Planen er lagt, utstyret skaffet, og nå har dere søren meg klart å få hele gjengen med ut i god behold. Da har tiden kommet for å zoome inn og finne de riktige kvadratmeterne for natta – selve leirplassen. 

Å lete etter leirplass sammen med barna er kjempekjekt! Lær dem hva dere ser etter, og gjør det til en oppdagel­sesferd. Uansett alder vil de garantert føle seg som verdifulle teammedlemmer som hjelper med en viktig oppgave.

Annonse

Den perfekte leirplass har tilgang til vann, en gunstig bålplass, ligger i le og har et flatt, jevnt, tørt og noenlunde mykt underlag.

leirplass utenetter hvile telt lesing uteskolen
En god leirplass gir også god tid til å hvile.

BÅLPLASS

Skal du gjøre opp ild, er det viktig å ha en bålplass. Kortversjonen er å tenke nøye gjennom brannsikkerheten.

Steder der det har vært ordnet til for å brenne bål før, eller offentlig godkjente bålplasser, er ofte sikre kort.

LY FOR VINDEN

Å legge seg i le er bra. Jo mer åpent til dere ligger, for eksempel på en åpen slette eller rett ved en stor innsjø, jo mer utsatt er dere for vind. Her gir vi tips til å holde brenneren din i ly for vinden.

Å trekke seg litt bort fra det åpne og få trær, berg og knauser mel­lom dere og vinden gir god ly. Vitsen er å ha det lunt og fint når dere sitter ute.

Unngå flyvende gnister fra bålet og å unngå flapping og blafring i telt og presenninger. (Det kan man faktisk bli helt tullerusk av å ligge og høre på. Faktisk helt seriøst tullerusk.)

Her er Friluftsflokkens guide til bål for nybegynnere! Unntaket er dersom det er mye insek­ter i luften, da vil en liten bris rundt dere hjelpe å holde dem unna.

LY FOR SOLA

Å våkne til at sola har varmet opp teltet til en badstue er aldri gøy. Sørg derfor for å ligge skjermet mot morgensola – den kommer opp i øst.

En leirplass ved innsjø, tjern, bekk eller rolig elv er vakkert, og kan gi drikkevann.

Men pass på sikkerheten og at det ikke blir for mye insekter.

UNDERLAG

Vi tør påstå at alle liker best å sove flatt, og litt mykt. Skal dere slå opp telt, skal dere se etter en flat plass uten helning i noen retning og uten store røtter, bergklumper og andre ting dere ikke kan flytte på. 

Jo bedre liggeunderlag, jo mer kan dere tåle, men et jevnt, mykt og tørt underlag som gress, lyng eller sand, er topp uansett. Mose ser ofte innbydende og fluffy ut, men den inneholder som regel mye fuktighet i dypet. Pass på at det ikke er mye maur – de kommer ikke til å flytte seg.

Plassen må være minst like stor som teltet, gapahuken eller det dere skal sette opp. Er det trangt, holder det å ha det flatt under sovedelen av teltet, om det skrå­ner eller buler i forteltet, er ikke så farlig.

Husk likevel at det gjør rimelig vondt å sette kneet på en rot mens du kryper rundt etter noe, så finn et så jevnt sted som mulig. Kost unna småstein, kongler og pinner før dere slår opp husværet, og legg ned et par store greiner med granbar dersom dere vil ha litt ekstra komfort. 

Dersom det er fare for regn, bør dere ikke legge dere på et sted vann vil renne mot. Altså er det bedre å ligge på toppen av bakken enn i bunnen.

Geiranger, leirplass utenetter uteskole
En leir med alt av nødvendig utstyr er en ting, men god utsikt er også fint

Et tips som forenkler, er å se etter plas­ser der noen allerede har valgt å telte – flatt gress eller lyng er sikre spor. Pass bare på dersom det er mange kuruker i nærheten.

Da er det ikke en teltplass, men en favorittplass for frittbeitende kyr dere har funnet. Se etter et alternativ, så slipper dere kamp om territoriet midt i kveldsen eller å evakuere i rasende fart på morgenen når noe enormt snubler i teltbardunene.

Vi har måttet forsvare oss med både liggeunderlag, bilhorn, obskøne fraser, tomme trusler og filmdrone (ja, faktisk) mot nærgående drøvtyggere i både Leir-, Her- og Norangsdalen.

TRÆR

Det er alltid fint med detaljer som gjør livet lettere, som for eksempel trær å henge klessnor, hengekøye, tarp, klær osv. i. Er det et kult klatretre (eller noen store, spennende steiner eller berg) i umiddel­bar nærhet, er det heller aldri dumt.

Viktige ingredienser i en god leirplass er bålplass, ly for vinden, ly for sola og flatt og behagelig underlag.

Trær rundt leirplassen er praktisk for lek og oppheng.

RUTINER I LEIREN

Når dere er i gang med å slå leir, vil dere raskt merke at det er noe helt eget med det. Å få til en god leir gir skikkelig mest­ringsfølelse for både store og små.

Det er akkurat som om entusiasmen og oppda­gelsesreisende-modusen når toppen idet vi beslaglegger et lite stykke Norge på denne måten – vi føler oss som pionerer, nybyggere og konger i eget kongerike!

WORK, THEN PLAY

Å gjøre klar soveplassen straks man har valgt leir kan kanskje høres strengt ut for de som er veldig opptatt av å komme i gang med høydepunkter og glansnummer som fisking, klatring eller bading.

Men det er en fin vane, og har man snakket om at dette er regelen, godtar og verdsetter de fleste barn denne rutinen i utelivet. Engasjer hele gjengen i oppriggingen, og deleger oppgaver etter lyst og evner. Her er det rom for både teltplugg-kapteiner, bar­dun-kontrollører og bakkerydde-mann­skap.

Telt, hengekøye eller gapahuk skal opp, liggeunderlag og soveposer skal ordnes, og alt dere ikke trenger i nærmeste fremtid, skal ryddes på en fast plass. Eventuelle småbarn som nekter å delta, kan for eksempel få lov å slå seg løs i en hengekøye – da vet dere hvor dere har dem!

friluftsflokkens leirplass
FRILUFTSFLOKKENS LEIRPLASS: Et sted å være for en stund. Foto: Nina Voldstad

ORDEN PÅ SEKKENE

Finn en fast plass for sekkene, for eksem­pel i forteltet, slik at de ikke slenger rundt på leirplassen. Det går også an å bruke magebeltet til å stroppe ryggsekken fast rundt et tre. Med sekkene hengende i praktisk høyde er det enkelt for både å finne frem og rydde tilbake.

HENG OPP SØPPELET

Når vi først er inne på å henge opp ting – søppelposen er en annen kandidat. Alt avfall skal selvsagt med tilbake fra turen, så å etablere en søppelpose kan man gjøre først som sist. Det er praktisk å henge posen i et tre og la den ha fast plass hele turen. Da slipper dere også at barn, dyr eller fugler drar søppel utover.

MATPOSE OG VANNKJØLING

Vi pakker alltid maten vår i en stor, vann­tett rullepose. Når denne rulles igjen i enden og klipses igjen med klype, er den helt tett, og vi unngår at eventuelle mat­eksplosjoner lekker ut i sekken underveis.

Posen er lett å henge opp i et tre for å unngå dyr, insekter og fugler, og slipper ikke ut lukt som tiltrekker dem. Dersom du klemmer ut mest mulig luft av en slik pose før du lukker den, kan du senke den ned i vann og få litt kjøleskapseffekt!

Husk å veie ned med steiner eller binde fast posen, slik at du unngår at mid­dagen blir sjøsatt ved en feil.

Utenetter

Dette er et utdrag fra boka Utenetter - en praktisk guide til friluftsliv med hele familien av Nina Volstad og Oliver Halvorsrød, også kjent som Friluftsflokken på sosiale medier. 

Boken er rikt illustrert og kommer med mange råd for å utvikle friluftslivskunnskapen din til neste nivå - og til å hjelpe de yngste inn i en sunn og motiverende friluftsvane.