Tekst Håvard Lium, artikkelen er hentet fra UTE nr. 44 (4/09)

Et godt valg av fjellstøvler er viktig, for gnagsår, overtråkk og vonde tær kan ødelegge mange fine ture. Samtidig kan gode sko bli en trofast turvenn i mange, mange år framover.

Alle mennesker har ulike føtter så, så det er viktig å finne en modell som passer akkurat din fot. Dette må du gjøre ved å bruke tid på å prøve ulike modeller i butikken. Skoen skal sitte godt på foten uten at den strammer spesielt mye på noen steder. Vær spesielt oppmerksom på at den sitter godt over risten og at hælen ikke er så romslig at den glir opp når du går. Du får neppe lov til å ta med skoen på langtur før du har betalt for den, men med noen runder på butikkbulet får du i hvert fall et inntrykk av hvordan den sitter.

På markedet i dag finnes det mange varianter og ulike modeller. Noen er beregnet for korte turer på stier i nærmiljøet. Andre er lagd for klatring av vertikale isvegger. Tenk derfor nøye gjennom hva slags turer du har tenkt til å gå. Går du en langhelg i Jotunheimen i løpet av året og ellers går rundt på gode stier i nærmiljøet, bør du tenke over at det kanskje er greit at stølvene ikke er så stabilie på akkurat den ene fjellturen – fordi du heller får en støvel som passer godt til turene du vanligvis går. Generelt kan du dele fjellstøvlene inn i tre hovedkategorier; allroundstøvler, lette fjellstøvler og støvler for tinderangling.

Felles for alle støvlene er at de er stivere og gir mer støtte enn vanlige sko. En god støvel, uansett bruksområde, skal være forholdsvis vridningsstiv, mens stivheten i lengderetningen varier mer fra de ulike bruksområdene. Det er likevel ikke alltid slik at en høy støvel er det samme som en stiv støvel. En jaktstøvel for eksempel er høyere enn de aller fleste fjellstøvler, men gir veldig begrenset støtte på lange turer med tung sekk i bratt terreng. Formen og stivheten på hælskålen er avgjørende for hvor stiv og hvor mye støtte en støvel gir. På støvler som er beregnet til fjellbruk så er det en forholdsvis dyp hælskål som støtter godt opp rundt ankelen. Videre tåler alle fjellstøvler en god del vann, men dessverre er det ofte en sammenheng mellom hvor mye vann en støvel slipper inn og hvor mye den puster. Velger du en veldig tett støvel vil du ofte oppleve at du blir klam og svett på føttene hvis du går lengre turer. En annen ting som skiller fjellstøvler fra andre sko er at sålen er lagd for å fordele trykket på en helt annen måte. Tråkker du på en spiss stein med en vanlig joggesko vil du gjerne kjenne spissen godt i fotbladet, mens på en fjellstøver fordeles trykket utover store deler av sålen slik at det blir mer behagelig å gå i ujevnt terreng.

Den tradisjonelle fjellstøvelen har lenge vært laget av lær, og blant allroundstøvlene er dette fremdeles et veldig populært materiale. Lær puster brukbart, tåler mye fuktighet og har stor slitestyrke. Det er to typer lær som benyttes i fjellstøvler. Den ene er en glatt type som består av en eller noen få deler. Fordelen med denne type lær er at den tåler veldig bra med vann, men siden den som regel består av få lærstykker er det vanskeligere å finne en ordentlig god passform og det krever ofte lenger tid å gå inn en slik støvel. Glatt lær er også mye mer utsatt for riper og ser fort veldig slitt ut hvis du går i terreng med mye stein og klyving. Den andre typen lær er såkalt nubuck-lær (børster lær). Dette puster bedre og tåler mye mer riper enn glatt lær, men det suger gjerne til seg noe mer fuktighet.

Det er lenge siden man lagde rene lærstøvler. For å holde føttene tørre har så godt som alle støvler i dag en gore-tex membran som holder føttene forholdsvis tørre i all slags vær. At det brukes andre typer materialer enn lær i støvlene gjør dem lettere, billigere og gir bedre passformen. Ulempen er at det blir mange sømmer som både gjør at slitestyrken går ned og at vann lettere kan trenge igjennom.

Innersålene på støvlene holder veldig ofte ikke like god kvalitet som resten av støvelen. Tar du de ut, minner de sannsynligvis om en fotformet pappskive. Salg av ulike spesialsåler til joggesko og hverdagssko har lenge vært populært. Tenk på om du også bør investere i dette når du likevel bruker mye penger på nye fjellstøvler. Sannsynligvis har du mye å hente på å bytte ut den sålen som følger med til en bedre såle som passer foten din og gir bedre støtte.

 

Allroundstøvler

Dette er den tradisjonelle fjellstøvelen er ofte av lær. Allroundstøvlene kan båe brukes på korte turer i marka og breturer, men de passer best på turer med tung sekk i den norske fjellheimen. Allroundstøvelen gir god støtte når du går med tung sekk i ujevnt terreng, tåler mye fuktighet, isolerer godt på kalde dager og er slitesterke. Støvlene er forholdsvis stive også i lengderetningen, men ikke verre enn at de fungerer bra også på lengre turer.

 

 

 

 

 

 

Alfa Walk King/Queen
Allroundstøvler av lær og gore-tex.
1999 kroner (http://www.alfa.no/)

 

Crispi Besseggen
Allroundstøvler av lær og gore-tex
2000 kroner (http://www.crispi.no/)

Viking Tyin (bildet)
Allroundstøvel av lær og gore-tex
1900 kroner (http://www.vikingfootwear.com/)

 

Lette fjellstøvler
Mange går på tur i bynære områder og på godt tilrettelagte stier. Til dette bruket kan en vanlig fjellstøvel oppleves vel tung og klumpete, og en vanelig joggesko er ofte for lett og egner seg dårlig i vått terreng. Fordi du sjelden bruker tung sekk på disse turene, så kan du med fordel gå ned litt på stabilitet og derfor velge en lettere støvel. Disse lette variantene har de siste årene blitt veldig populære og de er vanligvis rimeligere enn tradisjonelle allroundstøvler. En lett fjellstøvel skal oppleves som stabile i enklere terreng uten tung oppakning, være slitesterke og tåle brukbart med fuktighet. Modellene tåler ikke like mye fuktighet som tyngre støvler, men fordi de ofte brukes på dagsturer har du som regel god tilgang på tørkemuligheter.

 

 

Kayland – Contact (bildet)
Lett fjellstøvler i lær og eVent.
1700 kroner (http://www.7blaner.no/)

Scarpa ZG 65
Lett fjellstøvel i lær,cordura og gore-tex.
1600 kroner (http://www.outdoor.no/)

Støvler for tinderangling
Skal du på bratte og krevende turer, kan en allroundstøvel bli i letteste laget. I hvert fall hvis turen går over breer eller i spesielt bratt terreng. Støvler beregnet for tinderangling har en stivere og gjerne flatere såle med mindre grovt mønster enn allroundstøvlene. Den dempingen som skal ta av for spisse stein er tynnere. Dermed går du bedre følelse med underlaget i klatrepartiene.
Tinderangling-støvlene veier ikke nødvendigvis mer enn de tradisjonelle fjellstøvlene, men på grunn av at de er stivere i lengderetningen og at sålen er flatere, oppleves de likevel som tyngre å gå med. Det går likevel helt greit å bruke disse støvlene på lengre fotturer, men hvis du ikke skal bevege deg i terreng som krever en følsom og ordentlig stiv støvel bør du heller velge en mykere støvel.

 

Lasportiva Trango S Evo GTX (bildet)
Støvel for tinderangling i cordura og gore-tex.
2800 kroner (http://www.atello.no/)

Kayland Apex Rock
Støvel for tinderangling i cordura og eVent.
2900 kroner (http://www.7blaner.no/)