/ Telt

Telting for nybegynnere

Du og vennene dine skal på telttur, men der er det verken toalett eller søppelkasser. Hva gjør du?

Sist oppdatert: 8. mai 2022 kl 10.00
vintercamp telttips
VINTER-CAMP: Fra da vi var på vintertur med Børge Ousland over Finnmarksvidda. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Lesetid: 3 minutter

Sporadiske teltovernattinger utgjør minimalt inngrep i naturen, sammenlignet med mye annet. Likevel er det ikke uvanlig at campere har følt seg uvelkomne, eller at det etableres teltforbud, fordi mange vil campe på akkurat de samme stedene. Som for eksempel ved Haukelandstranda på Vestvågøy i Lofoten.

Dette er muligens selvfølgeligheter for våre lesere, men vi en rask gjennomgang likevel:

Hva er innafor og ikke?

På kommunenes hjemmesider finnes det lokale bestemmelser som gjør det enkelt å forstå hvilke regler. Ellers er det Friluftsloven som gjelder. Den er ganske enkel å forholde seg til:  

• Friluftsloven åpner for at alle kan ferdes fritt og telte inntil 150 meter unna bebyggelse, inntil to døgn. Lengre dersom du er i høyfjellet.  

• Ønsker du å telte på samme sted over en lengre periode, må du få samtykke fra grunneier. 

• Noen steder er adgangen til å telte begrenset, så sett deg inn i de lokale bestemmelsene dit du skal.  

søppel i naturen
Les også

Mas(s)e-turisme

Bilbasert camping med telt senker gjerne terskelen for både å laste med seg mer på tur, men mange steder har det blitt et problem at det samler seg flere gjester på et sted. 

Det er lett å glemme at en stein som kan være fin å huke seg ned ved i påska, kan være en fin buldrestein for klatrerne om sommeren.

Avføring brytes ned i naturen, men prosessen skjer saktere i høyfjellet og det forsvinner ikke over natta eller med snøen. Det finnes selvsagt større miljøsynder enn å gjøre sitt fornødne i naturen, men vi nevner det likevel:   

• Grip sjansen til dobesøk før du forlater sivilisasjonen, om du kan.

• Hvis du blir nødt likevel, trekk deg godt vekk fra stien. Ingen er tjent med at normalruter i fjellet etterlater seg en stripe av dobesøk. 

• Forsvaret bruker feltlatriner av papp med spesialposer for urin/avføring som fraktes med de enhetene som er ute i felt, for å ikke legge igjen spor. En folkelig løsning er å brenne toalettpapiret, eller ta det med deg i en plastpose eller lignende – så er i hvert fall det borte. 

EN BRA TELTPLASS: Svaberg er slitesterkt underlag. Med oppblåsbart liggeunderlag og en god sovepose kan det bli ganske komfortabelt selv på stein. Foto: Fjällräven
GOD INVESTERING: Det ligger mye frihet i å kunne frakte med seg sitt eget overnattingssted. FOTO: Fjellräven

Gode leirplasser er usynlige. Men de kan være lett å få øye på likevel.

• Etabler teltet ditt på slitesterkt underlag. 

• I sårbare naturområder er det ofte best å unngå bål og heller bruke brenner til matlaging. Vi har laget en egen artikkel med tips til hvordan du lager «sporløst bål».  

• Pakk gjerne maten slik at du slipper å ha med så mye emballasje med ut, hvis du har anledning til det. Det enkleste stedet å kildesortere avfall er ofte hjemme.

• Appelsinskall og brødskorper i steinsprekkene kan virke harmløst, men husk at det kan ta flere år før fruktskall brytes ned. Sekken blir ikke tyngre om du tar det med deg også dette tilbake.  

• Før du forlater teltleiren, gå en ekstra runde for å forsikre om at du ikke har glemt noe. Da vil de neste som kommer føle seg like privilegert som du gjorde da du kom.

en fin teltplass
Les også
Publisert 26. mars 2021 kl 11.47
Sist oppdatert 8. mai 2022 kl 10.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen