet av det franske merkets sponsa superløpere – inkludert en ikke ukjent katalaner som bor i Romsdal. 

Skoen er temmelig lett, og laget i luftig materiale og med nokså lite demping i sålen. Også forskjellen på tykkelsen i sålen i fram- og bakfot er relativt lite (skoen har altså lavt dropp).

Skoene har snorlås i stedet for vanlige lisser. 

S Lab Sense er laget som en sokk, her er altså ingen løs tunge. Selv om det kan gjøre skoene litt tungvinte å ta på, merket vi i testlaget umiddelbart fordelene; Sammen med nokså smal lest og relativt tynn såle gir det skoene enormt god presisjon. Også følelsen med underlaget er svært god, og responsen er fin.

Disse egenskapene inspirerer til å lange ut på stier og i terrenget – gjerne også opp på fjellet. Men med nokså lite demping kan skoene bli tøffe for knærne på langturer, og de er mindre egnet for løping på asfaltvei. Likevel oppleves de som svært allsidige til all slags løping utenfor veien.

Grepet i sålen oppleves som best på hardt underlag, og de er glattere enn en del av de andre skoene når det er vått. 

Salomon S Lab Sense er skoa for deg som vil løpe raske turer i terrenget, og ikke behøver ekstra demping fordi du skal innom bilveien i løpet av løpeturen.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

+ Svært presis + God løpsfølelse + Lett

MINUS

– For lite demping til å være veldig allsidig

Test av Icebug Zeal 5

Icebug Zeal 5 gir veldig god kontroll i teknisk terreng på grunn av nokså tynn såle og solid støtte rundt foten. Men skoa har litt lite demping og støtte i sålen til å bli en vinner på lange turer i krevende høyfjellsområder.

Icebug Zeal 5
Icebug Zeal 5
Icebug Zeal 5
 • 284 gram (229 gram)

 • Dropp: 6 mm

 • 1 599 kroner

 • Icebug.com

skala
6/10

Svenske Icebug er mest kjent for piggsko og dedikerte sko for løping på stier i lavlandet. Denne modellen er myntet på teknisk og krevende terreng, og er Icebugs beste alternativ for turer høyt til fjells.

Skoen har relativt tynn såle med moderat dropp. Rundt foten er det ekstra forsterkning, som er høyere ved hælen. Vekten er lav, og Icebug har brukt resirkulerte materialer i store deler av skoen, og sålen har nokså kraftig mønster. 

Icebug Zeal skiller seg litt ut i testen – de oppleves som kompromissløse terrengsko med veldig lite demping. Det gir svært god kontroll med underlaget og relativt god presisjon. Likevel ville en litt stivere såle (i lengderetning) gitt mer trygghet i teknisk fjellterreng. Grepet er godt, men best på mykt underlag på grunn av kraftig mønster og litt hard gummi. Skoene har lite demping og sålen gir lite støtte i krevende terreng, noe som gjør de mindre egnet for høyfjellet og lange turer i grovt terreng. 

Rundt ankelen er støtten god på grunn av den stive forsterkningen som går rundt hele foten.

Icebug Zeal 5 er et godt valg for dyktige løpere som foretrekker god kontakt og følelse med underlaget foran støtte og komfort i grovt terreng på lange løpeturer i høyfjellet.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

+ God støtte rundt foten + Godt kontakt med underlaget + Godt grep på mykt underlag

MINUS

– Ikke så komfortable – Lite demping for lengre turer – Sålen er for tynn til å gi god støtte i grovt terreng

Test av Scott Supertrac RC 2

Scott Supertrac RC 2 er en svært god løpesko med lav vekt, som fungerer svært bra til alle typer løping utenfor vei. Skoene ble testvinner på grunn av best presisjon, noe som gir trygghet i krevende terreng.

Scott Supertrac RC 2
Scott Supertrac RC 2
UTE_testvinner
Scott Supertrac RC 2
 • 266 gram (228 gram)

 • Dropp: 5 mm

 • 1 899 kroner

 • scott-sports.com

skala
9/10

Amerikanske Scott startet med skistaver i 1958, men i dag lager de alskens sportsutstyr for alle årstider, og i Norge er de kanskje mest kjent for sykler.

Scott har gjort det bra i UTEs tester av terrengløpesko tidligere (Scott Kinablu Ultra RC).

Supertrac RC2 er Scotts toppmodell for skyrunning og løping i krevende terreng.

Skoen er svært lett, har moderat dropp og impregnert materiale fra Schoeller skal sørge for slitestyrke og komfort. 

Scotts skyrunning-sko imponerer umiddelbart med sin lave vekt. Og når du har de på foten fortsetter de å imponere; presisjonen er klart best i testen, dette er sko som gir selvtillit og trygghet i utsatt og krevende terreng. Dette skyldes sålens gode grep og perfekt avstemte stivhet.

test løpesko fjell terrengløpesko
PRESIS: Scotts løpesko er godt egnet i krevende terreng, som her, på sørøstryggen på Ryssdalsnebba i Møre og Romsdal.

Skoa er riktignok litt lav rundt ankelen, og den er ikke like slitesterk som de tyngre modellene i testen, men ut over det er det lite å trekke på Supertrac RC 2. Lavt tyngdepunkt og ikke for tykk såle gir god følelse med underlaget, samtidig som sålen er stiv nok til å gi støtte og tykk nok til å gi komfortabel demping. 

Scott Supertrac RC 2 treffer blink med det meste – de er svært presise og har passe demping for korte og lange fjelløpeturer i all slags forhold.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Bra presisjon

Lav vekt

God komfort

Bra respons

Svært godt grep

God løpsfølelse

MINUS

Litt lave rundt ankelen

Lav slitestyrke

Test av Craft CTM Ultra Carbon løpesko

Crafts karbonsko har tjukk mellomsåle og solid nok yttersåle til å brukes i terrenget. Karbonplaten skal løfte dem opp i løpeskoenes førstedivisjon.

Craft CTM Ultra Carbon test
GOD HØYDE: Craft CTM Ultra har 40 mm sålehøyde under hælen. En karbonplate gjemmer seg i mellomsålen. Foto: Øyvind Aas
Craft CTM Ultra Carbon
 • Pris: 2599 kroner

 • Vekt herre/dame: 320 gram/ 260 gram

 • Dropp: 10 mm

 • Sålehøyde hæl: 40 mm

 • Sålehøyde forfot: 30 mm

 • Karbonplate: Ja

 • Størrelse testet: 43,5 - Oppleves normale i lengden - vide i forfoten. 

 • Bruksområde: Ultraløp, Maraton, Maraton på grus, Mengdetrening

 • craft.com

skala
7/10

Svenske Craft er ferske i løpesko-bransjen, men satser ambisiøst på å bli et joggesko-merke å vurdere. Frem til nylig har de konsentrert seg om terrengsko.

I 2021 kom de med en stor kolleksjon joggesko til gateløp og trening på asfalt.

Craft CTM Ultra
GROVT MØNSTER: Yttersålen griper på asfalt, grus og skogbunn. Foto: Øyvind Aas

Modellen CTM Ultra Carbon er merkets desiderte toppmodell. Denne skal være den svenske produsentens supersko for deg som ønsker å sette nye personlige rekorder på alt fra 10 km til maraton og ultraløp.

Craft sponser Oslo Maraton og har definert flere av skoene som egnet til dette. 

Craft CTM Ultra er en av de aller første skoene på markedet som har karbonplate i mellomsålen og som samtidig kan brukes til løping i terrenget. Skoene er vesentlig mer robuste enn de fleste andre karbonsko.

De har også en yttersåle som beskytter mellomsåleskummet bedre enn andre karbonsko. 

Craft CTM Ultra
KARBONPLATE: Midt inni mellomsålen er det en karbonplate som stiver av skoen, for ekstra sprett og stabilitet.

I tillegg til å ha en stiv karbonplate i hele skoens lengde har CTM Ultra maksimalt lovlig sålehøyde for bruk i gateløp. Mellomsålen består av det Craft omtaler som sitt spenstigste skum, Vault Foam, både over og under karbonplaten. 

Overdelen av skoen er laget i en ikke-elastisk netting. Pløsa er også den i netting, men likevel rikelig polstret. 

Sålen har moderne rocker, eller båtform og hælpartiet er sterkt skrånende innunder hælen. 

Yttersålen er til forskjell fra de fleste andre karbonsko på markedet dekket med robust gummi med et ganske grovt knastemønster. Mønsteret har ikke høyere knaster enn at det ikke skaper fleks på asfalt, men er grovt nok til å gi godt grep både på grus og skogsbunn. Grepet på vått svaberg begrenses noe av den stive karbonplaten, som gjør at skoen ikke bøyer seg etter underlaget. 

Skoene veier 320 gram i størrelse 43,5, noe som er 40 prosent mer enn flere andre karbonsko på markedet. Nike Vaporfly og New Balance Fuel Cell RC veier til sammenligning 190 og 199 gram. 

Terrengsko veier gjerne rett rundt 300 gram, men Craft ønsker at CTM-skoen skal være en mer konkurranseorientert enn de fleste av disse. 

Vi har vurdert disse skoene opp mot supersko som Nike Vaporfly Next %, Nike ZoomFly og On Cloudboom, men også mot terrengsko som Nike Pegasus Trail 2 og Hoka Torrent 2. 

Da Craft-skoen er en av et lite utvalg terrenggående sko med karbonplate tåler de å sammenlignes med et bredt utvalg sko.

The North Face har også terrengsko med karbonplate i sålen, men vi har enn så lenge ikke fått prøvd disse. 

Craft opplyser på nettsiden sine at CTM-skoene er små i størrelsen, men vi opplever ikke dette. Testeren bruker 44 i Nike-sko og 43,5 i Asics. Craft-skoene ble alt for store i størrelse 44. Da vi fikk dem i 43,5 passer de godt i lengden, men vi opplever at skoens overdel er veldig romslig over tærne og vristen. Lissene må strammes så mye at sko-overdelen krøller seg på midten, for å sitte godt fast på foten. Hælgrepet oppleves som godt. To puter på hver side av hælkappen gir godt grep mot foten. Hælkappen kan forøvrig føles litt stiv mot ømme akillessener. 

Hvis du har opplevd å løpe med moderne supersko med høy såle og karbonplate på asfalten er det lett å ønske seg den samme følelsen av fremdrift, spenst og fraspark også på grus og i terrenget. Det er her Craft CTM er ganske unike på markedet. Samtidig har Craft også ambisjoner om at CTM-skoene skal være et alternativ til andre supersko, også i rene gateløp. Hvordan matcher Craft-skoene så andre sko på markedet? Og hvordan fungerer skoene til den bruken de er tiltenkt sånn isolert sett?

Ut porten på de første joggeturene med Craft CTM er det tidlig klart at de har noe av den samme styltefølelsen som andre moderne supersko. Dette er en positiv følelse som kommer av den ekstra skrittlengen du får med den høye sålen og den stive karbonplaten. Den buede undersiden gjør at vi ruller godt gjennom steget. Enten du er en forfotløper eller lander mer på hælen i steget vil du komme frempå i steget med disse Craft-skoene. Det gir en offensiv løpestilling. 

Sammenlignet med flere andre superdempede sko vi har prøvd den seneste tiden er Vault Foam mellomsålen på Craft-skoene veldig fast i fisken. Dette gir bedre støtte i svinger og på ujevnt underlag, men det gir ikke den myke, superdempede følelsen andre sko med tilsvarende sålehøyde kan ha. Er du en tung løper kan dette være en fordel. Vi opplever også at skoen er mer tillitvekkende i svinger og på skrånende underlag enn andre høye supersko. 

Sålen er bred under forfoten og gir derfor et stødig fraspark. Vi opplever også at den støtter opp bedre under fotbuen enn mange andre av dagens høye superdempede sko. Har du en tendens til falle litt sammen i ankelen og fotbuen under løping gir Craft-skoene bedre hold i steget enn mykere sko som Nike Vaporfly, New Balance Fuel Cell Rebel og Asics Novablast. 

Et dropp på hele 10 mm jobber sammen med den buede formen og den stive platen i sålen med å få oss frem i steget. Vi føler oss offensive og på hugget med skoene på. 

Samtidig avlaster den høye hælen og den stive karbonplaten leggmusklene en del. Sliter du med stramme leggmuskler, kan disse skoene være bra for deg. 

Craft CTM Ultra
ROMSLIG: Skoene er litt pløsete over vristen og tærne. Foto: Øyvind Aas

Passformen på overdelen, er som beskrevet spesielt romslig. Undertegnede tester har ikke spesielt voluminøs fot, men den er heller ikke spesielt mager. Ingen av mine andre joggesko har jeg måttet stramme like mye som Craft-skoene for å få en god, stram følelse over vristen. 

At overdelsstoffet ikke er særlig elastisk gjør at det holder foten godt på plass når du får strammet det godt, men de fleste vil nok slite med å få strammet skoen uten at stoffet krøller seg foran pløsen. Pløsen er godt polstret, men er også krevende å få til å ligge flatt an mot foten. Pløsen er festet helt ned i sålen på begge sider av foten og ligger i hvert fall stille når vi først har fått strammet lissene riktig. 

Craft kunne ha spart både vekt og materiale på en mindre romslig tåboks og heller gjort nettingen ørlite grann elastisk for bedre passform. Passformen kan sikkert føres på nybegynner-kontoen til Craft, men når man kjøper et par dyre supersko forventer vi at de skal sitte godt og komfortabelt. Det skal sies at også overdelen på Nike Vaporfly Next% er uelastisk og krøller seg en del under stramming, men disse skoene veier til gjengjeld 130 gram mindre enn Craft-skoene. 

 

Løp og kjøp – eller løp i noe annet?

Craft er nå blitt sponsorer av det norske langrennnslandslaget. Svenskene også skal ha for ambisjonene og forsøket på å rykke rett opp i løpeskoenes Champions League med CTM Ultra-skoene.

De har gjort veldig mye riktig med disse skoene. Flere av supersko-funksjonene her er det fortsatt mange merker som ikke har klart å få til på samme måte.

Kombinasjonen av maksimal sålehøyde, stiv karbonplate, buet såleform og grov yttersåle er nesten helt unik i markedet. Er det akkurat disse tingene som står på din ønskeliste for dine neste løpesko kan Craft CTM være verdt en real titt.

Vi kommer til å bruke disse skoene til intervaller på snille skogstier og langturer på asfalt og grus

Der Craft ikke treffer mål og må strekke våpen til andre karbonsko på markedet, gjelder på høy vekt og for luftig passform over vrist og tær. 

Sko på godt over 300 gram vil for de fleste være ganske uaktuelle til ambisiøs gateløp-bruk. Det finnes mange sko med både karbonplate og høy sålehøyde med vesentlig lavere vekt. 

Craft-skoene vil slå de fleste av disse på holdbarhet og støtte, men de gir ikke den samme følelsen av kvikkhet og rekordbein som andre nye supersko. 

Craft CTM Ultra er mer robuste enn andre karbonsko. De har moderne funksjoner og bedre grep og støtte enn de fleste konkurrentene.

Klarer du se forbi den høye vekten og får overdelen til å passe din fot vil Craft CTM kunne være en veldig god sko til skogsmaraton på grusveier og til ultraløp på mer variert underlag.

De føles for høye til å fungere som rene terrengsko og for tunge og harde til å matche andre supersko til gateløp, enten du skal løpe 10 kilometer, halvmaraton eller maraton. 

VURDERING
Stabilitet
Løpsfølelse
Grep
Demping
Terrengløp
Gateløp
Totalinntrykk
PLUSS

Fungerer både på asfalt og i terreng - Karbonplate gir fraspark - Sålehøyde gir ekstra skrittlengde og komfort - Mer stabil enn andre karbonsko

MINUS

Relativt tunge - Dårlig passform på overdel - Føles litt harde - Dyre

Test av Salomon Sense Ride 3

Sense Ride 3 en allsidig og lett løpesko fra Salomon, enten den skal brukes som eneste joggesko, løpesko til tekniske stier eller langturer på vei. 

Salomon Sense Ride 3
Salomon Sense Ride 3
Salomon Sense Ride 3

Pris: 1449 kroner

Hældropp: 8 mm

Sålehøyde: 27/19 mm

Vekt: 294 gram (str. 42) 

skala
8/10

Salomon var de blant de første som forsto at det var et stort marked for spesialiserte terrengsko, med sponsete utøvere som Kilian Jornet og høy profil på de store løpene i fjellterreng.

Men mens andre løpeskomerker har gått fra asfalt til terreng, har Salomon gått motsatt vei. De innså at kundene deres også løp på hardere underlag og gjerne kjøpte sko fra samme produsent. 

Dermed kom Sense Ride-serien, der vi tester modell nummer 3. Salomon sier selv at den er bygget som en godt dempet gateløpssko, men har i tillegg fått en såle med godt grep, overflate der skitt ikke fester seg og andre terrengspesifikke detaljer. 

Dette er en sko med middels tykk mellomsåle for demping. Gummisålen ytterst er middels kraftig med et hardere materiale ytterst, som på La Sportiva Jackal. Den har litt stivhet i hælkappen, men ikke spesiell beskyttelse og polstring i overdelen. 

Salomon har sin egen patenterte Quicklaze-stramming, som vi kjenner fra mange andre modeller. Den er helt grei å bruke, men vi kan ikke si den er verken raskere eller sikrere enn vanlige skolisser – som det er lett å bytte til om du ønsker det. 

Salomon-skoene sitter forholdsvis tett på foten. På løpetur gir de en lett og kompakt følelse. Du får ikke den massive dempingen til for eksempel Dynafit Ultra 100, men de er samtidig myke og behagelige. Passformen og den litt kompakte følelsen gjør også at de egner seg i teknisk fjellterreng, og til rask løping i teknisk terreng, er dette blant de beste modellene.  

De leveres også i damemodell under navnet Sense Ride 3 W.

VURDERING
Stabilitet
Løpsfølelse
Grep
Demping
Totalt
PLUSS

Bra respons

God stabilitet

MINUS

Begrenset demping

Test av Hoka One One Speedgoat Mid

Hoka Speedgoat Mid byr på varmende neoprenskaft og ekstra dempende platåsåle som gjør løping mindre skummelt for oss som er bekymret for vonde knær.

ANNERLEDES. Hoka har gått mot minimalisttrenden med sine superdempede sko. De føles trygge og myke å løpe med.
ANNERLEDES. Hoka har gått mot minimalisttrenden med sine superdempede sko. De føles trygge og myke å løpe med.
Hoka One One Speedgoat Mid

Hoka One One Speedgoat mid  

Pris: 1999 kroner

Vekt: 358 gram i str 44

Dropp: 4 mm

Sålehøyde: 33-29 mm

Poeng: 8/10

Nett: Hoka.no

skala
8/10

Hoka One One har på få år rukket å ta store markedsandeler fra gigantene Asics og Nike på mosjonsløpsfronten.

Alle som har løpt med et par Hoka-sko forstår raskt hvorfor.

De lette og superdempede skoene gjør løping mindre skummelt for oss som er bekymret for vonde knær og beinhinnebetennelse.

Speedgoat Mid er som navnet tilsier basert på terrengløpeskoen Speedgoat.

Mid-modellen har i tillegg til et ekstra skaft i neopren også vanntett membran i selve skomaterialet.

Yttersålen fra Vibram sikrer godt grep på de fleste underlag. På asfalt suger de seg litt fast i hvert steg.

Den tjukke mellomsålen gir mye mer demping enn noen annen sko i denne testen.

PLATÅSKO: De tjukke sålene på Hoka-skoene gir masse demping, men også god støtte.
PLATÅSKO: De tjukke sålene på Hoka-skoene gir masse demping, men også god støtte.

Umiddelbart gir Hoka-skoene litt MBT-sko-følelse, altså disse masai-skoene som skulle fikse ryggene våre.

Skoen er veldig myk under hælen og du ruller litt av gårde i gangfart. Når du øker farten til et sted mellom jogg og løp og steget baserer seg mer på forfot forsvinner båtfølelsen helt.

Du kjenner fortsatt at det er masse polstring mot underlaget her, og at det er litt rulling fra side til side i den myke sålen, men bredden og det at foten sitter nede i sålen gir god stabilitet likevel, også for dem med litt nedsenket fotbue og ankel.

Den relativt lave vekten gir en lettløpt følelse, platåsålen til tross. Og i nedoverbakker gir den gode dempingen ekstra selvtillit i sprang fra stein til stein.

Vibram-yttersålen griper godt på både berg og jord og sitter solid på vått fjell, uten at den har høye knotter som vrir seg på grus og asfalt.

Det ekstra skaftet gir noe ekstra støtte og beskyttelse. Det gir også varme på kalde turer. Det er lisser helt opp til toppen av skaftet og det føles litt stivt mot akilles og gnisser litt på siden av anklene.

Åpningen er heller ikke tett mot ankelen som på La Sportiva Uragano, så du kan lett få bøss fra lyng og skog i skoene.

Vi savnet også en hensiktsmessig parkering av lissene - en lomme på pløsa eller en strikk over vristen hadde gjort susen her.

Vi endte opp med å flette dem innimellom lissene på vristen. Uten dette slo de irriterende mot motsatt ankel under løpingen.

IKKE VANNTETTE: Skyshell-membran til tross, i vår vanntest kom det raskt vann i skoene.
IKKE VANNTETTE: Skyshell-membran til tross, i vår vanntest kom det raskt vann i skoene.

I vår vanntest kom det raskt godt med vann inn i skoene, også uten at vi dyppet dem så dypt at vann sto høyere enn pløsevingene som fester pløsen til selve skooverdelen. Skoene vil ikke holde deg tørr på beina hvis du løper i dammer og tett regn.

Hoka One One Speedgoat Mid er en dempende og lettløpt sko, men føles litt for myk til vandring med tung sekk, og uvøren jogging for tunge løpere.

For å unngå gnaging rundt ankelen kan du unngå å tre lissene helt opp, men dette går selvfølgelig utover den ekstra støtten.

Hoka er litt korte for størrelsen. Gå gjerne opp en halv størrelse.

VURDERING
Poeng
PLUSS

God demping, bredt fotavtrykk gir trygghet, polstret skaft, gripevillig yttersåle

MINUS

Litt nummen løpsfølelse, ingen lisseparkering, båtfølelse ved gåing, noe gnaging rundt ankelen, ikke vanntette

Test av ICEBUG Oribi 2 GTX

Icebug Oribi 2 GTX er gode løpesko å ha når underlaget er vått.

Icebug Oribi 2 GTX

320 gram (str 43)
1 600 kroner
Icebug.se

Svenske Icebug er anerkjent for sine løpesko for typisk svenske forhold – altså kalde, våte og varierte stier og veier i lavlandet.

Dermed er løpeskoene fra Ice Bug godt egna også for norsk føre. 

Vi har testet den nye modellen Oribi 2 med Gore-Tex-membran. I skrivende stund har skoene vært med på 83 kilometer løping i variert terreng – også i områder hvor de ikke er supergodt egnet.

Det kommer vi tilbake til. Oribi 2 har membran som skal være både vanntett og pustende, har lisser med bølgemønster som skal hindre knuten i å gå opp, og de er laget i det nokså solid polyester.

Skoene har sju millimeter dropp, traktormønstret yttersåle og det Ice Bug kaller medium demping. Vekta er midt på treet for denne typen sko.

Skjermbilde 2018-09-13 kl. 12.08.16
Skjermbilde 2018-09-13 kl. 12.08.16

I bruk kommer det fort fram at skoene er laget for løping på sti i lavlandet.

De har litt for lite demping til å gi god komfort på asfaltetappen på vei mot stien, men med jord og gress som underlag er skoene svært gode.

Grepet er supert på slikt underlag. Den lengdemyke sålen gir fin kontakt med underlaget, samtidig som skoene gir en minimalistisk følelse som vi kjenner igjen fra andre Ice Bug-modeller.

Gore-tex membranen overrasker positivt. Pusteevnen er ikke dårlig, og vanntettheten i kortere myrpartier er veldig bra. Dette gjør Oribi 2 til et supert valg for våte høstdager. 

På tekniske stier og høyere oppe i fjellet gir den myke sålen for lite støtte. Friksjonen mot fjell – særlig vått – er dårligere enn mot andre typer underlag.

Ali i alt er Icebug Oribi 2 er supert valg for deg som vil ha vanntette løpesko for stier i lavlandet og typisk bymark-terreng – særlig høst og vår. For løpeturer høyt til fjells fins andre alternativer som er bedre.

PLUSS

God følelse og kontakt med underlaget, Gore-Tex-membranen fungerer veldig bra, godt feste på jord og gress

MINUS

For lite demping for mengdetrening og asfalt-etapper, for lite støtte for høyfjellsbruk, glatte mot stein

Test av ICEBUG Oribi RB9X

Icebug Oribi RB9X er en lett og myk joggesko fra Icebug som er laget for å dekke spennet fra stiløping til fritidsbruk.

ICEBUG Oribi RB9X

1500 kroner
Hældropp: 7 mm
Demping: 23/16 mm
243 gram
www.icebug.com

skala
7/10

Svenske Icebug slo gjennom med ispiggsko, og leverer joggesko som har et godt grep til sportsgrener som orientering og swimrun.

De vil gjerne selge sko til mer vanlig bruk også, og Oribi RB9X er laget for å dekke spennet fra stiløping til fritidsbruk.

Det er en svært lett og myk sko, der netting-overdelen er helt uten sømmer.

Det som er av beskyttelse er laminert på, og det er litt ekstra støtte rundt hælen. Den er behagelig på, men gir lite støtte.

Løpsfølelsen er minimalistisk, her er det relaltivt lite demping og respons, og du må gjøre jobben selv.

RB9X er navnet på den seige gummiblandingen Icebug bruker for å få godt grep på underlaget, og referansen er mer skog og svaberg enn høyfjell og steinrøys. 

VURDERING
Stabilitet
Grep
Løpsfølelse
Demping
Totalinntrykk
PLUSS

Lett, Godt grep God kontakt med underlaget

MINUS

Lite demping og støtte

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement utemagasinet.no og få tilgang til artikkelen.