Med et telt kan du bo på de mest idylliske plasser, uten at du trenger å forholde deg til plan- og bygningsloven. Likevel er det ikke uvanlig at telt-campere har blitt jaget avgårde fordi de har slått leir på steder som viser seg å være ulovlig.
Enkelte steder har det blitt etablert teltforbud fordi mange vil campe på akkurat de samme stedene. Kanskje er du allerede en telt-ekspert? Vi tar en rask gjennomgang likevel:
Lokale og nasjonale regler
På kommunens hjemmeside finnes det lokale bestemmelser. Utover disse, så er det Friluftsloven som gjelder. Den er enkel å forholde seg til:
• Friluftsloven åpner for at alle kan ferdes fritt og telte inntil 150 meter unna bebyggelse, inntil to døgn. Lengre dersom du er i høyfjellet, men ta hensyn til sårbar vegetasjon.
• Vil du telte på samme sted over en lengre periode, må du få samtykke fra grunneier.
Adgangen til å telte begrenset, så sett deg inn i de lokale bestemmelsene dit du skal.
En god teltplass er usynlig
En god teltplass er noe du finner, ikke noe du lager.
• Etabler teltet ditt på et slitesterkt underlag.
• I sårbare naturområder er det gjerne best å unngå bål og heller bruke primus til matlaging. Vi har laget en egen artikkel med tips til hvordan du lager «sporløse bål».
• Pakk maten slik at du slipper å ha med så mye emballasje med ut, hvis du har anledning til det. Det enkleste stedet å kildesortere avfall er ofte hjemme.
• Å gjemme appelsinskall og brødskorper i steinsprekker kan virke harmløst, men husk at det kan ta flere år før fruktskall brytes ned. Sekken blir ikke tyngre om du tar det med tilbake.
• Før du forlater teltleiren, gå en ekstra runde for å forsikre om at du ikke har glemt noe. Da vil de neste som kommer føle seg like privilegerte.

Mas(s)e-turisme uten wc
En teltplass kan være lett å oppdage, men hva med toalettet? Det er lett å glemme at en stor stein som kan være fin å huke seg ned ved om vinteren, kan være noens buldrestein eller lekeplass om sommeren.
Avføring brytes ned i naturen, men prosessen skjer saktere i høyfjellet. Dritten forsvinner selv om snøen smelter. Det finnes selvsagt større miljøsynder enn å gjøre sitt fornødne i naturen, men vi nevner det likevel:
• Om du kan, grip sjansen til et dobesøk før du forlater sivilisasjonen
• Blir du nødt, trekk deg godt vekk fra stiene. Ingen er tjent med at normalruter i fjellet etterlater seg en stripe av dobesøk, som var en utfordring i pandemi-årene.
• Forsvaret bruker feltlatriner av papp med spesialposer for urin/avføring, for å ikke legge igjen spor. En folkelig løsning er å brenne toalettpapiret eller pakke det vekk i en plastpose eller lignende, og kaste hjemme.
