Vinterpiggsko gjør det mulig å løpe på underlag som ellers ville vært umulig å bevege. seg fort på.
Forskjellen består ofte i hvor piggene er plassert på skoen, og antall pigger. Normalt er det mellom 12 til 20 pigger i joggesko med pigger.
De beste vinterpiggskoene for løping
Våre utstyrstestere har prøvd piggsko fra ulike joggeskoprodusenter. Samtlige vinterpiggsko vi har testet har gitt godt grep på underlaget, enten det er snakk om klink-is, hard, tettpakket snø eller klassisk blandeføre som kjennetegner snøfattige vintre.
VJ Devil 5er en ny, lett og rask vinterpiggsko fra den finske løpeskoprodusenten. De har 17 stjerneformete pigger i karbonstål, om gir sikkert grep på is og hard snø. Den har noe mer støtdemping enn forgjengeren, men er fortsatt en kvikk og inspirerende joggesko for kortere løpeturer og intervaller når underlaget består av snø eller is.
KOMFORT: Icebug Arcus har solid demping. Disse vinterpiggskoene egner seg best til rolige eller lengre løpeturer på snø og is. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Icebug ArcusGTX er en vinterpiggsko i helt andre enden av skalaen: En varm og komfortabel løpesko med mye demping og romslig plass til tærne.
Som alltid ved skokjøp, er det viktigste å finne en sko som sitter og passer godt på foten.
REDUSERT KLIMAAVTRYKK: Icebug har vært offensive i å ta i bruk nye metoder og materialer i skobransjen for å redusere sine klimaavtrykk. For å redusere bruken av olje, er Arcus laget med blant annet Bluesign-godkjent polyester fra resirkulerte PET-flasker, fiskenett og gummi. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Vinterpiggsko med Gore-Tex
Stiløpere er litt delt i synet på joggesko med eller uten Gore-Tex.
Fordelen med Gore-Tex er at det holder vannet ute.
Ulempen er at skoene ofte kjennes tettere og stivere.
Icebug Oribi Bugrip GTXer eksempel på en forholdsvis lett piggsko med Gore-Tex-membran, synes testerne våre.
Hvordan slites piggene?
Vinterpiggene som er integrert i skosålen består oftest av karbid- eller karbonstål.
Piggenes hode og sider kan få et rustbelegg om de ikke blir tørket etter bruk, mens den delen av piggen som har betydning for grepet påvirkes ikke av overflaterust.
Det er naturlig at piggene slites av gjentatt bruk. Noen lurer på om det går an å slipe piggene, slik som man kan med for eksempel skøytestål, men det gjør det ikke.
For best mulig vedlikehold, er det en fordel å la skoene tørke mellom hver gang du bruker dem.
Det du absolutt bør unngå, er å tørke sko på varme baderomsfliser, som kan bli for varmt for gummisålen og som kan medføre at den sprekker opp.
Ulik plassering av piggene
Piggene i midten av sålen vil hindre deg i å skli, samtidig som du ikke merker så mye til dem i selve frasparket.
Noen modeller har bevisst plassert pigger langs kanten av sålene og helt foran under tærne. Da er du sikrere på at du har full kraft i frasparket selv på is.
Løper du mye på forfot, vil du naturlig være ute etter pigger foran. Innebærer løpeturene dine vinterstid også en del nedoverbakker, så vil pigger på bakre del av skoene telle en del.
Er det annerledes å løpe med vinterpiggsko enn uten pigger?
Nybegynnere vil merke at det kan bli litt mer anstrengt løping når underlaget er glatt.
Du vil kunne merke at du blir litt stiv i leggene og bak på lårene på en annen måte med piggsko. Det skjer fordi du får bedre feste når du skyver fra. Da er det lurt å sette ned farten.
Det er antakelig ikke vinterskoene du løper raskest med.
Når du klarer å stole på at skoene sitter, og har kontroll selv på glatt føre, løper du også mer avslappet, noe som er gunstig for både muskulaturen og løpsfølelsen forøvrig.
NÅR KOMMER VINTEREN: Snøfattige vintre gjør piggskoene aktuelle og stiene mer spennende. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Vinterløpesko uten pigger – finnes det?
Ja, det finnes terrengløpesko og vinterløpesko uten pigger også. Dette kan være løsningen om du pleier å å løpe langs veier som gruses eller saltes, og det er enkelt å løpe utenom de isete partiene.
Test av VJ Devil 5 vinterpiggsko
VJ Devil er en lett og rask vinterpiggsko som inspirerer til løping og intervalltrening utendørs. 2022-modellen er oppgradert med forbedringer i overdel og mellomsåle. For et grep!
TEST AV VINTERPIGGSKO: VJ Devil er ikke den mest solgte skoen fra den finske løpeskoprodusenten, men med suverent grep i glatte partier. Foto: Kristoffer H. Kippernes
VJ Devil 5
Vekt: 228 (str. 39)
Pris: 2000,-
Unisex
vj.com
9/10
Vi har testet nyheten Devil 5, fra den finske løpeskoprodusenten. Dette er en vinterpiggsko med 6 mm dropp (2 mm mer enn forgjengeren).
Skoen har fått et litt mer robust og vannavvisende yttermateriale. Mellomsålen er laget i varmekomprimert EVA-skum med noe bedre støtdemping en tidligere versjoner. En såkalt fit lock-konstruksjon rundt mellomfoten former godt rundt fotbuen og bidrar til at skoen sitter presist.
Devil 5 er utrustet med 17 stjerneformete pigger i karbonstål som er plassert i en yttersåle av butulgummi: 10 pigger i forfot, 6 i bakre del og 1 i mellomfoten.
Forgjengeren, Devil 4, ble testvinner i den aller første sammenlignende gruppetesten av vinterpiggsko. Femmer´n har blitt testet på løpeturer på snø, is og klassisk blandeføre som kjennetegner snøfattige skogsstier.
Den lette vekten og myke sålen inspirerer til løping. Disse skoene har såpass lite demping at de gir god kontakt med underlaget, men tilstrekkelig nok til at det ikke blir ubehagelig på ujevn naturis og ymse snø. Ettersom joggeskoene er forholdsvis lave, egner de seg best på stier og veier uten særlig løs snø.
Både plassering av pigger og det kontante grepet mot underlaget kjennes sikkert på stier med krevende underlag. De bakre piggene er gode å ha nedover, når det er glatt is og det er naturlig å slippe seg mer bakpå.
DØNN PÅLITELIG:: Speilblanke issvuller er som regel best å unngå. Men selv her får vi grep.. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Passformen oppleves ganske lik som forgjengeren. Det er fortsatt en ganske smal modell, selv om den er ørlitt bredere enn forgjengeren.
Oppsummert er Devil 5 er en rask modell for løping vinterstid, eller på turer i terrenget når godt grep er helt avgjørende, og du vet at du har is og hard snø foran deg. De egner seg til intervalltrening, mer enn til langdistanseturer. Er du ute etter en isolert og varm joggesko med pigger, bør du heller velge en annen sko.
VJ opplyser selv at skoen er ganske små i størrelsen, noe også vi kan bekrefte. Det kan være lurt å gå opp en eller to størrelser avhengig av hvor opptatt du er av å ha plass til tykkere sokker. Denne skoen kommer i halve størrelser.
VURDERING
Støtte
Respons
Komfort
Grep
Presisjon
Løpsfølelse
Totalinntrykk
PLUSS
Lett
Suverent grep på is og våte forhold
Vannavvisende
Tett på underlaget
MINUS
Vær obs på at de er små i størrelsen
Feil sko om du er ute etter vintersko med mye demping og isolasjon
Test av Icebug Arcus Bugrip GTX vinterpiggsko
Icebug Arcus Bugrip GTX er en vinterpiggsko med mye demping. Disse skoene egner seg best til rolige løpeturer på vinterføre, og finnes som både dame- og herremodell.
ICEBUG Arcus Bugrip GTX
Dropp: 6
Antall pigger: 13
Pris: 2200,-
Vekt: 295 gram (str. 39)
Testår: 2022
7/10
Svenske Icebug har laget sko med pigger og trygt grep på snø og holkeføre siden 2001.
Arcus er helt en ny joggesko for vinterløping, med mye demping og med romslig plass til tærne. Overdelen er laget i 100 prosent resirkulert polyester med Gore-Tex-membran. Den tykke mellomsålen av varmekomprimert EVA, derav 20 prosent Bloom-skum, som er basert på alger fra gjengrodde vassdrag og med mange av de samme egenskapene som EVA-foam.
Arcus Bugrip GTX har fått 13 dynamiske stålpigger, der fire av dem er plassert under hælen, en i mellomfoten og åtte pigger i forfoten. Piggene er plassert med god avstand for å hindre at snøen ikke fester seg i sålen. De dynamiske piggene jobber selvstendig, og presser seg inn mot sålen avhengig av hvor kraftig foten settes ned og på hvilket underlag.
Skoene er komfortable og varme nok til lengre, rolige løpeturer. Når underlaget består av is og tynt snødekke merkes knapt piggene under skoen – utover at de er trygge og gir godt grep.
De blir mer usikre på speilblank is og de kan glippe litt ved løping på forfoten på skikkelig glatt underlag.
GLIPPER LITT: På hard klink-is gir skoene litt etter. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Arcus gir ikke den beste løpsfølelsen, sammenlignet med lettere og mykere joggesko, men de svarer godt som et stødig og komfortabel treningssko til rolige løpeturer om vinteren. De dynamiske piggene trykkes litt inn i sålen på hardt underlag, noe som gjør at de fungerer fint om du innimellom løper på asfalt eller skogsveier med grus.
Arcus RB9X er en annen versjon i serien, med samme oppbygning, men uten pigger og en annen grepsteknologi fra Icebug, som egner seg bedre for vinterløping på asfalt.
REDUSERT KLIMAAVTRYKK: Icebug har vært offensive i å ta i bruk nye metoder og materialer i skobransjen for å redusere sine klimaavtrykk. For å redusere bruken av olje, er Arcus laget med blant annet Bluesign-godkjent polyester fra resirkulerte PET-flasker, fiskenett og gummi. Foto: Kristoffer H. Kippernes
VURDERING
Støtte
Respons
Komfort
Grep
Presisjon
Løpsfølelse
Totalinntrykk
PLUSS
Grep på snø, is og blandeføre
Komfort
God demping
Refleksdetaljer
Lavt klimaavtrykk
MINUS
Litt utrygg på klink-is
Ikke den beste løpsfølelsen
Test av Icebug Oribi BUGrip GTX
En god vinterpiggsko gjør at du kan løpe avslappet på det føret som måtte komme, enten det er snø, is eller asfalt. Icebug Oribi Bugrip GTX er en slik joggesko.
TEST AV VINTERPIGGSKO: Icebug Origi Bugrip GTX.
Icebug Oribi BUGrip GTX
Vekt: 304 gram (str. 42,5)
Pris: 1799 kroner
icebug.se
8/10
Icebug ble skapt med inspirasjon fra holkeføret rundt Göteborg, og var det første skomerket som satset for fullt på vinterløpesko med pigger. I deres vintersko med BU Grip, kombineres en nøye utvalgt gummiblanding med stålpigger, for å gi den beste miksen av feste og komfort.
De siste årene har Icebug fått tøff konkurranse fra flere merker, ikke minst finske VJ.
Modellen Oribi er en minimalistisk lettvekter i sommerutgave. Vinterpiggsko-utgaven veier 300 gram, og ifølge Icebug er det verdens letteste vinterløpesko med Gore-Tex-membran.
For å spare vekt, er den ikke fôret, men yttermaterialet virker slitesterkt.
Den har sju millimeter dropp og middels demping. Er du vant til veldig myke landinger, kan den føles hard på is og asfalt, men til gjengjeld føles den kontant og responsiv. Innvendig er den ganske flat.
De som ønsker mye støtte under fotbuen, må eventuelt bygge opp med en innleggssåle. Som andre Icebug-sko, har den de to viktige piggene helt foran som gjør at det ikke glipper i frasparket. En god piggsko gjør at du kan løpe avslappet på det føret som måtte komme, enten det er snø, is eller asfalt.
Oribi med pigger er en slik sko: Den føles lett nok for raske drag, men også stødig nok for de lange og helt rolige turene.
VURDERING
Støtte
Komfort
Presisjon
Grep
Løpsfølelse
Total
PLUSS
Lett
Sikker
Komfortabel
MINUS
Det finnes sko med mer varme og demping
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.