Et telt som er vannavvisende vil, som en bieffekt, også være naturlig møkkavvisende. Dermed er det sjelden behov for særlig mer rengjøring av et telt enn å børste av rusk og rask som samler seg opp i innerteltet.

 Et telt har litt samme non-stick egenskaper mot smuss som teflon-panna du har på kjøkkenet. Om du gnikker og skurer med kraftig såpe og stålull gjør du mer skade enn godt.

Annonse

Skulle du likevel måtte gå grundigere til verks, så har teltdesigner i Helsport, Bjørn Sætnan, råd på veien. 

– Sett opp teltet, og gå over med en klut eller svamp og lunkent vann. Ikke bruk sterke såper, og ikke legg teltet i vaskemaskina. Da gjør du mer skade enn godt. Så lenge du ikke har tenkt å ha svigermor eller kongen på besøk, så har det lite å si om teltet er litt møkkete. Her er det ingen pustende membraner hvis mikroskopiske porer må holdes åpne. Teltet er til for å brukes utendørs, ikke for å henge til pynt på stueveggen. Om det er blitt skikkelig gjørmete eller sandete, er det likevel greit å få tørka, børsta og rista av det meste, så ikke finkornet sand gnager og sliter på stoffet. Om du bruker footprint, beskytter dette teltet mot å bli skittent. En footprint er også vesentlig lettere å gjøre rent, og hjelper til å holde teltet tørt – noe som vil ha en preventiv effekt mot kondens og mindre tørkebehov etter turen.

Hva med dårlig lukt?
– Lukt på telt som har ligget for lenge uten å ha fått tørke kommer sannsynligvis fra mugg. Muggsporer fins i praksis over alt, hele tiden. Den eneste måten å unngå muggangrep på, er å passe på at teltet luftes og tørkes etter bruk. Om lukta har satt seg så er i utgangspunktet skaden allerede skjedd. Det vil hjelpe å lufte godt, og få tørket ut teltet, men om det har gått for langt, så er det ikke stort å gjøre. Det fins kraftige rensemidler som dreper og fjerner mugg, men da dreper og fjerner du teltet i samme slengen. Muggangrepet vil være synlig i form av små svarte prikker. Noen få prikker her og der er i utgangspunktet ikke farlig, men om det blir mye, er det ikke stort å gjøre, dessverre, spesielt ikke om du er allergisk mot muggsopp. Husk, alltid luft og tørk teltet ditt straks du kommer hjem fra tur!
Artikkelen fortsetter under bildet!

Telt på tur er prikken over i`en! Foto: Sandra L. Wangberg

Må man impregnere teltet?
– Rimeligere telt har som regel ytterduk av polyester, med polyuretan-belegg (PU) på innsiden og impregnering på utsiden. Impregneringen på utsiden vil ved bruk slites vekk, og du kan fint re-impregnere ved behov. Slik impregnering beregnet på syntetiske stoffer uten membran får du kjøpt hos de fleste sportsbutikker. Noen slike impregneringer vil også hjelpe å beskytte teltduken mot polyesterteltets kanskje verste fiende, UV-stråler. Dyrere telt er gjerne laget med silikonbehandlet nylon. Slike stoffer kan du ikke impregnere, da impregneringen bare vil prelle av silikonet. Men dette er da heller ikke et problem, da silikonbehandlet nylon ikke lar seg påvirke av slitasje og UV-stråling på samme måte som PU-behandlet polyester, og teltet vil fint holde seg vanntett i mange år, uten å måtte re-impregneres. 

Skal man stappe eller pakke teltet fint ned?
– Om du har planer om å sette opp teltet i ruskevær, er det en fordel å ha pakket det ned fint på forhånd. Slik finner du lett tak i pluggfester og teltstangåpninger når teltet blafrer i vinden. Har du et litt rimeligere telt med polyesterduk, vil du også få teltet lettere ned i pakkposen om du bretter og ruller det sammen først, da polyester med PU-belegg er stivere og ikke like lett lar seg stappe. Men, du kan fint stappe med god samvittighet! Teltet tar ikke skade av å bli stappet. Det er lov å være litt lat på tur!

Må man alltid henge opp teltet til tørk etter tur?
– Enkelt og greit, ja! Etter du har vært på tur er det ekstremt viktig å henge opp teltet for at dette skal tørke. For å være helt sikker på at teltet er tørt før det lagres, bør man henge det opp etter endt tur. Dette gjelder selv om du har vært på tur en natt hvor været har vært fint. Dette kommer blant annet av at det ofte er fukt fra bakken som legger seg på innsiden av teltduken eller under bunnduken som gjør teltet fuktig.

Foto: Sandra L. Wangberg

Har du noen tørketips?
– Det er en fordel å tørke teltet på en tørr og sval plass. Ta teltet ut av teltposen og heng det over flere tørkesnorer slik at teltet blir minst mulig liggende dobbelt. Dette korter ned tørkeprosessen og du unngår at steder på teltet ikke tørker før det pakkes ned. Hvis teltet har vært helt gjennombløtt anbefales det å hekte av innerteltet fra ytterteltet og henge dette hver for seg. Det kan være lurt å hekte innerteltet på ytterteltet igjen før du pakker det ned, da slipper du å gjøre dette når du slår opp teltet på tur.
Hvis man pakker ned et vått telt vil det kunne oppstå mugg i teltet. Derfor, husk alltid å tørk teltet etter tur. Husk også å tørke teltposen, slik at denne ikke er våt inni når du pakker teltet.

Hvordan lagrer man et telt når det ikke er i bruk? 
– Pakket og klart til neste tur. Brett, rull eller stapp det ned i trekket og legg det i boden eller i skapet eller under senga. Lagres tørt og ikke i direkte sollys.

Andre lure ting å huske på?
– Øv på å sett opp teltet før du drar på tur. Sjekk at alle plugger er med. Sjekk at teltstenger ikke er skadet. Vær forsiktig og tålmodig når du setter opp teltet. Tar du vare på det har du det i mange år! Før man lagrer det er det viktig å sjekke at det ikke er skadet noen plasser, slik at man eventuelt kan reparere dette med det samme og ikke risikerer å dra ut på tur med et telt som ikke er helt i orden. Husk at også stengene må kontrolleres så de ikke har noen løse deler eller sprekker som eventuelt kan skade teltduken. Sjekk derfor både stenger og plugger for skader, og vurder om de eventuelt må byttes ut. Å gjøre rent stengene er ekstra viktig om du har brukt teltet mye ved sjøen, for eksempel på padletur, da det lett kan dannes avlagringer på koblingene mellom stengene som fører til at de ikke går helt sammen.