Kjele- og kokesett – best i test

Test av kjele- og kokesett

Kjelesettet tar en del plass i sekken. Men hvis du skal basere deg på noe mer enn pulvermat, kan du få mye ut av turkjøkkenet ditt med et bra kokesett. Og ja, det finnes noen lette varianter, også.

Kjelesett, kokesett, kjele- og kokesett
UTE tester kjele- og kokesett og hjelper deg å finne utstyret du trenger for å lage mat på tur.

Turkjøkken fås i ulike materialer og størrelser. Vi har har testet ulike kjelesett som fungerer for både en person, for venne- og familieturer. Ofte kan man klare seg med ett kjelesett i turfølget, og spare plass og vekt på den måten.

Les oppdaterte tester av kjeler og turkjøkken 2022

De beste kjelesettene til tur

Hvis du skal på fjellturer over flere dager, vil vekt og pakkvolum spille en større rolle.  

Kokesettet GSI Pinnacle Camper veier 1,6 kg og er et komplett og praktisk turkjøkken med en stekepanne, to kjeler og fargede kopper og tallerkener.  

Stanley Adventure Full Kitchen Set veier litt mer, men er et solid turkjøkken med kjeler og stekepanne i stål.

Test av GSI Pinnacle Camper
Test av GSI Pinnacle Camper

MSR Flex 3 cook set er et annet bra kjelesett som bruker samme løsning med fargekoder kopper og tallerkener. Her er ikke turstekepanne inkludert.

Kovea Hard 56 har et innholdsrikt turkjøkken med både dørslag, kjeler, kopper og kar. Med dette settet kan du lett lage middag til seks personer.

Lette kjelesett

Noen kjele- og kokesett kommer kun med to kjeler og stekepanne. Hvis du klarer du deg uten tallerkener, kopper etc. er Optimus Terra HE Cookset det beste settet vi har testet. Her kan du til og med bruke oppbevaringsposen i neopren for å holde maten varm og samtidig beskytte fingrene dine mot varm kjele!

To nesten like gode alternativer i samme størrelse er PRIMUS Essential kjelesett 2,3 og SOTO Navigator Cook set.

Det aller letteste og med minst pakkvolum i testen er SEA TO SUMMIT X-set 32. Her er kjelen sammenleggbar og passer perfekt oppi stekepanna!

kjele sea to summit
KAFFE ELLER TE: En lettvekter-kjele fra Sea to Summit.

Hva slags materiale skal du velge?

Titan er ofte de letteste produktene, men de tåler mindre. De er gjerne tynnere, og dermed kan maten raskt svi seg om du ikke passer på.

Aluminium kommer i ulike varianter, og har ofte et belegg på innsiden, for eksempel teflon. Det gjør kjelene lettere å vaske, og maten setter seg ikke så fort fast. Ulempen er at du må være obs på hva slags redskap du bruker, slik at du ikke skader teflonen. Aluminiumsett er ofte lettere enn stål, og de har bedre varmefordeling enn både stål- og titansettene. Ofte ser du benevnelsen hardanodisert eller oksidert aluminium, og det betyr at den er behandlet på en måte som gjør den mer motstandsdyktig mot riper.

Stål tåler røff behandling, men er ofte litt tyngre. Her trenger du ikke tenke på redskapene, men maten brenner seg derimot raskere, så bruk nok smøring.

Stekepanne med eller uten lokk?

Et gjennomgående trekk er at stekepannene er relativt små, og mange velger å kjøpe stekepanner utenom settet. Mange av settene vi har testet kommer med kun ett lokk, mens noen har ikke lokk i det hele tatt. Det er upraktisk, spesielt på vinteren, når man både vil spare drivstoff når man koker opp maten, og vil holde maten varm lengst mulig.

valg av turstekepanne
Les også
På jakt etter en liten og lett stekepanne til primus eller bål? Eller en mer solid variant med høye kanter? Vi har testet ulike modeller.

En løsning der man bruker stekepanna som lokk er plass- og vektbesparende, men ikke så lurt om du skal bruke settet mye, og kjeler og stekepanne samtidig.

Om vinteren er det også lurt å tenke på å ha en stor nok kjele som du kan bruke for å smelte snø til drikkevann.

Test av Stanley Basecamp Cook Set

Stanley Basecamp Cook Set er et familievennlig kjelesett for fire personer. Det fungerer bra og inneholder det meste, med noe forbedringspotensial som bør være mulig å løse.

kjelesett stanley
JO FLERE VI ER SAMMEN: Det har stort sett vært en fryd å bruke Basecamp Cook Set fra Stanley. Foto: Alexander Schindler
Stanley Adventure Basecamp Full Kitchen Cook Set

Vekt: 2,1 kilo

Omkrets: 27 cm

Høyde: 16 cm

Pris: 1999,-

Leverandør: Stanley

Testår: 2022

skala
8/10

Stanley har ikke spart på idérikdommen når det gjelder innholdet i dette settet for fire personer.

I tillegg til en kjele på 3.5 liter og en stekepanne, følger det med et underlag til kjelene, skåler, tallerkener, sporks, én gryteklut, stekespade, en stor skje, et skjærebrett og et slags stativ du skal kunne bruke til å sette oppvasken oppi for raskere tørking.

Settet, der kjele og stekepanne er laget i rustfritt stål, fremstår solid og gjennomtenkt, selv om det er litt vanskelig å se poenget med tørkestativet. Derimot er det en del andre løsninger som er lett å like. Alt utstyret pakkes inn i gryten og rekkefølgen er stanset inn i metallet på baksiden av kjelens lokk. Smart! Det hele festes til slutt med en justerbar stropp.

Lokket har luftehull, som funker gull til å helle av vann fra for eksempel poteter og pasta. Stål blir, logisk nok, varmt, men hansker, votter eller den medfølgende grytekluten gjør susen. 

Hold på håndtaket!

Det som, kanskje, ikke er like gjennomtenkt er håndtaket på stekepanna. Siden alt skal pakkes oppi gryta, må håndtaket på panna naturlig nok kunne klappes sammen. Løsningen er en slags metallklemme. Når denne ligger nærmest stekepanna, klapper håndtaket sammen om du klemmer litt hardt på sidene. Skal du låse håndtaket i posisjon, må du huske å flytte klemma utover. 

Tanken er god, problemet er bare at håndtaket fungerer ganske greit uten at du låser klemma. Det førte til at jeg fikk lagd ganske mye mat før jeg plutselig skjønte tanken med låsemekanismen. Uheldigvis skjønte jeg det for sent da jeg klemte litt ekstra godt på håndtaket etter hvert som vekta økte. Resultatet ble at panna klappet sammen og halve middagen havnet på bakken.

Alt i alt oppleves Stanley Basecamp Cook Set som et gjennomført godt kokesett. Det veier en del med sine 2,1 kilo – og er ikke tiltenkt lange vandreturer i fjellet. Men som et leirkjøkken gjør det susen, og det transporteres lett i bil, kano og lignende.

Vær bare obs på håndtaket til stekepanna. Med tanke på at produsenten selv selger setter for 889 kroner, er dette et røverkjøp.

Stanley Basecamp Cook Set

●  1 kjele (3,5 liter) i rustfritt stål, med ventilert lokk

●  1 stekepanne (0,94 l)

●  1 underlag til kjele

●  4 dype skåler

●  1 stekespade (2-delt)

●  1 serveringsskje (2-delt)

●  4 tallerkener

●  1 gryteklut

●  4 sporks

●  1 skjærebrett

●  1 oppvask-brakett

VURDERING
Volum/størrelse
Kjeler
Stekepanne
Totalt
PLUSS

Solide kjeler og stekepanne

Forholdsvis lett og omfattende kokesett

MINUS

Litt uklar patent på håndtaket

Plastbestikk kan knekke

Trengs tørkestativ?

Test av GSI Pinnacle Camper kokesett

GSI Pinnacle Camper turkjøkken er et innholdsrikt sett. Med Pinnacle camper får du et sett med nesten alt du trenger til fire personer. Dette settet ble fort en favoritt.

Test av GSI Pinnacle Camper
Test av GSI Pinnacle Camper
GSI Pinnacle Camper

Modell: GSI Pinnacle Camper
Vekt: 1652 g
Pris: 1999 kr
Nett: www.gsioutdoors.com
Innhold: 3 l kjele med lokk, 2 l kjele med lokk, stekepanne
Tilbehør: 4 tallerkener, 4 spiseboller, 4 isolerte kopper med lokk, klype

skala
9/10

Med Pinnacle camper får du et sett med nesten alt du trenger til fire personer – bare husk å ta med brenner, gass og bestikk.

Tallerkener, drikkekopper og boller kommer også i fire ulike farger, som lar deg ha full kontroll på hvem som er hvem sitt. 

Test av GSI Pinnacle Camper
Det smarte kjelesettet GSI Pinnacle Camper har fargekoder på kopper og asjetter.

Kjelene er store og gode, og de to lokkene er kjekke med hull til å tømme ut vann. Det største lokket passer også til stekepannen.

GSI Camper er settet som har størst stekepanne av settene.

Tallerkenene blir derimot litt i minste laget til middagen, mens suppekoppene – som passer perfekt oppi drikkekoppene for å spare plass – er kjekke. 

Dette settet ble fort en favoritt. Selve konseptet med klypa er derimot ikke en favoritt, og fremstår lite gjennomtenkt.

Planen er at den skal behandle kjelene pent, uten å ripe, men her må du presse inn en knapp, for så å dytte klypa ned for å få den løs om du skal bytte den over fra en kjele til den andre under bruk.

Det gjør at du må holde igjen på den andre siden av kjelen, om du ikke skal velte hele kjelen oppe på primusen.

Dette klarer likevel ikke å dempe entusiasmen, og prikken over i`en er en pakkpose som kan fungere som oppvaskkum – om det skulle være et behov – eller som en kurv til å frakte vann. 

Settet kommer også som Bugaboo Camper, beregnet for to personer

VURDERING
Størrelse
Kjeler
Håndtak
Praktisk
Totalt
PLUSS

Fargekodede kopper og asjetter

Gode lokk

MINUS

Håndtaket er klønete

Litt små tallerkener

Test av Kovea Hard 56 – koke- og kjelesett

KOVEA Hard 56 sitt turkjøkken er størst av settene. Et koke- og kjelesett som gir mange muligheter og som krever lite plass.

KOVEA Hard 56
Med KOVEA Hard 56 kan du lage mat til mange personer.
Kovea Hard 56

Modell: KOVEA Hard 56
Vekt: 1689 g
Pris: 849 kr
Nett: www.kovea.com
Innhold: 2,8 l kjele med lokk, 1,8 l kjele med lokk, 1 l kjele med lokk, stekepanne.
Tilbehør: Dørslag, øse, skje, tilbehørsskål, 5 små plastikkboller, 1 større bolle og 3 tallerkener.

skala
8/10

KOVEA Hard 56 er et innholdsrikt kjelesett for matlaging til grupper opp til 5-6 personer.

Dette settet gir mange muligheter og krever lite plass.

Settene fra Kovea er laget i hard-anodisert aluminium, og det følger med et bærenett, som holder alt sammen og er enkelt å få settet opp i.

I settet følger det med lokk til alle kjelene, noe vi foretrekker mot å bruke et på deling.

Her er det et håndtak til hver kjele, som også sitter fast, og har gummi ytterst slik at de ikke blir varme. Det følger også med en liten stekespade. 

Test av KOVEA Hard 56.
KOVEA Hard 56 kommer i en veske med bærehåndtak.

Det er et lite puslespill å sette det sammen riktig etter bruk de første gangene.

Vi skjønner fortsatt ikke logikken i at det er tre asjetter, fem kopper og to boller. I alle fall ikke når det er ment å være et sett til seks personer.

Bortsett fra det, er settet bra å ha med om det er en gjeng på tur. Dette er settet med tre kjeler, der den største rommer 2,8 liter. Det er plass til mer enn du tror opp i den.

Stekepannen har riller under og teflonbelegg, som gjør den enkelt å steke i, og enkel å holde ren. Rillene skal hjelpe på varmespredningen, og vi synes den fungerer bra, selv om den er litt liten til så mange på tur.

Dette settet fungerer veldig bra om dere er flere på tur. Det er mange løse deler, og ha tunga rett i munnen når du setter det sammen igjen. Settet kommer også i en versjon for 2-3 personer.

VURDERING
Størrelse
Kjeler
Håndtak
Praktisk
Totalt
PLUSS

Tre kjeler

Lokk til alle kjeler

Faste håndtak

MINUS

Tyngst av aluminiumssettene vi har testet

Litt liten stekepanne

Test av MSR Flex 3 cook set

MSR Flex 3 cook set gir deg store og gode kjeler, som er er perfekt dersom dere er flere på tur. Dette er et fint turkjøkken.

Test av MSR Flex 3 cook set
Også MSR Flex 3 cook set har fargekoder på asjetter og kopper.
MSR Flex 3 cook set

Modell: MSR Flex 3 cook set
Vekt: 1080 g
Pris: 1695 kr
Nett: www.msrgear.com
Innhold: 3,3 l kjele med lokk, 2,3 l kjele
Tilbehør: Tre dype tallerkener, tre kopper med lokk, klype

skala
8/10

På kokesettet fra MSR får du to store og gode kjeler, som er perfekt om dere er flere på tur.

Settet er beregnet for tre personer, og store og gode tallerkener gjør at du ikke trenger å ha med deg ekstra, og koppene gjør nytten med lokk.

Test av MSR Flex 3 cook set pakket sammen
Du kan pakke hele settet i den største gryten.

Til kjelene følger det kun med ett lokk. Klypa gjør nytten, men her må du trykke ned for å løsne den om du skal flytte den mellom de to kjelene, og det kan være upraktisk om du har kjelen stående på brenneren.

Her finner du alle våre tester av utstyr fra MSR!

Kjelene er store og gode, med praktiske dl-merker både på innsiden og utsiden.

Den minste kjelen har et belegg som gjør den motstandsdyktig mot riper, og hjelper mot at maten setter seg fast. Settet kommer i hardanodisert aluminium.

Her følger det ikke med stekepanne, noe du må ha med ved siden av om du har behov for det. Dette kan i noen tilfeller være like bra, da stekepannene som følger med i settene ofte er små.

Vi har testet både MSR Quick Skillet og MSR Ceramic Flex Skillet i tillegg til en rekke andre stekepanner for turbruk.   

Likevel vil det tilføre ekstra vekt og plass i sekken. Vi liker godt de store asjettene i settet, og både de og koppene er fargekodede.

Settet kommer også i en versjon for fire personer, der MSR Ceramic Flex Skillet passer til. 

VURDERING
Størrelse
Kjeler
Håndtak
Praktisk
Totalt
PLUSS

Store kjeler

Store tallerkener og kopper

MINUS

Håndtaket er klønete

Følger ikke med stekepanne

Test av OPTIMUS Terra HE kokesett

Optimus Terra HE Cookset fra Optimus er et gjennomført og velfungerende kokesett. Det kommer også med en smart kjeleløfter.

Test av OPTIMUS Terra HE Cookset kokesett
Vi har testet OPTIMUS Terra HE Cookset kokesett.
OPTIMUS Terra HE Cookset

Innhold: 1,75 varmeutvekslende kjele, 1,7 l kjele, stekepanne, klype, svamp

Vekt: 756 g

Pris: 699 kr

Optimus stoves

skala
9/10

Optimus Terra HE Cookset kommer i hard anodisert aluminium, og en varmeveksler i bunnen av den største kjelen øker effektiviteten.

Neopren-bagen som settet kommer i kan brukes til å holde maten varm, og den beskytter fingre mot varme og kjelene mot riper.

Det er også en smart oppbevaringslomme til klypa i toppen.

Test av OPTIMUS Terra HE Cookset kokesett sammenlagt.
Du kan fint sette varme kjeler i den smarte oppbevaringsposen av neopren. Slik holder du maten varm og beskytter hendene samtidig.

Begge kjelene har mål på innsiden og utsiden av kjelen, og stekepannen fungerer også som lokk.

Settet kommer med en smart kjeleløfter som fungerer helt fint, og i tillegg en svamp. 

Settet fungerer veldig fint, men vi skulle gjerne hatt muligheten til å velge enda større kjeler og stekepanne.

VURDERING
Størrelse
Stekepanne
Kjeler
Praktisk
Totalt
PLUSS

Smart neoprenbag

Gode kjeler og steikepanne

MINUS

Ikke egne lokk

Små kjeler

Test av Primus Essential kjelesett 2,3

Primus Essential kjelesett 2,3 er et enkelt startsett når du skal ut på tur. Her er det ikke noe dill.

Test av PRIMUS Essential kjelesett 2,3
Dette er et enkelt og solid kjelesett.
PRIMUS Essential kjelesett 2,3

Modell: PRIMUS Essential kjelesett 2,3
Vekt: 644 g
Pris: 649 kr
Nett: www.primusshop.no
Innhold: 2 x 2,3 l kjeler, stekepanne, klype

skala
8/10

Et enkelt startsett når du skal ut på tur, som består av to kjeler og en stekepanne samt et håndtak.

Kjelene er store og romslige, begge på 2,3 liter.

Stekepannen av hard anodisert aluminium med non-stick-innside, er den beste av kjelesettene i testen.

Den er stor og god å lage mat i, og virker også som et lokk for grytene. Vi skulle derimot gjerne hatt separate lokk til disse.

Test av Primus Essential kjelesett 2,3 sammenlagt
Slik ser Primus Essential kjelesett 2,3 i pakkeposen.

Mange av settene har en løsning for å beskytte kjelene mot riper, men her ligger klypa og rister rundt oppi om du ikke tar den for seg selv.

Settet er det som tar størst plass i sekken, noe som er en vurderingssak om du vil ha med store og romslige kjeler til for eksempel mange på tur.

Settet kommer i en enkel oppbevaringspose.

VURDERING
størrelse
Stekepanne
Kjeler
Praktisk
Totalt
PLUSS

Veldig lett

God og stor stekepanne

Store kjeler

MINUS

Ikke eget lokk til kjelene

Klypa blir slengende rundt oppi kjelen

Test av SOTO Navigator Cook set

Soto sitt Soto Navigator cook set fungerer bra når du ikke trenger stekepanne, og ikke skal lage mat til mange.

Test av SOTO Navigator Cook set
SOTO har et enkelt og godt kokesett for deg som allerede har kopper og asjetter.
SOTO Navigator Cook set

Vekt: 878 g

Pris: 899 kr

Innhold: 1,8 l kjele, 1,3 l kjele, oppbevaringsposer, klut, klype,

Soto Outdoors

skala
8/10

Soto sitt Navigator cook set kommer kun med to kjeler uten stekepanne.

Det følger også med et slags oppbevaringsnett, som kan brukes til å holde maten varm lengre i den minste kjelen.

Test av Soto Navigator cook set sammenlagt.
Slik ser Soto Navigator cook set sammenlagt i pakkposen.

Settet kommer i ultra hard-anodisert aluminium som skal vare lenge, og tåle mye bruk.

Begge kjelene har mål på sidene, og kommer med lokk som har hull på toppen til å helle ut vann.

Lokkene har også en smart hempe på toppen til å løfte av lokket med.

Det følger med vaskeklut som samtidig er oppbevaring til klype for kjelene. Dette er et sett som fungerer bra når du ikke trenger stekepanne, og ikke skal lage mat til mange.

VURDERING
Størrelse
Kjeler
Praktisk
Totalt
PLUSS

Eget lokk til begge kjelene

Varmebevarende oppbevaring

Tar liten plass

MINUS

Uten stekepanne

Små kjeler

Test av Sea to Summit X-set 32

Sea To Summit X-set 32 kan foldes sammen, slik at hele pakken tar minimalt med plass. Mindre plasskrevende kjelesett finner du ikke.

Test av  Sea To Summit X-set 32
Sea To Summit X-set 32 er det kjelesettet som lar seg komprimere mest.
SEA TO SUMMIT X-set 32

Innhold: 2,8 l kjele, 1,3 l kjele, 1 stekepanne

Vekt: 783 g
Pris: 1399 kr
Nett: www.seatosummit.com

skala
8/10

Sea to Summit sitt største kjelesett kommer med en 2,8 liter kjele, 1,3 liter kjele og en stekepanne.

Og dette tar nesten ingen plass, og er bare fem cm høyt sammenpakket.

Veggene i kjelene kan foldes sammen, slik at hele pakken tar minimalt med plass. Det åpenbare er plassen i sekken, mindre plasskrevende kjelesett finner du ikke.

Test av  Sea To Summit X-set 32 pakket sammen.
Se så liten plass Sea To Summit X-set 32 pakket sammen.

Vi liker gummihåndtakene på stekepannen, som gjør at du enkelt kan håndtere kjelen uten å leite etter avtagbare håndtak for å løfte av.

Kjelene tar relativt fort til seg farge og smak, så om du ikke skal bruke kjelen som en ren kaffekjele anbefaler vi å bruke den kun til vann.

Lokket kommer med hull som gjør det enkelt å helle ut vann, og også et gummihåndtak på toppen for å løfte det av.

sea to summit x set 32
ALTERNATIVT: Settet kommer også i disse farrgene.

Kjelen kommer med håndtak du kan folde til siden når de ikke er i bruk, og det er også mål på siden utvendig.

Settet er i det minste laget for en familie på tur, men skal du ikke lage de største middagene fungerer dette fint.

VURDERING
Størrelse
Stekepanne
Kjeler
Praktisk
Totalt
PLUSS

Tar veldig liten plass

Lettvekt

Faste håndtak

MINUS

Liten steikepanne

Gummien kan misfarges

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.