Liggeunderlag – tester og tips 2022

Test av liggeunderlag

Liggeunderlaget kan være ganske avgjørende for komforten og om du sover godt når du er på tur. Les tester av oppblåsbare liggeunderlag.

test liggeunderlag
SOV GODT: Hvem har ikke våknet litt skeiv i ryggen etter en natt på et litt for hardt underlag? Vi har testet oppblåsbare og selvoppblåsbare liggeunderlag. Foto: Sandra Lappegard Wangberg

Oppblåsbare liggeunderlag er det nærmeste du kommer en madrass når du er på tur eller reise. Trenden de siste årene har vært at de fleste setter komfort høyere enn lav vekt og minimalt pakkvolum når de kjøper liggeunderlag.

Sommeren 2022 tester vi enda flere liggeunderlag på utemagasinet.no.

Oppblåsbart eller selvoppblåsbart liggeunderlag?

Uavhengig av merker er det flere gode liggeunderlag å vurdere.

  • Fjøl er et prisgunstig, oppblåsbart liggeunderlag fra den norske hengekøyespesialisten Amok Equipment. Det egner seg også godt til overnattingsturer uten hengekøye.  

  • Exped Megamat er litt av en luftmadrass, med 12 cm tykkelse. Med R-verdi på 5,6 har det høy isolasjonsevne også til vinterbruk.

  • Sea to Summit Ultralight anbefales for gramjegeren som ikke er så nøye på liggekomforten. Det veier 415 gram og det tar minimalt med plass. 

  • Sea to Summit Comfort Plus Insulated veier noe mer, men har et dobbelt lag med celler over hele liggeunderlaget, som gir bedre komfort og tar unna ujevnheter. Med R-verdi 5 isolerer det også bra vinterstid. 

  • Phoxx Self Inflating Mat er det billigste liggeunderlaget vi har testet, fra husmerket til XXL. Det er selvoppblåsbart.

  • Thermarest Trail Lite er et lett og kompakt skumunderlag med komfortabel overflate, og som blåser seg opp selv ganske raskt.  

amok Ul lett hengekøye
I VATER: Er du godt uthvilt blir neste dag mye bedre. Kanskje en ettermiddagslur også kan gjøre susen? Foto: Amok Equipment

Fordelen med oppblåsbare liggeunderlag er at du kommer høyere opp fra den kalde bakken.

De er stort sett isolert med skum, dun eller syntetisk fyll og må pumpes opp..Til slike liggeunderlag følger det med en pumpesekk, eller en integrert pumpe. Blåser du inn luft, vil isolasjonen forringes av fukt. 

Selvopplåsbare liggeunderlag har et skumfyll som fyller seg opp med luft når du åpner ventilen. Disse trenger ofte en ekstra innblåsing på slutten for å fylles helt ut. 

Hva er R-verdi?  

R-verdien indikerer isolasjonsevnen til liggeunderlaget, som måles og følger den internasjonale ASTM F3340-standarden. Liggeunderlag til sommer har R-verdi på 1,5 og oppover, mens 3 er å foretrekke for vår- og høstturer. Vinterisolerte liggeunderlag har R-verdi på rundt 5.

To liggeunderlag med R-verdi 2 oppå hverandre vil gi 4 i R-verdi. Ble du nysgjerrig på dette, bør du lese artikkelen om hvordan R-verdien på liggeunderlag fastsettes

R-verdi skala

0-2: Sommerturer

2-3,3 : Vår, sommer og høst.

3,3-5,0: Vinterbruk

Over 5,0: Ekstrem vinterbruk

Uavhengige laboriatorietester tar ikke hensyn til personlige preferanser, vær eller vind, og må derfor anses som en veiledende faktor.

Kriterier i UTEs tester av liggeunderlag

Komfort: Hvor behagelig er det å ligge på, materialvalg etc.

Praktiske løsninger: Ventilsystem etc.

Isolering: Hvor godt beskytter liggeunderlaget mot kulde/fukt fra bakken

Komprimering: Pakkpose og hvor enkelt er det å pakke sammen

Hvor tykt bør liggeunderlaget være?

Ingen liker å våkne opp med skeiv rygg etter en kald natt. Selv om det er lett å la seg imponere av hvor lite pakkvolum liggeunderlaget får når det er sammenpakket, kan det ofte være både mer isolasjon og komfort å hente i et litt tykkere liggeunderlag. Samtidig kan et veldig tykt liggeunderlag gjøre at du blir liggende veldig høyt. De fleste vil finne seg til rette midt i mellom, mellom 6 og 9 cm tykkelse, og det er her utvalget av liggeunderlag er størst. Men tykkelsen betyr ikke alt. De letteste liggeunderlagene veier omtrent en halv kilo, mens de største mattene er på tykkelse med en madrass – men fortsatt lettere og enklere å få med seg. 

Mumieform eller rektangulært liggeunderlag? 

Vekt og pakkvolum betyr ofte en del når du skal bære med deg utstyr. Står valget mellom mumieform eller rektangulært liggeunderlag, vil vi i de fleste tilfeller anbefale et rektangulært.

For selv om soveposen har mumieform – med de fordelene det gir – så vil et rektangulært liggeunderlag dekke litt mer i bredden for både din egen kropp og soveposen i løpet av natten.

Liggeunderlag til hengekøye 

Det finnes spesialkonstruerte liggeunderlag til hengekøyer, med vinger som dekker bredere i køya. Ofte vil et helt normalt liggeunderlag gjøre nytten, selv om det ofte må litt tilpassinger og tilvenninger til. Et triks er å tappe ut litt av lufta for å få liggeunderlaget litt mindre spent.

Liggeunderlag til vintertur

Til vinterturer velger mange å bruke to liggeunderlag, for eksempel et skum-underlag i tillegg til et oppblåsbart. Fordelen med ikke-oppblåsbare liggeunderlag, er at de har lav egenvekt og dessuten er sikre mot punktering og rifter. De har også friksjon som gjør at du ikke sklir unna så lett. Liggeunderlag med R-verdi 5 eller mer er de som isolerer best.

Liggeunderlag for barn

Liggeunderlag til de minste kan godt være det samme som til voksne, barna vokser raskt, men har mindre pakkvolum og tar også mindre plass i sekken, noe som ofte er et poeng på familieturer. 

Slitestyrke

Det vanligste materialet i liggeunderlagene er ripstop-nylon av ulik kvalitet.  Ripstop sikrer at underlaget ikke rakner med en gang.  Ofte står det oppgitt for eksempel 40D eller 30D tilknyttet foran eller bak nylontypen. D-en står for denier og sier noe om hvor fint/kraftig stoffet er: Jo høyere tall, jo kraftigere materiale og slitestyrke.  

Punktert liggeunderlag

Et oppblåsbart liggeunderlag er lite verdt hvis det går hull på det, og slike uhell kan skje den beste. Husk derfor å ha med reparasjonssett om du skal på langtur. Det lille reparasjonskitet som ofte følger med nye liggeunderlag tar lite plass i pakkposen.

Vi har laget egen artikkel om hvordan du reparerer liggeunderlag hvis det ryker og du er på tur

Test av Amok Fjøl Inflatable Insulated Pad liggeunderlag

Amok er mest kjent for overnattingshengekøyer, men har også flere liggeunderlag. Fjøl er et oppblåsbart liggeunderlag som ikke står mye tilbake for de andre traverne i bransjen.

Amok Inflatable Insulated Pad. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
Amok Inflatable Insulated Pad. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
Amok Inflatable Insulated Pad

Størrelse: 63 x 198 cm  (finnes også i ekstra lang str)
Vekt: 1034 gram 
Tykkelse: 9 cm 
R-verdi: 3 (-4 grader)
Pris: 999 kroner 
amokequipment.no  

skala
7/10

Fjøl er det aller første liggeunderlaget fra Amok Equipment, og som fortsatt er i produksjon.

Her får du ut og inn luft på samme ventil, der du trykker inn en ventil som åpner opp for å slippe ut luft.

Underlaget er firkantet, med lange langsgående kanaler, og det er enkelt å slippe ut litt luft om du vil justere mengden.

En ulempe med hvitt underlag på tur ute blir ikke hvitt særlig lenge, men det oppleves som et solid underlag med 75 D Ripstop polyester.

Underlaget har en behagelig overflate, men det oppleves også litt som en luftmadrass, selv om den har syntetisk fyll.

Det går raskt å pumpe opp underlaget med den medfølgende store pumpeposen, og også raskt å pakke den ned. Underlaget er godt å ligge på, og prisen er heller ikke avskrekkende. 

Reparasjonssett følger med.

Amok Fjøl finnes også i ekstra lang versjon, 220 cm, som anbefales for personer over 180 cm.

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

Solid og slitesterkt

Stor pakkpose

MINUS

Litt plastikkfølelse

Test av Exped Megamat Lite 12 MW

Hvis du er redd for å sove dårlig ute, så er Exped Megamat 12 liggeunderlaget for deg.

EXPED Megamat Lite 12 MW. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
EXPED Megamat Lite 12 MW. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
EXPED Megamat Lite 12 MW

Størrelse: 65 x 183 cm 
Vekt: 1234 gram 
Tykkelse: 12 cm 
R-VERDI 5,3 
PRIS: 2299 kroner 
exped.com

skala
8/10

Exped Megamat Lite 12 MW er et tykt og oppblåsbart liggeunderlag fra den britiske outdoor-spesialisten.

Med hele tolv centimeter mellom deg og bakken sover du som en konge, og har det uslåelig komfortabelt.

Liggeunderlaget er stort, tjukt og komfortabelt, men også kompakt sammenpakket til å være så tjukt. Du finner separate ventiler for inn- og ut med luft, og du kan justere hvor hardt du vil ha det.

Overflaten er mjukt, med 50 denier polyester og 75 denier i bunn, som gjør det slitesterkt. Innvendig er det varm isolasjon med 200 g/mg Texpedloft mikrofiber.

Med R-verdi på 5,6 er isolasjonevnen god nok til at det kan brukes hele året, også til vinterturer.

Pumpesekken er stor, og gjør pumpejobben unna på et blunk. Den kan også brukes som ekstra vanntett kompresjons-pakksekk når det ikke er i bruk.

Underlaget er tyngre enn de andre, men her bærer du for komforten sin del. Samtidig er det ikke avskrekkende tungt i forhold til en del andre, og det tar heller ikke veldig stor plass.

Exped Megamat Lite 12 MW er et liggeunderlag for komfortdyret! 

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

Meget komfortabel

God bredde

Myk overflate

MINUS

Høy egenvekt

Test av Sea to Summit Ultralight liggeunderlag

Liggeunderlaget Sea To Summit Ultralight er konstruert for å gi minimal vekt og størrelse. Ultralight passer for gramjegerne som ikke er så nøye på liggekomforten.

SEA TO SUMMIT Ultralight. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
SEA TO SUMMIT Ultralight. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
UTE_anbefaler
Sea to Summit Ultralight

Størrelse: 55 x 180 cm 
Vekt: 415 gram 
Tykkelse: 5 cm 
R-verdi: 0,7
Pris: 1299 kroner 
seatosummit.com

skala
6/10

Sea to Summit Ultralight er konstruert for å gi minimal vekt og størrelse, og dette er blant de minste liggeunderlagene i testen, både i sammenpakket tilstand og i bruk.

Cellene er fordelt i uavhengige kamre, som skal gi komfort uten å påvirke omkringliggende celler.

Det er én ventil for både inn og ut med luft, og er laget i 40 D nylon. Det går raskt å pumpe det opp med den medfølgende pumpesekken, som også fungerer som pakkpose til underlaget når det ikke er i bruk.

Underlaget har en glatt overflate, og oppleves som veldig smalt og kort med målte 180 cm. Det smalner også inn mot beina.

Det er ikke så komfortabelt å sove på, du kjenner ujevnheter gjennom, men det er greit nok om du trenger å tenke på så lite vekt som mulig.

Vi får en slags plastikkfølelse, men luften er ute på et blunk, og det er lett å rulle sammen. Dette underlaget passer for gramjegerne, som ikke er så nøye på liggekomforten underveis. 

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

Tar liten plass og veier lite

MINUS

Litt plastikkfølelse

Ikke så komfortabelt

Test av Sea to Summit Comfort Plus Insulated

Sea to Summit slår flere fluer i en smekk med liggeunderlaget Sea To Summit Comfort Plus Insulated. Dette liggeunderlaget har nemlig to lag med luft i ett underlag.

SEA TO SUMMIT Comfort Plus Insulated. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
SEA TO SUMMIT Comfort Plus Insulated. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
SEA TO SUMMIT Comfort Plus Insulated

Størrelse: 65 x 203 cm 
Vekt: 1137 gram (L) 
Tykkelse. 6,3 cm 
R-verdi: 5 
Pris: 2499 kroner 
seatosummit.com 

skala
7/10

Sea to Summit er kjent for praktisk og ultralett friluftsutsyr, og har mange liggeunderlag å velge blant.

Sea To Summit Comfort Plus, er et prisbelønt, oppblåsbart liggeunderlag og som har vært i salg gjennom mange år.

Du kan pumpe den underste delen ganske hard for å komme over ujevnheter i bakken, samtidig som den øverste delen kan pumpes litt mjukere. Dermed er du også sikret en bedre natt om den ene punkterer.

Pumpesekken fungerer som trekk til underlaget når det ikke er i bruk, og det fyller raskt opp. Du får én ventil for ut-og inn med luft, og luftlommene er fylt med thermolite-isolasjon for å øke varmen.

Det er også antibakteriell behandling på innsiden for å unngå bakterier, og det er helt firkantet, uten avrunding nede, som øker komforten.

Noe som trekker litt ned, er den glatte og kalde overflaten. Vi får litt plastikkfølelse om vi ligger rett på det.

Underlaget kommer i 40 D ripstop nylon, og med sine 6,3 cm er det et behagelig liggeunderlag.  

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

To lag med luft

Komfortabelt

MINUS

Tungt

Kald og glatt overflate

Test av Phoxx Self-inflating mat

Liggeunderlag på budsjett? Det billigste liggeunderlaget i denne runden med tester kommer fra XXLs husmerke. Phoxx Self-Inflating Mat er et slitesterkt og solid liggeunderlag.

PHOXX Self-inflating mat. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
PHOXX Self-inflating mat. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
PHOXX Self-inflating mat

Størrelse: 51 x 183 cm 
Vekt: 1073 gram 
Tykkelse: 3,5 cm 
R-verdi: Ikke oppgitt 
Pris:199 kroner 
xxl.no

skala
5/10

Budsjettvinneren i denne runden kommer fra XXL sitt eget husmerke.

PHOXX Self-inflating mat er et liggeunderlag med 75 D ripstop nylon, som gjør det slitesterkt og solid. Underlaget er firkantet uten avrunding mot beina, noe som gjør at det oppleves som større enn de to andre selvoppblåsbare underlagene i denne testen.

Disse fordelene må du betale for i form blant annet av høyere vekt. Phoxx kommer med reimer som skal holde det sammen når du har rullet det sammen, i tillegg til en pakkpose, som du får det greit opp i.

Det tar fire-fem minutter å blåse seg opp selv, og du må hjelpe til med en del blåsing til slutt for å få det fylt helt opp.

Dette underlaget gjør absolutt nytten, og fungerer helt fint om du finner et sted å telte uten stein, røtter og ujevnheter under. Da blir det derimot for tynt for å ha en veldig komfortabel natt.

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

Slitesterkt

Reimer for å holde det sammenrullet

MINUS

Tungt

Kjenner ujevnheter gjennom

Test av Therm-a-Rest Trail Lite

Therm-a-Rest Trail Lite er et lett og kompakt skumunderlag. Trail Lite er et slitesterkt liggeunderlag som blåser seg opp ganske raskt.

THERMAREST Trail Lite. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
THERMAREST Trail Lite. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
UTE_anbefaler
THERMAREST Trail Lite

STØRRELSE: 51 x 183 cm 
VEKT: 677 gram 
TYKKELSE: 3,8 cm 
R-VERDI: 3,4 
PRIS: 1099 kroner 
NETT: thermarest.com   

skala
8/10

Amerikanske Therm-a-Rest har liggeunderlag i mange varianter.

Dette skumunderlaget er forholdvis lett og kompakt i sin klasse. Underlaget er laget i 75 D polyester, som vil si hakket mer slitesterkt enn broren Thermarest Prolite Plus.

Underlaget blåser seg opp ganske raskt, men du må blåse siste resten selv. Underlaget smalner noe mot fotenden, men i mindre grad enn Prolite Plus. 

Dette fungerer fint til noen netter i telt på et underlag uten for mye ujevnheter under.

Prolite Plus er greit å få luft i, det blåser seg opp en del selv, og du må blåse noen ganger til slutt for å fylle det helt opp. Når du skal ha luften ut må du jobbe litt mer, og det er vanskelig å få ned i den altfor trange pakkposen etter bruk. 

VURDERING
KOMFORT
PRAKTISKE LØSNINGER
ISOLERING
KOMPRIMERING
TOTALT
PLUSS

Behagelig overflate

Slitesterkt

MINUS

Vanskelig å pakke sammen

Kjenner ujevnheter

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement utemagasinet.no og få tilgang til artikkelen.