Bålpanne - best i test 2022

Test av bålpanner

En bålpanne kommer i flere ulike varianter og størrelser. Vi tester ulike bålpanner du kan ha ute på hytta eller frakte med deg, og kårer beste bålpanne.

Bålpanne, test av bålpanner, beste bålpanne, bærbar bålpanne, lage mat på bålpanne
BÅLPANNER: Vi har testet syv bålpanner av ulik form og funksjon. Foto: Dag Hagen

Bålpanne-salget tok helt av under pandemien, som følge av at mange har tilbrakt mer tid på hytta og hjemme.

Bålpanner finnes i ulike størrelser og design, og vi har testet ulike modeller som både kan stå fast og som kan flyttes rundt eller has med.

Både moderne og tradisjonelle bålpanner 

Blant de mer tradisjonelle bålpannene vi har testet, så er det varmeeffekten mot bena som er hovedforskjellen. Höfats Triple 90, som riktignok har et moderne design, er sammensatt av tre deler med vinkler som møter bakken. Den er lav og flat og uten gnistfanger.

Denne bålpanna varmet mest, siden den både er lav og uten sidevegger. Dermed blir varmeeffekten sideveis også størst. Denne bålpanna er derfor også UTEs testvinner.

Skal man derimot grille, er både Espegard Fyrfat 60 Pluss og Grillmann Bålpanne langt bedre enn Höfats Triple 90, siden arbeidshøyde er mer ideell. Antakelig er de også noe tryggere i bruk, men koselige er de alle tre. 

Grillmann Bålpanne har en hengende panne fra en tripod, mens Espegard Fyrfat 60 Pluss står på tre grove, bøyde ben. Varmeeffekten er ulik, på grunn av ulik vegghøyde og ulik høyde over bakken. 

bålpanne
TEST AV BÅLPANNER: Både varmekilde og samlingspunkt. Foto: Dag E. Hagen

Moderne båltønner

Det finnes også en annen type bålpanner det er verdt å kikke nærmere på, såkalte båltønner. Riktignok har folk i lang tid brukt tønner med avkappet topp til å brenne i. Det nye nå er at disse tønnene har blitt tatt inn i et nytt årtusen og gjort om til de reneste forbrenningsmaskiner.

Du kan selvsagt også grille med denne typen bålpanner, og til Frost Cabin R og Frost Camper R fikk vi med grillrist. Men siden det blir kolossalt varmt nedi tønna, er det ikke mye man skal fyre før man må passe veldig godt på grillmaten.

Ellers er størrelse og vekt hovedforskjellene på denne typen bålpanner. Solo Stove Bonfire og Solo Stove Ranger er vesentlig lettere enn Frost Cabin R og Frost Camper R. Å flytte på de to sistnevnte var litt av en jobb, men det har produsenten løst ved å ha hjul på undersiden av pannene.

Står disse bålpannene på en terrasse, kan de altså enkelt flyttes, selv med fyr i. Dog kunne vi ønsket oss noe større avstand mellom hjulene for bedre stabilitet. Dette er panner som ikke er ment å flyttes stort mer enn de kan trilles.

Det er strengt tatt kun én bålpanne som er tenkt å kunne bæres et stykke, og det er Solo Stove Ranger.

Denne bålpanna kan du strengt talt ta med deg på tur om det er litt å gå til teltplassen eller hytta.

Det er ikke alltid det passer å fyre opp på bakken og sette bålspor. I perioder er det ikke lov, heller. Solo Stove Ranger løser den oppgaven, lett som den er.

Solo Stove Bonfire er omtrent like stor som Frost Cabin R. Begge trives nok best på et fast sted, og størrelsen gjør at de spiser større kubber og varmer mer.

Begge har mindre sidevarme enn de tradisjonelle pannene, men mye bedre forbrenning.

Produsenten mente at de også kunne brukes på takterrasser uten tak i bygårder, men her er det ulike regler. Hos oss var det greit i bakgården, men ikke på terrassen.

På slike vil det uansett være hensiktsmessig å velge en slik tønne på grunn av bedre forbrenning og mindre røyk.

Slik er båltønnene konstruert

Lurer du på hvorfor båltønnene har så høy forbrenning? Dette er løst ved å doble veggene og at luft trekkes opp gjennom veggen fra luftinntak under brennkammeret og, på grunn av oppvarmingen fra brennkammeret, stiger opp.

Gjennom hull i øvre kant inn mot kjelen strømmer det da varm luft ut mot flammene med det resultat at man får en veldig varmeutvikling og nesten total forbrenning.

Dermed blir det lite røyk, slik at man kan stå over kjelen og varme seg uten at det svir i øynene. Det er til forskjell fra de klassiske pannene som brenner mer eller mindre som et vanlig bål, og hvor røyken til tider kan bli svært ubehagelig.

Testere har foruten undertegnede vært Karoline Lund Hagen, Thomas Krogh og Cecilie Krogh. 

Test av Solo Stove Ranger bålpanne

Ranger er en lett og fin bålpanne – eller skal vi si båltønne? Dette er en forbrenningsmaskin som er grei å bære med seg, og som fungerer fint både på hytta og til camping.

test av bålpanner solo stove ranger
PORTABEL BÅLPANNE: Solo Stove Ranger er lett å transportere og brenner «alt». Foto: Dag Hagen
UTE_anbefaler
Solo Stove Ranger

Bredde: 38 cm

Høyde: 32 cm

Vekt: 7 kg

Pris kr 4190,-

baalstedet.no

skala
9/10

Amerikanske Solo Stove Ranger brenner som bare rakkern. Den har et veldig effektivt lufttransporteringssystem i veggene som spyr ut glohet oksygenrik luft i overkant, som gir en så og si total forbrenning av røyken.

Det medfører en god bålopplevelse og svært lite lukt i klærne og sviing i øynene.

Dette er veldig fascinerende å se på. Flammene liksom går i oppløsning i intet.

Hullene i overkant av tønna skaper et mønster som minner om 50 gassbrennere med to cm mellomrom, som spyr inn varme og sørger for prosessen.

Kosen er på en måte erstattet med fascinasjon. Sett i lys av at Norge eksporterer det meste av plast til brenning i Tyskland, så er tok vi sjansen på å se hva denne bålpanna kunne ta hånd om, selv om det ikke anses som fornuftig å brenne verken ølbokser eller plast på bålet. Vi gjorde et forsøk med å kaste en tom ølboks oppi. Den var borte på to minutter.

Ranger er så lett at den greit kan transporteres. Vi ville nok ikke tatt den med på hytte- til hyttetur, men å gå 100 meter fra bilen med den, er ikke noe problem.

Og den fremstår — uten forskningsgrunnlag — som temmelig trygg i naturen. Kanskje også på terrassen, om borettslaget ditt tillater det.

Hvis du er i tvil på om du kan bruke bålpanne eller grill der du bor, så er Solo Stove Ranger et godt valg.

Da kan du uansett ta den med på tur og kose deg glugg ihjel med bål som brenner som bare det. Gnistfanger fås kjøpt i tillegg. En sikker vinner.

UTE har tidligere testet Solo Stove Lite, som er en kvistbrenner og miniatyrvariant av Solo Stove Ranger.  

VURDERING
Kos
Mat/grill
Mobilitet
Sikkerhet
Gnistfanger
Forbrenning
Stabilitet
Pris
Total karakter
PLUSS

Lett

Grei å ta med seg i bilen

Forbrenner «alt»

Estetisk pen

Lite røyk

Gnistfanger fås kjøpt i tillegg.

MINUS

Lite varme sideveis

Vanskelig å flytte når det er fyr i den.

Test av Grillmann bålpanne

Grillmann fra Europris er en rimelig og billig bålpanne - med en prislapp på drøyt 1000 kroner. Dette er bålpannen som gir deg mest for pengene.

Test av bålpanne fra grillmann
Hengende bål: Grillmann bålpanne er den desidert rimeligste panna i testen. Foto: Dag Hagen
UTE_mest_for_pengene
Grillmann Bålpanne

Bredde: 60 cm

Høyde: 162 cm

Vekt 20 kg

Pris kr 999,-

Web: Europris.no

skala
8/10

Grillpanna fra Espegard kostet 300 kroner på en av en nettside vi kom fram til, noe som i etterkant har vist seg måtte være feil, for den koster 999 kroner på Europris – som også er en veldig rimelig pris – og den klart billigste i testen.

Uansett, panna ble tatt med til hyttekontoret, og sammenlignet med de andre. Dette er sammen med Höfats Triple 90 den eneste man trenger verktøy for å sette sammen. På begge kunne de vel godt ha lagt med noe enkle redskaper i Ikea-stil.

Det var litt knotete å skru på gnistfangerene, men da stasen vel var satt opp var panna en suksess. Alt, inkludert grillfunksjon, fungerte topp. Tripoden viste seg å fint kunne plasseres i ulendt terreng.

Denne hengefunksjonen er også koselig og siden bålpanner handler om kos, og prisen er så fin, så er det ingen tvil om at her får du mest for penga.

grillmann bålpanne
Rimeligst: Grillmann bålpanne er både billig og bra. Foto: Dag Hagen

Om vi skal trekke fram noe — vel — ikke negativt, for der er det jo smak og behag, så er det at den henger såpass høyt at varmestrålingen ikke når bena.

Det kan lett fikses med varme sko, og nok veies opp av en tryggere bålbrenning, vel og merke at vi ikke har sett noen dokumentasjon på at for eksempel Höfats Triple 90 er mindre trygg.

Vi har ingen problemer med å anbefale Grillmanns bålpanne. 

VURDERING
Kos
Mat/grill
Mobilitet
Sikkerhet
Gnistfanger
Forbrenning
Stabilitet
Pris
Total karakter
PLUSS

Veldig rimelig pris

Bra hygge-følelse

Meget god stabilitet i ulendt terreng

Gode grillmuligheter

Meget bra gnistfanger

MINUS

Litt knotete å sette sammen

Test av Solo Stove Bonfire

Solo Stove Bonfire er en stor bålpanne fra den amerikanske produsenten. I likhet med Rangers, den andre modellen fra Solo Stove, har den svært god forbrenning.

test av bålpanner
Forbrenningsmaskin: Solo Stove Bonfire gnager i seg det meste du gir den. Foto: Dag Hagen
Solo Stove Bonfire

Diameter: 49,5 cm

Høyde: 35,5 cm

Vekt: 9 kg

Grillmulighet: Nei

Pris kr 5290,-

Web: Baalstedet.no

skala
8/10

Dette er en stor utgave av Solo Stove Ranger og egner seg i mindre grad som mobil brenner.

Når det er sagt er den ikke veldig tung så du vil absolutt ikke oppleve det som et stort hassel å ta den med på hytta.

Solo Stove Bonfire fungerer på samme måte som Solo Stove Ranger, bare at den tar større kubber og den varmer også mer. 

Konseptet er altså en nesten total forbrenning av det du mater båltønna med.

test av solo stove bonfire
Eter alt: Vi testet ved å putte en meget fuktig trestamme opp. Det freste godt, men varmen tørket etter hvert stokken og brant hele saken opp. Foto: Dag Hagen

Teknikken er at luftinntak i bunnen av panna slipper luft opp i de hule veggene. Der varmes lufta opp og når den så ledes inn i panna i overkant, gjennom en rekke hull sørger den for mer oksygen og en slags forbrenning nummer to.

Resultatet er så å si null røyk og lite gnister. Den passer dermed på steder det det kanskje ikke helt er trygt med en «vanlig» bålpanne. Dessuten ser den jo rett og slett litt sci-fi-stilig ut.

Solo Stove Bonfire kan settes rett på bakken, men bør helst stå på den medfølgende ringen, som sørger for bedre trekk og avstand til bakken.

Den har også en øvre ring som sørger for en litt smalere flamme. Bonfire er kul og et bankers kjøp. 

VURDERING
Kos
Mat/grill
Mobilitet
Sikkerhet
Gnistfanger
Forbrenning
Stabilitet
Pris
Total karakter
PLUSS

Stor

Lett

Brenner det meste

MINUS

Vanskelig å flytte når den er varm

Test av Frost Camper R bålpanne

Dette er den minste bålpanna til den norske bålpanne-produsenten Frost. En solid sak som er laget for å kunne bli med på campingtur.

test av bålpanner Frost Camper
Med rist: Både Frost Camper og Frost Cabin kan utstyres med grillrist. Foto: Dag Hagen
Frost Camper R

Bredde: 38 cm

Høyde: 43 cm

Vekt: 12 kg

Grillmulighet: Ja

Pris kr 4590,-

Web: Frostprodukter.no

skala
8/10

Frost er en spennende og nyetablert aktør, som ansatte sin første mann på heltid i mars, og som snart flytter inn i nye produksjonslokaler.

Frost Camper R er en portabel bålpanne med hjul. Som navnet sier, så er denne egnet til å være med i bilen på campingtur. Det funker den til, siden den er på størrelse med en liten grill.

Denne båltønna er på størrelse med Solo Stove Ranger, men er fem kilo tyngre. Som for sine storebrødre får du kjøpt grillrist som er tilpasset størrelsen, samt uttagbar askeskuff og rist (fyrplate) til å ligge over denne. En smart løsning som også nok bidrar til vekten.

Solo Stoves panner har kun fast rist i bunnen og du må tømme asken ut som fra en bøtte.

Også Frost Camper R kan utstyres med hjul, noe som er veldig praktisk om du må flytte på tønna når det er fyr i den.

frost camper hjul bålpanner
Trille: Både Camper og storebror Cabin kan ustyres med hjul. Foto: Dag Hagen

Øverst ligger en avtagbar flammering som samler flammen og hindrer vind.

VURDERING
Kos
Mat/grill
Mobilitet
Sikkerhet
Gnistfanger
Forbrenning
Stabilitet
Pris
Total karakter
PLUSS

Snedig størrelse

Kan utstyres med hjul

Askeskuff

Grillrist

MINUS

Litt tung

Ingen gnistfanger

Test av Espegard Fyrfat 60 Pluss bålpanne

Espegard Fyrfat 60 Pluss er en solid bålpanne. Norske Espegard har produsert bålpanner i 40 år, som merkes på kvaliteten.

Test av Espegard bålpanne
Norsk kvalitet: Espegard har 40 år med bålpanneproduksjon bak seg. Det merkes. Foto: Dag Hagen
UTE_anbefaler
Espegard Fyrfat 60 Pluss

Bredde: 60 cm

Høyde: 45 cm

Vekt: 20,1 kg

Pris kr 3290,-

Web: Espegard.no

skala
8/10

Espegard har flere tiår i bålpannebransjen og den erfaringen bærer produktene preg av. Her er det ikke mye å sette fingeren på.

Produktene oser av kvalitet og materialitet. Vi fikk teste Espegard Fyrfat 60 Pluss, der plussen betyr gnistfanger, sidebord, kjeleheng og grillrist.

Altså akkurat det man trenger for en total bålopplevelse.

Og siden Espegard var det første fatet vi fikk inn, ble det brukt mye på fjellhytta. Den totale opplevelsen av Fyrfat 60 Pluss er meget bra.

Det å sette den opp gikk på få minutter. Vi droppet skruene på gnistfangeren, fordi de enkelt kan hektes på, men burde kanskje skrudd de på fordi plasseringen definerer grillristens innpass, som er åpningen mellom grillristene foran.

Det er som sagt lite å sette fingeren på når det gjelder Espegard Fyrfat 60 Pluss. Subjektive ting som estetisk design og bålpannas høyde kan vi ikke kritisere, og gjør det heller ikke.

Espegard Fyrfat 60 Pluss er et bankers kjøp. 

VURDERING
Kos
Mat/grill
Mobilitet
Sikkerhet
Gnistfanger
Forbrenning
Stabilitet
Pris
Total karakter
PLUSS

Bra kos-følelse

Meget god kvalitet

Gode «mathyller» på sidene

Hengesystem for kjele

Lett å sette sammen

MINUS

Ikke veldig mobil (om det er noe man trenger)

Test av Frost Cabin R bålpanne

Frost Cabin R er en av to norske bålpanne-produsenter i denne testen. Denne bålpanna kan oppgraderes med hjul, som gjør den enkel å flytte.

test av Frost Cabin R bålpanne
Brenner godt: Norskproduserte Cabin R er en solid båltønne som spiser det meste. Hjul under gjør den enkel å flytte om den står på et jevnt underlag. Foto: Dag Hagen
UTE_anbefaler
Frost Cabin R

Bredde: 48 cm

Høyde: 54 cm

Vekt: 20 kg

Grillmulighet: Ja

Pris kr 7490,-

Frost Produkter

skala
8/10

Også innen båltønne-segmentet har vi heldigvis en norsk produsent, nemlig Frost produkter som er basert i Ålesund.

Frost lager tre versjoner; en mindre (Camper), en mellomversjon (Cabin), og en stor en (Villa).

Konseptet er temmelig likt som for Solo Stove sine løsninger denne testen, og for å repetere konstruksjonen, så dras altså «frisk» luft inn i nedre kant av panna, og inn i den hule veggen.

Bålet i panna varmer denne luften opp, slik at den stiger opp inne i veggen.

På toppen av panna er det så en rekke hull som leder den varme og oksygenrike luften inn i flammene igjen og sørger for en nesten fullstendig forbrenning. Resultatet er trygg bålbrenning og så å si ingen røyk.

Frost Cabin R har i likhet med Frost Camper R i praksis kun en løs del og det er ringen på toppen som samler flammen. Nede i panna er det løse deler, men det merker man lite av under flytting. Det er askepanne og fyrplate over denne.

Begge pannene kan også utstyres med hjul, noe som er meget praktisk, siden den da kan flyttes mens det brenner i panna. Du får også kjøpt grillrist, som jo medfører enda mer kos. Bare pass på ha en lav flamme med lite ved ellers kremeres biffen temmelig kjapt.

Man får også kjøpt bærebag og overtrekk for rundt en tusenlapp hver. Sistnevnte er et must om panna står ute i friluft når den ikke brukes.

Frost Cabin R veier temmelig mye mer enn Solo Stove Bonfire med tilsvarende størrelse, men hjulene kan til gjengjeld redde inn den tunge vekta. Dessuten magasineres det mer varme i tyngre metall, så tyngden kan også være positivt.

Stas med en ny norsk produsent, som ansatte sin første mann på heltid denne våren. 

VURDERING
Kos
Mat/grill
Mobilitet
Sikkerhet
Gnistfanger
Forbrenning
Stabilitet
Pris
Total karakter
PLUSS

Solid

Kan utstyres med hjul som gjør at du kan trille panna på terrassen selv når det brenner.

Grillfunksjon.

Topp forbrenning.

Tøff finish

MINUS

Tung

Ingen gnistfanger

Test av Höfats Triple 90 bålpanne

Höfats Triple 90 er den mest spesielle bålpanna i testen, men også den beste. Bålpannen er temmelig flat og minimalistisk i stilen, men er testvinner.

Test av Höfats Triple 90 bålpanne.
Lav sak: Höfats Triple 90 bålpanne. Foto: Dag Hagen
UTE_testvinner
Höfats Triple 90

Bredde: 90 cm

Høyde: 24 cm

Vekt: 13 kg

Grillmulighet: Ja

Pris: 2499,-

Web: Bakerenogkokken.no

skala
9/10

Höfats er en Berlin-basert produsent som lagde sin første bålpanne i 2015, da to ingeniørdesignere slo seg sammen og startet produksjon.

Fem år etter har de fått opp en hel rekke superlekre brenne-konsepter og mottatt over 50 designpriser. Nå er de snart 40 ansatte i bedriften.

Vi mottok denne bålpanna i 90 cm bredde. Den kommer i 60 cm og 120 cm bredde i tillegg. Panna består av tre deler som skrues sammen en gang for alle, og danner et flott hexagon.

Den er temmelig flat og skrår bare svakt opp mot sidene.

bålpanne hofats hyttekos
Lav: Höfats bålpanne er lav og minimalistisk. Den varmer bena veldig bra. Foto: Dag Hagen

Dette var den siste bålpanna vi mottok, og etter lang tids testing av de andre pannene skilte denne seg veldig ut med sin enkelhet. Overraskelsen var stor da vi merket hvor godt den varmet og hvor «nært» man kom ilden.

Ikke som i avstand, for her måtte man lenger unna, men i den følelsen som bålbrennere i alle tider nok har hatt. Max kos altså. 

Vi mottok ikke grillrist eller annet tilbehør. Det skulle vi gjerne ha testa.

höfats triple 90 bålpanne
LEVENDE ILD: Höfats Triple 90 vinner denne testen. Her ser vi Triple 120 i aksjon, med grillutstyr. Foto: Produsent

På bildene ser det smart ut der grillristen står på en stang og at risten dermed lett kan dreies ut av bålet om pølsene eller entrecoten plutselig er ferdig.

Et lite bord kan festes på den andre siden med samme mulighet. Begge kan heves og senkes.

Det luktet testvinner av Höfats Triple 90 — lang vei.

VURDERING
Kos
Mat/grill
Mobilitet
Sikkerhet
Gnisfanger
Forbrenning
Stabilitet
Pris
Total karakter
PLUSS

Pen og tiltalende

Varmer godt

Gir følelsen av å sitte ved et ekte bål

MINUS

Sikkerhet pga. lav kontakt med underlaget

Bør ikke brukes i tørt gress

Svak gnistfanger

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.