/ Telt

Slik bygger du gapahuk

Mange har hatt sin første natt i en slik en, som ett alternativ til hytte eller telt. Her er fem steg til hvordan du bygger en bra gapahuk.

Sist oppdatert 26. september 2023 kl 08.35
slik lager du gapahuk
IKKE KOMPLISERT: Det går fint an å lage gapahuk med færre stokker. Her har vi laget en stor variant med bare to stokker i midten, to trær og ellers bare brukt tau for å holde konstruksjonen opp.

Gapahuk er en enkel og sosial overnattingsform som gir deg følelsen av å sove under åpen himmel, uten at du trenger å bekymre deg for om å bli våt om det kommer regn i løpet av natta. 

Det finnes utallige måter å bygge en gapahuk på, men det handler i bunn og grunn om å bygge et tak (og vegger om du vil) ved hjelp av det terrenget og de materialene du har tilgjengelig der du er. Veldig ofte må du improvisere litt. Vi vil gi deg en innføring i hvordan du bygger kanskje den vanligste formen for en gapahuk.

Praktisk utstyr 

  • Kniv, sag og øks

  • Sterkt tau, sisal fungerer bra

  • Presenning (Størrelsen avhenger av hvor mange som skal sove der, men med 3x4 meter så bør det være greit å få plass til 3-4 personer)

  • Flere lange, rette stokker

fjellsko test
Les også

Materialvalg er som med så mye annet helt sentralt. Det første du må ta stilling til er valget mellom «den naturlige» og «den av plastikk».

Tradisjonelt bygget man gapahuk med masse stokker og granbar flettet mellom stokkene. Utfordringene med det er for det første at det skal svært mye til for at en sånn konstruksjon blir helt tett.

For det andre så krever det veldig mye skog for å få det til. I nærheten av hogstfelt hvor det allerede er mye granbar til overs, er det ikke sikkert at man trenger å gjøre store inngrep i skogen.

Men ikke gå løs med å bygge en stor gapahuk av granbar hvis det innebærer å hugge av mange ferske grener. Det må i så fall avtales med grunneier på forhånd.

Hvis man ønsker å tenke sporløs ferdsel, og samtidig vil bygge en gapahuk som både er tettere og raskere, så er det presenningen som gjelder.  

Det finnes utallige måter å bygge en gapahuk på, men det handler i bunn og grunn om å bygge et tak ved hjelp av det terrenget og de materialene du har tilgjengelig der du er.

Steg 1: Finn en god leirplass

En god leirplass bør være flat, alltid ha tilgang til vann, være skjermet for vind og ha god tilgang til brensel.

Du bør ha tenkt ut om du er i et område hvor du kan få tak i flere rette og lange stokker/raier.

Et flatt område mellom to solide trær som står 2-3 meter fra hverandre er et veldig godt utgangspunkt, men det er fullt mulig å reise en gapahuk uten noen faste trær også.

telt test lett billig sommertelt best i test
Les også

Steg 2: Samle materiale

Rette og lange stokker er allerede nevnt. Antall stokker du trenger avhenger av hvor stor gapahuk du skal bygge, men du trenger minst 2 stokker (ofte flere) som er 3-4 meter lange og en som er så lang som avstanden mellom trærne du bruker som reisverk.

Hvis du ikke har trær å bruke som stolper/hjørner så trenger du 1 eller 2 kraftige stokker på 1 – 1,5 meter i tillegg, det samme gjelder om gapahuken blir veldig bred eller toppstokken/«tverrliggeren» ikke er veldig solid.

Det er disse stokkene som kommer til å bære mesteparten av vekten til gapahuken. Skal du bygge med granbar trenger du langt flere stokker på 3-4 meter, samt en rekke tynnere stokker som skal ligge på tvers (lengden på disse er ikke så nøye da det går an i binde flere av de sammen).

Steg 3: Reis rammeverket

Inngangen på gapahuken ser ut som et lite fotballmål. Du trenger to «stenger» og en «tverrligger».

Det beste er om stengene er to faste trær, men det går fint å bruke noen kraftige stokker som erstatning for trær. Disse bør i så fall spisses i den ene enden og bankes godt ned i jorden før de barduneres på plass.

«Tverrliggeren» er utgangspunktet for taket i gapahuken og surres fast med tau i «stengene», høyden bør være mellom 1 og 1,5 meter.

Når hovedrammen er på plass legger du på de to stokkene som utgjør ytterkant av taket og som skrår fra «tverrliggeren» og ned mot bakken, disse bør være 3-4 meter. Jo høyere åpning på gapahuken er, jo lenger må de være for å gi nok beskyttelse fra eventuell nedbør.

Surr stokkene godt fast i «tverrliggeren».  

Bygger du en liten gapahuk og bruker presenning så kan det være at du klarer deg med disse tre stokkene, men ønsker du en større og/eller mer solid variant så legger du på flere stokker parallelt med de skrå ytterstokken.

Konstruksjonen blir enda mer solid om du legger stokker på tvers av disse igjen (disse trenger ikke å være like solide da de ikke skal bære vekt, men bare støtte opp taket) slik at taket blir et rutenett.

Med presenning så er det sjelden behov for stokkene på tvers i taket, og de lange skrå stokkene kan godt ligge med rundt en meters mellomrom.

Skal du derimot bygge med granbar bør rutene i rutenettet i taket være kvadrater med sidekanter på rundt 30 centimeter. Det er i disse du eventuelt skal «flette» granbar for å legge taket.

NB! Optimalt vil du plassere åpningen slik at den ligger vendt bort fra vinden, men hvis vind ikke er ventet å bli et stort problem, foretrekker jeg å tenke mer på utsikt enn vindforhold.

oppblåsbart liggeunderlag
Les også

Steg 4: Legg på taket og vegger

Bruk en presenning med metallringer og fest tau i alle ringene. For å beskytte best mulig mot regn og vind er det en fordel at presenningen går helt i bakkant av gapahuken, ned på begge sidene og litt over selve åpningen.

For godt feste i bakkant og på sidene kan du bruke tung stokker som ligger oppå presenningen og holder den på plass.

I forkant så fester du enten i selve tverrliggeren eller drar presenningen litt over «tverrliggeren» og drar tau ned mot bakken eller til trær som står like ved.

Ønsker du en mer luftig gapahuk, kan for eksempel være godt på varme dager eller om du ønsker bedre utsikt, så trenger du ikke å bygge sidevegger eller å dra presenningen helt ned i bakkant.

Du får fortsatt grei beskyttelse fra regn, vil være litt mer utsatt for vind, men får en mer luftig og «åpen» følelse.

barents arctic 3 polar
Les også

Steg 5: Få en god natt

Når reisverk og tak er på plass er det bare å gjøre seg klar for natta.

Det er nesten obligatorisk å ha et bål i forkant av gapahuken, litt for varmeeffekten, men minst like mye for hyggen.

Et bredt bål, gjerne en nying (bredt bål som brenner lenge) er helt topp, men husk at soveposer ikke liker gnister og at bålreglene må overholdes.

Det er også tilnærmet obligatorisk på en gapahuk-tur å ofre litt av nattesøvnen for å studere stjernehimmelen og oppleve en natt under åpen himmel. 

LES OGSÅ: Helsport-arving lanserer Barents Outdoor

Publisert 1. september 2021 kl 09.35
Sist oppdatert 26. september 2023 kl 08.35
annonse
Relaterte artikler
barents snota ultralight 1  blått telt
Test av 3-sesongs telt

Test av Snota ultralight 1

Hilleberg Staika test vintertelt utemagasinet
Test av Hilleberg Staika 2

Test av Hilleberg Staika

slik tar du best vare på teltet
Vedlikehold av telt

Hvordan ta vare på teltet

barents patruljetelt forsvarstelt
Blir Forsvarets teltleverandør

Dette er Forsvarets nye telt

barents trollheimen 3 classic telt test utemagasinet
Testet: Barents Trollheimen Classic 3

Test av Barents Trollheimen 3 Classic

test av msr tindheim 2 tunneltelt
Teltnyhet fra MSR

Test av MSR Tindheim 2

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue