Forskningsrådets «brukerstyrte innovasjonsarena» (BIA) satser millioner av våre skattepenger på «elektronisk infrastruktur» for en «løpestige» som skal gjøre det mulig å «konkurrere med venner for å se hvem som raskest kan løpe etter lysharen på vei opp fjellveggen».
«Digital Løpestige» som «vil representere neste generasjon Via Ferrata – et klatre-konsept som vil tilgjengeliggjøre klatresporten for nye bruker-grupper» – heter det i Norges Forskningsråds informasjon prosjektet, som ble tildelt 16 millioner kroner for prosjektperioden 2021 - 2024.
Bak prosjektet Climb Norway AS i samarbeid med SINTEF og Fosen Aktiv.
Å tilgjengeliggjøre klatresporten for nye brukergrupper høres jo tilforlatelig og inkluderende ut.
Men prosjektet «Digital Løpestige» har jo ikke noe med klatresport å gjøre og har slett ikke noe til felles med fjellklatring. Men dette elektroniske infrastruktur-prosjekt har lykkes i å få sterkt ettertraktede forskningsmidler til et foretakende som blir lansert som «klatresport» – et saksfelt som ligger langt utenfor kompetanseområdet for ekspertene som Forskningsrådet valgte til å levere beslutningsgrunnlaget.
Kriteriene som de skulle forholde seg til (Forskning og innovasjon, Virkninger og effekter, Gjennomføring), var for øvrig heller ikke velvalgte for et tema som favner om norsk kultur- og naturarv – jf. fjellklatring som ur-formen for friluftsliv i den norske tradisjonen.
«Å tilgjengeliggjøre klatre-sporten for nye brukergrupper høres jo tilforlatelig og inkluderende ut.»
I Norge er folk særlig engasjert i friluftsliv. I gjentatte spørreundersøkelser siden tidlig 1990-tall svarer 9 av 10 at de deltar. På spørsmål om hvorfor, svarer de at de gjerne er på turer i naturen med familie og kamerater. Når de blir spurt om å utdype svaret, krysser nær 1 av 2 av for at de «søker naturens mystikk», mens 8 av 10 nordmenn angir at de søker «stillhet og ro».
Vi fjellklatrere er derfor i godt selskap når vi blir opprørt over en naturskadelig aktivitet (jf. naturarven), der tilbudet er å løpe etter en lyshare og konkurrere med venner i fjellveggen.
Begeistring kommer først etter ‘å ha stått han av’ – men ikke blant taperne…
De som satser en tusenlapp for en «brukeropplevelse» av «inte-grasjon mellom bruker og anlegg», blir snytt for det gledelige naturmøtet – en glede som er tilgjengelig for alle, høyt og lavt – og gratis!
Nils Faarlund er spaltist på utemagasinet.no. Her finner du flere av hans tekster.
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.