GODE FJELLSKO: Høye jaktstøvler er gode i myrlendt terreng, men er tunge – ikke minst om de blir våte. Foto: Randulf Valle
Lesetid: 3 minutter
Friluftslivet er fullt av etablerte sannheter og tesen om at en kilo ekstra på føttene tilsvarer fem kilo i ryggsekken er helt klart blant disse.
Det tilsier at fjellsko må være lette. Men er dette en sannhet eller en myte?
Labstudier
Flere forskere har studert dette og forsøkene har vært ganske like. Personer har gått på tredemølle, mens vekten på føtter og rygg blitt endret. Det har skjedd ved at de har brukt ulike sko eller som følge av vekter plassert på ankler eller rundt livet. Gjennom måling av oksygenopptaket kunne forskerne beregne energiforbruket i de ulike forsøkene.
En studie utført på London Universitet i 1982 viste at 100 gram økning av vekten i ryggsekken resulterte i ca. 0,15 % økning i oksygenopptak. Tilsvarende vektøkning på føttene ga derimot en økning på 0,96 % i oksygenopptak. Dette tyder på at vektøkning på føttene koster 6,4 ganger så mye energi som samme vektøkning i ryggsekken. Andre studier har vist noe mindre forskjell mellom last på rygg og føtter, men flere studier har bekreftet en økning i energiforbruk på 0,7-1,0 prosent ved 100 gram økning i vekten på føttene.
Hvorfor er det slik?
Om vi betrakter en person som går, ser vi at føttene beveger seg mye mer enn overkroppen. Først og fremst ser vi at de veksler på å være foran og bak overkroppen, noe som betyr at de stadig må akselereres og bremses. Dette koster krefter, og siden skoene sitter aller ytterst på bena blir vektarmen lang, noe som krever enda mer energi. Sammenlignet med overkroppen som i mye større grad beveger seg med konstant hastighet er det ikke urimelig å anta at energibehovet for å flytte en kilo på føttene er større enn om vekten lå i ryggsekken – slik som kontrollerte forsøk altså viser.
I praksis
Hva betyr dette for oss når vi skal på tur? Det betyr i alle fall åpenbart at man ikke bør velge tyngre og kraftigere sko enn det turen man skal ut på krever. De fleste vil oppleve at de har mindre behov for støtte og beskyttelse rundt foten når ryggsekken blir lettere. Vi får altså en dobbelt innsparing ved å pakke lettere: For det første blir naturligvis sekken lettere, men i tillegg kan vi bruke lettere sko – noe som gir en ny, stor reduksjon i energiforbruket.
Stor forskjell
Om vi tar utgangspunkt i forsøket som viser at en kilo på føttene tilsvarer 6,4 kilo i ryggsekken kan vi sammenligne et par joggesko med en vekt på 725 gram med kraftige fjellstøvler som veier to kilo per par. Vi ser da at vektøkningen på føttene tilsvarer over åtte kilo ekstra i ryggsekken. Etter en dag i vått terreng kan vektforskjellen mellom de to skoparene bli enda større.
Ekstra sko i sekken?
Men hva om deler av turen din krever kraftige fjellstøvler? Hva gjør du da? La oss bruke en tur til Glittertinden fra Spiterstulen i Jotunheimen som utgangspunkt. Her er terrenget ganske greit fra Spiterstulen opp den første stigningen og innover Steindalen. Så går det bratt opp i røffere terreng mot toppen. Det er muligens en overraskelse, men utfra det vi nettopp har lært vil du sannsynligvis bruke minst krefter ved å gå med lette joggesko på føttene og de tunge fjellstøvlene i sekken frem til det tøffe terrenget starter. Så bytter du til kraftige fjellstøvler i det du får bruk for dem: Joggesko på føttene gir ca. 7 prosent økning i energiforbruket, mens fjellstøvlene i sekken bidrar til ca. 3 prosent økning. Tunge fjellsko på føttene gir på sin side hele 20 prosent økning i energiforbruk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.