De beste skiskoene for langrenn

Uansett om du går lange eller korte turer på ski, er du avhengig av gode langrennssko som holder deg varm og tørr på føttene.

Skisko
VELG RIKTIG SKISKO: Skisko for langrenn deles inn i klassisk, skøyting og kombisko. Foto: Sandra Lappegard Wangberg

Langrennssko skal helst være både varme og komfortable, i tillegg til at de sitter godt på foten og er romslige nok til både tykke sokker og plass til å kunne bevege tærne.

Skisko betyr også en god del noe for hvordan skiene oppleves, ettersom både stabilitet, tyngdeoverføring og fraspark har med skoene å gjøre, dernest kontakten med underlaget. 

Både rene skoprodusenter som Alpina og Alfa – også Madshus, Fischer, Rossignol og Atomic – lager skisko for langrenn, både klassisk og skøyting og kombisko.

Klassisksko langrenn

Rendyrkete klassisk-sko har lite støtte over ankelleddet, ofte er det mer som en isolerende strømpe. Når du går på ski i tilrettelagte skispor, er det mindre behov for sideveis støtte enn når du for eksempel skal skøyte på ski. En konkurrerende skiløper vil trolig være mer opptatt av en myk såle med god skikontakt, framfor mer stabilitet og trygghet i krevende spor.

Da UTE testet klassiske langrennssko ble testvinner Atomic Redster World Cup Classic, på grunn av lav vekt og at den sitter presist og godt på foten.  

Madshus Nano Classic er en annen racingsko, som er lett å stramme, fint kan brukes til treningsturer. Fischer RC 5 er en annen god kandidat, og som framstår med litt bredere lest.

Varme skisko

Er du mest opptatt av varme skisko for lange skidager, så vil Alfa Trac være en god kandidat. Disse skiskoene har kuldeisolerende mellomsåle og et yttermateriale som er behandlet for å være avvisende for snø og smuss. Mer om varme skisko lengre ned!

Skøytesko langrenn 

Rendyrkete skøytesko er høyere over ankelleddet, for å gi mer stabilitet og bedre kraftoverføring når du glir avsted i enkel- eller dobbeldans.

I dag passer samtlige langrennssko til bindingssystemet NNN (New Nordic Norm).

Det betyr at de kan benyttes med både Turnamic, Prolink- eller Rottefella-bindinger. Dermed er skovalget mindre låst til bindingsvalget enn tidligere.

Kombisko for langrenn

Kombisko egner seg for lange dager på ski ved at de er litt varmere og mer komfortable enn mer konkurranseorienterte skisko. Kombisko foretrekkes ofte av turgåere og til barn/ungdom fordi de er stabile enn klassisk-sko.

Madshus Race Combi ble testvinner da vi testet kombisko, som en god og varm skisko som holder deg tørr på beina.  

Salomon Pro Combi Prolink har stiv ankelskinne som gir litt mer sideveis stabilitet for skøyting. Den skiskoen er oppbygd på lik måte som R/Prolink-modellen til Salomon.

Alfa Horizon Perform er en varm skisko med Gore-Tex, som også kan fungere godt sammen med smale fjellski eller turskøyter, og som et rimeligere alternativ til fjellskisko (BC). 

Alpina har egne skomakere, som også utvikler sko for andre skiskomerker. Alpina Competition 2.0 CCL er en myk og varm kombisko for langrenn, og noe lettere enn mange av de andre kombiskoene vi har testet.  

Test av MADSHUS Nano carbon classic

Madshus Nano Carbon Classic er en lett skisko for klassisk langrenn. Nano Carbon Classic føles også lett og presis på foten.

MADSHUS Nano carbon classic

Vekt: 336 gram pr. sko
Pris: 2499 kr

madshus.com

skala
8/10

Om du er opptatt av vekt, er dette den letteste skoen i denne testen, og den føles også lett på foten.

Utenpå finner du vannavstøtende softshellmateriale, som også er pustende.

Denne modellen kommer med en lav innersko, noe som gjør at den ikke gir fullt så mye varme til anklene som enkelte av de andre, selv om det uansett ikke er snakk om store mengder.

Nederst på skoen er det en skinnkant, og med innslag av karbon enkelte steder på skoen, som er med på å gi lett vekt.

Nano carbon er komfortabel, med god plass til tærne fremme. Den oppleves som veldig presis, den sitter stramt rundt hælen, og det er lite slingrinsplass inni skoen.

Der glidelåsen møter ankelen kan den oppleves som litt trang, og vi kan kjenne at den stanger litt. Strammingen består av lisser som strammes, men du får strammet skoen godt.

Her har du god kontakt med skiene, det er en racingsko men kan likevel fint brukes til treningsturer.

VURDERING
Vekt
Stabilitet
Komfort
Varme
Totalinntrykk
PLUSS

Lett

Sitter stramt

Presis

MINUS

Stram over ankelen

Test av Alpina Competition 2.0 CCL Classic

Alpina Competition 2.0 CCL er en en myk og lett kombisko for langrenn fra skoprodusenten Alpina.

Test av Alpina Competition 2.0 CCL Classic
KOMBI-SKISKO: Alpina Competition 2.0 CCL Classic
Alpina Competition 2.0 CCL Classic

Vekt: 492 g (str 46)   

Pris: 2799,- 

skala
9/10

Alpina har et bredt antall skisko i produksjonslinja. Vi ble litt overrasket over at vi fikk denne lette og myke modellen fra Alpina da vi etterspurte den mest turvennlige modellen, som skulle være best på støtte og isolasjon.  

Skoen er fôret med Thinsulate og har en nyutviklet 4Dry- membran. Både navnet, mykheten og vekten indikerer at dette er en sko for aktiv langrenn i gode løyper med smale ski.

Fra frysertesten ser vi at vannflasken har mistet to grader mer enn de beste i testen, men skostørrelsen er en størrelse mindre enn de andre i testen, slik at det kan påvirke resultatet.  

Alpina Competition 2.0 CCL Classic har god snøring av innersokken, laget i et oppstivet, støttende materiale. Rundt ankelen har disse testens beste hælgrep, med tykk og spenstig polstring.  

Snøringen går helt fra tærne og opp til ankelen med seks snørepunkter. De brede lissene er lett å få tak i for å etterstramme, når det er behov for at skoen skal sitte tett og komfortabelt. Det er ingen antydning til gnaging selv ved stram snøring.  Det er ikke veldig stor reduksjon i stabiliteten på disse skiskoene sammenliknet med de som har stivere sålefleks og ankelskinne, og vi opplever meget god kontakt med skien og underlaget.   

Den myke sålen begrenser hvor mye kraft vi kan styre skien med, og hælen ble satt ned utenfor bindingens hælkloss noen ganger ved ploging ned isete løyper. Da savnet vi mer stivhet og støtte til ankelleddet. Ved alle andre forhold opplever vi ikke at skoen begrenser, men gir bra kontroll.  

Vekten er desidert lavest i testen,  ca. 170 gram mindre enn de andre. Dette er ikke skoen vi først velger for lange dager ute i fjellterreng eller i isete og bratte løyper, men i oppkjørte løyper byr den på ekstra følsomhet, passform og letthet. 

VURDERING
Stabilitet
Følsomhet/skikontakt
Varme
Vanntetthet
Komfort/brukervennlighet

Test av Alfa Horizon Perform 2.0 GTX

Alfa Horizon Perform er en kombisko for langrenn. Denne skiskoen har et gummiaktig og fôret ytterstoff med Gore-Tex-membran, som dekker hele skoen.

Test av Alfa Horizon Perform 2.0 GTX
KOMBI-SKISKO: Alfa Horizon Perform 2.0 GTX
Alfa Horizon Perform 2.0 GTX

Veil. pris: 2699,-  

skala
8/10

Alfa Horizon Perform 2.0 er en skisko som er produsert med Gore-Tex laminert til fleece, med mål om å lage en ekstra varm sko. 

Her er det ingen ankelskinne eller ambisjoner om å bruke andre midler for å gjøre skoen støttende, med unntak av at god, tett snøring dekker fra tåballen til helt over ankelen. 

Dette er faktisk den eneste skoen i testen med så høy snøring.  

Passformen gir tærne ekstra god plass selv om en lang stortå bøyes mer opp her – slik som vi også kjenner til fra Alfas fjellskisko.  

Pløsen er uten polstring og reduserer stabilitet og komfort. Fra tåball og fremover er det såpass langt mellom snørehullene  at forsøk på stamming trekker tærne mer opp enn sammen, og det er generelt litt for langt mellom de fem snørepunktene i denne store størrelsen (i str. 47).  

Vi vet fra tidligere arbeid med fjellskisko-tester at Alfa kvier seg for å lage stabilitet gjennom en oppstivet såle, og her er det heller ikke gjort noen forsøk på øke støtten gjennom forsiktig oppstiving av skoens pløse eller ytterstoff.  

Vi kan vri tåpartiet ca. 80 grader i forhold til hælen med håndkraft, men likevel er det en viss stabilitet takket være ganske fast polstring og høy snøring.   

Den myke sålen, som også er mindre vridningsstiv enn Alpina Comtetition 2.0 CCL Classic, har ingen definerte knekkpunkter og lar ulike føtter få en nær, god følelse av skien. Alfa Horizon har god isolasjon, som sikrer varme føtter og god blodsirkulasjon i de aller fleste forhold.

Vanntettheten er også god med helt tørre føtter etter et kvarter i vannbad, kun litt vann kom gjennom ved glidelåsen men det rant ikke innenfor fôret. 

Den har god følsomhet for aktivt langrenn, og framstår som en varm og vanntett skisko. 

  

  

VURDERING
Stabilitet
Følsomhet/skikontakt
Varme
Vanntett
Komfort/Brukervennlighet

Test av SALOMON S/race-Vitane classic

Salomon S-race-Vitane Classic er en skisko for klassisk langrenn, og som har en svært lettvin strammeløsning. Denne skiskoen oppleves som lett og god på foten.

SALOMON S/race-Vitane classic

Vekt: 385 gram pr. sko
Pris: 2900 kr

skala
9/10

Yttersokken på Salomon S-race-Vitane Classic har en glidelås, som er med på å stramme skoen godt rundt foten. 

Innerskoen kalles en second-skin, som sitter som en sokk rundt foten uten noen sømmer eller kanter som gnager. Det er ikke den varmeste skoen, men om du bruker et skoovertrekk de kaldeste dagene vil den være god og varm.

Den har custom-fit, som vil si at den former seg etter foten din etterhvert som du bruker den. S/race-Vitane har en justerbar hælstropp, som lar deg justere skoen så den sitter godt rundt hælen.

Passformen er god, om enn noe smal om du har litt breiere føtter.

Skoen kommer med en Prolink-såle, som kan brukes på prolinkbindinger og ski med NNN-binding.

Prolink-systemet skal gi mindre materiale mellom ski og støvel, som gjør at du kommer lavere og bidrar til god kraftoverføring.

Som i Atomic-skoen finner du karbon rundt foten, som gjør skoen lett og stiv, og gir god torsjonsstivhet.

Skoen oppleves som lett og god på foten.

VURDERING
Vekt
Stabilitet
Komfort
Varme
Totalinntrykk
PLUSS

Komfortabel og sitter godt på foten

MINUS

Ikke så varm.

Test av Salomon /R

Salomon /R er en litt rimeligere skisko for klassisk og skøyting enn Salomon Prolink Comb, og ganske identisk – med noen få unntak.

Test av Salomon /R
KOMBI-SKISKO: Salomon /R. Foto: Mathilde Gamme
Salomon /R

Vekt: 592 gram (str. 47)  

Pris: 2500,- 

skala
7/10

Snøringen er litt enklere på Salomon/R enn på den andre kombiskoen fra Salomon.

Snøresystemet er asymmetrisk med fire snørepunkter, og den går ikke så langt frem.

Vi liker at den kan gjøres svært raskt med en funksjonell hurtiglås og en tynn strammesnor i harde snørehull som gir lite friksjon. 

Vi setter også pris på å kunne ta av skoen lettvint, og raskt kunne etterstramme snøringen uten å måtte åpne ankelskinne og «ytter-/gamasjestoffet».  

 På Salomon /R har øverste del av pløsen for lite polstring og oppstiving, slik at vi kjenner trykk fra snøringen øverst over vristen.

Andre forskjeller er at stramming bak på hæl mangler, og at ankelskinnen er vesentlig mykere og 1 cm lavere enn Salomon Prolink Combi. Det gjør at skoene veier 88 gram mindre enn disse.

Såle og øvrig utforming er identisk med Prolink Combi og gjør at denne skoen står godt som en stødig kombi-sko. På vanntetthet scorer de like dårlig ved fukt over sømmen i ytterstoff. 

En stødig «plattform» under tåball med tydelig pre-bøyd «knekkpunkt» og rocker lar deg «rulle» foten fremover før sålen må bøyes. Omtrent samme følelsen vi kjente i Atomic Pro CS, men her støtter ankelskinnen bedre da forankringen i hælkappen ikke gir så mye etter.

VURDERING
Stabilitet
Skifølsomhet
Varme
Vanntetthet
Komfort/brukervennlighet

Test av Fischer RC3 Combi

Fischer sin RC3 Combi er en skisko for deg som veksler mellom klassisk og skøyting. Denne blant de mest vridningsstive skiskoene i testen av kombisko for langrenn.

Test av Fischer RC3 Combi langrennssko
KOMBISKO FOR LANGRENN: Fischer RC3 Combi
Fischer RC3 Combi

Vekt: 726 gram (str. 47)    

Pris: 2599,-  

skala
7/10

Fischer RC3 er en populær kombisko fra den tyske skiutstyr-produsenten. 

Det kjennes som om vi står litt høyere i denne skoen, og vi ikke har den samme trygge plattformen under tåballen med definert knekkpunkt, som ved flere av de andre skiskoene. Hælen kjennes også høy, og dermed mer ustabil enn de andre.  

Fischer RC3 Combi er noe mer vridningsstiv enn Rossignol og Atomic sine kombi-modeller for langrenn. Snøringen har en hurtiglås, men den låser ikke alltid snorene godt nok og det kan gjøre skoen mer ustabil etter litt bruk.

Flexen er likevel myk og gir god kontakt med underlag, men den den er ikke så myk og følsom som klassiske langrennssko uten skinne. 

Snorhullene har ikke samme lave friksjon som blant annet Salomon når vi strammer til med et drag. Ellers er «innstigning» i skoen uproblematisk med godt oppstivet ankelpolstring påmontert en stor hempe – og ikke noe ytterstoff som dekker den til. 

Ankelskinnen har begrenset støtte, ikke fordi den er myk, men fordi forankringen i hælkappen fjærer mye. Det gjør at vi ikke får strammet reimen like fast som hos Salomon og Madshus. 

Polstring og tilsnøringen i skoen støtter lite – og ingenting rundt ankelen. 

Flere tester av ski og skiutstyr fra Fischer!

Skoen har meget god isolasjon og kun litt fukt trenger inn ved nedre sømmen i ytterstoffet. Men når vannet kommer over her så kommer vann inn i hele skoen fra hæl til tærne, og blir søkkvåt.

Til tross for at produsenten skryter av vanntett membran så er den, eller sømmene, absolutt ikke tette på de skoene vi testet. 

  

  

   

VURDERING
Stabilitet
Følsomhet/skikontakt
Varme
Vanntett
Komfort/Brukervennlighet

Test av FISCHER rc5 classic

Fischer Rc5 Classic passer godt for deg som liker god plass i skoen. Rc5 Classic er en komfortabel langrennsstøvel til både renn og trening.

FISCHER rc5 classic

Vekt: 400 gram pr. sko
Pris: 2300 kr

skala
7/10

Fischer Rc5 Classic er en komfortabel klassisk sko til både trening og konkurranse. Denne skiskoen oppleves som mer romslig innvendig enn mange av de andre klassiskskoene. Om du liker litt bedre plass i skoen, bør du ta en kikk på denne.

Skoen kommer med Thermofit, et formbart skummateriale som former seg etter foten. 

Klikk her for å se alle våre tester av Fischer ski, skisko og mer!

Yttermembranet, Triple F membran, holder foten varm og tørr, samtidig som den puster bra, og glidelåsene er vanntette.

Strammingen kalles Fischer Speed Lock System, som er rask å stramme, men vi synes det generelt strammes litt lite rundt foten. Dette gjør at den føles litt løs og ikke blir så stabil som en del av de andre.

Lissene kan også festes til to stropper som strammer rundt hælen, men vi kunne likevel tenkt oss litt bedre stramming så den satt hakket fastere rundt foten.

Skoen er enkel å ta på og av, med bred åpning og hemper å dra på. Har du en bred lest vil denne passe bra.

VURDERING
Vekt
Stabilitet
Komfort
Varme
Totalinntrykk
PLUSS

Varm, enkel å ta på og av.

MINUS

Oppleves rom romslig rundt foten

Test av Rossignol X5 OT

Rossignol X5 OT er den kombiskoen i testen som har mykest og lavest ankelskinne i testen.

Test av Rossignol X5 OT
KOMBI-SKISKO: Rossignol X5 OT
Rossignol X5 OT

Vekt: 674 gram  (str. 47)     

Veil. pris: 2200,-  

skala
8/10

Rossignol X5 OT er en kombisko tiltenkt både skøyting og klassisk langrenn. Denne modellen som har beskjeden polstring over ankelen. 

Den merkes mest som en reim rundt leggen og bidrar lite til støtte ankelleddet.

Faktisk kjennes ankelen bedre støttet i Alfa Horizon Perform 2.0 – som ikke har ankelskinne – selv om sålen og forfoten er mer stabil på Rossignols modell, som har en smalere passform.  

Det gjør at X5 OT er stødigere i frasparket, på ski eller skøyter, men svakere og mykere enn de andre skoene som har ankelskinne. Altså kan den være et godt valg om du primært går klassisk langrenn, men er ute etter en litt varmere sko. 

Selv etter snøring i to omganger, opplever vi at skoen er litt «lealøs» og ikke støtter mye, faktisk ingenting rundt ankelleddet. Over vrista og fremover i foten sitter den godt med forholdsvis smal passform og god, tett snøring.

Ytterstoff er sydd sammen med det meste av innerskoen og sammen med avstivet pløse og god snøring gir det foten en brukbar støtte.  

En praktisk med lett tilgjengelig hempe for å hindre at hælpartiet tråkkes ned ved påtaking, og innebygd gamasje som raskt strammes til og hindrer snø i skoen. Her finner vi også metallring ved tærne for å feste en ekstern gamasj. 

Vanntettheten er dårlig på disse. Det trekker merkbar fukt inn skoen ved vann allerede ved vann så vidt til tærne, ved vannn over glidelåsen fylles hele skoen raskt med vann.

Isolasjonen er no bedre enn den lette Alpina-skoen, men litt svakere enn Salomon, Alfa og Fischer på varme.

VURDERING
Stabilitet
Følsomhet/skikontakt
Vanntetthet
Varme
Komfort/Brukervennlighet

Test av ATOMIC Redster Worldcup Classic

Atomic Redster Worldcup Classic er en langrennsstøvel som føles lett og fin på foten, med forholdsvis god plass til tærne. Redster har god passform.

UTE_testvinner
ATOMIC Redster Worldcup Classic

Vekt: 400 gram pr. sko
Pris: 2800 kr

skala
9/10

Atomic og Salomon sine skisko i denne testen er ganske like, og det er ikke så rart da de to merkene begge eies av Amer sports.

Skoen kommer med en Prolink-såle, som kan brukes på prolinkbindinger og ski med NNN-binding.

Atomic sine sko skal derimot være litt høyere over vristen, bredere ved tærne, og de er også litt enklere å komme inn og ut i enn Salomon sin sokk som du må dra på deg. 

På Redster Worldcup finner du en justerbar hælstropp, som lar deg tilpasse skoen så den sitter godt rundt hælen. 

Innerskoen har custom fit. Dette er en skisko som oppleves som lett og fin på foten, og det er forholdsvis god plass til tærne.

Rundt skoen finner du karbon, noe som gjør skoen stivere, gir god torsjonsstivhet, og hjelper på vekten.

Dette er ikke den varmeste skoen, men om du bruker en skisokk de kaldeste dagene vil den være god og varm.

Passformen er god og strammesystemet fungerer bra. Den enkle inn-og utstigning kårer denne til vinneren såvidt foran Salomon, men noen foretrekker også «sokken» på Salomonskoene. 

VURDERING
Vekt
Stabilitet
Komfort
Varme
Totalinntrykk
PLUSS

Sitter godt på foten

Ingen sømmer som irriterer

Enkel av og på.

MINUS

Ikke den varmeste skiskoen

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.