Lyngsalpene er kåret til landets flotteste topp-turområde og pågangen fra norske og ikke minst utenlandske skiturister er sterkt økende. Lyngen på langs er en rute som flere har gjennomført og den kan ha mange alternativer. Likevel er det antakelig under hundre personer som har gått hele ruta, noe som skyldes at man har måttet bære med både telt og proviant. Det nye nå er at Lyngenguide har fått låne en kombinasjon av private og åpne hytter, så det eneste man trenger å bære med seg er det man ellers vanligvis har i sekken på topptur.

Turen starter i Nordkjosbotn i sør og ender opp på Lyngstuva i nord, etter å ha passert mange fjelltopper på over 1000-1400 meter, isbreer og skar. Selv i mai hadde vi mange nedkjøringer i nordsider med herlig puddersnø. Daglig distanse varierte fra 12 til 24 kilometer og antall høydemeter fra 1350 til 2275. Dagsmarsjene varierte fra seks til ti timer. Gjennomsnittlig gikk vi 1700 høydemeter og 18,5 kilometer om dagen.

Annonse

Ruta går gjennom mye komplekst terreng, og man får prøvd seg som alpinist. Vi krysset store breer, forserte skar, egger og kjørte bratte anker. Vi gikk også opp mye bratt terreng med skarejern, så man må absolutt ha vendeteknikken på ski inne. Man får også brukt for både stegjern og isøks i de bratteste og mest ulendte partiene. Avhengig av forholdene kan det også være bruk for noe løpende sikring og rappeller. Ruta er lagt opp med tanke på fine skiopplevelser og flotte nedkjøringer.

11
11

KJENTMANN: Mikal Nerberg tilbyr guidete turer Lyngen på langs på vårparten. Han går inn med mat på hyttene på forhånd, slik at selve turen kan gjennomføres så lett som mulig. Foto: Mikal Nerberg

Lyngen på langs

Skjermbilde 2017-01-24 kl. 09.23.50

HVOR: Turen krysser hele Lyngenhalvøya
ERFARING: Det er fordelaktig å gå med guide da han har tilgang på hytter
NÅR: Arrangeres i april og mai av Lyngenguide
ANKOMST: Fly til Tromsø – hentes/bringes av Lyngenguide.no  

 

Turen bør friste   selv den mest kresne fjellentusiast. Du bør være i god fysisk form, ikke ha høydeskrekk og ha brukbare skiferdigheter.

Siden turen arrangeres på senvinteren, er mye av snøen smelte-omvandlet, og skredproblematikken er redusert. En av fordelene med å gå ruta fra sør til nord er at man har skare i sydhellingene tidlig på dagen (hvis temperaturen faller nok i løpet av natta) og sannsynlig puddersnø i nordhellingene. I tillegg var vi veldig heldige med været. På forhånd viste langtidsvarslet nedbør og gråvær. I stedet ble det stort sett kjempe flott vær. Det gjorde selvsagt at turen opplevdes ekstra fin. Samtidig var det greit å vite at været ble dårlig eller man fikk andre problemer, ligger alle hyttene ikke mer enn omtrent en halvtime fra en vei hvor man kan evakuere ut.

Skjermbilde 2017-01-24 kl. 09.16.23
Skjermbilde 2017-01-24 kl. 09.16.23

SOM BESTILT: Pudder ned fra Rørneshytta mot Lyngseidet. Foto: Mikal Nerberg

Turen bør friste selv den mest kresne fjellentusiast. Du bør være i god fysisk form, ikke ha høydeskrekk og ha brukbare skiferdigheter. Det er en fordel med noe erfaring fra tilsvarende turer fra før, det er nok ikke den første langturen man bør prøve seg på.

At vi bare var oss to, gjorde at vi kunne kjøre i det tempoet vi ville. Jeg har gjort mange turer på Svalbard og i Alpene, men dette var en perfekt type tur. På turens siste topp hadde vi 300 graders utsikt mot havet – noe som oppsummerer turen bra. Vi kjørte ski helt ned i fjæra og gikk de siste kilometerne helt ut til fyret og nordspissen av Lyngenhalvøya. 

Dagsetappene var slik

  • Fra Nordkjosbotn til Elvevolldalen, over bl.a. Rassevàrri, 24 km og 2275 høydemeter

  • Fra Elvevolldalen til Lyngsdalen, over bl.a. Imagàsi og Steindalsbreen, 18 km og 1350 høydemeter.

  • Fra Lyngsdalen til Lyngseidet, over bl.a. Rundfjellet og Kvalvikfjellet, 19 km og 2300 høydemeter.

  • Fra Lyngseidet til Fastdalen, over bl.a. Rundtinden, Fastdalstinden og Rundfjellet, 16 km og 1700 høydemeter.

  • Fra Fastdalen til Sørlenangsbotn, over blant annet Goalborri, Koppangsbreen, Lenangsskaret og Lenangsbreen, 18 km og 1450 høydemeter.

  • Fra Sørlenangsbotn til Vaggasdalen, over blant annet Botn ellet og Vaggasblåisen, 14 km og 1350 høydemeter.

  • Fra Vaggasdalen til Lyngstuva, over bl.a. Gamvikblåisen og Russelv ellet, 24 km og 1700 høydemeter. 

LES OGSÅ: Lette toppturstøvler
LES OGSÅ: Å møte storm på tur