Gjør toppturen tryggere

Det er høysesong for topptur, og opplevelsen blir bedre når du føler deg trygg. Vi har samlet fire episoder med tindevegleder Jørgen Aamot om temaene sender/mottaker, effektivt søk i skred, turplanlegging og sekk.

Sist oppdatert 10. februar 2022 kl 07.30

Gjennom 15 episoder av Toppturskolen deler den erfarne tindeveglederen Jørgen Aamot dyptgående kunnskap om nettopp toppturer. Han tar for seg utvalgte aspekter som skal gi grunnlag for gode skiopplevelser i fjellet med sikkerhet i fokus. 

– Man blir ikke uteksaminert fra Toppturskolen etter å ha sett alle episodene. Toppturskolen er ment som en inspirasjon til å søke kunnskap og skaffe seg erfaring for å kunne gjennomføre toppturer med god sikkerhetsmargin, understreker Aamot selv om programserien. 

– Hvordan vil du at folk skal se på dette? 

– Dersom man skal ferdes i fjellet på topptur handler det om å operere med god nok margin slik at man gjøre det samme dagen etter. Sikkerhetsmarginen kommer ikke rekende på ei fjøl, den må man skaffe seg selv gjennom aktive valg som starter lenge før selve turen tar til. I Toppturskolen har jeg forsøkt å peke på noen av de områdene der sikkerhetsmarginer kan bygges.

– Er du redd for at folk skal tenke de kan nok og mer om ferdsel i fjellet etter å ha sett å dette, slik at de tar større sjanser enn før? 

– Nei, jeg tror ikke de som følger Toppturskolen vil ta større sjanser enn før. Dersom det skjer er det i så fall det motsatte av intensjonen. Jeg tror de som har fulgt Toppturskolen ønsker å lære enda mer og vil oppsøke aktuell litteratur, melde seg på kurs og være mer årvåkne på sine fremtidige toppturer.

Filmene er laget i samarbeid mellom Jørgen Aamot og Benjamin Hjort for utemagasinet.no og Fri Flyt.

LÆR PÅ BRUKE SENDER/MOTTAKER (1/15)

Sender/mottaker er en del av standardutrustningen på topptur. I den aller første episoden av Toppturskolen lærer du hvordan du utfører gruppetest som avdekker eventuelle feil ved apparatene. (filmen ligger i toppen)

SEKUNDER SOM TELLER (2/15)

Trener du med sender/mottakeren din i løpet av vinteren?

I denne episoden av Toppturskolen får du noen enkle råd som kan gjøre søket raskere.

TURPLANLEGGING (3/15)

Hvilke hjelpemidler kan du støtte deg til i planleggingen av toppturen? I denne episoden av Toppturskolen får du råd til planlegging av din neste topptur.

HVA SKAL I SEKKEN? (4/15)

Er gruppa du ferdes på topptur med forberedt på en ulykke? I denne episoden av Toppturskolen får du innspill på hva som kan være lurt å ha i sekken.

Publisert 20. mars 2014 kl 07.30
Sist oppdatert 10. februar 2022 kl 07.30
Relaterte artikler
hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn på snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Josten rundt
Flerdagers topptur

Josten Rundt på ski

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue