Overnatting i hengekøye er blitt veldig populært. Det er ikke så komplisert å få hengt opp en hengekøye, men skal du overnatte, blir du straks litt mer opptatt av å få en optimal form på køya. Her får du fem triks til hvordan du rigger hengekøya. 

FIN BUE: Disse tipsene finner du også i boka Kortreist, av Hege og Stine Schulz Heireng, Gyldendal. Illustrasjon: David Keeping
FIN BUE: Dette tipset finner du også i boka Kortreist, av Hege og Stine Schulz Heireng, Gyldendal. Illustrasjon: David Keeping
Annonse

Fem gode tips for å henge opp hengekøye

1. Velg egnete trær 

Finn to solide og stødige trær som står ca. 3-5 meter fra hverandre. Tykkelsen på treet bør tilsvare tykkelsen på låret ditt. Sjekk at det ikke henger døde eller løse grener over deg.

2. Fest køya vannrett 

Start gjerne med å feste opphengstauene på trærne snaue 2 meter over bakken og juster deretter høyden.

3. Finn din bue 

For at du skal kunne ligge flatest mulig, bør samlehengekøya festes i en ganske slak bue. Dersom du fester opphengstauet slik at det holder omtrent 60 graders vinkel mot trestammen, så vil køya bli så slakk at du kan sove  diagonalt i den. Vår erfaring er at det varierer hvor godt du ligger i de ulike køyene er utviklet for diagonalsoving. Det aller viktigste er at du finner en bue som passer for deg.

4. Bruk trevennlige opphengsstropper

Velg tykke, flate slynger som sprer vekten av personen i hengekøya over en større flate på treet. De tynne opphengstauene som følger med mange køyer, kan skade barken eller trærne. 

5. Husk nok bakkeklaring

Hengekøya siger alltid noe ned i løpet av natten. Fest derfor køya slik at det er omtrent 50 cm klaring fra bunn av køya og ned til bakken, når du selv ligger i køya.