SOVEPOSER – BEST I TEST 2022

De beste soveposene for tur og friluftsliv

Vintersovepose? Tresesongs? Eller kanskje en superlett sovepose som tar minimalt med plass i sekken? Les tester av soveposer for ulike temperaturer, både dun og syntet.

VARM HELE NATTA: En vinternatt ute fungerer dårlig om du fryser. Vi har testet en rekke ulike soveposer i ulike temperaturskalaer. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
VARM HELE NATTA: En vinternatt ute fungerer dårlig om du fryser. Vi har testet en rekke ulike soveposer i ulike temperaturskalaer. Foto: Sandra Lappegard Wangberg

For mange begynner telt- og overnattinger utendørs når våren og sommeren kommer. Men det finnes også varme, spesialiserte vintersoveposer. Det gir trygghet å vite at soveposen er varm nok når du overnatter ute.

Les oppdaterte tester av både dunsoveposer og fiber-soveposer 2022.

Rab Mythic 600 er en tresesongs sovepose i dun som muligens er noe av det beste soveposen du kan få tak i for sommerhalvåret. Den har komfortgrense på -2 grader.

Norrøna Falketind Down 800 er Norrønas comeback på soveposer etter 40 års opphold. Den innfridde forventningene som tresesongs dunsoveposer.

Det gjorde også Thermarest Hyperion -6 UL. Men det finnes flere og rimeligere soveposer å velge blant for ferske og erfarne friluftsentusiaster, som du kan lese mer om lengre ned i artikkelen.

HØY KOMFORT: Rab Mythic 600 er en tresesongs sovepose i dun som innfrir på det meste vi kan forvente i den kategorien. Foto: Egill Danielsen
TEST AV 3-SESONGS SOVEPOSER: Rab Mythic 600 er en sovepose som holder jevnt høyt nivå. Foto: Egill Danielsen

De mest allsidige soveposene 

Tresesongs soveposer er den mest mangfoldige kategorien av soveposer, ment for bruk både vår, sommer og høst. Det har potensielt stort bruksområde og mange leveår. De er lettere og har mindre pakkvolum enn en vintersovepose. Vekten ligger typisk mellom 1-2 kilo.

norrøna sovepose
INNFRIR: Norrøna Falketind Down 800 innfrir som en varm sovepose, om det skulle bli noen minusgrader i løpet av natta. Foto: Martin Holund

Rab Mythic 600 ble testvinner i vår test av tresesongs soveposer i dun. Den gir mye varme for vekt.

Norrøna Falketind Down 800 er en varm tresesongs sovepose til 960 gram!

Mammut Perform ble testvinner da vi sammenlignet tresesongs fiber-soveposer. Den har T-komfort på -1.

Helsport Rago Pro er en populær tresesongs dunsovepose fylt med 90 prosent gåsedun og 10 prosent andedun. Ekstra pluss for bra pakkpose.

Deuter Astro Pro 800 er den vintersoveposen som blir minst i komprimert tilstand. Den finnes for dame og herre og har en t-komfort på -7 grader. Den finnes i en ekstrem-versjon og i ekstra lang lengde.

Tips

Om du planlegger å bruke soveposen i varme temperaturer, velg en sovepose med lang glidelås/helt ned. Da kan du åpne opp posen og bruke den som dyne.  

MORGENSTUND: En god natts søvn gjør deg uthvilt og klar for nye eventyr. Foto: Line Hårklau
MORGENSTUND: En god natts søvn gjør deg uthvilt og klar for nye eventyr. Foto: Line Hårklau

Lette soveposer

Det kan være både plass og gram å spare på valg av sovepose. De letteste soveposene er for deg som er villig til å kompromisse på en litt mindre komfortabel natts søvn for å spare vekt.

Skal du overnatte inne på en fjellhytte, kan du ogsp gjerne klare deg med en billig og lett sovepose som alternativ til dyne eller lakenpose.  Et godt liggeunderlag eller to kan gjøre en litt tynn og lett sovepose varmere om det blir kaldt.   

Rab Mythic Ultra er en superlett sovepose med impregnert dun, som veier kun 640 gram. Den har varmereflekterende teknologi på innsiden, som bidrar til mye varme for vekt til de ikke altfor kalde dagene.

Helsport Rago Superlight er den letteste soveposen i deres populære Rago-serie. Den veier 831 gram i 180 cm lengde, og finnes også i 200 cm. Denne modellen finnes også som vintersovepose.

 • Thermarest Oberon 0 er en lett vintersovepose (1292 g) med lavt pakkvolum. Oppgitt T-komfort er 18 minusgrader. 

De varmeste soveposene 

Vintersoveposer eller såkalte 5 season-poser er de varmeste soveposene du får tak i. De veier mer og er noe dyrere i pris enn soveposer for sommerhalvåret. 

Mammut Asp Down Winter er en varm og luksuriøs sovepose som egner seg godt i mellomsesongene, med gode isolasjonsegenskaper ned mot nullpunktet.  

Fjällräven Polar -20 er en romslig og godt isolert vintersovepose i dun fra, med avtakbar syntetiske pels i nakkekragen. T-komfort er satt til -12.  Den ble testvinner i vår forrige sammenlignende test av vintersoveposer. Den finnes også i en ekstrem-versjon for temperaturer ned til -30 grader, og også i en lang versjon.

PÅLITELIG: En god og varm sovepose er avgjørende for en god vintertur. Foto: Håvard Lium
PÅLITELIG: En god og varm sovepose er avgjørende for en god vintertur. Foto: Håvard Lium

 • Mammut Altitude Down er den varmeste sovepose er fra Mammut, med en T-komfort på -14 grader. Dette er en såkalt femsesongssove for de tøffeste turene. Fleecen nederst på beina kan fjernes om det blir for varmt, eller om den trenger en vask .

Deuter Astro Pro 800 den vintersoveposen som blir minst i komprimert tilstand. Denne har en t-komfort på -7 grader. Denne soveposen kommer også i en versjon ment for temperaturer ned mot -20 grader, og i ekstra lang lengde for de som trenger det, og i en damevariant med ekstra polstring.                                                 

Sovepose med dun eller kunstfiber? 

Dunsoveposer – er kjent for å ha god varmeeffekt i forhold til vekt. Som oftest benyttes andedun eller gåsedun. Gåsedun har den beste kvaliteten og de beste isolerende egenskapene. Dun er veldig komprimerbart, noe som er en fordel når du må pakke bevisst.

Ulempen med dun er at det klapper sammen når det blir vått. En del leverandører har løst dette med å benytte impregnert dun, såkalt hydrofobisk dun, som holder posen tørrere lenger. 

RSD-dun (Responsible Down Standard) betyr at produktet tilfredssstiller etiske krav og at dyrevelferden er ivaretatt.

Syntet-soveposer – tåler fukt bedre enn dun og ofte er de også billigere i pris. Til gjengjeld veier fiberposer gjerne mer. Fibersoveposer kan være aktuelt om du sover mye under åpen himmel, i hengekøye, ved sjøen eller på vinterturer når du vet at soveposen kan bli fuktig eller utsatt for rifter og røff bruk.

Vår erfaring er at mange av dagens soveposer i kunstfiber er luftige og komfortable nok til å kunne minne om dunposer.

Det er heller ikke uvanlig å benytte både syntet og dun i samme pose. Norrøna har for eksempel benyttet syntetmaterialer nederst i posen, hvor det ofte kan oppstå kondens eller fukt, også inne i teltet eller ute i hengekøya eller gapahuken.

Til vinterturer der tørking av sovepose kan bli en utfordring, er det mange som sverger til syntet sovepose uansett. Så lenge du passer på posen er det fullt mulig å bruke dunsovepose. Mange bruker dampsperrepose innvendig for å hindre at dunet blir våt. Det finnes også yttertrekk til soveposen om du vil unngå at den kommer i kontakt med snø, for eksempel om du skal overnatte i snøhule.

Det er en fordel å få tørket den på dagtid om du skal sove ute i flere netter, ettersom det vil danne seg noe kondens.  

hydrofobisk dun
HEVER NIVÅET: Luis Brown, sønn av Nikwax-grunnleggeren Nick Brown, beviser at dunsoveposen holder vannet ute. Foto: Nikwax

Hva er viktigst – T-komfort eller T-limit?

Soveposer følger en europeisk standard (EN 13537). Oppgitte temperaturgrenser er basert på lab-tester der isolasjonsegenskapene måles objektivt. Men, den opplevde komforttemperaturen til en sovepose er personlig.

EN-normen tar for eksempel ikke hensyn til for eksempel vind, fuktighet eller temperatur på bakken. Heller ikke hensyn til bekledning eller hvor varm du er når u legegr deg. Skal du velge sovepose etter temperaturskala, og ikke har et forhold til skalaen fra før, anbefales det å forholde seg til temperatur mellom T-komfort og T-limit. Vi har skrevet en egen artikkel om hvordan temperaturskalaen måles – for begge kjønn, som også er en greie.

Det generelle rådet å velge en sovepose som er nærmest din naturlige kroppslengde.

Soveposer for damer er laget med litt mer isolasjon rundt hofter, føtter og bryst.

Er du i tvil om en sovepose er varm nok for deg, så kan det lønne seg å heller velge et hakk lavere temperaturgrense enn en sovepose du risikerer å fryse i. 

Hvordan oppbevare soveposen? 

Soveposer bør pakkes vanntett. Er det mye kondens på soveposen når du våkner i teltet, eller snøhulen, bør du børste av det du kan av fukt eller snø. La gjerne la soveposen lufte/tørke før du pakker den sammen.

Når soveposen ikke er i bruk, er det et godt råd å oppbevares tørt og luftig, framfor å ligge tett og komprimert i pakkposen, som kan ødelegge fibrenes isolerende egenskaper.

Sertifiseringer

Når det er dyr er involvert i klesproduksjon, er etikken viktig. Dun bør eksempelvis ikke stamme fra plukking der fjærene rives av levende dyr. Det finnes flere ulike typer sertifiseringer, som viser om leverandøren er opptatt av dyrevelferd. Her er noen av de viktigste innen soveposer.

Responsible Down Standard (RDS) sikrer at dun og fjær brukt i produktet er fra and og gås som har hatt et naturlig liv uten smerte, frykt og stress. Sertifiseringen sikrer hele verdikjeden fra gård til forbruker. 

Fair Wear Foundation (FWF) jobber sammen med varemerker og industrien for å forbedre arbeidsforholdene på fabrikkene. Sertifiseringen sikrer hele verdikjeden fra fabrikk til forbruker. 

Bluesign er en sertifisering som fjerner skadelige kjemikalier og sikrer en miljøvennelig og trygg produksjon. Dette gir høy kvalitet og et bærekraftig produkt.

Sovepose-begrepene du bør kjenne til

Fyllvekt: Den viktigste faktoren for hvor varm en dunsovepose er. Fyllvekt viser til den totale mengden dun som er brukt i soveposens konstruksjon. Generelt kan vi si at jo mer dun som er brukt, jo varmere er soveposen. Tallet 90/10 (for eksempel) tilsier hvor stor andel dun vs. fjær det er i soveposen.

Fyllvolum: Om du tar ett gram med fullt utluftet dun og måler volumet, får du fyllvolum, (fillpower). Jo høyere volum, jo mer luft er det plass til å varmes opp, og dermed isolerer posen bedre. Gåsedun har vanligvis høyest fillpower, oftest rangert mellom 600 og 850 cuin, mens andedun oftest har fillpower melom 500 og 700 cuin.

Cuin: Begrepet som brukes om dunspenst, eller oppfyllingskraften/evnen til å holde på luft. En dunsovepose med større oppfyllingskraft veier mindre og er mer komprimerbart enn et tilsvarende varmt produkt laget av dun med lavere kvalitet.

Cuin

400–450: Gjennomsnittlig kvalitet

500–550: God kvalitet

550–750: Svært god kvalitet

750+: utmerket kvalitet.

Test av Norrøna Falketind Down 800 0C sovepose

Norrøna har laget sine første sovepose på fire tiår. Norrøna Falketind Down 800 er en lett tresesongs sovepose med gjennomtenkte løsninger.

Norrøna Falketind down
TEST AV TRESESONGS SOVEPOSE I DUN: Norrøna Falketind 800 har isolering med syntet-materialer i bunnen. Dette motvirker at dunet kollapser når man i søvne presser soveposen mot teltduken. Foto: Egill Danielsen
UTE_anbefaler
Norrøna Falketind Down 800 0 °C

Lengde: 185 cm (finnes også i)

Pris: 4999,-

Vekt: 960 gram

Nett: norrona.no

skala
9/10

Norrøna har fire varianter av soveposen Falketind Down 800, alle i både dame- og herreutgave. Vi har testet tresesongs-versjonen som markedsføres som en sovepose ned mot null grader.

 

Falketind-posens grunndesign er det samme for alle de fire variantene. Foreløpig er sommerutgave, tresesongsutgave og to ulike vinterutgaver lansert. Hovedsakelig er det tykkelse og mengde dun, samt farge som skiller dem fra hverandre. Tresesongsposen er lett gjenkjennelig i sin oransje farge. 

Til å være en sovepose for temperaturer ned til null grader fremstår Falketind som tykkere og luftigere enn mange andre. Det har en spesifikk forklaring. Mer om det seinere.  

Dun med høy bæreevne

Soveposen er laget i resirkulerte materialer hvor hette og bunn er av ekstra forsterket med vannbestandig nylon. Dunet, som er impregnert, har bæreevne på 800 FP.

Impregnert dun skal varme bedre i fuktig tilstand og dermed redusere den største ulempen dun-soveposer har i forhold til syntet-poser; nemlig at fyllet klapper sammen og mister isolasjonsevnen når det blir vått. Tallet for bæreevne angir hvor spenstig og luftig dunfyllet er og indikerer hvor godt det varmer i forhold til mengde. Bæreevne på 800 er relativt høyt og finnes oftest i produsentenes dyrere produktserier.

Fasongen på Norrøna Falketind Down er gjort kroppsnær (i motsetning til tubeformet) for å unngå at kroppen må varme opp unødvendig volum. Likevel føles ikke denne soveposen spesielt trang. Den har markerte skuldre og hette nesten som på en dunjakke. Fotenden har syntetisk for i tillegg til dun for å redusere sjansen for kompresjon av fyllet om man presser føttene mot teltduken.

God frontåpning

Norrøna har valgt midtplassert glidelås som går helt ned til fotboksen, det vil si nesten i hele posens lengde. Den er 3-veis justerbar og gir gode muligheter for lufting og temperaturregulering. Vår erfaring er at midtstilt glidelås i motsetning til sidemontert ofte øker varmetapet over brystet og magen og at man kjenner en «stripe» av kulde langs glidelåsen. Norrøna har løst dette med en ekstra solid varmeklaff av dun på innsiden av glidelåsen.

Falketind Down er blant de bedre soveposene vi har prøvd med tanke på risiko for varmetap i fronten, men likevel heller vi til at det i isolasjonsøyemed hadde vært enda bedre med glidelåsåpning i siden. 

Vi er imidlertid enig med Norrøna i at det er lettere å komme på plass i soveposen i riktig stilling når man åpner den i fronten, bretter den ut og legger seg ned sentrert og symmetrisk. På samme måte er det enklere og mer intuitivt å komme seg ut om man våkner om natten. 

Egnet for lange personer

Norrøna lager hver av Falketind-variantene i to lengder, 170 cm for dame og 185 cm for herre. Produsenten presiserer at man bør tenke mest på kroppslengde og ikke kjønn når man velger pose. Det vil si at en kort mann vil ha det best i 170-posen og en lang kvinne vil ha det best i 185-posen. Den korte utgaven har noe mer isolasjon i fotenden og ved hoftepartiet enn den lange.

Med sine 188 centimeter kroppshøyde finner undertegnede mer enn god nok plass i 185-posen.

Norrøna opplyser da også at denne passer for kroppslengde 175-195 centimeter. 

Ingen oversolgt sovepose

Norrøna har satset på å bli et merke for bevisste friluftsentusiaster og profesjonelle brukere. Da er det ganske interessant at de lanserer en nullgraders sovepose som egentlig er en minus 6-graders sovepose om vi ser på T-limit-temperaturen som mange av konkurrentene relaterer seg til. Du kan lese mer om temperatur-klassifisering av soveposer her.

En markedsføringsstrategi hvor det ikke overdrives hvor varm en sovepose er, gir tillit. Vi tror dette er en pedagogisk smart tilnærming fra Norrønas side. Her ønsker produsenten å tilby et produkt som innfrir, i stedet for å skuffe forbrukeren. Med 800 FP dunfyll og en T-lim temperatur på 6 minusgrader er denne soveposen tykkere og luftigere enn de fleste andre tresesongs soveposer. 

 

At Norrøna velger midtplassert glidelås i stedet for sidemontert, som ofte gir mindre varmetap, er også interessant. Midtplassert glidelås er enkelt og intuitivt i bruk, både når du skal inn i soveposen, men også om du i et snev av nattlig panikk vil raskt ut. Varmetap i fronten har Norrøna greit motvirket med en uvanlig godt designet dunklaff langs glidelåsen. Vi tror at midtplassert glidelås, så fremt varmeegenskapene er ivaretatt, vil føre til at flere trives i soveposen.

Vanskelig å kneppe kragen

Vi har ikke mye å utsette på denne soveposen, men noe er det: Varmekragen er ikke like god som de aller beste i testen. Den tetter bra mot nakken, men slutter ikke godt nok rundt halsen i front. Knappene som skal brukes til å tette kragen i halsen er små og fomlete å bruke. Selv når kragen er riktig kneppet blir det ikke tett nok om kald høstbris tar tak i hengekøyen du ligger i. Vi synes både Mammut og Helsport har bedre nakkekrager enn Norrøna. 

Hetten på Norrøna-posen er også noe stor og løs. Muligens er den laget slik for å kunne romme personer på opptil «maks-grensen» på 195 centimenter, mens for mindre personer vil det kunne bli mye rom ovenfor nakken og hetten blir dradd langt ned over øynene når den strammes helt til. Litt mindre rom i hetten kunne spart volum og vekt.

I toppklasse

Til tross for disse små minusene: Vi opplever Norrønas sovepose-comeback som gjennomtenkt, bunnsolid og svært vellykket. Selv om prisen på 5000 kroner for en allround tresesonsgspose er relativt høy, får du her mye sovepose for pengene. Denne soveposen er funksjonell, behagelig og så lett at den nesten kvalifiserer til å være ultralett, uten at Norrøna profilerer den som det. Vi gleder oss til å se om Norrøna kommer med enda flere sovepose-nyheter i fremtiden.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Isolasjonsegenskaper

Lav vekt

3-veis glidelås

MINUS

Litt svak tetting av nakkekrage

Litt løs hette

Test av Thermarest Hyperion -6C

Thermarest Hyperion -6 UL er en ultralett og svært komprimerbar sovepose for deg som har ligget ute en del før. Når du først har ålet deg inn i denne trange soveposen, gir den mye varme og komfort per gram.

Thermarest Hyperion -6 UL
TEST AV 3-SESONGS SOVEPOSER I DUN: Thermarest Hyperion -6 UL. Foto: Egill Danielsen
Therm-a-rest Hyperion -6 C UL

T-comf: -0

T-lim: -6

T-ext -23

Pris: 7 199,-

Vekt: 698 gram inkl kompresjonstrekk

Lengde på testpose: 216 cm (lang utgave, kroppslengde <198 cm)

Kommer i lengdene: 186, 203 og 216 cm

Produksjonsland: Kina

Testår: 2022

Leverandør: Varri

skala
9/10

Therm-a-rest Hyperion -6C UL er en tresesongs dunsovepose fylt med gåsedun av hele 900FP kvalitet. Soveposen er i særklasse designet med tanke på å spare vekt. Med sine minimale 698 gram inkludert kompresjonstrekk selv i lang utgave, er den lettest i vår 2022-test av 3-sesongs dunsoveposer.

Hyperion er laget for å tilfredsstille gramjegerne blant oss. Det innebærer en del kompromisser, men heldigvis ikke så mange at det ødelegger den amerikanske produsentens helhjertede forsøk.

For å oppnå den lave vekten har produsenten benyttet hydrofobisk dun med fillpower 900. Høy dunspenst gir luftigere fyll og man trenger færre gram dun for å oppnå samme varme. 

thermarest hyperion sovepose komprimert
PAKKVOLUM: I komprimert tilstand tar ikke denne soveposen stor plass i sekken, 15 x 20 cm. Foto: Egill Danielsen

Så høy spenst som dunet i Hyperion -6C har, gjør også at posen blir svært komprimerbar. Her er det stor forskjell til soveposer som har for eksempel fillpower 700. Kompresjonsposen som følger med Hyperion er en av de beste, med fire kompresjonsstropper. 

Vanndråper perler på ytterstoffet så lenge soveposen ikke ligger i press mot noe.

Kan festes til liggeunderlaget

Begge Therm-a-rest-soveposene i testen har to elastiske stropper på undersiden som kan slås rundt liggeunderlaget. På den måten glir man ikke så lett av det i løpet av natten. Stroppene kan enkelt fjernes om man ikke vil bruke dem.

Hyperion -6 C har mest dunfyll på oversiden og mindre under, der det på grunn av kompresjonen fra kroppsvekten vil miste mye av isolasjonseffekten uansett. Dette fungerer så lenge man ligger på ryggen. Dersom man sover på siden kan det bli kaldt bak. Å snu seg inni denne trange soveposen for at «riktig» side skal vende opp er ikke så lett.

Den venstrestilte glidelåsen er som det meste på denne soveposen designet for å spare vekt. Den er av det slanke slaget og går bare halvveis ned langs posen. Den er ikke fullt så godt beskyttet mot fastkjøring som hos slektningen Questar 0C, men vi opplever likevel få problemer med den. En fin egenskap, særlig i en så trang sovepose, synes vi er at man kan «rive» den opp på et øyeblikk om man vil kjapt ut eller plutselig føler seg i overkant innestengt. 

Mangler nakkekrage

Soveposen har en dunfylt klaff som går innvendig langs glidelåsen, fortsetter opp forbi haken og følger videre rundt hodet. Men her er ingen separat nakke/ halskrage. For å tette ordentlig rundt halsen må hele hetten snurpes såpass kraftig at den dekker deler av ansiktet. Man kan altså ikke tette posen rundt halsen uten at hele hodet stenges inne. Strammingen er forøvrig godt plassert og lett å nå. 

Både ytter- og innerstoff er tynt, lett og behagelig. Vanndråper perler på ytterstoffet så lenge posen ikke ligger i press mot noe. I klem mot en fuktig teltduk kan det trekke noe inn i stoffet men vi har ikke opplevd at det hydrofobiske dunet har klumpet seg i posen. 

Hyperion -6C er en minimalistisk, ultralett sovepose som mangler en del ekstrautstyr som nakkekrage og innvendig lomme. Likevel trives vi veldig godt med den. Alt som er tatt bort er fjernet med en klar intensjon om vektreduksjon og komprimerbarhet.

Når resultatet blir så dunlett som dette, kan det tilgis og posen fortjener en høy karakter. Vær bare bevisst på hva du kjøper: Dette er en god tresesongspose for de lange eller raske turene når hvert gram spart i sekken teller. 

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstremt lett

Spenstig dun

Svært komprimerbar

MINUS

Ingen nakkekrage

Høy pris

Test av Mammut Perform Down Bag -7

Mammut Perfom Down -7 er en trivelig og svært komfortabel tresesongs sovepose. En varm sovepose som er lett å komme inn og ut av. Denne finnes i både dame- og herreversjon.

sovepose
TEST AV DUNSOVEPOSER: Denne soveposen fra Mammut egner seg for vår, sommer og høst. Foto: Egill Danielsen
Mammut Perform Down -7

T-comf: -1

T-lim: -7

T-ext -22

Vekt: 1020 g

Pris: 4299,-

Nett: mammut.com

 

skala
8/10

Mammut har et stort utvalg av soveposer for både sommer og vinter. Mammut Perform Down bag er produsentens tredje varmeste dunpose, med oppgitt T-komfort-temperatur på 0 grader og nedre temperatur på -7 grader (T-limit). Soveposen er fylt med gåsedun med spenst målt til 700 FP.

 Vi har testet soveposen i høst-sesongen med natt-temperaturer ned mot null grader.

Svært god glidelås

Soveposen kjennes myk og luftig og produsenten har lagt vekt på et særlig komfortabelt hodeparti. Glidelåsen er midtstilt og går i tre fjerdedels lengde. Det vil si at den ikke går ned i fotboksen og posen bare delvis kan brukes som dyne når man åpner den helt. 

Langs glidelåsen finnes det på innsiden en fyldig dunklaff som beskytter mot varmetap. Likevel kjenner vi av og til en svak stripe av kulde langs denne. Glidelåsen er spesielt designet for ikke å kjøre seg fast i stoffet, hverken yttermaterialet eller dunklaffen. Løsningen fungerer bra og vi opplever lite problemer med fastkjøring.  

Som med Norrøna Falketind-posen er det veldig lett å komme seg ut. Så snart man har åpnet glidelåsen noen centimeter fra full lukking, kan man vrenge den opp ved å dra sidene fra hverandre.  

Denne soveposen er beregnet på personer opp til 195 centimeters lengde, en vurdering som vi synes stemmer bra. Passformen er romslig, her er det klart mer plass enn i for eksempel Helsport Rago Superlight. Den finnes i en kortere dameutgave og heter da Mammut Perform Down Bag -10. Denne utgaven har noe mer isolasjon og T-comf og T-lim temperatur på henholdsvis minus 3 og minus 10 grader. Dameutgaven er beregnet på opp til 180 centimeters kroppslengde.

Fantastisk hette og krage

Mammut Perform Down bag -7 har en god hette med tilhørende integrert nakkekrage. Kneppingen av kragen i front fungerer bra med en stor knapp med magnet som hjelper deg å treffe med kneppingen. Nakkekragens utforming og stramming er veldig bra, helt i toppklassen sammen med Helsport sine Rago-soveposer og Mammuts egen ASP Down Winter. Denne kragen tetter godt, ikke bare mot nakken og sidene av halsen, men også i fronten. 

Samspillet med hetten er veldig god. Når du drar i hette-snoren etter å ha strammet kragen, legger hetten seg tett og fint rundt ansiktet og varmetapet blir minimalt. 

SOV I RO: Soveposens fremste oppgave er ikke å holde deg varm, men å ta vare på den varmen du allerede har. Vi har testet soveposer i ulike temperaturskalaer, materialer og prisklasser. 
SOV I RO: Soveposens fremste oppgave er ikke å holde deg varm, men å ta vare på den varmen du allerede har. Vi har testet soveposer i ulike temperaturskalaer, materialer og prisklasser. 

Ikke for de kaldeste nettene

Mammut Perform Down Bag er en god tresesongs sovepose. Den er behagelig, rommelig og funksjonell og passer fint både vår og høst, men ikke i de kaldeste nettene. Posen er blant de varmeste i testen men blir etter vår mening for kald når temperaturen kryper ned mot null grader som er dens T-komfortgrense. Denne vurderingen gjelder også de fleste øvrige soveposer på markedet som markedsføres som tresesongs.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Høy komfort

God nakkekrage

God glidelås

MINUS

Noe varmetap langs glidelåsen

Test av Helsport Rago Superlight

Rago Superlight bygger på suksessen til Rago-soveposene, men den er fylt med premium 800 FP gåsedun.

Helsport Rago Superlight

Pris: 4999 kr

Vekt: 831 gram (185 cm)

Nett: helsport.no

Fyll: 800 cuin, 90/10 gåsedun

Fyllvekt: 368 g

T-comfort: -2 

T-limit: -8

skala
9/10

Rago-serien er laget for å optimalisere varmeeffekten i soveposen, og passformen er spesielt utformet for å unngå kuldepunkter. 

Den indre varmekragen på Helsport Rago Superlight er ergonomisk laget for en bedre passform, og alle detaljer er designet med mål om å redusere vekt, uten at det går ut over påliteligheten til soveposen. Toveis glidelås, vannavvisende ytterstoff, og mykt og pustende innerstoff.

Som Rago-posene ellers har den en god passform rundt kroppen som bidrar til å holde på varmen. UTE har tidligere testet Rago Extrem W. Også Superlight-versjonen har dunfylte kamre langs glidelåsen for å forhindre varmetap, en rask hettelukking og god varmekrage i nakken.

Den har også en nnvendig lomme til småting. Rago Superlight er den letteste 3-sesongs soveposen i testen. Komfort-temperaturen blir litt i kaldeste laget tidlig vår og utover høsten, men dette er soveposen for gramjegeren som trenger å pakke lett, men samtidig holde seg passelig varm. Soveposen kommer i to størrelser, standard (185 cm) og lang (200 cm). 

VURDERING
Passform
Komprimering
Materialer
Total
PLUSS

Veldig lett

God passform

Tar liten plass

MINUS

Ikke blant de varmeste

Test av Mammut asp Down Winter sovepose

Selv om Mammut kaller den «Winter», minner denne soveposen mest om en tresesongs sovepose i dun for vår og høst, absolutt ikke vinter. Men akk for en deilig og luksuriøs sovepose!

MAMMUT ASP DOWN WINTER: En glidelås som går langs siden nederst og som så vinkler mot halsen virker gjennomtenkt og er blant de beste løsningene vi har prøvd. Foto: Egill Danielsen
MAMMUT ASP DOWN WINTER: En glidelås som går langs siden nederst og som så vinkler mot halsen virker gjennomtenkt og er blant de beste løsningene vi har prøvd. Foto: Egill Danielsen
UTE_anbefaler
Mammut ASP Down Winter

Pris: 7999 kr

Vekt: 1330 gram (195 cm)

Nett: mammut.com

Fyll: 700 cuin, 90/10 gåsedun

Fyllvekt: 765 g

T-comfort: -3

T-limit: -9

skala
8/10

Mammut ASP Down winter er en dunsovepose som på mange måter appellerer til må-ha-følelsen. Den er dyr, full av gåsedun som kan ses gjennom det hvite, lett gjennomsiktige ytterstoffet. Likevel når den ikke til topps i vår test av dunsoveposer for vår-sommer-høst.

Mammut ASP Down Winter er en sovepose som prioriterer egenskaper for de kaldere nettene i vår- og høstsesongen. Vi snakker her om en sovepose som totalt veier drøyt 1,3 kilo, fylt med gåsedun av 700FP-kvalitet.  Den har T-komforttemperatur på minus 3, som er blant de varmeste i testen. Vi mener at du heller bør velge en litt for varm enn en litt for tynn sovepose dersom du skal overnatte utendørs.

Mammut ASP Down Winter er en bra sovepose når du skal på tur vår og høst. Den gir god isolasjon og særlig glidelåsen gir mange pluss. Den går langs siden i nederste del. Det bidrar til redusert varmetap over beina og hoftene. Mot brystet svinger glidelåsen mot midten og øverst når du tak i den like under haken. Det er intuitivt og lett å finne den om du kjapt vil ut av soveposen om natten. Glidelåsen har ordentlig varmeklaff i dun som begrenser varmetap gjennom den. Og som selvlysende i mørket er det en av de beste glidelåsene vi har opplevd om natten.

Mammut ASP Down Winter har den beste varmekragen og hetten av alle de testede soveposene. Nakkekragen er fyldig og strammer bra, også godt frem på halsen når man har kneppet den i front med det greit lokaliserbare knappene. Snoren for stramming har dog en litt treg og uvant stramming.

Hetten er i god, kompakt størrelse men låser og strammer med samme med litt trege snor som kragen. I sum er øvre del av posen klart bedre enn testvinner Norrøna Falketind, men som helhet taper Mammut ASP Down Winter på høy vekt og lavere dunkvalitet. 700FP er markert ned i forhold til Norrøna Falketind som har 800FP kvalitet i fyllet. Norrøna-posen er også betydelig lettere og rimeligere uten å isolere så mye dårligere. 

Om vekt og pris betyr lite: Mammut ASP Down Winter er blant de aller beste valgene du kan gjøre for å få deg en god og varm nok sovepose for vår-sommer-høst. Som et siste pluss gir vi også kred for en særegen stretch ved knepartiet som gjør det litt lettere å ligge på ryggen med knærne opp eller med hele kroppen krøket til siden. 

VURDERING
Passform
Komprimering
Materialer
Praktiske løsninger
Total
PLUSS

Isolasjonsegenskaper

Fantastisk nakkekrage og hette

God til vår og høstturer

Behagelig materiale

MINUS

Ikke beste dunkvalitet

Høy vekt

Litt stor sammenpakket

Varm til sommerbruk

Test av Rab Mythic Ultra 360 sovepose

Kan en sovepose som veier bare 600 gram være varm nok å sove i? RAB Mythic Ultra 360 er verdens første dunsovepose med varmereflekterende teknologi.

test av rab mythic ultra sovepose
TEST AV SOVEPOSER: Rab Mythic Ultra er en innovativ sovepose fra britiske Rab. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
RAB Mythic Ultra 360

Anbefalt øvre personlengde: 185 cm/6'1 

Fyllvekt: 180 gram 

T-Komfort: -2°C 

T-Limit: - 8°C

Vekt: 600 gram 

Veil. pris: 6499,- 

skala
8/10

Ofte blir det sagt at soveposens oppgave er ikke å varme deg opp, men å hjelpe deg med å holde på den varmen du allerede har når du legger deg.

Med Rab Mytic Ultra 360 er det litt annerledes, med varmereflekterende teknologi i innermaterialet som skal reflektere kroppsvarmen til personen som ligger inni.

test av rab mythic sovepose tilt teknologi
test av rab mythic sovepose tilt teknologi

Mythic Ultra 360 er en lett tresesongs dunsovepose, og en nyvinning fra britiske Rab som utemagasinet.no har fått anledning til å teste i snart ett år.

Temperaturgrensene er fastsatt etter EN-standarden med T-komfort på to minusgrader, som er nedre grense for hva en voksen kvinne vil oppleve som komfortabelt.

T-limit er satt til åtte minusgrader, altså nedre grensen for hva en voksen mann vil anse som komfortabelt.

EN-STANDARD

EN 13537-standarden er basert på tester gjort i laboratorium og tar ikke hensyn til for eksempel vind, fuktighet eller temperatur på bakken.

Testen tar heller ikke hensyn til bekledning. Som en test for å angi eksakt sovetemperatur har den sine svakheter, men for å kunne sammenligne ulike poser kan testen være nyttig. Skal du velge pose etter temperaturskala, og ikke har et forhold til skalaen fra før, anbefales det å forholde seg til temperatur mellom T-komfort og T-limit. Les mer.  

Impregnert dun 

Dun er et naturlig fiber med unik evne til å holde på stillestående luft. Mythic Ultra 360 er fylt med høy dun av høy kvalitet, og designet i en slank mumiefasong, med glidelås i halve lengden. 

Rab Mythic Ultra inneholder 900+FP impregnert europeisk gåsedun som er sertifisert gjennom R.D.S (Responsible Down Standard). Posen inneholder impregnert dun som er utviklet i samarbeid med Nikwax, som i over fem tiår har benyttet fluorkarbonfri impregnering.

Betegnelsen 360 viser til ikke til hvor mange dager i året soveposen kan brukes, men mengden dun som soveposen er fylt med. Fordelen med mindre dun i kamrene kan også være at den er lettere å tørke om den blir våt, og at det går raskere å få luftet opp og etter komprimert tilstand. Dunkanalene i soveposen er konstruert for å minimere dunvandring. Trapesformen på posen bidrar til å unngå kuldebroer.

Rundt nakken er det en egen varmekrage, som vi kjenner igjen fra flere av Rab sine soveposer, og som er behagelig og bidrar til å ikke slippe ut varme i åpningen av soveposen.   

Anti snag-design skal hindre glidelåsen i å henge seg fast i inner-/yttermaterialet.   

 

TILT-teknologi 

Det unike med denne soveposen er innermaterialet. Thermo Ionic Lining Technology (TILT) er en prosess der titan har blitt vevd inn i nylontrådene, og som gir varmereflekterende egenskaper.

Materialet skal ifølge produsenten øke varmen i soveposen med inntil 30 prosent, noe som også som gjør at soveposen trenger mindre dun og sparer vekt.  

test av rad mythic ultra 360 sovepose
test av rad mythic ultra 360 sovepose

Hårfint yttermateriale  

Yttermateralet består av et tynt og lett RSD-seritfisert 7D ripstop nylon.

Det er ganske tynt, så her bør man være ekstra forsiktig på enkelte type turer, i nærheten av bål eller skarpe gjenstander, for det går fort å rive opp en flenge.

Soveposen takler noe vann/fukt, men som ved dun-soveposer generelt er de sensitive mot kondens i større grad enn soveposer i syntetisk fiber.  

 

Varme versus vekt  

Med totalvekt på 600 gram, er Rab Mytic Ultra nærmere 200 gram lettere enn Helsport Rago Superlight, som var den letteste soveposen da utemagasinet.no testet tre-sesongs soveposer i dun.  

Vi har testet Mythic Ultra i alt fra tørr vinterluft og fire minusgrader, til sommerturer i fuktig vestlandsvær.

Inntrykket etter testing i kjøligere temperaturer er at soveposen holder godt på varmen når temperaturen synker ned mot null grader og minusgrader, men at den fort kan oppleves som kald når gradestokken synker ytterligere. I kjølig luft kommer den varmereflekterende teknologien tydelig til sin rett. Man kjenner rett og slett at det skjer.  Det sølvaktige innermaterialet blir verken klamt eller vått mot kroppen.

Når luftfuktigheten derimot er høyere, påvirkes også soveposen av det og klistrer seg mer til kroppen. Det er også et ytterligere argument for at du er tørr og ikke svett når du legger deg ned i soveposen.

 

Glidelås 

Soveposen er utrustet med glidelås som går omtrent halvveis ned i soveposen på venstre side, og som bidrar til å spare vekt. 

Rab har til gjengjeld gitt soveposen litt kraftigere materiale akkurat langs glidelåsen så den ikke setter seg fast, noe som er bra med tanke på det ellers fine yttermaterialet man helst vil unngå rifter.  

Pakkvolum

Pakkposen gjør det ganske enkelt å komprimere soveposen, og den er lett å pakke ned.   

sovepose pakkevolum
sovepose pakkevolum

Konklusjon 

Rab har utviklet en innovativ sovepose som gir mye varme for vekt, når det er tørre forhold og du ikke må være forberedt på mange minusgrader i løpet av natta. 

Etter å ha testet soveposen i temperaturer ned mot fire minusgrader, er vi imponert over hvordan en såpass lett og liten sovepose kan være såpass varm.

Tanken om at innermaterialet ville gjøre posen stiv og klam, slo vi fra oss. Under tørre forhold kjennes soveposen som en hvilken som helst annen myk sovepose. 

Opplevelsen er imidlertid en annen når det er høy luftfuktighet og varmegrader. Da klistrer soveposen seg mer til kroppen. Her vil folk være forskjellige. Noen svetter mer enn andre. 

Noen vil kunne synes at avkortet glidelås gjør det mer krevende å komme inn og ut av soveposen, men slik er gjerne en vanesak. 

Halvlang glidelås gir mindre luftemuligheter sammenlignet med soveposer som har glidelås i så å si hele personlengden. 

test av rab mythic ultra sovepose
DUGG: Soveposen ødelegges ikke om den blir utsatt for regn eller fukt, men egner seg best for tørre forhold.

Det kan være greit å være oppmerksom på at denne soveposen er ganske smal nederst og at lengden er forholdsvis kort. Anbefalt øvre personlengde fra Rab er 185 cm.

Men selv testpersonen på 166 cm fikk følelsen av å treffe bunnen av soveposen, der man forventer at det skal være litt margin når man kryper inn i soveposen.

Mythic Ultra er en unisex-modell, og den kommer foreløpig kun i en størrelse. 

Til turer der vekt spiller en helt avgjørende rolle, er dette en interessant sovepose.  

Prisen ligger i det øvre sjiktet av soveposer, og materialene gir et godt kvalitetsinntrykk, samtidig som det fordrer at du behandler den varsomt mot fukt og rifter.

Soveposen kommer også i en enda lettere variant i samme lengde: Rab Mythic Ultra 180, med T-limit på 0 grader, og en vekt på 400 gram.

VURDERING
Materialer
Passform
Praktiske løsninger
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Mye varme for vekt • dunkvalitet • innovativ

MINUS

Sårbar for rifter • lekker noe dun ved glidelåsen • én lengde

Test av THERMAREST Oberon 0

Thermarest Oberon 0 er en lett vinterspovepose. Den veier 1,3 kilo og har en romslig passform. En sovepose for deg som vil spare vekt.

thermarest oberon vintersovepose
thermarest oberon vintersovepose
THERMAREST Oberon 0

Pris: 6999 kroner
Vekt: 1262 gram (180 cm)
Fyll: 800 cuin impregnert gåsedun, ikke oppgitt fyllvekt eller dun/fjær-forhold
Skulderbredde: 79 cm
T-comfort: -18 grader
T-limit: Ikke oppgitt

www.thermarest.com

skala
8/10

Den letteste posen i testen kommer fra Thermarest, og de har fylt på mer dun på oversiden av posen enn under, for å unngå unødvendig vekt.

Dun under kroppen blir skvist sammen og isolerer dårlig, er forklaringen.

Vi anbefaler i alle fall et godt liggeunderlag. Toppen av posen er innsatt med thermaCapture som skal absorbere kroppsvarme og beholde den. På undersiden er det integrerte fester som skal gå rundt liggeunderlaget, slik at du ikke sklir av.

Du finner også hanker til å koble på dyne eller pledd fra Thermarest over posen om det trengs. Toveisglidelåsen går kun halvveis ned for å minimere varmetapet og for å spare vekt. På utsiden av posen finner du en lomme for hodelykt.

I fotenden er det en såkalt ergonomisk fotboks, som gir ekstra plass til tærne, og på undersiden finner du hemper til å henge opp posen. Passformen er god, og den er romslig rundt overkroppen, som gir deg god plass til både å snu og å sove med mere klær.

Soveposen ligger godt rundt hodet, og den har en god og varm nakkekrage. Festene til liggeunderlaget føles litt unødvendig. 

Pakkposen oppleves som litt trang, men posen blir til gjengjeld meget komprimert. Dette er en pose for deg som vil spare vekt på turen, og ikke bryr deg om å ha så mye dun i ryggen. 

Thermarest bruker Goose Nikwax Hydrofobic RDS-sertifisert dun.

VURDERING
Praktiske løsninger
Komrimering
Passform
Materialer
Totalinntrykk
PLUSS

Impregnert ytterstoff

Lett vekt

MINUS

Liten pakkpose

Test av Helsport Rago Pro

For å oppnå godt vekt-til-varme forhold har Helsport valgt å fokusere på det skandinaviske markedet, og mener de har funnet den optimale passformen.

Helsport Rago Pro

Pris: 2999 kr

Vekt: 1052 gram (185 cm)

Nett: helsport.no

Fyll: 650 cuin, 90/10 andedun

Fyllvekt: 471 gram

T-comfort: 0

T-limit:-5 

skala
9/10

Helsport Rago Pro er en sovepose som er utformet slik at det er like god plass ved hoftene og armene som det er ved skuldrene. Det gir god komfort og plass innvendig, og det gir en god sovestilling uten at posen blir for trang. Fotenden er laget noe bredere, og vinklet utover slik at føttene får falle naturlig uten å presse mot soveposen. 

Dette, i kombinasjon med fordeling av 650 andedun fordelt med nøye utvalgt mengde i hvert kammer, slik at dunet ikke flytter på seg og skaper kuldepunkter, gir en god sovepose som er lett og av de minste å ha med i sekken.

Hetta legger seg naturlig og komfortabelt rundt nakken og hodet. Den er også konstruert slik at dunkammerne ikke komprimeres når man strammer den, og snorene er myke.

Det innvendig stoffet er komfortabelt, og det utvendige stoffet i vannavstøtende og slitesterkt 30D nylon.

Glidelåsen glir enkelt ved åpning og lukking, og det er en innvendig klaff fylt med dun. Glidelåsen går ned til fotsonen, som gjør at den er litt kort for å kunne åpne helt opp ved varme sommertemperaturer. Innvendig er det en glidelåslomme for smådetaljer.

Rago er en god tresesongspose med godt forhold mellom varme og vekt, og den lar seg enkelt komprimere i en god pakkpose, som gjør den til en av de minste sammenpakket.

VURDERING
Passform
Komprimering
Materialer
Total
PLUSS

God passform

Tar liten plass

MINUS

Ikke blant de varmeste på de kaldere nettene

Test av MAMMUT Altitude down

Mammut Altitude down er en ekspedisjonspose for den frosne. En kraftig helårspose med gjennomtenkte løsninger.

TEST AV VINTERSOVEPOSER: Mammut Altitude Down er en seriøs sovepose for kalde turprosjekter.
TEST AV VINTERSOVEPOSER: Mammut Altitude Down er en seriøs sovepose for kalde turprosjekter.
UTE_anbefaler
MAMMUT Altitude down

Fyll: 1150 gram gåsedun, 800 cuin, 95/5
Skulderbredde: 86 cm
T-comfort: -14
T-limit: -30 grader

Vekt: 2157 gram (200 cm)

Pris: 10.000 kroner

mammut.com

skala
9/10

Den varmeste soveposen til Mammut har en t-limit temperatur på hele minus 30 grader.

Her får du en 5-sesongspose for de tøffeste turene.

Posen har ekstra forsterkninger i ytterstoffet på de mest utsatte områdene ved føttene og i nakken. Den har en avansert boks-konstruksjon for å hindre dunlekkasje, og som også skal gi bedre passform og økt isolasjon.

Innvendig har den en stor innerlomme, og en ekstra tjukk og varm nakkekrag for å hindre varmetap, som er enkel å stramme. Hele posen kan enkelt snurpes helt igjen, og det er en toveisglidelås som går litt over halvveis ned mot beina, med en isolasjonsklaff innenfor. 

Yttermaterialet har en membran som er vanntett og pustende. I fotenden er det et avtagbart fleece-område. Soveposen er RDS-sertifisert, Fairwear- og Bluesign-godkjent. 

Fleecen nederst på beina kan fjernes om det blir for varmt, eller om den trenger en vask, og vi synes dette legger seg godt rundt beina som en ekstra varme. Nederst er det hemper i fotenden slik at den kan oppbevares hengende. Passformen er god, og den sitter tett rundt hodet og følger bevegelsene.

VURDERING
Praktiske løsninger
Komprimering
Passform
Materialer
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstra varm på beina med behagelig fleecestoff

God og varm nakkekrage

Vanntett membran i ytterstoffet

MINUS

Tung å pakke ned i pakkposen

Litt stor komprimert

Test av FJÄLLRÄVEN Polar -20 vintersovepose

Denne vintersoveposen fra Fjällräven byr på gode løsninger for kalde netter på tur.

Test av FJÄLLRÄVEN Polar -20 sovepose
Test av FJÄLLRÄVEN Polar -20 sovepose
UTE_testvinner
FJÄLLRÄVEN Polar -20

Pris: 11.499 kroner
Vekt: 1862 gram (180 cm)
Nett: www.fjellrevenshop.no
Fyll: 1000 gram gåsedun, 700 cuin, 95/5
Skulderbredde: 80 cm
T-comfort: -12 grader
T-limit: -20 grader

skala
10/10

Her får du en godt isolert sovepose i dun fra svenske Fjällräven. Både utformingen på hetta og den avtagbare syntetiske pelsen hjelper for å holde varmen i soveposen.

Polar –20 kommer med en kort og en halvlang glidelås, den ene med tre hemper, slik at du kan ha på deg posen mens du for eksempel lager mat, noe som er helt genialt. 

Ytterstoffet er i et slitesterkt 20D nylon. Langs hele glidelåsen på soveposen er det dunfylte klaffer som isolerer godt. Her er det også trykknapper, som er til hjelp om glidelåsen blir ødelagt. Materialet inn mot glidelåsen letter jobben med å dra opp og ned glidelåsen slik at den ikke setter seg fast og lager hull i innerstoffet.

Den lengste glidelåsen er kortere enn på flere av de andre posene. Dermed sparer man vekt og unødvendig varmetap, men du mister muligheten til å stikke ut tærne og lufte for de som foretrekker det.

Passformen er god i en mummiform, og den sitter også veldig tett rundt bein og hodet. 

Dunet ligger i bokskanaler som skal motvirke kalde punkter.

Pakkposen med rulletopp er ikke så lett å komprimere ytterligere, men den er vanntett. Det er hemper i fotenden slik at posen kan oppbevares hengende. 

Rundt nakken er det en nakkekrage som gjerne kunne vært enda tjukkere rundt nakken.

Fjällräven er kjent for å være opptatt av etisk produksjon av dun.

Polar kommer også i en versjon for enda kaldere temperaturer ned til -30 grader, og i en lang versjon.

VURDERING
Praktiske løsninger
Komprimering
Passform
Materialer
Totalinntrykk
PLUSS

Slitesterkt yttermateriale

Vanntett pakkpose

Ekstra glidelås til høyrearm

MINUS

Lite komprimerbar pakkpose

Stor komprimert

Test av Rab Mythic 600 sovepose

Rab Mythic 600 er en dunsovepose som gir svært mye isolasjon per gram. En ultralett og varm sovepose som har det beste dunfyllet du kan få.

sovepose dun
TEST AV 3-SESONGS SOVEPOSER: En lett og komfortabel sovepose fra britiske Rab. Foto: Lars Myhren Holand
UTE_testvinner
Rab Mythic 600

T-comf: -5

T-lim: -12

T-ext -32

Vekt: 885 gram (kroppslengde 185 cm)

Pris: 7 499,-

Testår: 2022

Rab Equipment

skala
10/10

Rab Mythic 600 er en tresesongs dunsovepose med gåsedun av høy kvalitet. Fillpower 900 og 600 gram dunfyll gir en særdeles luftig opplevelse. Ingen av de andre soveposene i testen «blåser seg opp» like raskt og godt som denne.

Med en egenvekt på bare 885 gram er den blant de letteste tresesongs soveposene vi har testet i det siste, og som samtidig er blant de aller varmeste. Vi mener den er det beste valget du kan gjøre om du skal ligge i telt eller hengekøye i kalde vår- og høstnetter, eller sommerturer på fjellet. 

Denne Rab-posen har ikke like mange kompromisser som lettvekts-konkurrenten Therm-a-rest Hyperion -6C. 

Lett å komprimere

For å oppnå den lave vekten har den britiske sovepose-produsenten benyttet dun med fillpower 900. Høy dunspenst gir luftigere fyll og man trenger færre gram dun for å oppnå samme varme. I tillegg er dunet impregnert slik at det ikke like lett skal ta til seg fuktighet. 

Med så høy spenst som dunet Mythic 600 har, blir posen ikke bare lett men også svært komprimerbar.

Kompresjonssekken som følger med Mythic 600 er av drybag-typen, med rulletopp og to reimer. Den komprimerer dog ikke like bra som en sekk med fire reimer, slik for eksempel Therm-a-rest Hyperion har.

Ingen kuldebroer i soveposen

Mythic 600 dunkamre med Rabs eget, tverrgående fiskebensmønster. Det at kamrene ikke er helt rette skal motvirke at dunet flytter seg. Vi opplever at det fungerer etter hensikten. Med enkelte andre soveposer kan vi i perioder oppleve områder uten isolasjon fordi dunet har flyttet seg.

I Rab-posen er det alltid et tykt lag dun alle steder. Det kan også ha med å gjøre at den er mest velfylt av alle.

Den venstrestilte glidelåsen er som det meste på denne soveposen designet for å spare vekt. Den er av det slanke slaget og går trekvart ned langs posen. Den er relativt bra beskyttet mot fastkjøring men det hender likevel en sjelden gang. Litt irriterende er det at den glir helt av sporet om man trekker den helt ned. Å træ den på igjen er ganske plundrete om man befinner seg oppi soveposen. 

rab mythic 600 sovepose
HØY KOMFORT: Både ytter- og innerstoff er svært tynt, lett og behagelig. Foto: Egill Danielsen

God nakkekrage

Soveposen har en god dunklaff som går innvendig langs glidelåsen. Både den og den særdeles velfylte nakke/halskragen fungerer meget bra for å hindre varmelekkasje. Nakke/halskragen strammes med en godt plassert strikksnor plassert inni hetten på høyre side. Om vi skal pirke litt kunne Rab plassert strammestrikken dypere i kragen. Slik det er nå, kjenner man strikken mot halsen når den er strammet godt til. Med så mye deilig, polstrende dun tilgjengelig burde det la seg gjøre å sy posen slik at man ikke kjenner strikken gnage.

Hettestrammingen har samme mekanisme som nakke/halskragen og er plassert like ved. Den fungerer utmerket.

Både ytter- og innerstoff er svært tynt, lett og behagelig. Dette kan nok gå litt på bekostning av slitestyrke om man sammenligner med det betydelig kraftigere stoffet i for eksempel Bergans Rabot Down 750.

Brukbar romfølelse

Vi opplever at vanndråper ikke trekker gjennom ytterstoffet så lenge soveposen ligger fritt.

I press mot en fuktig teltduk vil det kunne slå gjennom etter en tid, men vi har ikke opplevd at dunet har klumpet seg i posen etter en natt med kondens i teltet.

Mythic 600 er en ultralett sovepose som faktisk har ekstrautstyr som nakkekrage og innvendig lomme på plass. I tillegg er den superkomfortabel og svært varm. Passformen er mumieformet og smal, men likevel ikke klaustrofobisk trang.

Rab oppgir at lengden passer til personer på opptil 185 centimeter. Likevel finner den lengste testpersonen på 188 centimeter posen lang nok. Men så mye over 190 cm bør man ikke være om man velger denne soveposen. 

Mythic-serien har også en utgave med 400 gram dunfyll som har T-komfort -1 og T-limit på -6 grader. Den er enda lettere og ligger temperaturmessig nærmere flertallet av soveposene i denne testen. Til gramjegerne nevner vi også ultralette Rab Mythic Ultra, som med egenvekt på bare 600 gram.

Vi gir Rab Mythic 600 mange rosende ord og mener dette er den beste tresesongs dun-soveposen du kan få tak i nå, og som også duger på tidlig vår og sen høst.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstremt lett

Spenstig dun

Svært komprimerbar

MINUS

Kan kjenne strammestrikk mot halsen

Høy pris

Test av Bergans Rabot Down 750

En trygg og komfortabel dun-sovepose for deg som ikke teller gram og er opptatt av å ha den aller letteste soveposen.

Bergans Rabot Down 750

Fyll: Gåsedun 750 cuin

T-comf: -7

T-lim: -14

T-ext -34

Vekt: 1540 g (kroppslengde opptil 200cm)

Pris: 4500,-

skala
6/10

Bergans Rabot Down 750 er en tykk, tresesongs dunsovepose fylt med 90/10 gåsedun med 750 cuin. Den har en ganske enkel konstruksjon og er laget i mer solide materialer enn de mest ekstreme lettvekts-posene på markedet.

Soveposen fra Bergans-posen fyller behovet for et varmt krypinn til en ikke alt for dyr prislapp til dunpose å være. Den er imidlertid tyngre enn de fleste andre med dette fyllmaterialet.

Navnet Rabot 750 henspiller til dunfyllets vekt, som er 750 gram. Det er mye dun til å være en pose som markedsføres som 3-sesongs. Oftest kategoriseres soveposer med denne fyllvekten som vintersoveposer.

For kalde vår- og høstnetter

Dunspenst på 750 cuin er midt på treet og varmer mindre enn dun med spenst på for eksempel 900 cuin som testvinneren Rab Mythic 600 har. Av denne grunn må Bergans-posen ha mer fyll for å oppnå samme isolasjonsegenskaper. Det gir også høyere vekt.

Med t-comfort -7 og t-lim -14 grader er Rabot Down 750 blant de varmeste posene i testen. Den finnes også i utgaven Rabot Down 450 som er lettere og har t-comfort -2 og t-lim -8. 

Bergans valgte bevisst å sende den varmeste av disse da vi spurte om 3-sesongs sovepose til test. Vi støtter avgjørelsen da vi mener det er bedre å ha en for varm enn en for kald sovepose om man skal ligge i telt eller hengekøye på vår og høst, og slik vi kjenner den norske sommeren.

Til ren sommerbruk kan Rabot 750 bli i varmeste laget. 

glidelås sovepose
DÅRLIG GLID: Glidelåsen har litt for lett for å kjøre seg fast. Her er andre produsenter bedre. Foto: Egill Danielsen

Høy vekt

Med vekt på 1540 gram er desidert tyngst i testen. Det skyldes dels den lave temperaturgrensen, dels at dunfyllet ikke har den beste spensten og dels at stoffet den er sydd i er tykt og solid. Det må nevnes at Rab oppnår omtrent samme temperaturgrense med testvinneren Mythic 600 som veier 885 gram.

Soveposen fra Bergans er dessuten, av de samme årsakene, den minst komprimerbare i sammenpakket tilstand. Her nærmer vekten og volumet seg soveposer med syntetisk fyll og da faller noe av argumentet for dun bort.

Mangler nakkekrage

Rabot Down 750 har en velfylt og god hette med lettbetjent strammesnor. Den mangler imidlertid nakkekrage. Det medfører at man ikke kan snurpe soveposen tett rundt hals og nakke separat. Man blir henvist til å stramme hele hetten om man vil hindre varm luft i å finne veien ut av posen.

Det kan aksepteres i en sommerpose for varme netter eller i en ultralett minimalist-pose hvor man har fjernet den med en klar hensikt om å spare vekt. Men i en tung, 3-sesongs pose for den kaldeste yttergrensen synes vi det er en klar mangel.

test av sovepose
SAVNET: Bergans-posen har ikke nakkekrage, noe vi ser på som en mangel.. Foto: Egill Danielsen

Glidelåsen som går nesten helt ned er ikke blant de beste og har en tendens til å kjøre seg fast når man lukker eller åpner posen. Den er toveis, noe som gir greie luftemuligheter. 

Innvendig finnes en passe romslig lomme høyt plassert oppe mot halsen. Den åpnes og lukkes med borrelås.

En god begynner-sovepose

Bergans Rabot Down 750 har et mattere ytterstoff en de øvrige soveposene i testen. Det gir noe bedre friksjon mot underlaget, men ikke så mye som vi hadde håpet. Innerstoffet er også mer matt og mindre glatt, men likevel komfortabelt.

Alt i alt er dette en varm og grei dunsovepose for deg som vil ta steget opp fra syntetisk fyll, men kan leve med den noe høye vekten og svake komprimeringsevnen.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbar
Totalinntrykk
PLUSS

Solide materialer

Mye varme per krone

MINUS

Ingen nakkekrage

Høy vekt

Svak komprimerbarhet

Test av Therm-a-rest Questar 0°C

Thermarest Questar 0°C er en tresesongs sovepose med komforttemperatur på fem varmegrader. En lett og komprimerbar dunsovepose for deg som liker plass og komfort i soveposen.

dunsovepose
TEST AV DUNSOVEPOSER: Thermarest Questar er en tresesongs dusovepose med impregnert andedun.
Thermarest Questar 0°C

T-comf: 5 °C

T-lim: 0°C

T-ext -15 °C

Vekt: 951 gram i lang utgave (185-198 cm)

Finnes i to lengder: Regular/Medium (170-183 cm), lang (185-198 cm)

Leverandør: Varri

Testår: 2022

skala
7/10

Therm-a-rest Questar 0°C er en tresesongs dunsovepose for sein vår, sommer og tidlig høst. Med andre ord er ikke dette posen for de kaldeste nettene. 

Den er fylt med impregnert andedun av fillpower 650. I forhold til gåsedun med høyere spenstgrad gir dette en rimeligere sovepose. Når det er sagt, synes vi den er ganske «fluffy» til å ha bare ha 650-fyll og T-comfort som ikke går lavere enn 5 plussgrader.

Questar 0C, finnes i tre ulike lengder som er beregnet for personer fra 156 centimeter og helt opp til 198 centimeter. Vi har testet mediumsoveposen som har intervall fra 170-183 centimeter.

Den fungerer fint for den korteste testpersonen på 168 centimeter men posen blir snau for den mannlige testpersonen på 188 centimeter. 

Finnes i flere tykkelser

I medium lengde veier denne posen 913 gram, inkludert kompresjonstrekk, mens den lange utgaven (185-198) veier 951 gram. Dermed er dette en sovepose i den lette enden av skalaen.

Den finnes også i en tykkere versjon for litt kjøligere netter som har T-comfort -1 grad, en temperatur på linje med flertallet av de tre sesongs dunsoveposene. Da er vekten 1061 gram i medium lengde og 1187 gram i lang utgave. Det er fremdeles relativt lett til å være en så romslig sovepose. 

Therm-a-rest Questar blir ganske kompakt i komprimert tilstand, men ikke på langt nær så liten som den nære slektningen Hyperion, som vi også har testet.

Kan festes til liggeunderlaget

Begge Therm-a-rest-posene vi har testet har to elastiske stropper på undersiden som kan slås rundt liggeunderlaget. På den måten glir man ikke så lett av det i løpet av natten. Stroppene kan enkelt fjernes om man ikke vil bruke dem.

Questar 0C har som mange andre Therm-a-rest-soveposer mest dunfyll på oversiden og mindre under, der det på grunn av kompresjon under kroppen vil miste mye av isolasjonseffekten uansett. Questar er romslig nok til at man kan bytte liggestilling fra rygg til side inni soveposen når den er stroppet fast til underlaget. 

Den venstrestilte glidelåsen går nesten helt ned. Den fungerer toveis, noe som gir luftemuligheter i varme sommernetter. Glidelåsen er svært godt beskyttet mot fastkjøring og kan «rives» opp om man vil raskt ut av posen. 

Therm-a-rest Questar 0C er en likandes sovepose med god plass og kan passe for deg som vil ha litt armslag om natten.

Nakkekrage som ikke kan strammes

Soveposen har en velfungerende, dunfylt klaff som går innvendig langs glidelåsen for å forhindre varmetap. Klaffen fortsetter opp under halsen og ender som en litt slapp dunpølse som snor seg rundt nakken. 

Dette forsøket på nakkekrage fungerer bare delvis fordi den ikke har strammesnor. For å tette ordentlig rundt halsen må hele hetten snurpes såpass kraftig at den dekker deler av ansiktet. Man kan altså ikke velge å tette bare rundt nakken/ halsen hvis man vil sove uten stram hette. Strammesnoren er forøvrig godt plassert og lett å nå. 

Både ytter- og innerstoff er, lett og behagelig. Vanndråper trekker ikke inn i ytterstoffet før det ligger i klem mot for eksempel en fuktig teltduk. Soveposen har lomme med glidelåslukking plassert på utsiden. Den ville vært enklere å nå om den var inni posen.

Therm-a-rest Questar 0C er en likandes sovepose med god plass og kan passe for deg som vil ha litt armslag om natten. Prisen å betale er at her blir mer luft inni soveposen som kroppen må varme opp.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

God glidelås

Nokså lav vekt

MINUS

Nakkekrage kan ikke strammes

Litt svak dunspenst

Test av Mammut Perform sovepose

Mammut Perform er en tresesongs sovepose med syntet materiale. Den er ikke den letteste fibersoveposen, men den mest komfortable soveposen å ligge i.

Test av Mammut Perform Fiber Bag sovepose
TESTET: Mammut Perform er en sovepose som framkaller følelsen av luksus.
UTE_testvinner
Mammut Perform Fiber

Pris: 2599 kr 

Vekt: 1550 gram 

Personlengde: inntil 195 cm 

Glidelås: midtstilt, 170 cm lang 

T-comfort: -1  

T-limit: -7 

T-ext: -22 

Testår: 2021

mammut.com 

skala
9/10

Mammut Perform Fiber Bag er en tresesongs sovepose med nedre temperaturgrense på 7 minusgrader.

Fyllet på denne soveposen, som Mammut kaller Ajungilak-fiber, gir en luftig følelse som minner om dun. Det innvendige stoffet i hodeområdet er mykt og gir knapt fra seg lyd når man beveger hodet.

Soveposen har en god nakkekrage som lukkes med en godt gjennomtenkt magnetlås. Både hette og krage strammes med elastiske snorer med låser både på høyre og venstre side. Løsningen oppleves som noe treg før man blir vant med den. 

Det at komfort er vektlagt høyt, viser seg også ved at Mammut har lagt ved ørepropper og sovemaske som følger med soveposen. 

«Denne gir hotell-følelse», sa en av testerne etter noen minutter i soveposen. En slik uttalelse er selvsagt å ta litt i, men komforten i Mammut Perform Fiber Bag er utvilsomt høy sammenlignet med mange av de andre soveposene i testen. 

 

Glidelåsen er midtstilt. Dette kan gi mer varmetap enn sideåpning. Mammut har en bred, isolert klaff på innsiden som skal bryte denne kuldebroen. Til tross for midt-åpning er Mammut Perform blant de varmeste soveposene i testen.

Den har god innvendig mesh-lomme til oppbevaring av mobiltelefon eller annet batteridrevet utstyr som bør holde varmen. 

Mammut Perform Fiber er ikke av de letteste soveposene, noe som dels skyldes lengden (personer opptil 195 cm) og dels at det er den varmeste (mer isolasjon) av de ni tre-sesongs soveposene i denne testen.

Likevel er Mammut Perform Fiber Bag soveposen som kåres til testvinner i denne runden. 

VURDERING
Materialer
Passform
Praktiske løsninger
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Komfort

Praktiske løsninger

MINUS

Komprimerbarhet

Høy vekt

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement utemagasinet.no og få tilgang til artikkelen.