SOV GODT: Et oppblåsbart liggeunderlag øker komforten og isolerer mot kulden fra bakken. Vi har testet et knippe varianter. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Å sove godt på turer nærmest en forutsetning for å få maks ut av tida du er våken. Oppblåsbare liggeunderlag øker komforten.
Hvor godt og mye disse liggeunderlagene isolerer, er ofte det som gjør utslag på prisen. Dette kan du vinne igjen, sammenlignet med prisen av en bobil eller hytte på fjellet.
Vi har testet både 3-sesongs liggeunderlag og liggeunderlag til vintertur. Sistnevnte veier som regel litt mer enn lette liggeunderlag for sommerbruk.
De beste liggeunderlagene
• Fjøl Ultralighter et prisvennlig oppblåsbart liggeunderlag (1599,-) fra den norske hengekøyespesialisten Amok Equipment. Det egner seg godt til overnattingsturer også uten hengekøye.
• Sea to Summit Etherlight Air er et imponerende lett 3-sesongs liggeunderlag og som tar lite plass i sekken. Denne modellen finnes i flere størrelser. Vi har også testet helårs-modellen.
• Exped Dura 5R er et solid helårs liggeunderlag med R-verdi på 4,8 og høy komfort.
• Thermarest Neoair Topo har en litt flatere struktur og egner seg som et 3-sesongs liggeunderlag.
MANGE CELLEKAMRE: Sea to Summit Ether Light XT. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
FJÆRLETT: Sea to Summit Ultra light. Foto: Gunhild Soldal
• Fauna Comfort light koster 1299 kroner (veiledende) og er et kurant liggeunderlag, om enn noe smalt for bredere personer.
• Sydfjell Austvang er et velfungerende liggeunderlag til sommerbruk, og dessuten litt større enn overnevnte. Det ligger prismessig på nivå som Fauna sitt, ettersom pumpesekk må kjøpes i tillegg.
• Phoxx Self Inflating Mat er husmerket til XXL og som vi har testet tidligere. Det er fortsatt i salg. Veil pris er 199 kroner. Dette er et såkalt selvoppblåsbart liggeunderlag.
Liggeunderlag til hengekøye
Et vanlig oppblåsbart liggeunderlag vil gjøre nytten i hengekøya, for både komfort og isolasjon.
Et triks er å tappe ut litt av lufta for å få liggeunderlaget litt mindre spent.
Det finnes også spesialkonstruerte liggeunderlag til hengekøyer, som for eksempel Klymit Insulated Hammock V som vi har fått teste.
I VATER: Er du godt uthvilt blir neste dag mye bedre. Eller hva med en ettermiddagslur? Foto: Amok Equipment
Fordelen med oppblåsbare liggeunderlag sammengligned med skumunderlag, er at du kommer høyere opp fra den kalde bakken.
Liggeunderlag er som regel isolert med skum, dun eller syntetisk fyll. På de fleste følger det med en pumpesekk, eller en integrert pumpe. Blåser du inn luft, vil isolasjonen forringes av fukt.
Selvopplåsbare liggeunderlag har et skumfyll som fyller seg opp med luft når du åpner ventilen. Disse trenger ofte en ekstra innblåsing på slutten for å fylles helt ut.
Liggeunderlag til vintertur
Liggeunderlag med R-verdi på 5 eller mer er de som isolerer best. De veier ofte litt mer, men det finnes hederlige unntak, som Sea to Summit Either light XT (810 g) og Exped Dura 5 R (1161 g).
Til vintertur velger mange like godt å bruke to liggeunderlag, for eksempel et skum-underlag i tillegg til et oppblåsbart. Det er særlig tre grunner til det:
Skum-underlag har lav egenvekt
Sikring mot punktering og rifter.
Skumunderlag har friksjon som gjør at du ikke sklir unna så lett.
Hva betyr R-verdi?
R-verdien forklarer isolasjonsevnen til liggeunderlaget. Den måles i laboratorium og følger den internasjonale ASTM F3340-standarden.
Liggeunderlag til sommer har R-verdi på 1,5 og oppover. mens R-verdi på 3 også gjelder for vår- og høstturer, eller som tre-sesongs liggeunderlag.
Vinterisolerte liggeunderlag har R-verdi på 5 eller mer.
To liggeunderlag med R-verdi 2 oppå hverandre vil følgelig gi 4 i R-verdi. Hvis du vil vite enda mer om isolasjon i liggeunderlag, kan vi anbefale denne artikkelen om hvordan R-verdien fastsettes.
R-verdi skala
0-2: Sommerturer
2-3,3 : Vår, sommer og høst.
3,3-5,0: Vinterbruk
Over 5,0: Ekstrem vinterbruk
Vis mer
Uavhengige laboriatorietester tar ikke hensyn til personlige preferanser, vær eller vind, og må derfor anses som en veiledende faktor.
Kriterier i UTEs tester av liggeunderlag
Komfort: Hvor behagelig er det å ligge på, materialvalg etc.
Praktiske løsninger: Ventilsystem, pumpesekk etc.
Isolering: Hvor godt beskytter liggeunderlaget mot kulde/fukt fra bakken.
Komprimering: Pakkvolum og hvor mye plass liggeunderlaget tar i pakket tilstand
Vis mer
Hvor tykt bør liggeunderlaget være?
Tykt liggeunderlag betyr ikke automatisk at det er varmere. De fleste vil finne seg til rette midt i mellom, mellom 6 og 9 cm tykkelse, men det finnes både slankere og bredere varianter.
Tykkelsen betyr ikke at liggeunderlaget veier mer: De letteste liggeunderlagene veier rundt 400 gram, mens mange ligger på det det dobbelte eller mer.
Mumie eller rektangulær form?
Vekt og pakkvolum betyr en del når vi bærer sekk. Hvis valget står mellom mumieform eller rektangulært liggeunderlag, vil vi i de fleste tilfeller anbefale et rektangulært liggeunderlag.
Selv om soveposen har mumieform – med de fordelene det gir – vil et rektangulært liggeunderlag dekke litt mer i bredden for både din egen kropp og soveposen i løpet av natten.
Vi vil skynde oss å si at vi har sovet godt med mumie-varianter, også.
Exped Ultra 3 Mummy har fordelen av å være lett og at det tørker raskt når/hvis det blir vått.
Liggeunderlag for barn
Liggeunderlag til de minste kan godt være det samme som til voksne. Barn vokser raskt. Men noen liggeunderlag tar mindre plass i sekken, noe som teller på turer med små barn.
Skal du sende barna på tur uten deg, enten det er speiderleir, skoletur eller turnering med overnatting i klasserom, er det fint med liggeunderlag som er lett å håndtere for barnehender. Exped Ultra 3 Mummy og Amok Ultralight Fjøl har lavt pakkvolum og er lett å pumpe. Fauna Comfort light er også et prisvennlig alternativer.
GOD MORGEN: Om natta har vært god, ligger det an til en fin dag, også. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Hvordan er slitestyrken?
Det vanligste materialet i liggeunderlag er ripstop-nylon av ulik kvalitet. Ripstop sikrer at underlaget ikke får hull så fort.
Ofte står det oppgitt for eksempel 40D eller 30D foran eller bak nylontypen. D-en står for denier og sier noe om hvor fint/kraftig materialet er: Jo høyere tall, jo bede slitestyrke.
Generelt anbefales ikke oppblåsbare liggeunderlag rett på bakken, ganske enkelt fordi de kan punktere.
Vedlikehold av liggeunderlag
Gjør det til en vane å lufttørke liggeunderlaget etter telttur før du pakker det ned. Gjerne en gang til nå du kommer hjem, for å være sikker på at fukten er borte.
Skitt og smuss kan som oftest fjernes med en fuktig klut.
Følg ellers produsentenes anbefalinger om hvordan du skal ta vare på liggeunderlaget ditt.
Hjelp, liggeunderlaget har punktert!
Et oppblåsbart liggeunderlag er lite verdt hvis det oppstår hull/rifter.
Reparasjonskit følger ofte med nye liggeunderlag fra de seriøse produsentene og det tar lite plass i pakkposen. Den lille pakka er verdt hvert gram hvis uhellet er ute.
Du kan bruke flere tusen kroner på et oppblåsbart liggeunderlag, men det finnes rimelige løsninger. Likevel: Det må fortsatt være bra nok til å ta med på tur. Vi har testet Sydvang Austfjell.
Sydvang Austfjell Sleeping Mat Air LW
Yttermateriale: Polyester
Mål: 190 x 65 cm (onesize)
Tykkelse: 8 cm
Pakkvolum: 28 x 10 cm
R-verdi: 2,9
Vekt: 1332 g (inkl. pumpesekk)
Pris: 999,- (pumpesekk følger ikke med og må kjøpes i tillegg, 199,-)
Testår: 2023
7/10
Sydvang er kjedemerket til nettbutikken Fjellsport, med mer folkelige priser på turutstyr.
I skrivende stund koster Sydvang Austfjell 999 kroner. Men det er verdt å vite at pumpesekk ikke følger med og må kjøpes i tillegg for et par hundrelapper. Likevel hører det til blant de rimeligste liggeunderlagene vi har testet hittil i 2023.
Sydvang Austfjell er et oppblåsbart liggeunderlag med tverrgående, bølgende luftkamre.
Yttermaterialet består av 190 T polyester. Overflaten på oversiden av liggeunderlaget har en matt finish som er komfortabel og mer matt enn glatt.
TVERRGÅENDE: Luftkamrene fordeler luften jevnt når du ligger oppå.
GOD MORGEN: Om natta har vært god, ligger det an til en fin dag, også. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Isolasjon
Oppgitt tykkelse er 8 cm, men den litt bølgete konstruksjonen gjør at dette liggeunderlaget oppleves som noe tykkere/høyere enn en del av de andre liggeunderlagene i testen.
R-verdien er satt til 2,9. Det gjør det mest aktuelt til sommerbruk, når det gjelder isolerende egenskaper mot den kalde bakken – eventuelt i kombinasjon med en skum-underlag ved kjølige netter.
Ventilsystem
Ventilen befinner seg på undersiden av liggeunderlaget. Pumping og tapping av luft skjer gjennom en ventil. Vi bruker omtrent to minutter på å fylle liggeunderlaget med luft.
Drybag Pump (ikke vanntett journ.anm.) følger ikke med og må kjøpes i tillegg. Pumpesekken er ganske stor, uten at pumpetiden går markant ned, men den gjør jobben og vi blåser opp liggeunderlaget i løpet av et par minutter.
Mange har uttalt at de synes det er litt tungvint å tappe dette liggeunderlaget for luft. Å først brette det i to for å klemme ut all lufta løser det ganske greit, synes vi. Det er ekstra viktig å å gjøre den jobben litt nøye, for pakkposen er ikke så veldig stor.
Gjør du den jobben godt, får du plass til den overdimensjonerte pumpesekken, også.
PUMPESEKK: Den er stor, nesten i største laget, men den gjør jobben og fyller liggeunderlaget i løpet av et par minutter.
Komfort
Komforten er absolutt tilstede på liggeunderlaget fra Sydvang, både gjennom den matte overflaten. Sammenlignet med Fauna comfort light i samme prisklasse, er liggeunderlaget fra Sydvang litt bredere.
Ulempen er at det veier en god del mer enn mange av de andre oppblåsbare liggeunderlagene vi har testet. Pumpesekken oppleves også noe overdimensjonert, uten at det er noe særlig å hente på det.
Om du kan bære av med de ekstra grammene, er det dette et budsjettvennlig, oppblåsbart liggeunderlag som innfrir på komfort, men som mangler litt på praktiske løsninger for å få full pott.
VURDERING
Komfort
Praktiske løsninger
Isolering
Helhet
PLUSS
Romslig
Komfort
MINUS
Høy vekt
Pumpesekk følger ikke med
Litt liten pakkpose
Reparasjonskit følger ikke med
Sea To Summit Ether Light XT Insulated
Sea To Summit Ether Light XT er et tresesongs liggeunderlag som plassere seg i det øvre sjiktet av lettvektsunderlag.
AVANSERT MINIMALIST: Sea to Summmit Etherlight. XT air. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Sea to Summit Ether Light XT
Sesong: Vår, sommer, høst
Størrelse på testprodukt: 55x183 cm (finnes i flere størrelser)
Vekt: 395 g
Pris: 2999,-
Leverandør: Sea To Summit
Testår: 2023
9/10
Sea to Summit leverer noen av de letteste oppbåsbare liggeunderlagene det er mulig å få tak i. Lav vekt kjennetegner hele Ether light-serien deres.
Alle liggeunderlagene fra STS finnes både i unisex-modell, samt en utgave som er designet for kvinner hvor det er smalere skulderparti og bredere ved hofte- og knepartiet.
Damemodellene er også ekstra isolert og har litt høyere R-verdi enn unisex liggeunderlagene. Alle liggeunderlagene finnes dessuten i størrelsene regular og long
Materialer
Denne modellen er laget i 30/40 D nylon, og XT indikerer at airspring-cellene er ekstra tykke.
Liggeunderlaget er isolert med Exkin Platinum og Thermolite, som skal gi en kombinasjon av usedvanlig lett, vanntett og pustende nylonmateriale.
Videre har liggeunderlaget fått en antimikrobiell behandling for å hindre indre vekst av mugg, et moment når man både blåser inn luft eller overnatter utendørs.
Vi ville vært forsiktige med å ligge rett på bakken med det, eventuelt med et beskyttelse mot skarpe steiner. Skulle uhellet være ute, har Sea to Summit fem års garanti.
STRUKTUR: Dette liggeunderlaget har cellekamre som minner om en springmadrass, Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Ventilsystem Ventilsystemet er upåklagelig i Ether light-serien, enmultifunksjonsventil som både fylles og tømmes hurtig med luft. Selve pumpesekken er integrert i pakkposen. Den er liten, trang og minimalistisk og du må blåse inn luft selv. Men den er likevel en nyanse større enn på modellen Ultralight Air. Kun Sea to Summit sine pumpesekker vil fungerer mot ventilen.
Isolasjon Med en R-verdi på 3,2 er dette et liggeunderlag tiltenkt vår, sommer og høst. På telttur og eventuelt hengekøye kan det fungere tilfredsstillende. Denne modellen er 10 cm tykt og dermed dobbelt så høyt som ultralett-varianten. Det oppleves imidlertid ikke slik i praksis og heller ikke sammenlignet med de andre liggeunderlagene i testen, som stort sett ligger på mellom 6-9 cm.
Komfort Liggeunderlaget har cellekamre som er plassert litt som på en springmadrass, for å fordele vekt og luften jevnt for å unngå trykkpunkter. Dette fungerer bra, synes vi, både når vi ligger på magen, siden og ryggen. Vi ligger også mer oppå dette liggeunderlaget, enn med det aller letteste. Slik sett er det likere Xtreme-varianten enn ultralight-modellen.
Lett å komprimere
Til tross for at liggeunderlaget er imponerende lite pakket tilstand, er det mer liggekomfort å hente i dette enn Ultralight Air, og vi måler det faktisk til å være litt lettere, også: 395 gram vs. 402 g.
Vi ligger ‹litt mer oppå» dette liggeunderlaget, der vi innimellom kunne oppleve å kjente bakken under på Ultralight air. Ettersom liggeunderlaget finnes i flere størrelser, våger vi å gi en åtter på komfort.
SIDE OM SIDE: Sea to Summit Etherlight XT (grå) og Ultralight air (gul). Førstnevnte har mer liggekomfort og er få gram lettere, mens sistnevnte tar noen cm mindre plass i pakket tilstand. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
SNERTEN: Det får ikke plass i flaska, men det er ikke langt unna. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Hvis lavt pakkvolum er viktig, vil dette liggeunderlaget fortsatt være blant de minste du får tak i. Vi vet at dette liggeunderlaget har blitt benyttet på vinterturer/snø også, med hell, men vi har selv ennå ikke fått testet dette.
Fauna Comfort Light er et lett og enkelt oppblåsbart liggeunderlag til en sympatisk pris. Med 52 cm bredde passer det best til personer som ikke er brede mellom skuldrene.
TEST AV OPPBLÅSBARE LIGGEUNDERLAG: Fauna Comfort LIght. Foto: Gunhild Soldal
Fauna Comfort light
Sesong: Vår, sommer, høst
Mål: 52 x 182 x 7,5
Tykkelse: 7,5 cm
Vekt: 734 g
R-verdi: 4,1
Pris: 1299,-
Produksjonsland: Taiwan
Leverandør: Fauna
Testår: 2023
6/10
Utstyrsprodusenten Fauna har to liggeunderlag å velge mellom: Comfort og comfort light. Vi har testet den letteste modellen av disse to.
Fauna Comfort Light har tverrgående luftkamre som er isolert med polyesterfiber. En liten forhøyning i ene enden fungerer som hodepute.
Isolasjon
Med tykkelse på 7,5 cm er Fauna Comfort Light et gjennomsnittlig tykt liggeunderlag, sammenlignet med de andre vi har testet.
En R-verdi på 4,1 forteller oss at dette først og fremst et liggeunderlag for vår, sommer og høst. Til vinterfriluftsliv bør det benyttes i kombinasjon med enten et skum-underlag eller annen ekstra-isolasjon for å unngå kulden som kommer nedenfra.
INN OG UT: Ventilsystemet minner om de fleste andre oppblåsbare liggeunderlag. Foto: Gunhild Soldal
INTEGRERT LØSNING: Her er pakkpose og pumpesekk i ett.
TYKKELSE: 7,5 cm. Foto: Gunhild Soldal
Ventilsystemet
Fauna Comfort Light har kun en ventil, med klaffer som manuelt justeres etter om lufta skal inn eller ut av liggeunderlaget. Den ordningen fungerer helt uproblematisk.
Liggeunderlaget fylles med luft ved hjelp av den medfølgende pakkposen, her er det altså ingen medfølgende pumpesekk i tillegg, noe som kan være praktisk ved å ha en ting mindre å passe på. Det tar litt lengre tid enn med Exped og Fjøl sine liggeunderlag, men ikke mer enn to minutter, noe som må være innafor på tur.
I PAKKET TILSTAND: Fauna Comfort Light er ikke det minste liggeunderlaget, hva pakkvolum angår. Til gjengjeld er det lett å tømme for luft og rulle sammen i pakkposen igjen. Foto: Gunhild Soldal
Komfort
Liggeunderlaget tar greit unna for ujevnheter på bakken og det fungerer tilfredsstillende for hva man kan forvente av et oppblåsbart liggeunderlag.
«Hodeputa» er for smal og liten til at den tilfører noe særlig komfort for et fullvoksent hode.
Med en bredde på 52 cm er dette et forholdsvis smalt liggeunderlag i bredden, og for noen vil det også kunne oppleves som i smaleste laget, særlig ved skuldrene. For barn og ikke fullvoksne personer (lengde: 182 cm), kan dette være en ok løsning.
VURDERING
Komfort
Praktiske løsninger
Isolering
Komprimering
Helhet
PLUSS
Prisgunstig
Enkelt å blåse opp
Romslig pakkpose
MINUS
Smalt
Liten hodepute
Ikke den beste pumpesekken
Exped Dura 5R
Exped Dura er et solid og komfortabelt helårs liggeunderlag. I tillegg er det raskt å pumpe opp. Dette liggunderlaget leverer på det meste. Vår favoritt!
Exped sin Dura-serie består av robuste og slitesterke liggeunderlag. Dette liggeunderlaget er laget for alle typer friluftsturer og ekspedisjoner, også vinterstid.
Denne modellen finnes i tre ulike størrelser.
Isolasjon
Som alle de andre liggeunderlagene fra Exped er også dette laget i resirkulert rip-stop-polyester (75D/170D), som er sertifisert som karbonnøytralt av Myclimate. Dette liggeunderlagene er de mer solide liggeunderlagene i vår nyeste test, og som også koster litt mer.
Fyllmaterialet er Exped sin såkalte Texpedloft-isolasjon, som er sveiset sammen i topp og bunn av luftkamrene. Liggeunderlaget er 7 cm tykt, noe som både gir god komfort og som gjør at du kommer litt opp fra bakken.
Med en R-verdi på 4,8 skal liggeunderlaget isolere godt nok til at det også kan brukes uansett årstid, selv om det ofte sies at R-verdien bør være 5 eller mer for vintertur.
Det er ikke liggeunderlaget alene som avgjør om natta blir kald, og med, for eksempel et skum-underlag for å unngå kulden som kommer fra bakken vil dette kunne isolere godt.
Ventilsystem
Liggeunderlaget har en ventil for luft inn og og ventil for luft ut. Dette er ikketil å ta feil av.
Expeds effektive Schnozzel Pumpbag følger med. ingen slår Exped på pumpesekker. Det er problemfritt fylle liggeunderlaget kjapt og enkelt.
Det er heller ingen utfordringer med å tappe underlaget for luft eller å få plass til liggeunderlaget i pakkposen.
Komfort
Den matte overflaten er behagelig mot huden, der mange andre liggeunderlag er mer preget av plast. Et bevis på at resikulerte materialer og mer klimabevisst produksjon ikke trenger å være noe negativt offer, for de som måtte være skeptiske.
Har du behov for et solid liggeunderlag som kan brukes hele året, og har et avslappet forhold til vekt, så kan dette liggeunderlaget være et godt valg. Det tåler også at du tapper liggeunderlaget litt for luft, om du synes at du blir liggende veldig oppå underlaget.
Exped Dura 5 i alle størrelser
Bredde:
M: 52 cm MW: 65 cm LW: 65 cm
Lengde:
M: 183 cm MW: 183 cm LW: 197 cm
Pakkestørrelse
M: 23 x 14 cm MW: 27 x 14.5 cm LW: 27 x 15 cm
Vis mer
Det finnes utvilsomt lettere liggeunderlag på markedet, ikke minst fra Exped selv. For eksempel Exped Ultra Mummy, som vi også har testet. Dett finnes i rektangulær form og er først og fremst egnet for sommerhalvåret.
Exped Ultra 3R mummy er et oppblåsbart liggeunderlag som er lett å pumpe opp. Det egner seg godt for turbruk i sommerhalvåret.
Exped Ultra 3R LW Mummy
Sesong: Vår, sommer, høst
Lengde: 183 cm (finnes også i en videre versjon og 197 cm
Tykkelse: 7 cm
R-verdi: 2,9
Vekt: 558 g (inkl. trekk og pumpesekk)
Pris: 1499,-
Leverandør: Utedepot
Testår: 2023
8/10
Exped er kjent for lette liggeunderlag med god kvalitet gjennom mange år. Alle Exped-liggeunderlag blir nå laget i resirkulert polyester, og de blir også klimakompensert for, et skritt som har vært en milepæl for den britiske produsenten.
Ifølge Exped er det nye materialet i Synmat-serien dessuten tre ganger sterkere enn det forrige, noe som teller en god del ettersom oppblåsbare liggeunderlag vil være utsatt for rifter.
Vi fikk teste Exped Ultra 3R LW mummy, som veier 563 gram og som er blant de lettere, oppblåsbare liggeunderlagene du får tak i.
Isolasjonsevne
Med R-verdi på 2,9 er dette først og fremst et liggeunderlag som egner seg til friluftsbruk vår, sommer og høst. Isolasjonsmaterialet som Exped har benyttet i dette liggeunderlaget er såkalt Texpedloft 60 g/m². Det er sveiset i toppen og bunnen av de vertikale luftkamrene, slik at det ikke beveger seg rundt og lager kalde flekker. De ytterste luftkamrene er gjort litt bredere, et tiltak for å gjøre det enklere «å holde seg på matta» og ligge mer stabilt.
Gode ventiler
Ventilsystemet er en vesentlig del av et oppblåsbar liggeunderlag. På dette har Exped benyttet to ventiler, som er vanlig hos flere liggeunderlag: En ventil for luft inn (inhale) og en for luft ut (exhale). Vi synes Exped leverer blant de mest effektive pumpesekkene på markedet. Det tar knapt ett og et halvt minutt å fylle liggeunderlaget og det går kjapt å få ut igjen luften og pakke liggeunderlaget tilbake i pakkposen.
Mye komfort for vekt
Exped leverer høyt på komfort med dette underlaget: Luftkamrene skaper en fin fordeling som er behagelig å ligge på, og det matte materialet er mer behagelig enn plastfølelsen som en del andre liggeunderlag har. Er du ute etter et lett liggeunderlag til bruk i sommerhalvåret, så gir det bedre isolasjon og komfort enn de aller letteste liggeunderlagene som vi har testet.
Hva med mumieformen?
Mumie-formen bidrar til å spare noen grams vekt, og for personer som er brede over skuldrene kan dette liggeunderlaget oppleves som i minste laget og at man havner delvis utenfor i løpet av natta. En trøst er at denne modellen også finnes i rektangulær form, som kan være et godt alternativ for å få litt mer beskyttelse mot den kalde bakken.
Slitesterkt?
Selv om vi ikke opplevde noen punkteringer i løpet av testperioden, og produsenten proklamerer at materialene har blitt sterkere, virker det likevel såpass sårbart mot rifter at vi ville være forsiktig med å bruke det direkte på stein/svaberg eller mot skarpe steiner, lyng og kvist.
Pakkvolum
Ultra 3R er lett og komprimerbart og det tar lite plass i sekken, noe som gjerne betyr noe på en hel del turer når du beregner å bære med deg det du har på ryggen, eller om du bærer for flere.
VURDERING
Komfort
Praktiske løsninger
Isolering
Komprimering
Total
PLUSS
Raskt å fylle/tappe for luft
Hurtigtørkende
Lav vekt
Effektiv pumpesekk
Komprimerbart
Komfortabelt materiale
Finnes også i rektangulær form
MINUS
Ikke blant de med høyest isolasjonsevne
Lett, oppblåsbart liggeunderlag fra Amok
Amok Fjøl Ultralight er et oppblåsbart liggeunderlag som ikke koster skjorta, og som tar lite plass i ryggsekken. Det kan naturligvis brukes til mer enn bare hengekøye-overnattinger.
TESTET: Amok Fjøl UL er det letteste liggeunderlaget fra den norske hengekøye-spesialisten. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Amok Fjøl UL
Sesong: Sommer
Størrelse: 198 x 65 cm (XL-versjon: 220x65)
Tykkelse: 7 cm
R-verdi: 3,5
Vekt: 896 gram (inkl. trekk og pumpesekk)
Pris: 1599,- *XL-versjonen koster 1799,-
Testår: 2023
8/10
Norske Amok Equipment fikk sitt gjennombrudd med Draumr, som var en innovativ overnattingskøye da den entret markedet i 2013.
Liggeunderlag-serien har de kalt Fjøl, som består av et tre-seesongs liggeunderlag, et vinter-liggeunderlag og dette liggeunderlaget, som er den letteste Fjøl´a i serien og som først og fremst er beregnet på sommertur.
UL for ultralett
Med sine 680 gram inkludert trekk og pakkpose, er dette liggeunderlaget blant de letteste i vår nyeste testrunde av liggeunderlag. Men kanskje aller viktigst: Uten å kompromisse så hardt at det går utover komforten.
SAMME SAK: Amok Fjøl UL har samme ventilystem for både fylling og tapping av luft. Foto: Gunhild Aa. Soldal
Isolasjon
Toppmaterialet består av 20D polyester og bunnpartiet av 30D polyester, som er litt sterkere, mens isolasjonsmaterialet består av syntetisk fyll som er sveiset fast i topp og bunn.
Med en R-verdi på 3,5 indikerer det at liggeunderlaget først og fremst er tiltenkt sommerbruk. Med en tykkelse på 7 cm kommer du godt opp fra bakken, en ganske kurant tykkelse på liggeunderlag når komfort betyr noe.
Pakking
Det tok oss bare to minutter å pumpe opp liggeunderlaget, noe som er ganske raskt i vår bok. Det er også lett å pakke sammen og det er romslig nok plass i pakkposen til at operasjonen går som en lek. I pakket tilstand er den på størrelsen med en termos.
Her består ventilsystemet kun av en propp, som fungerer helt fint ved at du tømmer luften med å holde en plastflapp inne mens luften tappes ut.
Oppsummert
Fjøl Ultralight er et lett og anvendelig liggeunderlag som kan brukes til mer enn bare hengekøye-turer, der for eksempel Klymit Insulated Hammock V – med sine foldbare vinger – er mer spesialisert.
Trenger du et lett liggeunderlag som tar lite plass i sekken, kan dette være aktuelt. Prisen er også sympatisk.
VURDERING
Isolasjon
Pakkvolum
Komfort
Total
PLUSS
Lett
Finnes i to lengder
Komfort
Reparasjonssett følger med
Rask å fylle/tømme for luft
MINUS
Ikke vinterisolert
Sea to Summit Ether Light XT
Ether Light XT er et oppblåsbart liggeunderlag som er både lett og oppleves som solid. Med oppgitt R-verdi på 6,2 skal det også isolere godt nok til vintertur.
Amerikanske Sea to Summit har lagt sin prestisje i å produsere lett og praktisk turutstyr til både små og store eventyr og reiser. Liggeunderlagene følger naturligvis samme prinsipper.
Når fokus først og fremst ligger på vekt, kan det ofte bli i letteste laget. Men det er ikke førsteinntrykket vårt med Either Light XT.
Either light Extreme har fått en ekstra tykk, såkalt air cell-konstruksjon med fullisolerte luftlommer.
SEA TO SUMMIT EITHER LIGHT LT: Lett å fylle, lett å tappe for luft. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
PAKKVOLUM: Lett og minimalistisk sammenlignet med en god del andre oppblåsbare liggeunderlag. Foto: Gunhild Soldal
TPU er forkortelsen for termoplastisk polyuretan, et materiale som er elastisk og slitesterkt, og som brukes til å lage luftkamre eller rør som gir polstring og isolasjon. Konstruksjonen gjør det mulig å ligge flatt og godt uten en følelse av at du snart ruller av.
Av videre finesser har innermaterialet fått antimikrobiell behandling for å forhindre mugg og soppvekst ved fukt, noe som kan være et poeng på sikt hvis man blåser inn luft med egen pust.
Isolasjon
De aller fleste vil være ute etter et liggeunderlag for vår, sommer og høst. Med oppgitt R-verdi på 6,2 er dette liggeunderlaget kvalifisert for vinterturer, hva isolasjonsevne angår (bør være over 5). Vi har foreløpig ikke fått testet det på snø som underlag, og ville nok gjerne hatt et prøve-natt for å forsikre oss før vi dro ut på langtur. Uansett gir det en indikasjon, for i fjellet kan det bli vintertemperaturer på høylys sommer.
Ventilsystem
Sea To Summit har sin egenutviklete multifunksjonsventil for å gjøre fylling og tømming av luft raskt og enkelt. Pumpesekken er integrert i pakkposen, noe som fungerer ok, selv om den oppleves litt smal enn noen av de andre pumpesekkene som finnes på markedet. De andre vil uansett ikke være kompatible med dette ventilsystemet, og fordelen med at den er integrert i pakkposen, er naturligvis «en enhet mindre» som kan forsvinne eller glemmes.
Pakkvolum
Liggeunderlaget er lett å tømme for luft og tar ikke avskrekkende stor plass i sekken, til tross for at det finnes mindre varianter. Pakkposen er også tilfredsstillende stor, slik at du slipper å bruke masse tid på å stappe og få plass etter endt bruk.
Komfort Either Extreme gir god komfort i forhold til vekt, særlig om du er ute etter et helårs liggeunderlag. Cellemønsteret er behagelig å ligge på, og for de som ikke finner roen på liggeundelag med vertikale kamre, bør dette være et ypperlig alternativ.
Yttermaterialet er noe glattere enn flere av de andre liggeunderlagene, men det er likevel mulig å holde seg på matta. Vi kunne fint dratt på flere turer med dette.
VURDERING
Isolasjon
Komfort
Pakkvolum
Total
PLUSS
Helårs
Solid
Pakkvolum
MINUS
Litt plastfølelse
Smal pumpesekk
Thermarest Neoair Topo
Thermarest Neoair Topo er et oppblåsbart liggeunderlag minner nesten litt om en madrass. En flat og fin struktur og som gir mye isolasjon for vekt.
Størrelse: 64x183 cm (regular wide). Finnes også i regular (51x183) og long (64x 194).
Tykkelse: 7,6 cm
Vekt: 812 g
Veil pris: 1799,-
Leverandør: Varri
Testår: 2023
7/10
Thermarest har holdt på siden 1972 og byr på mange forskjellige liggeunderlag med ulike spesifikasjoner.
Vi har testet Thermarest Neoair Topo et lett tre-sesongs liggeunderlag i størrelsen regular wide (64x183), men det finnes også i regular (51x183) og long (64x194).
Materialer
Neoair Topo er består av 50D polyester som yttermateriale. Innvendig finnes et lag av bølgeformede celler som går på tvers av liggeunderlaget. De asymmetriske cellene har flere hundre festepunkter i liggeunderlaget.
På grunn av alle festepunktene er det minimalt med delamineringer, noe Thermarest kaller Wave Core. Konstruksjonen gir en litt flatere overflate enn på andre liggeunderlag med luftkamre.
AVANSERT TEKNOLOGI: Både ventilsystem og luftkamre er Thermarest sin egen teknologi.
Isolasjon
Det finnes enkle og avanserte liggeunderlag, og det er først og fremst teknologien bak Neoair gjør det avansert. Konseptet med Thermarest sin NeoAir-teknologi er at den skal minimere varmetap i møte mot bakken ved å føre varmen du produserer tilbake til deg.
Det gir ifølge produsenten høy isolasjonsverdi. Dette liggeunderlaget har en R-verdi på 2,3, men vi opplever det som egnet for også vår- og høstturer. Kanskje takket være tykkelsen på liggeunderlag, i tillegg til at det tar forholdsvis godt unna ujevnheter.
Ventilsystem
Neoair Topo har kun en ventil, med såkalt winglock-system som du skrur til etter at du har fylt den med luft, med medfølgende pakkpose. Ligger du med ventilen i hodeenden er det effektivt når du skal tappe lufta ut igjen.
Vi bruker ganske lang tid å fylle opp dette liggeunderlaget, nærmere fem minutter, omtrent dobbelt så lenge som de andre. Thermarest har naturligvis en egen elektrisk pumpe som er ment å løse det problemet, og som kan kjøpes som ekstrautstyr.
Når vi omsider får blåst opp liggeunderlaget, er det til gjengjeld både romslig og forholdsvis bredt til at vi kan falle til ro.
Pakking
Det er raskt å tømme liggeunderlaget for luft etter endt bruk, og pakkposen oppleves som romslig og tilfredsstillende.
Komfort
Dette liggeunderlaget minner litt om en madrass, og det er behagelig å ligge på. Produsenten anbefaler å tappe ut litt luft, for å unngå å havne alt for mye «oppå» liggeunderlaget, og det slutter vi oss til.
Det som trekker litt ned er at fyllet i liggeunderlaget knitrer litt og gir litt plastfølelse.
VURDERING
Isolasjon
Komfort
Pakkvolum
Helhet
PLUSS
Pakkvolum
Tar unna for ujevnheter
Ventilsystem
MINUS
Knitring
Tar litt tid å fylle med luft sammenlignet med andre
Liggeunderlag med vinger
Du leste rett. Dette liggeunderlaget er utviklet for å passe perfekt i hengekøya. Men hvor bra fungerer det, egentlig? Og kan det brukes til mer enn bare der?
UTBREDT: Klymit Insulated Hammock V er laget for overnattingsturer med hengekøye. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Klymit Insulated Hammock V
Størrelse: 198 x 119 x 6 cm
Pakket størrelse: 20 x 14 cm
R-verdi: 4,4
Materiale: 20D Polyester
Vekt: 907 g
Testår: 2023
6/10
Klymit er et Utah-basert utstyrsprodusent av blant annet liggeunderlag, soveposer og telt. Dette oppblåsbare liggeunderlaget er spesiallagd for overnatting i hengekøye. Det i seg selv burde være en godt salgsargument, for mang en førstereis har gitt opp fordi det var vanskelig/umulig å sove godt.
Liggeunderlaget fra Klymit er laget for å passer alle standard hengekøyer. Antiskli-soner på undersiden av liggeunderlaget skal sørge for at underlaget ikke sklir rundt i hengekøya. Ventilløsningen er enkel å betjene, med en liten flapp som holder lufta på plass.
Pumpesekk er ekstrautstyr
Som oftest følger en pumpesekk for å blåse opp liggeunderlaget med på kjøpet, mens til dette liggeunderlaget selges det som ekstrautstyr. Vi fikk ikke tilsendt pumpesekk til vår test og så derfor litt mørkt på oppgaven med å blåse det opp. Den gode nyheten er at det var tilstrekkelig med 2-3 minutters innsats. Vi vil likevel anbefale å kjøpe med pumpesekk, som gjør jobben mye enklere.
Isolasjon
R-verdi på 4,4 indikerer at Klymit-underlaget isolerer godt nok til turer vår, sommer og høst, mens det kan bli i kaldeste laget for vintertur. 6 cm tykkelsen/høyde på liggeunderlaget er noen cm tynnere sammenlignet med de andre oppblåsbare liggeunderlagene vi har testet, men det er ganske stort og dekker så å si hele hengekøya på en ålreit måte.
Flappene, eller de foldbare vingene om du vil, bidrar til å folde ut hengekøya bredere enn hva et vanlig liggeunderlag gjør. De gir litt ekstra isolasjon på sidene, hvor det fort kan bli noen kuldepunkter og det er ingen problemer å finne seg til rette og en ok soveposisjon.
Lite pakkvolum
Selv om liggeunderlaget er stort i oppblåst tilstand, tar det ikke spesielt stor plass i sammenpakket tilstand, noe som er en fordel. Selve pakkposen er nokså stor og det er lett å pakke sammen liggeunderlaget.
Likevel klarer vi ikke helt å dele helt den entusiasmen vi har sett i en del andre tester, og vi er litt i tvil om et spesialprodukt som dette er et mye bedre løsning enn et mer standard oppblåsbart liggeunderlag – selv til hengekøye.
De mest durkrevne hengekøyeentusiastene vil antakelig aller helst gå for en underquilt, en spesiallaget underdyne under køya framfor et oppblåsbart liggeunderlag.
De mange luftkamrene gjør uttappingen av luft litt mer tidkrevende enn en god del andre oppblåsbare liggeunderlag vi har vært borti, skjønt noe stort problem er ikke det. Klymit-underlaget er ingen revolusjon, men det er bedre enn ingenting.
VURDERING
Isolasjon
Pakkvolum
Vekt
Total
PLUSS
Innovativt
Isolasjonsevne
Komfort
God bredde
MINUS
Pumpesekk er ikke inkludert
Vekt
Sea to Summit Ultra light air
Sea to Summit Ultra light air er et oppblåsbart liggeunderlag som veier bare 402 gram. Men hvordan er det å sove på?
TESTET: Sea to Summit Ultralight air.
Sea to Summit Ultralight air
Sesong: Sommer
R-verdi: 1,1
Størrelse på testunderlag: 55x180 cm (finnes i tre størrelser)
Tykkelse: 5 cm
Vekt: 402 g
Pris: 1099,-
Leverandør: Sea to Summit
Testår: 2023
6/10
Amerikanske Sea to Summit er eksperter på lettvekts friluftsutstyr og smarte produkter for backpackere og andre eventyrlystne.
Vi har fått teste flere liggeunderlag fra dem og dette er det absolutt aller letteste av disse. Ultralight air er beregnet til lette sommer-ekspedisjoner der vekt og volum virkelig teller, som ved bikepacking-turer og andre sommerlige eventyr.
MINIATYR: Så lett og lite at det nesten får plass i flaska. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Materialer
Yttermaterialet består av 30/40 D nylon og en laminert behandling som forsterker liggeunderlaget. I tillegg har overflaten fått en antibakteriell behandling for å unngå at det etablerer seg bakterier i cellekamrene.
Sea to Summit har sin egen konstruksjon med cellekamre som fordeler vekten. Dette liggeunderlaget også kompatibelt med Sea to Summit sin oppblåsbare hodepute.
Isolasjon
En R-verdi på 1,1 indikerer at dette er et liggeunderlag som ikke isolerer veldig godt, og at du ikke kan regne med at det vil beskytte mye mot kulde nedenfra. Med andre ord er det beregnet på sommerbruk og i varmere temperaturer.
Komfort
Liggeunderlaget noterer en tykkelse på bare 5 cm, men tykkelse på liggeunderlag betyr ikke alt for sovekomforten og cellekamrene fordeler trykket på en god måte. Det betyr også litt om bakken eller underlaget er hardt eller mykt.
Testpersonen på 57 kilo traff aldri helt ned på bakken, men de tyngre testpersonene på rundt 80-90 kilo fant ikke helt komforten på det. Jo lettere og mindre du er, jo mer komfortabelt vil du antakelig ligge. Med en bredde på 55 cm i skulderregionen, er det også ganske smalt.
Ventilsystem
Ventilsystemet er det samme som hos de fleste Sea to Summit liggeunderlag, og det fungerer bra for både fylling og tapping av luft. Kanskje med unntak av pumpesekken, for her treffer minimalismen inn, med en bitteliten pumpesekk integrert i pakkposen.
Den er veldig liten og smal, noe som gjør luftfyllingen litt mer omstendelig og tidkrevende enn med større pumpesekker. Her må du nemlig blåse inn luft, og klemme lufta videre inn, litt som på en sekkepipe. Operasjonen går fint, og det er mulig å venne seg til.
SIDE OM SIDE: Sea to Summit Etherlight XT (grå) og Ultralight air (gul). Førstnevnte har mer liggekomfort og er få gram lettere, mens sistnevnte tar noen cm mindre plass i pakket tilstand. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Oppsummert
Det er spennende med turutstyr som er med på å sprenge grenser for hvor lite og lett det kan bli.
Å legge seg ned på Sea to Summit Ultra light air er bedre enn ingenting.
For liggekomfort vil Sea to Summit Etherlight Air (395 g) og helårsunderlaget Sea to Summit Etherlight XT gir mer isolasjon og komfort (795 g)
Et annet alternativ fra andre produsenter er Exped Ultra 3R (558 g) som også har lavt pakkvolum.
VURDERING
Isolasjon
Pakkvolum
Komfort
Helhet
PLUSS
Ekstremt lett
For lette
MINUS
Lite isolasjon
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.