Best i test

Ski, sekker, telt, pulsklokker, hodelykter, løpejakker, soveposer, sykler, fjellsko og turstekepanner er bare noe av det redaksjonene i Fri Flyt har testet i løpet av året. Her får du en samlet oversikt over testvinnerne.

Sist oppdatert: 1. juni 2021 kl 16.53
best i test utemagasinet friflyt landevei terrengsykkel klatring
BEST I TEST: Klatring, sykling, ski og friluftsliv krever sitt av utstyr. Vi har samlet testvinnerne som gjør ditt valg enklere.
Lesetid: 15 minutter

Vi som jobber med Fri Flyt, Terrengsykkel, Landevei og Klatring, Jeger og Utemagasinet gjennomfører over hundre ulike tester i flere kategorier i løpet av et år.

Testarbeidet utfører vi selv i redaksjonen, på tur og under reelle forhold, akkurat slik som du ville brukt utstyret selv. Vi er opptatt av å gjennomføre uavhengige, grundige tester og gi leserne god forbrukerjournalistikk og treffe gode valg. 

I denne oversikten har vi samlet de nyeste testvinnerne blant friluftsutstyr.

Som abonnent har du også tilgang til Fri Flyts store skitest.

Test av gassbrennere

Med brenner er det enkelt og effektivt å koke opp vann eller mat på tur. Noen brennere er mer effektive enn andre. Testvinner i UTE 2022 er MSR Pocket Rocket DLX.
Les hele testen

Test av felleski for tur og trening

Har du langrenn som hobby, så vil et par felleski være aktuelle som enten de eneste langrennsskiene du trenger, eller som et tilleggspar til dem du allerede har.

Salomon S/max er en felleski som får 9 av 10 poeng og som tilfredsstiller på de fleste fører.

Les hele testen 


Test av soveposer i dun

norrøna Falketind soveposer
I SALG: Norrøna har brukt de siste årene på å utvikle soveposer i dun, og de har flere på gang. Foto: Produsent

Dunsoveposer er lette, komfortable og er ofte enklere å komprimere i pakkposen enn syntetiske soveposer. Vi har testet soveposer for ulike temperaturer. Norrøna Falketind Down 800 ble kåret til testvinner blant tresesongs soveposer i dun.

Les hele testen

Test av soveposer i fiber 

Fordelen med soveposer i syntetisk fiber sammenlignet med dun, er at de takler fukt bedre. UTE har testet ni tresesongs soveposer i kunstfiber. Testvinner her ble Mammut Perform Fiber

Les hele testen

Test av ryggsekker til fjelltur

Tursekker i 50-65-litersklassen passer til både helgeturer og fjellturer som innebærer overnatting. Exped Thunder 50 l ble favoritten i UTEs testpanel, og sekken kommer i både dame- og herremodell. Samme modell finnes også i 70 liter. 

Les hele testen

ryggsekker til fjelltur
ryggsekker til fjelltur

Test av storsekker

Testvinner innen storsekker ble Osprey Xenith (105 l) Her får du plass til det meste uten at egenvekta på ryggsekken er altfor høy.

Les hele testen

Test av hodelykter for løping

Med en god hodelykt trenger du ikke parkere løpeskoene selv om høstmørket kommer. Men ingen liker å løpe med en stor batterikloss i nakken. Petzl Nao er en lett, intelligent og snerten hodelykt for deg som foretrekker joggeturer kombinert med frisk luft, i stedet for eller som et alternativ til mølla.

Les hele testen

Test av kraftige hodelykter 

I dag er det ingen grunn til å gå i skogen med en lykt som bare så vidt viser det stien. Selv rimelige lykter kan lyse overraskende sterkt, og det finnes valgmuligheter i ulike prisklasser. Men hva skal man velge om man ønsker den beste hodelykten? Lupine Betty RX 14 trakk det lengste strået i vår test av kraftige hodelykter.

Les hele testen 

Test av termoser 

En god termos må holde drikken varm. Den bør tåle litt juling og gjerne være enkel å fylle og vaske. Thermos King Stainless er en ny termos som seilet opp som testvinner.

Les hele testen her

Test av turskøyter 

På senhøsten, eller når et er snøfattige vintre, kan det være fantastiske forhold for skøyteturer på naturlig islagte vann. Da UTE testet turskøyter ble Zandstra NIS testvinner, mens Norra fikk stempel som «mest for pengene». 

Les hele testen her 

Test av vinterpiggsko

Joggesko med pigger gjør det mulig å få glede av ellers krevende forhold, når stier og veier består av speilglatt is og og ymse snø. VJ Devil 5 er en ny, lett og rask modell for de kortere løpeøktene, mens Icebug Arcus Bugrip GTX er en varm og romslig vinterpiggsko for rolige løpeturer utendørs om vinteren.

Les heles testen

Test av bæremeiser 

Det er premium-modellene som er bestselgerne innen bæremeiser. Testvinneren i 2020 ble Osprey Poco Plus Child Carrier, som har mange gjennomtenkte detaljer.

Les hele testen her

Test av lette fjellsko

Anmarsjsko er løsningen når du vil ha en sko som er har stiv og stødig såle som en klassisk fjellsko, men slippe ankelstøtten. Valgmulighetene er mange, og Black Diamond Mission LT ble vår favoritt.

Les hele testen her

Test av turskjorter

Tjukk eller tynn, varm eller sval? Turskjorter kommer i ulike varianter og passer til en aktiv livsstil. UTE testet 17 skjorter fra leverandører som Norrøna, Amundsen, Fjällräven, Arc´teryx, Houdini og Mammut. Det var Ortovox Merino Ashby som ble vår testvinner.  

Les hele testen her

 

Test av skredsøkere (sender/mottaker) 

Topptur på ski bør involvere skredsøker på alle i turfølget, på linje med spade og søkestand. Og alle må vite hvordan sender/mottaker skal brukes. I samarbeid med en av Norges fremste skredeksperter har vi gått grundig og metodisk til verks og oppdatert vår test av sender/mottakere. Mammut Barryvox S ble kåret til testvinner

Les hele testen her

MSR Freelite 1 best i test
Testvinneren i enmannsteltklassen. Foto: Kristoffer Kippernes

Test av telt for en person / enmannstelt

Er du opptatt av vekt og fleksible løsninger når du er på jakt etter telt? Det var tett i teten da UTE-redaksjonen testet ennmannstelt, men lettvektsteltet MSR Freelite 1 stakk av med seieren.

Les hele testen her

 

Test av lavvo

Telt og lavvoer er noe av det viktigste vi har av utstyr. Fauna B8-10 PRO ble kåret som testvinner i et forholdsvis tett heat.

Les hele testen her

 

Test av hengekøyer 

Hvor små og lette kan hengekøyer være uten å være redd for å ramle ut av køya? UTE kåret Ticket to the moon lightest til beste allround-hengekøye. Som testvinner blant de letteste hengekøyene: ENO Sub 6 Hammock.

Les hele testen her

 

Test av kraftige fjellsko

Uansett fjelltur vil du sette pris på skikkelige fjellstøvler. UTE testet nylig fem par klassiske fjellstøvler som du kan gå med i dagevis. Testvinner ble Crispi Briksdal GTX

Les hele testen her

 

Test av langbukser til stisykling

For  terrengsyklister er høsten og vinteren en krevende tid å kle seg. Spesialtilpassede langbukser kan gjøre det enklere å holde varmen. Disse buksene kan også være gode alternativer til grus- og bypendling gjennom høst- og vinter. Best i test ble klassikeren Norrøna Fjørå Windstopper.

Les hele testen her

 

Test av duffelbagger

Test-av-duffelbager_crop_1280
Test-av-duffelbager_crop_1280

Kraftige duffelbager med skulderstropper som ryggsekk er supre på turer og reiser der du ikke skal bære langt, men trenger en robust bag. UTE kåret Osprey Transporter til testvinner, som kommer i størrelsene 40, 65, 95 og 130 l.

Les hele testen her

 

Test av isøkser

For å klatre på is og bratte fjellvegger vinterstid må man ha spesialutstyr. Her en test av de beste isøksene på markedet. Petzl Nimic ble en av favorittene.

Les hele testen her

tThomas Bubendorfer klatrer i Cogne, Italia. Foto: Lorenzo Belfrond
tThomas Bubendorfer klatrer i Cogne, Italia. Foto: Lorenzo Belfrond

Test av åtte allsidige topptursekker

Med volum nok for lange toppturer – og god nok passform for korte turer med mindre bagasje – kommer du deg på tur med disse allsidige topptursekkene. Testvinner ble Arc´teryx Alpha SK 32

Les hele testen her

 

Test av lette toppturbindinger

Bindinger for topptur med lav vekt og mange funksjoner blir stadig vanligere. Vi har testet fem modeller fra 300 til 450 gram. Marker Alpinist ble best i test.

Les hele saken her

 

Test av lette og raske toppturski

SKITEST: Små og lette toppturski gir deg de lengste nedkjøringene på kortest mulig tid. Her er vinterens beste, små, lette, raske og folkelige ski for toppturen. Les hele testen her. Flere skitester finner du på Fri Flyts testsider!

Test av raske og lette toppturski
Test av raske og lette toppturski

Test av teleskopstaver for topptur

Vi har prøvd 10 teleskopstaver som gjør toppturen mer effektiv og nedkjøringen morsommere. Her er det mange gode skistaver, ingen utelukkende testvinner, men mange med gode detaljer. 

Les hele testen her

 

Test av brede fjellski for variert terreng

Vi har testet sju par brede fjellski, som kan gi deg både gode og lange skiturer i ulikt terreng, og en morsom kjøreopplevelse når du skal ned litt brattere fjellsider. Mange av skiene er gode til sitt bruk, men testvinner ble Fischer E109. 

Les hele testen her

Test av fjellski med integrert fell

Felleski har blitt en populær ny standard i langrennsløypene, men også på fjellet. Skia med det kompliserte navnet Madshus Fjelltech M44 Intelligrip tok seieren hjem her.

Les hele testen her

 

Test av drikkebelter for langrenn

UTE har testet fire isolerte drikkebelter for varmt drikke, som egner seg særlig godt for skiturer og langrennstrening. Testvinner ble Swix Triac insulated drink bottle

Les hele testen her

Et drikkebelte er lettvint å ta med seg på langrennsturen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Et drikkebelte er lettvint å ta med seg på langrennsturen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Test av kroppsseler til klatring

Det skjer ikke ofte, men tidvis har noen behov for en kroppssele – for eksempel ved graviditet. Beste kjøp gjør du ved Mad Rock Montain Mama. 
Les hele testen her  

 

Test av sykkellykter til pendling landevei og grus

Moderne LED-teknologi gjør at små lys lyser sterkere, klarere og lengre med små batterier. Terrengsykkel har testet en hel bråte lykter. Sist ut er små pendle- og landeveislykter til ca en tusenlapp. Testvinner ble Bontrager Ion 800 R.
Les hele testen her. 

 

Test av vinterbukser til sykling uten pute

Hva slags vinterbukse bør du velge? Her er fire bukser der to av modellene er våre klare favoritter. Pearl Izumi Elite Amfib Bib Tight ble testvinner.
Les hele testen her.

LANGE BEN: Vinterbukser er faktisk forbudt i proffritt (helt sant!) men heldigvis lovlig til norske vinterturer. Foto: Paul Errington.
LANGE BEN: Vinterbukser er faktisk forbudt i proffritt (helt sant!) men heldigvis lovlig til norske vinterturer. Foto: Paul Errington.

Test av varmt ullundertøy

Med ull innerst er grunnlaget lagt for å takle vinterkulda. Friluftsfolk har sverget til ull i generasjoner. Vi har testet ullundertøy laget for de kaldeste dagene. Den varme testvinneren ble Aclima Warmwool + Woolnet.
Les hele testen her.

 

Test av vinterhansker til sykling

Dette er redaksjonens favoritthansker, fra de kaldeste langturene med frostrøyk, til mildere senvinterdager. Testvinnere er de alle, vi har funnet frem til de beste hanskene til ulikt bruk i ulike temperaturer.

Les hele testen her

 

Test av 17 termokopper

Verdens største test av termokopper? Her finner du i alle fall en test som viser deg hvilken kopp du trenger om du skal ut på tur, kjøre il til jobben eller sykle en tur med kaffen i flaskeholderen. Testvinner ble Klean Kanteen Wide.
Les hele testen her

Test av 17 thermokopper. Foto: Øyvind Aas
Test av 17 thermokopper. Foto: Øyvind Aas

 Test av vinterjakker for sykkelturen

Ytterjakker til vintersykling, der vi vil møte temperaturer på begge sider av nulltallet og alle slags nedbørsformer. Testvinner ble Sportful Red Zero
Les hele testen her

 

Test av allsidige grussykler

Sykling på grus blir moro igjen med bukkestyre og smale dekk. Du kan bruke disse syklene på eventyr og asfalt også.
Les hele testen her 

 

Test av sekker for alpinklatring

Hvilken sekk tar du med deg på den vinterlige alpinturen, der du kan støte på is, fjell og snø? Vi har testet 14 sekker til den alpine klatreturen, og best i test ble Grivel Zen 35 av de store sekkene, Mammut Trion Nordwand 20 Eiger blant de små, og Salewa Apex Wall 32 blant de mellomstore sekkene. 
Les hele testen her

 

Test av klokker med GPS og pulsmåler

Dagens sportsklokker kan både hjelpe deg med å navigere og trene optimalt. Vi har testet sju toppmodeller med GPS og pulsmåling. Best i test av klokkene ble Garmin Fenix 5x Sapphire.
Les hele testen her

MÅLER ALT: Garmins Forerunner 935 er en treningsklokke med en lang liste funksjoner. Foto: Kristoffer. H. Kippernes
MÅLER ALT: Garmins Forerunner 935 er en treningsklokke med en lang liste funksjoner. Foto: Kristoffer. H. Kippernes

Test av topptursekker for langtur

En stor topptursekk lar deg få med det du trenger uten å stappe. Vi har testet 8 sekker for lengre turer og hytte-til-hytte-turer. Testvinner ble Ortovox High Alpine Peak 45
Les hele testen her

Test av terrengløpesko med høyt skaft

Dette er løpeskoene for vått og kaldt føre, som gir ekstra støtte og beskyttelse mot vann, kulde og terrenget. Best i test av terrengløpesko ble La Sportiva Uragano GTX.
Les hele testen her

 

Test av lave fjellsko/anmarsjsko

Fjellsko med lav lest, eller anmarsjsko, er en praktisk og populær kategori fottøy. Testvinneren ble Black Diamond Mission LT. 
Les hele testen her

SØLE OG VANN: Vanntette terrengsko med høyt skaft er konstruert for å holde deg varmere og tørrere på beina i høst. Foto: Kristoffer H. Kippernes
SØLE OG VANN: Vanntette terrengsko med høyt skaft er konstruert for å holde deg varmere og tørrere på beina i høst. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Test av regnjakker til lange dager på sykkelen

I denne testen er vi på jakt etter den beste regnjakken for langturer. En syklist får regnet fra alle kanter og setter alt av regntøy på en solid prøve. Best i test av regnjakkene ble Gore Wear c7 Active Jacket.
Les hele testen her

 

Test av regnjakker til løping

Vi har testet åtte skalljakker for løping i dårlig vær, der Gore One GTX ble testvinner. 
Les hele testen her

 

Test av turstekepanner

Selvfanget fisk? Egg og bacon? Pannekaker? Vi har testet ni stekepanner som er laget for tur. Testvinner til lette turer ble Primus litech frying pan, og GSI Glacier Stainless 10 ble best i test til bål.

Les hele testen her

DET DU TRENGER: Det finnes mange gode kjelesett på markedet idag, og det gjelder å finne det som dekker ditt behov. Foto: Sandra L. Wangberg
DET DU TRENGER: Det finnes mange gode kjelesett på markedet idag, og det gjelder å finne det som dekker ditt behov. Foto: Sandra L. Wangberg

Test av kjelesett

Vi har testet kjelesett for deg som skal ha med både den ene og fjerde på tur. Best i test ble GSI pinnacle camper.
Les hele testen her

 

Test av grove stisykler

Disse syklene med store hjul gir stisyklister i pose og sekk når det kommer til egenskaper. Vi har testet 7 grove stisykler, og testvinner ble Yeti SBC 5,5 GX Eagle.
Les hele testen her

 

Test av liggeunderlag

Hele 14 liggeunderlag ble testet i denne testen. Både oppblåsbare og selvoppblåsbare er med, og testvinner til turer der du både vil ha det behagelig og bære lett, ble Exped Synmat XP 7 M.
Les hele testen her

 

Test av lette regnjakker til tur

Vi har testet 10 lette og regntette jakker som får plass i sekken. Testvinneren ble Norrøna Bitihorn Dri 3.
Les hele testen her

 

Test av minipumper

Før eller siden kommer du til å punktere og da er en pålitelig pumpe redningen. Vi testet 11 minipumper, og testvinner ble Fabric millibar. 
Les hele testen her

 

Test av løpesekker

Vil du prøve deg på lengre løpeturer, kan det være kjekt å ha med en liten sekk til det aller viktigste. Vi testet 9 løpesekker mellom 4 og 12 liter, og testvinner ble Mammut MTR 141 7.
Les hele testen her

SÅ LANGT DU ORKER: Om du skal på litt lengre løpetur, er det kjekt med en passe stor sekk til skift, og som sitter godt på ryggen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
SÅ LANGT DU ORKER: Om du skal på litt lengre løpetur, er det kjekt med en passe stor sekk til skift, og som sitter godt på ryggen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Test av klatreseler

En god klatresele er komfortabel å henge i, har de utstyrsløkkene du trenger og gjør minst mulig utav seg ellers. Vi testet 8 klatreseler, best i test ble Petzl Sitta.
Les hele testen her

 

Test av lette topptursekker

Vi har testet fullverdige topptursekker med volum over 30 liter – og vekt under én kilo. Testvinner ble Black Diamond 30 l. 
Les hele testen her

OPP OG NED: En topptursekk må også være med på nedturen. Her fra typisk testdag på Østlandet i vinter. Dessverre gjør ikke den lette sekken noe med skiføringen til redaktøren. Bilde: Bård Basberg
OPP OG NED: En topptursekk må også være med på nedturen. Her fra typisk testdag på Østlandet i vinter. Dessverre gjør ikke den lette sekken noe med skiføringen til redaktøren. Bilde: Bård Basberg

Test av elsykler til hverdags

Ønsker du deg en elsykkel til transport og tur kommer du godt ut av det for 20 000 kroner. Vi testet fem aktuelle kandidater, og testvinner ble GT E Traffick.
Les hele testen her

 

Test av klatreseler for skitur

Vi har testet åtte klatreseler for skiturer i bratt terreng og på bre. Best i test ble solideMammut Zephir Altitude. 
Les hele testen her

 

Test av softshellbukser

Softshellbukser er bedre enn skallbukser på de fleste toppturer. Vi har testet ti aktuelle modeller, der testvinnere ble Haglöfs Rando Flex.
Les hele testen her

 

Test av pendlesykler

Alle sykler kan fungere som pendlesykler til og fra jobb. Likevel kan en sykkel tilpasset formålet gjøre turen til en bedre opplevelse enn du får med en sportssykkel. Vi testet 7 pendlesykler, og best i test ble Merida Crossway Urban XT. 
Les hele testen her

 

Test av hjelmer for topptur

En hjelm til toppturen bør både være lett og godt ventilert, og samtidig gi beskyttelse både oppover og nedover fjellet. Vi har testet 10 hjelmer som egner seg for topptur. testvinner ble Salomon MTN Lab. 
Les hele testen her

 

Test av klassiske skisko – langrenn

Om du foretrekker lange eller korte turer på ski, er du avhengig av gode sko. Vi har testet seks skisko for de klassisk langrennstur. Testvinner ble Atomic Redster Worldcup Classic.
Les hele testen her

FOKUS: Om du vil delta i konkurranser eller bare nyte lange dager ute i fjellet, lønner det seg å ha et par gode skisko. Foto: Tore Martin Gundersen
FOKUS: Om du vil delta i konkurranser eller bare nyte lange dager ute i fjellet, lønner det seg å ha et par gode skisko. Foto: Tore Martin Gundersen

Test av vintersoveposer

En vinternatt ute fungerer ikke om du fryser. Vi har testet 11 soveposer med dun som holder deg varm i vinter, med testvinner Fjellräven Polar -20.
Les hele testen her 

 

Test av sykkelbukser i rimelig prisklasse

På jakt etter ny sykkelbukse? Vi har testet fem rimelige modeller til under tusenlappen. Testvinner ble Nalini Gregaria. 
Les hele testen her

 

Test av mobile sykkelspylere

Vil du vaske sykkelen din uten å ha tilgang på vannslange? Vi har testet tre portable spylere. Best i test ble Bosch Fontus. 
Les hele testen her

 

Test av knebeskyttere til under 1000-lappen

På lange og varme stisykkelturer ønsker du lette knebeskyttere som redder knærne dine i fall. Vi har testet 8 av de beste knebeskytterne til energisk stisykling, og testvinner ble Leatt.
Les hele testen her

 

USYNLIG: Knebeskyttere bør gjøre minst mulig ut av seg, men beskytte deg ved behov. Foto: Ale DiLullo
USYNLIG: Knebeskyttere bør gjøre minst mulig ut av seg, men beskytte deg ved behov. Foto: Ale DiLullo

Test av stisykkelsko

Vi har testet fem sko lagd spesielt for stisykling. Best i test ble Specialized 2FO Cliplite.  
Les hele testen her

 

Test av flytevester

Flytevesten er det viktigste sikkerhetsutstyret elvepadleren har. Vi har prøvd fire av sommerens beste vester for bratt og krevende padling. Best i test ble Astral Greenjacket. 
Les hele testen her

 

Test av flytende friksjon til klatring

Om du er lei av kalkballer inne, sliter med svette fingre på den harde krukssekvensen ute eller bare har lyst til å prøve noe nytt; svaret er flytende kalk.
Les hele testen her

 

Test av taubager

Noen ser ikke poenget med dem, andre klarer seg ikke uten. Taubagene fyller ulike behov og funksjoner, og her har vi testet ti ulike modeller. Testvinner ble Mammut Element Rope bag. 
Les hele testen her

 

Test av toppturstøvler

Vi har testet fem toppturstøvler for deg som går opp selv og vil ha maksimalt ut av nedkjøringa. Testvinner ble Atomic Hawx ultra XTD. 
Les hele testen her

NÅR NEDTUREN ER OPPTUREN: Techstøvler på mellom halvannen og to kilo gir svært gode kjøreegenskaper, men de er også veldig gode i motbakkene. Foto: Martin Innerdal Dalen
NÅR NEDTUREN ER OPPTUREN: Techstøvler på mellom halvannen og to kilo gir svært gode kjøreegenskaper, men de er også veldig gode i motbakkene. Foto: Martin Innerdal Dalen
Publisert 1. juni 2021 kl 16.53
Sist oppdatert 1. juni 2021 kl 16.53
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen