De fleste som bruker telt eller hengekøye som overnattingsform er opptatt av å ikke ødelegge stedene de kommer til. Sporadiske teltovernattinger utgjør tross alt minimalt inngrep i naturen, sammenlignet med mye annet. 

Men det er ikke uvanlig at telt-gjester har følt seg uvelkomne, noe som har medført ytterligere restriksjoner og forbudsskilt. Haukelandstranda på Vestvågøy i Lofoten er blitt så populær at det ble etablert forbud for teltovernatting sommeren 2021.

Hva er innafor og ikke?

Dette er muligens selvfølgeligheter for våre lesere, men vi en rask gjennomgang likevel: På kommunenes hjemmesider finnes det lokale bestemmelser som gjør det enkelt å forstå hvilke regler som gjelder dit du skal. Utover disse, så er det Friluftsloven som er styrende. I teorien er også den ganske enkelt å forholde seg til:  

• Friluftsloven åpner for at alle kan ferdes fritt og telte inntil 150 meter unna bebyggelse, inntil to døgn. Lengre dersom du er i høyfjellet.  

• Ønsker du å telte på samme sted over en lengre periode, må du få samtykke fra grunneier. 

• Noen steder er adgangen til å telte begrenset, så sett deg inn i de lokale bestemmelsene dit du skal.  

Mas(s)e-turisme

Bilbasert camping med telt senker gjerne terskelen for både å laste med seg mer på tur, men mange steder har det blitt et problem at det samler seg flere gjester på et sted. Turisthytter som ellers har tilrettelagt områder for teltcamping måtte for eksempel si si nei til dusj og wc under pandemien på grunn av det. 

Det er lett å glemme at en stein som kan være fin å huke seg ned ved i påska, kan være en fin buldrestein for klatrerne om sommeren.

Avføring brytes ned i naturen, men prosessen skjer saktere i høyfjellet og det forsvinner ikke over natta eller med snøen. Det finnes selvsagt større miljøsynder enn å gjøre sitt fornødne i naturen, men vi nevner det likevel:   

• Grip sjansen til dobesøk før du forlater sivilisasjonen, heller enn å vente til du er i gang.  

• Hold deg på avstand fra stien hvis du blir nødt likevel, for å unngå at normalruter i fjellet står igjen med en stripe av dobesøk langsmed stien.  

• Forsvaret bruker feltlatriner av papp med spesialposer for urin/avføring som fraktes med de enhetene som er ute i felt, for å ikke legge igjen spor etter seg. En folkelig løsning er å brenne toalettpapiret, eller ta det med deg i en plastpose eller lignende, så er i hvert fall det borte. 

EN BRA TELTPLASS: Svaberg er slitesterkt underlag. Med oppblåsbart liggeunderlag og en god sovepose kan det bli ganske komfortabelt selv på stein. Foto: Fjällräven
GOD INVESTERING: Det ligger mye frihet i å kunne frakte med seg sitt eget overnattingssted. FOTO: Fjellräven

Gode leirplasser er usynlige. Men de kan være lett å få øye på likevel.

• Etabler teltet ditt på slitesterkt underlag. 

• I sårbare naturområder er det ofte best å unngå bål og heller bruke brenner til matlaging. Vi har laget en egen artikkel med tips til hvordan du lager «sporløst bål».  

• Pakk gjerne maten slik at du slipper å ha med så mye emballasje med ut, hvis du har anledning til det. Det enkleste stedet å kildesortere avfall er ofte hjemme.

• Appelsinskall og brødskorper i steinsprekkene kan virke harmløst, men det kan ta flere år før det brytes ned. Sekken blir ikke særlig mye tyngre av om du tar det med deg tilbake.  

• Før du forlater teltleiren, gå en ekstra runde for å forsikre om at du ikke har glemt noe. Da vil de neste som kommer føle seg like privilegert som du gjorde da du kom.