En lett regnjakke og regnbukse er lett å pakke i sekken, og er en garanti mot ruskevær på tur. Dagens regntøy puster godt nok til at du ikke blir klam og våt Vi har testet regnsett til dame og herre som egner seg til tur og friluftsliv.
Sist oppdatert: 8. august 2023 kl 08.00
HOLDER TETT: Hovedmaterialet i skallplagg er ofte polyester (plast) og miljøbevisste friluftsfolk vil være opptatt av å unngå bomkjøp, av hensyn til både miljøet og lommeboka. Foto: Egill Danielsen
Regnjakke og regnbukser er førstevalget på tur, framfor tunge oljehyrer som kystfiskerne sverger til. Da faller valget nesten alltid på en skallplagg.
Vi har tester av regnsett, vanntette skallplagg; som egner seg for allsidig friluftsbruk, og som ikke veier mer enn at det enkelt får plass og kan prioriteres med i sekken.
Skallplagg gir god beskyttelse i ruskevær, samtidig som de puster bedre og er enkle å pakke bort i sekken når det ikke regner. Selv om de fleste foretrekker oppholdsvær på tur, så trenger ikke regn og vind å bli et altfor stort problem.
Prisen på jakkene vi har testet varierer mellom 2800-6000 kroner.
Hvor vanntett er regnsettene?
Regntøy som er laget for aktivitet er ikke nødvendigvis 100 prosent vanntette, men laget i ventilerende membran-tekstiler, for å unngå at du blir klam og svett på innsiden.
Gore-Tex, Dermizax og Cutan er eksempel på slike type membraner. Helly Hansen har sin egen Helly-tech-membran, mens Fjällräven benytter sin egenutviklete Eco-shell på mange av sine plagg.
Regnklær som er laget med ventilerende, eller pustende tekstiler må ha en høyere vannsøyle for at det skal kunne regnes som vanntett, i tillegg til at det bør ha teipete sømmer.
Hva betyr vannsøyle – og hvor mye er nok?
Vannsøylen er en god indikator for hvor vanntette eller vannavstøtende klærne er.
Klesprodusenten Bergans oppgir at de forholder seg til nedre vannsøyle på 5000 mm for at plagget skal oppleves som regntett.
Pustende, eller ventilerende plagg, trenger høyere vannsøyle. Plagg med 0-5000 mm vannsøyle kan være vannavstøtende, men regnes ikke som vanntett.
Klær med 11.000-15000 mm vannsøyle takler moderat regn, snø og lett trykk, mens plagg med 20.000 mm og mer takler kraftig regn under høyt trykk.
De fleste plaggene vi har testet har en oppgitt vannsøyle på 20.000 med mer eller mer, som vil være tilstrekkelig for mange type turer.
Vannsøyle indikerer hvor vanntett plagget er, og brukes av produsentene for å måle hvor mye vanntrykk det må være for at det skal trenge gjennom plagget. Pustende eller ventilerende plagg, trenger høyere vannsøyle.
0-5000 mm vannsøyle – kan være vannavstøtende, men regnes ikke som vanntett.
11.000-15.000 mm vannsøyle – takler moderat regn, snø og lett trykk, mens plagg med
20.000-30.000 mm takler kraftig regn under høyt trykk.
Vis mer
HALLO I LUKA: Den klamme følelsen forsvinner litt om man benytter seg av luftemulighetene. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Testens kriterier
Når det regner sidelengs foretrekker vi bekledning som jobber «med deg» og ikke «mot deg». Derfor har vi lagt vekt på design og praktiske løsninger med tanke på praktisk turbruk.
Da kommer funksjonalitet og passform inn: At lommene er hensiktsmessig plassert, at det er enkelt å stramme hetten og at det er lett å bevege seg på en naturlig måte.
Vekt har også vært en avgjørende faktor, men ikke for enhver pris.
Det vil variere fra person til person og også av aktivitetsform hvor viktig er av å ha god plass til andre klær under.
Vi har derfor kommentert romslighet og opplevd passform, også hvis du er mellom størrelser.
Fuktighet kommer ikke bare utenfra, temperaturregulering er en annen nøkkel for å holde deg tørr. Det kan være vanskelig å ikke gå seg svett, men det hjelper i hvert fall litt om man tar av seg eventuelle ekstra lag man har under.Om regnjakka skal på, bør kanskje et annet lag av?
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.