/ Telt

Hvilke regler gjelder for telting i utmark?

En god teltplass gjør at du sover mye bedre om natta. Hvilke regler gjelder? Og hvor lenge kan du bli? Ta med deg våre 10 tips på neste overnattingstur.

Sist oppdatert: 15. juni 2021 kl 06.20
en fin teltplass
FINT PLASSERT: Ofte løser det seg selv, andre ganger må du lete litt. Foto: Line Hårklau
Lesetid: 3 minutter

Vi er heldige i Norge, som kan slå opp telt nesten overalt. Men skal du sove godt og med samvittigheten i orden, er det noen ting du må vite først. Vi har samlet det viktigste du må vite når du velger teltplass. Og ja, disse reglene gjelder også overnatting i hengekøye.

  1. Du kan fritt slå opp telt i utmark og overnatte inntil to døgn på samme sted, etter Friluftsloven. Det en god regel å ta hensyn til andre som bor eller ferdes i området, når du velger å slå leir.

  2. Telt eller hengekøye må ikke settes opp så nær bebodd hus (hytte) at det forstyrrer beboernes fred og ikke nærmere enn 150 meter (§9 i Friluftsloven). I høyfjellet eller i områder fjernt fra bebyggelse går det an å telte mer enn to døgn på samme sted, men prinsippet om hensyn til naturliv, dyreliv og andre gjelder fremdeles.

  3. Noen naturperler og verneområder har særlige begrensninger for telt og camping. Det er stort sett lov å telte i naturreservater, men ofte restriksjoner på sanking av ved til bål etc.

telt test lett billig sommertelt best i test
Les også

4. Gode teltplasser er ikke noe du lager, det er noe du finner. Etabler teltet ditt på slitesterkt underlag. Du vil ha mest glede av et flatt sted uten steiner og røtter som stikker opp og blir kranglete i løpet av natta – og hvor det er mykt nok underlag til bardunering.

5. Nærhet til vann kan være praktisk når du slår opp leir, men vurder avstanden. Ved drikkevannskilder og -reservoarer er det ikke lov å campe nærmere enn 100 meter fra vannet. Sjekk med kommunen du skal telte i, om du er usikker.

6. Det blåser gjerne høyere opp i terrenget. Velg en teltleir hvor det finnes naturlige levegger for vind. Er det plagsomt med insekter, vil litt vindtrekk være behagelig i camp.

fine vann i oslo
Les også

7 Å våkne opp i et telt som er blitt kokvarmt av sola er ganske intenst. Gjør deg kjent med hvor sola kommer morgenen etter, og plasser teltet deretter.

8. Er det andre teltere i området, husk at også de er ute for å nyte naturen. Vis hensyn.

9. Vær nøye med å forlate naturen slik den var da du kom. Gjerne renere. Ikke etterlat deg søppel, ta med deg alt avfall hjem. Søppel hører ikke hjemme i naturen.

10. Hva når det står telting forbudt på et sted du var sikker på at det var lov? Teltforbud må ha hjemmel i lov eller forskrifter, og kan ikke gjøres av grunneieren alene. Noen turistkommuner har innført teltforbud på grunn av mye slitasje på naturperler de siste årene. Lofoten friluftsråd har laget et egne turistkart for besøkende med informasjon om teltforbud og ferdselsrestriksjoner.

I parker og offentlige friområder har kommunene ofte gjort begrensninger på teltmuligheter på grunn av manglende sanitærforhold – og fordi områdene skal være til fri disposisjon for ulike brukergrupper.

DEN FINESTE DUKEN: Det er billig. Det er enkelt. Og de aller, aller fleste vil føle at de får et enklere, roligere liv av det, skriver Eivind Eidslott om å bo i telt. Illustrasjon: Anne Vollaug
Les også
Publisert 15. juni 2021 kl 06.20
Sist oppdatert 15. juni 2021 kl 06.20
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen