Sovepose – best i test 2023

De beste soveposene for tur og friluftsliv

Vintersovepose? Tresesongs? Eller kanskje en superlett sovepose som tar minimalt med plass i sekken? Les tester av soveposer for ulike temperaturer, både dun og syntet.

sovepose
SOV I RO: Soveposens fremste oppgave er ikke å holde deg varm, men å ta vare på den varmen du allerede har. Vi har testet soveposer i ulike temperaturskalaer, materialer og prisklasser. 

Sovepose-sesongen begynner for de fleste når sommeren og høsten er her. Men det finnes ekstra varme og spesialiserte vintersoveposer også, som kan egne seg for en god del turer.

Det gir trygghet å vite at soveposen er varm nok når du overnatter ute.

Les oppdaterte tester av både dunsoveposer og fiber-soveposer.

Test av tre-sesongs soveposer

Allsidige soveposer for høst, vår og sommer. De er lettere og har mindre pakkvolum enn vintersoveposer.

Vekt: Ca. 1-2 kilo

Exped Ultra -5 Long Wide veier litt under kiloen, men har mye godt dunfyll. En svært komfortabel pose å sove i, spesielt for frysepinner som har behov for det lille ekstra av isolasjon. 

Norrøna Falketind Down 800 er Norrønas comeback innen soveposer etter 40 års opphold. Den innfrir godt til forventningene, synes vi. En varm tresesongs sovepose til 960 gram.

Rab Mythic 600 er en dunsovepose som muligens er en av de beste soveposene du kan få tak i til sommerhalvåret. Den har komfortgrense på -2 grader.

Thermarest Hyperion -6 UL er også en god tresesongs sovepose.

norrøna sovepose
INNFRIR: Norrøna Falketind Down 800 innfrir som en varm sovepose, om det skulle bli noen minusgrader i løpet av natta. Foto: Martin Holund

Rab Mythic 600 vant vår sammentlignende test av tresesongs soveposer i dun. Den gir mye varme for vekt.

Mammut Perform ble testvinner da vi sammenlignet tresesongs fiber-soveposer. Den har T-komfort på -1.

Helsport Rago Pro er en populær tresesongs dunsovepose fylt med 90 prosent gåsedun og 10 prosent andedun. Ekstra pluss for bra pakkpose

Tips

Om du planlegger å bruke soveposen i varme temperaturer, velg en sovepose med lang glidelås/helt ned. Da kan du åpne opp posen og bruke den som dyne.  

Vis mer

Test av lette dunsoveposer

Det kan være både gram og plass i sekken å spare på valg av sovepose. Sommeren 2023 testet vi fjærlette soveposer som kan hjelpe deg på veien til lettere telt- eller hengekøyeturer.

Vekt: Ca. 450-1000 g

Det finnes mange varianter, og våre konklusjoner er ikke nødvendigvis noen fasit. Hvis du overnatter inne på en fjellhytte, kan du også gjerne klare deg med en lett og billig sovepose som alternativ til dyne eller lakenpose.  

Både personlige preferanser på størrelse og temperaturtoleranse kan variere stort. Vi har fokusert på komfort, kvalitetsfølelse, smarte detaljer og ikke minst vekt, noe som er viktige sjekkpunkter før man velger sovepose.

Norrøna Falketind Down 800 10C er vår ferske testvinner. Denne soveposen veier under 700 gram og er den letteste soveposen Norrøna har.

Gjennomtenkt sovepose: Norrøna Falketind Down 800 10C
Gjennomtenkt sovepose: Norrøna Falketind Down 800 10C

Warmpeace Viking 300 Blanket er en kombi-pose, som kan anvendes både som en sovepose og som et teppe. Med imponerende lav vekt, god dunkvalitet og en hyggelig pris ble denne allsidige posen en favoritt blant testpanelet.

Therm-a-rest Hyperion 0 C er blant de dyreste av de lette soveposene vi har testet, men veier til gjengjeld kun 464 gram i størrelse medium. Det oppleves at den ekstremt lave vekten går noe på bekostning av romsligheten i posen. 

Rab Mythic Ultra er en den letteste soveposen vi har testet. Den har impregnert dun og veier kun 640 gram. Den har varmereflekterende teknologi på innsiden, som bidrar til mye varme for vekt til de ikke altfor kalde dagene.

Helsport Rago Superlight er den letteste soveposen i den populære Rago-serien. Vekt: 831 gram i 180 cm lengde. Denne modellen finnes også i 200 cm, og også som vintersovepose, som vi også har testet.

 • Thermarest Oberon 0 er en lett vintersovepose (1292 g) med lavt pakkvolum. Oppgitt T-komfort er 18 minusgrader. 

Test av vintersoveposer

De varmeste soveposene du får tak i. Også ofte omtalt som ekspedisjonssoveposer (5 season).

Norrøna Falketind 800 –18,5 er den varmeste soveposen i Falketind-serien. Den innfrir godt til forventningene.

Rab Expedition 1200 Formula One er en av de varmeste soveposene vi har testet hittil i år.

Exped Ultra XP er en varm, men lett sovepose for vinterteltturer.

 • Mammut Altitude Down er en varm sovepose er fra Mammut, med en T-komfort på -14 grader. Dette er en såkalt femsesongssove for de tøffeste turene. Fleecen nederst på beina kan fjernes om det blir for varmt, eller om den trenger en vask.

Helsport Spitsbergen er Helsports varmeste alternativ, og et spennende konsept med to soveposer i en, der du selv justerer ut fra ditt eget behov.  

Deuter Astro Pro 800 er den vintersoveposen som blir minst i komprimert tilstand. Den finnes for dame og herre og har en t-komfort på -7 grader. Den finnes i en ekstrem-versjon og i ekstra lang lengde.

PÅLITELIG: En god og varm sovepose er avgjørende for en god vintertur. Foto: Håvard Lium
PÅLITELIG: En god og varm sovepose er avgjørende for en god vintertur. Foto: Håvard Lium

Sovepose til dame – hva er forskjellen?

Ifølge forskerne trekker overflate-blodårene hos kvinner seg mer sammen enn hos menn, noe som blant annet fører til kaldere hender og føtter. Derfor har dame-soveposer ofte mer isolasjon rundt hofter og tåboks.

Vi testet Exped Trekkinglite Summer, en sovepose spesialtilpasset for damer, men ekstra dunfyll på utsatte steder. Kombinert med en romslig passform, scorte denne godt på komfort hos oss.  

Sovepose med dun eller kunstfiber? 

Dunsoveposer er kjent for å ha god varmeeffekt i forhold til vekt. Her benyttes som oftest andedun eller gåsedun. Gåsedun har den beste kvaliteten og de mest isolerende egenskapene. Dun er lett å komprimere, en fordel når du må ta hensyn til plass og pakke bevisst.

Ulempen med dun er at det klapper sammen når det blir vått. En del leverandører har løst dette med å benytte impregnert dun, såkalt hydrofobisk dun, som holder posen tørrere lenger. 

RSD-dun (Responsible Down Standard) betyr at produktet tilfredssstiller etiske krav og at dyrevelferden er ivaretatt.

Syntet-soveposer – tåler fukt bedre enn dun og ofte er de også billigere i pris. Til gjengjeld veier fiberposer gjerne mer. Fibersoveposer kan være aktuelt om du sover mye under åpen himmel, i hengekøye, ved sjøen eller på vinterturer når du vet at soveposen kan bli fuktig eller utsatt for rifter og røff bruk.

Vår erfaring er at mange av dagens soveposer i kunstfiber er luftige og komfortable nok til å kunne minne om dunposer.

Det er heller ikke uvanlig å benytte både syntet og dun i samme pose. Norrøna har for eksempel benyttet syntetmaterialer nederst i posen, hvor det ofte kan oppstå kondens eller fukt, også inne i teltet eller ute i hengekøya eller gapahuken.

Til vinterturer der tørking av sovepose kan bli en utfordring, er det mange som sverger til syntet sovepose uansett. Så lenge du passer på posen er det fullt mulig å bruke dunsovepose. Mange bruker dampsperrepose innvendig for å hindre at dunet blir våt. Det finnes også yttertrekk til soveposen om du vil unngå at den kommer i kontakt med snø, for eksempel om du skal overnatte i snøhule.

Det er en fordel å få tørket den på dagtid om du skal sove ute i flere netter, ettersom det vil danne seg noe kondens.  

hydrofobisk dun
HEVER NIVÅET: Luis Brown, sønn av Nikwax-grunnleggeren Nick Brown, beviser at dunsoveposen holder vannet ute. Foto: Nikwax

Hva betyr T-komfort og T-limit?

Soveposer følger en europeisk standard (EN 13537). Temperaturgrensene er basert på objektive lab-tester av isoleringsevne. Den opplevde komforttemperaturen er imidlertid personlig.

EN-normen tar for eksempel ikke hensyn til for eksempel vind, fuktighet eller temperatur på bakken. Heller ikke hensyn til bekledning eller hvor varm du er når du legger deg.

Hvis du vurderer sovepose etter temperaturskala og ikke har et forhold til skalaen fra før, anbefales det å forholde seg til temperatur mellom T-komfort og T-limit, framfor T-xtreme. Les mer om hvordan temperaturskalaen måles – for begge kjønn.

Det generelle rådet å velge en sovepose som er nærmest din naturlige kroppslengde.

Soveposer for damer er laget med litt mer isolasjon rundt hofter, føtter og bryst.

Er du i tvil om en sovepose er varm nok for deg, kan det lønne seg å velge et hakk lavere temperaturgrense enn en sovepose du risikerer å fryse i. 

Hvordan oppbevare soveposen? 

Soveposer bør pakkes vanntett. Er det mye kondens på soveposen når du våkner i teltet, eller snøhulen, bør du børste av det du kan av fukt eller snø. La gjerne la soveposen lufte/tørke før du pakker den sammen.

Når soveposen ikke er i bruk, er det et godt råd å oppbevares tørt og luftig, framfor å ligge tett og komprimert i pakkposen, som kan ødelegge fibrenes isolerende egenskaper.

Sertifiseringer

Når det er dyr er involvert i klesproduksjon, er etikken viktig. Dun bør eksempelvis ikke stamme fra plukking der fjærene rives av levende dyr. Det finnes flere ulike typer sertifiseringer, som viser om leverandøren er opptatt av dyrevelferd. Her er noen av de viktigste innen soveposer.

Responsible Down Standard (RDS) sikrer at dun og fjær brukt i produktet er fra and og gås som har hatt et naturlig liv uten smerte, frykt og stress. Sertifiseringen sikrer hele verdikjeden fra gård til forbruker. 

Fair Wear Foundation (FWF) jobber sammen med varemerker og industrien for å forbedre arbeidsforholdene på fabrikkene. Sertifiseringen sikrer hele verdikjeden fra fabrikk til forbruker. 

Bluesign er en sertifisering som fjerner skadelige kjemikalier og sikrer en miljøvennelig og trygg produksjon. Dette gir høy kvalitet og et bærekraftig produkt.

Vis mer

Sovepose-begrepene du bør kjenne til

Fyllvekt: Den viktigste faktoren for hvor varm en dunsovepose er. Fyllvekt viser til den totale mengden dun som er brukt i soveposens konstruksjon. Generelt kan vi si at jo mer dun som er brukt, jo varmere er soveposen. Tallet 90/10 (for eksempel) tilsier hvor stor andel dun vs. fjær det er i soveposen.

Fyllvolum: Om du tar ett gram med fullt utluftet dun og måler volumet, får du fyllvolum, (fillpower). Jo høyere volum, jo mer luft er det plass til å varmes opp, og dermed isolerer posen bedre. Gåsedun har vanligvis høyest fillpower, oftest rangert mellom 600 og 850 cuin, mens andedun oftest har fillpower melom 500 og 700 cuin.

Cuin: Begrepet som brukes om dunspenst, eller oppfyllingskraften/evnen til å holde på luft. En dunsovepose med større oppfyllingskraft veier mindre og er mer komprimerbart enn et tilsvarende varmt produkt laget av dun med lavere kvalitet.

Cuin

400–450: Gjennomsnittlig kvalitet

500–550: God kvalitet

550–750: Svært god kvalitet

750+: utmerket kvalitet

Test av Norrøna Falketind Down 800 10C

Norrøna Falketind Down 800 er en sovepose i dun som er gjennomtenkt og komfortabel.

Norrøna Falketind Down 800 10C dun sovepose test
Gjennomtenkt sovepose: Norrøna Falketind Down 800 10C
Norrøna Falketind Down 800 10C

Veil. pris: kr 3 799 

Vekt: 690 gram (størrelse L)

T-comfort: + 8 C

T-limit: + 4 C 

T-extreme: - 11 C

Skulderbredde: 80 cm

Fyll: Impregnert andedun 90/10 Fillpower 800

Leverandør: norrona.com

Testår: 2023

skala
10/10

Norrøna Falketind Down 800 10C

Norrøna Falketind Down 800 10C har godt med plass slik at du vil sove komfortabelt og behagelig. Dunsoveposen finnes i flere varianter for kaldere årstider, og leveres i både dame- og herreutgave.

Vi har testet sommer-versjonen som markedsføres som en sovepose til de litt varmere nettene. Dette er den letteste soveposen Norrøna har, og veier under 700 gram.

Soveposer lages på ulike måter. Denne posen har en fresh og innbydende blåfarge. Den har forsterket hette- og hælparti. Den har en 3-veis glidelås plassert midt på posen, som er en noe mer uvanlig plassering av glidelåsen. At den er 3-veis, gir muligheter for å lufte mer fleksibelt. Rent praktisk oppleves plasseringen som en grei måte å gjøre det på, det oppleves ikke som en stor fordel, men ei heller som en ulempe. Utfordringen er kuldebroer, men det har Norrøna løst ved å ha en kraftig klaff på innsiden som fungerer godt.

Et viktigere moment enn plassering av glidelås, er fyllet i Norrøna Falketind Down. Her får vi impregnert dun, som er fri for fluorkarboner, og som attpåtil er sporbart og sertifisert. Svakheten til dun kontra fiber er at dun tåler fuktighet mye dårligere. Det er stor fare for at dunet kollapser om det blir vått, noe som fort kan skje på lengre turer med mye kondens. Derfor er impregneringen med på å minimere sjansen for at det skjer.

LES OGSÅ: Test av Warmpeace Viking 300 Blanket

Fillpower sier noe om kvaliteten på dunet, i form av hvor spenstig og luftig det er. Det igjen sier hvor godt dunet varmer i forhold til mengde. Fillpower på 800 er høyt og er noe man ofte får i dyrere produkter.

Posen har opphengshemper i fotenden, men av andre detaljer er det også en romslig innerlomme å finne. Det gjør at du enkelt har kontroll på småting som telefon og en liten hodelykt. Det er i tillegg testens største lomme.

Norrøna Falketind Down 800 10C leveres med standard oppbevaringspose og med et trekk som kan komprimeres godt. Det er ingen problem å få plass til soveposen i trekket.

Vi har tidligere testet Norrøna Falketind 800 0 C.

VURDERING
Totalscore
PLUSS

Lett vekt

Forsterket i topp og bunn

Impregnert dun

Smarte deltaljer og lekkert design

MINUS

Lite

Test av Exped Ultra -5 Long Wide

Exped har du kanskje vurdert å kjøpe liggeunderlag fra tidligere, men produsenten har også soveposer.

Exped Ultra -5 Long Wide dun sovepose test
I toppsjiktet: Exped Ultra -5 Long Wide
Exped Ultra -5 Long Wide

Veil. pris: kr 7 700

Vekt: 990 gram (long wide)

T-comfort: + 1 C

T-limit: - 5 C

T-extreme: - 23 C

Skulderbredde: 80 cm

Fyll: Gåsedun 90/10 fillpower 850

Leverandør: utedepot.no

Testår: 2023

skala
9/10

Ultra-serien er for deg som ikke vil gå på kompromiss med noe, og som kun nøyer deg med det som ligger helt i toppen.

Vi var i utgangspunktet ute etter modellen Ultra 0 C til denne testen, men grunnet leveringsproblemer ble det Exped Ultra -5. Denne posen skiller seg dermed litt ut fra de fire andre dunsoveposene vi har testet sommeren 2023. Det er en varmere modell, en fullblods 3-sesongs sovepose.

Den veier så vidt under en kilo, og er testens tyngste, men til gjengjeld også den varmeste. Her er det mye varme i det gode dunfyllet, som er av sertifisert gåsedun i fillpower 850, som er svært bra. Dunet er ikke impregnert, noe som gjør posen mer utsatt for fukt. Sett fra miljøperspektiv og allergi, kan det like gjerne være et pluss at det ikke er impregnert dun. 

Dunsoveposen vi har testet er en Long Wide modell, men den finnes også i standard lengde/ bredde, faktisk i fire ulike kombinasjoner for optimal passform. Vekta blir også redusert en del med standard lengde og bredde. Glidelåsen er en 2-veis YKK som er plassert på venstre side. I bunnen er det to små hemper for å henge opp posen, men det er også kun her vi finner dette på posen, både på inn- og utside.

I toppdelen er det to ulike snøringer. Det gjør at man får strammet til dersom man trenger det for å hindre varmetap. Det er også gledelig å finne en liten lomme på innsiden som holder mobilen på plass. Den rommer en telefon i standard IPhone-størrelse.

LES OGSÅ: Test av Exped Trekkinglite summer woman

Dunposen er svært komfortabel å sove i. Spesielt for de som er frysepinner sommer som vinter med behov for det lille ekstra av isolasjon, er dette et godt valg. Posen veier cirka det dobbelte av den letteste i testen, men det gjør at du får mer komfort, selv om det går på bekostning av ekstra vekt på skuldrene. Det er en vurderingssak for hva som er viktigst for din komfort og din turbruk.

Exped har truffet blink på valg av kompresjonstrekk, for her leveres posen med en romslig og vanntett pakkpose i tillegg til oppbevaringspose. Det er en stor fordel å kunne pakke soveposen vanntett.

VURDERING
Totalscore
PLUSS

Allsidig med gode temperaturgrenser

Svært komfortabel

Leveres med vanntett pakkpose

MINUS

Kostbart

Ikke impregnert dun

Ikke den letteste

Test av Exped Trekkinglite Summer women

Exped har også soveposer spesielt tilpasset damer. Trekkinglite Summer er en sovepose hvor de har vært litt mer generøse med fyllet. Her får du ekstra dunfyll på utsatte steder, som er en kjekk detalj om du fryser lett.

Exped Trekkinglite Summer women sovepose dun dame test
Damemodell: Exped Trekkinglite Summer women
Exped Trekkinglite Summer women

Veil. pris: kr 3 690

Vekt: 950 gram (M)

T-comfort: + 3 C

T-limit: - 2 C

T-extreme: - 18 C

Skulderbredde: 95 cm

Fyll: Andedun 90/10 fillpower 700

Leverandør: utedepot.no

Testår: 2023

skala
9/10

Exped Trekkinglite Summer women

Testpersonen av denne soveposen er en skikkelig «frysepinn» og pleier å våkne mange ganger i løpet av natta, og bruker helst 4-sesongs sovepose hele året.

Under testingen av Exped Trekkinglite Summer sov hun med bomullssokker og ullundertøy, uten å våkne på natta, til hennes store overraskelse. Posen oppleves som tykk og god selv om den er en lettvekter.

Riktignok ble hun noe kald på lårene om morgenen, men som hun selv beskriver, er hun mer av de ekstreme tilfellene: Det skal veldig lite til før natta i sovepose blir en kald opplevelse. Løsningen var å legge en genser over lårene. Da var varmen tilbake på et blunk. Poenget er at hun opplevde å være betydelig mindre kald i denne enn i andre lignende soveposer.

Exped Trekkinglite Summer Women har ellers en standard utforming med 2-veis glidelås på siden som gjør lufting enkelt. Glidelåsen er av YKK og kan velges til å være på høyre eller venstre side. Soveposen kommer også i to ulike lengder for å bedre kunne tilpasses ulike personlengder.

Den er fylt med andedun i god kvalitet, i fillpower 700. Dunet er også sertifisert, men det er ikke impregnert, som kan være et minus sett i et rent fukthindrende perspektiv. Likevel kan det være et pluss at dunet er helt fritt for kjemikalier, både med tanke på allergener, men også i et miljøperspektiv.

LES OGSÅ: Test av Norrøna Falketind Down 800 10C

Posen har ellers en romslig passform som gjør at man sover veldig komfortabelt. Av detaljer er det en innvendig lomme til mobil og småting, i tillegg er det snøringer rundt halsen og rundt hodet, for å kunne holde på varmen.

I likhet med Exped Ultra, leveres også Exped Trekkinglite Summer women med en vanntett pakkpose som kompresjonstrekk, i tillegg til en oppbevaringspose.

VURDERING
Helhet
PLUSS

Ekstra dunfyll

Romslig

Leveres med vanntett pakkpose

MINUS

Ikke impregnert dun

Ingen superlettvekter

Test av Therm-a-rest Hyperion 0 C

Therm-a-rest er å regne som en av de store merkevarene på liggeunderlag, men de tar opp kampen om de beste soveposene.

Therm-a-rest Hyperion 0 C lett sovepose dun test
Ekstremt lett: Therm-a-rest Hyperion 0 C
Therm-a-rest Hyperion 0 C

Veil. pris: kr 7 199

Vekt: 464 gram (M)

T-comfort: + 5 C

T-limit: 0 C

T-extreme: - 15 C

Skulderbredde: 70 cm

Fyll: Impregnert gåsedun fillpower 900

Leverandør: varri.no

skala
9/10

Thermarest har mange soveposer å velge blant. Hyperion er en serie der minimalistiske detaljer og ekstremt lett vekt er hovedhensikten. Soveposene kommer i flere varianter, tilpasset ulike årstider.

Therm-a-rest Hyperion 0 C

Therm-a-rest Hyperion 0 C er den letteste varianten, og kommer i to ulike lengder. Den har en svært imponerende vekt med sine fattige 464 gram i størrelse medium. Den utrolig lette vekta er likevel nærmest en forventning når man kaster et blikk på prislappen. Denne posen legger seg nemlig i det aller dyreste prissjiktet.

Den ekstremt lave vekta har gått på bekostning av noe, og det er først og fremst romsligheten. Spesielt tåboksen er relativt trang. Men også øvre del oppleves i det smaleste laget. Her må du forvente å ligge litt mindre komfortabelt enn i andre, tyngre soveposer

Den har snøring i hetta som gjør at du kan holde på mest mulig varme. Glidelåsen er en svært liten 2-veis YKK, og går bare halvveis ned på siden av posen. Det gjør lufting i fotenden vanskelig. Glidelåsen har likevel gode hemper for å enkelt få tak i den. Ellers er det opphengshemper på utsiden både i topp- og bunndel, men ikke på innsiden. Det er heller ingen oppbevaringslommer. Dette er en ren og skjær minimalistisk sovepose, som kommer til sin rett når hvert eneste gram teller.

LES OGSÅ: Test av Exped Ultra -5 Long Wide

På undersiden av posen finner du to stropper som liggeunderlaget kan tres gjennom, en praktisk detalj som gjør at du ikke sklir av et glatt liggeunderlag i løpet av natta. Disse kan enkelt tas av, om man vil det.

Posen leveres med oppbevaringstrekk og et kompresjonstrekk som gjør at denne posen tar latterlig lite plass i sekken. Om du liker å utfordre storsekken med å få plass i mindre tursekker, kan dette være posen å gå for.

Vi har også testet Thermarest Hyperion 6 c og Thermarest-questar-0c.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Imponerende lav vekt

Impregnert dun

Fantastisk dunkvalitet

MINUS

Kostbar

Lite romslig

Kort lufting

Test av Warmpeace Viking 300 Blanket

Warmpeace Viking 300 Blanket er et alternativ til en rendyrket sovepose. En allsidig pose som både kan brukes som isolasjon på dagsturer, som sovepose eller dyne i telt og hytte.

Warmpeace Viking 300 Blanket sovepose kombipose teppe test
Kombi-pose: Warmpeace Viking 300 Blanket
Warmpeace Viking 300 Blanket

Veil. pris: kr 1 699

Vekt: 710 gram (L)

T-comfort: + 8 C

T-limit: + 3 C

T-extreme: - 10 C

Skulderbredde: 80 cm

Fyll: Andedun 90/10 Fillpower 600

Leverandør: hektapatur.no

Testår: 2023

skala
8/10

Warmpeace Viking 300 Blanket

Warmpeace Viking 300 Blanket er en slags kombi-pose, som kan anvendes både som en sovepose og som et teppe.

Warmpeace er opprinnelig tjekkisk utstyrsprodusent som har laget soveposer siden 1991.

Konseptet er genialt: Glidelåsen går fra topp til bunn. I bunnen av posen er det en snøring som kan strammes eller slakkes, alt etter om du vil ha teppe eller sovepose. Svakheten til dette er at det kan bli et kuldepunkt i bunnen av posen. Men sommerstid er det ikke rent sjeldent at man uansett åpner posen for lufting. Dermed kan «teppefunksjonen» komme godt med til varme sommernetter.

Den 2-veis glidelåsen er plassert langs siden og er produsert av YKK, noe som er et kvalitetsstempel. Under testen opplevde vi heller ikke at glidelåsen satte seg fast. I og med at dette er en kombi-pose, vil hetten framstå noe «slapp», men her er det også snøring som gjør at man kan forhindre mye varmetap om behovet er der. Ellers har soveposen lite detaljer. Det er eksempelvis ingen lommer eller hemper, men som den desidert billigste posen er det også som forventet. 

LES OGSÅ: Test av Therm-a-rest Hyperion 0 C

Warmpeace Viking 300 Blanket har en imponerende lav vekt, god dunkvalitet, og ikke minst en pris som er like behagelig som en mild sommerdag.

Den er komfortabel å ligge i, og er en allsidig pose som både kan brukes som isolasjon på dagsturer, som sovepose eller dyne i telt og hytte.

Den leveres med en oppbevaringspose og et romslig kompresjonstrekk.

VURDERING
Helhet
PLUSS

Svært god pris

Lett vekt

Allsidig

MINUS

Utsatt for kuldepunkt

Test av Norrøna Falketind Down 800 -18,5C sovepose

Norrøna har her laget en sovepose som det er lett å både komme seg inni og ut av. Perfekt for deg som synes en varm vinterpose av og til kan bli klaustrofobisk.

norrøna falketind -18
NORRØNAS VARMESTE: Norrøna Falketind er en varm sovepose for kalde netter. Foto: Egill Danielsen
Norrøna Falketind Down 800 vinterpose

Vekt: 1890 gram

T-comfort -18,5 C

T-Limit -27 C

T-extreme -51 C

Pris: 7999,-

Leverandør: Norrøna

Testår: 2023

skala
8/10

Norrøna lanserte fire varianter av soveposen Falketind Down 800, alle i både dame- og herreutgave for noen år siden. Denne modellen er den aller tykkeste og varmeste av dem.

Falketind-posenes grunndesign er det samme for alle de fire variantene. Så langt er sommerutgave, tresesongsutgave og to ulike vinterutgaver lansert. Det vesentlige som skiller dem er tykkelse og mengde dun, samt farge.

Norrønas varmeste sovepose har en komforttemperatur-grense på 18,5 minusgrader og T-lim på minus 27 i henhold til EN-23537-normen. Dermed stiller den i klassen for tykke vinterposer, men den er ikke like ekstrem som typiske ekspedisjons-soveposer. Tresesongs-versjonen har vi testet tidligere.

Impregnert dun

Soveposen er laget i resirkulerte materialer hvor hetten og hælen er ekstra forsterket.

Hele ytterstoffet er i tillegg behandlet med DWR for en vannavstøtende effekt. Dunet, som er impregnert, har bæreevne på 800 FP. Impregnert dun skal varme bedre i fuktig tilstand og dermed redusere den største ulempen dun-soveposer har i forhold til syntet-poser; nemlig at fyllet klapper sammen og mister isolasjonsevnen når det blir vått. Tallet for bæreevne angir hvor spenstig og luftig dunfyllet er og indikerer hvor godt det varmer i forhold til mengde.

Falketind-posens fasong er relativt kroppsnær til vinterpose å være. Fordelen med det er at det blir mindre luft for kroppen å varme opp. Ulempen er at det blir mindre plass til ekstra klær og eventuelle ting man vil holde frostfritt i soveposen gjennom natten.

Sammenlignet med en lett tresesongs sovepose så er Falketind rommelig, men jamført med de rene ekspedisjonsposene er den trangere. Den har markerte skuldre og hette nesten som på en dunjakke. Fotenden har syntetisk for i tillegg til dun for å redusere sjansen for kompresjon av fyllet om man presser føttene mot teltduken.

God frontåpning

Norrøna har på Falketind-serien valgt en midtplassert glidelås som går helt ned til fotboksen, det vil si nesten i hele posens lengde. Den er 3-veis justerbar og gir gode muligheter for lufting og temperaturregulering. Vår erfaring er at midtstilt glidelås i motsetning til sidemontert ofte øker varmetapet over brystet og magen og at man kjenner en «stripe» av kulde langs glidelåsen. Norrøna har løst dette med en ekstra solid varmeklaff av dun på innsiden av glidelåsen. Det fungerer ganske bra, men i de kaldeste nettene kan vi ane noe kuldegjennomslag i området hvor glidelåsen går. Vi heller til at sidemontert glidelås generelt er gunstigere på en vinter-sovepose.

Derimot er vi enige med Norrøna i at det er lettere å komme på plass i posen i riktig stilling når man åpner den i fronten, bretter den ut og legger seg ned sentrert og symmetrisk. På samme måte er det enklere og mer intuitivt å komme seg ut om man våkner om natten og ikke i første sekund husker helt hvor man er. Har man tendenser til klaustrofobi blir argumentene for frontåpning enda større. Og her kan man faktisk «rive» posen opp med hendene uten en gang å måtte fomle seg fram til glidelåsen i mørket.

Egnet for lange personer

Falketind-posen kommer i to lengder, 170 cm for dame og 185 cm for herre. Produsenten presiserer at man bør tenke mest på kroppslengde og ikke kjønn når man velger pose. Det vil si at en kort mann vil ha det best i 170-posen og en lang kvinne vil ha det best i 185-posen. Den korte utgaven har noe mer isolasjon i fotenden og ved hoftepartiet enn den lange.

Med 188 centimeter høyde finner undertegnede god nok plass i 185-posen. Norrøna opplyser da også at denne passer for kroppslengde 175-195 centimeter. Er du like oppunder 195 tror vi at du vil oppleve at det kniper litt på lengden.

Norrøna overdriver ikke

Norrøna markedsfører denne soveposen som en minus 18,5-graders pose. Det er interessant at produsenten slik fokuserer på komforttemperatur-grensen og ikke T-lim som mange konkurrenter gjør.

En markedsføring hvor man ikke overdriver hvor varm en sovepose er, gir tillit. Vi tror dette er en smart tilnærming fra Norrønas side. Her ønsker produsenten å tilby et produkt som innfrir, i stedet for å skuffe forbrukeren.

Også når man ser på fyllvekt, fremstår Norrønas temperaturangivelser nøkterne. 1273 gram FP 800 dun er nesten 50 prosent mer enn de 861 grammene FP 750-dun Helsport har fylt innerdelen av sin Spitsbergen-pose med. Den har oppgitt T-lim på minus 25 mot Norrønas Falketinds minus 27. Om det betyr at Norrønas konstruksjon er mindre varmeeffektiv og dermed trenger mer fyll vet vi ikke, men den fremstår i alle fall velfylt.

Vanskelig å kneppe kragen

Varmekragen er ikke like god som de aller beste i testen. Den tetter bra mot nakken, men slutter bare brukbart tett rundt halsen i front. De to knappene som skal brukes til å tette kragen i halsen er små og fomlete å bruke.

Det finnes til sammen tre snorer å dra i for å stramme krage og hette. Kragen har greit tilgjengelig snor både på høyre og venstre side. Hettestrammeren befinner seg litt mer innunder hodet og er ikke like lett å nå.

En trivelig sovepose

Soveposens små minus stammer i hovedsak fra ulemper ved den midtstilte åpningen:

Risiko for noe kuldegjennomslag over brystet og en halskrage splittet i fronten som må kneppes til en ikke fullgod tetting. Det er prisen å betale for å komme enkelt inn og ut av posen.

Kan du leve med det, vil vi ikke nøle med å anbefale Norrønas varmeste vinterpose i Falketind-serien.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Komfort

3-veis glidelås

MINUS

Litt svak tetting av nakkekrage

Test av Rab Expedition 1200 Formula One

Rab Expedition 1200 er en stor og tykk sovepose for de kalde vinternetter. Denne soveposen er så romslig at de fleste vil kunne bytte klær inni soveposen.

Rab Expedition 1200 Formula One

T-comf: Ikke oppgitt

T-lim: - 35 °C

T-ext: Ikke oppgitt

Vekt: 1890 gram (lengde: 195 cm)

Pakkstørrelse: 37x 28 cm

Veil pris: 12.999,-

Leverandør: Rab Equipment

Testår: 2023

skala
9/10

Rab Expedition 1200 Formula one er fylt med gåsedun av høy kvalitet. Fillpower 850+ og 1200 gram dunfyll gir en luftig opplevelse. Soveposen «blåser» seg riktig bra opp og har holdt oss varm gjennom krevende netter.

Med vekt på 1890 gram inkludert kompresjonstrekk er denne modellen blant de letteste virkelig varme vinter- eller ekspedisjonssoveposene på markedet. Sammen med god dun-distribusjon og enkel funksjonalitet gjør det at den hevder seg helt i toppen blant de tykkeste soveposene i 2023. Men ikke alt er helt perfekt. Mer om det snart.

Rab Expedition finnes i tillegg til 1200-utgaven også i variantene Expedition 1000 og Expedition 1400. Tallet henspeiler på dunfyllets vekt. Vi har altså testet den mellomste utgaven med 1200 gram fyll.

Kan komprimeres mye – med litt krefter og tid

For å oppnå lav vekt på en vintersovepose, som ofte er kjent for å være noe tyngre enn sommerposer, har den britiske produsenten benyttet dun med fillpower 850+.

Plusstegnet betyr at spensten er 850 eller høyere. Høy dunspenst gir luftigere fyll og man trenger færre gram dun for å oppnå samme varme.

I tillegg er dunet i Rab-posen impregnert slik at det ikke like lett skal ta til seg fuktighet. Det er en fordel hvis du skal sove ute mange netter på rad i kulde. Damp fra kroppen kan kondensere i fyllet og gjøre det fuktig. Eventuelt kan kondens fryse mot ytterstoffet inni konstruksjonen. Om du ikke har mulighet til å lufte posen på dagtid, skal det ofte ikke så mange netter til før man merker litt reduksjon i isolasjonsegenskapene. Da kan det være greit å starte turen med litt «overkill» sovepose selv om man ikke forventer å møte 40 blå. Skal du på en seriøs vinterekspedisjon bør du i tillegg bruke dampsperre inni posen.

Med så høy spenst som dunet i Expedition 1200 har, så blir posen etter forholdene ikke bare lett men også ganske komprimerbar. I hvert fall om man sammenligner med vintersoveposer med syntet-fyll. Kompresjonssekken som følger med er av drybag-type med rulletopp og to reimer. Er du på vintertur med ryggsekk og ønsker maks komprimering, må du være forberedt på at det tar tid å få luften ut av en så stor sovepose. Om det skyldes at det solide Pertex-stoffet er spesielt tett eller at dunet har så høy spenst vet vi ikke, men Rab Expedition 1200 krever sin mann eller kvinne for å komme inn i kompresjonstrekket og bli så kompakt som mulig.

Kjenner ingen kuldebroer

Dunkamrene i Expedition 1200 er langsgående over brystet, tverrgående over lår og legger, for så å bytte til langsgående i fotboksen. Designet skal hindre dunet i å flytte seg. Vi opplever at det fungerer etter hensikten, og det er bra, for med enkelte andre poser kan vi i perioder oppleve områder nesten uten isolasjon fordi dunet har flyttet seg. I Rab-posen er det alltid et tykt lag dun alle steder.

Den venstrestilte glidelåsen er toveis og går i trekvart lengde. Den er lenger enn hos en del av konkurrentene hvor den kun går i halve posens lengde. Glidelåsen er grei å betjene og er relativt bra beskyttet mot fastkjøring men det hender likevel en sjelden gang. Litt irriterende er det at den glir helt av sporet om man trekker den helt ned. Å træ den på igjen er ganske plundrete om man befinner seg oppi soveposen.

test sovepose
Soveposen har innvendig lomme til småting som trenger å holdes varmt og tilgjengelig.

God nakkekrage

Soveposen har en god og tykk dunklaff som går innvendig langs glidelåsen. Både den og den særdeles velfylte nakke/halskragen fungerer bra for å hindre varmelekkasje. I enkelte liggestilinger kan vi likevel såvidt kjenne en kald stripe langs glidelåsen. Det skjer særlig når det blir press på dunklaffen innenfor glidelåsen. For å få full score som ekspedisjonspose burde her kanskje vært dobbel dunklaff slik for eksempel Marmot CVM har. Når dette er sagt, kan vi legge til at Rab-posen er så romslig at press mot dunklaffen greit kan unngås, i hvert fall i våken tilstand.

Nakke/halskragen strammes med en godt plassert snor plassert inni hetten på høyre side. Om vi skal pirke litt kunne Rab plassert strammesnoren dypere i kragen. Slik det er nå, kjenner man snoren mot halsen når den er strammet godt til. Med så mye deilig, polstrende dun tilgjengelig burde det la seg gjøre å sy posen slik at man ikke kjenner snoren gnage. Hettestrammingen har samme mekanisme som nakke/halskragen og er plassert like ved.

Takler fukt

Soveposens ytterstoff er av typen Pertex Quantum Pro. Det er kraftig og ganske motstandsdyktig mot fukt fra utsiden. Innvendig i fotboksen og i hetten har posen også dette kraftige stoffet.

Bra med solid stoff om man velger å ta skiskoene med i soveposen om natten. Det øvrige innerstoffet er av en noe tynnere, mykere og mer komfortabel Pertex Quantum-kvalitet.

Svært romslig

Rab Expedition 1200 er designet som en ekspedisjons-sovepose og skal ha plass til at man har på seg dundress inni posen. Akkurat det har vi ikke prøvd men vi kan skrive under på at den er romslig. Her er så god bredde at vi klarer å bytte ullundertøy med posen lukket.

Soveposen har én innvendig lomme for utstyr man vil holde frostfritt. Rab oppgir at lengden passer til personer på opptil 195 centimeter.

Vi tror at her er det litt å gå på. Undertegnede med sine 188 centimeter opplever posen som den romsligste i testen. Rab oppgir T-lim temperatur på 35 minusgrader etter EN 13537-2012-standarden. Produsenten oppgir ikke T-comf eller T-ext temperaturer.

Soveposer er forskjellige. Rab Expedition 1200 er en solid vintersovepose for de kaldeste nettene. Om du mot formodning skulle fryse likevel, er det god plass til å ta på ekstra plagg inni soveposen.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Spenstig dun

Romslig passform

MINUS

Strammestrikk ved halsen

Nokså høy pris

Test av Helsport Spitsbergen vintersovepose

Helsport sin aller varmeste sovepose er som et kinderegg. Med modellen Spitsbergen får du tre soveposer i én. Men løsningen har noen begrensninger.

helsport spitsbergen sovepose
TESTET: Helsport Spitsbergen er en komfortabel vinter-sovepose for de kaldeste nettene og for polare ekspedisjoner. Foto: Egill Danielsen
Helsport Spitsbergen

T-comf: -32

T-lim: -45

T-ext: -70

Vekt: 3310 gram (kroppslengde 195 cm)

Pris: 11 000,-

Helsport

Testår: 2023

skala
8/10

Helsport Spitsbergen er en twin-bag sovepose beregnet for de aller kaldeste vinternettene gjerne på ekspedisjon. Men løsningen kan faktisk fungere både sommer og høst også om du ikke stiller alt for store krav til at alt skal være perfekt hele tiden.

Twin-bag betyr at dette er to soveposer som er laget for å brukes utenpå hverandre. Den innerste er en dunpose med T-lim grense på minus 25 grader, målt etter EN 13537-normen. Helsport oppgir ikke T-comfort, men Rago X-trem, som har samme T-lim, har oppgitt komforttemperatur på minus 16. Vi snakker med andre ord om en real vinter-sovepose. Når ikke dette er nok, byr konseptet på muligheten til å tre ytterposen utenpå. Ytterposen har kunstfiber-isolasjon og er tynnere enn innerposen.

helsport spitsbergen
TO I EN: Systemet består av en dun-sovepose og en syntetpose som kan brukes sammen eller alene.

Fylt med gåsedun

Helsport Spitsbergen innerpose er fylt med 861 gram gåsedun av fillpower 750. Dette er en ganske vanlig fyllmengde for vinter-soveposer. Sammen med ytterposens nøyaktig like mange gram fyll gir dette i sum temperaturgrenser på T-comf minus 32 grader og T-lim på minus 45. Det er heftige tall.

Helsport oppgir ikke hvorvidt dunet er impregnert for å motstå fukt. Dunpose-delen er ikke like luftig og spenstig som de beste dunsoveposene i testen. Men til å ha dun med fillpower bare 750 gir den et godt inntrykk. Likevel kunne vi tenkt oss enda litt mer fyll eller et dun med høyere spenst, særlig med tanke på at ytterposen skal «bæres» av dunfyllet.

Ytterposen alene har kun oppgitt T-lim på minus 11 og ligger dermed i samme område som en typisk tresesongs sovepose. Vi tipper den kan bli ørlite varm som ren sommerpose.

Motvirker ising i fyllet

Det største argumentet for en twinbag-løsning er ikke nødvendigvis at soveposen(e) skal fylle tre behov. Helsport begrunner det derimot med at det er en særlig god løsning på lengre vinterturer eller ekspedisjoner. Årsaken er at med en ren dunpose, kan fuktighet fra kroppen kondensere og fryse i fyllet. I verste fall kan dunfyllet klappe sammen og miste de gode isolasjonsegenskapene.

Syntetfyll beholder evnen til å holde på varmen mye bedre om det blir vått eller delvis frosset. Og siden tendensen er at dampen fra kroppen kondenserer ytterst, der hvor det er kaldest, vil det her være den syntetiske delen som rammes. Når dette fenomenet oppstår vil man kunne holde varmen bedre over mange dager med en slik, kombinert løsning.

To soveposer veier mer

Gode og spesialiserte konsepter bringer gjerne med seg noen ulemper også. Det største av Spitsbergens drawback er kanskje vekt og volum. Hver for seg er posene her litt over 1,5 kilo. Kombinert med et stort kompresjonstrekk blir totalvekten 3,31 kilo. Det nærmer seg dobbelt så mye som for Rab Expedition 1200, som etter spesifikasjonene skal være nesten like varm.

I tillegg til syntet-fyllet, tynges løsningen også av at to soveposer medfører dobbelt så mye stoff som også veier sitt.

Blir vel stor i sekken

Som dunposer flest kan innerposen i Helsport Spitsbergen komprimeres mye. Den har heldigvis fått sitt eget og mindre kompresjonstrekk når man skal bruke den alene. Når begge posene skal stappes i det store felles-trekket, er det grenser for hvor mye luft man klarer å presse ut.

Vi merker tydelig at det er ytterposen som er mest gjenstridig når det gjelder å gjøre stasen kompakt nok for å kunne presse den i ryggsekken. Brukt som twin-bag er gjør både vekt og volum at dette er en sovepose først og fremst for turer hvor man har bagasjen i pulk og ikke på ryggen.

Det er også viktig å være oppmerksom på at ingen dun-soveposer har godt av å bli veldig hardt presset sammen og at det kun bør skje for korte perioder. Derfor bør soveposen alltid ut av kompresjonstrekket så snart man slår leir.

Hjemme bør dun-delen ligge i den store oppbevaringsposen eller aller helst henge fullt «oppblåst» etter de praktiske hempene i bunnen av posen.

Solid stoff

Helsport har sydd ytterposen i kraftig Pertex Quantum Pro ytterstoff. Det er i tillegg behandlet med et vannavvisende belegg som gir stoffet en tålt vannsøyle på 1000 millimeter. Innerstoffet er av en mykere Pertex-kvalitet og i liket med Helsport Svalbard synes vi denne soveposen er blant de mest behagelige også rett mot huden.

Korte glidelåser

For å minimere varmetap har Spitsbergen-posen korte glidelåser. I systemet finnes det totalt tre av dem: En toveis midtstilt på ytter-posen, en treveis venstrestilt pluss en liten armåpning på høyre side av innerposen. Løsningen gjør at man kan ha armene fri uten å gå ut av innerposen. Kjekt når man skal lage mat eller lese i teltet.

Alle glidelåsene har gode klaffer fylt med isolasjon som dekker innsiden. Dette, sammen med glidelåsenes plassering gjør at vi ikke har klart å kjenne kuldebroer på disse stedene i norske vinternetter i minus 20 grader.

Glidelåsene er god å betjene og er relativt bra beskyttet mot fastkjøring men vi opplever likevel at det av og til skjer dersom vi ikke er bevisst på å strekke dunklaffen når vi skal lukke posen. Som med flere andre soveposer opplever vi det litt irriterende er det at den glir helt av sporet om man trekker den helt ned. Det kan være plundrete å tre den på med frosne fingre, særlig når man ligger i posen. Kort lengde gjør det likevel litt lettere å nå ned til enden av glidelåsen.

Best nakkekrage

Helsport sin nakke/halskrage er fantastisk god. Det merker vi både på Spitsbergen og Svalbard-posene i denne testen. Stramming av både kragen og hetten skjer med intuitivt plasserte snorer på høyre side inni hetten. Snorene er lette å nå i blinde og kragen går hele veien foran halsen i ett stykke, før den kneppes på plass omtrent der glidelåsen slutter. Den tetter veldig godt og klart bedre enn soveposer med midtstilt glidelås hvor kragen er splittet midt foran. Begge Spitsbergen-soveposene har godt plasserte innvendige lommer til småting man trenger å holde frostfritt.

Unisex

Helsport Spitsbergen leveres kun i én lengde, som unisex-utgave. Den er beregnet på personer opp til 195 centimeter og skulderbredden er 85 centimeter. For den lengste testpersonen på 188 centimeter er posen fortsatt romslig og vi tenker at her blir det vel mye volum å varme opp om man er en kvinne med liten kroppsbygning. Er man 180 eller mer, synes vi passformen er gjennomtenkt og god, og ytterposen, som naturlig nok er romsligere enn innerposen, får grei plass utenpå.

I sum synes vi Helsport Spitsbergen er et godt og spennende sovepose-konsept. Her får man en to gode vinterpose-løsninger ut fra hvor kaldt det er: Dunpose alene, eller dun og syntet i kombinasjon. På kjøpet får man dessuten en litt primitiv tresesongs sovepose i syntet-fiber.

Vi kunne ønsket oss litt mer dun i innerposen, men det hindrer likevel ikke et bra resultat i testen.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Suveren nakkekrage

God passform

MINUS

Kunne hatt enda bedre dunfyll

Høy vekt

Høyt volum

Test av Helsport Svalbard dunsovepose

Helsport Svalbard er den varmeste soveposen fra norske utstyrsprodusenten. Denne dunsoveposen er svært behagelig og på ett punkt mener vi den er best av alle.

Helsport Svalbard

Fyllmateriale: Dun

T-comfort: -29

T-limit: -40

T-extreme: -68

Vekt: 2030 gram (kroppslengde 185 cm)

Pris: 9300,-

Leverandør: Helsport

Testår: 2023

skala
8/10

Helsport Svalbard er en sovepose som er fylt med drøyt 1200 gram gåsedun av fillpower 800.

Sammenlignet med en «vanlig» sovepose til vinterbruk gir det denne ekspedisjonsposen et tykkere dunfyll på hele 11 centimeter. Sammenlignet med de øvrige ekstrem-posene i testen setter det likevel ingen rekord.

Soveposen veier 2030 gram i standard-lengde. Jamført med de tykkeste syntet-posene på markedet er vekten lav, men Helsport-posen er likevel en del tyngre enn for eksempel Rab Expedition 1200.

Helsport Svalbard finnes i to utgaver; standard og long. Førstnevnte er beregnet på personer med kroppslengde inntil 185 centimeter og long-utgaven på kroppslengde mellom 185 og 200 centimeter. Vi har testet standard-utgaven.

Den lengste testpersonen, som er 188 centimeter, utfordrer dermed Helsport sin kroppslengde-angivelse. Vi opplever at produsenten er ganske realistisk med hensyn til mål. Den lengste testpersonen opplever noe press mot hode- og fotende og burde hatt den lengste utgaven om man først skulle legge nesten 10 000 kroner på bordet for en god vintersovepose.

Kan bli liten i sekken

Som dunposer flest så kan Helsport Svalbard komprimeres mye. Kompresjonstrekket er ganske smalt og det krever mye jobbing å få posen oppi. Når den er vel på plass finnes det fire reimer som kan strammes godt til og redusere volumet ytterligere.

Det er viktig å være oppmerksom på at ingen dun-soveposer er glad i å bli veldig hardt presset sammen og at det kun bør skje for korte perioder. Derfor bør soveposen alltid ut av kompresjonstrekket så snart man slår leir. Hjemme bør den ligge i den store oppbevaringsposen eller, for den som har plass, henge fullt «oppblåst» etter de praktiske hempene i bunnen av posen.

Helsport oppgir ikke hvorvidt dunet er impregnert for å motstå fukt. Svalbard-posen er luftig og god, men vi synes likevel den ikke holder spensten like godt som for eksempel Rab Expedition 1200 etter tre netter i 20 minusgrader. Om det skyldes litt lavere fillpower på 800 versus Rabs 850+ eller om Helsport-dunet holder på mer fuktighet fra kroppen vet vi ikke sikkert.

Solid konstruksjon

Helsport har sydd posen i kraftig Pertex Quantum Pro ytterstoff. Det er i tillegg behandlet med et vannavvisende belegg som gir stoffet en tålt vannsøyle på 1000 millimeter. Innerstoffet er av en mykere Pertex-kvalitet og vi synes denne soveposen er veldig behagelig også rett mot huden. I fotenden har produsenten lagt inn et lag med fiber-isolasjon. Dette er gjort både for å bedre beholde fasongen på fotboksen og også for å beskytte fyllet mot kompresjon om man presser fotenden mot teltduken gjennom natten.

Ønsker enda mer dun

Dunkamrene i Svalbard-posen er tverrgående i hele posens lengde. Konstruksjonen virker inspirerert av Helsport sin Rago-serie og er bygget opp ganske likt som innerposen i Helsport Spitsbergen.

I en sovepose som markedsføres som en minus 40-pose hadde vi kanskje forventet enda mer dunfyll enn det vi opplever at denne har. Særlig i kne-området opplever vi at dunet kan flytte seg slik at det kan bli noe tynt enkelte steder. Til bruk i vinter-Norge er man godt stilt, men blant de seriøse ekspedisjonsposene finnes det enda mer velfylte alternativer.

Glidelåsløsning

Den venstrestilte glidelåsen er toveis og går i trekvart lengde. Den er lengre enn hos en del av konkurrentene hvor den kun går i halve posens lengde. Glidelåsen er god å betjene og er relativt bra beskyttet mot fastkjøring, men man bør likevel lukke den med noe tålmodighet og strekke litt i stoffet for å sikre seg at det ikke blir bom stopp. Som med flere andre soveposer opplever vi det litt irriterende er det at den glir helt av sporet om man trekker den helt ned. Å træ den på igjen er ganske plundrete om man befinner seg oppi soveposen og attpåtil har stivfrosne fingre etter å ha satt opp teltet.

Best nakkekrage

Soveposen har en god og tykk dunklaff som går innvendig langs glidelåsen. Både den og den velfylte nakke/halskragen fungerer bra for å hindre varmelekkasje. Om man ligger slik at dunklaffen kommer i press mot glidelåsen er det mulig å kjenne en svak kuldestripe. For å få full score som ekspedisjonspose burde her kanskje vært dobbel dunklaff slik for eksempel Marmot CVM har.

Helsport sin nakke/halskrage er fantastisk god. Stramming av både den og hetten skjer med intuitivt godt plasserte snorer på høyre side inni hetten. Snorene er lette å nå i blinde og kragen går hele veien foran halsen i ett stykke, før den kneppes på plass omtrent der glidelåsen slutter. Den tetter fantastisk godt og klart bedre enn soveposer med midtstilt glidelås hvor kragen er splittet midt foran. Soveposen har en godt plassert innvendig lomme til småting man trenger å holde frostfritt.

God passform

Vi synes Helsport Svalbard har en hensiktsmessig fasong som holder bra på varmen. Samtidig er det bedre plass enn i typiske tresesongs-poser og lettere vinterposer. Her får du rom til å ha på litt klær inni soveposen. Den muligheten er viktig om man vil campe i de kaldeste vinternettene. Svalbard er ikke romsligst i vår test, men heller ikke den trangeste.

I sum synes vi dette er en trivelig og komfortabel vinter-sovepose. I forhold til enda dyrere ekspedisjonsposer forsvarer Svalbard prisen sin på snaut 10.000 kroner. Samtidig kunne gjerne den stolte, norske produsenten dratt på med enda høyere dunkvalitet og enda mer fyll når de først skulle lage sin varmeste dunsovepose.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Best nakkekrage

God passform

MINUS

Kunne hatt enda bedre dunfyll

Test av Mammut asp Down Winter sovepose

Selv om Mammut kaller den «Winter», minner denne soveposen mest om en tresesongs sovepose i dun for vår og høst, absolutt ikke vinter. Men akk for en deilig og luksuriøs sovepose!

MAMMUT ASP DOWN WINTER: En glidelås som går langs siden nederst og som så vinkler mot halsen virker gjennomtenkt og er blant de beste løsningene vi har prøvd. Foto: Egill Danielsen
MAMMUT ASP DOWN WINTER: En glidelås som går langs siden nederst og som så vinkler mot halsen virker gjennomtenkt og er blant de beste løsningene vi har prøvd. Foto: Egill Danielsen
UTE_anbefaler
Mammut ASP Down Winter

Pris: 7999 kr

Vekt: 1330 gram (195 cm)

Nett: mammut.com

Fyll: 700 cuin, 90/10 gåsedun

Fyllvekt: 765 g

T-comfort: -3

T-limit: -9

skala
8/10

Mammut ASP Down winter er en dunsovepose som på mange måter appellerer til må-ha-følelsen. Den er dyr, full av gåsedun som kan ses gjennom det hvite, lett gjennomsiktige ytterstoffet. Likevel når den ikke til topps i vår test av dunsoveposer for vår-sommer-høst.

Mammut ASP Down Winter er en sovepose som prioriterer egenskaper for de kaldere nettene i vår- og høstsesongen. Vi snakker her om en sovepose som totalt veier drøyt 1,3 kilo, fylt med gåsedun av 700FP-kvalitet.  Den har T-komforttemperatur på minus 3, som er blant de varmeste i testen. Vi mener at du heller bør velge en litt for varm enn en litt for tynn sovepose dersom du skal overnatte utendørs.

Mammut ASP Down Winter er en bra sovepose når du skal på tur vår og høst. Den gir god isolasjon og særlig glidelåsen gir mange pluss. Den går langs siden i nederste del. Det bidrar til redusert varmetap over beina og hoftene. Mot brystet svinger glidelåsen mot midten og øverst når du tak i den like under haken. Det er intuitivt og lett å finne den om du kjapt vil ut av soveposen om natten. Glidelåsen har ordentlig varmeklaff i dun som begrenser varmetap gjennom den. Og som selvlysende i mørket er det en av de beste glidelåsene vi har opplevd om natten.

Mammut ASP Down Winter har den beste varmekragen og hetten av alle de testede soveposene. Nakkekragen er fyldig og strammer bra, også godt frem på halsen når man har kneppet den i front med det greit lokaliserbare knappene. Snoren for stramming har dog en litt treg og uvant stramming.

Hetten er i god, kompakt størrelse men låser og strammer med samme med litt trege snor som kragen. I sum er øvre del av posen klart bedre enn testvinner Norrøna Falketind, men som helhet taper Mammut ASP Down Winter på høy vekt og lavere dunkvalitet. 700FP er markert ned i forhold til Norrøna Falketind som har 800FP kvalitet i fyllet. Norrøna-posen er også betydelig lettere og rimeligere uten å isolere så mye dårligere. 

Om vekt og pris betyr lite: Mammut ASP Down Winter er blant de aller beste valgene du kan gjøre for å få deg en god og varm nok sovepose for vår-sommer-høst. Som et siste pluss gir vi også kred for en særegen stretch ved knepartiet som gjør det litt lettere å ligge på ryggen med knærne opp eller med hele kroppen krøket til siden. 

VURDERING
Passform
Komprimering
Materialer
Praktiske løsninger
Total
PLUSS

Isolasjonsegenskaper

Fantastisk nakkekrage og hette

God til vår og høstturer

Behagelig materiale

MINUS

Ikke beste dunkvalitet

Høy vekt

Litt stor sammenpakket

Varm til sommerbruk

Test av Norrøna Falketind Down 800 0C sovepose

Norrøna har laget sine første sovepose på fire tiår. Norrøna Falketind Down 800 er en lett tresesongs sovepose med gjennomtenkte løsninger.

Norrøna Falketind down
TEST AV TRESESONGS SOVEPOSE I DUN: Norrøna Falketind 800 har isolering med syntet-materialer i bunnen. Dette motvirker at dunet kollapser når man i søvne presser soveposen mot teltduken. Foto: Egill Danielsen
UTE_anbefaler
Norrøna Falketind Down 800 0 °C

Lengde: 185 cm (finnes også i 170 cm)

Pris: 4999,-

Vekt: 960 gram

Leverandør: Norrøna

skala
9/10

Norrøna har fire varianter av soveposen Falketind Down 800, alle i både dame- og herreutgave. Vi har testet tresesongs-versjonen som markedsføres som en sovepose ned mot null grader.

Falketind-posens grunndesign er det samme for alle de fire variantene. Foreløpig er sommerutgave, tresesongsutgave og to ulike vinterutgaver lansert. Hovedsakelig er det tykkelse og mengde dun, samt farge som skiller dem fra hverandre. Tresesongsposen er lett gjenkjennelig i sin oransje farge. 

Til å være en sovepose for temperaturer ned til null grader fremstår Falketind som tykkere og luftigere enn mange andre. Det har en spesifikk forklaring. Mer om det seinere.  

Dun med høy bæreevne

Soveposen er laget i resirkulerte materialer hvor hette og bunn er av ekstra forsterket med vannbestandig nylon. Dunet, som er impregnert, har bæreevne på 800 FP.

Impregnert dun skal varme bedre i fuktig tilstand og dermed redusere den største ulempen dun-soveposer har i forhold til syntet-poser; nemlig at fyllet klapper sammen og mister isolasjonsevnen når det blir vått. Tallet for bæreevne angir hvor spenstig og luftig dunfyllet er og indikerer hvor godt det varmer i forhold til mengde. Bæreevne på 800 er relativt høyt og finnes oftest i produsentenes dyrere produktserier.

Fasongen på Norrøna Falketind Down er gjort kroppsnær (i motsetning til tubeformet) for å unngå at kroppen må varme opp unødvendig volum. Likevel føles ikke denne soveposen spesielt trang. Den har markerte skuldre og hette nesten som på en dunjakke. Fotenden har syntetisk for i tillegg til dun for å redusere sjansen for kompresjon av fyllet om man presser føttene mot teltduken.

God frontåpning

Norrøna har valgt midtplassert glidelås som går helt ned til fotboksen, det vil si nesten i hele posens lengde. Den er 3-veis justerbar og gir gode muligheter for lufting og temperaturregulering. Vår erfaring er at midtstilt glidelås i motsetning til sidemontert ofte øker varmetapet over brystet og magen og at man kjenner en «stripe» av kulde langs glidelåsen. Norrøna har løst dette med en ekstra solid varmeklaff av dun på innsiden av glidelåsen.

Falketind Down er blant de bedre soveposene vi har prøvd med tanke på risiko for varmetap i fronten, men likevel heller vi til at det i isolasjonsøyemed hadde vært enda bedre med glidelåsåpning i siden. 

Vi er imidlertid enig med Norrøna i at det er lettere å komme på plass i soveposen i riktig stilling når man åpner den i fronten, bretter den ut og legger seg ned sentrert og symmetrisk. På samme måte er det enklere og mer intuitivt å komme seg ut om man våkner om natten. 

Egnet for lange personer

Norrøna lager hver av Falketind-variantene i to lengder, 170 cm for dame og 185 cm for herre. Produsenten presiserer at man bør tenke mest på kroppslengde og ikke kjønn når man velger pose. Det vil si at en kort mann vil ha det best i 170-posen og en lang kvinne vil ha det best i 185-posen. Den korte utgaven har noe mer isolasjon i fotenden og ved hoftepartiet enn den lange.

Med sine 188 centimeter kroppshøyde finner undertegnede mer enn god nok plass i 185-posen.

Norrøna opplyser da også at denne passer for kroppslengde 175-195 centimeter. 

Ingen oversolgt sovepose

Norrøna har satset på å bli et merke for bevisste friluftsentusiaster og profesjonelle brukere. Da er det ganske interessant at de lanserer en nullgraders sovepose som egentlig er en minus 6-graders sovepose om vi ser på T-limit-temperaturen som mange av konkurrentene relaterer seg til. Du kan lese mer om temperatur-klassifisering av soveposer her.

En markedsføringsstrategi hvor det ikke overdrives hvor varm en sovepose er, gir tillit. Vi tror dette er en pedagogisk smart tilnærming fra Norrønas side. Her ønsker produsenten å tilby et produkt som innfrir, i stedet for å skuffe forbrukeren. Med 800 FP dunfyll og en T-lim temperatur på 6 minusgrader er denne soveposen tykkere og luftigere enn de fleste andre tresesongs soveposer. 

 

At Norrøna velger midtplassert glidelås i stedet for sidemontert, som ofte gir mindre varmetap, er også interessant. Midtplassert glidelås er enkelt og intuitivt i bruk, både når du skal inn i soveposen, men også om du i et snev av nattlig panikk vil raskt ut. Varmetap i fronten har Norrøna greit motvirket med en uvanlig godt designet dunklaff langs glidelåsen. Vi tror at midtplassert glidelås, så fremt varmeegenskapene er ivaretatt, vil føre til at flere trives i soveposen.

Vanskelig å kneppe kragen

Vi har ikke mye å utsette på denne soveposen, men noe er det: Varmekragen er ikke like god som de aller beste i testen. Den tetter bra mot nakken, men slutter ikke godt nok rundt halsen i front. Knappene som skal brukes til å tette kragen i halsen er små og fomlete å bruke. Selv når kragen er riktig kneppet blir det ikke tett nok om kald høstbris tar tak i hengekøyen du ligger i. Vi synes både Mammut og Helsport har bedre nakkekrager enn Norrøna. 

Hetten på Norrøna-posen er også noe stor og løs. Muligens er den laget slik for å kunne romme personer på opptil «maks-grensen» på 195 centimenter, mens for mindre personer vil det kunne bli mye rom ovenfor nakken og hetten blir dradd langt ned over øynene når den strammes helt til. Litt mindre rom i hetten kunne spart volum og vekt.

I toppklasse

Til tross for disse små minusene: Vi opplever Norrønas sovepose-comeback som gjennomtenkt, bunnsolid og svært vellykket. Selv om prisen på 5000 kroner for en allround tresesonsgspose er relativt høy, får du her mye sovepose for pengene.

Vi har testet flere soveposer i både dun og fiber. Denne dunposen er funksjonell, behagelig og så lett at den nesten kvalifiserer til å være ultralett, uten at Norrøna profilerer den som det. Vi gleder oss til å se om Norrøna kommer med enda flere sovepose-nyheter i fremtiden.

Vi har også testet Norrøna Falketind 800 10 c.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Isolasjonsegenskaper

Lav vekt

3-veis glidelås

MINUS

Litt svak tetting av nakkekrage

Litt løs hette

Test av Bergans Rabot Down 750

En trygg og komfortabel dun-sovepose for deg som ikke teller gram og er opptatt av å ha den aller letteste soveposen.

Bergans Rabot 75 sovepose
TESTET: Bergans Rabot 750. Foto: Lars Myhren Holand
Bergans Rabot Down 750

Fyll: Gåsedun 750 cuin

T-comf: -7

T-lim: -14

T-ext -34

Vekt: 1540 g (kroppslengde opptil 200cm)

Pris: 4500,-

skala
6/10

Bergans Rabot Down 750 er en tykk, tresesongs dunsovepose fylt med 90/10 gåsedun med 750 cuin. Den har en ganske enkel konstruksjon og er laget i mer solide materialer enn de mest ekstreme lettvekts-posene på markedet.

Soveposen fra Bergans-posen fyller behovet for et varmt krypinn til en ikke alt for dyr prislapp til dunpose å være. Den er imidlertid tyngre enn de fleste andre med dette fyllmaterialet.

Navnet Rabot 750 henspiller til dunfyllets vekt, som er 750 gram. Det er mye dun til å være en pose som markedsføres som 3-sesongs. Oftest kategoriseres soveposer med denne fyllvekten som vintersoveposer.

For kalde vår- og høstnetter

Dunspenst på 750 cuin er midt på treet og varmer mindre enn dun med spenst på for eksempel 900 cuin som testvinneren Rab Mythic 600 har. Av denne grunn må Bergans-posen ha mer fyll for å oppnå samme isolasjonsegenskaper. Det gir også høyere vekt.

Med t-comfort -7 og t-lim -14 grader er Rabot Down 750 blant de varmeste posene i testen. Den finnes også i utgaven Rabot Down 450 som er lettere og har t-comfort -2 og t-lim -8. 

Bergans valgte bevisst å sende den varmeste av disse da vi spurte om 3-sesongs sovepose til test. Vi støtter avgjørelsen da vi mener det er bedre å ha en for varm enn en for kald sovepose om man skal ligge i telt eller hengekøye på vår og høst, og slik vi kjenner den norske sommeren.

Til ren sommerbruk kan Rabot 750 bli i varmeste laget. 

glidelås sovepose
DÅRLIG GLID: Glidelåsen har litt for lett for å kjøre seg fast. Her er andre produsenter bedre. Foto: Egill Danielsen

Høy vekt

Med vekt på 1540 gram er desidert tyngst i testen. Det skyldes dels den lave temperaturgrensen, dels at dunfyllet ikke har den beste spensten og dels at stoffet den er sydd i er tykt og solid. Det må nevnes at Rab oppnår omtrent samme temperaturgrense med testvinneren Mythic 600 som veier 885 gram.

Soveposen fra Bergans er dessuten, av de samme årsakene, den minst komprimerbare i sammenpakket tilstand. Her nærmer vekten og volumet seg soveposer med syntetisk fyll og da faller noe av argumentet for dun bort.

Mangler nakkekrage

Rabot Down 750 har en velfylt og god hette med lettbetjent strammesnor. Den mangler imidlertid nakkekrage. Det medfører at man ikke kan snurpe soveposen tett rundt hals og nakke separat. Man blir henvist til å stramme hele hetten om man vil hindre varm luft i å finne veien ut av posen.

Det kan aksepteres i en sommerpose for varme netter eller i en ultralett minimalist-pose hvor man har fjernet den med en klar hensikt om å spare vekt. Men i en tung, 3-sesongs pose for den kaldeste yttergrensen synes vi det er en klar mangel.

test av sovepose
SAVNET: Bergans-posen har ikke nakkekrage, noe vi ser på som en mangel.. Foto: Egill Danielsen

Glidelåsen som går nesten helt ned er ikke blant de beste og har en tendens til å kjøre seg fast når man lukker eller åpner posen. Den er toveis, noe som gir greie luftemuligheter. 

Innvendig finnes en passe romslig lomme høyt plassert oppe mot halsen. Den åpnes og lukkes med borrelås.

En god begynner-sovepose

Bergans Rabot Down 750 har et mattere ytterstoff en de øvrige soveposene i testen. Det gir noe bedre friksjon mot underlaget, men ikke så mye som vi hadde håpet. Innerstoffet er også mer matt og mindre glatt, men likevel komfortabelt.

Alt i alt er dette en varm og grei dunsovepose for deg som vil ta steget opp fra syntetisk fyll, men kan leve med den noe høye vekten og svake komprimeringsevnen.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbar
Totalinntrykk
PLUSS

Solide materialer

Mye varme per krone

MINUS

Ingen nakkekrage

Høy vekt

Svak komprimerbarhet

Test av Thermarest Hyperion -6C

Thermarest Hyperion -6 UL er en ultralett og svært komprimerbar sovepose for deg som har ligget ute en del før. Når du først har ålet deg inn i denne trange soveposen, gir den mye varme og komfort per gram.

Thermarest Hyperion -6 UL
TEST AV 3-SESONGS SOVEPOSER I DUN: Thermarest Hyperion -6 UL. Foto: Egill Danielsen
Therm-a-rest Hyperion -6 C UL

T-comf: -0

T-lim: -6

T-ext -23

Pris: 7 199,-

Vekt: 698 gram inkl kompresjonstrekk

Lengde på testpose: 216 cm (lang utgave, kroppslengde <198 cm)

Kommer i lengdene: 186, 203 og 216 cm

Produksjonsland: Kina

Testår: 2022

Leverandør: Varri

skala
9/10

Therm-a-rest Hyperion -6C UL er en tresesongs dunsovepose fylt med gåsedun av hele 900FP kvalitet. Soveposen er i særklasse designet med tanke på å spare vekt. Med sine minimale 698 gram inkludert kompresjonstrekk selv i lang utgave, er den lettest i vår 2022-test av 3-sesongs dunsoveposer.

Hyperion er laget for å tilfredsstille gramjegerne blant oss. Det innebærer en del kompromisser, men heldigvis ikke så mange at det ødelegger den amerikanske produsentens helhjertede forsøk.

For å oppnå den lave vekten har produsenten benyttet hydrofobisk dun med fillpower 900. Høy dunspenst gir luftigere fyll og man trenger færre gram dun for å oppnå samme varme. 

thermarest hyperion sovepose komprimert
PAKKVOLUM: I komprimert tilstand tar ikke denne soveposen stor plass i sekken, 15 x 20 cm. Foto: Egill Danielsen

Så høy spenst som dunet i Hyperion -6C har, gjør også at posen blir svært komprimerbar. Her er det stor forskjell til soveposer som har for eksempel fillpower 700. Kompresjonsposen som følger med Hyperion er en av de beste, med fire kompresjonsstropper. 

Vanndråper perler på ytterstoffet så lenge soveposen ikke ligger i press mot noe.

Kan festes til liggeunderlaget

Begge Therm-a-rest-soveposene i testen har to elastiske stropper på undersiden som kan slås rundt liggeunderlaget. På den måten glir man ikke så lett av det i løpet av natten. Stroppene kan enkelt fjernes om man ikke vil bruke dem.

Hyperion -6 C har mest dunfyll på oversiden og mindre under, der det på grunn av kompresjonen fra kroppsvekten vil miste mye av isolasjonseffekten uansett. Dette fungerer så lenge man ligger på ryggen. Dersom man sover på siden kan det bli kaldt bak. Å snu seg inni denne trange soveposen for at «riktig» side skal vende opp er ikke så lett.

Den venstrestilte glidelåsen er som det meste på denne soveposen designet for å spare vekt. Den er av det slanke slaget og går bare halvveis ned langs posen. Den er ikke fullt så godt beskyttet mot fastkjøring som hos slektningen Questar 0C, men vi opplever likevel få problemer med den. En fin egenskap, særlig i en så trang sovepose, synes vi er at man kan «rive» den opp på et øyeblikk om man vil kjapt ut eller plutselig føler seg i overkant innestengt. 

Mangler nakkekrage

Soveposen har en dunfylt klaff som går innvendig langs glidelåsen, fortsetter opp forbi haken og følger videre rundt hodet. Men her er ingen separat nakke/ halskrage. For å tette ordentlig rundt halsen må hele hetten snurpes såpass kraftig at den dekker deler av ansiktet. Man kan altså ikke tette posen rundt halsen uten at hele hodet stenges inne. Strammingen er forøvrig godt plassert og lett å nå. 

Både ytter- og innerstoff er tynt, lett og behagelig. Vanndråper perler på ytterstoffet så lenge posen ikke ligger i press mot noe. I klem mot en fuktig teltduk kan det trekke noe inn i stoffet men vi har ikke opplevd at det hydrofobiske dunet har klumpet seg i posen. 

Hyperion -6C er en minimalistisk, ultralett sovepose som mangler en del ekstrautstyr som nakkekrage og innvendig lomme. Likevel trives vi veldig godt med den. Alt som er tatt bort er fjernet med en klar intensjon om vektreduksjon og komprimerbarhet.

Når resultatet blir så dunlett som dette, kan det tilgis og posen fortjener en høy karakter. Vær bare bevisst på hva du kjøper. Dette er en god tresesongspose for de lange eller raske turene når hvert gram spart i sekken teller. 

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstremt lett

Spenstig dun

Svært komprimerbar

MINUS

Ingen nakkekrage

Høy pris

Test av Mammut Perform Down Bag -7

Mammut Perfom Down -7 er en trivelig og svært komfortabel tresesongs sovepose. En varm sovepose som er lett å komme inn og ut av. Denne finnes i både dame- og herreversjon.

sovepose
TEST AV DUNSOVEPOSER: Denne soveposen fra Mammut egner seg for vår, sommer og høst. Foto: Egill Danielsen
Mammut Perform Down -7

T-comf: -1

T-lim: -7

T-ext -22

Vekt: 1020 g

Pris: 4299,-

Nett: mammut.com

 

skala
8/10

Mammut har et stort utvalg av soveposer for både sommer og vinter. Mammut Perform Down bag er produsentens tredje varmeste dunpose, med oppgitt T-komfort-temperatur på 0 grader og nedre temperatur på -7 grader (T-limit). Soveposen er fylt med gåsedun med spenst målt til 700 FP.

 Vi har testet soveposen i høst-sesongen med natt-temperaturer ned mot null grader.

Svært god glidelås

Soveposen kjennes myk og luftig og produsenten har lagt vekt på et særlig komfortabelt hodeparti. Glidelåsen er midtstilt og går i tre fjerdedels lengde. Det vil si at den ikke går ned i fotboksen og posen bare delvis kan brukes som dyne når man åpner den helt. 

Langs glidelåsen finnes det på innsiden en fyldig dunklaff som beskytter mot varmetap. Likevel kjenner vi av og til en svak stripe av kulde langs denne. Glidelåsen er spesielt designet for ikke å kjøre seg fast i stoffet, hverken yttermaterialet eller dunklaffen. Løsningen fungerer bra og vi opplever lite problemer med fastkjøring.  

Som med Norrøna Falketind-posen er det veldig lett å komme seg ut. Så snart man har åpnet glidelåsen noen centimeter fra full lukking, kan man vrenge den opp ved å dra sidene fra hverandre.  

Denne soveposen er beregnet på personer opp til 195 centimeters lengde, en vurdering som vi synes stemmer bra. Passformen er romslig, her er det klart mer plass enn i for eksempel Helsport Rago Superlight. Den finnes i en kortere dameutgave og heter da Mammut Perform Down Bag -10. Denne utgaven har noe mer isolasjon og T-comf og T-lim temperatur på henholdsvis minus 3 og minus 10 grader. Dameutgaven er beregnet på opp til 180 centimeters kroppslengde.

Fantastisk hette og krage

Mammut Perform Down bag -7 har en god hette med tilhørende integrert nakkekrage. Kneppingen av kragen i front fungerer bra med en stor knapp med magnet som hjelper deg å treffe med kneppingen. Nakkekragens utforming og stramming er veldig bra, helt i toppklassen sammen med Helsport sine Rago-soveposer og Mammuts egen ASP Down Winter. Denne kragen tetter godt, ikke bare mot nakken og sidene av halsen, men også i fronten. 

Samspillet med hetten er veldig god. Når du drar i hette-snoren etter å ha strammet kragen, legger hetten seg tett og fint rundt ansiktet og varmetapet blir minimalt. 

sovepose
SOV I RO: Soveposens fremste oppgave er ikke å holde deg varm, men å ta vare på den varmen du allerede har. Vi har testet soveposer i ulike temperaturskalaer, materialer og prisklasser. 

Ikke for de kaldeste nettene

Mammut Perform Down Bag er en god tresesongs sovepose. Den er behagelig, rommelig og funksjonell og passer fint både vår og høst, men ikke i de kaldeste nettene. Posen er blant de varmeste i testen men blir etter vår mening for kald når temperaturen kryper ned mot null grader som er dens T-komfortgrense. Denne vurderingen gjelder også de fleste øvrige soveposer på markedet som markedsføres som tresesongs.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Høy komfort

God nakkekrage

God glidelås

MINUS

Noe varmetap langs glidelåsen

Test av Helsport Rago Superlight

Rago Superlight bygger på suksessen til Rago-soveposene, men den er fylt med premium 800 FP gåsedun.

Helsport Rago Superlight

Pris: 4999 kr

Vekt: 831 gram (185 cm)

Nett: helsport.no

Fyll: 800 cuin, 90/10 gåsedun

Fyllvekt: 368 g

T-comfort: -2 

T-limit: -8

skala
9/10

Rago-serien er laget for å optimalisere varmeeffekten i soveposen, og passformen er spesielt utformet for å unngå kuldepunkter. 

Den indre varmekragen på Helsport Rago Superlight er ergonomisk laget for en bedre passform, og alle detaljer er designet med mål om å redusere vekt, uten at det går ut over påliteligheten til soveposen. Toveis glidelås, vannavvisende ytterstoff, og mykt og pustende innerstoff.

Som Rago-posene ellers har den en god passform rundt kroppen som bidrar til å holde på varmen. UTE har tidligere testet Rago Extrem W. Også Superlight-versjonen har dunfylte kamre langs glidelåsen for å forhindre varmetap, en rask hettelukking og god varmekrage i nakken.

Den har også en nnvendig lomme til småting. Rago Superlight er den letteste 3-sesongs soveposen i testen. Komfort-temperaturen blir litt i kaldeste laget tidlig vår og utover høsten, men dette er soveposen for gramjegeren som trenger å pakke lett, men samtidig holde seg passelig varm. Soveposen kommer i to størrelser, standard (185 cm) og lang (200 cm). 

VURDERING
Passform
Komprimering
Materialer
Total
PLUSS

Veldig lett

God passform

Tar liten plass

MINUS

Ikke blant de varmeste

Test av Rab Mythic Ultra 360 sovepose

Kan en sovepose som veier bare 600 gram være varm nok å sove i? RAB Mythic Ultra 360 er verdens første dunsovepose med varmereflekterende teknologi.

test av rab mythic ultra sovepose
TEST AV SOVEPOSER: Rab Mythic Ultra er en innovativ sovepose fra britiske Rab. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
RAB Mythic Ultra 360

Anbefalt øvre personlengde: 185 cm/6'1 

Fyllvekt: 180 gram 

T-Komfort: -2°C 

T-Limit: - 8°C

Vekt: 600 gram 

Veil. pris: 6499,- 

skala
8/10

Ofte blir det sagt at soveposens oppgave er ikke å varme deg opp, men å hjelpe deg med å holde på den varmen du allerede har når du legger deg.

Med Rab Mytic Ultra 360 er det litt annerledes, med varmereflekterende teknologi i innermaterialet som skal reflektere kroppsvarmen til personen som ligger inni.

test av rab mythic sovepose tilt teknologi
test av rab mythic sovepose tilt teknologi

Mythic Ultra 360 er en lett tresesongs dunsovepose, og en nyvinning fra britiske Rab som utemagasinet.no har fått anledning til å teste i snart ett år.

Temperaturgrensene er fastsatt etter EN-standarden med T-komfort på to minusgrader, som er nedre grense for hva en voksen kvinne vil oppleve som komfortabelt.

T-limit er satt til åtte minusgrader, altså nedre grensen for hva en voksen mann vil anse som komfortabelt.

EN-STANDARD

EN 13537-standarden er basert på tester gjort i laboratorium og tar ikke hensyn til for eksempel vind, fuktighet eller temperatur på bakken.

Testen tar heller ikke hensyn til bekledning. Som en test for å angi eksakt sovetemperatur har den sine svakheter, men for å kunne sammenligne ulike poser kan testen være nyttig. Skal du velge pose etter temperaturskala, og ikke har et forhold til skalaen fra før, anbefales det å forholde seg til temperatur mellom T-komfort og T-limit. Les mer.  

Impregnert dun 

Dun er et naturlig fiber med unik evne til å holde på stillestående luft. Mythic Ultra 360 er fylt med høy dun av høy kvalitet, og designet i en slank mumiefasong, med glidelås i halve lengden. 

Rab Mythic Ultra inneholder 900+FP impregnert europeisk gåsedun som er sertifisert gjennom R.D.S (Responsible Down Standard). Posen inneholder impregnert dun som er utviklet i samarbeid med Nikwax, som i over fem tiår har benyttet fluorkarbonfri impregnering.

Betegnelsen 360 viser til ikke til hvor mange dager i året soveposen kan brukes, men mengden dun som soveposen er fylt med. Fordelen med mindre dun i kamrene kan også være at den er lettere å tørke om den blir våt, og at det går raskere å få luftet opp og etter komprimert tilstand. Dunkanalene i soveposen er konstruert for å minimere dunvandring. Trapesformen på posen bidrar til å unngå kuldebroer.

Rundt nakken er det en egen varmekrage, som vi kjenner igjen fra flere av Rab sine soveposer, og som er behagelig og bidrar til å ikke slippe ut varme i åpningen av soveposen.   

Anti snag-design skal hindre glidelåsen i å henge seg fast i inner-/yttermaterialet.   

 

TILT-teknologi 

Det unike med denne soveposen er innermaterialet. Thermo Ionic Lining Technology (TILT) er en prosess der titan har blitt vevd inn i nylontrådene, og som gir varmereflekterende egenskaper.

Materialet skal ifølge produsenten øke varmen i soveposen med inntil 30 prosent, noe som også som gjør at soveposen trenger mindre dun og sparer vekt.  

test av rad mythic ultra 360 sovepose
test av rad mythic ultra 360 sovepose

Hårfint yttermateriale  

Yttermateralet består av et tynt og lett RSD-seritfisert 7D ripstop nylon.

Det er ganske tynt, så her bør man være ekstra forsiktig på enkelte type turer, i nærheten av bål eller skarpe gjenstander, for det går fort å rive opp en flenge.

Soveposen takler noe vann/fukt, men som ved dun-soveposer generelt er de sensitive mot kondens i større grad enn soveposer i syntetisk fiber.  

 

Varme versus vekt  

Med totalvekt på 600 gram, er Rab Mytic Ultra nærmere 200 gram lettere enn Helsport Rago Superlight, som var den letteste soveposen da utemagasinet.no testet tre-sesongs soveposer i dun.  

Vi har testet Mythic Ultra i alt fra tørr vinterluft og fire minusgrader, til sommerturer i fuktig vestlandsvær.

Inntrykket etter testing i kjøligere temperaturer er at soveposen holder godt på varmen når temperaturen synker ned mot null grader og minusgrader, men at den fort kan oppleves som kald når gradestokken synker ytterligere. I kjølig luft kommer den varmereflekterende teknologien tydelig til sin rett. Man kjenner rett og slett at det skjer.  Det sølvaktige innermaterialet blir verken klamt eller vått mot kroppen.

Når luftfuktigheten derimot er høyere, påvirkes også soveposen av det og klistrer seg mer til kroppen. Det er også et ytterligere argument for at du er tørr og ikke svett når du legger deg ned i soveposen.

 

Glidelås 

Soveposen er utrustet med glidelås som går omtrent halvveis ned i soveposen på venstre side, og som bidrar til å spare vekt. 

Rab har til gjengjeld gitt soveposen litt kraftigere materiale akkurat langs glidelåsen så den ikke setter seg fast, noe som er bra med tanke på det ellers fine yttermaterialet man helst vil unngå rifter.  

Pakkvolum

Pakkposen gjør det ganske enkelt å komprimere soveposen, og den er lett å pakke ned.   

sovepose pakkevolum
sovepose pakkevolum

Konklusjon 

Rab har utviklet en innovativ sovepose som gir mye varme for vekt, når det er tørre forhold og du ikke må være forberedt på mange minusgrader i løpet av natta. 

Etter å ha testet soveposen i temperaturer ned mot fire minusgrader, er vi imponert over hvordan en såpass lett og liten sovepose kan være såpass varm.

Tanken om at innermaterialet ville gjøre posen stiv og klam, slo vi fra oss. Under tørre forhold kjennes soveposen som en hvilken som helst annen myk sovepose. 

Opplevelsen er imidlertid en annen når det er høy luftfuktighet og varmegrader. Da klistrer soveposen seg mer til kroppen. Her vil folk være forskjellige. Noen svetter mer enn andre. 

Noen vil kunne synes at avkortet glidelås gjør det mer krevende å komme inn og ut av soveposen, men slik er gjerne en vanesak. 

Halvlang glidelås gir mindre luftemuligheter sammenlignet med soveposer som har glidelås i så å si hele personlengden. 

test av rab mythic ultra sovepose
DUGG: Soveposen ødelegges ikke om den blir utsatt for regn eller fukt, men egner seg best for tørre forhold.

Det kan være greit å være oppmerksom på at denne soveposen er ganske smal nederst og at lengden er forholdsvis kort. Anbefalt øvre personlengde fra Rab er 185 cm.

Men selv testpersonen på 166 cm fikk følelsen av å treffe bunnen av soveposen, der man forventer at det skal være litt margin når man kryper inn i soveposen.

Mythic Ultra er en unisex-modell, og den kommer foreløpig kun i en størrelse. 

Til turer der vekt spiller en helt avgjørende rolle, er dette en interessant sovepose.  

Prisen ligger i det øvre sjiktet av soveposer, og materialene gir et godt kvalitetsinntrykk, samtidig som det fordrer at du behandler den varsomt mot fukt og rifter.

Soveposen kommer også i en enda lettere variant i samme lengde: Rab Mythic Ultra 180, med T-limit på 0 grader, og en vekt på 400 gram.

VURDERING
Materialer
Passform
Praktiske løsninger
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Mye varme for vekt • dunkvalitet • innovativ

MINUS

Sårbar for rifter • lekker noe dun ved glidelåsen • én lengde

Test av THERMAREST Oberon 0

Thermarest Oberon 0 er en lett vinterspovepose. Den veier 1,3 kilo og har en romslig passform. En sovepose for deg som vil spare vekt.

thermarest oberon vintersovepose
thermarest oberon vintersovepose
THERMAREST Oberon 0

Pris: 6999 kroner
Vekt: 1262 gram (180 cm)
Fyll: 800 cuin impregnert gåsedun, ikke oppgitt fyllvekt eller dun/fjær-forhold
Skulderbredde: 79 cm
T-comfort: -18 grader
T-limit: Ikke oppgitt

www.thermarest.com

skala
8/10

Den letteste posen i testen kommer fra Thermarest, og de har fylt på mer dun på oversiden av posen enn under, for å unngå unødvendig vekt.

Dun under kroppen blir skvist sammen og isolerer dårlig, er forklaringen.

Vi anbefaler i alle fall et godt liggeunderlag. Toppen av posen er innsatt med thermaCapture som skal absorbere kroppsvarme og beholde den. På undersiden er det integrerte fester som skal gå rundt liggeunderlaget, slik at du ikke sklir av.

Du finner også hanker til å koble på dyne eller pledd fra Thermarest over posen om det trengs. Toveisglidelåsen går kun halvveis ned for å minimere varmetapet og for å spare vekt. På utsiden av posen finner du en lomme for hodelykt.

I fotenden er det en såkalt ergonomisk fotboks, som gir ekstra plass til tærne, og på undersiden finner du hemper til å henge opp posen. Passformen er god, og den er romslig rundt overkroppen, som gir deg god plass til både å snu og å sove med mere klær.

Soveposen ligger godt rundt hodet, og den har en god og varm nakkekrage. Festene til liggeunderlaget føles litt unødvendig. 

Pakkposen oppleves som litt trang, men posen blir til gjengjeld meget komprimert. Dette er en pose for deg som vil spare vekt på turen, og ikke bryr deg om å ha så mye dun i ryggen. 

Thermarest bruker Goose Nikwax Hydrofobic RDS-sertifisert dun.

VURDERING
Praktiske løsninger
Komrimering
Passform
Materialer
Totalinntrykk
PLUSS

Impregnert ytterstoff

Lett vekt

MINUS

Liten pakkpose

Test av Helsport Rago Pro

For å oppnå godt vekt-til-varme forhold har Helsport valgt å fokusere på det skandinaviske markedet, og mener de har funnet den optimale passformen.

Helsport Rago Pro

Pris: 2999 kr

Vekt: 1052 gram (185 cm)

Nett: helsport.no

Fyll: 650 cuin, 90/10 andedun

Fyllvekt: 471 gram

T-comfort: 0

T-limit:-5 

skala
9/10

Helsport Rago Pro er en sovepose som er utformet slik at det er like god plass ved hoftene og armene som det er ved skuldrene. Det gir god komfort og plass innvendig, og det gir en god sovestilling uten at posen blir for trang. Fotenden er laget noe bredere, og vinklet utover slik at føttene får falle naturlig uten å presse mot soveposen. 

Dette, i kombinasjon med fordeling av 650 andedun fordelt med nøye utvalgt mengde i hvert kammer, slik at dunet ikke flytter på seg og skaper kuldepunkter, gir en god sovepose som er lett og av de minste å ha med i sekken.

Hetta legger seg naturlig og komfortabelt rundt nakken og hodet. Den er også konstruert slik at dunkammerne ikke komprimeres når man strammer den, og snorene er myke.

Det innvendig stoffet er komfortabelt, og det utvendige stoffet i vannavstøtende og slitesterkt 30D nylon.

Glidelåsen glir enkelt ved åpning og lukking, og det er en innvendig klaff fylt med dun. Glidelåsen går ned til fotsonen, som gjør at den er litt kort for å kunne åpne helt opp ved varme sommertemperaturer. Innvendig er det en glidelåslomme for smådetaljer.

Rago er en god tresesongspose med godt forhold mellom varme og vekt, og den lar seg enkelt komprimere i en god pakkpose, som gjør den til en av de minste sammenpakket.

VURDERING
Passform
Komprimering
Materialer
Total
PLUSS

God passform

Tar liten plass

MINUS

Ikke blant de varmeste på de kaldere nettene

Test av MAMMUT Altitude down

Mammut Altitude down er en ekspedisjonspose for den frosne. En kraftig helårspose med gjennomtenkte løsninger.

TEST AV VINTERSOVEPOSER: Mammut Altitude Down er en seriøs sovepose for kalde turprosjekter.
TEST AV VINTERSOVEPOSER: Mammut Altitude Down er en seriøs sovepose for kalde turprosjekter.
UTE_anbefaler
Mammut Altitude down

Type: Vintersovepse

Fyll: 1150 gram gåsedun, 800 cuin, 95/5
Skulderbredde: 86 cm
T-comfort: -14
T-limit: -30 grader

Vekt: 2157 gram (200 cm)

Pris: 10.000 kroner

Leverandør: Mammut

skala
9/10

Den varmeste soveposen til Mammut har en t-limit temperatur på hele minus 30 grader.

Her får du en 5-sesongspose for de tøffeste turene.

Posen har ekstra forsterkninger i ytterstoffet på de mest utsatte områdene ved føttene og i nakken. Den har en avansert boks-konstruksjon for å hindre dunlekkasje, og som også skal gi bedre passform og økt isolasjon.

Innvendig har den en stor innerlomme, og en ekstra tjukk og varm nakkekrag for å hindre varmetap, som er enkel å stramme. Hele posen kan enkelt snurpes helt igjen, og det er en toveisglidelås som går litt over halvveis ned mot beina, med en isolasjonsklaff innenfor. 

Yttermaterialet har en membran som er vanntett og pustende. I fotenden er det et avtagbart fleece-område. Soveposen er RDS-sertifisert, Fairwear- og Bluesign-godkjent. 

Fleecen nederst på beina kan fjernes om det blir for varmt, eller om den trenger en vask, og vi synes dette legger seg godt rundt beina som en ekstra varme. Nederst er det hemper i fotenden slik at den kan oppbevares hengende. Passformen er god, og den sitter tett rundt hodet og følger bevegelsene.

VURDERING
Praktiske løsninger
Komprimering
Passform
Materialer
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstra varm på beina med behagelig fleecestoff

God og varm nakkekrage

Vanntett membran i ytterstoffet

MINUS

Tung å pakke ned i pakkposen

Litt stor komprimert

Test av Rab Mythic 600 sovepose

Rab Mythic 600 er en dunsovepose som gir svært mye isolasjon per gram. En ultralett og varm sovepose som har det beste dunfyllet du kan få.

sovepose dun
TEST AV 3-SESONGS SOVEPOSER: En lett og komfortabel sovepose fra britiske Rab. Foto: Lars Myhren Holand
UTE_best_i_test
Rab Mythic 600

T-comf: -5

T-lim: -12

T-ext -32

Vekt: 885 gram (kroppslengde 185 cm)

Veil pris: 7499,-

Testår: 2022

Rab Equipment

skala
10/10

Rab Mythic 600 er en tresesongs dunsovepose med gåsedun av høy kvalitet. Fillpower 900 og 600 gram dunfyll gir en særdeles luftig opplevelse. Ingen av de andre soveposene i testen «blåser seg opp» like raskt og godt som denne.

Med en egenvekt på bare 885 gram er den blant de letteste tresesongs soveposene vi har testet i det siste, og som samtidig er blant de aller varmeste. Vi mener den er det beste valget du kan gjøre om du skal ligge i telt eller hengekøye i kalde vår- og høstnetter, eller sommerturer på fjellet. 

Denne Rab-posen har ikke like mange kompromisser som lettvekts-konkurrenten Therm-a-rest Hyperion -6C. 

Lett å komprimere

For å oppnå den lave vekten har den britiske sovepose-produsenten benyttet dun med fillpower 900. Høy dunspenst gir luftigere fyll og man trenger færre gram dun for å oppnå samme varme. I tillegg er dunet impregnert slik at det ikke like lett skal ta til seg fuktighet. 

Med så høy spenst som dunet Mythic 600 har, blir posen ikke bare lett men også svært komprimerbar.

Kompresjonssekken som følger med Mythic 600 er av drybag-typen, med rulletopp og to reimer. Den komprimerer dog ikke like bra som en sekk med fire reimer, slik for eksempel Therm-a-rest Hyperion har.

Ingen kuldebroer i soveposen

Mythic 600 dunkamre med Rabs eget, tverrgående fiskebensmønster. Det at kamrene ikke er helt rette skal motvirke at dunet flytter seg. Vi opplever at det fungerer etter hensikten. Med enkelte andre soveposer kan vi i perioder oppleve områder uten isolasjon fordi dunet har flyttet seg.

I Rab-posen er det alltid et tykt lag dun alle steder. Det kan også ha med å gjøre at den er mest velfylt av alle.

Den venstrestilte glidelåsen er som det meste på denne soveposen designet for å spare vekt. Den er av det slanke slaget og går trekvart ned langs posen. Den er relativt bra beskyttet mot fastkjøring men det hender likevel en sjelden gang. Litt irriterende er det at den glir helt av sporet om man trekker den helt ned. Å træ den på igjen er ganske plundrete om man befinner seg oppi soveposen. 

rab mythic 600 sovepose
HØY KOMFORT: Både ytter- og innerstoff er svært tynt, lett og behagelig. Foto: Egill Danielsen

God nakkekrage

Soveposen har en god dunklaff som går innvendig langs glidelåsen. Både den og den særdeles velfylte nakke/halskragen fungerer meget bra for å hindre varmelekkasje. Nakke/halskragen strammes med en godt plassert strikksnor plassert inni hetten på høyre side. Om vi skal pirke litt kunne Rab plassert strammestrikken dypere i kragen. Slik det er nå, kjenner man strikken mot halsen når den er strammet godt til. Med så mye deilig, polstrende dun tilgjengelig burde det la seg gjøre å sy posen slik at man ikke kjenner strikken gnage.

Hettestrammingen har samme mekanisme som nakke/halskragen og er plassert like ved. Den fungerer utmerket.

Både ytter- og innerstoff er svært tynt, lett og behagelig. Dette kan nok gå litt på bekostning av slitestyrke om man sammenligner med det betydelig kraftigere stoffet i for eksempel Bergans Rabot Down 750.

Brukbar romfølelse

Vi opplever at vanndråper ikke trekker gjennom ytterstoffet så lenge soveposen ligger fritt.

I press mot en fuktig teltduk vil det kunne slå gjennom etter en tid, men vi har ikke opplevd at dunet har klumpet seg i posen etter en natt med kondens i teltet.

Mythic 600 er en ultralett sovepose som faktisk har ekstrautstyr som nakkekrage og innvendig lomme på plass. I tillegg er den superkomfortabel og svært varm. Passformen er mumieformet og smal, men likevel ikke klaustrofobisk trang.

Rab oppgir at lengden passer til personer på opptil 185 centimeter. Likevel finner den lengste testpersonen på 188 centimeter posen lang nok. Men så mye over 190 cm bør man ikke være om man velger denne soveposen. 

Mythic-serien har også en utgave med 400 gram dunfyll som har T-komfort -1 og T-limit på -6 grader. Den er enda lettere og ligger temperaturmessig nærmere flertallet av soveposene i denne testen. Til gramjegerne nevner vi også ultralette Rab Mythic Ultra, som med egenvekt på bare 600 gram.

Vi gir Rab Mythic 600 mange rosende ord og mener dette er den beste tresesongs dun-soveposen du kan få tak i nå, og som også duger på tidlig vår og sen høst.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstremt lett

Spenstig dun

Svært komprimerbar

MINUS

Kan kjenne strammestrikk mot halsen

Høy pris

Test av Therm-a-rest Questar 0°C

Thermarest Questar 0°C er en tresesongs sovepose med komforttemperatur på fem varmegrader. En lett og komprimerbar dunsovepose for deg som liker plass og komfort i soveposen.

dunsovepose
TEST AV DUNSOVEPOSER: Thermarest Questar er en tresesongs dusovepose med impregnert andedun.
Thermarest Questar 0°C

T-comf: 5 °C

T-lim: 0°C

T-ext -15 °C

Vekt: 951 gram i lang utgave (185-198 cm)

Finnes i to lengder: Regular/Medium (170-183 cm), lang (185-198 cm)

Leverandør: Varri

Testår: 2022

skala
7/10

Therm-a-rest Questar 0°C er en tresesongs dunsovepose for sein vår, sommer og tidlig høst. Med andre ord er ikke dette posen for de kaldeste nettene. 

Den er fylt med impregnert andedun av fillpower 650. I forhold til gåsedun med høyere spenstgrad gir dette en rimeligere sovepose. Når det er sagt, synes vi den er ganske «fluffy» til å ha bare ha 650-fyll og T-comfort som ikke går lavere enn 5 plussgrader.

Questar 0C, finnes i tre ulike lengder som er beregnet for personer fra 156 centimeter og helt opp til 198 centimeter. Vi har testet mediumsoveposen som har intervall fra 170-183 centimeter.

Den fungerer fint for den korteste testpersonen på 168 centimeter men posen blir snau for den mannlige testpersonen på 188 centimeter. 

Finnes i flere tykkelser

I medium lengde veier denne posen 913 gram, inkludert kompresjonstrekk, mens den lange utgaven (185-198) veier 951 gram. Dermed er dette en sovepose i den lette enden av skalaen.

Den finnes også i en tykkere versjon for litt kjøligere netter som har T-comfort -1 grad, en temperatur på linje med flertallet av de tre sesongs dunsoveposene. Da er vekten 1061 gram i medium lengde og 1187 gram i lang utgave. Det er fremdeles relativt lett til å være en så romslig sovepose. 

Therm-a-rest Questar blir ganske kompakt i komprimert tilstand, men ikke på langt nær så liten som den nære slektningen Hyperion, som vi også har testet.

Kan festes til liggeunderlaget

Begge Therm-a-rest-posene vi har testet har to elastiske stropper på undersiden som kan slås rundt liggeunderlaget. På den måten glir man ikke så lett av det i løpet av natten. Stroppene kan enkelt fjernes om man ikke vil bruke dem.

Questar 0C har som mange andre Therm-a-rest-soveposer mest dunfyll på oversiden og mindre under, der det på grunn av kompresjon under kroppen vil miste mye av isolasjonseffekten uansett. Questar er romslig nok til at man kan bytte liggestilling fra rygg til side inni soveposen når den er stroppet fast til underlaget. 

Den venstrestilte glidelåsen går nesten helt ned. Den fungerer toveis, noe som gir luftemuligheter i varme sommernetter. Glidelåsen er svært godt beskyttet mot fastkjøring og kan «rives» opp om man vil raskt ut av posen. 

Therm-a-rest Questar 0C er en likandes sovepose med god plass og kan passe for deg som vil ha litt armslag om natten.

Nakkekrage som ikke kan strammes

Soveposen har en velfungerende, dunfylt klaff som går innvendig langs glidelåsen for å forhindre varmetap. Klaffen fortsetter opp under halsen og ender som en litt slapp dunpølse som snor seg rundt nakken. 

Dette forsøket på nakkekrage fungerer bare delvis fordi den ikke har strammesnor. For å tette ordentlig rundt halsen må hele hetten snurpes såpass kraftig at den dekker deler av ansiktet. Man kan altså ikke velge å tette bare rundt nakken/ halsen hvis man vil sove uten stram hette. Strammesnoren er forøvrig godt plassert og lett å nå. 

Både ytter- og innerstoff er, lett og behagelig. Vanndråper trekker ikke inn i ytterstoffet før det ligger i klem mot for eksempel en fuktig teltduk. Soveposen har lomme med glidelåslukking plassert på utsiden. Den ville vært enklere å nå om den var inni posen.

Therm-a-rest Questar 0C er en likandes sovepose med god plass og kan passe for deg som vil ha litt armslag om natten. Prisen å betale er at her blir mer luft inni soveposen som kroppen må varme opp.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

God glidelås

Nokså lav vekt

MINUS

Nakkekrage kan ikke strammes

Litt svak dunspenst

Test av Mammut Perform sovepose

Mammut Perform er en tresesongs sovepose med syntet materiale. Den er ikke den letteste fibersoveposen, men den mest komfortable soveposen å ligge i.

Test av Mammut Perform Fiber Bag sovepose
TESTET: Mammut Perform er en sovepose som framkaller følelsen av luksus.
UTE_best_i_test
Mammut Perform Fiber

Pris: 2599 kr 

Vekt: 1550 gram 

Personlengde: inntil 195 cm 

Glidelås: midtstilt, 170 cm lang 

T-comfort: -1  

T-limit: -7 

T-ext: -22 

Testår: 2021

mammut.com 

skala
9/10

Mammut Perform Fiber Bag er en tresesongs sovepose med nedre temperaturgrense på 7 minusgrader.

Fyllet på denne soveposen, som Mammut kaller Ajungilak-fiber, gir en luftig følelse som minner om dun. Det innvendige stoffet i hodeområdet er mykt og gir knapt fra seg lyd når man beveger hodet.

Soveposen har en god nakkekrage som lukkes med en godt gjennomtenkt magnetlås. Både hette og krage strammes med elastiske snorer med låser både på høyre og venstre side. Løsningen oppleves som noe treg før man blir vant med den. 

Det at komfort er vektlagt høyt, viser seg også ved at Mammut har lagt ved ørepropper og sovemaske som følger med soveposen. 

«Denne gir hotell-følelse», sa en av testerne etter noen minutter i soveposen.

En slik uttalelse er selvsagt å ta litt i, men komforten i Mammut Perform Fiber Bag er utvilsomt høy sammenlignet med mange av de andre soveposene i testen. 

 

Glidelåsen er midtstilt. Dette kan gi mer varmetap enn sideåpning. Mammut har en bred, isolert klaff på innsiden som skal bryte denne kuldebroen. Til tross for midt-åpning er Mammut Perform blant de varmeste soveposene i testen.

Den har god innvendig mesh-lomme til oppbevaring av mobiltelefon eller annet batteridrevet utstyr som bør holde varmen. 

Mammut Perform Fiber er ikke av de letteste soveposene, noe som dels skyldes lengden (personer opptil 195 cm) og dels at det er den varmeste (mer isolasjon) av de ni tre-sesongs soveposene i denne testen.

Likevel er Mammut Perform Fiber Bag soveposen som kåres til testvinner i denne runden. 

VURDERING
Materialer
Passform
Praktiske løsninger
Komprimerbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Komfort

Praktiske løsninger

MINUS

Komprimerbarhet

Høy vekt

Test av Marmot CWM dunsovepose

Marmot CWM er en heftig og påkostet sovepose som er uvanlig funksjonell. Men du må tåle et par ulemper om man vil ha så mange funksjoner i en vinterpose.

marmot cwm
VARM NOK? Marmot bruk av CWM-soveposen ned mot 40 minusgrader. Foto: Egill Danielsen
Marmot CWM

Materiale: Dun

Pris: 14 999,-

Vekt: 2447 gram (long)

T-comf: Ikke oppgitt

T-lim: ikke oppgitt

T-ext: Ikke oppgitt

Produsentens anbefalte minimumstemperatur: - 40 grader

Personlengde: opptil 183 cm (regular) 198 cm (long)

Leverandør: Marmot

skala
7/NaN

Marmot CWM kom i ny utgave i 2022. Forandringene fra forgjengeren betydelige: Borte er den den lange, sidemonterte glidelåsen som nå er blitt til en kortere variant på midten. I tillegg har den fått åpninger for armene i form av to korte glidelåser på sidene. Dette har et par store fordeler men også merkbar nedside.

Soveposen er fylt med gåsedun av fillpower 800. Produsenten oppgir ikke fyllvekt men Marmot CWM oppleves velfylt og er med sine 2,4 kilo relativt tung til å være dun-sovepose. Den litt høye vekten skyldes ikke bare mye fyll men også at posen er sydd i kraftige materialer med vind- og vanntett Pertex Shield-tekstil utvendig og Pertex Quantum innvendig.

Det er ikke så mange soveposer – heller ikke blant ekspedisjonsposene – som hevder å være vanntette. Det påstår heller ikke Marmot at denne er. Vi har ikke satt det på annen prøve enn kondens fra teltduken og det håndterer soveposen med glans uten at det trekker inn i stoffet. 

Ut med armene

Denne har to ekstra glidelåser for armene i siden og at soveposen har hele fem (!) innvendige lommer trekker naturligvis også vekten oppover. Dette er en sovepose man kan være lenge i og er funksjonelt sett en av de beste om man må bli i teltet for å vente på bedre vær.

Det utgjør en betydelig forskjell å kunne stikke armene ut gjennom sidene av soveposen når man skal lage mat, lese eller gjøre annet for å få tiden til å gå. Det hele uten å måtte åpne posen så overkroppen eksponeres for kulden. De mange lommene gjør det også lettere å organisere utstyr som skal holdes frostfritt over tid. 

Marmot CWM har i tillegg forsterket stoff innvendig i fotboksen, slik at soveposen skal tåle at du har skoene med oppi for å hindre at de fryser.

Dunspenst på FP 800 er ikke det beste, men heller ikke dårlig til å være fyll i en ekstrem vinterpose. Produsenten opplyser ikke hvorvidt dunet er impregnert, men understreker at de bruker «etisk dun» og kun fra fugler som allerede er slaktet til matproduksjon.

Mye dun, kraftige tekstiler, mange glidelåser og lommer, ja, denne soveposen byr på litt kamp når den skal pakkes ned. Mye luft skal ut og man må ta i for å presse den ut. Til slutt får man posen nedi det gode kompresjonstrekket og kan dra i stroppene for å presse den enda litt mer sammen. Men den blir ikke like kompakt som for eksempel Rab Expedition 1200 som er en omtrent like tykk, og betydelig lettere sovepose. 

Marmot CWM er såpass tung og stor at vi betrakter den som en pulk-sovepose. Det er en vurdering den deler med mange av de andre, ekstreme vintersoveposene.

Kjenner bare svakt kuldegjennomslag

Dunkamrene i Marmot CWM er langsgående over bryst og mage, brytes omtrent ved knærne og fortsetter i forskjøvet, langsgående mønster nedover leggen til fotboksen hvor de bytter til tverrgående kanaler. At dunkamrene er brutt skal hindre at dunet skal flytte seg for mye. Likevel opplever vi at det akkurat her ved denne «skjøten» omtrent i knehøyde av og til blir tynt med dun. Da er det dunet i den nedre delen av soveposen som har flyttet seg nedover mot fotenden.

Marmot tok et dristig grep da de flyttet glidelåsen fra siden til midten av soveposen. Glidelåsen er nemlig ofte det isolasjonsmessig svakeste punktet på en vinter-sovepose. Men her finnes det ikke bare én men to velfylte dunklaffer på innsiden av både hoved-glidelås og de to korte arm-åpningene. Om man presser mot glidelåsen er det mulig å kjenne et svakt kuldegjennomslag men vi mener likevel Marmot har løst dette bra.

Glidelåsene er forøvrig ganske godt beskyttet mot fastkjøring.

Ikke optimal krage

Fullt så fornøyd er vi ikke med nakke/ halskragen. At denne tetter godt er viktig på en vinter-sovepose. Særlig blir det viktig om man ønsker å sove med en varm lue i stedet for å snurpe hetten helt igjen og dermed ikke får fullgod hjelp av hettestrammingen til å holde den oppvarmede luften på plass i soveposen. Da må nakke/ halskragen gjøre denne jobben alene og det gjør den ikke helt her.

Midtstilt glidelås - og en halskrage som derfor er splittet i fronten - kan by på utfordringer. Marmot har her løst det ved at man skal kneppe kragen med én enkelt knapp midt på og så stramme kragen med en strikk-snor plassert på venstre side. Vi fomlet og dro mye i denne veldig elastiske snoren før vi fikk strammet den noenlunde rundt nakken og halsen. Etterhvert ble det ok men ikke optimalt. Selv om alt er strammet til, blir det en åpning mellom kragen og hovedglidelåsen som ikke nødvendigvis tettes helt av dunklaffene som kommer opp langs glidelåsen. 

Om man bytter liggestilling gjennom natten kan her bli en åpning hvor kulden sniker seg inn. Vi synes Norrøna har løst utfordringen med front-splittet halskrage bedre ved at den løper et stykke nedover mot brystet har bedre knepping og tetter bedre enn Marmots løsning. 

Litt forunderlig har hettestrammingen, som sitter på høyre side, en annen mekanisme enn nakke/halskragen. Den fungerer bedre. Her er det stum og ikke elastisk snor og mye lettere å få respons når man drar i snoren. 

God passform

Marmot CWM markedsføres som en ekspedisjons-sovepose og er derfor relativt romslig. Her skal man ha plass til ekstra klær når forholdene krever det. Likevel er her ikke unødvendig mye rom å varme opp og vi synes Marmot har valgt et bra kompromiss. 

Marmot leverer soveposen i to lengder; den korteste for personer opptil 183 centimeter og den lengste for kroppslengde inntil 198 centimeter. Vi har testet den lengste.

Marmot CWM er som flere andre ekspedisjons-soveposer ikke testet etter EN-normen. Dermed oppgir ikke produsenten T-comf, T-lim eller T-ext temperaturer. Til gjengjeld oppgir de en laveste «anbefalt» temperatur på minus 40 grader. En slik anbefaling er mindre objektiv og noe vanskeligere å forholde seg til. Vi mener man ikke bør se seg blind på et slikt tall og ta høyde for at man må ha på seg en del klær inni soveposen om denne «grensen» skal utfordres. 

Oppsummert kan vi si at Marmot CWM overbeviser på funksjonalitet og er et særlig hyggelig bekjentskap når man skal gjøre aktiviteter i teltet og kan benytte posens spesialitet: Å ha armene ut på siden. Vår største kritikk er en halskrage som er vanskelig å stramme og som tetter litt for dårlig i front.

PLUSS

Armene fri

Solide materialer

MINUS

Halskrage blir ikke helt tett

Høy pris

Høy vekt

Test av Exped Ultra XP

Exped Ultra SP er en virkelig tykk og likevel ganske lett dunsovepose for de kalde vinternetter. Produsenten oppgir nøkterne grenser for hva denne soveposen presterer.

exped ultra xp sovepose
TESTET: Her er det mye komfort i en sovepose som er middels romslig blant de varmeste vinterposene. Foto: Egill Danielsen
Exped Ultra XP

Type: Dunsovepose

T-comf: -20

T-lim: -28

T-ext: -48

Vekt: 1950 gram (str. LW)

Pris: 11 999,-

Leverandør: Utedepot

Testår: 2023

skala
8/10

Exped Ultra XP er fylt med gåsedun av høy kvalitet. Fillpower 850+ og 1400 gram dunfyll i long-utgaven gir en svært myk og luftig opplevelse. Dette er en av posene som best «blåser» seg opp av ekstrem-vintersoveposene i 2023.

Med så mye fyll og så god «loft» som denne soveposen har, så er det interessant at Exped rater den med komfort-temperatur på ned til bare minus 20 grader. Andre produsenter nøler ikke med å erklære T-komfort på rundt minus 30 med tilsvarende fyllmengde og -kvalitet. Exped understreker på nettsiden sin at EN-standarden for test av isolasjonsevne bare er pålitelig ned til minus 15-20 grader. Produsenten velger derfor å være konservativ og oppgir de to andre temperaturgrensene, T-lim og T-ext til å være minus 28 og minus 48.

Denne lange og tykke soveposen beregnet på personer inntil 195 centimeter veier 1900 gram. Det gjør den til en av de letteste virkelig varme vinter- eller ekspedisjonssoveposene. Posen finnes også i kort og medium utgave for personlengde inntil henholdsvis 170 og 180 centimeter. Disse veier 1700 og 1850 gram.

Dunfyll av høy kvalitet

For å oppnå den – i denne sammenheng - lave vekten har den sveitsiske produsenten benyttet RDS-sertifisert gåsedun med fillpower 850+. Plusstegnet etter tallet betyr at spensten er 850 eller høyere. Høy dunspenst gir luftigere fyll og man trenger færre gram dun for å oppnå samme fyldighet i fyllet.

Exped oppgir ikke hvorvidt dunfyllet er impregnert. Impregnering av dun gjøres for at det skal ta til seg mindre av fuktigheten som fordamper fra kroppen og dermed beholde isolasjonsevnen lenger på flerdagers turer. Fuktig dun varmer som kjent dårligere og klapper i verste fall sammen og mister sine gode egenskaper fullstendig.

Med turer på tre netter i rundt minus 20 grader og snøvær, opplever vi ikke at isolasjonsevnen forringes mer i denne soveposen enn i soveposer hvor produsenten reklamerer for impregnert dun. Alle dun-soveposene vi har testet taper seg noe i løpet av slike turer og for mer ekstreme forhold og virkelig lange turer bør man vurdere å sove med dampsperre.

Komprimeringsevne

Med så god spenst som dunet i Ultra XP har, blir posen etter forholdene ikke bare lett men også ganske komprimerbar. Litt tynt og mykt ytter- og innerstoff bidrar også til det. Kompresjonsposen som følger med er av drybag-type med rulletopp og to reimer. Den yter ikke soveposen full rettferdighet hvis maks komprimering er viktig. Da bør man heller kjøpe et separat kompresjonstrekk med kryssreimer som gjør det lettere å få ut enda mer luft.

Ytterstoffet i Pertex Quantum 10d-kvalitet kjennes tynnere og mykere enn hos en del konkurrerende ekstrem-soveposer. Man får følelsen av at denne soveposen ikke er like solid som for eksemel Marmot CWM. Det er noe av prisen å betale for lett vekt og komprimerbarhet.

Exped oppgir at stoffet er vannavvisende, men ikke vanntett. Vi opplever det lett å børste av kondens og har ikke opplevd at ytre fuktighet av den typen har trengt gjennom stoffet.

Dobbel dunklaff

Dunkamrene i Ultra XP er tverrgående i hele soveposens lengde. For å hindre dunvandring er kamrene er brutt av interne vegger på sidene. Vi opplever at dundistribusjonen er helt i toppklassen, her er det jevn fordeling hele veien, hver gang vi tar i bruk posen.

Den venstrestilte, ganske kraftige glidelåsen er toveis og går i nesten hele soveposens lengde. Mot overkroppen skrår den litt inn mot senter, noe som gjør det noe lettere komme inn i og ut av posen. Glidelåsen er oftest grei å betjene men vi opplever noen ganger fastkjøring, ikke bare i innerstoffet men også i det myke ytterstoffet.

På innsiden av glidelåsen finnes ikke bare én, men to dunklaffer. I praksis gir disse veldig god beskyttelse mot kuldegjennomslag, her er Exped blant de beste i testen. I denne soveposen kjenner vi ingen kuldebroer.

God nakkekrage

Nakke/halskragen strammes med en godt plassert, elastisk snor inni hetten på høyre side. Vi opplever at kragen tetter bra, betydelig bedre enn Marmot CWM. Likevel mangler det litt på at den slutter så godt om halsen som Helsport sine nakkekrager gjør. Om vi skal pirke litt kunne Exped plassert strammesnoren dypere i kragen. Slik det er nå, presser snoren mot halsen når den er strammet godt til. Med så mye deilig, polstrende dun tilgjengelig burde det la seg gjøre å sy posen slik at man ikke kjenner snoren gnage.

Hettestrammingen er ikke like enkelt plassert. For å nå den må man såvidt på utsiden av hettekragen. Fordelen er imidlertid at det blir én snor mindre til sjenanse inni hetten.

Soveposen har en lomme med glidelåslukking, godt plassert til høyre på brystet. Den er akkurat passe stor til å romme en mobiltelefon og en liten hodelykt.

Middels romslig

Exped Ultra XP er designet som en vintersovepose og skal ha plass til at man har på seg litt klær i soveposen når det er nødvendig. Den er likevel blant de smalere soveposene i vintertesten og klart trangere enn for eksempel Rab Expedition 1200.

Exped oppgir at lengden på den testede posen passer til personer på opptil 195 centimeter. Vi tror at her er det litt å gå på. Undertegnede, med sine 188 centimeter, opplever posen som lang og med mye ekstra plass i lengden både i fotboksen og i den velfylte hetten.

Oppsummert opplever vi Exped Ultra XP som en varm og litt luksuriøs sovepose. Luksuriøs først og fremst med tanke på hvor mye høykvalitets dun den har, samtidig som den veier så lite. Samtidig virker den noe spinkel i materialvalget sammenlignet med de mest hardbarka ekspedisjons-soveposene. Et toppvalg om du holder deg i teltet og ikke trenger en sovepose som skal tåle at du ruller i snø og skare.

VURDERING
Materialer
Praktiske løsninger
Passform
Komprimerbarhet
Helhet
PLUSS

Spenstig dun

Komprimerbarhet

Lav vekt

MINUS

Kan kjenne strammestrikk mot halsen

Noe tynt stoff til å være ekspedisjons-sovepose

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.