De fleste som bruker telt eller hengekøye som overnattingsform er opptatt av å ikke ødelegge stedene de kommer til. Sporadiske teltovernattinger utgjør tross alt minimalt inngrep i naturen, sammenlignet med mye annet. 

Men det er ikke uvanlig at telt-gjester har følt seg uvelkomne, noe som har medført ytterligere restriksjoner og forbudsskilt. Haukelandstranda på Vestvågøy i Lofoten er blitt så populær at det er etablert forbud for teltovernatting sommeren 2021. 

Annonse

Hva er greit for telt?

Det er muligens selvfølgeligheter for deg men vi en rask gjennomgang likevel.

På kommunenes hjemmesider finnes det lokale bestemmelser som gjør det enkelt å forstå hvilke regler som gjelder dit du skal. 

Utover disse, så er det Friluftsloven som er styrende.  

I teorien er også den ganske enkelt å forholde seg til:  

• Friluftsloven åpner for at alle kan ferdes fritt og telte inntil 150 meter unna bebyggelse, inntil to døgn. Lengre dersom du er i høyfjellet.  

• Ønsker du å telte på samme sted over en lengre periode, må du få samtykke fra grunneier. 

• Noen steder er adgangen til å telte begrenset, så sett deg inn i de lokale bestemmelsene dit du skal.  

 

 

Bilbasert camping med telt senker gjerne terskelen for både å laste med mer, og at det samler flere gjester på et sted, noe som bekymrer smittejegerne. Turisthytter som ellers har tilrettelagt for teltcamping, har måttet si nei til dusj og wc under hele pandemien

En stor buldrestein i Skagedalen i Hurrungane om sommeren, kan også være et fint sted å huke seg ned på vinteren. Avføring brytes ned i naturen, men det skjer saktere i høyfjellet og forsvinner ikke over natta eller med snøen, men blir liggende til utover sommeren. Det finnes større miljøsynder enn å gjøre sitt fornødne i naturen, nevner det likevel:  

 

• Grip sjansen før du forlater sivilisasjonen, heller enn å vente til du er i gang med turen.  

• Hold deg litt på avstand hvis du må, slik at normalruter i fjellet slipper å få en stripe av dobesøk langsmed stien.  

• Forsvaret bruker feltlatriner av papp med spesialposer for urin/avføring som fraktes med de enhetene som er ute i felt, for å ikke legge igjen spor. En løsning er å i det minste brenne toalettpapiret, eller ta det med deg i en plastpose eller lignende, så er i hvert fall det borte. 

vintercamp
VINTERCAMP: Fra en påsketur med ski og telt på Hardangervidda. Foto: Jon Kolstø

 

• Gode leirplasser er usynlige. Etabler teltet på slitesterkt underlag.  

• I sårbare områder er det ofte best å unngå bål og heller bruke brenner til matlaging. Lær hvordan du lager «sporløst bål».  

• Pakk gjerne maten slik at du slipper å ha med så mye emballasje med ut, om du har anledning. Hjemme er gjerne aller enklest å kildesortere avfall.

• Appelsinskall og brødskorper i steinsprekkene kan virke harmløst, men det kan ta flere år før det brytes ned. Sekken blir ikke særlig mye tyngre av om du tar det med deg tilbake.  

• Før du forlater teltleiren, gå en ekstra runde for å forsikre om at det ikke er igjen etterlatenskaper. Da vil de neste som kommer føle seg like privilegert.