Slik kildesorterer du på tur

Allemannsretten er tydelig på at det ikke skal legges igjen søppel i naturen. Men vet du hvordan du blir kvitt appelsinskall og annet avfall når du er på tur?

Sist oppdatert: 6. august 2022 kl 06.00
miljøvennlig på tur
ORGANISK: Appelsinskall brytes ned, men det tar lang tid og er ikke noe trivelig for nestemann som kommer. Naturen skal alltid forlates slik du fant den, eller finere.

 

Det å plukke med seg småsøppel på turen kan virke som en dråpe i havet, men har stor betydning for naturen og nestemann på stien. 

– 1 –

Plast og aluminium må alltid bli med hjem

Plast brytes ikke ned i naturen og må derfor alltid bli med hjem i sekken. Plast er den absolutte verstingen blant søppelet, med en nedbrytningstid på opp mot 500 år. Aluminiumsbokser trenger nærmere 100 år for å brytes ned, så det er viktig at slikt søppel også blir med hjem. Tenk så kort tid det tar for deg å bære med deg plast og aluminiumsbokser ut av naturen, sammenlignet med tiden det tar for naturen å bryte det ned på egenhånd.

– 2 –

Papir og papp kan brennes i bålet

Papir og papp kan du godt brenne i bålet, men forsikre deg om at alt er brent fullstendig opp før du forlater bålplassen. Det er utrolig kjedelig å finne søppelrester i bålet når man finner en fin leirplass. Naturen skal alltid forlates slik du fant den eller finere

søstre-1024x768
søstre-1024x768

– 3 –

Organisk avfall kan gjemmes i naturen på lengre turer

Organisk avfall er eksempelvis matavfall, kaffegrut eller skrell. Banan- og appelsinskall trenger opp mot to år før det brytes ned. Er du på dagsturer eller kortere turer er det derfor best om du tar med deg også dette avfallet hjem. På lengre turer kan det gjemmes i naturen, men legger du igjen organisk avfall er det viktig at du gjemmer det godt slik at nestemann på stien slipper å se det. Det gjelder også toalettpapir – brenn eller grav ned etter bruk.

– 4 –

Fjern emballasjen før du drar på tur 

Det er lurt å gå gjennom emballasje og matvarer før du drar på tur, slik at du tar med deg minst mulig unødvendig emballasje i tursekken. Da får du bedre plass i sekken, og du reduserer muligheten for at søppel blir liggende igjen i naturen..

Skjermbilde 2017-11-02 kl. 09.26.33
Skjermbilde 2017-11-02 kl. 09.26.33

 Naturen skal alltid forlates slik du fant den, eller finere. 

– 5 –

Se nøye over leirplassen

Ta en ekstra titt etter småsøppel på leirplassen før du vandrer videre. Se spesielt etter søppelrester i bålet, steder der du har tilberedt mat, og der du har vasket kjøkkenutstyret. Kanskje har det gjemt seg noe småsøppel mellom lyng og mose?

– 6 –

Liten zip-pose eller fast lomme for småsøppel

Småsøppel har lett for å falle ut av lommer når du tar frem kamera, GPS eller annet turutstyr. Småsøppel kan være sjokokadepapir, bruskorker, sigarettsneiper eller plastbiter. Tøm lommene dine for søppel før du drar hjemmefra. Ha med deg en liten zip-pose som du alltid har lett tilgjengelig i en fast lomme. Da kan du enkelt plukke med deg småsøppel du kommer over på tur. For deg virker det kanskje som en dråpe i havet, men for naturen, dyrene og nestemann på stien har det stor betydning.

– 7 –

Ha alltid en søppelpose i sekken

Ha alltid med en søppelpose i sekken når du er på tur – da er det mye lettere å få med også større søppel hjem igjen. Gjør det til en vane å pakke med en søppelpose i sekken.

– 8 –

Ta med mer søppel hjem enn du tok med på tur

Dette kan vi gjenta til det kjedsommelige, fordi det er så viktig. Naturen skal alltid forlates slik du fant den eller bedre. At du tar med litt ekstra søppel hjem fra tur har stor betydning for naturen. Vi har med årene blitt mye flinkere til å plukke med oss søppel på tur. Hvis alle plukker litt ekstra søppel blir naturopplevelsene finere for oss alle.

Skjermbilde 2017-11-02 kl. 09.26.46
Skjermbilde 2017-11-02 kl. 09.26.46

Stine og Hege Schultz Heireng er jentene bak tursøstre.no. I løpet av 2016 gjennomførte de 52 turer på 52 uker. For prosjektet ble de tildelt Friluftslivsprisen 2017, Årets Villmarking 2017 og ble nominert til Årets Nye Eventyrer i 2016. I 2017 ga søstrene ut boken «Norges beste tureventyr». 

 

 

Publisert 6. juni 2020 kl 06.00
Sist oppdatert 6. august 2022 kl 06.00

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen