Slik bruker du KAST-systemet

I toppturbøker og skiturbeskrivelser vil du ofte støte på begrepet KAST. Et graderingssystem som beskriver ulike typer terreng, særlig med tanke på snøskredfare. 

Sist oppdatert: 14. februar 2024 kl 18.08
synshorn topptur
TRYGG TOPPTUR: Synshorn ved Bygdin er rangert som et enkelt toppturfjell (KAST 1) fordi det er mulig å holde seg unna 30 grader både opp og ned. Men det forutsetter gode vegvalg. Sandra Lappegard Wangberg har funnet flyten. Foto: Gunhild Aa. Soldal
Lesetid: 3 minutter

KAST skal gjør det enklere å planlegge skitur ut fra terreng, turfølge, skredfare og værforhold.

Forkortelsen står for klassifisering av skred-terreng, og er en norsk variant av det kanadiske og internasjonale systemet ATES (avalanche terrain exposure scale), og som er under kontinuerlig utvikling.

Tilpasset norske fjell

Norge har bidratt med tilbakemeldinger til den nye versjonen som ble lansert på ISSW (International Snow Science Workshop) høsten 2023, med snøskredforsker Håvard Toft i spissen.

– Skog har i alle år vært en faktor som er tilpasset kanadisk klima. I Canada går skoggrensa opp til ca. 2700 meter, mens i Norge kan du mange steder starte ut fra 1000-1500 meter og gå rett ut i åpent terreng. Her kan vi ha enkelt toppturterreng over skoggrensen. Nå vurderes bratthet og skogtetthet opp mot hverandre. Enkelt terreng kan nå være både ikke-skogdekt og slakt bratt, eller ha relativt tett skog og være ganske bratt, forklarer Toft, som jobber i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Mange klassiske toppturfjell i Norge tilhører klasse 2 – utfordrende. Mange fjell har naturligvis flere rutevalg, slik at et fjell kan ha ruter med ulike KAST-klasser.

KAST 0 - ikke skredterreng 

Terreng som normalt ikke har snøskredterreng. Landskapet er flatt eller slakt og kan ha små hellinger og bakker, men innebærer normalt ikke snøskredfare. Slikt terreng egner seg for overnatting, fjellskiturer og skuterløyper.

Her kan det være andre momenter å være oppmerksom på, som islagte vann

VINTERTUR: På dager som dette er det fint å være i fjellet. Foto: Øyvind Salvesen
VINTERTUR: På dager som dette er det fint å være i fjellet. Foto: Øyvind Salvesen

KAST 1 - enkelt 

For det meste slakt og oversiktlig terreng. Det kan være utløpsområder og mulige terrengfeller, men løsneområder kan unngås. Basert på terrenget vil det være stort spillerom med hensyn til rutevalg.

Slikt type terreng kan gi fin skikjøring og være et fornuftig valg om det er høy faregrad eller man har lite kunnskap om å vurdere snødekket. 

Klasse 1 terreng egner seg som regel ikke for veldig store grupper (mer enn 10 personer).

Vassnestind sett fra nordvest. Foto: Jan R. Olsen. / Trygge toppturer.
VASSNESTIND: Et fjell som er beskrevet i boka Toppturer i Lyngen, og som er klassifisert som KAST 1- enkelt. Foto: Jan R. Olsen/Trygge toppturer
vassnestind
Les også
Storhesten sett fra øst. I bakgrunnen troner Blånebba og Romsdalseggen. Foto: Halvor Hagen. / Trygge toppturer.
Les også

KAST 2 – utfordrende

I dette området er det utfordrende terreng hvor du eksponeres for løsneområder, utløpssoner og såkalte terrengfeller. Her bør du kunne gjøre vurderinger av rutevalg underveis, med tanke på skredproblemer, vurdere snødekket og ha gode orienteringsferdigheter. Det er muligheter for flere rutevalg, slik at eksponering for skredeterreng reduseres. Ifølge Varsom egner ikke klasse 2 seg for store grupper (flere enn 6 personer). 

urdshovd
TRYGGE SKIKOMPISER: En gruppe finner tryggeste veien mot Urdshovd (KAST 2). Foto: Øyvind Waitz
Hurrungen sett fra nord. Foto: Halvor Hagen. / Trygge toppturer.
Les også
Urdshovd er et fjell med mange alternative nedkjøringer. Du kan enten starte fra Myrdal og så havne ned på Vatnahalsen Høyfjellshotell igjen.
Les også

KAST 3 – komplekst  

Her er vi over i bratt terreng som kan være uoversiktlig og eksponert. Typiske alpine topper. Her er det flere fjellsider og skredbaner som er utsatt for flere løsneområder, og selv små skred kan bli fatale. Det kan være få rutevalg og lang eksponeringstid i skredterreng.

Her kreves det kontinuerlig vurdering av snødekket, og turer i slikt terreng anbefales kun på dager med stabile forhold.

Som nevnt, så kan et fjell kan ha flere ruter med ulike graderinger. Klasse 3-terreng egner seg for små grupper (maks 4 personer).  

toppturer i lofoten
Les også

KAST 4 – ekstremt 

Bratt terreng med klipper, rygger, renner, bresprekker eller terreng som er kontinuerlig utsatt for farer.

I klasse 4-terreng er det umulig å unngå eller redusere eksponering for skredterreng, og ferdsel forutsetter kontinuerlig vurdering av snødekket. Ferdsel anbefales kun på dager med veldig stabile forhold, og for små grupper.

Dette er Varsom

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt.

Tjenesten leverer digitale rapporter som beskriver værrelaterte hendelser, som for eksempel skred, isvarsler, flom og andre naturfarer i Norge.

NVE har ansvar for den nasjonale kartleggingen av skredområder. 

Publisert 14. februar 2024 kl 13.25
Sist oppdatert 14. februar 2024 kl 18.08
annonse
Relaterte artikler
Skiferie på Senja

Skiferie på Senja

TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

annonse
toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen