Løpesko - best i test dame og herre

Test av løpesko 2023

Joggesko påvirker løpsopplevelsen, enten du springer på sti, grus eller asfalt. Vi tester løpesko for ulikt underlag fra kjente løpeskomerker som Hoka, Asics, Salomon, Craft og NNormal.

NNormal Kjerag
TEST AV LØPESKO: En av årets nyheter på innen terrengløpesko er NNormal Kjerag. Foto: Erlend Sande

Løpesko har hatt en rivende utvikling. De siste årene har vært preget av flere joggesko med moderat og mye demping.

Det har gjort det mulig for fritidsmosjonister å løpe lengre turer uten at man risikerer å ødelegge beina, noe som kanskje kan være med og forklare hvorfor veldig mange norske løpere både løper lengre – men også hevder seg med sterke plasseringer på langdistanse.

Utemagasinet tester jevnlig løpesko i både dame og herre, der noen egner seg spesielt godt for sti og teknisk terreng, mens andre er bedre egnet for grus og mindre teknisk terreng.

Test av terrengløpesko 2023 – favorittene

NNormal Kjerag er en splitter ny sko som Kilian Jornet har vært med på å utvikle, og som imponerer oss.

VJ Xtrm 2 er en unisex-modell fra den finske løpeskospesialisten, som får 10 av 10 mulige på grep, særlig når underlaget er vått, sleipt og krevende.

Hoka Zinal 2 har fått en god oppgradering i år. De leverer god løpsfølelse og er kun ett gram tyngre enn Kjerag-skoen.

Inov-8 Parklaw 280 og Inov-8 Trailfly Ultra G 280 er allsidige joggesko som takler ulike typer underlag, som har godt grep og som egner seg for lengre løpeturer.

Salomon S Lab Sense 8 er en annen lett og rask løpesko for ambisiøse stiløpere, med noe mindre demping, som vi har testet tidligere og som fortsatt finnes på markedet.

Icebug Pytho 6 demonstrerer at svenskene kan lage joggesko med godt grep, uten pigger også. Disse er forholdsvis lette og med lite/middels demping.

Craft CTM Ultra er en karbonsko som har solid nok yttersåle til å kunne brukes i terrenget, sammenlignet med en del andre karbonsko. Vi synes at de fungerer aller best til intervalltrening på snille skogsstier og til langturer på asfalt eller grus.

Dette betyr poengsummene hos oss

 • Støtte: Hvor mye støtte skoen gir, både i sålen – særlig i grovt, teknisk terreng.

 • Grep: Hvor godt skoen sitter på forskjellige typer underlag.

 • Respons: Gir sålen noe slags fraspark, eller føles det som energien forsvinner i dempingen? Såle som sparker foten i gang med neste steg har god respons og skårer høyt her.

 • Presisjon: Følelsen du får med underlaget, og hvor lett det er å stole på skoen.

 • Løpsfølelse: Hvor lett og inspirerende skoen er å løpe med. Sko som gir et naturlig og lett steg skårer høyt her.

 • Totalt: Summen av alt, men også andre kriterier som finish, slitestyrke, pusteevne, vanntetthet etc.

Oppgitte priser er veiledende pris, og kan avvike fra butikk til butikk. Alle sko er veid av oss og vil kunne variere med produsentens oppgitte vekt.

Løpesko-begrepene du bør kjenne til

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra tåball til hæl. Høyt dropp skal spare leggmusklene for belastning, men mange mener et lavt dropp gir en bedre løpsopplevelse. Noen produsenter, som Altra, lager sko med null dropp. Opptil seks-sju millimeter regnes som lavt dropp, mens det regnes som normalt eller høyt dropp fra åtte millimeter og oppover.  Dropp har mindre å si på joggesko på sti enn på asfalt.

Rocker

Begreper rocker kommer i utgangspunktet fra surfbrett, men mange kjenner det som betegnelse for den lange bøyen på en moderne frikjøringsski. Løpesko har ofte også en slik rockerform, som gir deg som løper med dem en mer rullende stegavvikling.

 Test av Icebug Pytho 6 

Icebug Pytho er en mangeårig modell som har fått en oppgradering i 2023. De er lette, har middels demping og gjør seg aller best på grus og lettløpte stier

pytho 6 2023
TESTET: Icebug Pytho 6. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Icebug Pytho 6

Terreng: Grus/sti 

Materialer: Hurtigtørkende polyestermesh. bluesign®, solution dyed og 100 % resirkulert

Dropp: 9 mm

Vekt: 204 g (str. 38 dame)

Pris: 1699,-

Testår: 2023

skala
8/10

Icebug Pytho 6 er som en slags motvekt til de dempete joggeskoene med kraftig såle. Foretrekker du joggesko som gir litt nærkontakt med underlaget, kan du trygt lese videre.

Icebug Pytho er en mangeårig modell som har fått en oppgradering i 2023. De er fortsatt lette, de har middels demping og de gjør seg aller best på grus og lettløpte stier. 

Materialer 

Yttersålen består av grepsgummien RB9X, teknologien som har gjort Icebug kjent blant orienteringsløpere, stiløpere og swimrunnere. I tillegg til godt grep er gummien forholdsvis slitesterk. Knastene er inspirert av traktordekk, som gjør at skitt og smuss ikke fester seg så lett. 

Overdelen i Putek-mesh er ekstremt lett og slitesterk, og trekker knapt til seg vann, noe som gjør at vekten på skoene ikke øker, selv om de blir våte. 

icebug pytho 6
LITT DETALJER: Mellomsålen har skum laget av alger fra gjengrodde innsjøer, mens hel- og tåforsterkningene innehar 60 produsent resirkulert plast. 11-12 prosent av dette er fra resirkulerte fiskegarn. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Førsteinntrykket er en ganske lett sko som egner seg veldig godt på grusveiene. De kjennes litt stive ut til å begynne med, men dette går seg fort til.

De klarer seg også godt på skogsstier, men kan oppleves som myke når det er veldig steinete og mye røtter. Det samme om du skulle treffe asfalten.

Suverene på vått underlag

Vi stor pris at de drenerer vannet godt. Det betyr særlig mye på høstturer hvor det nesten er umulig å komme hjem tørrskodd etter løpetur på skogsstier. Vi blir heller ikke klam i disse.

Vi tester jevnlig løpesko for sti og terreng. Pytho 6 oppleves som normale i størrelsen, kanskje litt lange om du står mellom to størrelser. 

Av andre Icebug-modeller har vi tidligere testet blant annet Icebug Horizon, Icebug RB9X, og vinterpiggskoene Arcus Bugrip.

VURDERING
Stabilitet
Grep
Løpsfølelse
Demping
Totalinntrykk
PLUSS

Suverent grep

Bakkekontakt

God plass til tærne

Lette

Best på grus

MINUS

Lite demping

NNormal Kjerag

NNormal Kjerag er en helt ny joggesko for sti og terreng som kom på markedet i 2023. Skoene, som Kilian Jornet har vunnet en rekke fjelløp, blir stadig bedre med bruk. 

NNormal Kjerag
TEST AV LØPESKO: En av årets nyheter på innen terrengløpesko er NNormal Kjerag. Foto: Erlend Sande
UTE_anbefaler
NNormal Kjerag

For: Sti/terreng 

Dropp: 6 mm

Vekt: 208 gram (str. 42)

Veil. pris: 2350,-

Produksjon: Asia/Spania

Leverandør: NNormal

Testår: 2023

skala
9/10

NNormal er det nye skomerket til Kilian Jornet, det katalanske fjellikonet som har vært bosatt i Romsdalen siden 2016. Merkenavnet er satt sammen av Norge, hvor Jornet bor og Mallorca, hvor skomerket Camper er basert. 

Den globale superstjernen Jornet har et sterkt ønske om å minimere klimautslippene ved det han gjør, og da han startet samarbeidet med Camper, var to ideer viktige: Skoene skulle være allsidige nok til at en ivrig løper slipper å ha flere par, og de skulle være slitesterke nok til å la dem vare lenge.

Bærekraften skal også være ivaretatt ved å lage en sko som består av færrest mulig deler, slik at de er lette å reparere. 

Denne sesongen lanserer NNormal to modeller og vi har fått den letteste løpeskoen, Kjerag til test. 

Usedvanlig lett joggesko

Kjerag er en virkelig lett sko, bare 208 gram i størrelse 42, men har samtidig en relativt tykk såle, med rockerformen som kan minne om alt fra Hokas bestselgere til Nikes rekordsettende karbonsko. 

Under er det en såle fra produsenten Vibram, en velkjent leverandør av grep og slitestyrke. Høyden på knottene er rundt to millimeter, vesentlig mindre enn på sko beregnet på gjørmete forhold.

Noen gram er spart ved at skoene ikke har en innersåle eller fotseng. 

Ved testing er første utfordring å få skoen på. Strikkene som forbinder pløse med sko er stramme, så her er skohorn en klar fordel. Det er lett å se for seg at produsenten ønsker en sko som sitter tett og og holder grepet når du løper i sidebratt terreng eller klyver opp et fjell.

Utfordringen er at det øker terskelen noe for å ta skoene av og på. Når de først er på, føles foten i starten litt klemt på plass. Men etter noen turer er det god plass framme.

Gode på grus

På hardt underlag ruller de fint av gårde. Dempingen føles umiddelbart forholdsvis sparsom, og særlig på asfalt føles de i overkant faste. Men de kommer mye mer til sin rett på grus, og rulleegenskapene til sålen gjør det behagelig å løpe.

På sti fungerer de utmerket, lette og presise med godt grep. Tykkelsen og fastheten i mellomsålen gjør at foten er godt beskyttet.

De som er vant til supertynne såler for ekstremt grep, må eventuelt ofre noe for allsidigheten i denne skoen. 

Lav vekt, god respons i sålematerialet og den rullende formen inspirerer til å beine på i høyest mulig fart på alle slags underlag.

Den lovede slitestyrken er det vanskelig å si så mye om etter noen testturer. Men Kilian Jornet sier selv at han kun alternerte mellom to par gjennom 2022-sesongen og at det samme skoparet var med på seirene i prestisjeløpene Zegama, Hardrock 1000 og UTMB

Vår korte testperiode inneholdt verken de største tekniske utfordringene eller veldig vått underlag, men ut fra erfaringene så langt er det imponerende hva Kilian Jornet og NNormal har fått til i første forsøk.

NN Kjerag kan anbefales som en fantastisk sko til alt fra grusveier til teknisk fjellterreng.

VURDERING
Støtte
Respons
Komfort
Grep
Løpsfølelse
Helhet
PLUSS

Lav vekt

Grus

Gode i tekniske partier

MINUS

Trange å få på

Inov-8 Trailfly Ultra G 280

Inov-8 Trailfly Ultra G 280 er den mest dempede Inov-8-skoen vi har hatt på test så langt. Likevel er ikke vekten mer enn 291 gram. 

Inov-8 Trailfly Ultra G 280 test
TESTET: Inov-8 Trailfly Ultra G 280 er supre og allsidige joggesko for asfalt og skogsstier. Foto: Erlend Sande
UTE_anbefaler
Inov-8

For: Sti/terreng/allround 

Dropp: 6 mm

Vekt: 290 gram (str. 42)

Veil pris: 2100,-

Leverandør: Inov-8

Testår: 2023

skala
9/10

Britiske Inov-8 slo gjennom med ekstremt godt grep i regntungt landskap. De første bestselgerne hadde tynne såler, der du kjente hver stein eller rot under foten, men som gav fantastisk feste. De siste årene har de utviklet et mer komplett modellutvalg med mer allsidige og dempede løpesko. 

Modellnavnet, Trailfly Ultra G 280, tyder på at den er rettet mot lange ultraløp, noe som erfaringsmessig godt kan bety at den egner seg som allround løpesko. 

Den er lett å få på og veldig behagelig å ha på foten. Som løpesko er den også et behagelig bekjentskap rett fra dørstokken. 

En rullende såleform gjør at du får følelsen av en liten dytt framover i hvert steg. Det kjennes også som at det er god respons i skummet i mellomsålen, som ikke klapper sammen, men returnerer energien. 

Av andre sko vi har prøvd, minner den mest om Dynafit Ultra 100

Komfortabel på rolige løpeturer

Sålen er Inov-8 sin egen løsning. Inov-8 var tidligere kjent for svært myke gummisåler, der prisen for godt grep var begrenset levetid, men her er det valgt en fastere kvalitet forsterket med supermaterialet grafén. Knottene har en høyde på fire millimeter. 

De har en tverrgående deling under fotbuen som bidrar til fleksibilitet, såkalt adapter flex.

I løpet av testperioden er Inov8 Trailfly Ultra G 280 blitt en favorittsko til rolige løpeturer både på grusunderlag og asfalt. Dempingen er rikelig og behagelig, samtidig skoen ikke føles tung og respons og såleform gir løpeglede.  

Den har også blitt med på raskere løpeturer, og det er ikke noe i veien for å bruke denne til intervaller og tempoøkter.  

Romslig for tærne

Vi stiller litt spørsmålstegn ved disse som en spesialsko for stiløping.

Grepet mot underlaget er utmerket,  men den tykke og forholdsvis myke mellomsålen gjør at du ikke har den beste balansen og kontakten med underlaget.

Den brede tåboksen, som er behagelig når du løper på hardt underlag, gjør at foten kan skli litt rundt i tekniske partier. 

Men så lenge de ikke blir alt for teknisk og går alt for fort, er Trailfly Ultra G 280 en nydelig sko å løpe med. 

Trailfly Ultra G 280 kan anbefales – enten du vil ha en spesialsko for lange løp til en allrounder du kan bruke til mer eller mindre alt av løping. 

VURDERING
Støtte
Respons
Komfort
Grep
Løpsfølelse
Helhet
PLUSS

Komfort

Respons

Grus/asfalt

MINUS

Svakere i tekniske partier/sti

Test av Inov-8 ParkClaw 280

Inov-8 Parkclaw 280 er en behagelig allroundsko for løpeturer på ulike underlag – fra bygater til skogsstier. 

INOV-8 PARKCLAW G 280 SKO HERRE GUL/BLÅ (NECTAR/NAVY)
TESTET: Inov-8 Parkclaw G 280. Foto: Erlend Sande
Inov-8 ParkClaw 280

For: Asfalt til sti

Dropp: 8 mm

Vekt: 275 gram (str. 42)

Veil pris: 2000,-

Leverandør: Inov-8

Testår: 2023

skala
8/10

Britiske Inov-8 slo gjennom med joggesko med ekstremt godt grep på sleipt underlag – som i de regntunge åssidene rundt Manchester. De har fortsatt modeller som MudClaw, som er utviklet spesielt for å gi grep på gjørme, men de har utvidet modellutvalget i mer allsidig retning.

ParkClaw 280 er en ny løpesko laget for å fungere hele veien fra husdøra og ut på teknisk sti, noe som for mange vil innebære løping både på grusvei og asfalt. Sålen har et mønster med en slags rektangulære, sekskantede knotter, som også er brettet rundt mellomsålen, slik at det gir beskyttelse og grep på sidene.

Materialet grafén er tatt i bruk i sålen, for å gi ekstra slitestyrke uten at det skal gå for mye ut over grepet. Mange har opplevd at sko med ekstremt grep også slites fort, fordi det er basert på myk gummi.

inov8 trailfly ultra-g 280
inov8 trailfly ultra-g 280

Passform

På foten er Inov-8 Parkclaw 280 umiddelbart myk og behagelig. Hælkappen er også myk, samtidig som den har god polstring i pløsen og toppen av skoen. Tåboksen er også romslig og behagelig, uten at den har den ekstreme bredden til for eksempel joggeskoene fra Altra.  

Den framstår ikke som en sko der vekta er pint ned, og 275 gram plasserer den i mellomsjiktet. 

Ute på veien er dette en myk og behagelig sko å løpe med. Det merkes at den har en del hældropp (8mm), og det føles naturlig å lande litt på hælen og få myk demping. De føles lette nok til raskere turer på grus og asfalt. 

Inov-8 Parkclaw G 280
Inov-8 Parkclaw G 280

De siste årenes utvikling har gjort mange av oss vant til at løpeskoene har en gyngestolaktig rocker-form, der vi får hjelp til å holde farten oppe ved. Det gjelder for eksempel de banerytende karbonskoene til Nike for gatebruk og terrengsko som Dynafit Ultra 100, i tillegg til en rekke modeller fra Hoka – og nå også Inov-8 Trailfly Ultra G 280, som vi nylig også testet.

Inov-8 ParkClaw har ikke denne egenskapen. Den gode løpsfølelsen får du ved at den er lett, myk og forholdsvis responsiv, ikke fordi den dytter deg framover. Dermed får du også trent noen muskler i foten som sko med rullesåler vil avlaste.

Rocker-skoene kan også gi begrenset kontakt med underlaget på sti, og her kommer ParkClaw enda mer til sin rett. Den gir pålitelig grep og en problemfri opplevelse i teknisk terreng, uten å føles som en spesialisert stiløpesko.

Selv når stien er våt, sølete og potensielt sleipt, takler Parklaw-skoene det bra. Mesh-panelet gjør at vannet dreneres godt unna uten at skoene blir soggy.

Takler flere typer underlag

Inov-8 ParkClaw har sin styrke i allsidigheten. Du kan løpe en mil på asfalt før du kommer til skogen, ta en langtur på grusvei og fortsatt ha en god sko på tekniske stier.

På en intervalløkt vil de ikke kunne måle seg med enda lettere sko som gir mer hjelp i stegavviklingen.  

Men denne funker enten du skal ha én sko til alt, eller vil putte en myk og forholdsvis lett allrounder inn i utvalget av sko du rullerer mellom.

VURDERING
Støtte
Respons
Grep
Komfort
Løpsfølelse
Helhet
PLUSS

Grep i vått terreng

Slitesterk såle

Allsidig på ulike typer underlag

Drenerer vannet godt

Romslig tåboks

MINUS

Mindre egnet til korte intervalløkter

Litt høy egenvekt

En god oppgradering av Hoka Zinal

Hoka Zinal 2 er en joggesko for sti og terreng. 2023-versjonen har blitt enda litt lettere enn forgjengeren.

test av hoka zinal 2
GOD LØPSFØLELSE: Hoka Zinal 2 har vært gjennom en liten oppgradering siden i fjor, først og fremst på vekt. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_anbefaler
Hoka Zinal 2

For: Sti/terreng

Dropp: 5

Vekt: 171 g (str. 38 dame)

Pris: 2199,-

Levarandør: Hoka

Testår: 2023

skala
9/10

Hoka sin signatur har vært joggesko med mye demping, men de har også modeller med en mer nedpå og moderat tilnærming, som disse skoene.  

Zinal er ikke et nytt modellnavn, men skoen vi har fått til test i år er helt ny, sammenlignet med den vi testet for to år siden.

Hoka Zinal 2 er en terrengløpesko med responsiv midtsåle, 5 mm knaster og vibram-såle i hele yttersålen, av typen Litebase.

Skoene er laget i resirkulert polyester. 2023-modellen har blitt bittelitt lettere siden sist, 37 gram ifølge våre vektmålinger.

Vi har testet disse skoene i både dame og herre.

Zinal 2 er lett å få på og ta av, blant annet takket være spesielle hemper til lissene. Overdelen sitter tett rundt foten, som en strømpe, en nyhet sammenlignet med forgjengeren.

Overdelen sitter tett rundt foten, som en strømpe eller gamasj, for å hindre at barnåler og annet rusk og rask havner i skoen. Det er derfor litt påfallende at den ene testløperen får en småstein i skoen likevel, men kanskje var det bare uflaks den ene gangen.  

Joggeskoene trekker inn vann, men overdelen drenerer vannet godt, er vår erfaring.

Best utenfor asfalten

Vi har testet Zinal 2 på både skoggstier, grusturer og noe asfalt. Det er på grus og skogsstier at vi synes disse skoene kommer aller best til sin rett. Her leverer de på både grep og presisjon, samtidig som sålen gir noe demping.

Zinal har lite av den rullende såleformen som kjennetegner andre Hoka-sko og flere konkurrenter. På asfalt kjennes de forholdsvis harde og flate ut. selv om det ikke er noen problemer å jogge noen kilometer på asfalt når det kreves. 

hoka zinal 2 såle
VIBRAM LITEBASE-SÅLE: Knastene er et par millimeter høyere enn på for eksempel NNormal Kjerag. Zinal 2 veier ett gram mer enn Nnormal Kjerag. Foto: Gunhild Soldal

God kontakt med underlaget 

Da vi testet forrige versjon av disse, var løpsfølelsen noe av det som ble trukket fram, og den er der fremdeles. 

Noen joggesko har så mye demping at man nærmest opplever at man mister kontakten med underlaget, noe som særlig kan være en utfordring i terrenget, eller at skoene kan oppleves som litt trege. Zinal 2 er ikke en slik sko, noe som også bør gjøre dem aktuelle for konkurranse. Lav vekt innbyr til å øke tempoet.

Til korte og lange løpeturer 

Hoka One One Zinal er en super stiløpesko som kan være en favoritt til raske turer i fjellet.

Mens den tidligere utgaven av Zinal var litt anonym, er denne nye varianten en rendyrket sti- og fjelløpesko som virker svært vellykket.

Den oppleves som forholdsvis slitesterk, noe som særlig vil appellere til deg som ikke er fremmed for maraton- og ultradistanser. Det bør være mulig å legge en god del kilometere bak seg med Zinal 2. 

Sammenlignet med bestselgeren Hoka Speedgoat. er Zinal lettere og med mindre demping og noe mindre allsidig.

Skoene oppleves som normal i størrelsen, men tåboksen er litt smal, slik at det kan være lurt å gå opp i størrelse.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Helhet
PLUSS

Lav vekt 

Løpsfølelse

Grus 

Sti 

MINUS

Treg på asfalt

Demping

Test av Asics Fujilite 3

En av verdens mest kjente joggesko-merker satser mer på terrengløping. Nye Asics Fujilite 3 er lette og stabile joggesko som egner seg bra på grus og etablerte stier.

TESTET: Asics Fujilite 3. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
TESTET: Asics Fujilite 3. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Asics Fujilite 3

Dropp: 4 mm

Demping: medium

Pronasjon: Nøytral

Vekt: 202 g (str. 39,5)

Pris: 1500,-

Levert av: Asics

Testår: 2022 

skala
8/10

Asics er en av verdens mest kjente joggesko-produsenter og som har holdt spiriten oppe siden midt på 1950-tallet. De siste årene har terrengløping blitt en større og viktigere del av produktutviklingen.

Asics Fujilite 3 ble lansert høsten 2022 og selv promotorer Asics denne modellen som en lettvektssko for all slags terreng.  

Resirkulerte materialer  

Har du allerede erfaring med Fujilite 2, er det få endringer i vente med denne. Flytefoam-mellomsålen er laget av resirkulerte materialer, og består av et lett og mykt skummateriale, utviklet av Asics selv. Kevlar-fibre er lagt inn i skummet, for å gi motstand og mer respons til løpssteget.

Omtrent halvparten av innersålen er laget med en fargeprosess som ifølge Asics reduserer vannforbruket med 33 prosent og C02-utslipp med 45 prosent, sammenlignet med tradisjonell fargebehandling. 

Har du allerede erfaring med Fujilite 2, er det få endringer i vente med denne. Skoen har fått forbedringer på grep. Yttersålen er AsicsGrip, som og overdel i resirkulert mesh som gir god ventilering. En hempe bak på skoen gjør den lett å ta av/på, henke opp. 

Skoen har flatvevde lisser med fin lengde, og som kan oppbevares i egen lomme i pløsen.

Skoene markedsføres som en alltrail-sko. Vi har testet dem på både asfalt, grus og sti, på tørt og vått underlag.

Best på grus og sti

Fujilite 3 er en behagelig sko å løpe med og egner seg aller best på grus og etablerte stier.

Umiddelbart er det lav vekt kombinert med stabilitet som preger førsteinntrykket, og som gir en viss trygghet over røtter og steiner. De holder godt grep selv når det blir vått og sleipt, noe som er ganske avgjørende når man løper på sti.

FUNKER PÅ BARNÅLSSTIER: Stiløping i morgensol. Foto: Kristoffer H. Kippernes
FUNKER PÅ BARNÅLSSTIER: Stiløping i morgensol. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Denne modellen har middels demping og en forholdsvis myk såle, sammenlignet med for eksempel Scott Supertrac 2 – som framstår som fulldempere sammenlignet med Fujilite 3.

Tåboksen er forholdsvis romslig, noe som gjør den aktuell for litt lengre løpeturer. Det gjør den samtidig mindre presis når det blir mer teknisk og bidrar til at man havner litt mer bakpå i ur og motbakker.

Asics Fujilite egner seg aller best for løpeturer på grus og etablerte stier.

VURDERING
Støtte
Grep
Presisjon
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Lav vekt

Stabile i ulendt terreng

Allsidig

Lisser

Godt grep

MINUS

Begrenset demping

Mangler litt på presisjon

Test av VJ Xtrm 2

Ikke alle joggesko takler vått og sleipt terreng like godt. VJ Extreme imponerer med godt grep på våte steiner og røtter.

VJ XTREME: Stein, sti, røtter. Disse skoene er laget for å takle denne typen terreng. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
VJ XTREME: Stein, sti, røtter. Disse skoene er laget for å takle denne typen terreng. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
VJ Xtrem 2

Type: Terreng

Modell: Unisex

Dropp: 4 mm

Vekt: 260 g (str. 39)

Pris: 1900,-

Levert av: VJ Sport

skala
9/10

Den finske joggeskoprodusenten VJ har et rykte blant markedslederne innen joggesko med suverent grep. Derfor har vi foreventninger til en modell som VJ Xtrm 2.

VJ Xtrm 2 har vært en etablert modell i flere år. Vi har testet 2022-versjonen, som er en liten oppgradering, først og fremst på slitestyrke i overdelen.

Skoen er laget for løping på tekniske stier og er spesialisert for vått og sleipt terreng, rettet mot fjelløping og swimrun. Skoen har forholdsvis grov såle med 6 mm knotter og gummi bestående av 100 prosent butyl. 

Overdelen består av slitesterkt og lett Schoeller Kepotrec-materiale produsert i Sveits. En såkalt soft heel-teknologi skal bidra til å redusere trykket fra hælbenet og akillessene.

En liten lomme (rope lock) til å plassere lissene, slik at de ikke går opp i tide og utide om du kommer borti lyng og kratt.

Skoene er testet både under tørre forhold og svært våte, sleipe og gjørmete stier sommeren og høsten 2022. De er også brukt i konkurransesammenheng.  

Som støpt

Skoens passform er ganske smal, med fitlock rundt vrista for å skal sitte tett og presist på foten og ikke slarke. Det fungerer fint for personer med smal lest, men for noen vil disse skoene bli for smale. Derfor kan være lurt å prøve før du kjøper, eller legger ut på ambisøse turer. 

Det anbefales gjerne å gå opp en størrelse eller to på løpesko, særlig for lengre distanser, og det kan også være et poeng ved disse. Skoene oppleves forøvrig som normale i størrelsen, iallfall ikke for store.

Tærne har det forholdsvis romslig, uten at det går på bekostning av presisjon og respons, slik det gjerne er med sko som beskrivelig har romslig tåboks, som eksempelvis Inov-8 Terra Ultra.

Sålen har støtdemping i front og hæl, som fungerer bra. De har forholdsvis lite demping, sammenlignet med en god del allround-modeller vi også har testet, eksempelvis Scott Supertrac RC2 . På grus og asfalt er ikke komforten til VJ-skoene like umiddelbar.

Godt grep

Grepet er imponerende. Selv om du aldri kan stole 100 prosent på at skoen takler sleipe partier – å ikke gli eller tråkke forkjært – handler også litt om teknikk og løperen selv – er det ingen tvil om at skoene er blant de bedre på markedet. 

VJ Extreme er løpesko som passer for deg som stort sett løper på sti og i terrenget og som er ute etter sko med godt grep og presisjon på tekniske stier selv om det er vått og glatt i sommerhalvåret.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
PLUSS

Grep

Løpsfølelse

Lav vekt

Pålitelige på vått og krevende underlag

MINUS

Dårlig match på asfalt

Test av Hoka One One Speedgoat Mid

Hoka Speedgoat Mid byr på varmende neoprenskaft og ekstra dempende platåsåle som gjør løping mindre skummelt for oss som er bekymret for vonde knær.

ANNERLEDES. Hoka har gått mot minimalisttrenden med sine superdempede sko. De føles trygge og myke å løpe med.
ANNERLEDES. Hoka har gått mot minimalisttrenden med sine superdempede sko. De føles trygge og myke å løpe med.
Hoka One One Speedgoat Mid

Pris: 1999 kroner

Vekt: 358 gram i str 44

Dropp: 4 mm

Sålehøyde: 33-29 mm

Hoka

skala
8/10

Hoka One One har på få år rukket å ta store markedsandeler fra gigantene Asics og Nike på mosjonsløpsfronten.

Alle som har løpt med et par Hoka-sko forstår raskt hvorfor.

De lette og superdempede skoene gjør løping mindre skummelt for oss som er bekymret for vonde knær og beinhinnebetennelse.

Speedgoat Mid er som navnet tilsier basert på terrengløpeskoen Speedgoat.

Mid-modellen har i tillegg til et ekstra skaft i neopren også vanntett membran i selve skomaterialet.

Yttersålen fra Vibram sikrer godt grep på de fleste underlag. På asfalt suger de seg litt fast i hvert steg.

Den tjukke mellomsålen gir mye mer demping enn noen annen sko i denne testen.

PLATÅSKO: De tjukke sålene på Hoka-skoene gir masse demping, men også god støtte.
PLATÅSKO: De tjukke sålene på Hoka-skoene gir masse demping, men også god støtte.

Umiddelbart gir Hoka-skoene litt MBT-sko-følelse, altså disse masai-skoene som skulle fikse ryggene våre.

Skoen er veldig myk under hælen og du ruller litt av gårde i gangfart. Når du øker farten til et sted mellom jogg og løp og steget baserer seg mer på forfot forsvinner båtfølelsen helt.

Du kjenner fortsatt at det er masse polstring mot underlaget her, og at det er litt rulling fra side til side i den myke sålen, men bredden og det at foten sitter nede i sålen gir god stabilitet likevel, også for dem med litt nedsenket fotbue og ankel.

Den relativt lave vekten gir en lettløpt følelse, platåsålen til tross. Og i nedoverbakker gir den gode dempingen ekstra selvtillit i sprang fra stein til stein.

Vibram-yttersålen griper godt på både berg og jord og sitter solid på vått fjell, uten at den har høye knotter som vrir seg på grus og asfalt.

Det ekstra skaftet gir noe ekstra støtte og beskyttelse. Det gir også varme på kalde turer. Det er lisser helt opp til toppen av skaftet og det føles litt stivt mot akilles og gnisser litt på siden av anklene.

Åpningen er heller ikke tett mot ankelen som på La Sportiva Uragano, så du kan lett få bøss fra lyng og skog i skoene.

Vi savnet også en hensiktsmessig parkering av lissene - en lomme på pløsa eller en strikk over vristen hadde gjort susen her.

Vi endte opp med å flette dem innimellom lissene på vristen. Uten dette slo de irriterende mot motsatt ankel under løpingen.

IKKE VANNTETTE: Skyshell-membran til tross, i vår vanntest kom det raskt vann i skoene.
IKKE VANNTETTE: Skyshell-membran til tross, i vår vanntest kom det raskt vann i skoene.

I vår vanntest kom det raskt godt med vann inn i skoene, også uten at vi dyppet dem så dypt at vann sto høyere enn pløsevingene som fester pløsen til selve skooverdelen. Skoene vil ikke holde deg tørr på beina hvis du løper i dammer og tett regn.

Hoka One One Speedgoat Mid er en dempende og lettløpt sko, men føles litt for myk til vandring med tung sekk, og uvøren jogging for tunge løpere.

For å unngå gnaging rundt ankelen kan du unngå å tre lissene helt opp, men dette går selvfølgelig utover den ekstra støtten.

Hoka er litt korte for størrelsen. Gå gjerne opp en halv størrelse.

VURDERING
Poeng
PLUSS

God demping

bredt fotavtrykk gir trygghet

polstret skaft

gripevillig yttersåle

MINUS

Litt nummen løpsfølelse

Ingen lisseparkering

Båtfølelse ved gåing

Noe gnaging rundt ankelen

Ikke vanntette

Test av Icebug Zeal 5

Icebug Zeal 5 gir veldig god kontroll i teknisk terreng på grunn av nokså tynn såle og solid støtte rundt foten. Men skoa har litt lite demping og støtte i sålen til å bli en vinner på lange turer i krevende høyfjellsområder.

Icebug Zeal 5
Icebug Zeal 5
Icebug Zeal 5

284 gram (229 gram)

Dropp: 6 mm

1 599 kroner

Icebug

skala
6/10

Svenske Icebug er mest kjent for piggsko og dedikerte sko for løping på stier i lavlandet. Denne modellen er myntet på teknisk og krevende terreng, og er Icebugs beste alternativ for turer høyt til fjells.

Skoen har relativt tynn såle med moderat dropp. Rundt foten er det ekstra forsterkning, som er høyere ved hælen. Vekten er lav, og Icebug har brukt resirkulerte materialer i store deler av skoen, og sålen har nokså kraftig mønster. 

Icebug Zeal skiller seg litt ut i testen – de oppleves som kompromissløse terrengsko med veldig lite demping. Det gir svært god kontroll med underlaget og relativt god presisjon. Likevel ville en litt stivere såle (i lengderetning) gitt mer trygghet i teknisk fjellterreng. Grepet er godt, men best på mykt underlag på grunn av kraftig mønster og litt hard gummi. Skoene har lite demping og sålen gir lite støtte i krevende terreng, noe som gjør de mindre egnet for høyfjellet og lange turer i grovt terreng. 

Rundt ankelen er støtten god på grunn av den stive forsterkningen som går rundt hele foten.

Icebug Zeal 5 er et godt valg for dyktige løpere som foretrekker god kontakt og følelse med underlaget foran støtte og komfort i grovt terreng på lange løpeturer i høyfjellet.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

God støtte rundt foten

Godt kontakt med underlaget

Godt grep på mykt underlag

MINUS

Ikke så komfortable

Lite demping for lengre turer

Sålen er for tynn til å gi god støtte i grovt terreng

Test av ICEBUG Oribi RB9X

Icebug Oribi RB9X er en lett og myk joggesko fra Icebug som er laget for å dekke spennet fra stiløping til fritidsbruk.

ICEBUG Oribi RB9X

1500 kroner
Hældropp: 7 mm
Demping: 23/16 mm
243 gram

Icebug

skala
7/10

Svenske Icebug slo gjennom med ispiggsko, og leverer joggesko som har et godt grep til sportsgrener som orientering og swimrun.

De vil gjerne selge sko til mer vanlig bruk også, og Oribi RB9X er laget for å dekke spennet fra stiløping til fritidsbruk.

Det er en svært lett og myk sko, der netting-overdelen er helt uten sømmer.

Det som er av beskyttelse er laminert på, og det er litt ekstra støtte rundt hælen. Den er behagelig på, men gir lite støtte.

Løpsfølelsen er minimalistisk, her er det relaltivt lite demping og respons, og du må gjøre jobben selv.

RB9X er navnet på den seige gummiblandingen Icebug bruker for å få godt grep på underlaget, og referansen er mer skog og svaberg enn høyfjell og steinrøys. 

VURDERING
Stabilitet
Grep
Løpsfølelse
Demping
Totalinntrykk
PLUSS

Lett

Godt grep

God kontakt med underlaget

MINUS

Lite demping og støtte

Test av On Cloudultra

On Cloudultra er lekre løpesko som vil gjøre en god jobb for de aller fleste på all slags underlag, hastigheter og distanser – men den kunne vært mer presis.

On Cloudultra test
TEST AV ALLSIDIGE LØPESKO: On Cloudultra
On Cloudultra
 • 320 gram

 • Dropp: 8 mm

 • 2 199 kroner

 • on-running.com

skala
8/10

Sveitsiske On har laget løpesko siden 2010, og filosofien deres er at skoene skal gi en følelse av å løpe på skyer.

Cloudultra skal være deres mest allsidige og mest dempede modell for løping i terrenget, gjerne over lange distanser. Den er delvis laget i resirkulerte materialer, har nokså mye dropp og er litt tyngre enn snittet i testen.

Sålen har kanaler mellom knastene som skal gi bedre stabilitet, og Ons Missiongrip for økt grep. Lissene har en plastdings som kan flippes og dermed stramme lissene nederst – det skal gi skoen strammere passform og bedre presisjon med et håndgrep.

Cloudultra er en stilig sko med et tydelig definert utseende og fin finish. Passformen gjør skoen presis, selv om vi ikke merker så stor effekt av å flippe «plastbryteren» på lissene. Nokså tynn såle i framfoten (på grunn av mye dropp) gir god kontakt med underlaget, og sålen ellers gir både god demping og komfort. Men sålen er også litt myk, og gir ikke maksimal støtte i grovt terreng.

Responsen er bedre enn på Merrell og Icebug, men ikke like god som de beste. Det gjør skoen litt kjedelig å løpe med. Grepet er svært godt på mykt underlag, men kanalene og mellomrommet mellom knastene går ut over grepet på hardt underlag.

On Cloudultra har flott finish og er god for lange løp i variert terreng, men den kunne godt hatt litt bedre respons og presisjon.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Fin finish

God løpsfølelse

Komfortabel

Godt grep på jord og gress

MINUS

Mangler litt på presisjon

Litt glatt på stein

Test av Scott Kinabalu Ultra RC

Kinabalu Ultra RC er Scotts modell for lange løp på både sti og grusvei. Her har Scott klart å kombinere både komfort, løpsfølelse og presisjon i et par terrengløpesko som inspirerer til å gasse på.

Scott Kinabalu Ultra RC test
Scott Kinabalu Ultra RC
Scott Kinabalu Ultra RC

Vekt: 291 gram

Dropp: 8 mm

2 049 kroner

Scott Sports

skala
9/10

Amerikanske Scott startet med skistaver i 1958, men i dag lager de alskens sportsutstyr for alle årstider. I Norge er de kanskje mest kjent for sykler.

Scott har gjort det bra i UTEs tester av terrengløpesko tidligere, og Kinabalu Ultra RC er Scotts modell for lange løp på både sti og grusvei.

Skoen har nokså mye dropp og moderat vekt. Den er laget i mesh og polyuretan i overdelen, og gummisålen er Scotts egen variant.

Passformen på Kinabalu oppleves som svært presis. Sammen med testens beste respons gjør dette at skoen gir god løpsfølelse, og du får umiddelbart lyst til å løpe fort.

Sålen gir bra grep på all slags underlag, og god demping på veien. Det siste har sammenheng med at sålen er litt tjukk, som igjen fører til at kontakten med underlaget ikke er like god som med reindyrka stisko. Skoen er litt lave rundt ankelen, men den fine stivheten i sålen gjør at støtten likevel oppleves som god.

Scott Kinabalu er veldig allsidige sko for all slags forhold, og et svært godt valg for deg som vil løpe fort og langt på all slags stier og grusveier.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Veldig allsidige

God respons

God presisjon

God løpsfølelse

MINUS

Ikke like god kontakt med underlaget som de beste

Test av Salomon S Lab Sense 8

Salomon S Lab Sense 8 er en lett og inspirerende joggesko for dyktige og ambisiøse løpere som vil ha god presisjon til løpeturer på stier og i teknisk terreng.

Salomon S Lab Sense 8
Salomon S Lab Sense 8
Salomon S Lab Sense 8

Vekt: 197 gram

Dropp: 4 mm

1 900 kroner

Salomon

skala
8/10

Dette er Salomons lette og raske terrengmodell som er laget for og utviklet av det franske merkets sponsa superløpere – inkludert en ikke ukjent katalaner som bor i Romsdal, Kilian Jornet. 

Skoen er temmelig lett, og laget i luftig materiale og med nokså lite demping i sålen. Også forskjellen på tykkelsen i sålen i fram- og bakfot er relativt lite (skoen har altså lavt dropp).

Skoene har snorlås i stedet for vanlige lisser. 

S Lab Sense er laget som en sokk, her er altså ingen løs tunge. Selv om det kan gjøre skoene litt tungvinte å ta på, merket vi i testlaget umiddelbart fordelene: sammen med nokså smal lest og relativt tynn såle gir det skoene enormt god presisjon. Også følelsen med underlaget er svært god, og responsen er fin.

Disse egenskapene inspirerer til å lange ut på stier og i terrenget – gjerne også opp på fjellet. Men med nokså lite demping kan skoene bli tøffe for knærne på langturer, og de er mindre egnet for løping på asfaltvei. Likevel oppleves de som svært allsidige til all slags løping utenfor veien.

Grepet i sålen oppleves som best på hardt underlag, og de er glattere enn en del av de andre skoene når det er vått. 

Salomon S Lab Sense er skoa for deg som vil løpe raske turer i terrenget, og ikke behøver ekstra demping fordi du skal innom bilveien i løpet av løpeturen.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

Svært presis

God løpsfølelse

Lett

MINUS

For lite demping til å være veldig allsidig

Test av Mizuno Wave Mujin 8

Mizuno Wave Mujin 8 er en kraftig, komfortabel og slitesterk esko som er godt egnet for lange turer, men med løpsfølelse som først og fremst inspirerer til gangfart.

Mizuno Wave Mujin 8
Mizuno Wave Mujin 8
Mizuno Wave Mujin 8
 • 374 gram

 • Dropp: 12 mm

 • 1 900 kroner

 • mizuno.no

skala
7/10

Japanske Mizuno har eksistert helt siden 1906, og selskapet lager nærmest all slags sportsutstyr – inkludert joggesko.

Mujin 8 er Mizunos kraftigste terrengløpesko. Den er testens tyngste sko, og også modellene md mest dropp blant de vi har testet. Mujin 8 har såle med Michelin-gummi, forsterkning bak hælen, og det er laget i temmelig kraftige materialer. Skoa har det Mizuno kaller Enerzy, som er et materiale i mellomsålen som skal forbedret demping og respons. 

Det aller første inntrykket av Wave Mujin er at de oppleves om litt romslige – mange løpesko kan føles små i størrelsene, men med disse er det litt motsatt. Det går litt ut over presisjonen. Kombinert med høyest vekt i testen og høyt dropp, mangler Mujin den gode løpsfølelsen som de beste skoene i testen, og kontakten med underlaget er ikke den beste.
Men de tar igjen med svært god komfort og godt feste i krevende terreng.

Michelin-sålen sitter godt på de fleste underlag og skoa er svært komfortabel med sin tykke såle med fin stivhet. De virker også veldig slitesterke. Dette gjør de bra egnet for lange turer i variert terreng, særlig i lavt tempo.  

Mizuno Wave Mujin 8 er slitesterke, komfortable og solide sko som egner seg svært godt for lange fjellturer i lavt tempo.

VURDERING
Støtte
Grep
Respons
Presisjon
Komfort
Løpsfølelse
Total
PLUSS

+ Solide + Fin fleks i sålen, som gir god støtte + Godt grep + Komfortable

MINUS

– Ikke så god løpsfølelse – Ikke like presis som de beste – Tunge

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.