Vi kårer best i test av ullundertøy-sett til både dame og herre blant ullundertøy fra Aclima, Brynje, Devold, Ortovox, Lanullva, Mammut, Ulvang og flere.
Ull innerst er en god start. Dagens ullundertøy holder høy standard, men kvalitet koster. Derfor forventer vi at ulltrøyer og ullongs som koster flere hundre kroner, varer en stund.
Likevel blir ullstilongsen fort slapp i strikken, og små hull vil fort utvide seg. Hva gjør vi feil?
Her får du gode råd om vedlikehold og vask av ullundertøy og superundertøy, i tillegg til 22 tester av ullundertøysett for dame og herre.
Ullfibre kan holde inntil 30 prosent av sin egen vekt i væske uten å kjennes fuktig.
Det varmeste ullundertøyet
Best i test av alt ullundertøyet vi testet for dame og herre ble Aclima Warmwool + Woolnet som har ullnetting. Nettingkonstruksjon tar opp mindre fukt enn tettvevd ull, og egner seg ved aktiviteter med lav eller middels intensivitet.
Brynje Arctic Double har også nettingkonstruksjon, og er et spesialisert turplagg som egner seg for de skikkelig kalde dagene.
Ortovox sitt RocknWool-ullsett har en kombinasjon som varmer og isolerer bra.
Rikelig lengde i ryggen hindrer kalde gufs når du bøyer deg. En tørr ulltrøye, ullstillongs eller ekstra ullsokker kan være ålreite isolasjonsplagg å ha i sekken, eventuelt som skift.
Ullundertøy for trening
For mer intensive aktiviteter der du selv produserer en god del varme, som langrenn eller løping, vil tynnere ullsett egne seg bedre. Som for eksempel ullsettet fra norske Woolf.
Hva gjør ull så genialt?
Ullfiber kan holde inntil 30 prosent av sin egen vekt i væske uten å kjennes fuktig. Dermed holder du deg derfor tørr og varm lenger med en ulltrøye mot huden enn for eksempel bomull.
Det er sterkt, elastisk og det krøller lite. Det holder godt på fasongen om det behandles riktig. Det er få som er allergisk mot ubehandlet ull fordi den er fri for kjemikalier.
Ullundertøy med 200-250 g/m2 ull er i varmeste laget for trening/høy aktivitet, men litt for tynt når det blir kaldere enn 10-15 minusgrader.
Til de absolutt kaldeste dagene er løsningen gjerne å bruke tykt ullundertøy som ett av flere mellomlag, eventuelt to trøyer.
Pass bare på at det ikke blir for trangt. Fordi:
• Ull er varmt fordi det er mye luft i stoffet, og trykker du stoffet flatt mister det sine isolerende egenskaper.
• Ull er et råmateriale som holder bra på varme. Mye fordi at ullfibrene inneholder mer luft enn andre materialer. Stillestående luft er hemmeligheten bak all isolering.
• Det er derfor det er så mye varme i nettingtrøyer – de har få kontaktpunkter mot huden.
Ullundertøy eller superundertøy?
Noe ullundertøy består av 100 prosent merinoull, men en god del ulltrøyer eller underdeler har innslag av syntetiske materialer, som polyamid eller nylon. Ull er ikke spesielt slitesterkt, og derfor blander mange inn materialer som øker holdbarheten.
Syntet-materialet bidrar til å transportere vekk svette og holde deg tørr, mens ulla holder deg varm.
I to-lags ullundertøy ligger syntetstoffet ligger innerst mot huden og ulla ligger på utsiden for å isolere.
Superundertøy i kunstfiber vil ikke tørke like fort. Hvis du svetter mye, risikerer du å gå med et vått innerlag.
Turundertøy i syntetisk materiale tåler atskillig tøffere bruk og vask.
Luft ullklærne
Et godt råd på eller etter tur er å lufte klærne. Vasking sliter på ullfibrene. Men innimellom blir det flekker av jord, skitt, kvae eller blod og det er på tide med en vask.
Vanskelige flekker på ullklær
Forsøk å fjerne flekken umiddelbart ved hjelp av flekkfjerner eller Zalo. Hva som fungerer best på ullundertøy, avhenger av typen flekk. Zalo eller flekkfjerner pleier gjøre susen.
Hvordan vaske ullundertøy
Ren ull kan faktisk kokes, men da må du unngå å røra i balja. Det kan kjennes litt risikabelt med klær du er glad i. Det mest vanlige er å kjøre ullprogram på 30 grader, slik vaskeanvisningen tilrår. Finvask og andre kortprogram er ikke beregnet på ull.
Vanskelige flekker kan tas med en dråpe Zalo. Skyll vekk såperestene før du legger klærne i vaskemaskinen.
I tillegg er det viktig å bruke vaskemiddel for ull: Vanlig vaskemiddel inneholder enzymer som gjør ull stivt og tørt. Vaskemiddel til ull bør være flytende. Hvis krise, så vil shampo være bedre enn vaskepulver.
Netting i kunstfiber bør helst vaskes på 40 grader, men tåler også 60 grader. Med nettingundertøy er ikke materialet det viktigste, det er selve utformingen av tøyet som transporterer bort fuktigheten.
Noen mener polypropylen tørker raskere enn ull, mens andre mener den er kaldere. Mange produsenter tilbyr derfor netting av begge deler.
Når klør ull?
Tykkelsen på ullfiberen avgjør om ullundertøyet klør eller ikke. Dette måles i micron og «kløgrensen» for ull er 27 micron. Standard norsk ull har en tykkelse på rundt 28 micron og oppover. Det gjør norsk ull slitesterkt og ettertraktet – men som møbelstoff og til tepper.
Merinoull har tre til fire ganger så høy isoleringsevne ut fra tykkelsen, og er dermed foretrukket for klær som skal rett på huden.
Noen personer er allergisk mot ull. De vil foretrekke bambus eller syntetisk superundertøy.
Slapp i strikken?
Et klassisk problem er at strikken i stillongsen blir slapp. Det skjer fordi svette bryter ned strikken. Dette er vanskelig å unngå etter flere år med bruk.
Vårt beste råd å stappe trøya innenfor stillongsen, slik at longsen blir mindre svett.
Ull som rakner
Små hull i trøya skjer når du putter trøya ned mot bukseknappen og glidelåsen. Prøv å unngå det. Eventuelt kan du sy noen sting rundt hullet, for å unngå at de utvider seg.
Slik testet vi ullundertøy
Alt ullundertøy er testet i både dame- og herremodell. Vi har teste hele ullundertøy-sett og vurdert hvordan de er under aktivitet og ved stillstand. Samtidig har vi også samlet en del annet ullundertøy nedenfor, som ull-bh og t-skjorter i ull.
Plaggene har også vært gjennom noen runder på ullprogram i vaskemaskin for å vurdere eventuelle endringer det medfører.
Alle resultatene baserer seg på testpersonenes subjektive vurderinger.
Vi har sortert følgende kategorier:
• Varme – hvordan tilfredsstiller plagget på varme
• Komfort – hvor behagelig er klærne på kroppen
• Tekniske løsninger – finesser som trekker opp, eller drar ned.
• Allround-egenskaper
Hvor bra ullundertøyet scorer på varme er ikke avgjørende for totalinntrykket, siden dette først og fremst handler om hvor tykt stoffet er.
Vis mer
Er ull miljøvennlig?
Sauer må tåle å få tyn for all metangassen de slipper ut. Merinosauer avles opp ene og alene for å produsere maksimalt med ull. 25 prosent av verdens merinoull kommer fra Australia, klærne produseres i Asia, før det selges som «norsk» til hutrende nordmenn og andre.
Mens det diskuteres hvordan merinoull kan produseres på best mulig måte, og hvordan norsk og annen europeisk ull kan utnyttes fullt ut, er det et faktum at bruk og kast er et vel så stort problem. Ullklær har noen gode kvaliteter. Ullplagg er vi gjerne ekstra flinke til å vedlikeholde og ta vare på, og slik varer de gjerne også lenger før de må erstattes.
Ifølge Sifo vaskes ull på 10 grader lavere temperatur enn en gjennomsnittlig klesvask i Europa, noe som sparer energi. Ullprodukter har også lengre gjennomsnittlig levetid og blir oftere gjenbrukt eller resirkulert enn tilsvarende plagg i andre materialer.
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.
Produkt: Zip ulltrøye, ullstillongs, boxer og lue.
Materiale: 100 % merinoull i 20,5 micron. Antitex-behandling (permetrin), skal holde i 30-50 vasker. Sertifisert etter Øko-tex Standard 100 for trygge tekstiler uten skadelige stoffer.
Produkt: Zip ulltrøye, ullstillongs, boxer og lue.
Materiale: 100 % merinoull i 20,5 micron. Antitex-behandling (permetrin), skal holde i 30-50 vasker. Sertifisert etter Øko-tex Standard 100 for trygge tekstiler uten skadelige stoffer.