Når du skal tørke mat, trenger det ikke å være mer avansert enn en stekeovn med varmluft-funksjon. Men det finnes løsninger om du skal tørke mye og ofte.
TØRKING AV TURMAT: Du kommer langt om du har varmluftsfunksjon på stekeovnen. Men det finnes også en del spesialutstyr. Foto: Sigrid Henjum
De fleste har en stekeovn de kan benytte seg av for å tørke mat.
Du trenger ikke kjøpe noe eget utstyr så lenge du har en stekeovn med varmluftsfunksjon. Men om du skal tørke store mengder mat og slippe matlukt i hele huset, kan det være en ide å investere i en dehydrator eller mattørker.
De fleste moderne dehydratorer har en timer-funksjon, så den slår seg av etter korrekt tid.
De billigste mattørkerne koster rundt tusenlappen. Er du villig til å legge litt mer penger, får du en dehydrator som du kan styre varmen på, som har timer og som er litt lettere å holde ren.
Enkel: OBH Nordica Food Dehydrator Tasty
obh nordica mattørker dehydrator
Med denne dehydratoren kan du enkelt tørke bananer, sopp, eller kanskje rosiner?
Mattørkeren har fem tørkerister og tørker mat ved lav temperatur.
Pris: 699,-
Avansert: Excalibur 9
Excalibur tørking av turmat
Bestselgeren til Excalibur har vært på markedet i 20 år. Denne dehydratoren har ni brett, timer og den tørker både horisontalt og vertikalt samtidig.
Den varme luften tørker maten og fjerner vannet, som presses ut foran på maskinen. Fordelen med horisontal og vertikal tørking er at maten blir jevnt og fort tørr.
Frontdøren slipper ut damp på sidene, noe en stekeovn ikke gjør.
Pris: 4999,-
TRE TIPS TIL TØRKING AV MAT
Plassering: Når du skal bruke en dehydrator, er det viktig at den står på en plass hvor den får god ventilasjon og sirkulasjon av luft.
Tørk en råvare om gangen.
Det er best å ikke tørke sure og søte råvarer på samme tid, da luftsirkulasjonen kan overføre smak og lukt fra et produkt til et annet.
Praktisk tilleggsutstyr
Silikonmatte
Du kan få kjøpt silikonmatter som tilleggsutstyr, som er lettere å bruke hvis du vil tørke flytende ingredienser som smoothie og saus. Disse underlagene gjør at massen ikke renner igjennom.
Paraflexx bakeunderlag er veldig lett å bruke. Det vaskes for hånd og brukes om igjen. Pris: 99,-
tørking av turmat
Mandolin
Har du skjærefjøl, kniv, og stekeovn med varmluftsfunksjon, så er du som sagt i boks. Men også kjøkkenvekt og en sil/dørslag til å få grønnsakene «tørre» etter forvellinga, er kjekt å ha.
Skal du tørke epler, pærer eller tilsvarende, gjør en mandolin jobben utrolig lett.
Oxo V Mandolin. Pris: 499,-
mandolin tørking av turmat
Vakuumpakker
Vil du virkelig bli proff, så er en vakuum-pakkemaskin kjekt å ha. Vakuumpakker du maten, vil det si at du tar bort luften rundt maten, så holder maten seg bedre over lenger tid, for eksempel kjøtt.
Du får tak i vakuum-pakkemaskiner for rundt 500 kroner.
Lava V100 Premium er en modell som jeg vet virker. Pris: 4300,-
vakuumpakker
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.