Felleski dame og herre – best i test

De beste felleskiene

Har du langrenn som hobby, så vil et par felleski være aktuelle som enten de eneste langrennsskiene du trenger, eller som et tilleggspar til dem du allerede har. Les våre tester av felleski.

test av felleski for marka og fjellet
TEST AV ULIKE FELLESKI: Felleski har dominert markedet for klassiske langrennsski de siste årene. Kombinert med flyttbare bindinger kan du få mange fine skiturer om vinteren. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Felleski er kommet for å bli. Basert på de felleskiene vi har testet er det lett å skjønne hvorfor: Disse skiene krever lite prepping før turen og de fungerer forholdsvis godt på ulike typer fører.

Vi har testet felleski på både kaldt føre og på typisk klisterføre og forklarer hvordan de ulike skimodellene oppfører seg i ulikt terreng, både motbakke, flatt, utfor og sving. 

Ivrige langrennsløpere vil være enige i at en topp smurt ski alltid vil være det beste. Skismøring krever både litt innsats, kunnskap og utstyr. Med så godt sammensatte skiegenskaper som felleski har, er det et relevant spørsmål om du bare kan legge bort «smøreskia»? Vel, er du først og fremst ute etter gode tur- og. treningsopplevelser, kan du egentlig det, mener våre skitestere.

FELL: Glipptak og dårlig feste kan prege humøret på skituren. Fellen er montert i smøresonen på skia. Foto: Kristoffer H. Kippernes
FELL: Glipptak og dårlig feste kan prege humøret på skituren. Fellen er montert i smøresonen på skia. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Hvilke felleski er best?

Våre erfaringer basert på tester på ymse fører er at felleski-modellene er relativt ulike. Noen felleski krever en viss skiteknikk, mens andre felleski er mer stødige og egner seg best til rolige turer uten store krav til skiferdigheter for å få godt feste.

Det mest spennende for oss har vært hvor bra skiene fungerer på forskjellige fører, fra klisterføre til tørt, kaldt føre. En av testrundene vi gjennomførte, var på 12 minusgrader og tørr snø. Ved slike forhold får du enda mer igjen for å velge en litt dyrere ski med spenn som løfter fellen mer. 

Toppmodellene innen felleski

Hvis du virkelig liker å trene på ski, og er ute etter et par felleski som kan erstatte klassiske smøreski, så vil racing-ski være interessant. Prisen ligger på mellom 5000-8000 kroner.

Topp felleski er er mer interessant nå enn før, men: Spennet i disse felleskiene fører ikke bare til at det kreves litt mer av deg for å få feste: De er også en del bedre å stake på en tur- og treningsmodellene vi testet i 2021. Disse skiene har spenn som «løfter» en del, så fellen subber ikke like mye nedi snøen i staking. 

Helt som å gå på en topp smurt ski, blir det likevel ikke på akkurat dette området.

Fischer Twin Skin Race IFP vurderte vi som svært behagelige å gå med, og de har brukbart feste. Til tross for at skiene hadde litt subbefølelse i alle teknikker, ga de følelse av bra fart.  

Salomon S/lab er toppmodellen til Salomon, og framstår som den beste felleskien vi har prøvd hittil. Den gir godt feste på de fleste fører, og er også den skien som har best glid.

Allround felleski 

De nest dyreste skiene, mellom 4000 og 6000 kroner. Disse skiene har mange av dem egenskaper fullt på høyde med topp konkurranseski.

Det som skiller dem fra de dyreste modellene er ofte spennkurven, samt at skiene er litt tyngre. Den lille vektforskjellen merker man gjerne lite til. For treningsformål vil de fleste det som positivt at spennet er bygd opp slik at det er enklere å få feste. Skiene egner seg godt for fritidsmosjonister som liker å bruke langrennsskiene til både skiturer og trening. 

Salomon har vært langt framme i utviklingen av felleski helt fra starten av og de fortsetter å videreutvikle felleskiene sine. 

Salomon S/Max eSkin er lette å føre i motbakkene og de er stabile å gå på. De hadde best glid i denne klassen, selv om forskjellene er små. Disse ble testvinner på grunn av et litt stivere sluttspenn, som oppleves som en fordel på alle de førene vi testet skiene på.

Rossignol X-ium R-skin er også en modell vi kan anbefale, og som vil dekke behovene til en øvet skiløper. Den føles som en racing-ski, den er lett og den er god i alle typer terreng. Gliden er god, og med vekta fordelt på begge ski er det ingen merkbar brems fra fellen.

De billigste felleskiene

Langrennsski må ikke være dyrt. Ofte selges rimelige langrennspakker med både ski, sko og binding. De rimeligste felleskiene koster rundt 2000-3000 kroner.

Disse skiene egner seg best for deg som først og fremst vil gå roligere skiturer og ikke er så opptatt av langrennsski som treningsverktøy. I tillegg til at de koster mindre, og er mer stødige enn de dyrere felleskimodellene. 

Madshus Intelligrip Pro ble testvinner blant billige felleski, som en  en trygg og stabil langrennsski. De kan egne seg i skiløypa når det ikke er drømmeføre, både skogsløyper i marka og på fjellet. 

Hvilke felleski glir best? 

Mange vil vegre seg for å miste den gode gliden og også vi har vært nysgjerrige på hvilke felleski som glir best. På de nyeste felleskiene er det relativt små forskjeller i glidegenskapene.

Alle de nevnte felleskiene anses som gode langrennsski for øvede skiløpere.

Rossignol X-ium

Salomon S/max

Fischer Twin Skin Carbon

For hvem egner felleski seg for?

Også aktive skiløpere bruker felleski i treningsarbeidet. Det er et enkelt og trygt valg, og som alltid fungerer. Man sparer seg jobben med å smøre ski og man er sikret relativt gode ski. 

Det som har blitt sett på som litt negativt med felleski, er at disse krever litt mindre av deg teknisk – du får feste på dem nesten uansett. Men blant de beste felleskiene, er spennet så godt at du er nødt til å gå bra på ski for å få spikerfeste. Det gjør at de gode modellene med felleski både har fordelene ved at de alltid kan ligge klare i skiboksen, samt at de utfordrer deg til å gå bra teknisk.

Flyttbar binding på felleski 

Flyttbare langrennsbindinger har blitt nærmest standardløsning til felleski.

Disse gjør at du kan justere tyngdepunktet for mer feste eller gild, om du for eksempel veier mer eller mindre enn du gjorde forrige vinter. Vi har også test av ulike flyttbare langrennsbindinger.

guiden til felleski
KVALITETSTID: Mange har funnet tilbake til skigleden gjennom felleskiene, ved å slippe smøre- og preppejobben. Foto: Tore Martin Gundersen

Hvordan velge riktig felleski?  

Når du kjøper felleski, tas det utgangspunkt i personlig kroppshøyde og vekt som utgangspunkt for å finne ski med riktig spenn. Det er avgjørende for at ikke fellen ikke subber nedi, men kommer opp og ned av snøen. I tillegg spiller skiteknikk inn. Her lønner det seg å være ærlig for å få en best mulig tilpasset ski til deg. I verste fall ender du opp med en langrennsski som både subber og glipper.  

felleski langrenn geir endre rogn
TESTET: Langrennstrener Geir Endre Rogn under testing av felleski for marka og fjellet. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.

Ved kjøp av felleski tas det utgangspunkt i personlig kroppshøyde og vekt som utgangspunkt for å finne ski med riktig spenn. Det er helt avgjørende for at ikke fellen ikke subber nedi, men kommer opp og ned av snøen. I tillegg spiller skiteknikk inn. Her lønner det seg å være ærlig for å få en best mulig tilpasset ski. I verste fall ender du opp med en langrennsski som både subber og glipper.  

Felleskimodeller kommer gjerne med ulike stivheter i samme lengde, som bør gjøre det mulig å treffe ganske presist. Om du stort sett går på ski i strøkne langrennsløyper, kan du velge en smalere model enn om du først og fremst ferdes i løyper av ymse kvalitet. Da kan en en mer stabil tur/marka-ski være mer interessant enn de smaleste langrennsskiene.

NY VRI: Flyttbare bindinger kan være løsningen, om det glipper eller subber.  Ved å justere bindingen fram eller tilbake, flyttes tyngdepunktet. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
NY VRI: Flyttbare bindinger kan være løsningen, om det glipper eller subber. Ved å justere bindingen fram eller tilbake, flyttes tyngdepunktet. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Hva skiller en rimelig felleski fra en dyrere modell?

Prisforskjellene skyldes først og fremst sålekvalitet og stivheten i skien, mer enn selve fellen.

En skiløper med aktiv skiteknikk vil ha mer glede av en stivere ski. Kjernen i skiene utgjør også en forskjell. Noen ski har mer «liv» eller spenst i seg. Langrennski med mer karbonfiber enn glassfiber har lavere vekt og gir stivere ski. Ski med karbonmateriale koster noe mer.

Måles spenn på samme måte som på smøreski?

Ja og nei. På smøreski måles spennkurven for å finne smørelomma. Smørelomme er ikke et tema på samme måte på felleskiene, for her er det skifabrikken som har forhåndsbestemt målene.  Alle ski måles i fabrikken før fellen settes på, og det freses et spor i skien slik at fellen ligger jevnt. Dybden i sporet kan reguleres og det er ulik stivhet i skiene. Ved noen ski prioriteres det mer feste, mens racing-modellene vil ha mer fokus på glid. Du får flere ulike stivheter på samme lengde ski.

Hvordan vedlikeholde felleski?

Selv om felleski krever mindre tid på prepping og smøring, finnes det produkter som renser fellen for smuss og skitt, og som gir bedre glid. For du kan oppleve at felleskiene klabber. På nullføre og fallende våt snø går det an å preparere fellen for å unngå ising eller forbedre gliden.

Swix har utviklet en egen rensespray for felleski som skal være mindre aggressiv mot fellelimet på fellens bakside enn vanlig skirens. Glidsonen behandles som på smøreski.

Generelt oppgir produsentene at fellene varer i ca. 80-100 mil før de må skiftes ut.

GODT SPENN: Enten målet er rolige langturer eller korte treningsøkter, vil felleski fungere til formålet. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
GODT SPENN: Enten målet er rolige langturer eller korte treningsøkter, vil felleski fungere til formålet. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Test av ATOMIC Redster C9 Skintec

Atomic sine felleski Atomic Redster C9 Skintec er et trygt valg om du vil være garantert godt feste. Alt i alt meget bra ski.

atomic skintec redster c9
TEST AV FELLESKI FOR TRENING/KONKURRANSE: Atomic Redster C9 skintec
ATOMIC Redster C9 Skintec

MÅL: 38-44-40 mm
LENGDER: 202 - 207 cm
PRIS: 6900 kr
www.atomic.com

skala
7/10

Atomic var sammen med Salomon pionerene innen skin-teknologi på felleski.  

Langrennsskiene i Redster-serien har fått Nomex SDS Featherlight-kjerne, karbonlaminat i for- og bakski for effektive trykksoner og god glid. Fellen består av 100 prosent integrert og utskiftbar mohair-fell. 

I utgangspunktet er opplevelsen på disse skiene mye likt felleskiene fra Salomon, men de gir noe mer subbefølelse – spesielt i staking og når man flytter vektene fremover på skiene for å komme over stavene.

Til gjengjeld gir de noe tryggere feste. Alt i alt en meget bra ski. 

VURDERING
Staking
Diagonal
Staking m/fraspark
Utfor
Slipp
Feste
Stabilitet

Test av Rossignol R-skin Ultra

Rossignol R-skin Ultra er en felleski som krever litt mer teknikk, men som likevel en allsidig felleski som vil kunne passe for mange som trives med langrenn.

test av felleski for marka og fjellet rossignol r skin ultra
TEST AV FELLESKI FOR MARKA OG FJELLET: Rossignol R-Skin Ultra kommer bra ut i testen for skiløpere som har teknikken inne. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_anbefaler
Rossignol R-Skin Ultra

Lengde: 201 cm

Mål: 48-44-46

Spenn: Et høyt spenn, lite sluttspenn, ligger på i tuppen 

Veil. pris: 3099,- 

rossignol.com

skala
8/10

Franske Rossignol er en av produsentene som virkelig har lykkes godt med sine felleski. R-skin modellene har vært i teten i de fleste tester gjennom de siste årene.

Skiene er stabile og med en fin balanse mellom feste og glid.

I denne testen er det R-skin Ultra som er Rossignol sin representant, en trenings- og turski som har litt innsving. Det er en leken ski som innbyr til fart og skiglede.

Modellen krever litt mer av deg enn enkelte av de andre i testen, men om du har litt teknikk inne så er dette en god felleski.

R-Skin Ultra er stabile og de er gode å manøvrere gjennom svinger. Spennet er litt høyere enn på de andre skiene i testen, så det er svært lite subb når du står i hockey. Men når du staker, kollapser spennet litt. Det vil si at fellen tar mye nedi i stakepartiene. Du kan justere dette litt ved å flytte bindingen bakover, men da blir det enda mer krevende å få feste. 

Sammenlignet med testvinneren Madshus Intelligrip Pro , er det spennet som utgjør den største forskjellen opp mot Rossignol R-skin Ultra. Madshus-skia har et lavere spenn, men likevel litt mer sluttspenn. Det gjør at Madshus-modellen er litt lettere å få feste på, samtidig som fellen bremser litt mindre i staking i treningsfart.

Rossignol R-Skin Ultra vil likevel være et godt valg, men det er ekstra viktig at du får en ski som er godt tilpasset deg og din vekt om du velger denne skia. Om du lykkes med det, så vil Rossignol R-Skin Ultra være en god allround-ski – spesielt for deg som har gått litt på ski før.

Egenskaper i forskjellige terrengtyper:

Motbakke: Disse skiene har et litt stivere spenn enn de øvrige i testen, samtidig som fellen er litt kortere. Kombinasjonen av dette gjør at skia stiller litt mer krav til tyngdeoverføring. Men om teknikken er brukbart på plass, er det en artig ski å gå på. 

Flatt: Det litt høyere spennet i disse skiene, som gjør det litt mer krevende å få feste, fører også til at fellen tar mindre nedi på flatt, i utfor og i svinger. Men om du står og staker i høy fart, kollapser skia litt – og da bremser fellen en god del. 

Utfor/sving: Skiene fra Rossignol er stabile, samtidig som de er lette å manøvrere i svinger. Kombinasjonen av høyt spenn og innsving, gir artige ski med en god skifølelse. 

VURDERING
Karakter
PLUSS

• God skifølelse

• Lett å manøvrere

MINUS

• Kollapser litt under staking

Test av Madshus Intelligrip Nordic Pro

Madshus Intelligrip Nordic imponerer som en felleski til både tur og trening.

Test av Madshus Intelligrip Nordic Pro felleski
TEST AV FELLESKI TIL MARKA OG FJELLET: Madshus Intelligrip Nordic Pro gjør det skarpt i denne testen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_Godt_kjøp
Madshus Intelligrip Nordic Pro

Lengde: 202 cm 

Mål: 47-44-46 mm

Spenn: Relativt mykt spenn, men litt stivere sluttspenn, spriker litt i tuppene   

Veil pris: 3900,- 

Testår: 2021

skala
9/10

Den norske skiprodusenten Madshus er offensive med nye toppmodeller både for eliten og felleski for folk flest.

Madshus Intelligrip Nordic Pro er en av storselgerne til denne norske produsenten, som holder til på Biri. Denne skien var virkelig en positiv overraskelse.  

Konstruksjonen på denne skia gjør den stabil og enkel å styre. Nytt på 2021-modellen er en del innsving, som er med på å bidra til at skia er lette å manøvrere. Skia føles lett på foten, i framføringen i diagonal er dette den skia i vår test som føles mest som en racingski. Her har Madshus truffet meget godt med blandingen av egenskaper for en ski til trenings- og turbruk. Skiene er lette å få feste på, de tar ikke alt for mye nedi i staking og de er lette å manøvrere utfor og i svinger. 

Dette skiparet treffer bortimot perfekt om du vil ha et par ski du kan bruke til det meste. De gir en god skifølelse i treningsfart, samtidig som de også egner seg godt til en rolig tur sammen med ungene.  

Skiene er svært lette å få feste på, både når man legger kraft i frasparket og når man rusler rolig opp bakkene. Fellene bremser lite når man står med vekt på begge skiene og glir, men de tar selvsagt litt nedi når man står og staker.  

Skal du ha felleski som ikke bremser en del i staking, kreves et spenn som gjør at du vil slite med å få feste. Totalt representerer Madshus Intelligrip Nordic Pro et bredt bruksområde og god skifølelse både på tur og trening. Det gjør skia til en ganske klar testvinner og et godt valg til variert bruk.   

 

Egenskaper i forskjellige terrengtyper: 

Motbakke: Det er lett å få feste på disse skia, både i trenings- og turtempo. Modellen er også lett å føre og stabile å gå på. 

Flatt: Fellene tar litt nedi når du staker, men det oppleves likevel ikke som det bremser farta så mye. 

Utfor/sving: Skiene er stabile, og innsvingen gjør at det er lett å manøvrere i svinger. 

VURDERING
Karakter

Test av Fischer Twin Skin Race IFP

Fischer Twin Skin Race IFP er en felleski i trening/konkurransesegmentet. Disse Fischer-skiene var svært behagelige å gå med.

fischer twin skin race ifp
fischer twin skin race ifp
FISCHER Twin Skin Race IFP

MÅL: 41-44-44 mm
LENGDER: 182-207 cm
PRIS: 4700 kr
www.fischersports.com

Testet: 2018

skala
9/10

Den østerrikske skiprodusenten Fischer har mange felleski å velge blant. Fischer Twin Skin Race IFP er en klassisk konkurranse- og treningsski.

De er laget for å fungere best når det er faste forhold ved de fleste temperaturer og er et ypperlig tilleggspar til de smørbare skiene.

Fischer har en todelt mohairfell som er innsatt med teflon for å minimere ising og sikre godt feste og god gli. 

Fischer-skiene er svært behagelig å gå på, og har brukbart feste. 

Til tross for at skiene hadde litt subbefølelse i alle teknikker, ga de følelse av bra fart.

Det virket som om det var disse fellene som gled best, noe som kanskje skyldes at de er delt ved midtranden. 

Oppsummert er dette en god ski.

VURDERING
Staking
Diagonal
Staking m/fraspark
Utfor
Slipp
Feste
Stabilitet

Test av Fischer Twin Skin Aero

Fischer Twin Skin Aero er en populær langrennsski som er en turski i større grad enn en treningsski.

Test av felleski til marka og fjellet Fisher Twin Skin Superlite/Aero
Test av Fischer Twin Skin Superlite/Aero
Fischer Twin Skin Aero

Lengde: 204 cm

Mål: 48-44-46 mm

Spenn: Relativt mykt spenn, lett å få feste, ligger på i tuppen 

Veil pris: 3099,- 

skala
7/10

Østerrikske Fischer har etter hvert kommet med mange gode felleski-modeller. Produsenten er markedsleder på racingski og leverer ski med jevnt høy kvalitet og en fin balanse av egenskaper.

Dette er en god ski for deg som vil rusle på tur, gå sammen med ungene, eller som går på ski i løyper av varierende kvalitet. Dersom du vil trene i godt preparerte løyper, eller om du vil ha en ski som både er gode til tur og treningsbruk - er det andre modeller i denne testen som er bedre. 

Disse skiene krever lite av deg, de er lette å få feste på, glir relativt godt og er veldig trygge utfor og i svinger. Det er på mange måter en ypperlig turski, som tåler variert bruk. Men skiene er mer «klumpete» og tyngre enn flere av de andre modellene i testen.

Det at de er solide, er for så vidt ikke negativt dersom du vil ha ski som skal tåle variert bruk. Men dersom mye av den varierte bruken du søker er i treningstempo, bør du antakelig heller velge Madshus eller Rossignol sin modell. Og om du vil ha en turski og en fjellski, er Fjelltech et bedre valg. Men dersom du kun vil ha en turski til bruk i løyper, er Fischer Aero et trygt og godt valg.

Egenskaper i forskjellige terrengtyper:

Motbakke: Skiene er lette å få feste på og du kommer deg fint opp bakkene på de aller fleste fører. Men skiene føles tunge i framføringen, så om du setter på litt fart – får du ikke noen topp skifølelse. Men til tur fungerer de fint. 

Flatt: Skiene er stabile, men fellene tar nedi. De er med andre ord behagelige å stake på, men du får ikke maksimalt igjen for kreftene du legger i stavtakene. 

Utfor/sving: Skiene har innsving, de er solide og de er lette å manøvrere og å kjøre svinger med. 

VURDERING
Karakter
PLUSS

• Lett feste

• Stabile

MINUS

• Litt treg skifølelse

Test av SALOMON S/race Skin

Salomon S/race Skin er en svært god felleski som gir deg mye av den samme skifølelsen som på vanlige klassisk-ski. Disse ble testvinner i denne runden!

salomon s race skin
salomon s race skin
UTE_best_i_test
SALOMON S/race Skin

MÅL: 44/44/44 mm
LENGDER: 188-206
PRIS: 6900 kr
Salomon

Testår: 2018

skala
8/10

Basert på S/LAB Classic med samme oppbygning og såle som brukes i verdenscup, med Pomoca-fell bestående av 70 prosent mohair og 30 prosent nylon. 

Skien har en lett konstruksjon og lav profil for god kontakt med snøen. 

Disse ble testvinner i segmentet treningsski. En svært god felleski som gir deg mye av den samme skifølelsen som på vanlige klassisk-ski.

Dette er det nærmeste man kommer en konkurranseski av testens skipar.

Salomon S/Race Skin krever litt skiferdigheter og trøkk i frasparket for å få maksimalt feste, men det gjør samtidig at man får svært godt slipp og god glid.

Når man står og staker, merker man ikke at man har feller under.

VURDERING
Staking
Diagonal
Staking m/fraspark
Utfor
Slipp
Feste
Stabilitet
PLUSS

Minner om smøreski

Godt feste/glid

God skifølelse

MINUS

Krever litt skiteknikk for fullt utbytte

Test av Atomic Redster C2 Skintec

Skiprodusenten Atomic har mange felleski å velge blant. Redster C2 Skintec, som er Atomic sin kandidat i denne testen.

Test av Atomic C2 Skintec felleski
TEST AV FELLESKI FOR MARKA OG FJELLET: Atomic C2 Skintec er en rimelig felleski som er lett å få feste med. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Atomic C2 Skintec

Lengde: 204 cm

Mål: 45-45-45 mm

Spenn: Relativt mykt spenn, lett å få feste, ligger på i tuppen 

Veil pris: 3599,- 

Testår: 2021

skala
7/10

Atomic var tidlig ute med sine skintec-felleski og har satt standarden med sin toppmodell, Redster C9. I denne testen er det den forholdsvis rimelige tur- og treningsskia Redster C2 som er testet. 

Den har noen likheter med de mer avanserte Atomic-modellene, men C2-skia føles tyngre på foten og innbyr ikke i samme grad til fart. 

Det er nesten litt rart at Atomic har satt Redster navnet på denne skia, for selv om utseendet er som en racingski er egenskapene som en turski. Til gjengjeld er dette et trygt og godt valg om du ønsker å gå tur i oppkjørt løype. 

Atomic C2 Redster krever lite av deg teknisk. Det er den aller enkleste skia i testen å få feste på, og den er stabil og behagelig i lett terreng. I stor grad er det slike egenskaper de fleste er ute etter i en felleski.

Så om du først og fremst vil ha en ski til bruk på tur eller i lavt tempo, er Atomic sin ski et godt valg. Men om du skal sette på fart, har skia noen svakheter både oppover og nedover. Så selv om skia kan anbefales til sitt bruk, viser denne testen at det finnes bedre alternativer om du er ute etter en allround ski for tur og trening. 

 

Egenskaper i forskjellige terrengtyper:

Motbakke: Redster C2 er lette å få feste på og stabile å gå på. Modellen krever ikke at du treffer helt på tyngdeoverføringen, du får feste likevel. I lav fart, spesielt i turtempo, er det en god ski. Men om du øker til treningstempo, kjennes skia relativt tung ut når du fører den fram i diagonalgang. Man får ikke helt samme skifølelse i høyt tempo, som på modellene fra Madshus og Rossignol.  

Flatt terreng: Spennet i disse skiene løfter relativt lite, så fellen tar merkbart nedi når du staker. Det bremser litt, men det oppleves ikke som noe stort problem til tur og treningsbruk. 

Utfor og sving: Denne skia er relativt brei, men har ikke innsving. Det betyr at skia er stabil og god både i og utenfor spor, men den er ikke like god i svinger. De øvrige modellene i testen er mer lekne i lett terreng og gjør det enklere for deg å treffe godt i svingene.

VURDERING
Karakter
PLUSS

• Krever lite skiteknikk

• Stabil

• Lett å få feste

MINUS

• Litt tung

• Litt treg

Test av Madshus Endurace Skin

Madshus Endurace Skin er en av de mest solgte felleskiene fra skifabrikken på Biri. Det er lett å få feste på disse skiene, til tross for at de kjennes litt tyngre enn en del andre felleski.

TEST AV FELLESKI: Madshus Endurace Skin er en av de mest populære felleskiene fra Madshus-fabrikken. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
TEST AV FELLESKI: Madshus Endurace Skin er en av de mest populære felleskiene fra Madshus-fabrikken. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Madshus Endurace Skin

Lengde: 207cm

Mål: 43-44-43 mm

Spenn: Litt mykere enn de øvrige skiene i testen, men stivere i tuppene (lite sprik)

Veil pris: 4200,-  

madshus.com

Testår: 2022

skala
6/10

Madshus selger mange felleski om dagen, og til denne testen sendte de en av sine storselgere – Madshus Endurace Skin.

Vi ble litt overrasket over denne modellen, men de har gjort det bra i andre tester. Vi var spente da det var vår tur til å teste disse. Men vi kom fort ned på jorda, dette er ikke ski som minner om racing- eller semiracing. Alt fra utseende, til vekt og til skiegenskaper oser mer av en god turski enn en ski til treningsbruk for øvede skiløpere. Det er utvilsomt ski som gjør jobben til tur og trening for den som vil ha ski som gir trygt feste og ikke er veldig opptatt av skifølelse, men i dette selskapet hadde ikke skiene så mye å stille opp med.

Madshus vant fjorårets test av felleski for tur- og treningsbruk for Nordic Intelligrip Pro, og vi likte den modellen bedre enn Endurace Skin. Vi håper å komme tilbake med test av enda flere av Madshus sine nyeste felleski senere i vinter.

Selv om Endurace Skin ikke føles som en typisk semiracing ski, er det på mange måter en god felleski likevel. Skia er lette å få feste på og spennet løfter fellen relativt godt opp. Kombinasjonen av godt feste og ganske god glid, er jo selvsagt sentral. Så der det skorter er heller at skia føles tung når den føres fram diagonalgang og at skia ikke er balansert på samme måte som de øvrige modellene. Om man er vant til å gå på racingski, får man ikke samme følelse med disse skiene.

Totalt sett er likevel Madshus Endurace Skin en god felleski, men modellen heller mer mot turbruk. 

Egenskaper i forskjellige terrengtyper

Motbakke: Det er lett å få feste på disse skia, både i trenings- og turtempo. Disse skiene føles litt tung på beina i diagonalgang, med de er stabile å gå på. Utenfor sporet føles det ikke ut som disse skiene flyter like godt oppå snøen som de øvrige modellene som er testet. Dette skyldes nok at skiene er litt stivere i tuppene enn de øvrige modellene.

Flatt: Spennet i skia løfter fellene relativt bra, men det er likevel mer brems med denne modellen enn de øvrige i testen når man staker.

Utfor/sving: Skiene er stabile, men føles som sagt litt tunge. De er likevel helt greie å manøvrere med i svinger og gliden er relativt god.

VURDERING
Totalkarakter
PLUSS

Lett å få feste

Stabile

MINUS

Noe tyngre enn andre ski i semiracing-segmentet

Mer til turbruk enn til trening

Test av Rossignol X-ium R-skin

Rossignol X-ium R-skin er en jevnt god felleski som krever litt skiteknikk, men som egner seg godt til trening på de fleste fører.

TEST AV FELLESKI: Rossignol X-ium R-skin kommer godt ut blant de nest dyreste felleskiene. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
TEST AV FELLESKI: Rossignol X-ium R-skin kommer godt ut blant de nest dyreste felleskiene. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_anbefaler
ROSSIGNOL X-ium R-skin

Lengde: 203 cm

Mål: 41-44-44 mm

Vekt på skitesterne: 75 kg

Spenn: Et høyt spenn, men ikke så stivt sluttspenn.

Veil pris: 6000,- 

rossignol.com

Testår: 2022

skala
8/10

Rossignol X-ium R-skin er en modell som har vært med å sette standarden i felleskimarkedet i flere år.

I 2021 testet vi modellen som er ett hakk rimeligere, R-Skin Ultra. Den gjorde det relativt bra, men egenskapene i staking trakk en del ned. Dette er heldigvis langt bedre i X-ium skiene.

Man merker at denne modellen bygger på en racing-ski, og spennet i skia egner seg med tanke på å løfte fellen i staking. X-ium er en jevnt god modell som vil dekke behovene selv til den øvete skiløper.

Skia har en god balanse mellom ulike egenskaper, men mangler likevel den lille «X-faktoren» som Salomon-skiene i testen har. Kanskje har Rossignol sin dyreste felleski, X-ium premium disse aller siste «finesse-egenskapene»? Men til treningsbruk får du alt du virkelig trenger i denne svært gode modellen fra Rossignol.

Sammenlignet med testvinneren fra Salomon, er det spennet samt framføringa av skia i diagonalgang som utgjør den lille forskjellen. Der Rossignol skia har et høyt spenn, har Salomon-skia et litt mer progressivt spenn.

Sluttspennet er litt stivere hos Salomon, og det oppleves som det er en fordel på alle de førene vi testet på. Men Rossignol X-ium er definitivt en modell vi kan anbefale. Den føles som en racing-ski, den er lett og den er god i alle typer terreng. Det er lett å skjønne hvorfor dette har blitt en av de mest populære felleskiene på markedet.

Egenskaper i forskjellige terrengtyper

Motbakke: Disse skiene har en høy spennkurve og du er avhengig av relativt god teknikk for å få ordentlig trygt feste. Du trenger på ingen måte å være en aktiv skiløper, men du må ha tyngdeoverføringen på plass. Og desto mer sliten du blir underveis i økta, desto vanskeligere vil det oppleves å klare å feste skia. Det er på mange måter bra å få utfordret teknikken litt, for på de aller fleste fører er det uansett lettere å få feste enn hva det er med en smurt ski.  

Flatt: Det litt høyere spennet i disse skiene, som gjør det litt mer krevende å få feste, fører også til at fellen tar mindre nedi på flatt, i utfor og i svinger. Men på dette området oppleves Salomonskia som enda litt bedre, de har et litt høyere sluttspenn. Men i praksis vil man merke lite til dette, X-ium er en god ski å stake på til å være en felleski. 

Utfor/sving: Skiene er stabile og relativt lette å manøvrere i svinger. Gliden er god, og med vekta fordelt på begge ski er det ingen spesiell brems fra fellen.

VURDERING
Total
PLUSS

Glid

Staking, til å være en felleski

Allsidig på ulike fører

MINUS

Krever litt skiteknikk (tyngdeverføring) for å få feste

Test av Salomon S/Max eSkin

Salomon S/Max er en helt ny felleski for vinteren 2022. Med disse har Salomon virkelig truffet blink: Et lett og leken felleski, og et godt valg for deg som liker å bruke langrennsski til trening.

TEST AV FELLESKI: Salomon S/max 2022. 2023-skiene er identiske, men med nytt design. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
TEST AV FELLESKI: Salomon S/max 2022. 2023-skiene er identiske, men med nytt design. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Salomon S/Max

Lengde: 201 cm

Mål: 44-44-44

Vekt på skitesterne: 75 kg

Spenn: Progressivt spenn med ganske stivt sluttspenn, myke tupper. 

Veil pris: 6500,- (inkl. Prolink Shift-in binding) 

Testår: 2022

skala
9/10

Salomon sendte begge sine to beste felleski-modeller til testen vår av felleski.

Vi har prøvd begge modellene, og S/max eSkin er den rimeligste skien av de to. Når det er sagt, er den så lik den dyreste modellen, S/lab eSkin, at testerne hadde problemer med å skille dem.

Salomon har vært langt framme i utviklingen av felleski helt fra starten av og de fortsetter å videreutvikle modellene.

Kun når man tok på seg en ski fra hvert par kunne man kjenne at S/lab er en liten tanke lettere og med et spenn som løfter enda litt mer. Men dersom du skal bruke felleskia til trening, kan du trygt gå for S/Max-modellen. Du kommer aldri til å tenke over de få ekstra grammene og de aller fleste vil oppleve det som positivt at det er litt lettere å få feste på S/max. 

Dette er en lett, leken og gjennomført god ski. Den framstår på alle måter som en racingski, og den er da også bygget veldig likt som Salomon sine ypperste skipar som brukes i verdenscup. Der er Salomon kjent for en oppbygging av ski som passer ekstra godt på klisteføre og til staking, og dette er egenskaper som passer godt når det skal lages en topp felleski.

Spennet i skia, med litt mer sluttspenn enn de øvrige modellene, gjør at fellen subber lite nedi i staking. Men dette fører også til at du er avhengig av å treffe relativt godt med frasparket for å få trygt feste. Det er med andre ord en langrennsski for den øvete skiløper, men du trenger heller ikke være en ekspert for å måtte velge denne modellen.

test av felleski
FLYTTBAR BINDING: Det er enkelt å justere bindingene på disse, om man vil ha mer feste eller glid. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

S/Max-modellen kommer med Prolink Shift-in bininger som er enkle å justere på underveis i økta. Dersom du begynner å streve med å få feste, kan du enkelt vri bindingen litt fram. Og dersom du synes fellen bremser for mye i lett terreng, kan du enkelt vri bindingen litt bakover. En slik type binding kan du selvsagt få satt på de andre modellene i testen også, de ligner i stor grad på Rottefella sin «Move»-binding.

En annen kuriositet med S/Max-skia er at Salomon satser på gjenbruk, og en del av kjernen i skia er laget av resirkulerte plastflasker. 

Egenskaper i forskjellige terrengtyper:

Motbakke: S/Max-skiene er lette å føre i motbakkene og de er stabile å gå på. Modellen krever at du treffer relativt godt på tyngdeoverføringen for å få helt trygt feste. Men om teknikken er brukbart på plass, oppleves det som lett å få feste. Du kan forvente trygt og godt feste på alle fører, og dette var skia som fungerte best i testen på kaldt føre også.   

Flatt terreng: Spennet i disse skiene løfter godt. Fellen vil likevel bremse litt dersom du står og staker i høy fart, men til treningsbruk oppleves ikke dette som et problem. Men sett opp mot en topp smurt ski, er det i flatt terreng du vil merke en litt «brems» når du går med felleski. 

Utfor og sving: Skia føles smal og lett, men den er likevel relativ stabil. Skia er også de som glir best i testen, selv om utslagene på dette området var små. 

VURDERING
Totalkarakter
PLUSS

God glid

Godt feste på ulikt føre

Lett

MINUS

Litt brems ved staking

Krever litt skiteknikk

Test av Salomon S/Lab eSkin

Salomon S/Lab eSkin er toppmodellen til Salomon innen felleski. Det er en gjennomført racing-ski med fell, og egenskapene er i toppklassen på alle områder.

TEST AV FELLESKI: Salomon har ligget langt framme med gode felleski. S/lab står ikke tilbake. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
TEST AV FELLESKI: Salomon har ligget langt framme med gode felleski. S/lab står ikke tilbake. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_best_i_test
Salomon Salomon S/Lab eSkin

Lengde: 201 cm

Mål: 44-44-44

Spenn: Progressivt spenn med ganske stivt sluttspenn, myke tupper.

Veil pris: 8000,- (med Prolink Shift-in binding)

Vekt på testløperne: 75 kg

Testår: 2022

skala
9/10

Salomon S/Lab eSkin er raske, stabile og lette ski. De gir godt feste om man treffer med teknikken i diagonalgangen.

Modellen er veldig lik semiracing-modellen S/max, som vi også har testet i samme runde, men med et par små finesser som gjør den enda litt bedre. S/Lab er litt lettere. I tillegg er det enda litt mer «liv» i spennet. Det gjør at fellen subber relativt lite nedi i staking.

Dette er rett og slett den aller beste felleskien vi har testet så langt. Når det er sagt, krever modellen at du har relativt god teknikk dersom du skal klare å få godt feste. Det er med andre ord en ski for den øvede skiløper, som setter pris på de små detaljene som skiller denne skien fra den litt rimeligere S/max-modellen.

S/lab Eskin kommer med Prolink Shift-in bindinger som er enkle å justere på underveis i økta. Dersom du begynner å streve med å få feste, kan du enkelt vri bindingen litt fram. Og dersom du synes fellen bremser for mye i lett terreng, kan du enkelt vri bindingen litt bakover. En slik type binding kan du selvsagt få satt på de andre modellene i testen også.

TEST AV FELLESKI: Salomon S/lab tilfredsstiller på de fleste områder. Foto: Geir Endre Rogn
TEST AV FELLESKI: Salomon S/lab tilfredsstiller på de fleste områder. Foto: Geir Endre Rogn

Egenskaper i forskjellige terrengtyper

Motbakke: S/Lab-skiene er lette å føre i motbakkene og de er stabile å gå på. Modellen krever at du treffer godt på tyngdeoverføringen for å få helt trygt feste. Men om skiteknikken er relativt god, oppleves det som lett å få feste. Du kan forvente trygt og godt feste på alle fører, og dette var skia som fungerte best i testen på kaldt føre også.   

Flatt terreng: Spennet i disse skiene løfter godt. Fellen vil likevel bremse litt dersom du står og staker i høy fart, men til treningsbruk oppleves ikke dette som et problem. Men sett opp mot en topp smurt ski, er det i flatt terreng du vil merke en litt «brems» når du går med felleski.

Utfor og sving: Skia føles smal og lett, men den er likevel relativ stabil. Skia er også de som glir best i testen, selv om utslagene på dette området var små.

VURDERING
Totalt
PLUSS

Trygt feste på de fleste fører

Best på glid

Lite subb ved staking

MINUS

Krever litt skiteknikk

Stiv pris

Test av Fischer Twin Skin Carbon

Fischer Twin Skin Carbon er en lett felleski som vi tror vil kunne passe veldig mange langrennsløpere som vil ha Fischer-ski med fell.

fischer twin skin carbon
Relativt lavt og mykt spenn med tanke på at det er en felleski. For de som er kjent med Fischer sine konstruksjoner, har de her brukt den velprøvde 902-konstruksjonen. Foto: Geir-Endre Rogn
Fischer Twin Skin Carbon

Skilengder: 187 - 192 - 202 - 207 cm

Mål: 41-44-44 mm

Lengde på testski: 202 cm

Vekt på skitesterne: 75 kg

Spenn: Relativt lavt og mykt spenn til å være en felleski

Veil pris: 7500,- 

skala
8/10

Skiprodusenten Fischer var litt seint ute med å sende ski til vår test av felleski i semiracing-segmentet. Men nå er skiene prøvd på en rekke fører og opp mot de øvrige modellene vi har testet tidligere denne vinteren.

Vi kan med en gang avsløre at Twin Skin Carbon Pro er en svært vellykket felleski som vi tror kan passe for veldig mange.

Fischer-skiene skiller seg litt fra de øvrige parene vi har prøvd, først og fremst gjennom at de er veldig lettgåtte.

Spennet i skiene er bygd opp litt annerledes enn hos de andre fabrikantene og du trenger ikke treffe like godt med teknikken og tyngdeoverføringen for å få feste. Et mykt spenn fører gjerne til at fellen bremser mer i lett terreng, men det var ikke tilfellet her. Det virker som Fischer sin fell rett og slett bremser litt mindre. Kombinasjonen av mykt spenn og lite brems i fellen høres jo veldig god ut, men det er likevel en utfordring.

Fellen til Fischer sitter ikke like kontant som hos flere av konkurrentene. Dette skyldes kanskje twin-skin løsningen, med en fell som er delt i to og dermed har mindre flate og færre hår totalt.

Selv om det var lett å feste skia i innledningen av frasparket, så holdt ikke alltid festet gjennom frasparket. Spesielt når man gikk fort, sneik det seg inn noen glipptak underveis. Dette gjaldt i størst grad når man skulle øke tempoet litt.

Totalen av dette gjør at Fischer sin modell passer best til skiløpere som vil ha en svært god felleski, men som ikke har den beste teknikken. Videre vil Fischer Twin Skin Carbon passe best til skiløpere som liker å gå mest rolige turer. Om begge disse forutsetningene gjelder deg, ville vi valgt Fischer Twin Skin Carbon Pro!

For den øvede skiløper er modellene vi har testet fra Salomon et lite knepp hvassere. Men om du gjerne vil ha Fischer-ski, og i tillegg få det siste lille i forhold til at skia skal kreve mer av deg, har du også mulighet til å velge toppmodellen Fischer Speedmax (til den nette sum av 9000,-).

Egenskaper i forskjellige terrengtyper:

Motbakke: Fischer Twin Skin Carbon er veldig typiske Fischer-ski. De er svært behagelige, stabile og lettgåtte. Skiene oppleves litt trauste og myke i spennet, men det er lett å få feste når du går rolig. Dette er modellen du bør velge om du vil ha dyre og gode ski, men ikke har teknikken helt på plass.

Flatt terreng: Fellene subber markant nedi på disse skiene når du staker. Men fellen bremser likevel ikke så mye som på enkelte av de andre modellene vi har testet i vinter. Gliden er også god, så totalt sett er dette en relativt god ski i lett terreng.  

Utfor og sving: Skia oppleves stabile, og de glir godt. Fischer er ikke like lekne utfor som for eksempel Salomon sine modeller som er testet. Men her får du ski som er stabile, trygge og gode.

VURDERING
Karakter
PLUSS

Lite teknikkkrevende

Godt feste, behagelig i motbakker

Lettgåtte

God glid

MINUS

Ikke så leken
Subber litt under staking

Glipper litt i høyt tempo

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.