Test av vindsekker

En vindsekk kan redde liv. Den må være enkel å bruke, og beskytte mot vær og vind. UTE har testet fem enkle vindsekker som både egner seg til nødbruk og effektiv vindbeskyttelse.

Sist oppdatert 11. mars 2018 kl 11.59
TEST AV VINDSEKK: På langtur har du som regel med et telt, mens en dagstur eller bare en totimerstur kan bli lang om noen blir skadet. En vindsekk kan redde liv. Foto: Helsport
TEST AV VINDSEKK: På langtur har du som regel med et telt, mens en dagstur eller bare en totimerstur kan bli lang om noen blir skadet. En vindsekk kan redde liv. Foto: Helsport

Vindsekken bør være med i sekken i tilfelle noe skulle skje, enten ulykker eller dårlig vær, men det er ingen grunn til at den bare dras opp om uhellet skulle være ute. En vindsekk kan være gull verdt som ly mot vinden under en litt vindfull lunsj, om du trenger le for å ordne utstyr, skifte klær eller om du trenger rask beskyttelse under en regnbyge. Ønsker du å ta lettvektspakking til det ekstreme kan vindsekken også fungere som et veldig enkelt «telt» på en del turer.

En god vindsekk må være enkel å bruke og beskytte mot vær og vind. Siden du stort sett bruker en vindsekk når det er kaldt og sterk vind, er det en selvfølge at alle funksjoner i sekken kan brukes med varme votter. Du holder ikke varmen i ruskevær med vindsekken alene, men varme klær/sovepose kombinert med de vindbeskyttende egenskapene kan være det som skal til for at du holder varmen gjennom natten. Bruker du sekken som nødly bør du uansett kombinere den med en enkel nødgrop eller annen form for le.

Når du skal kjøpe vindsekk må du ta stilling til hva du skal bruke den til. Skal du kun ha vindsekken i tilfelle nødbruk vil dette være en sekk som ligger bortgjemt i sekken og forhåpentligvis aldri blir brukt. Da vil vekt og pakkvolum være en viktig faktor, mens romslighet og komfort er mindre viktig. Ønsker du derimot en vindsekk som også skal brukes som «lunsjtelt» og andre mer daglige aktiviteter, kan du gå litt opp på vekt mot å få en vindsekk som tåler mer og har bedre plass.

Vindsekker gir god beskyttelse for vind, men det er et stort minus med samtlige varianter. Kondens i telt er et kjent problem, og i en vindsekk er problemet enda større. Pakker du deg helt inn i sekken vil pustingen raskt føre til kondens, men du klarer som regel å holde varmen brukbart for det. Overnatting med hodet ut er kaldere, men litt mindre klamt. Hvis det temperatur- og værmessig lar seg gjøre er dette likevel ofte å foretrekke. Det samme gjelder lunsjpauser og lignende. Lufting i vindsekken hjelper noe, men ingen av de vi testet er i nærheten av å være kondensfri. Kondens til tross, det er mye varmere med en vindsekk enn uten, og i en nødsituasjon lever vi fint med litt kondens.

 
Uansett hvilken vindsekk du velger å kjøpe er det desidert viktigste at du tar den med deg på tur! Selv om du sannsynligvis ikke får bruk for den er du utrolig glad for at den er med om du en dag skulle få det.

LES OGSÅI rent selvsforsvar – historien bak Jervenduken

HELSPORT LY VINDSEKK

1395 kroner | www.helsport.no | 489 gram

Helsport Ly vindsekk
Helsport Ly vindsekk
Helsport ly vindsekk oppsummering
Helsport ly vindsekk oppsummering

To hoder. LY vindsekk fra Helsport er laget av samme materiale som flere av lettvektsteltene til Helsport og sikrer at været holdes ute. Sekken er romslig for to personer, og hvis det er behov, klarer man å få plass til tre. Ulike festemuligheter gjør at du ved hjelp av tau (dette må du ta med i tillegg) og ski/staver/trær klarer å lage et enkelt telt, noe som gjør en eventuell overnatting litt mer behagelig.

Sekken har bra med luftemuligheter, og en toveis glidelås i toppen gjør at to personer kan ha hodet ut om det er ønskelig. Vi hadde foretrukket to snøreåpninger i stedet, og hvis det skal være glidelås bør man i hvert fall ha snorer på den slik at de er lettere å betjene med votter. Uansett er to åpninger gunstig ved korte pauser hvor du ikke ønsker å isolere deg helt fra resten av gruppen. Ved skikkelig uvær gir den god beskyttelse, og sekken er stor nok til at to personer kan sove i den, med litt bagasje inne i posen. Et eget vindu gjør det litt mer trivelig å sitte inne i sekken når uværet herjer, og snorlukking i bunn sørger for at du er godt beskyttet. Refleks og skarpe farger gjør at du blir sett. Som en ren nødsekk blir den litt stor, men som en anvendelig vindsekk til nød og hygge er LY Vindsekk et veldig godt alternativ. 

HELSPORT VINDSEKK

879 kroner | www.helsport.no | 575 gram

Helsport Vindsekk
Helsport Vindsekk
Helsport Vindsekk oppsummering
Helsport Vindsekk oppsummering

Enkel. Denne vindsekken fra Helsport heter enkelt og greit bare Vindsekk. Et enkelt navn er veldig dekkende til en enkel sekk. Her får du en robust sekk for to personer pluss litt bagasje. Som en nødbivuakk gir den deg den nødvendige beskyttelsen, og med 8 festepunkter for ski og staver kan du gjøre den om til et helt ok telt (ta med tau selv). Det er gunstig med et vanntett stoff bak, og et mer pustende foran, dette bidrar

til mer lufting og mindre kondens. To ventiler gjør at begge kan stikke hodet ut, men vi skulle gjerne sett at åpningen var litt større og heller utstyrt med snorstramming enn borrelås. Mangel på utganger til armer gjør at en lunsj må inntas inne i sekken, og mangel på vindu gjør at man da føler seg litt «innesperret». UTE skulle gjerne sett at pakkposen var integrert i selve sekken, ved sterk vind og litt uoppmerksomhet er den plutselig borte. «Vindsekk» fungerer godt som vindsekk, men høy vekt og mangel på en del detaljer gjør at den ikke når helt opp i denne testen.

LIFESYSTEMS SURVIVAL SHELTER 2

799 kroner | www.wsf.no | 491 gram

Lifesystem
Lifesystem
Lifesystem oppsummering
Lifesystem oppsummering

Dobbeltrom. Survival Shelter 2 er en solid vindsekk med ok plass til to personer. Dette er den eneste sekken i testen uten åpning til hode/armer, og den er designet for liggende og sittende bruk. I sterk vind blir sekken et hyggelig rom for to. Det går fint å sitte ansikt mot ansikt for å spise eller se på kartet sammen, og to vanntette klaffer i bunnen av sekken gir ekstra beskyttelse for rumpa.

Stramming i bunn gjør at den sitter godt selv i sterk vind. Overnatting for to går ok, selv om det fort blir trangt om du skal ha med bagasjen inn i sekken. Den største ulempen er at sekken er forholdsvis tett. Dette bidrar til at den holder bra på varmen, men begrenset lufting gjør at det fort blir kondens, og hvis du ikke får løftet duken litt kan den føles litt «tett» å være lenge i. Her savner vi løkker på utsiden, men det går an å få til noe med staver/utstyr på innsiden. Sekken gir deg den nødvendige beskyttelsen, men har litt å gå på når det kommer til komfort, spesielt ved overnatting.

EXPED BIVYBAG DUO UL

1199 kroner | www.utedepot.no | 268 gram

Exped
Exped
Exped oppsummering
Exped oppsummering

Lettvekter. Exped sin Bivybag Duo er laget av meget lett ripstopp nylon. Sekken veier nesten halvparten av flere av de andre i testen, men fungerer likevel meget godt. Den er vindtett og vannavisende, men tynt stoff bidrar til at den ikke er like holdbar og isolerende som en del av de andre.  

Til overnatting er det ok plass til to, og diverse fester gjør at du relativt enkelt kan lage et lite telt av sekken. Tre ventiler/åpninger gjør at du får tilfredsstillende lufting. Sitter man, kan man klemme inn tre personer, og alle får hver sin lufteåpning. Ulempen er at det bare er en av åpningene man klarer å få hodet ut av. Det er altså plass til flere, men det er til solobruk at sekken virkelig kommer til sin rett. Bivybag Duo er en fullverdig poncho, og er dermed genial til å ta på seg hvis det kommer en regnskur, du ønsker ekstra varme under lunsjen eller for eksempel vil skifte i ro og fred. Kort oppsummert er den meget god til solobruk, men og fullt brukbar til flere.

HILLEBERG VINDSEKK

1275 kroner | www.hilleberg.no | 617 gram

Hilleberg
Hilleberg
Hilleberg oppsummering
Hilleberg oppsummering

Tre hoder. Hilleberg sitt bidrag til testen er en solid og romslig sekk. Med litt godvilje får man plass til tre personer og det meste av bagasjen inne i sekken, men ønsker du å ha en viss komfort anbefaler vi maks to personer. Til lunsj er det derimot glimrende å sitte tre i den. En glidelås i toppen sørger for at alle tre kan ha sitt hull for hodet.

Vann-/vindtett rygg og pustende front sørger for at du både er godt beskyttet mot vær og at sekken puster tilfredsstillende. I skikkelig ruskevær hvor du sitter inne i sekken kunne atmosfæren vært enda bedre med et lite vindu, men med lyst, tynt stoff i front er ikke dette et stort savn. Pakkposen er integrert i resten av sekken og en egen sikkerhetsline gjør at sekken ikke blåser bort (under forutsetning av at denne linen er festet til deg eller andre solide ting). Løkker i toppen gjør at det er mulig å spenne opp sekken eller lage et enkelt telt. Det eneste ordentlige minuset med sekken er vekten. Robust og romslig gjør den samtidig til testens tyngste.

Publisert 11. mars 2014 kl 11.59
Sist oppdatert 11. mars 2018 kl 11.59
annonse
Relaterte artikler
barents snota ultralight 1  blått telt
Test av 3-sesongs telt

Test av Snota ultralight 1

marmot bantamweight sovepose
Testet: Marmot Bantamweight

Test av Marmot Bantamweight

Testet: Silva Free 3000 S

Test av Silva Free 3000 S hodelykt

Petzl Swift RL test 2024
Testet av hodelykter

Test Petzl Swift RL hodelykt

Ullgenser-trend

Hekta på ull

Testet: Lupine Blika RX4

Test av Lupine Blika RX4 Smartcore

åsnes tinde
Test av Åsnes Tinde anorakk

Test av Åsnes Tinde anorakk

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue