Termos – Best i test

Termoser til tur og friluftsliv

I vår test av termoser legger vi størst vekt på om de holder godt på varmen. De bør også tåle en trøkk og være enkle å rengjøre. Les test av termoser fra Stanley, Thermos, GSI, Primus, Camelbak og flere.

termos test
Termostest: Vi har testet 13 termoser til tur i vinter fra merker som Stanley termos, Thermos og Camelbak flaske.

Termos er en vesentlig del av turutstyret. Varmt drikke på tur kan være både hyggelig og helsebringende under mange timer på tur i minusgrader.

Vi har testet termoser og målt hvor godt de holder på varmen. Her er er noen av de vi synes fungerer aller best.

Hvilken termos er best i test?

En god termos må holde drikken varm. Den bør tåle litt juling, være enkel å fylle og vaske.

I testene har vi vurdert brukervennlighet og kvalitetsfølelse, og vi har også testet termosens evne til å holde drikken varm på en semi-vitenskapelig måte.

GSI Outdoors Glacier er et godt eksempel på en termos som vil tåle masse juling og uvøren håndtering. Den holder også godt på varmen og ble testvinner da vi sammenlignet 13 termoser.

Nyheten Contigo Grand SS rommer hele 1,9 liter, og minner mer om en termokanne. Den holder virkelig godt på varmen.

Thermos imponerer også med sin Thermos King og også klassikeren Thermos Work.

De populære termosene fra Stanley har et klassisk utseende og solid konstruksjon, men verken den 1-liters-termosen, eller den mindre 0,7-liters termosen når helt opp når det kommer til å holde på varmen.

gsi-glacier stor termos
TESTET: GSI Glacier er en stor termos som holder godt på varmen og som fortjener testvinnerstempelet. Foto: Øyvind Aas

Mer termokopp enn termos

To av termosene i denne testen kan også kategoriseres som termokopper. GSI Glacier Microlite Flip 0,7 og Takeya Actives Insulated rommer 3/4 liter drikke, har drikketut og passer i bilens koppholder og flaskestativet på sykkelen. De er mer som store termokopper å regne.

Termosen er ikke akkurat et nytt produkt, men det har likevel vært en utvikling de siste årene. Mens vi tidligere måtte behandle termoser som skjøre glassflasker, kan vi nå forvente at ståltermoser tåler å falle ned en steinrøys, eller havne under oss når vi går på ryggen i skiløypa eller på skøyteisen.

Det er slutt på termoser som lekker så sekken blir gjennomtrukket av kakao og termoser som knapt holder drikken varm til du forlater bilen på utfartsparkeringen. 

Jo mer en termos rommer, desto lenger vil den vanligvis kunne holde på varmen. Vi har valgt å teste termosene opp mot hverandre, under de samme forholdene, uavhengig av størrelse og volum. Du kan selv sammenligne termoser med lik størrelse for å få et riktig inntrykk av evnen til å holde på varmen. 

Vi har også vektlagt hvor praktisk termosen er, som for eksempel testens mest barnevennlige termos Thermos Light & Compact som har en praktisk helletut som er enkel å bruke for små hender.

«Drikke som holder over 60 grader vil av de fleste oppleves som varm. Synker temperaturen under 60 grader vil kaffen, teen, kakaoen eller toddyen oppleves som for lunken til å våre ordentlig god.» 

Slik har vi testet:

Vi har forvarmet alle termosene med varmt vann fra springen i et par minutter. Alle har blitt fylt med vann som holdt i overkant av 50 grader, før de har blitt tømt og så fylt med tilnærmet kokende vann. Alle termosene har blitt fylt i løpet av et par minutter. Vi har målt temperatur på vannet i termosene ved start og så i tre tidsintervaller. 

Ut fra en tenkt bruk av termosene har vi fylt termosene med kokende vann på kvelden for så å måle temperatur på vannet neste morgen. Så etter ytterligere 3 timer og så etter ytterligere 2 timer. De første 10 timene har termosene stått utendørs i -2 grader. Deretter har de blitt lagret i romtemperatur. Et tenkt scenario der du fyller termosen om kvelden for å ta den med på tidlig tur neste morgen vil ha motsatt oppsett. Vi valgte en lengre lagring utendørs for å bedre få frem eventuelle forskjeller i varmetap.

Nesten alle termosene i denne testen vil gi deg rykende varm drikke mange timer etter at du fyller den. Hvor viktig noen grader varmetap i løpet av 12 timer er for deg må behovet ditt avgjøre. At termosene som lover å holde drikken varm i 24 timer eller mer ikke helt holder hva de lover kan vi dog slå fast. 

Vi har målt alle termosenes volum ved å veie mengden vann de rommer. På samme måte har vi målt volum på koppene som følger med hver termos. I tillegg har vi veid termosene uten noe i.

Det er så klart ikke alltid man har behov for å ha kokende varm drikke mange timer ut på turen. Likevel er det lettere å forholde seg til en termos som holder godt på varmen, slik at du kan tilpasse temperaturen på innholdet fra start, snarere enn å forsøke og time temperaturen for å nå idealtemperatur etter et visst antall timer.

Ønsker du å ha drikke som holder 70 grader etter 4 timer, er det bedre å kunne sjekke det ved fylling av termosen enn å håpe på at en termos du fyller med kokende drikke vil falle nok i temperatur til når du skal drikke innholdet. 

termostest forskjeller
TEMPERATUR-TEST: Så godt holde de forskjellige termosene på varmen.

Termosråd

• Hell varmt vann fra springen på termosen og la den stå noen minutter før du fyller den med kokende drikke. Da holder vannet/væsken seg varmt lengre. 

• Temperaturen utenfor termosen påvirker temperaturen inni termosen. Ha termosen inne i teltet og ikke ute i pulken eller rett på et kaldt underlag. Pakk den gjerne inn i dunjakka i sekken.

• Fyll termosen helt. En full termos holder bedre på varmen enn en halvfull. Det ekstra vannet kan heller brukes neste gang du skal koke opp vann. 

• Bruk en termos om gangen hvis dere er flere på tur. Du mister noe varme hver gang du åpner termosen. 

Test av GSI Glacier 1 liters termos

GSI Outdoors sin termos Gacier 1 liters holder supert på varmen og har testens nest største kopp. I forhold til volumet Glacier rommer er vekten lav og størrelsen kompakt.

GSI Glacier 1 liters termos
ROBUST OG GOD: Glacier 1 liters termos holder godt på varmen og har lav vekt.
UTE_best_i_test
GSI Outdoors Glacier 1 litre vacuum bottle
 • Pris: 599 kroner

 • Vekt: 653 gram

 • Volum: 0,99 liter

 • Volum kopp: 2,5 dl

 • Oppvaskmaskin: Ja

 • Temperatur ved start: 92,2 grader 

 • Etter 10 timer: 76,9 grader

 • Etter 13 timer: 72,1 grader

 • Etter 15 timer: 70,2 grader

 • gsioutdoors.com

skala
10/10

GSI Glacier 1 liter vacuum bottle holder tredje best på varmen i vår test av termoser.

Bare slått av de større termosene fra Thermos.

GSI Glacier 1 liter vacuum bottle
LETT OG STOR: GSI-termosen holder godt på varmen og har stor kopp.

Testpanelet liker godt at GSI Glacier har en stor og stødig kopp som er flat under slik at den ikke velter så lett. Termosen har gummi på undersiden noe som gjør den mer robust og også mer stødig.

GSI Glacier 1 liter vacuum bottle
GOD KORK: De tre hellesporene er lette å finne, også i mørket. Koppen er god å holde.

Koppen er godt isolert og blir ikke varm på utsiden. De tre hellesporene på korken fungerer ok, men det er lettere å unngå søl ved å skru korken helt ut. Åpningen på termosen er god å helle fra, men litt trang når man skal fylle termosen.

GSI Glacier 1 liter vacuum bottle
LITT LITEN ÅPNING: Du må sikte litt ekstra for å fylle på GSI-termosen.

En trakt kan være hendig hvis du heller fra en kaffekolbe, men det går også greit uten. 

GSI Glacier 1 liter Vacuum Bottle termos er vårt førstevalg i denne testen som en allsidig og robust turtermos. Den store koppen, den lave vekten og den gummierte bunnen løfter denne termosen til topps i denne testen. 

GSI Glacier 1 liter vacuum bottle
STOR KOPP: Spesielt til kakao og suppe er det digg med en ganske stor kopp

 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Solid

Holder veldig bra på varmen

Stor og stødig kopp

Lett å åpne/lukke

Gummiert underside

Ganske lett

Kork med tre hellespor

Kan vaskes i maskin

MINUS

Liten åpning

Test av Yeti Rambler en-liters termosflaske

Ingen termoser vi har testet har holdt dårligere på varmen enn Yeti Rambler. Da hjelper det lite at den ser flott ut og har praktiske løsninger.

test av Yeti Rambler termos
FLOTT: Yeti Rambler er en stilig stålflaske med bærebøyle på korken. Alle foto: Øyvind Aas
Yeti Rambler 36 Oz
skala
5/10

Yeti lager sin Rambler-flaske i mange størrelser. Vi har testet den som rommer rett over en liter. Yeti oppgir volumet til 36 fl oz, altså 36 unser for flytende innhold. I moderne, europeiske mål tilsvarer dette 1,065 liter.  Våre målinger viser at den rommer rett under 1,1 liter.

test av Yeti Rambler termos
MATT: Overflaten på Yeti-termosen er god å holde i. Den tåler også oppvaskmaskin.

Flasken har matt overflate og finnes i 16 forskjellige farger.

Den er laget av stål og isolert med doble vegger med vakuum. Den lekker ikke, svetter ikke og kan enkelt vaskes i oppvaskmaskin uten at fargen skaller av i flak. 

Yeti-flasken kommer uten kopp. Drikketuten, som også fungerer som praktisk helletut, erstatter ikke kopp på noen god måte. Drikker du varm kaffe gjennom tuten vil du brenne deg mer i ganen enn du gjør på ovnsvarm Grandiosa. 

test av Yeti Rambler termos
HELLETUT: Det er lett å helle fra termosen uten å søle.

Å drikke rett av tuten er heller ikke turfølge-vennlig hvis det er flere som deler på termosen.

Yeti selger kork med kopp for drøye 400 kroner i tillegg.

Den store åpningen gjør at du enkelt kan trakte kaffe rett i termosen, hvis du bruker et standard V60 håndbryggefilter eller lignende. Det er også lett å fylle på med isbiter hvis du skal holde noe kaldt. Eller stappe oppi noen kokesjokolader for luksuskakao. 

test av Yeti Rambler termos
STOR ÅPNING: Uten helletuten på kan du få plass til isbiter, pølser eller store sjokoladebiter.

Det gode inntrykket Yeti-flasken gir når det kommer til utseende og kvalitetsfølelse, blir raskt ødelagt når vi sjekker hvor godt den holder på varmen. 

For å sette Yeti-termosens isolasjonsevne i perspektiv tester vi den opp mot en av vinnerne fra en tidligere test av termoser - GSI Glacier 1 liter. Denne er like stor som Yeti-termosen og også kompatibel med oppvaskmaskin. 

Vi forvarmer termosene med varmt vann, før vi fyller dem med kokende vann. Med et digitalt konditor-termometer måler vi starttemperaturen på væsken i de to termosene. 

Yeti-termosen begynner med en temperatur på 94 grader. GSI-termosen starter på 96 grader. 

Vi setter så begge termosene på trappa over natten i 0-3 plussgrader. 

Ti timer senere måler vi temperaturen på innholdet i de to termosene igjen. 

GSI-termosen bekrefter at den er en av bransjens beste termoser. Innholdet i denne holder rykende varme 73,6 grader etter ti timer på kjøkkentrappa. 

Innholdet i Yeti-termosen er verken rykende eller særlig varmt. Etter ti timer i rett over null grader har vanntemperaturen synket så lavt som til 48,6 grader. Rett over temperaturen for et varmt karbad. Er det kaffe, kakao eller te du har i termosen er temperatur under 50 grader som lunkent og uappetittelig å regne. 

test av Yeti Rambler termos
LEKKER VARME: Toppen av termosen føles varm under bruk. Den holder dårlig på varmen.

Fallet i temperatur i Yeti-termosen er faktisk det største vi har målt i noen termos med tilsvarende størrelse. Selv den 99-kroner billige Phoxx-termosen du finner i billig-kurven på XXL holder bedre på varmen enn Yeti-termosen. 

For å sjekke hvordan Yeti-termosen fungerer under mer normale forhold tester vi den også opp mot GSI Glacier-termosen i romtemperatur. 

Igjen starter vi med 95,8 grader i GSI-termosen og 94,3 grader i Yeti-termosen. Etter tre timer på kjøkkenbenken måler vi temperaturen igjen. 

78 grader i Yeti-termosen, 90,3 i GSI Glacier. Etter ytterligere tre timer i romtemperatur har temperaturen i Yeti-termosen falt til 66,7 grader. I GSI-termosen er det fortsatt skoldende 84,5 grader. 

test av Yeti Rambler termos
BÆREBØYLE: Håndtaket på korken er godt å holde i, men en kopp hadde vært å foretrekke

I praksis betyr dette at kaffe du heller på termosen klokken sju om morgenen er på grensen til å være uappetittelig kald når du tar lunsj i tolv ett-tiden. Skal du gå en fjelltur f.eks til Galdhøpiggen fra Spiterstulen, kan du håpe på at kaffen er varm på toppen, men ønsker du deg en kopp når du kommer ned igjen, må du forvente at denne er kald. 

Konklusjon

Yeti Rambler bottle 36 Oz er en flott drikkeflaske med stilig konstruksjon og praktisk helletut. Den har stor åpning som gjør den lett å fylle med drikke, suppe eller pølser. Dessverre mangler den kopp. I tillegg holder den veldig dårlig på varmen. Ønsker du å drikke varm kaffe fra denne termosen må du du drikke den før lunsj.

Vi forventer bedre fra en så flott og dyr termos. 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Flott utseende

Solid

Enkel å helle fra

Stor åpning

Lekker ikke

Kan vaskes i maskin

MINUS

Holder dårlig på varmen

Kopp følger ikke med

Test av Thermos King Stainless termos

Vi testet King Stainless, den nye modellen fra termosekspertene, Thermos. Termosen rommer hele 1,2 liter, har praktisk hank, stor kopp og ganske lav vekt. King Stainless holder også aller best på varmen i denne testen.

Thermos King Stainless
TESTENS VARMEKONGE: Thermos King Stainless holder supert på varmen
UTE_best_i_test
Thermos King Stainless
 • Pris: 599 kroner

 • Vekt: 658 gram

 • Volum: 1,2 liter

 • Volum kopp: 2,4 dl

 • Temperatur ved start:  91,2 grader

 • Etter 10 timer: 78,9 grader

 • Etter 12 timer: 74,2 grader

 • Etter 15 timer: 73 grader

 • Thermos.com

skala
10/10

Thermos King Stainless er vesentlig lettere enn vår tidligere testvinner Work.

At den rommer 1,2 liter bidrar nok positivt til det lille varmetapet, men det er også tydelig at Thermos er bedre på å holde varmen enn de fleste andre termos-produsenter. 

Thermos King Stainless
HOLDER BEST PÅ VARMEN: Thermos King Stainless holder drikken skikkelig varm, lenge.

Vi liker godt den store koppen, som er ganske stødig i terrenget. Håndtaket på denne termosen er litt skranglete i bruk og lager noe støy. Det spiller liten rolle i de fleste tilfeller, men kan være noe å merke seg på jakt. 

Thermos King Stainless
I BLINDE: Korken har spisser der hellesporene er. Dette gjør den lett å helle fra, også i mørket.

Thermos opplyser at King Stainless kan vaskes i maskin, men at det vil gå utover finishen. 

Skrukorken har to hellespor som er tydelig merket med spisser på korken. Dette gjør de lette å finne i dårlig lys, men gjør også at korken er litt vond å skru på. Vi foretrekker likevel å skru korken helt ut for å begrense søl under helling. Korken er ganske kort og åpningen i termosen er middels stor. 

Thermos King Stainless
STOR KOPP: Koppen på King Stainless er 3. størst i testen.

Finishen på Thermos-termosen er klassisk - noen vil si at den har et retro-preg. Kvalitetsfølelsen er veldig god, selv om vi godt kunne ha ønsket oss gummiering på håndtaket og under selve termosen. 

Thermos King Stainless holder aller best på varmen av termosene i denne testen. Den har en god og stor kopp, lav vekt tross stort volum og et praktisk håndtak. Et førstevalg for deg som ikke utsetter termosen din for jevnlige slag mot steiner og fjell. 

Thermos King Stainless
LITT TRANGT: Åpningen på Thermos King Stainless er litt liten.
VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Solid

Holder best på varmen

Stor og stødig kopp

Ganske lett

Gode hellespor på kork

Håndtak

MINUS

Litt liten åpning

Håndtak lager en del lyd

Litt vrien å åpne

Kan bulke

Test av Contigo Grand 1900 ml termos

Har du behov for en stor og romslig termos? Denne termoflaska fra Contigo rommer nesten to liter og holder imponerende godt på varmen. Termokanne er kanskje den aller mest presise betegnelsen.

test av contigo grand ss termoflaske
NOK TIL FLERE: Denne termosen kan gi innhold til 15-20 turkopper. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Contigo Grand Stainless Steel 1900 ml

Kapasitet: 1,9 l 

Dimensjon: 14.7 x 12.2 x 27.4 cm

Tåler oppvaskmaskin: Ja

Materiale: Rustfritt stål (18/8)  

BPA-fri: Ja 

Vekt: 855 g

Pris: 999,-

Produsent: Contigo

Testår: 2023

skala
9/10

Contigo har etablert seg i Norge som en produsent av både termokopper og drikkeflasker.

Grand SS er deres nye serie, Premier Outdoor Range, med tanke på alle som er mye ute i naturen.

Vi velger plassere den blant termoser, selv om den ikke har en egen medfølgende kopp som tradisjonelt hører med. Til gjengjeld har denne kapasitet til hele 1900 ml væske, enten varm eller kald, Vi har selvsagt målt hvordan temperaturen utvikler seg over tid. 

Ingen løse deler

Flasken har matt ytterflate og gir et godt grep. Selve beholderen er laget i rustfritt stål med vakuum. Den lekker ikke, blir ikke varm på utsiden og skrulokket er smidig og forholdsvis enkel å betjene. Skrukorken henger fast i termosen, en fordel for alle som vil slippe løse deler. Den har også en gummiert såle, som gjør at den står stødig. 

Mer enn godkjent

Contigo oppgir selv at termosen skal holde drikken varm for inntil 22 timer og kald inntil 43 timer. Etter å ha fylt termosen med kokende vann, fikk vi følgende resultater: 

Etter 75 minutter: 92 grader
Etter 4 timer: 82,5 grader 

Varmetapet påvirkes ofte av temperaturen termosen omgir seg i. Etter en natt utendørs med rundt null grader, holdt vannet på termosen 55 grader etter 12 timer. Med andre ord er dette en termos som klarer å holde så godt på varmen at du bør være forsiktig med å drikke rett fra flaska.

Denne passer for deg med behov for en termos som rommer mye og som garantert holder på varmen noen timer – kanskje helt til neste dag.

Den tåler også drikke med kullsyre, noe ikke alle termoflasker gjør.

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Stor kapasitet

Holder godt på varmen 

Hendig, ingen løse deler

MINUS

Plasskrevende

Vekt

Test av Thermos Work termos

Test av Thermos Work, en superrobust termos med stort volum. Den holder godt på varmen, har et praktisk håndtak for helling og bæring, samt kraftige gummiforsterkninger.

Thermos Work
HARDHAUS: Thermos Work er godt polstret for harde arbeidsdager, eller turer.
UTE_anbefaler
THERMOS WORK 1,2 L
 • Pris: 599 kroner

 • Vekt: 778 gram

 • Volum: 1,2 liter

 • Volum kopp: 2,3 dl

 • Temperatur ved start: 91,2 Grader 

 • Etter 10 timer: 77,5 Grader

 • Etter 13 timer: 72,3 Grader

 • Etter 15 timer: 70,8 Grader

 • Thermos.com

skala
9/10

Work-termosen til Thermos er som skapt for ha med i gravemaskinen, i tømmerbilen eller i sekken på turer der du ikke er mest opptatt av å spare vekt. Thermos Work rommer 1,2 liter og har kraftige gummiringer utenpå stålflasken for suveren beskyttelse mot slag og støt.

Thermos Work
ARBEIDSHEST: Thermos Work er stødig og forsterket.

Hanken er gummiert og skrangler mindre enn på King Stainless. Den er dog litt vanskelig å få til å ligge tett an mot termosen, noe som gjør at den kan hekte noe nedi sekken. 

I tillegg til de kraftige gummiringene rundt termosen er Work også gummiert på undersiden. Den har i tillegg testens største diameter i bunn, noe som gjør den ekstra stabil mot underlaget. Den tar også litt ekstra plass i sekken. 

Thermos Work
SPISSMARKERING: Korken gjør det lett å finne hellesporene, også i mørket.

Den høye, slanke koppen er god å drikke av, men er også litt mindre stødig enn koppene på GSI Glacier og Mizu-termosene. Koppen på Thermos King Stainless er også bedre enn den på Thermos Work. 

Thermos Work
ÅPNING: Du må sikte litt for ikke å søle.

Thermos Work 1,2 liter forsvarer posisjonen som testvinner. Den er stødig, superrobust og holder veldig godt på varmen. Er du en uvøren termosbruker som påfører termosen din slag og støt velger du denne hvis du også vil ha hank. 

Thermos Work
KOPP: Thermos-koppen rommer over 2 dl. Den er høy og litt ustødig.

 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Skikkelig solid - Holder veldig bra på varmen - Ganske stor kopp - Gummiert underside og ringer rundt - Håndtak - Hellespor på kork - Står fjellstøtt

MINUS

Ganske tung - Litt vond å skru opp - Ustødig kopp

Test av Thermos Light & Compact

Vi har testet Thermos sin lettvekttermos Light & Compact. Den er høy, slank og lett, akkurat som navnet tilsier. Thermos Light & Compact rommer i underkant av en liter, men holder godt på varmen. Selv etter 16 timer holder drikken over 70 grader.

Thermos Light and Compact
LETT OG SLANK: Thermos Light & Compact er lett, men holder godt på varmen
Thermos Light & Compact
 • Pris: 449 kroner

 • Vekt: 534 gram

 • Volum: 0,93 liter

 • Volum kopp: 1,85 dl

 • Temperatur ved start: 91,4 grader

 • Etter 10 timer: 75,9 grader

 • Etter 13 timer: 70,6 grader

 • Etter 15 timer: 68,5 grader

 • thermos.com

skala
9/10

Thermos Light & Compacts slanke fasong gjør at den lett sklir ned i sekken. Fasongen gjør også at termosen ikke er superstabil når du setter den fra deg under rasten. 

Den fine helletuten er veldig enkel i bruk og den klart mest barnevennlige løsningen i testen. Skal barna ha skidag på skolen er denne termosen et topp valg.

Thermos Light & Compact
LETTVEKTER: Thermos Light & Compact er den letteste 1-liters termosen i testen

Helleløsningen med trykkknapp og klaffe-åpning slipper ut noen få dropper når vi virkelig rister på termosen. Med koppen montert vil ikke dette skape noe lekkasje i sekken, men koppen vil bli fuktig. 

Thermos Light & Compact
BARNEVENNLIG: Trykkknapp-åpningen er lett å helle fra, og lett å åpne og lukke.

Koppen er middels stor og har ganske lavt tyngdepunkt. Avrundede kanter gjør den dog litt ustabil. 

Thermos Light & Compact
LETT Å HELLE: Åpningen i korken er lett å helle fra uten å søle.

Den lave vekten, den kompakte størrelsen og den brukervennlige helletuten gjør dette til en perfekt familietermos. At den holder supert på varmen gjør den også til en skikkelig god termos uansett behov. Ta med egen, større kopp hvis foretrekker det. 

Thermos Light & Compact
LITEN KOPP: Koppen på Light & Compact rommer 1,8 dl.
VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Lett - Holder bra på varmen - Lett å åpne/lukke - Praktisk helleåpning - Slank og kompakt - Rimelig

MINUS

Liten åpning - Ustødig kopp - Helletut ikke helt tett

Test av Primus Vacuum Bottle 0,75L

Vi testet Primus sin rimelige 0,75 l termos med praktisk trykknapp-åpning og tar liten plass i sekken. Den kommer i flere farger og veier lite.

Primus Vacuum Bottle 0,75 l
FAMILIETERMOS: Helletuten på Primus-termosen gjør den barnevennlig.
Primus Vacuum Bottle 0,75L
 • Pris: 249 kroner

 • Vekt: 436 gram

 • Volum: 0,76 liter

 • Volum kopp: 1,8 dl

 • Temperatur ved start:  91,8 grader

 • Etter 10 timer: 64,8 grader

 • Etter 13 timer: 57,9 grader

 • Etter 15 timer: 54,8 grader

 • primusshop.no

skala
6/10

Primus 0,75 l Vacuum Bottle er en typisk familietermos som kan være et godt valg for når barna skal ha med seg varm drikke på ski- eller akedag med skolen. Primus-termosen har en praktisk helletut som åpnes ved å trykke inn en knapp midt på korken.

Primus Vacuum Bottle 0,75
TRYKKNAPP: Åpne hellehullet ved å trykke inn midten på korken.

Tuten lukkes igjen ved å trykke ned rammen rundt hullet. Barnevennlig og enkelt. Dessverre lekker helletuten noe når vi rister på termosen. Med koppen skrudd på slipper du nok unna kakao i sekken, men noe søl risikerer du. 

Primus Vacuum Bottle 0,75
ÅPEN: Når du har trykket ned knappen kan du helle gjennom korken.

At Primus-termosen er billig og lett gjør den familievennlig. Flere fargemuligheter gjør det enkelt å skille mellom to barns forskjellige termoser. 

I varmetesten vår så bidrar termosens mindre volum til at varmetapet er større på denne termosen enn på de fleste andre i denne testen. Bare den billige Phoxx-termosen og de to termokoppene i denne testen holder dårligere på varmen. 

Primus Vacuum Bottle 0,75
LITEN KOPP: Primus-koppen rommer 1,8 dl

Koppen som følger med termosen er liten og ganske ustabil. 

Primus Vacuum Bottle er rimelig og lett, men den holder litt dårlig på varmen og kan lekke litt gjennom den ellers praktiske helletuten. Som skoletermos for barna vil den likevel gjøre nytten. 

 

Primus Vacuum Bottle 0,75
LITEN ÅPNING: Primus-termosen er god å helle fra, også uten kork.
VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Trykknapp-helling

Ganske lett

Billig

Kommer i flere farger

MINUS

Holder ikke så bra på varmen

Helletut lekker

Ustabil kopp

Test av Stanley Classic 1 liters termos

Vi har testet Stanleys Classic 1 liter som er en stor termos med et klassisk utseende og en praktisk og god hank. Den er lett å rengjøre og tåler mye juling.

Stanley Classic Vacuum Bottle 1 liter
TEST: Stanley Classic 1 liters termos
STANLEY CLASSIC vacuum bottle 1 liter
 • Pris: 549 kroner

 • Vekt: 813 gram

 • Volum: 1,04 liter

 • Volum kopp: 1,85 dl

 • Oppvaskmaskin: Ja

 • Temperatur ved start:  91,6 grader

 • Etter 10 timer: 75,2 grader

 • Etter 13 timer: 69,4 grader

 • Etter 15 timer: 67,3 grader

 • stanley1913.com

skala
7/10

Akkurat som lillebroren som rommer 0,8 liter er Stanley Classic 1 liters termos en flott termos med robust og tidløs overflate.

Stanley-termosen har relativt stor åpning og en kork med to hellespor.

Stanley stor termos
KLASSISK: Stanley-termosen med håndtak er så klassisk det blir.

Det blir likevel mindre søl ved å skru korken helt ut enn å helle gjennom sporene. Korken skrus ned i et dypt hull og kan være litt krevende å få rett og stramt. 

Den høye koppen er slank og godt isolert, men kunne godt ha vært litt større. 

Stanley stor termos
HELLESPOR: Korken er rund med to hellespor. De er lette å se, men ikke i mørket. 

Sammenlignet med noen av de andre termosene i denne testen som rommer 1 hel liter, så holder Stanley-termosen noe kortere på varmen. Dette til tross for at den er testens tyngste. Likevel er temperaturen på drikken tett oppunder 70 grader etter 15 timer, noe som må sies å være tilfredsstillende for de flestes behov. Et merke på termosen lover at termosen skal holde innholdet varmt i 24 timer. Vår test viser at den ikke helt holder det den lover her. 

Stanley stor termos
KOPP: Den store Stanley-termosen har lik kopp som den mindre.

Den ekstra vekten har gjort mer for termosens holdbarhet og solide følelse enn for evnen til å holde på varmen. Håndtaket er gummiert og skrangler ikke mot termossiden. Denne kan du bruke på jakt uten å skremme unna viltet du jakter på. 

Stanley sin store termos med hank har bunnsolid kvalitetsfølelse. Vi ønsker oss noe større kopp og vekten tatt i betraktning kunne den godt holdt enda bedre på varmen. 

Stanley stor termos
GOD ÅPNING: Stanley-termosene har ganske stor åpning for påfyll.
VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Solid

Stor åpning

Fine hellespor på korken

Håndtak

Tåler oppvaskmaskin

MINUS

Burde holdt enda bedre på varmen

Ganske tung

Ustødig kopp

Test av Stanley Classic termos 0,75 L

Stanley sin Classic-termos har et flott retro-utseende. Den grove overflaten på termosen gir oss assosiasjoner til Hunter gummistøvler og Range Rovere.

Stanley Classic 0,75
RETRO-KUL: Stanley Classic har typisk termosutseende
STANLEY Classic Vacuum Bottle 0,75 L
 • Pris: 549 kroner

 • Vekt: 593 gram

 • Volum: 0,795 liter

 • Volum kopp: 1,85 dl

 • Oppvaskmaskin: Ja

 • Temperatur ved start:  91,5 Grader

 • Etter 10 timer: 70,6 grader

 • Etter 13 timer: 63,8 grader

 • Etter 15 timer:  61,8 grader

 • stanley1913.com

skala
7/10

Stanley-termosen som rommer tre-kvart liter har tilsvarende utseende som sin storebror. Denne mindre versjonen har ikke håndtak, men den samme robuste overflaten. 

Koppen er slank og ganske romslig, men fasongen gjør den noe ustødig i terrenget. 

Stanley termos
KVALITET: Stanley-termosen har god kvalitetsfølelse og fint utseende.

Vi liker godt at Stanley-termosene med kopp og kork kan vaskes i vaskemaskin, selv om de også er lette å rengjøre for hånd. Åpningen på termosen er litt større enn på flere av de andre her. Korken har hellespor, men oppleves som litt krevende å få skrudd rett ned i den dype åpningen. Har du fylt termosen litt for full lar ikke korken seg skru fast. 

Stanley termos
GOD ÅPNING: Stanley-termosene har ganske stor åpning for påfyll.

Den runde korken har ikke like tydelige hellespor som på Thermos og GSI. I vår temperaturtest holder den noe mindre Stanley-termosen middels godt på varmen. Volumet på 0,8 liter gjør varmetapet noe raskere enn på termosene som rommer 1 full liter.

Sammenlignet med testens andre termoser med 0,7-0,8 liters volum holder Stanley-termosen best på varmen. Stanley-termosen er kompakt og har topp kvalitetsfølelse. Den tåler mye juling, men er også noe tyngre enn de andre termosene i testen med sammenlignbar størrelse og volum. 

Stanley termos
FIN KOPP: Stanley-koppen rommer 1,8 dl, men er smal og litt ustødig.
VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Solid - Ser fin ut - Stor åpning - Tåler oppvaskmaskin

MINUS

Noe tung - Ustødig kopp

Test av Mizu V10 Vacuum Insulated Stainless Steel Bottle

Stilrene Mizu V10 har testens fineste og beste kopp og elegant og robust konstruksjon for øvrig. Mizu er en ny aktør på termos-markedet. Merket som ble startet av snowboardproffen Jussi Oksanen lager elegante drikkeflaske og termoser i et håp om å kutte ned på plastbruken i samfunnet.

Mizu V10 Stainless steel Bottle
STILIG: Den rustfrie ståltermosen fra Mizu er moderne og flott
Mizu V10 Insulated Vacuum Stainless Steel Bottle
 • Pris: 599 kroner

 • Vekt: 654 gram

 • Volum: 0,99 liter

 • Volum kopp: 2,85 dl

 • Oppvaskmaskin: Ja

 • Temperatur ved start:  91,3 grader

 • Etter 10 timer: 71,9 grader

 • Etter 13 timer: 66 grader

 • Etter 15 timer: 63,2 grader

 • mizulife.com

skala
8/10

V10-termosen har en enkel og stilig fasong.

Den har en stor, rustfri stålkopp med et budskap vi alle kan stille oss bak i bunnen.

Enjoy the journey. Leave Nothing Behind

Mizu V10
SUPERKOPP: Mizu-koppen rommer nesten 3 dl og har et viktig budskap når du har drukket ferdig.

Mizu-termosen har veldig solid kvalitetsfølelse. Stålkorken er lett å skru opp og igjen og holder termosen helt tett. Den har ikke hellespor. Selve åpningen til termosen er litt liten. Den store stålkoppen har flat bunn som gjør at den står stødig i snøen. Konstruksjonen av termosen forøvrig er solid og minimalistisk. En taustump gjør nytten som håndtak, bærereim, oppheng og lignende. Mizu oppfordrer til å bruke den kreativt. 

Mizu V10
MED SNOR: Du oppfordres til å bruke snoren på kreativt vis. Her som hank.

I varmetesten vår er ikke Mizu-termosen blant de beste. Vi kjenner også at korken blir varm på utsiden, noe som er tydelig tegn på varmetap. Blant liters-termosene er det bare Primus-termosen som holder dårligere på varmen enn Mizu V10. 

Mizu V10
LITEN ÅPNING: Stålkorken er fin. Termosen er god å helle fra, men litt trang å fylle.

Mizu V10 er en skikkelig stilig termos som har en real kopp vi gjerne drikker både kakao og suppe av. Varmetapet er litt større enn vi hadde ønsket, men kvalitetsfølelsen er tipp-topp. 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Solid - Skikkelig stilig - Stålkork - Ordentlig stor kopp - Lett å åpne/lukke - Ganske lett - Kan vaskes i oppvaskmaskin - Tauhåndtak kan brukes på mange måter

MINUS

Burde holdt enda bedre på varmen - Liten åpning - Kork blir varm

Test av Mizu D7 insulated stainless steel bottle

Mizu sin mindre termos er elegant og stilren. Den har fin stålkopp og skrukork som er lett å åpne og lukke.

Mizu D7 Insulated stainless steel bottle
DESIGNERTERMOS: Mizu D7 er enkel og elegant.
Mizu D7 insulated Stainless steel bottle
 • Pris: 499 kroner

 • Vekt: 509 gram

 • Volum: 0,68 liter

 • Volum kopp: 1,9 dl

 • Temperatur ved start:  92,6 grader

 • Etter 10 timer: 68,2 grader

 • Etter 12 timer: 61,5 grader

 • Etter 15 timer: 58,6 grader

 • Mizulife.com

skala
7/10

Akkurat som sin storebror V10 bottle har Mizu D7 en minimalistisk sylindrisk form. Koppen i stål er stabil og ganske stor.

Mizu D7
LITEN OG NETT: Mizu D7 rommer snaut 7 dl. Den ser fin ut og har god kopp.

Budskapet om ikke å etterlate noe i naturen er en god påminnelse å få i bunnen av koppen. 

Mizu D7
VIKTIG BUDSKAP: Ta med deg alt ut av skogen igjen.

Termosen har bærestropp som kan monteres på ymse vis enten du ønsker bære termosen som en håndveske eller brukes stroppen når du heller. 

Stålkorken tetter helt, men har ikke hellespor. Denne må du skru helt av og passe på ikke å miste. 

MIZU D7
FIN KORK: Stålkorken er lett å skru opp og igjen - Den har ikke hellespor

Varmetapet fra Mizu sin lille termos er større enn vi hadde ønsket oss, men mindre enn for Primus sin termos i tilsvarende størrelse. Mizu-termosens robuste konstruksjon gjør den til en fin skoletermos for barn på skitur eller akedag. 

Termosen er lett å helle fra og ekstra lett å rengjøre da den kan vaskes i maskin uten konsekvenser. 

Mizu D7 er en liten termos med en lekker utforming og en god kopp. At den kan vaskes i maskin er et klart pluss. 

Mizu D7
GOD KOPP: Mizu-koppen rommer 1,9 dl. Den står stødig og er god å drikke fra.
VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Solid - Fin kopp - Lett å åpne/lukke - Stilig - Ganske lett - Kan vaskes i oppvaskmaskin

MINUS

Liten åpning - Burde holdt enda bedre på varmen - Kork blir varm

Test av Phoxx termos 0,75L

Test av billigtermosen fra Phoxx, som nok finnes i mange hjem. Den er lett, billig og slank, men holder også dårlig på varmen.

Phoxx Termos
LITEN OG LETT: Phoxx-termosen er lett og billig. Men den holder ikke super-godt på varmen.
Phoxx Termos 0,7 liter
 • Pris: 99 kroner

 • Vekt: 417 gram

 • Volum: 0,73 liter

 • Volum kopp: 1,3 dl

 • Oppvaskmaskin: Nei

 • Temperatur ved start:  90,8 grader

 • Etter 10 timer: 62 grader

 • Etter 13 timer: 54 grader

 • Etter 15 timer: 50,7 grader

 • xxl.no

skala
3/10

Phoxx-termosen i denne testen er mest med som referanse.

Den er testerens egen og har vært i bruk i et par år som familietermos. 

Phoxx termos
BRUKT: Phoxx-termosen har vært brukt en stund og bærer preg av bruken.

Termosen er testens letteste og også den desidert billigste. Den kommer i flere farger. Har en kork som er relativt enkel å skru opp og igjen. Korken har også hellespor så du kan skjenke toddyen uten å rote bort korken. 

Phoxx termos
HELLEKORK: Du kan helle forbi korken uten å skru den helt ut.

Koppen er liten og står ustødig på alt annet enn helt plast underlag. Den har også skilt seg etter en god stunds bruk, så den er nå krevende å skru av og på termosen. Koppens ytterste lag spinner på det indre plastlaget. 

Phoxx termos
LITEN OG USTØDIG: Phoxx-koppen er i espresso-størrelse og står lite stødig.

I varmetesten scorer Phoxx-termosen lavt. Den holder ikke stort bedre på varmen enn den superlette drikkekoppen fra GSI som har mindre volum. 

Er du først og fremst på utkikk etter en lett og billig termos som lar barna dine drikke varm toddy i akebakken, eller som gir deg en varm kaffetår på en kort skogstur så gjør Phoxx-termosen en ok jobb. 

Phoxx termos
LAKKSKADE. Phoxx-termosen blir stygg av å vaskes i maskin. Men den blir ikke noe dårligere.
VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Billig

Lett

Slank

MINUS

Liten åpning

Holder dårlig på varmen

Liten kopp

Lakk flasser lett av

Koppen delaminerer

Test av Primus Trailbreak Vacuum Bottle 1.0 liter

Test av Primus Trailbreak termos i rustfritt stål med konisk fasong, som gjør den god å holde i og lett å skli ned i sekken. Primus-termosen kommer levert med to korker, en du kan drikke og helle gjennom og en helt tett, uten hellespor.

Primus Trailbreak 1 liter
STÅLTERMOS: Primus Trailbreak ser fin ut og er god å holde i.
Primus Trailbreak Vacuum Bottle 1 liter
 • Pris: 369 kroner

 • Vekt: 565 gram

 • Volum: 0,9 liter

 • Volum kopp: 2,2 dl

 • Temperatur ved start:  91,8 grader

 • Etter 10 timer: 70,7 grader

 • Etter 13 timer: 64,3 grader

 • Etter 15 timer: 61,3 grader

 • primusshop.no

skala
6/10

Primus oppgir at Trailbreak Bottle 1.0 skal romme en hel liter.

Under testing klarte vi kun å få plass til 890 gram med vann før vannet stod for høyt i åpningen til å få skrudd på korken.

Primus Trailbreak 1 liter
MED DRIKKEKORK: Primus Trailbreak kommer levert med både drikkeåpning og kopp.

Det noe mindre volumet bidrar også til at termosen ikke holder så godt på varmen som de andre termosene som faktisk rommer en hel liter. 

Primus-termosen er lik som termokoppen vi testet i fjor, inkludert drikkekorken, bare i en mye større versjon. 

Primus Trailbreak 1 liter
DRIKKEKORK: Med hull i korken kan du drikke rett fra termosen, med en hånd. Fint på lange bilturer.

Primus Trailbreak har stor åpning og derfor enkel både å fylle og helle fra. Dette gjør den også enklere å rengjøre. Primus påpeker at termosen ikke bør vaskes i maskin. 

Termosen er ganske lett. Koppen er også stor og god. Fasongen på den gjør at den står stødig. 

Primus Trailbreak 1 liter
TETT KORK: Ser du ikke for deg at du kommer til å drikke rett av termosen kan du bruke den tette korken.

At Trailbreak leveres med to forskjellige korker betyr ikke så mye. Den ene korken har hull gjennom slik at du kan drikke rett av termosen, eller helle gjennom korken. Du vrir på korken for å skru igjen hullet. Lokket med hull er mer krevende å rengjøre, men gjør det så klart enklere å bruke termosen som en gigantisk termokopp under bilkjøring. Drikketuten er helt tett når den er lukket og selv med hardhent risting klarte vi ikke å få noen dråper til å komme ut av termosen med korken skrudd igjen. 

Primus Trailbreak 1 liter
STOR ÅPNING: Primus-termosen er lett å fylle på og helle fra.

Primus Trailbreak rommer mindre enn oppgitt og holder kortere på varmen. Er det viktig for deg med drikketut på en så stor termos kan du velge denne. 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Stor, stabil kopp - Lett å åpne/lukke - Drikkekork følger med - Ganske lett - Stor åpning - Rimelig

MINUS

Holder ikke så godt på varmen - Rommer mindre enn spesifisert

Test av Takeya Actives insulated 0,7 liter drikkekopp

Vi har testet Takeya sin isolerte flaske som er en mellomting mellom termos, drikkeflaske og termokopp. Den er lett og kompakt, har en praktisk drikke- og helletut og smart opphengsring

Takeya Actives insulated bottle
TEST: Takeya drikkeflaske er en blanding av termos, flaske og termokopp
Takeya Actives insulated 0,7 l bottle
 • Pris: 429 kroner

 • Vekt: 380 gram

 • Volum: 0,75 liter

 • Volum kopp: -

 • Oppvaskmaskin: Ja

 • Temperatur ved start: 91,8 grader

 • Etter 10 timer: 49,2 grader

 • Etter 13 timer: 40,2 grader

 • Etter 15 timer: 37,8 grader

 • takeyausa.com

skala
4/10

Takeya-flaska kommer i flere størrelser og vi har tidligere hatt med denne flaska i vår store test av termokopper.

I testen er det tydelig at Takeya-flaska ikke holder like godt på varmen, sammenlignet med termoser som Stanley Classic og GSI Glacier.

Takeya Actives Insulated bottle
DRIKKETUT: Takeya-flaska har stor helle- og drikkeåpning.

Den har dog en praktisk størrelse og vi har hatt glede av å ha denne termosflaska i flaskestativet på sykkelen på vintersykkelturer i marka. Selv med flaska på sykkelen i 4-5 minusgrader har toddyen vært varm nok til å brenne seg på etter 3 timers sykling. Det holder for de fleste. 

Flaska har stor åpning for enkel fylling og en praktisk drikke- og helletut. Denne gir deg mye væske på en gang og kan medføre fare for å brenne seg i munnen hvis du tar en real slurk mens drikken fortsatt er varm. 

Takeya Actives Insulated bottle
STOR ÅPNING: Det er lett å fylle Takeya-koppen med toddy eller isbiter.

Flaskas opphengskrok gjør den praktisk å ha hengende på sekken. Flaska får også plass i bilens koppholder. Som termokopp er det dog klønete at den ikke kan åpnes med en hånd under bilkjøring. 

Takeya Actives Insulated bottle holder mye dårligere på varmen enn de andre termosene her. Men skal du på kortere turer holder denne flaska drikken varmere en del lenger enn uisolerte metallflasker eller isolerte plastflasker.  

VURDERING
Totalinntrykk (som termos)
PLUSS

Solid - Lett å åpne/lukke - Silikonfot følger med - God helle- og drikketut - Hengekrok - Kan vaskes i maskin - Passer i flaskeholderen på sykkelen og i koppholder i bilen

MINUS

Holder ikke så godt på varmen som en termos - Drikketut gjør det lett å brenne seg på varm drikke - Kan ikke åpnes med en hånd som andre termokopper

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.