Liggeunderlag – tester og tips 2023

Test av oppblåsbare liggeunderlag

Liggeunderlaget betyr mye for komforten. I tillegg isolerer de mot kulden fra bakken. Les våre tester av oppblåsbare liggeunderlag.

oppblåsbart liggeunderlag
SOV GODT: Et oppblåsbart liggeunderlag øker komforten og isolerer mot kulden fra bakken. Vi har testet et knippe varianter. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Å sove godt på tur er nærmest en forutsetning for å få maks ut av tida du er våken. Oppblåsbare liggeunderlag øker komforten.

Hvor godt og mye disse liggeunderlagene isolerer, er ofte det som gjør utslag på prisen. Dette kan du vinne igjen, sammenlignet med prisen av en bobil eller hytte på fjellet.

Vi har testet både 3-sesongs liggeunderlag og liggeunderlag til vintertur. Sistnevnte veier som regel litt mer enn lette liggeunderlag for sommerbruk.

De beste liggeunderlagene

Fjøl Ultralight er et prisvennlig oppblåsbart liggeunderlag (1599,-) fra den norske hengekøyespesialisten Amok Equipment. Det egner seg godt til overnattingsturer også uten hengekøye.  

Sea to Summit Etherlight Air er et imponerende lett 3-sesongs liggeunderlag og som tar lite plass i sekken. Denne modellen finnes i flere størrelser. Vi har også testet helårs-modellen.

Exped Dura 5R er et solid helårs liggeunderlag med R-verdi på 4,8 og høy komfort.

Thermarest Neoair Topo har en litt flatere struktur og egner seg som et 3-sesongs liggeunderlag.

Billige, oppblåsbare liggeunderlag

Fauna Comfort light koster 1299 kroner (veiledende) og er et kurant liggeunderlag, om enn noe smalt for bredere personer.

Sydfjell Austvang er et velfungerende liggeunderlag til sommerbruk, og dessuten litt større enn overnevnte. Det ligger prismessig på nivå som Fauna sitt, ettersom pumpesekk må kjøpes i tillegg.

Phoxx Self Inflating Mat er husmerket til XXL og som vi har testet tidligere. Det er fortsatt i salg. Veil pris er 199 kroner. Dette er et såkalt selvoppblåsbart liggeunderlag.

Liggeunderlag til hengekøye 

Et vanlig oppblåsbart liggeunderlag vil gjøre nytten i hengekøya, for både komfort og isolasjon.

Et triks er å tappe ut litt av lufta for å få liggeunderlaget litt mindre spent.

Det finnes også spesialkonstruerte liggeunderlag til hengekøyer, som for eksempel Klymit Insulated Hammock V som vi har fått teste.

amok Ul lett hengekøye
I VATER: Er du godt uthvilt blir neste dag mye bedre. Eller hva med en ettermiddagslur? Foto: Amok Equipment

Fordelen med oppblåsbare liggeunderlag sammengligned med skumunderlag, er at du kommer høyere opp fra den kalde bakken.

Liggeunderlag er som regel isolert med skum, dun eller syntetisk fyll. På de fleste følger det med en pumpesekk, eller en integrert pumpe. Blåser du inn luft, vil isolasjonen forringes av fukt. 

Selvopplåsbare liggeunderlag har et skumfyll som fyller seg opp med luft når du åpner ventilen. Disse trenger ofte en ekstra innblåsing på slutten for å fylles helt ut.  

Liggeunderlag til vintertur

Liggeunderlag med R-verdi på 5 eller mer er de som isolerer best. De veier ofte litt mer, men det finnes hederlige unntak, som Sea to Summit Either light XT (810 g) og Exped Dura 5 R (1161 g).

Til vintertur velger mange like godt å bruke to liggeunderlag, for eksempel et skum-underlag i tillegg til et oppblåsbart. Det er særlig tre grunner til det:

  1. Skum-underlag har lav egenvekt

  2. Sikring mot punktering og rifter.

  3. Skumunderlag har friksjon som gjør at du ikke sklir unna så lett.

Hva betyr R-verdi?  

R-verdien forklarer isolasjonsevnen til liggeunderlaget. Den måles i laboratorium og følger den internasjonale ASTM F3340-standarden.

Liggeunderlag til sommer har R-verdi på 1,5 og oppover. mens R-verdi på 3 også gjelder for vår- og høstturer, eller som tre-sesongs liggeunderlag.

Vinterisolerte liggeunderlag har R-verdi på 5 eller mer.

To liggeunderlag med R-verdi 2 oppå hverandre vil følgelig gi 4 i R-verdi. Hvis du vil vite enda mer om isolasjon i liggeunderlag, kan vi anbefale denne artikkelen om hvordan R-verdien fastsettes

R-verdi skala

0-2: Sommerturer

2-3,3 : Vår, sommer og høst.

3,3-5,0: Vinterbruk

Over 5,0: Ekstrem vinterbruk

Vis mer

Uavhengige laboriatorietester tar ikke hensyn til personlige preferanser, vær eller vind, og må derfor anses som en veiledende faktor.

Kriterier i UTEs tester av liggeunderlag

Komfort: Hvor behagelig er det å ligge på, materialvalg etc.

Praktiske løsninger: Ventilsystem, pumpesekk etc.

Isolering: Hvor godt beskytter liggeunderlaget mot kulde/fukt fra bakken.

Komprimering: Pakkvolum og hvor mye plass liggeunderlaget tar i pakket tilstand

Vis mer

Hvor tykt bør liggeunderlaget være?

Tykt liggeunderlag betyr ikke automatisk at det er varmere. De fleste vil finne seg til rette midt i mellom, mellom 6 og 9 cm tykkelse, men det finnes både slankere og bredere varianter.

Tykkelsen betyr ikke at liggeunderlaget veier mer: De letteste liggeunderlagene veier rundt 400 gram, mens mange ligger på det det dobbelte eller mer.

Mumie eller rektangulær form? 

Vekt og pakkvolum betyr en del når vi bærer sekk. Hvis valget står mellom mumieform eller rektangulært liggeunderlag, vil vi i de fleste tilfeller anbefale et rektangulært liggeunderlag.

Selv om soveposen har mumieform – med de fordelene det gir – vil et rektangulært liggeunderlag dekke litt mer i bredden for både din egen kropp og soveposen i løpet av natten.

Vi vil skynde oss å si at vi har sovet godt med mumie-varianter, også.

Exped Ultra 3 Mummy har fordelen av å være lett og at det tørker raskt når/hvis det blir vått.

Liggeunderlag for barn

Liggeunderlag til de minste kan godt være det samme som til voksne. Barn vokser raskt. Men noen liggeunderlag tar mindre plass i sekken, noe som teller på turer med små barn.

Skal du sende barna på tur uten deg, enten det er speiderleir, skoletur eller turnering med overnatting i klasserom, er det fint med liggeunderlag som er lett å håndtere for barnehender. Exped Ultra 3 Mummy og Amok Ultralight Fjøl har lavt pakkvolum og er lett å pumpe. Fauna Comfort light er også et prisvennlig alternativer.

barn jente på liggeunderlag
GOD MORGEN: Om natta har vært god, ligger det an til en fin dag, også. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Hvordan er slitestyrken?

Det vanligste materialet i liggeunderlag er ripstop-nylon av ulik kvalitet. Ripstop sikrer at underlaget ikke får hull så fort. 

Ofte står det oppgitt for eksempel 40D eller 30D foran eller bak nylontypen. D-en står for denier og sier noe om hvor fint/kraftig materialet er: Jo høyere tall, jo bede slitestyrke.  

Generelt anbefales ikke oppblåsbare liggeunderlag rett på bakken, ganske enkelt fordi de kan punktere.

Vedlikehold av liggeunderlag

Gjør det til en vane å lufttørke liggeunderlaget etter telttur før du pakker det ned. Gjerne en gang til nå du kommer hjem, for å være sikker på at fukten er borte.

Skitt og smuss kan som oftest fjernes med en fuktig klut.

Følg ellers produsentenes anbefalinger om hvordan du skal ta vare på liggeunderlaget ditt.

Hjelp, liggeunderlaget har punktert!

Et oppblåsbart liggeunderlag er lite verdt hvis det oppstår hull/rifter.

Reparasjonskit følger ofte med nye liggeunderlag fra de seriøse produsentene og det tar lite plass i pakkposen. Den lille pakka er verdt hvert gram hvis uhellet er ute.

Vi har laget en egen artikkel om hvordan du reparerer liggeunderlag hvis det ryker og du er på tur

Test av Sydvang Austfjell liggeunderlag

Du kan bruke flere tusen kroner på et oppblåsbart liggeunderlag, men det finnes rimelige løsninger. Likevel: Det må fortsatt være bra nok til å ta med på tur. Vi har testet Sydvang Austfjell.

Sydvang Austfjell Sleeping Mat Air LW

Yttermateriale: Polyester

Mål: 190 x 65 cm (onesize)

Tykkelse: 8 cm

Pakkvolum: 28 x 10 cm

R-verdi: 2,9

Vekt: 1332 g (inkl. pumpesekk)

Pris: 999,- (pumpesekk følger ikke med og må kjøpes i tillegg, 199,-)

Testår: 2023

skala
7/10

Sydvang er kjedemerket til nettbutikken Fjellsport, med mer folkelige priser på turutstyr.

I skrivende stund koster Sydvang Austfjell 999 kroner. Men det er verdt å vite at pumpesekk ikke følger med og må kjøpes i tillegg for et par hundrelapper. Likevel hører det til blant de rimeligste liggeunderlagene vi har testet hittil i 2023.

Sydvang Austfjell er et oppblåsbart liggeunderlag med tverrgående, bølgende luftkamre.

Yttermaterialet består av 190 T polyester. Overflaten på oversiden av liggeunderlaget har en matt finish som er komfortabel og mer matt enn glatt. 

Isolasjon

Oppgitt tykkelse er 8 cm, men den litt bølgete konstruksjonen gjør at dette liggeunderlaget oppleves som noe tykkere/høyere enn en del av de andre liggeunderlagene i testen.  

R-verdien er satt til 2,9. Det gjør det mest aktuelt til sommerbruk, når det gjelder isolerende egenskaper mot den kalde bakken – eventuelt i kombinasjon med en skum-underlag ved kjølige netter.

Ventilsystem 

Ventilen befinner seg på undersiden av liggeunderlaget. Pumping og tapping av luft skjer gjennom en ventil. Vi bruker omtrent to minutter på å fylle liggeunderlaget med luft. 

Drybag Pump (ikke vanntett journ.anm.) følger ikke med og må kjøpes i tillegg. Pumpesekken er ganske stor, uten at pumpetiden går markant ned, men den gjør jobben og vi blåser opp liggeunderlaget i løpet av et par minutter.  

Mange har uttalt at de synes det er litt tungvint å tappe dette liggeunderlaget for luft. Å først brette det i to for å klemme ut all lufta løser det ganske greit, synes vi. Det er ekstra viktig å å gjøre den jobben litt nøye, for pakkposen er ikke så veldig stor.

Gjør du den jobben godt, får du plass til den overdimensjonerte pumpesekken, også. 

pumpesekk til sydvang liggeunderlag
PUMPESEKK: Den er stor, nesten i største laget, men den gjør jobben og fyller liggeunderlaget i løpet av et par minutter.

Komfort

Komforten er absolutt tilstede på liggeunderlaget fra Sydvang, både gjennom den matte overflaten. Sammenlignet med Fauna comfort light i samme prisklasse, er liggeunderlaget fra Sydvang litt bredere. 

Ulempen er at det veier en god del mer enn mange av de andre oppblåsbare liggeunderlagene vi har testet. Pumpesekken oppleves også noe overdimensjonert, uten at det er noe særlig å hente på det. 

Om du kan bære av med de ekstra grammene, er det dette et budsjettvennlig, oppblåsbart liggeunderlag som innfrir på komfort, men som mangler litt på praktiske løsninger for å få full pott.

VURDERING
Komfort
Praktiske løsninger
Isolering
Helhet
PLUSS

Romslig

Komfort

MINUS

Høy vekt 

Pumpesekk følger ikke med

Litt liten pakkpose

Reparasjonskit følger ikke med

Sea To Summit Ether Light XT Insulated

Sea To Summit Ether Light XT er et tresesongs liggeunderlag som plassere seg i det øvre sjiktet av lettvektsunderlag. 

AVANSERT MINIMALIST: Sea to Summmit Etherlight. XT air. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
AVANSERT MINIMALIST: Sea to Summmit Etherlight. XT air. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_anbefaler
Sea to Summit Ether Light XT

Sesong: Vår, sommer, høst

Størrelse på testprodukt: 55x183 cm (finnes i flere størrelser)

Vekt: 395 g 

Pris: 2999,-

Leverandør:  Sea To Summit 

Testår: 2023

skala
9/10

Sea to Summit leverer noen av de letteste oppbåsbare liggeunderlagene det er mulig å få tak i. Lav vekt kjennetegner hele Ether light-serien deres. 

Alle liggeunderlagene fra STS finnes både i unisex-modell, samt en utgave som er designet for kvinner hvor det er smalere skulderparti og bredere ved hofte- og knepartiet.

Damemodellene er også ekstra isolert og har litt høyere R-verdi enn unisex liggeunderlagene. Alle liggeunderlagene finnes dessuten i størrelsene regular og long

Materialer

Denne modellen er laget i 30/40 D nylon, og XT indikerer at airspring-cellene er ekstra tykke. 

Liggeunderlaget er isolert med Exkin Platinum og Thermolite, som skal gi en kombinasjon av usedvanlig lett, vanntett og pustende nylonmateriale.  

Videre har liggeunderlaget fått en antimikrobiell behandling for å hindre indre vekst av mugg, et moment når man både blåser inn luft eller overnatter utendørs. 

Vi ville vært forsiktige med å ligge rett på bakken med det, eventuelt med et beskyttelse mot skarpe steiner. Skulle uhellet være ute, har Sea to Summit fem års garanti. 

liggeunderlag
STRUKTUR: Dette liggeunderlaget har cellekamre som minner om en springmadrass, Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Ventilsystem
Ventilsystemet er upåklagelig i Ether light-serien, en multifunksjonsventil som både fylles og tømmes hurtig med luft. Selve pumpesekken er integrert i pakkposen. Den er liten, trang og minimalistisk og du må blåse inn luft selv. Men den er likevel en nyanse større enn på modellen Ultralight Air. Kun Sea to Summit sine pumpesekker vil fungerer mot ventilen. 

Isolasjon
Med en R-verdi på 3,2 er dette et liggeunderlag tiltenkt vår, sommer og høst. På telttur og eventuelt hengekøye kan det fungere tilfredsstillende. Denne modellen er 10 cm tykt og dermed dobbelt så høyt som ultralett-varianten. Det oppleves imidlertid ikke slik i praksis og heller ikke sammenlignet med de andre liggeunderlagene i testen, som stort sett ligger på mellom 6-9 cm. 

Komfort
Liggeunderlaget har cellekamre som er plassert litt som på en springmadrass, for å fordele vekt og luften jevnt for å unngå trykkpunkter. Dette fungerer bra, synes vi, både når vi ligger på magen, siden og ryggen. Vi ligger også mer oppå dette liggeunderlaget, enn med det aller letteste. Slik sett er det likere Xtreme-varianten enn ultralight-modellen. 

Lett å komprimere

Til tross for at liggeunderlaget er imponerende lite pakket tilstand, er det mer liggekomfort å hente i dette enn Ultralight Air, og vi måler det faktisk til å være litt lettere, også: 395 gram vs. 402 g.

Vi ligger ‹litt mer oppå» dette liggeunderlaget, der vi innimellom kunne oppleve å kjente bakken under på Ultralight air. Ettersom liggeunderlaget finnes i flere størrelser, våger vi å gi en åtter på komfort.

Hvis lavt pakkvolum er viktig, vil dette liggeunderlaget fortsatt være blant de minste du får tak i. Vi vet at dette liggeunderlaget har blitt benyttet på vinterturer/snø også, med hell, men vi har selv ennå ikke fått testet dette. 

Vi har også testet Etherlight XT Extreme, som er seriens helårsmodell.

VURDERING
Isolasjon
Komfort
Pakkvolum
Helhet
PLUSS

Lett
Komfort uansett sovestilling

Lavt pakkvolum

MINUS

Oppleves som litt skjørt

Liten pumpesekk

Litt plastfølelse

Fauna Comfort light

Fauna Comfort Light er et lett og enkelt oppblåsbart liggeunderlag til en sympatisk pris. Med 52 cm bredde passer det best til personer som ikke er brede mellom skuldrene.

Fauna Comfort LIght.
TEST AV OPPBLÅSBARE LIGGEUNDERLAG: Fauna Comfort LIght. Foto: Gunhild Soldal
Fauna Comfort light

Sesong: Vår, sommer, høst

Mål: 52 x 182 x 7,5

Tykkelse: 7,5 cm

Vekt: 734 g

R-verdi: 4,1

Pris: 1299,-

Produksjonsland: Taiwan

Leverandør: Fauna

Testår: 2023

skala
6/10

Utstyrsprodusenten Fauna har to liggeunderlag å velge mellom: Comfort og comfort light. Vi har testet den letteste modellen av disse to.

Fauna Comfort Light har tverrgående luftkamre som er isolert med polyesterfiber. En liten forhøyning i ene enden fungerer som hodepute. 

Isolasjon

Med tykkelse på 7,5 cm er Fauna Comfort Light et gjennomsnittlig tykt liggeunderlag, sammenlignet med de andre vi har testet. 

En R-verdi på 4,1 forteller oss at dette først og fremst et liggeunderlag for vår, sommer og høst. Til vinterfriluftsliv bør det benyttes i kombinasjon med enten et skum-underlag eller annen ekstra-isolasjon for å unngå kulden som kommer nedenfra.

Ventilsystemet

Fauna Comfort Light har kun en ventil, med klaffer som manuelt justeres etter om lufta skal inn eller ut av liggeunderlaget. Den ordningen fungerer helt uproblematisk.

Liggeunderlaget fylles med luft ved hjelp av den medfølgende pakkposen, her er det altså ingen medfølgende pumpesekk i tillegg, noe som kan være praktisk ved å ha en ting mindre å passe på. Det tar litt lengre tid enn med Exped og Fjøl sine liggeunderlag, men ikke mer enn to minutter, noe som må være innafor på tur.  

fauna comfort light pakkvolum test
I PAKKET TILSTAND: Fauna Comfort Light er ikke det minste liggeunderlaget, hva pakkvolum angår. Til gjengjeld er det lett å tømme for luft og rulle sammen i pakkposen igjen. Foto: Gunhild Soldal

Komfort

Liggeunderlaget tar greit unna for ujevnheter på bakken og det fungerer tilfredsstillende for hva man kan forvente av et oppblåsbart liggeunderlag.  

«Hodeputa» er for smal og liten til at den tilfører noe særlig komfort for et fullvoksent hode.

Med en bredde på 52 cm er dette et forholdsvis smalt liggeunderlag i bredden, og for noen vil det også kunne oppleves som i smaleste laget, særlig ved skuldrene. For barn og ikke fullvoksne personer (lengde: 182 cm), kan dette være en ok løsning.

VURDERING
Komfort
Praktiske løsninger
Isolering
Komprimering
Helhet
PLUSS

Prisgunstig 

Enkelt å blåse opp

Romslig pakkpose

MINUS

Smalt 

Liten hodepute

Ikke den beste pumpesekken

Exped Dura 5R

Exped Dura er et solid og komfortabelt helårs liggeunderlag. I tillegg er det raskt å pumpe opp. Dette liggunderlaget leverer på det meste. Vår favoritt!

exped dura 5 liggeunderlag
EXPED DURA 5: Et solid liggeunderlag, uansett årstid. Foto: Gunhild Aa. Soldal
UTE_anbefaler
Exped Dura 5

Sesong: Helår

Størrelse på testprodukt: 65x197 cm (long wide)

27 x 15 cm

Tykkelse: 7 cm

R-verdi: 4,8

Vekt: 1161 g

Pris: 1999,- 

Levert av: Utedepot

Testår: 2023 

skala
8/10

Exped sin Dura-serie består av robuste og slitesterke liggeunderlag. Dette liggeunderlaget er laget for alle typer friluftsturer og ekspedisjoner, også vinterstid.

Denne modellen finnes i tre ulike størrelser.

Isolasjon

Som alle de andre liggeunderlagene fra Exped er også dette laget i resirkulert rip-stop-polyester (75D/170D), som er sertifisert som karbonnøytralt av Myclimate. Dette liggeunderlagene er de mer solide liggeunderlagene i vår nyeste test, og som også koster litt mer. 

Fyllmaterialet er Exped sin såkalte Texpedloft-isolasjon, som er sveiset sammen i topp og bunn av luftkamrene. Liggeunderlaget er 7 cm tykt, noe som både gir god komfort og som gjør at du kommer litt opp fra bakken.

Med en R-verdi på 4,8 skal liggeunderlaget isolere godt nok til at det også kan brukes uansett årstid, selv om det ofte sies at R-verdien bør være 5 eller mer for vintertur.

Det er ikke liggeunderlaget alene som avgjør om natta blir kald, og med, for eksempel et skum-underlag for å unngå kulden som kommer fra bakken vil dette kunne isolere godt.

Ventilsystem

Liggeunderlaget har en ventil for luft inn og og ventil for luft ut. Dette er ikketil å ta feil av.

Expeds effektive Schnozzel Pumpbag følger med. ingen slår Exped på pumpesekker. Det er problemfritt fylle liggeunderlaget kjapt og enkelt.

Det er heller ingen utfordringer med å tappe underlaget for luft eller å få plass til liggeunderlaget i pakkposen. 

Komfort

Den matte overflaten er behagelig mot huden, der mange andre liggeunderlag er mer preget av plast. Et bevis på at resikulerte materialer og mer klimabevisst produksjon ikke trenger å være noe negativt offer, for de som måtte være skeptiske. 

Har du behov for et solid liggeunderlag som kan brukes hele året, og har et avslappet forhold til vekt, så kan dette liggeunderlaget være et godt valg. Det tåler også at du tapper liggeunderlaget litt for luft, om du synes at du blir liggende veldig oppå underlaget.

Exped Dura 5 i alle størrelser

Bredde:

M: 52 cm
MW: 65 cm
LW: 65 cm

Lengde:

M: 183 cm
MW: 183 cm
LW: 197 cm

Pakkestørrelse 

M: 23 x 14 cm
MW: 27 x 14.5 cm
LW: 27 x 15 cm

Vis mer

Det finnes utvilsomt lettere liggeunderlag på markedet, ikke minst fra Exped selv. For eksempel Exped Ultra Mummy, som vi også har testet. Dett finnes i rektangulær form og er først og fremst egnet for sommerhalvåret.

Les flere tester av liggeunderlag.

VURDERING
Isolasjon
Komfort
Pakkvolum
Helhet
PLUSS

Helårsvennlig 

Solid materiale

Karbonnøytralt produkt

Komfortabel overflate mot huden 

Effektiv pumpesekk

Lett å fylle/tappe for luft

MINUS

Høy vekt

Exped Ultra 3R mummy

Exped Ultra 3R mummy er et oppblåsbart liggeunderlag som er lett å pumpe opp. Det egner seg godt for turbruk i sommerhalvåret. 

Exped Ultra 3R LW Mummy

Sesong: Vår, sommer, høst

Lengde: 183 cm (finnes også i en videre versjon og 197 cm

Tykkelse: 7 cm

R-verdi: 2,9

Vekt: 558 g (inkl. trekk og pumpesekk)

Pris: 1499,-

Leverandør: Utedepot

Testår: 2023

skala
8/10

Exped er kjent for lette liggeunderlag med god kvalitet gjennom mange år. Alle Exped-liggeunderlag blir nå laget i resirkulert polyester, og de blir også klimakompensert for, et skritt som har vært en milepæl for den britiske produsenten.  

Ifølge Exped er det nye materialet i Synmat-serien dessuten tre ganger sterkere enn det forrige, noe som teller en god del ettersom oppblåsbare liggeunderlag vil være utsatt for rifter. 

Vi fikk teste Exped Ultra 3R LW mummy, som veier 563 gram og som er blant de lettere, oppblåsbare liggeunderlagene du får tak i. 

Isolasjonsevne

Med R-verdi på 2,9 er dette først og fremst et liggeunderlag som egner seg til friluftsbruk vår, sommer og høst. Isolasjonsmaterialet som Exped har benyttet i dette liggeunderlaget er såkalt Texpedloft 60 g/m².  Det er sveiset i toppen og bunnen av de vertikale luftkamrene, slik at det ikke beveger seg rundt og lager kalde flekker. De ytterste luftkamrene er gjort litt bredere, et tiltak for å gjøre det enklere «å holde seg på matta» og ligge mer stabilt.

Gode ventiler 

Ventilsystemet er en vesentlig del av et oppblåsbar liggeunderlag. På dette har Exped benyttet to ventiler, som er vanlig hos flere liggeunderlag: En ventil for luft inn (inhale) og en for luft ut (exhale). Vi synes Exped leverer blant de mest effektive pumpesekkene på markedet. Det tar knapt ett og et halvt minutt å fylle liggeunderlaget og det går kjapt å få ut igjen luften og pakke liggeunderlaget tilbake i pakkposen.   

Mye komfort for vekt

Exped leverer høyt på komfort med dette underlaget: Luftkamrene skaper en fin fordeling som er behagelig å ligge på, og det matte materialet er mer behagelig enn plastfølelsen som en del andre liggeunderlag har. Er du ute etter et lett liggeunderlag til bruk i sommerhalvåret, så gir det bedre isolasjon og komfort enn de aller letteste liggeunderlagene som vi har testet. 

 Hva med mumieformen?

Mumie-formen bidrar til å spare noen grams vekt, og for personer som er brede over skuldrene kan dette liggeunderlaget oppleves som i minste laget og at man havner delvis utenfor i løpet av natta. En trøst er at denne modellen også finnes i rektangulær form, som kan være et godt alternativ for å få litt mer beskyttelse mot den kalde bakken. 

Slitesterkt?

Selv om vi ikke opplevde noen punkteringer i løpet av testperioden, og produsenten proklamerer at materialene har blitt sterkere, virker det likevel såpass sårbart mot rifter at vi ville være forsiktig med å bruke det direkte på stein/svaberg eller mot skarpe steiner, lyng og kvist.

 Pakkvolum

Ultra 3R er lett og komprimerbart og det tar lite plass i sekken, noe som gjerne betyr noe på en hel del turer når du beregner å bære med deg det du har på ryggen, eller om du bærer for flere.

VURDERING
Komfort
Praktiske løsninger
Isolering
Komprimering
Total
PLUSS

Raskt å fylle/tappe for luft 

Hurtigtørkende

Lav vekt

Effektiv pumpesekk

Komprimerbart

Komfortabelt materiale  

Finnes også i rektangulær form

MINUS

Ikke blant de med høyest isolasjonsevne

Lett, oppblåsbart liggeunderlag fra Amok

Amok Fjøl Ultralight er et oppblåsbart liggeunderlag som ikke koster skjorta, og som tar lite plass i ryggsekken. Det kan naturligvis brukes til mer enn bare hengekøye-overnattinger. 

amok fjøl ul
TESTET: Amok Fjøl UL er det letteste liggeunderlaget fra den norske hengekøye-spesialisten. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_Godt_kjøp
Amok Fjøl UL

Sesong: Sommer

Størrelse: 198 x 65 cm (XL-versjon: 220x65)

Tykkelse: 7 cm

R-verdi: 3,5 

Vekt: 896 gram (inkl. trekk og pumpesekk)

Pris: 1599,- *XL-versjonen koster 1799,-   

Testår: 2023

skala
8/10

Norske Amok Equipment fikk sitt gjennombrudd med Draumr, som var en innovativ overnattingskøye da den entret markedet i 2013. 

Liggeunderlag-serien har de kalt Fjøl, som består av et tre-seesongs liggeunderlag, et vinter-liggeunderlag og dette liggeunderlaget, som er den letteste Fjøl´a i serien og som først og fremst er beregnet på sommertur. 

UL for ultralett  

Med sine 680 gram inkludert trekk og pakkpose, er dette liggeunderlaget blant de letteste i vår nyeste testrunde av liggeunderlag. Men kanskje aller viktigst: Uten å kompromisse så hardt at det går utover komforten.  

Isolasjon

Toppmaterialet består av 20D polyester og bunnpartiet av 30D polyester, som er litt sterkere, mens isolasjonsmaterialet består av syntetisk fyll som er sveiset fast i topp og bunn. 

Med en R-verdi på 3,5 indikerer det at liggeunderlaget først og fremst er tiltenkt sommerbruk. Med en tykkelse på 7 cm kommer du godt opp fra bakken, en ganske kurant tykkelse på liggeunderlag når komfort betyr noe. 

Pakking

Det tok oss bare to minutter å pumpe opp liggeunderlaget, noe som er ganske raskt i vår bok. Det er også lett å pakke sammen og det er romslig nok plass i pakkposen til at operasjonen går som en lek. I pakket tilstand er den på størrelsen med en termos.

Her består ventilsystemet kun av en propp, som fungerer helt fint ved at du tømmer luften med å holde en plastflapp inne mens luften tappes ut.  

Oppsummert

Fjøl Ultralight er et lett og anvendelig liggeunderlag som kan brukes til mer enn bare hengekøye-turer, der for eksempel Klymit Insulated Hammock V – med sine foldbare vinger – er mer spesialisert.

Trenger du et lett liggeunderlag som tar lite plass i sekken, kan dette være aktuelt. Prisen er også sympatisk.

VURDERING
Isolasjon
Pakkvolum
Komfort
Total
PLUSS

Lett 

Finnes i to lengder

Komfort 

Reparasjonssett følger med

Rask å fylle/tømme for luft

MINUS

Ikke vinterisolert

Sea to Summit Ether Light XT

Ether Light XT er et oppblåsbart liggeunderlag som er både lett og oppleves som solid. Med oppgitt R-verdi på 6,2 skal det også isolere godt nok til vintertur.

Sea to Summit Ether light XT liggeunderlag svart
TESTET: Sea to Summit Ether light XT. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Sea to Summit Either light XT

Sesong: Helår

Pakket mål: 24 x 17,5 x 12 cm

Tykkelse: 10 cm

Lengde: 183cm

Bredde: 55 cm

R-verdi: 6,2

Vekt: 795 g

Veil pris: 3399,-

Leverandør: Sea to Summit

Testår: 2023

skala
9/10

Amerikanske Sea to Summit har lagt sin prestisje i å produsere lett og praktisk turutstyr til både små og store eventyr og reiser. Liggeunderlagene følger naturligvis samme prinsipper.

Når fokus først og fremst ligger på vekt, kan det ofte bli i letteste laget. Men det er ikke førsteinntrykket vårt med Either Light XT.

Either light Extreme har fått en ekstra tykk, såkalt air cell-konstruksjon med fullisolerte luftlommer. 

TPU er forkortelsen for termoplastisk polyuretan, et materiale som er elastisk og slitesterkt, og som brukes til å lage luftkamre eller rør som gir polstring og isolasjon. Konstruksjonen gjør det mulig å ligge flatt og godt uten en følelse av at du snart ruller av. 

Av videre finesser har innermaterialet fått antimikrobiell behandling for å forhindre mugg og soppvekst ved fukt, noe som kan være et poeng på sikt hvis man blåser inn luft med egen pust.

Isolasjon 

De aller fleste vil være ute etter et liggeunderlag for vår, sommer og høst. Med oppgitt R-verdi på 6,2 er dette liggeunderlaget kvalifisert for vinterturer, hva isolasjonsevne angår (bør være over 5). Vi har foreløpig ikke fått testet det på snø som underlag, og ville nok gjerne hatt et prøve-natt for å forsikre oss før vi dro ut på langtur. Uansett gir det en indikasjon, for i fjellet kan det bli vintertemperaturer på høylys sommer.

Ventilsystem

Sea To Summit har sin egenutviklete multifunksjonsventil for å gjøre fylling og tømming av luft raskt og enkelt. Pumpesekken er integrert i pakkposen, noe som fungerer ok, selv om den oppleves litt smal enn noen av de andre pumpesekkene som finnes på markedet. De andre vil uansett ikke være kompatible med dette ventilsystemet, og fordelen med at den er integrert i pakkposen, er naturligvis «en enhet mindre» som kan forsvinne eller glemmes.

Pakkvolum

Liggeunderlaget er lett å tømme for luft og tar ikke avskrekkende stor plass i sekken, til tross for at det finnes mindre varianter. Pakkposen er også tilfredsstillende stor, slik at du slipper å bruke masse tid på å stappe og få plass etter endt bruk. 

Komfort
Either Extreme gir god komfort i forhold til vekt, særlig om du er ute etter et helårs liggeunderlag. Cellemønsteret er behagelig å ligge på, og for de som ikke finner roen på liggeundelag med vertikale kamre, bør dette være et ypperlig alternativ.

Yttermaterialet er noe glattere enn flere av de andre liggeunderlagene, men det er likevel mulig å holde seg på matta. Vi kunne fint dratt på flere turer med dette.

VURDERING
Isolasjon
Komfort
Pakkvolum
Total
PLUSS

Helårs 

Solid 

Pakkvolum 

MINUS

Litt plastfølelse

Smal pumpesekk

Thermarest Neoair Topo 

Thermarest Neoair Topo er et oppblåsbart liggeunderlag minner nesten litt om en madrass. En flat og fin struktur og som gir mye isolasjon for vekt. 

Thermarest Neoair Topo liggeunderlag
TESTET: Thermarest Neoair Topo Foto: Gunhild Aaslie Soldal  
Thermarest Neoair Topo

Sesong: Vår, sommer, høst

R-verdi: 2,3

Størrelse: 64x183 cm (regular wide). Finnes også i regular (51x183) og long (64x 194).

Tykkelse: 7,6 cm

Vekt: 812 g

Veil pris: 1799,-

Leverandør: Varri

Testår: 2023

skala
7/10

Thermarest har holdt på siden 1972 og byr på mange forskjellige liggeunderlag med ulike spesifikasjoner.

Vi har testet Thermarest Neoair Topo et lett tre-sesongs liggeunderlag i størrelsen regular wide (64x183), men det finnes også i regular (51x183) og long (64x194).  

Materialer

Neoair Topo er består av 50D polyester som yttermateriale. Innvendig finnes et lag av bølgeformede celler som går på tvers av liggeunderlaget. De asymmetriske cellene har flere hundre festepunkter i liggeunderlaget.

På grunn av alle festepunktene er det minimalt med delamineringer, noe Thermarest kaller Wave Core. Konstruksjonen gir en litt flatere overflate enn på andre liggeunderlag med luftkamre.

thermarest neoair topp test
AVANSERT TEKNOLOGI: Både ventilsystem og luftkamre er Thermarest sin egen teknologi.

Isolasjon

Det finnes enkle og avanserte liggeunderlag, og det er først og fremst teknologien bak Neoair gjør det avansert. Konseptet med Thermarest sin NeoAir-teknologi er at den skal minimere varmetap i møte mot bakken ved å føre varmen du produserer tilbake til deg.

Det gir ifølge produsenten høy isolasjonsverdi. Dette liggeunderlaget har en R-verdi på 2,3, men vi opplever det som egnet for også vår- og høstturer. Kanskje takket være tykkelsen på liggeunderlag, i tillegg til at det tar forholdsvis godt unna ujevnheter.

Ventilsystem  

Neoair Topo har kun en ventil, med såkalt winglock-system som du skrur til etter at du har fylt den med luft, med medfølgende pakkpose. Ligger du med ventilen i hodeenden er det effektivt når du skal tappe lufta ut igjen. 

Vi bruker ganske lang tid å fylle opp dette liggeunderlaget, nærmere fem minutter, omtrent dobbelt så lenge som de andre. Thermarest har naturligvis en egen elektrisk pumpe som er ment å løse det problemet, og som kan kjøpes som ekstrautstyr. 

Når vi omsider får blåst opp liggeunderlaget, er det til gjengjeld både romslig og forholdsvis bredt til at vi kan falle til ro.

Pakking

Det er raskt å tømme liggeunderlaget for luft etter endt bruk, og pakkposen oppleves som romslig og tilfredsstillende.

Komfort 

Dette liggeunderlaget minner litt om en madrass, og det er behagelig å ligge på. Produsenten anbefaler å tappe ut litt luft, for å unngå å havne alt for mye «oppå» liggeunderlaget, og det slutter vi oss til.

Det som trekker litt ned er at fyllet i liggeunderlaget knitrer litt og gir litt plastfølelse. 

VURDERING
Isolasjon
Komfort
Pakkvolum
Helhet
PLUSS

Pakkvolum

Tar unna for ujevnheter

Ventilsystem

MINUS

Knitring 

Tar litt tid å fylle med luft sammenlignet med andre

Liggeunderlag med vinger

Du leste rett. Dette liggeunderlaget er utviklet for å passe perfekt i hengekøya. Men hvor bra fungerer det, egentlig? Og kan det brukes til mer enn bare der?

test av klymit insulated hammock v liggeunderlag
UTBREDT: Klymit Insulated Hammock V er laget for overnattingsturer med hengekøye. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Klymit Insulated Hammock V

Størrelse: 198 x 119 x 6 cm

Pakket størrelse: 20 x 14 cm

R-verdi: 4,4

Materiale: 20D Polyester

Vekt: 907 g

Testår: 2023

skala
6/10

Klymit er et Utah-basert utstyrsprodusent av blant annet liggeunderlag, soveposer og telt. Dette oppblåsbare liggeunderlaget er spesiallagd for overnatting i hengekøye. Det i seg selv burde være en godt salgsargument, for mang en førstereis har gitt opp fordi det var vanskelig/umulig å sove godt.

Liggeunderlaget fra Klymit er laget for å passer alle standard hengekøyer. Antiskli-soner på undersiden av liggeunderlaget skal sørge for at underlaget ikke sklir rundt i hengekøya. Ventilløsningen er enkel å betjene, med en liten flapp som holder lufta på plass.

Pumpesekk er ekstrautstyr

Som oftest følger en pumpesekk for å blåse opp liggeunderlaget med på kjøpet, mens til dette liggeunderlaget selges det som ekstrautstyr. Vi fikk ikke tilsendt pumpesekk til vår test og så derfor litt mørkt på oppgaven med å blåse det opp. Den gode nyheten er at det var tilstrekkelig med 2-3 minutters innsats. Vi vil likevel anbefale å kjøpe med pumpesekk, som gjør jobben mye enklere.

Isolasjon 

R-verdi på 4,4 indikerer at Klymit-underlaget isolerer godt nok til turer vår, sommer og høst, mens det kan bli i kaldeste laget for vintertur. 6 cm tykkelsen/høyde på liggeunderlaget er noen cm tynnere sammenlignet med de andre oppblåsbare liggeunderlagene vi har testet, men det er ganske stort og dekker så å si hele hengekøya på en ålreit måte.

Flappene, eller de foldbare vingene om du vil, bidrar til å folde ut hengekøya bredere enn hva et vanlig liggeunderlag gjør. De gir litt ekstra isolasjon på sidene, hvor det fort kan bli noen kuldepunkter og det er ingen problemer å finne seg til rette og en ok soveposisjon.

Lite pakkvolum

Selv om liggeunderlaget er stort i oppblåst tilstand, tar det ikke spesielt stor plass i sammenpakket tilstand, noe som er en fordel. Selve pakkposen er nokså stor og det er lett å pakke sammen liggeunderlaget.

Likevel klarer vi ikke helt å dele helt den entusiasmen vi har sett i en del andre tester, og vi er litt i tvil om et spesialprodukt som dette er et mye bedre løsning enn et mer standard oppblåsbart liggeunderlag – selv til hengekøye.

De mest durkrevne hengekøyeentusiastene vil antakelig aller helst gå for en underquilt, en spesiallaget underdyne under køya framfor et oppblåsbart liggeunderlag. 

De mange luftkamrene gjør uttappingen av luft litt mer tidkrevende enn en god del andre oppblåsbare liggeunderlag vi har vært borti, skjønt noe stort problem er ikke det. Klymit-underlaget er ingen revolusjon, men det er bedre enn ingenting.

VURDERING
Isolasjon
Pakkvolum
Vekt
Total
PLUSS

Innovativt

Isolasjonsevne 

Komfort

God bredde

MINUS

Pumpesekk er ikke inkludert

Vekt

Sea to Summit Ultra light air

Sea to Summit Ultra light air er et oppblåsbart liggeunderlag som veier bare 402 gram. Men hvordan er det å sove på?

Sea to Summit Ultralight air test
TESTET: Sea to Summit Ultralight air.
Sea to Summit Ultralight air

Sesong: Sommer

R-verdi: 1,1

Størrelse på testunderlag: 55x180 cm (finnes i tre størrelser)

Tykkelse: 5 cm

Vekt: 402 g

Pris: 1099,-

Leverandør: Sea to Summit

Testår: 2023

skala
6/10

Amerikanske Sea to Summit er eksperter på lettvekts friluftsutstyr og smarte produkter for backpackere og andre eventyrlystne.

Vi har fått teste flere liggeunderlag fra dem og dette er det absolutt aller letteste av disse. Ultralight air er beregnet til lette sommer-ekspedisjoner der vekt og volum virkelig teller, som ved bikepacking-turer og andre sommerlige eventyr.

Sea to Summit Ultralight air test
MINIATYR: Så lett og lite at det nesten får plass i flaska. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Materialer

Yttermaterialet består av 30/40 D nylon og en laminert behandling som forsterker liggeunderlaget. I tillegg har overflaten fått en antibakteriell behandling for å unngå at det etablerer seg bakterier i cellekamrene.

Sea to Summit har sin egen konstruksjon med cellekamre som fordeler vekten. Dette liggeunderlaget også kompatibelt med Sea to Summit sin oppblåsbare hodepute.

Isolasjon

En R-verdi på 1,1 indikerer at dette er et liggeunderlag som ikke isolerer veldig godt, og at du ikke kan regne med at det vil beskytte mye mot kulde nedenfra. Med andre ord er det beregnet på sommerbruk og i varmere temperaturer.

Komfort

Liggeunderlaget noterer en tykkelse på bare 5 cm, men tykkelse på liggeunderlag betyr ikke alt for sovekomforten og cellekamrene fordeler trykket på en god måte. Det betyr også litt om bakken eller underlaget er hardt eller mykt.

Testpersonen på 57 kilo traff aldri helt ned på bakken, men de tyngre testpersonene på rundt 80-90 kilo fant ikke helt komforten på det. Jo lettere og mindre du er, jo mer komfortabelt vil du antakelig ligge. Med en bredde på 55 cm i skulderregionen, er det også ganske smalt.

Ventilsystem

Ventilsystemet er det samme som hos de fleste Sea to Summit liggeunderlag, og det fungerer bra for både fylling og tapping av luft. Kanskje med unntak av pumpesekken, for her treffer minimalismen inn, med en bitteliten pumpesekk integrert i pakkposen.

Den er veldig liten og smal, noe som gjør luftfyllingen litt mer omstendelig og tidkrevende enn med større pumpesekker. Her må du nemlig blåse inn luft, og klemme lufta videre inn, litt som på en sekkepipe. Operasjonen går fint, og det er mulig å venne seg til.

Oppsummert

Det er spennende med turutstyr som er med på å sprenge grenser for hvor lite og lett det kan bli.

Å legge seg ned på Sea to Summit Ultra light air er bedre enn ingenting.

For liggekomfort vil Sea to Summit Etherlight Air (395 g) og helårsunderlaget Sea to Summit Etherlight XT gir mer isolasjon og komfort (795 g)

Et annet alternativ fra andre produsenter er Exped Ultra 3R (558 g) som også har lavt pakkvolum.

VURDERING
Isolasjon
Pakkvolum
Komfort
Helhet
PLUSS

Ekstremt lett

For lette

MINUS

Lite isolasjon

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.