Alpenes beste toppturer

Få nordmenn har gått like mye på topptur i Alpene som Øyvind Aanes. Tindeveglederen har plukket ut tre favorittområder som både har muligheter for flerdagsturer med gåfokus eller flotte nedkjøringer.

Sist oppdatert 1. mars 2024 kl 00.00
silvretta skiferie
OVER SKYENE: På vei opp mot drøyt 3000 meter høye Rauer Kopf i Silveretta-massivet. Foto: Peter Mathis

– Værskillet i Alpene følger hovedkammen, og skiller fjellkjeden i en nord- og sydside. Det snør ofte på en side, og ikke på den andre. Når du skal på topptur i Alpene og vil ha god snø eller fint vær, lønner det seg å ikke være for langt unna dette værskillet for å kunne dra dit hvor det er best, forteller Øyvind Aanes.

– Det er likevel store lokale forskjeller med tanke på nedbør, temperatur og vind som avgjør hvor det er bra. Generelt sett blåser det mindre enn i Norge, men jo høyre du kommer, jo større er sjansene for at det blir forblåst snø, legger han til.

Mange i Norge drømmer om å gå den klassiske skituren «Haute Route» fra Chamonix til Zermatt.

dronebilde av skiløpere i Jotunheimen
Les også

– Vil du på tur over flere dager, er dette bare en av veldig mange flotte muligheter. Noen av turene har mer fokus på gåing enn på skikjøring, så det er viktig å bestemme seg for hva man vil prioritere, dersom man skal på en slik tur, forteller Aanes.

For UTEs lesere har han valgt ut tre områder der han mener det er en god balanse mellom flotte gåturer og fine nedkjøringsmuligheter.

– Ett av områdene ligger på selve hovedkammen, ett ligger på nordsiden og et på sørsiden. Det mange ikke er tenker på, er at det i Frankrike og Italia også overraskende mye fin skikjøring utenfor Alpene eller i mindre kjente deler av Alpene. Alpes Maritimes nær Nice og Dolomittene i Italia har også mange fine turmuligheter, sier han.

Generelt sett blåser det mindre enn i Norge, men jo høyre du kommer, jo større er sjansene for at det blir forblåst snø.

Øyvind Aanes, tindevegleder og guide i Alpene

Silveretta (Østerrike/Sveits)

Silveretta-massivet er grensefjellene mellom Østerrike og Sveits og avgrenses av Ischgl/Samnaun i øst og Klosters i vest. 

En vanlig tur starter på førstnevnte sted og ender i Klosters i Sveits. Turen tar fem dager, der det er en forholdsvis kort tur den første og siste dagen. Mange legger derfor inn tilleggesturer disse dagene. Hyttene underveis varierer fra å være små, typiske alpehytter til å være store og moderne. Silveretta Hütte, den siste før Klosters er veldig koselig.

For å kunne kjøre ned til Klosters kreves det sikre snøforhold, og et alternativ er å kjøre sydover fra Silveretta Hütte til Sveits eller nordover til Østerrike. Det er også mange som forlenger turen ved å bruke noen ekstra dager på hyttene og går toppturer. En av dem, Jamtal Hütte, egner seg spesielt godt til dette.

Ikke alle hyttene er åpne hele vinteren, men det beste tidspunktet for turer er fra midten av mars til begynnelsen av mai. Silveretta-området er også godt egnet for rangle- og klatretopper som Piz Buin og Dreilenderspitze. Deler av turen er på bre og krever erfaring med det.

LES OGSÅ: Fri Flyt sine nyheter og tips om Alpene

FINT PLASSERT: Silveretta Hütte i vinterdrakt. Foto: Silveretta Hütte
FINT PLASSERT: Silveretta Hütte i vinterdrakt. Foto: Silveretta Hütte

Grand Paradiso (Italia)

Nasjonalparken Grand Paradiso, det store paradiset, står godt til navnet. Toppen Grand Paradiso er over 4000 meter og regnes som Italias høyeste, hvis man ikke teller med grensefjellene. Området er best egnet til vårskiturer og byr på flott skikjøring i høyalpine omgivelser. 

Det beste utgangspunktet for turer i Grand Paradiso er fra Valsavarenche, på sørvestsiden av Aostadalen (avkjøring nær Aosta) og derfra er både  Riffugio Emanuele II eller Riffugio Chabod flotte overnattingssteder. Området ligger høyt, så du bør legge inn noe tid til akklimatisering før de høyeste toppturene.

Mange av turene i området går på bre, så du bør ha erfaring med dette (veivalg, tauvurderinger og redning) før du legger i vei. Mange velger å legge akklimatieringsturene til nabodalen Valgrisenche, der det også er muligheter for mange flotte breturer.

 STORSLÅTT: I nasjonalparken Gran Paradiso, sørvest for Aosta-dalen, foregår toppturer i høyalpine omgivelser. Den høyeste toppen, Grand Paradiso, er 4061 meter, og er den syvende høyeste i Alpene. Foto: Asmund Nørreslet
 STORSLÅTT: I nasjonalparken Gran Paradiso, sørvest for Aosta-dalen, foregår toppturer i høyalpine omgivelser. Den høyeste toppen, Grand Paradiso, er 4061 meter, og er den syvende høyeste i Alpene. Foto: Asmund Nørreslet

Aostadalen (Italia/Sveits/Frankrike)

Aostadalen ligger bare en halvtime gjennom Mt. Blanc-tunnelen fra Chamonix. Flere steder i dalen er det fine toppturmuligheter og Courmayeur er det første stedet etter tunnelen. Her er det flott skogskjøring og muligheter for skikjøring som er værmessig mer beskyttet enn Chamonix.

En kort kjøretur nedenfor Courmayuer er det mulig å kjøre vestover i en sidedal til Aostadalen. Følg dalen opp til La Thuile, der skisystemet henger  sammen med skiområdet La Rossiere på den franske siden av grensen.  Dette er et område der det er mange relativt korte turer med fin skikjøring. Avhengig av forholdene kan det være fine turmuligheter stort sett hele vinteren. På nordøstsiden av Aostadalen går grensefjellene mot Sveits helt ned til Monte Rosa.

Et supert område er Grand St. Bernard-passet, hvor det er mulig å overnatte i klosteret som ligger på toppen av passet, på 2469 meter over havet. Rundt klosteret er det mange fine turer opp til topper på rundt 3000 moh. Under fine, trygge forhold er dette  drømmested for toppturer, men det kan også være veldig skredutsatt og mye vind i dette området.

Grand St. Bernhard-passet skikjøring
GUDBENÅDET: På vei ned mot klosteret (i bakgrunnen) på Grand St. Bernhard-passet mellom Sveits og Italia. Foto: Matti Bernitz

LES OGSÅ: Miniguide til Italia

LES OGSÅ: Tidlig topptur

Kjentmannen

Skjermbilde 2014-12-04 kl. 09.00.24

Øyvind Aanes (51) er internasjonalt godkjent tindevegleder, og lever av å guide kunder i Alpene og i Norge. Han er spesialist på varianter av Haute Route, og han tar med seg kundene dit snøen er.

Publisert 12. desember 2015 kl 10.00
Sist oppdatert 1. mars 2024 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

annonse
toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn på snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Josten rundt
Flerdagers topptur

Josten Rundt på ski

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen