Liggeunderlag – tester og tips 2023

Test av oppblåsbare liggeunderlag

Liggeunderlaget kan være ganske avgjørende for komforten og om du sover godt når du er på tur. Les tester av oppblåsbare liggeunderlag.

test liggeunderlag
SOV GODT: Hvem har ikke våknet litt skeiv i ryggen etter en natt på et litt for hardt underlag? Vi har testet oppblåsbare og selvoppblåsbare liggeunderlag. Foto: Sandra Lappegard Wangberg

Oppblåsbare liggeunderlag er det nærmeste friluftsfolk kommer en madrass. De kommer i mange varianter, men hvor mye betyr tykkelsen, og hvilken rolle spiller R-verdien på liggeunderlaget?

Vi har testet flere aktuelle 3-sesongs liggeunderlag og noen liggeunderlag som egner seg for helårsbruk.

De beste liggeunderlagene

Oppblåsbare liggeunderlag øker komforten og det finnes flere modeller som øker komforten uten at de stjeler mye plass eller vekt i sekken.

Fjøl er et prisgunstig, oppblåsbart liggeunderlag fra den norske hengekøyespesialisten Amok Equipment. Det egner seg også godt til overnattingsturer uten hengekøye.  

Exped Megamat er litt av en luftmadrass, med 12 cm tykkelse. Med R-verdi på 5,6 har det høy isolasjonsevne også til vinterbruk.

Sea to Summit Ultralight anbefales for gramjegeren som ikke er så nøye på liggekomforten. Det veier 415 gram og det tar minimalt med plass. 

Sea to Summit Comfort Plus Insulated veier noe mer, men har et dobbelt lag med celler over hele liggeunderlaget, som gir bedre komfort og tar unna ujevnheter. Med R-verdi 5 isolerer det også bra vinterstid. 

Phoxx Self Inflating Mat er det billigste liggeunderlaget vi har testet, fra husmerket til XXL. Det er selvoppblåsbart.

Thermarest Trail Lite er et lett og kompakt skumunderlag med komfortabel overflate, og som blåser seg opp selv ganske raskt.  

Liggeunderlag til hengekøye 

• Det finnes spesialkonstruerte liggeunderlag til hengekøyer, med vinger som dekker bredere i køya. Som Klymit Insulated Hammock V.

Et normalt liggeunderlag vil også gjøre nytten, men de fleste sverger til ett som er oppblåsbart. Et triks er å tappe ut litt av lufta for å få liggeunderlaget litt mindre spent.

amok Ul lett hengekøye
I VATER: Er du godt uthvilt blir neste dag mye bedre. Eller hva med en ettermiddagslur? Foto: Amok Equipment

Fordelen med oppblåsbare liggeunderlag er at du kommer høyere opp fra den kalde bakken.

De er stort sett isolert med skum, dun eller syntetisk fyll og må pumpes opp..Til slike liggeunderlag følger det med en pumpesekk, eller en integrert pumpe. Blåser du inn luft, vil isolasjonen forringes av fukt. 

Selvopplåsbare liggeunderlag har et skumfyll som fyller seg opp med luft når du åpner ventilen. Disse trenger ofte en ekstra innblåsing på slutten for å fylles helt ut. 

Hva er R-verdi?  

R-verdien forklarer isolasjonsevnen til liggeunderlaget. Den måles i laboratorium og følger den internasjonale ASTM F3340-standarden.

Liggeunderlag til sommer har R-verdi på 1,5 og oppover. mens R-verdi på 3 også gjelder for vår- og høstturer, eller som tre-sesongs liggeunderlag.

Vinterisolerte liggeunderlag har R-verdi på 5 eller mer.

To liggeunderlag med R-verdi 2 oppå hverandre vil gi 4 i R-verdi. Vil du vite enda mer om isolasjon i liggeunderlag, kan vi anbefale denne artikkelen om hvordan R-verdien fastsettes

R-verdi skala

0-2: Sommerturer

2-3,3 : Vår, sommer og høst.

3,3-5,0: Vinterbruk

Over 5,0: Ekstrem vinterbruk

Vis mer

Uavhengige laboriatorietester tar ikke hensyn til personlige preferanser, vær eller vind, og må derfor anses som en veiledende faktor.

Kriterier i UTEs tester av liggeunderlag

Komfort: Hvor behagelig er det å ligge på, materialvalg etc.

Praktiske løsninger: Ventilsystem etc.

Isolering: Hvor godt beskytter liggeunderlaget mot kulde/fukt fra bakken.

Komprimering: Pakkpose og hvor enkelt er det å pakke sammen

Vis mer

Hvor tykt bør liggeunderlaget være?

liggeunderlag
SOV GODT: Ingen liker å våkne opp med skeiv rygg etter en kald natt. Selv om det er lett å la seg imponere av hvor lite pakkvolum liggeunderlaget får når det er sammenpakket, kan det ofte være både mer isolasjon og komfort å hente i et litt tykkere liggeunderlag. Samtidig kan et veldig tykt liggeunderlag gjøre at du blir liggende veldig høyt. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

De fleste vil finne seg til rette midt i mellom, mellom 6 og 9 cm tykkelse, og det er her utvalget av liggeunderlag er størst. Men tykkelsen betyr ikke alt. De letteste liggeunderlagene veier omtrent en halv kilo, mens de største mattene er på tykkelse med en madrass – men fortsatt lettere og enklere å få med seg. 

Liggeunderlag til vintertur

Liggeunderlag med R-verdi 5 eller mer er de som isolerer best. De veier ofte litt mer, men det finnes hederlige unntak, som for eksempel Sea to Summit Either light XT (810 g).

Til vintertur velger mange like godt å bruke to liggeunderlag, for eksempel et skum-underlag i tillegg til et oppblåsbart. Fordi:

  1. Skum-underlag har lav egenvekt

  2. De er sikrere mot punktering og rifter.

  3. De har også friksjon som gjør at du ikke sklir unna så lett.

Mumie eller rektangulær form? 

Vekt og pakkvolum betyr en del når vi bærer sekk. Hvis valget står mellom mumieform eller rektangulært liggeunderlag, vil vi i de fleste tilfeller anbefale et rektangulært liggeunderlag. Selv om soveposen har mumieform – med de fordelene det gir – vil et rektangulært liggeunderlag dekke litt mer i bredden for både din egen kropp og soveposen i løpet av natten.

Vi har sovet godt med mumieform også. Exped Ultra 3 Mummy har dessuten fordel av å være både lett, komfortabelt og tørker raskt når/om det blir vått.

Liggeunderlag for barn

Liggeunderlag til de minste kan godt være det samme som til voksne, barna vokser raskt, men har mindre pakkvolum og tar også mindre plass i sekken, noe som teller på turer med små barn. 

Slitestyrke

Det vanligste materialet i liggeunderlag er ripstop-nylon av ulik kvalitet.  Ripstop sikrer at underlaget ikke får hull så fort.  Ofte står det oppgitt for eksempel 40D eller 30D foran eller bak nylontypen.

D-en står for denier og sier noe om hvor fint/kraftig stoffet er: Jo høyere tall, jo kraftigere materiale/slitestyrke.  

Punktert liggeunderlag – hva gjør du?

Et oppblåsbart liggeunderlag er lite verdt hvis det oppstår hull/rifter. Husk derfor å ha med reparasjonssett om du skal på langtur. Et lite reparasjonskit følger ofte med nye liggeunderlag og det tar lite plass i pakkposen. Det er verdt grammene. Vi har laget en egen artikkel om hvordan du reparerer liggeunderlag hvis det ryker og du er på tur

Et liggeunderlag for hele året

Ether Light XT er et oppblåsbart liggeunderlag som er både lett og oppleves som solid. Med oppgitt R-verdi på 6,2 skal det også isolere godt nok til vintertur.

Sea to Summit Ether light XT liggeunderlag svart
TESTET: Sea to Summit Ether light XT. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Sea to Summit Either light XT

Sesong: Helår

Pakket mål: 24 x 17,5 x 12c

Tykkelse: 10 cm

Lengde: 183cm

Bredde: 55 cm

R-verdi: 6,2

Vekt: 795 g

Veil pris: 3399,-

Leverandør: Sea to Summit

Testår: 2023

skala
9/10

Amerikanske Sea to Summit har lagt sin prestisje i å produsere lett og praktisk turutstyr til både små og store eventyr og reiser. Liggeunderlagene følger naturligvis samme prinsipper.

Når fokus først og fremst ligger på vekt, kan det ofte bli i letteste laget. Men det er ikke førsteinntrykket vårt med Either Light XT.

Either Extreme har fått en ekstra tykk, såkalt air cell-konstruksjon med fullisolerte luftlommer. 

TPU er forkortelsen for termoplastisk polyuretan, et materiale som er elastisk og slitesterkt, og som brukes til å lage luftkamre eller rør som gir polstring og isolasjon. Konstruksjonen gjør det mulig å ligge flatt og godt uten en følelse av at du snart ruller av. 

Av videre finesser har innermaterialet fått antimikrobiell behandling for å forhindre mugg og soppvekst ved fukt, noe som kan være et poeng på sikt hvis man blåser inn luft med egen pust.

Isolasjon 

De aller fleste vil være ute etter et liggeunderlag for vår, sommer og høst. Med oppgitt R-verdi på 6,2 er dette liggeunderlaget kvalifisert for vinterturer, hva isolasjonsevne angår (bør være over 5). Vi har foreløpig ikke fått testet det på snø som underlag, og ville nok gjerne hatt et prøve-natt for å forsikre oss før vi dro ut på langtur. Uansett gir det en indikasjon, for i fjellet kan det bli vintertemperaturer på høylys sommer.

Ventilsystem

Sea To Summit har sin egenutviklete multifunksjonsventil for å gjøre fylling og tømming av luft raskt og enkelt. Pumpesekken er integrert i pakkposen, noe som fungerer ok, selv om den oppleves litt smal enn noen av de andre pumpesekkene som finnes på markedet. De andre vil uansett ikke være kompatible med dette ventilsystemet, og fordelen med at den er integrert i pakkposen, er naturligvis «en enhet mindre» som kan forsvinne eller glemmes.

Pakkvolum

Liggeunderlaget er lett å tømme for luft og tar ikke avskrekkende stor plass i sekken, til tross for at det finnes mindre varianter. Pakkposen er også tilfredsstillende stor, slik at du slipper å bruke masse tid på å stappe og få plass etter endt bruk. 

Komfort
Either Extreme gir god komfort i forhold til vekt, særlig om du er ute etter et helårs liggeunderlag. Cellemønsteret er behagelig å ligge på, og for de som ikke finner roen på liggeundelag med vertikale kamre, bør dette være et ypperlig alternativ.

Yttermaterialet er noe glattere enn flere av de andre liggeunderlagene, men det er likevel mulig å holde seg på matta. Vi kunne fint dratt på flere turer med dette.

VURDERING
Isolasjon
Komfort
Pakkvolum
Total
PLUSS

Helårs 

Solid 

Pakkvolum 

MINUS

Litt plastfølelse

Smal pumpesekk

Liggeunderlag med vinger

Du leste rett. Dette liggeunderlaget er utviklet for å passe perfekt i hengekøya. Men hvor bra fungerer det, egentlig? Og kan det brukes til mer enn bare der?

test av klymit insulated hammock v liggeunderlag
UTBREDT: Klymit Insulated Hammock V er laget for overnattingsturer med hengekøye. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Klymit Insulated Hammock V

Størrelse: 198 x 119 x 6 cm

Pakket størrelse: 20 x 14 cm

R-verdi: 4,4

Materiale: 20D Polyester

Vekt: 907 g

Testår: 2023

skala
6/10

Klymit er et Utah-basert utstyrsprodusent av blant annet liggeunderlag, soveposer og telt. Dette oppblåsbare liggeunderlaget er spesiallagd for overnatting i hengekøye. Det i seg selv burde være en godt salgsargument, for mang en førstereis har gitt opp fordi det var vanskelig/umulig å sove godt.

Liggeunderlaget fra Klymit er laget for å passer alle standard hengekøyer. Antiskli-soner på undersiden av liggeunderlaget skal sørge for at underlaget ikke sklir rundt i hengekøya. Ventilløsningen er enkel å betjene, med en liten flapp som holder lufta på plass.

Pumpesekk er ekstrautstyr

Som oftest følger en pumpesekk for å blåse opp liggeunderlaget med på kjøpet, mens til dette liggeunderlaget selges det som ekstrautstyr. Vi fikk ikke tilsendt pumpesekk til vår test og så derfor litt mørkt på oppgaven med å blåse det opp. Den gode nyheten er at det var tilstrekkelig med 2-3 minutters innsats. Vi vil likevel anbefale å kjøpe med pumpesekk, som gjør jobben mye enklere.

Isolasjon 

R-verdi på 4,4 indikerer at Klymit-underlaget isolerer godt nok til turer vår, sommer og høst, mens det kan bli i kaldeste laget for vintertur. 6 cm tykkelsen/høyde på liggeunderlaget er noen cm tynnere sammenlignet med de andre oppblåsbare liggeunderlagene vi har testet, men det er ganske stort og dekker så å si hele hengekøya på en ålreit måte.

Flappene, eller de foldbare vingene om du vil, bidrar til å folde ut hengekøya bredere enn hva et vanlig liggeunderlag gjør. De gir litt ekstra isolasjon på sidene, hvor det fort kan bli noen kuldepunkter og det er ingen problemer å finne seg til rette og en ok soveposisjon.

Lite pakkvolum

Selv om liggeunderlaget er stort i oppblåst tilstand, tar det ikke spesielt stor plass i sammenpakket tilstand, noe som er en fordel. Selve pakkposen er nokså stor og det er lett å pakke sammen liggeunderlaget.

Likevel klarer vi ikke helt å dele helt den entusiasmen vi har sett i en del andre tester, og vi er litt i tvil om et spesialprodukt som dette er et mye bedre løsning enn et mer standard oppblåsbart liggeunderlag – selv til hengekøye.

De mest durkrevne hengekøyeentusiastene vil antakelig aller helst gå for en underquilt, en spesiallaget underdyne under køya framfor et oppblåsbart liggeunderlag. 

De mange luftkamrene gjør uttappingen av luft litt mer tidkrevende enn en god del andre oppblåsbare liggeunderlag vi har vært borti, skjønt noe stort problem er ikke det. Klymit-underlaget er ingen revolusjon, men det er bedre enn ingenting.

VURDERING
Isolasjon
Pakkvolum
Vekt
Total
PLUSS

Innovativt

Isolasjonsevne 

Komfort

God bredde

MINUS

Pumpesekk er ikke inkludert

Vekt

Lett liggeunderlag for sommerturer

Exped Ultra 3R mummy er et oppblåsbart liggeunderlag som er lett å pumpe opp. Det egner seg godt for turbruk i sommerhalvåret. 

Exped Ultra 3R LW Mummy

Sesong: Vår, sommer, høst

Lengde: 183 cm (finnes også i en videre versjon og 197 cm

Tykkelse: 7 cm

R-verdi: 2,9

Vekt: 558 g (inkl. trekk og pumpesekk)

Pris: 1499,-

Leverandør: Utedepot

Testår: 2023

skala
8/10

Exped er kjent for lette liggeunderlag med god kvalitet gjennom mange år. Alle Exped-liggeunderlag blir nå laget i resirkulert polyester, og de blir også klimakompensert for, et skritt som har vært en milepæl for den britiske produsenten.  

Ifølge Exped er det nye materialet i Synmat-serien dessuten tre ganger sterkere enn det forrige, noe som teller en god del ettersom oppblåsbare liggeunderlag vil være utsatt for rifter. 

Vi fikk teste Exped Ultra 3R LW mummy, som veier 563 gram og som er blant de lettere, oppblåsbare liggeunderlagene du får tak i. 

Isolasjonsevne

Med R-verdi på 2,9 er dette først og fremst et liggeunderlag som egner seg til friluftsbruk vår, sommer og høst. Isolasjonsmaterialet som Exped har benyttet i dette liggeunderlaget er såkalt Texpedloft 60 g/m².  Det er sveiset i toppen og bunnen av de vertikale luftkamrene, slik at det ikke beveger seg rundt og lager kalde flekker. De ytterste luftkamrene er gjort litt bredere, et tiltak for å gjøre det enklere «å holde seg på matta» og ligge mer stabilt.

Gode ventiler 

Ventilsystemet er en vesentlig del av et oppblåsbar liggeunderlag. På dette har Exped benyttet to ventiler, som er vanlig hos flere liggeunderlag: En ventil for luft inn (inhale) og en for luft ut (exhale). Vi synes Exped leverer blant de mest effektive pumpesekkene på markedet. Det tar knapt ett og et halvt minutt å fylle liggeunderlaget og det går kjapt å få ut igjen luften og pakke liggeunderlaget tilbake i pakkposen.   

Mye komfort for vekt

Exped leverer høyt på komfort med dette underlaget: Luftkamrene skaper en fin fordeling som er behagelig å ligge på, og det matte materialet er mer behagelig enn plastfølelsen som en del andre liggeunderlag har. Er du ute etter et lett liggeunderlag til bruk i sommerhalvåret, så gir det bedre isolasjon og komfort enn de aller letteste liggeunderlagene som vi har testet. 

 Hva med mumieformen?

Mumie-formen bidrar til å spare noen grams vekt, og for personer som er brede over skuldrene kan dette liggeunderlaget oppleves som i minste laget og at man havner delvis utenfor i løpet av natta. En trøst er at denne modellen også finnes i rektangulær form, som kan være et godt alternativ for å få litt mer beskyttelse mot den kalde bakken. 

Slitesterkt?

Selv om vi ikke opplevde noen punkteringer i løpet av testperioden, og produsenten proklamerer at materialene har blitt sterkere, virker det likevel såpass sårbart mot rifter at vi ville være forsiktig med å bruke det direkte på stein/svaberg eller mot skarpe steiner, lyng og kvist.

 Pakkvolum

Ultra 3R er lett og komprimerbart og det tar lite plass i sekken, noe som gjerne betyr noe på en hel del turer når du beregner å bære med deg det du har på ryggen, eller om du bærer for flere.

VURDERING
Komfort
Praktiske løsninger
Isolering
Komprimering
Total
PLUSS

Raskt å fylle/tappe for luft 

Hurtigtørkende

Lav vekt

Effektiv pumpesekk

Komprimerbart

Komfortabelt materiale  

Finnes også i rektangulær form

MINUS

Ikke blant de med høyest isolasjonsevne

Test av Amok Fjøl Inflatable Insulated Pad liggeunderlag

Amok er mest kjent for overnattingshengekøyer, men har også flere liggeunderlag. Fjøl er et oppblåsbart liggeunderlag som ikke står mye tilbake for de andre traverne i bransjen.

Amok Inflatable Insulated Pad. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
Amok Inflatable Insulated Pad. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
Amok Inflatable Insulated Pad

Størrelse: 63 x 198 cm  (finnes også i ekstra lang str)
Vekt: 1034 gram 
Tykkelse: 9 cm 
R-verdi: 3 (-4 grader)
Pris: 999 kroner 
amokequipment.no  

skala
7/10

Fjøl er det aller første liggeunderlaget fra Amok Equipment, og som fortsatt er i produksjon.

Her får du ut og inn luft på samme ventil, der du trykker inn en ventil som åpner opp for å slippe ut luft.

Underlaget er firkantet, med lange langsgående kanaler, og det er enkelt å slippe ut litt luft om du vil justere mengden.

En ulempe med hvitt underlag på tur ute blir ikke hvitt særlig lenge, men det oppleves som et solid underlag med 75 D Ripstop polyester.

Underlaget har en behagelig overflate, men det oppleves også litt som en luftmadrass, selv om den har syntetisk fyll.

Det går raskt å pumpe opp underlaget med den medfølgende store pumpeposen, og også raskt å pakke den ned. Underlaget er godt å ligge på, og prisen er heller ikke avskrekkende. 

Reparasjonssett følger med.

Amok Fjøl finnes også i ekstra lang versjon, 220 cm, som anbefales for personer over 180 cm.

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

Solid og slitesterkt

Stor pakkpose

MINUS

Litt plastikkfølelse

Test av Exped Megamat Lite 12 MW

Hvis du er redd for å sove dårlig ute, så er Exped Megamat 12 liggeunderlaget for deg.

EXPED Megamat Lite 12 MW. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
EXPED Megamat Lite 12 MW. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
EXPED Megamat Lite 12 MW

Størrelse: 65 x 183 cm 
Vekt: 1234 gram 
Tykkelse: 12 cm 
R-VERDI 5,3 
PRIS: 2299 kroner 
exped.com

skala
8/10

Exped Megamat Lite 12 MW er et tykt og oppblåsbart liggeunderlag fra den britiske outdoor-spesialisten.

Med hele tolv centimeter mellom deg og bakken sover du som en konge, og har det uslåelig komfortabelt.

Liggeunderlaget er stort, tjukt og komfortabelt, men også kompakt sammenpakket til å være så tjukt. Du finner separate ventiler for inn- og ut med luft, og du kan justere hvor hardt du vil ha det.

Overflaten er mjukt, med 50 denier polyester og 75 denier i bunn, som gjør det slitesterkt. Innvendig er det varm isolasjon med 200 g/mg Texpedloft mikrofiber.

Med R-verdi på 5,6 er isolasjonevnen god nok til at det kan brukes hele året, også til vinterturer.

Pumpesekken er stor, og gjør pumpejobben unna på et blunk. Den kan også brukes som ekstra vanntett kompresjons-pakksekk når det ikke er i bruk.

Underlaget er tyngre enn de andre, men her bærer du for komforten sin del. Samtidig er det ikke avskrekkende tungt i forhold til en del andre, og det tar heller ikke veldig stor plass.

Exped Megamat Lite 12 MW er et liggeunderlag for komfortdyret! 

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

Meget komfortabel

God bredde

Myk overflate

MINUS

Høy egenvekt

Test av Sea to Summit Ultralight liggeunderlag

Liggeunderlaget Sea To Summit Ultralight er konstruert for å gi minimal vekt og størrelse. Ultralight passer for gramjegerne som ikke er så nøye på liggekomforten.

SEA TO SUMMIT Ultralight. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
SEA TO SUMMIT Ultralight. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
UTE_anbefaler
Sea to Summit Ultralight

Størrelse: 55 x 180 cm 
Vekt: 415 gram 
Tykkelse: 5 cm 
R-verdi: 0,7
Pris: 1299 kroner 
seatosummit.com

skala
6/10

Sea to Summit Ultralight er konstruert for å gi minimal vekt og størrelse, og dette er blant de minste liggeunderlagene i testen, både i sammenpakket tilstand og i bruk.

Cellene er fordelt i uavhengige kamre, som skal gi komfort uten å påvirke omkringliggende celler.

Det er én ventil for både inn og ut med luft, og er laget i 40 D nylon. Det går raskt å pumpe det opp med den medfølgende pumpesekken, som også fungerer som pakkpose til underlaget når det ikke er i bruk.

Underlaget har en glatt overflate, og oppleves som veldig smalt og kort med målte 180 cm. Det smalner også inn mot beina.

Det er ikke så komfortabelt å sove på, du kjenner ujevnheter gjennom, men det er greit nok om du trenger å tenke på så lite vekt som mulig.

Vi får en slags plastikkfølelse, men luften er ute på et blunk, og det er lett å rulle sammen. Dette underlaget passer for gramjegerne, som ikke er så nøye på liggekomforten underveis. 

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

Tar liten plass og veier lite

MINUS

Litt plastikkfølelse

Ikke så komfortabelt

Test av Sea to Summit Comfort Plus Insulated

Sea to Summit slår flere fluer i en smekk med liggeunderlaget Sea To Summit Comfort Plus Insulated. Dette liggeunderlaget har nemlig to lag med luft i ett underlag.

SEA TO SUMMIT Comfort Plus Insulated. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
SEA TO SUMMIT Comfort Plus Insulated. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
SEA TO SUMMIT Comfort Plus Insulated

Størrelse: 65 x 203 cm 
Vekt: 1137 gram (L) 
Tykkelse. 6,3 cm 
R-verdi: 5 
Pris: 2499 kroner 
seatosummit.com 

skala
7/10

Sea to Summit er kjent for praktisk og ultralett friluftsutsyr, og har mange liggeunderlag å velge blant.

Sea To Summit Comfort Plus, er et prisbelønt, oppblåsbart liggeunderlag og som har vært i salg gjennom mange år.

Du kan pumpe den underste delen ganske hard for å komme over ujevnheter i bakken, samtidig som den øverste delen kan pumpes litt mjukere. Dermed er du også sikret en bedre natt om den ene punkterer.

Pumpesekken fungerer som trekk til underlaget når det ikke er i bruk, og det fyller raskt opp. Du får én ventil for ut-og inn med luft, og luftlommene er fylt med thermolite-isolasjon for å øke varmen.

Det er også antibakteriell behandling på innsiden for å unngå bakterier, og det er helt firkantet, uten avrunding nede, som øker komforten.

Noe som trekker litt ned, er den glatte og kalde overflaten. Vi får litt plastikkfølelse om vi ligger rett på det.

Underlaget kommer i 40 D ripstop nylon, og med sine 6,3 cm er det et behagelig liggeunderlag.  

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

To lag med luft

Komfortabelt

MINUS

Tungt

Kald og glatt overflate

Test av Phoxx Self-inflating mat

Liggeunderlag på budsjett? Det billigste liggeunderlaget i denne runden med tester kommer fra XXLs husmerke. Phoxx Self-Inflating Mat er et slitesterkt og solid liggeunderlag.

PHOXX Self-inflating mat. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
PHOXX Self-inflating mat. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
PHOXX Self-inflating mat

Størrelse: 51 x 183 cm 
Vekt: 1073 gram 
Tykkelse: 3,5 cm 
R-verdi: Ikke oppgitt 
Pris:199 kroner 
xxl.no

skala
5/10

Budsjettvinneren i denne runden kommer fra XXL sitt eget husmerke.

PHOXX Self-inflating mat er et liggeunderlag med 75 D ripstop nylon, som gjør det slitesterkt og solid. Underlaget er firkantet uten avrunding mot beina, noe som gjør at det oppleves som større enn de to andre selvoppblåsbare underlagene i denne testen.

Disse fordelene må du betale for i form blant annet av høyere vekt. Phoxx kommer med reimer som skal holde det sammen når du har rullet det sammen, i tillegg til en pakkpose, som du får det greit opp i.

Det tar fire-fem minutter å blåse seg opp selv, og du må hjelpe til med en del blåsing til slutt for å få det fylt helt opp.

Dette underlaget gjør absolutt nytten, og fungerer helt fint om du finner et sted å telte uten stein, røtter og ujevnheter under. Da blir det derimot for tynt for å ha en veldig komfortabel natt.

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

Slitesterkt

Reimer for å holde det sammenrullet

MINUS

Tungt

Kjenner ujevnheter gjennom

Test av Therm-a-Rest Trail Lite

Therm-a-Rest Trail Lite er et lett og kompakt skumunderlag. Trail Lite er et slitesterkt liggeunderlag som blåser seg opp ganske raskt.

THERMAREST Trail Lite. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
THERMAREST Trail Lite. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
UTE_anbefaler
THERMAREST Trail Lite

STØRRELSE: 51 x 183 cm 
VEKT: 677 gram 
TYKKELSE: 3,8 cm 
R-VERDI: 3,4 
PRIS: 1099 kroner 
NETT: thermarest.com   

skala
8/10

Amerikanske Therm-a-Rest har liggeunderlag i mange varianter.

Dette skumunderlaget er forholdvis lett og kompakt i sin klasse. Underlaget er laget i 75 D polyester, som vil si hakket mer slitesterkt enn broren Thermarest Prolite Plus.

Underlaget blåser seg opp ganske raskt, men du må blåse siste resten selv. Underlaget smalner noe mot fotenden, men i mindre grad enn Prolite Plus. 

Dette fungerer fint til noen netter i telt på et underlag uten for mye ujevnheter under.

Prolite Plus er greit å få luft i, det blåser seg opp en del selv, og du må blåse noen ganger til slutt for å fylle det helt opp. Når du skal ha luften ut må du jobbe litt mer, og det er vanskelig å få ned i den altfor trange pakkposen etter bruk. 

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

Behagelig overflate

Slitesterkt

MINUS

Vanskelig å pakke sammen

Kjenner ujevnheter

Lett, oppblåsbart liggeunderlag

Amok Fjøl Ultralight er et oppblåsbart liggeunderlag som ikke koster skjorta, og som tar lite plass i ryggsekken. Det kan naturligvis brukes til mer enn bare hengekøye-overnattinger. 

amok fjøl ul
TESTET: Amok Fjøl UL er det letteste liggeunderlaget fra den norske hengekøye-spesialisten. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_Godt_kjøp
Amok Fjøl UL

Sesong: Sommer

Størrelse: 198 x 65 cm (XL-versjon: 220x65)

Tykkelse: 7 cm

R-verdi: 3,5 

Vekt: 896 gram (inkl. trekk og pumpesekk)

Pris: 1599,- *XL-versjonen koster 1799,-   

Testår: 2023

skala
8/10

Norske Amok Equipment fikk sitt gjennombrudd med Draumr, som var en innovativ overnattingskøye da den entret markedet i 2013. 

Liggeunderlag-serien har de kalt Fjøl, som består av et tre-seesongs liggeunderlag, et vinter-liggeunderlag og dette liggeunderlaget, som er den letteste Fjøl´a i serien og som først og fremst er beregnet på sommertur. 

UL for ultralett  

Med sine 680 gram inkludert trekk og pakkpose, er dette liggeunderlaget blant de letteste i vår nyeste testrunde. Men kanskje aller viktigst: Uten å kompromisse så hardt at det går utover komforten.  

Isolasjon

Toppmaterialet består av 20D polyester og bunnpartiet av 30D polyester, som er litt sterkere, mens isolasjonsmaterialet består av syntetisk fyll som er sveiset fast i topp og bunn. 

Med en R-verdi på 3,5 indikerer det at liggeunderlaget først og fremst er tiltenkt sommerbruk. Med en tykkelse på 7 cm kommer du godt opp fra bakken, en ganske kurant tykkelse på liggeunderlag når komfort betyr noe. 

Pakking

Det tok oss bare to minutter å pumpe opp liggeunderlaget, noe som er ganske raskt i vår bok. Det er også lett å pakke sammen og det er romslig nok plass i pakkposen til at operasjonen går som en lek. I pakket tilstand er den på størrelsen med en termos.

Her består ventilsystemet kun av en propp, som fungerer helt fint ved at du tømmer luften med å holde en plastflapp inne mens luften tappes ut.  

Oppsummert

Fjøl Ultralight er et lett og anvendelig liggeunderlag som kan brukes til mer enn bare hengekøye-turer, der Klymit Insulated Hammock V – med sine foldbare vinger – er mer spesialisert.

Trenger du et lett liggeunderlag som tar lite plass i sekken, er dette et liggeunderlag å vurdere. Prisen er også sympatisk.

VURDERING
Isolasjon
Pakkvolum
Komfort
Total
PLUSS

Lett 

Finnes i to lengder

Komfort 

Reparasjonssett følger med

Rask å fylle/tømme for luft

MINUS

Ikke liggeunderlaget med mest isolasjon

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.