Den Sogndalsbaserte tindeveglederen vet at vårsesongen med gjennomsmeltet snø er høydepunktet for mange toppturfolk.

Nå vil Andreas Haslestad ha oss til å tenke bedre over når og hvor vi kjører på de fine dagene som varer lenge.

– Å skrubbe ned en hard skyggefull renne på klinkhard snø er sjelden noen god skiopplevelse. Men det er det heller ikke å kjøre ned en bratt sydside langt på dag med råtten, tung og våt snø. Det ødelegger også veldig mye for de som kommer dagen etter til en oppkjørt potetåker, sier Haslestad.

Løsningen er å komme seg av gårde tidlig og velge riktig tidspunkt for nedkjøringen. Det vil si når sola står rett på fjellsida og smeltingen foregår raskt, ikke når sola er på vei ned.

– Kalkulerer man tida for nedkjøringer godt, kan alle få opplevelsen av å koste på ned en stor åpen side hvor stålkanten skjærer som kniv i smør. Og det beste er at dagen etter er sporene deres smelta vekk, sier Haslestad.

Andreas haslestad
VÅRSNØTIPS: Andreas Haslestad, her sammen med Bjørnar Bjørhusdal i Jostedalen. Foto: Erlend Sande

Han jobber fulltid med toppturguiding hele sesongen, og har skrevet boka Toppturar i Sogn, som tar for seg skimulighetene i Sogndalsdalen, Hurrungane og Jostedalen.

I boka, skrevet sammen med kollegene Vegard Vereide og Bjørnar Bjørhusdal, forteller han hvordan solas gang bør styre turplanleggingen.

– God, løs grovkornet snø, er fast underlag som bærer etter nattefrost og jordvarmeutstråling, men har en 2-3 cm myk overflate som gjør at en får godt feste for kantene. Nå som de fleste kjører på veldig brede ski også om våren, er behovet ikke like stort for å velge rett tidspunkt for nedkjøring, men desto viktigere for ikke å ødelegge for de som kommer dagen etter, samt unngå skader ved vridninger og farer som våte skred, sier han.

Her er Haslestads 7 vårsnøtips

1. Ved klarvær om våren kom deg opp tidlig. Unngå å være i en side som har hatt direkte solinnstråling for lenge.

Når det er overskyet varmes snødekket opp fortere og det blir også løsere lenger ned i snødekket.

2. En side som har fått tørr snø om våren og utsettes for sterk sol direkte inn i henget vil få skare når sola slipper (vinkelen blir for svak til å stråle direkte i henget lenger).

Dette skjer særlig ved klarvær hvor utstrålinga fra snødekket er størst.

3. Skal du på en sydside etter et tørrsnøfall om våren, så vær der før snøen blir våt. Når sola har fått tak er det best å la den vente til snøen er blitt smelteomvandlet til grove korn og du kan kjøre på bærende snø igjen.

Hygg deg med den tørre snøen i nord- og nordøstvendte skyggesider mens du venter på at sola får jobben gjort.

4. En skyggeside (nord eller nordøst) vil kunne få sollys sent på våren, men solas vinkel vil ikke kunne smelte omvandle den like raskt pga refleksjonen og vinkelen. Derfor er det mulig å kjøre tørr løs snø i sola ved klarvær om våren.

5. Husk også at siden snøen holder seg tørr lengre i nord- og skyggesider, vil også eventuell ustabilitet og lagdeling holde seg lengre her utover våren.

6. Skal du kjøre en bratt solside om våren er timing viktig for en god og trygg skiopplevelse. Ved god timing og planlegging av turen i forhold til været, himmelretning, terreng, skydekke og temperatur, vil du øke skiopplevelsen.

7. Tenk solens posisjon i forhold til hengets himmelretning og tid på året eller døgnet. Ved overskyet vær får man en tilnærmet drivhuseffekt på grunn av den langbølgede strålingen som re ekteres tilbake fra skyene og trenger dypere i snødekket.