Felleski dame og herre – best i test 2023

Vinterens beste felleski

Felleski dominerer fremdeles markedet for klassiske langrennsski. De kan være aktuelle som de eneste langrennsskiene du trenger, eller som et tilleggspar. Les våre tester av felleski.

felleski test 2023
FESTELØSNING: Smøring av ski har gjort at mange skyr langrenn. Felleski har gitt mange nordmenn skigleden tilbake. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Felleski dominerer fortsatt markedet for langrennsski. Basert på de skiparene vi har testet så er det lett å skjønne hvorfor: Minimal smørejobb og at de fungerer jevnt godt på ulike typer fører.

Vi har testet felleski på kaldføre og våt snø og forklarer hvordan de ulike modellene leverer på feste og glid. Felleski-testen er oppdatert med 2023-nyhetene.

Ivrige langrennsløpere vil være enige i at en topp smurt ski vil være det beste, og verdenscuprenn er det ingen som konkurrerer med fell under skia. Men så lenge det ikke står om hundredeler, kan felleski være aktuelle som hovedpar eller som tilleggspar for ivrige langrennsløpere og mosjonister.

Hvilke felleski er best?

Leverandørene har levert oss skipar som bygger på en konkurranseski, men med fell i smøresonen. Det er jevnt over høyt nivå på skiene, synes skitesterne. Geir Endre Rogn har vært hovedansvarlig for testarbeidet.

– Nesten alle parene i årets test kan anbefales, men det er selvsagt noen forskjeller mellom de ulike modellene. Det viktigste er at du finner et par som passer godt til deg, for det kan være vel så store forskjeller mellom to par fra samme leverandør, som mellom de ulike merkene, understreker Rogn. 

Ett eksempel på nettopp det, er at fjorårets testvinner ikke fungerte like godt i årets test. 

– Det skyldes nok både at paret vi fikk tilsendt i år ikke var like godt og at det var sterkere konkurranse fra de andre merkene, antar Rogn. 

Hvis du liker å trene på ski og er ute etter et par felleski som kan erstatte klassiske smøreski, så vil racing-skiene være aktuelle. Prisen ligger på mellom 5000-9000 kroner.

Atomic C8 Redster Skintec ble 2023-testvinner.

Madshus Race Pro gir godt feste på de fleste fører, og er et rimeligere valg enn Madshus sin Redline-modell.

Salomon S/lab er toppmodellen til Salomon. Den gir godt feste på de fleste fører, og glir godt. Vinteren 2023 har vi testet nyversjonen av Salomon S/max eSkin, som er lett å få feste med og stabile å gå på.

Geir Endre Rogn har jobbet fire år som landslagstrener i langrenn og smurt ski på verdenscup for Norge i seks sesonger. Nå er han trener og rådgiver for flere av de beste norske langrennsløperne. Video: Gunhild Soldal/Christian Nerdrum

Hvilke felleski gir garantert feste?

Vi har brukt mest tid på å vurdere egenskapene i motbakke, og spesielt hvor lett det er å få feste og hvordan fellen sitter gjennom frasparket.

Spesielt på kaldføre, er det en utfordring å få skia til å sitte gjennom hele frasparket. Med fell fungerer det bedre å ha et «løpefraspark» enn et diagonalfraspark, fordi skiene har lett for å glippe litt i siste del av frasparket. I tillegg har vi kjent på hvordan skia er å føre, hvor stabil den er og hvordan det er i svinger og lett terreng. 

Egenskapene når vi staker er i stor grad med på å skillene modellene, her er det store  forskjeller på hvor mye «brems» fellen gir. En del av forskjellene kommer fra utformingen av fellen, mens en del kommer fra hvordan spennet i skia er bygd opp.

Hvilke felleski har best glid?

Det har generelt vært små forskjeller på glid, så det har vi ikke vektlagt veldig mye. Men på våtføre utmerket Atomic C8 Redster Skintec seg.

På nullføre gled Fischer Twin Skin Carbon Pro best og på kaldføre var Madshus-skiene og Salomon S/max eSkin raskest. Det skyldes mest slipen som sitter på skiene, men på vått føre var det tydelig at Atomic-fellen bremset minst, også. 

Totalt sett var det Madshus Redline og Atomic C8 Redster Skintec som var best glidmessig, men det var som sagt ikke store forskjeller. Selv om glidforskjellene ikke ble så mye vektlagt, er det interessant å se at de to modellene som gled best, også er det to som kom best ut totalt sett i testen.

felleskitest
FELLESKiTEST: Torbjørn Remmen og Geir Endre Rogn på tørr snø i skiløypene på Åsvang i Valdres. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Treningsski

De nest dyreste skiene ligger på mellom 4000 og 6500 kroner. Flere av dem har egenskaper som er fullt på høyde med toppmodellene.

Det som skiller disse fra de aller dyreste modellene er ofte spennkurven, samt at skiene er en nyanse tyngre. Den lille vektforskjellen merker de fleste lite til. For treningsformål vil de fleste det som positivt at spennet er bygd opp slik at det er enklere å få feste. Skiene egner seg godt for fritidsmosjonister som liker å bruke langrennsskiene til både skiturer og trening. 

Rossignol X-ium R-skin er også en modell vi kan anbefale og som vil dekke behovene til en øvet skiløper.

De billigste felleskiene

Langrennsski må ikke være dyre. Ofte selges rimelige langrennspakker med både ski, sko og binding. De rimeligste felleskiene koster rundt 2000-3000 kroner.

Disse skiene egner seg best for deg som først og fremst vil gå roligere skiturer eller bare går på ski i blant. I tillegg til at de koster mindre, og er mer stødige enn de dyrere felleskimodellene. 

Madshus Intelligrip Pro ble testvinner blant de rimeligste modellene, som en  en trygg og stabil langrennsski. De kan egne seg i skiløypa når det ikke er drømmeføre, og både skogsløyper i marka og på fjellet. 

Slik har vi testet skiene

• Skiene ble først glidet og gjort klar til test på samme måte. Deretter har skiene vært gjennom fire runder med metodisk testing på kaldføre (8 minusgrader), fallende nysnø og 3 minusgrader, nullføre og på våtføre (3 plussgrader). I tillegg er det gått flere langturer med en ski fra to ulike par, for å sammenligne over tid.

• Vi har lagt mest vekt på skiegenskaper i forskjellige typer terreng, men det er også kjørt parallell-tester for å se på glid- og fartsforskjeller. Skiene er testet opp mot gode referansepar med smurte ski og et fem år gammelt favoritt-felleskipar.

• Geir Endre Rogn har jobbet fire år som landslagstrener i langrenn og smurt ski på verdenscup for Norge i seks sesonger. Torbjørn Remmen og Gunhild Aaslie Soldal, milslukere og tidligere aktive skiløpere, har vært medhjelpere i testen.

Vis mer

Hvem egner felleski seg for?

Felleski egner seg aller best for deg som har lite eller ingen interesse av skismøring, men som vil på ski. Det finnes også felleski for barn.

Flyttbare bindinger

Justerbare bindinger har nærmest blitt standardløsning til felleski. Slike bindinger gjør at du kan justere tyngdepunktet for mer feste eller gild, om du for eksempel veier mer eller mindre enn du gjorde forrige vinter. Vi har også gjennomført tester av ulike flyttbare langrennsbindinger.

Hvordan velge riktig felleski?  

Når du kjøper felleski, tas det utgangspunkt i personlig kroppshøyde og vekt med mål om å finne ski med riktig spenn. Det er avgjørende for at ikke fellen ikke subber nedi. Her lønner det seg å være ærlig for å få en best mulig tilpasset ski til deg. I verste fall ender du opp med et skipar som både subber og glipper. I tillegg til vitale mål, så spiller skiteknikk inn.  

Felleskimodeller kommer gjerne med ulike stivheter i samme lengde, som bør gjøre det mulig å treffe ganske presist. Om du stort sett går på ski i strøkne langrennsløyper, er det lettere å gå for en smalere modell enn om du i hovedsak ferdes i løyper av ymse kvalitet. Da kan en mer stabil tur/marka-ski være mer interessant enn de smaleste langrennsskiene.

Hva skiller en billig felleski fra en dyrere modell?

Prisforskjellene skyldes først og fremst sålekvalitet og stivheten i skien, mer enn selve fellen.

En skiløper med aktiv skiteknikk vil ha mer glede av en stivere ski enn turgåeren. Kjernen i skiene utgjør også en forskjell. Noen ski har mer «liv» eller spenst i seg. Langrennski med mer karbonfiber enn glassfiber har lavere vekt og gir stivere ski. Ski med karbon er noe dyrere.

Måles spenn på samme måte som på smøreski?

Ja og nei. På smøreski måles spennkurven for å finne smørelomma, eller festesonen. Smørelomme er ikke et tema på samme måte på felleski, fordi  skifabrikken  forhåndsbestemt målene.  

Alle felleski måles i fabrikken før fellen settes på, før det freses et spor i skien slik at fellen ligger jevnt. Dybden i sporet kan reguleres og det er ulik stivhet i skiene. På noen ski prioriteres mer feste, mens i 2023-testen er det åpenbart noen ski hvor det har vært mer fokus på glid. 

Du får flere ulike stivheter på samme lengde ski.

felleski
EFFEKTIVT: Fellen byttes ut når den blir slitt og mister festeegenskapene. De fleste sportsbutikker som selger felleski, har også denne servicen. Foto: Gunhild Soldal

Hvordan vedlikeholde felleski?

Selv om felleski krever mindre tid på prepping og vedlikehold, finnes produkter som renser fellen for smuss og skitt, og som gir bedre glid når fellen virker tørr. Du kan nok oppleve at felleskiene klabber litt.

På nullføre og fallende våt snø går det an å preparere fellen for å unngå ising eller forbedre gliden.

Swix har for eksempel utviklet en egen rensespray for felleski som skal være mindre aggressiv mot fellelimet på fellens bakside enn vanlig skirens. Glidsonen behandles som på smøreski.

Generelt oppgir produsentene at fellene varer i ca. 80-100 mil før de må skiftes ut.

Test av Atomic C8 Redster Skintec 22/23

atomic c8 redster skintec
FAVORITTEN: Atomic C8 Redster Skintec er vår testvinner blant felleski 2023. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_best_i_test
Atomic C8 Redster Skintec

Lengde: 204 cm

Mål: 43-44-44

Spenn: Relativt mykt spenn, lett å få feste, myke tupper som flyter godt oppå

Veil pris: 4500,-

Leverandør: Atomic

Testår: 2023

skala
9/10

Atomic sendte sin «nummer to» modell til årets felleski-test, Redster C8 Skintec. Den er en litt tyngre felleski og har et litt snillere spenn enn på toppmodellen C9/C9 Carbon, som vi testet i 2022. Men C8-modellen er utvilsomt en ski som vil passe for veldig mange.

Skiene er testet av både damer og herreløpere.

Denne felleskien føles lett på foten, lettere enn hva vekten skulle tilsi, og modellen minner mye mer om en racingski enn en treningski. Dette er skien i testen som vi føler treffer best på kombinasjonen trygt feste og god glid, spesielt når det blir litt mildere.

Som med de andre skiparene i denne testen, så tar også Atomic-skiene litt mye nedpå i staking. Om du ønsker å få bort mer av denne bremsen, bør du nok over på C9-modellen og du bør finne et par som er litt stivt. Men – om det å lett få feste er viktigst, så er C8 et supert alternativ. Selv om fellen på C8-skiene tar litt nedi, så er det en fell som bremser mindre enn hva det føles ut som fellen på Salomon og Madshus gjør.

Det er veldig jevnt mellom parene i denne testen, men om vi må trekke fram en testvinner er det nok denne skien. Spesielt var det testen på milde forhold som viste at dette er den beste skien i testen. Det er imponerende når skien er flere tusen kroner rimeligere enn de dyreste skiene i testen. Her får du god valuta for pengene og en lettgått ski som føles lett og leken.

Egenskaper i forskjellige terrengtyper

Motbakke: Redster C8 er lette å få feste på og stabile å gå på. Modellen krever ikke at du treffer helt på tyngdeoverføringen, du får feste likevel. Festet er godt, men spesielt på kaldføre er det likevel litt utfordrende å lange ordentlig ut.

Flatt terreng: Spennet i disse skiene løfter litt, men fellen tar merkbart nedi når du staker. Det bremser litt, men det oppleves ikke som noe stort problem.

Utfor og sving: Skia er lett og leken og en av de beste i svinger og utfor. Skia glir best av alle på vått føre, mens de er mer på det jevne på kaldere føre.

VURDERING
Helhet
PLUSS

Godt feste

Gode i sving/utfor

MINUS

Litt brems ved staking

Test av Madshus Redline Skin

Madshus leverte sine to beste modeller til denne testen. Den dyreste og beste av dem er Redline-skia, som også er Madshus sin toppmodell som smøreski.

madshus redline
TESTET: Madshus sin toppmodell finnes også med fell. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Madshus Redline

Finnes i lengdene: 182-187-192-197-202-207 cm

Lengde på testski: 207cm

Mål: 43-44-44

Vekt: 1438 g (inkl. Rottefella Move-binding)

Spenn: Overraskende mykt spenn, relativt likt som på tradisjonelle kaldpar med «smøreski». Skiene ligger ganske mye på i tuppen, og er best i spor.

Veil. pris: 8350 kroner

Testår: 2023

skala
8/10

Redline-serien har gjort at Madshus igjen markerer seg i verdenscupen, så det er ingen tvil om at dette er gode ski.

De to felleski-modellene fra Madshus kommer med ulik lengde på fellen, der Redline har kortest fell. Fordelen med en kort fell, er selvsagt at den tar lite nedi på glidstrekkene. Den største ulempen, er at det er vanskelig å få mye kraft gjennom frasparket.

Det er faktisk ganske lett å få feste på Redline, men skia innbyr til en litt løpende diagonal. Du får godt feste i første del av frasparket, men det glipper i siste del av frasparket – spesielt på kaldt og tørt føre. 

Madshus og Fischer sine modeller ligner ganske mye på hverandre. Redline-skia egner seg best i sporet. På ruskete forhold, eller om du liker å gå en del utenfor spor, vil Atomic og Salomon være bedre alternativer. Men de fleste går vel mest i spor og da er Madshus et meget godt valg.

Det er heller ingen ulempe at det er norsk merke, så med relativt små forskjeller mellom de ulike modellene, er det kanskje et argument for noen.

Uavhengig av opprinnelsesland, så er Madshus Redline utvilsomt ett av testens aller beste par.

Skiparet som vi hadde på test, kunne med fordel hatt litt mer spenn med tanke på stakepartiene, men det var som sagt relativt lett å få feste. Disse skiene responderte veldig godt på å bruke Move-bindingen: Når vi flyttet bindingen bakover, ble det merkbart mindre brems i stakepartiene. Det gjaldt ikke i samme grad det andre Madshus-paret i testen, med lengre fell.

Egenskaper i forskjellige terrengtyper

Motbakke: Skiene er lette å få feste på, men på kaldføre glipper det mye i siste del av frasparket. Skiene er stabile i spor, de ligger godt på foran. Utenfor spor er det ikke blant de beste i testen

Flatt: Spennet i disse skia løfter litt lite i stakepartiene. Fellen tar derfor en del nedpå. Men det er likevel ikke veldig mye brems i denne fellen. Ved å justere bindingen bakover i flatt terreng, er skiene gode å stake på.

Utfor/sving: Skiene glir best av alle parene i testen på kaldføre, de er ikke like raske opp mot de andre modellene på vått føre. Skiene er som sagt ikke de aller beste utenfor spor, men de er helt greie å manøvrere med i svinger. Totalt sett gir absolutt Redline en god skifølelse.  

VURDERING
Karakter
PLUSS

God skifølelse

Glir godt

MINUS

Glipper litt på kaldføre

Test av Madshus Race Pro Skin

Madshus Race Pro Skin er en prisgunstig felleski som gir sikkert feste. Selv om den mangler litt finesse, har den likevel få svakheter.

madshus race pro
TEST AV FELLESKI: Madshus Race Pro. Foto: Gunhild Aa. Soldal
Madshus Race Pro Skin

Mål: 43-44-44

Lengde på testski: 207 cm

Finnes i lengdene: 182-187-192-197-202-207 cm

Vekt: 1518 g med Rottefella Move-binding (207 cm)

Spenn: Overraskende mykt med tanke på lang fell. Relativt likt spenn som på tradisjonelle kaldpar med «smøreski». Skiene ligger ganske mye på i tuppen og er best i sporet.

Veil pris: 6400,-  

Leverandør: Madshus

Testår: 2023

skala
8.5/10

Madshus sin neste beste modell er litt tyngre (80 gram per par i lengden 207 cm).

I tillegg har denne modellen litt lenger fell (ca. 5cm lengre) enn hva det er på Redline-modellen, som vi har testet samtidig.

For de aller fleste vil denne felleskien likevel være et vel så godt valg: Vekta kjenner man ikke all verden til, spesielt om man ikke er vant til å gå på racing-ski. En lengre fell gir både lettere og bedre feste. Den bremser noe mer, spesielt på milde forhold. Men bedre feste og et par tusenlapper mindre gjør likevel at dette er en ski å vurdere.

Som med Redline, er Race Pro-skia aller best når man holder seg i sporet. Skia er ikke den beste å føre, den har ikke midt-rand foran og på enkelte fører føles den litt ustabil utenfor sporet. Men dette oppleves sjelden som noen stor utfordring.

Pro Race er en topp felleski som vil passe de aller fleste til treningsbruk. De har ingen store svakheter, men har heller ikke finessene som Redline, Atomic C8 eller Salomon S/Skin kan by på. Dette går stort sett på litt lavere vekt og litt bedre glid, men forskjellene er som sagt små.  

Egenskaper i forskjellige terrengtyper

Motbakke: Skiene er lette å få feste på, lettest blant alle skiene i hele 2023-testen. Men som med Redline, glipper også disse ganske mye i siste del av frasparket på kaldføre. Utover det, så er dette gode ski i motbakkene. En litt lengre fell gjør det lettere å gå avslappet oppover. 

Flatt: Stakepartiene er litt mer utfordrende for denne modellen. Spennet i skia løfter litt lite og når fellen også er lengre enn på de andre skiene i testen, blir det en del brems. Dette var spesielt merkbart i våtere føre og det var veldig merkbart i høy fart. På dette paret var det heller ikke så mye hjelp i å justere bindingen bakover i lett terreng. 

Utfor/sving: Skiene glir godt på kaldføre, men de er ikke like raske på vått føre. Skiene er gode i spor, men ikke like gode utenfor spor i utfor og sving-partier. Men selv om andre modeller har bedre svingegenskaper, er det ikke noen stor svakhet hos modellen.   

VURDERING
Karakter
PLUSS

Enkelt å få feste

Likt spenn som kaldski

MINUS

Mangler litt finesse

Ustabil utenfor sporet

Staking

Test av Salomon S/Max eSkin 22/23

Salomon S/max er en felleski med et mykt spenn som gjør det lett å få feste. I vår test gled disse skiene veldig godt på kaldføre, men på vått føre var de blant de tregeste skiene.

test av felleski
TESTET: 2023-versjonen av Salomon S/max Eskin. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Salomon S/Max eSkin

Kommer i lengdene: 188-196-201-206 cm

Lengde på testski: 196 cm

Mål: 44-44-44

Vekt: 1496 g (196cm)

Spenn: Relativt myk spenn, overraskende mykt til å være Salomon. Myke tupper som flyter godt oppå snøen. 

Veil pris: 6500,-

Testår: 2023

skala
8/10

Salomon klarte ikke å levere sin dyreste modell S/lab til 2023-testen, men tidligere tester har vist at Salomon S/Max er på nesten samme nivå. Den modellen imponerte oss skikkelig i fjor.

Både herre- og dameløpere har teste denne skien.

I år var nok ikke parene vi fikk tilsendt like gode, og det fikk også større konkurranse fra de øvrige modellene i testen.

S/Max var en ny modell for 21/22-sesongen og med disse traff Salomon blink. Dette er en lett, leken og gjennomført god ski. Den framstår på alle måter som en racingski, og den er riktignok også bygget veldig likt som Salomon sine ypperste skipar som brukes i verdenscup.

På world cup-nivå er Salomon kjent for en oppbygging av ski som passer ekstra godt på klisteføre og til staking. Det er egenskaper som passer godt når det skal lages en topp felleski.

Paret vi testet i fjor var gode på dette området, i år testet vi et mykere par der fellen bremset ganske mye. Skiene gled likevel veldig godt på kaldføre, men på vått føre var de blant de tregeste i testen vår. 

Et litt mykere spenn, gjorde at det var lett å få feste på disse skiene. Som med de øvrige modellene, kan det være utfordrende å få feste gjennom hele frasparket. Men på mange fører, spesielt når det var litt mildere, hadde vi spikerfeste med denne modellen. Disse skiene er også veldig god å føre i motbakkene og de føles lette og stabile. 

test av salomon smax eskin
OPPFØLGEREN: 2023-modellen imponerer ikke like stort som fjorårsmodellen, men er fortsatt en god felleski til tur og trening. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Egenskaper i forskjellige terrengtyper

Motbakke: S/Max-skiene er lette å føre i motbakkene og de er stabile å gå på. Paret vi testet var lett å få feste på, og du kan forvente trygt og godt feste på alle fører. Men om du virkelig langer ut i diagonal, kan det glippe litt i siste del av frasparket iblant.   

Flatt terreng: Spennet i disse skiene løfter godt nok på kaldføre, men på vått føre blir det mye brems. Fellen tar overraskende mye nedi når du står og staker i høy fart, men til treningsbruk oppleves ikke dette som et stort problem. 

Utfor og sving: Skia føles smal og lett, men den er likevel relativ stabil. Skia er også de som glir best i testen på kaldføre, mens de på vått føre er et stykke bak.  

VURDERING
Karakter
PLUSS

Stabil

Lett å føre

Super glid på kaldføre

MINUS

Treg på våtføre

Staking

Test av Salomon RC10 eSkin

Salomon RC10 eSkin er felleski som er lett å føre og stabile å gå på. Her får du mye felleski for pengene, særlig på kaldføre.

Salomon RC10 eskin felleski
TESTET: Salomon RC10 eskin. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_Godt_kjøp
Salomon RC 10 Eskin

Kommer i lengdene: 188-196-201-206 cm

Lengde: 196 cm

Mål: 44-44-44

Vekt: 1402 g (196 cm)

Spenn: Relativt mykt spenn, myke tupper som flyter godt oppå snøen.

Veil pris: 4700,-

Leverandør: Salomon

Testår: 2023

skala
8/10

Salomon sendte også sin «nummer tre»-modell til denne testen. Men dette er på ingen måte et stort steg ned fra toppmodellene. Skien er lett og leken, og skifølelsen står ikke tilbake for noen av de andre skiene i testen på kaldføre. Dette er faktisk testens letteste ski, og det merker vi i motbakkene.

På flatene og utfor merkes det at gliden er en tanke bak toppmodellene, men på kaldføre var det små utslag. På vått føre er det derimot merkbart dårligere glid og i tillegg ganske mye brems i fellen. Foruten dette ligner skia mye på både Salomon S/Max og Atomic C8.

Modellen er en del billigere enn disse to, så om du bryr deg mest om egenskapene i bakker og svinger og mindre om at det bremser litt i lett-terreng på våtføre, bør du helt klart vurdere denne skien. Ut fra prisen, vil er dette den modellen er en av de som gir aller mest valuta for pengene.

Egenskaper i forskjellige terrengtyper

Motbakke: RC10-skiene kjennes svært lette på foten, de er lette å føre i motbakkene og de er stabile å gå på. Modellen krever ikke så mye for å få godt feste og du får relativt godt feste på alle fører.

Flatt terreng: Spennet i disse skiene løfter en del, men ikke nok til at fellen bremser betydelig. På kaldføre var ikke dette noe problem, men på vått føre var modellen en god del tregere enn de dyrere modellene.

Utfor og sving: Skia føles smal og lett, men den er likevel relativ stabil og god både utfor og i svinger. Gliden er god på kaldføre, men ikke like bra når det blir mildere.

VURDERING
Karakter
PLUSS

Lett

Leken

Godt feste på de fleste fører

MINUS

Glir dårligere på våtføre

Test av Fischer Twin Skin Carbon Pro

Fischer Twin Skin Carbon Pro er en felleski som leverer jevnt godt. Disse vil egne seg for skiløpere som trives med et rolig tempo og ikke er altfor opptatt av skiteknikk.

fischer twin skin carbon pro
STABILE, TRYGGE, GODE: Særlig om du er mest komfortabel med et rolig tempo når du går på ski. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Fischer Twin Skin Carbon Pro

Kommer i lengdene: 187-192-197-202-207 (medium. Noen begrensninger i soft og stiff)

Lengde på testski: 202 cm (stiff)

Mål: 41-44-44

Vekt: 1430 g (202 cm)

Spenn: Relativt lavt og mykt spenn med tanke på at det er en felleski. Basert på Fischers velprøvde 902-konstruksjon, men en myk versjon og lav versjon av den.

Veil pris: 7500,-

Leverandør: Fischer

Testår: 2023

skala
7.5/10

Fischer sendte sin nest beste modell, Fischer Twin Skin Carbon Pro til 2023-testen.

Denne skimodellen testet vi også i 2022, og det er utvilsomt vellykket felleski som vi tror kan passe for veldig mange. Både mannlige og kvinnelige skitetestere har prøvd denne skien.

Fischer-skiene er relativt like som Madshus Redline, og skiller seg mer fra Atomic og Salomon sine felleski. Skiene er lettgåtte og egner seg aller best i spor. Spennet i skiene minner mest om en kaldski, så de er lette å få feste på når det er minusgrader.

Et mykt spenn fører gjerne til at fellen bremser mer i lett terreng, men det var ikke tilfellet her. Det virker som Fischer sin fell rett og slett bremser litt mindre. Kombinasjonen av mykt spenn og lite brems i fellen høres jo veldig god ut, men det er likevel en utfordring: Fellen til Fischer sitter ikke like kontant som hos flere av konkurrentene.

Det skyldes kanskje twin skin-løsningen med en fell som er delt i to og dermed har mindre flate og færre hår totalt. For selv om det var lett å feste skia i innledningen av frasparket, holdt ikke alltid festet gjennom frasparket. Spesielt når man gikk fort, snek det seg inn noen glipptak underveis. Dette gjaldt i størst grad når man skulle øke tempoet litt.

Totalen gjør at Fischer sin modell passer best til skiløpere som vil ha en svært god felleski, men som ikke har den beste teknikken. Videre passer modellen best til skiløpere som liker å gå mest rolige turer. Om begge disse forutsetningene gjelder deg, ville vi valgt Fischer Twin Skin Carbon Pro. For den øvede skiløper er Atomic C8 eller Madshus Redline et lite knepp hvassere. Men om du gjerne vil ha Fischer-ski, og i tillegg få det siste lille i forhold til at skia skal kreve mer av deg, har du også mulighet til å velge toppmodellen Speedmax (til den nette sum av 9000 kroner).

Vi hadde med et eldre referansepar av denne modellen, og det er utvilsomt en kjempegod modell for deg som vil ha de siste finesse-egenskapene.

fischer felleski
SIGNALFARGER: Svart og gult er gjennomgående i Fischers fargepalett. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Egenskaper i forskjellige terrengtyper

Motbakke: Fischer Twin Skin Carbon er veldig typiske Fischer–ski. De er svært behagelige, stabile og lettgåtte. Skiene oppleves litt trauste og myke i spennet, men det er lett å få feste når du går rolig. Dette er modellen du bør velge om du vil ha dyre og gode ski, men ikke har teknikken helt på plass.

Flatt terreng: Fellene subber markant nedi på disse skiene når du staker. Men fellen bremser likevel ikke så mye som på enkelte av de andre modellene vi har testet i vinter. Gliden er også god, så totalt sett er dette en relativt god ski i lett terreng.

Utfor og sving: Skia oppleves stabile, og de glir godt. Fischer er ikke like lekne utfor som for eksempel Salomon sine modeller i testen. Men her får du ski som er stabile, trygge og gode.

VURDERING
Karakter
PLUSS

Best på rolige turer
God glid

MINUS

Litt traust

Glipptak når tempoet øker

Stabile

Test av Rossignol R-skin Ultra

Rossignol R-skin Ultra er en felleski som krever litt mer teknikk, men som likevel en allsidig felleski som vil kunne passe for mange som trives med langrenn.

test av felleski for marka og fjellet rossignol r skin ultra
TEST AV FELLESKI FOR MARKA OG FJELLET: Rossignol R-Skin Ultra kommer bra ut i testen for skiløpere som har teknikken inne. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_anbefaler
Rossignol R-Skin Ultra

Lengde: 201 cm

Mål: 48-44-46

Spenn: Et høyt spenn, lite sluttspenn, ligger på i tuppen 

Veil. pris: 3099,- 

rossignol.com

skala
8/10

Franske Rossignol er en av produsentene som virkelig har lykkes godt med sine felleski. R-skin modellene har vært i teten i de fleste tester gjennom de siste årene.

Skiene er stabile og med en fin balanse mellom feste og glid.

I denne testen er det R-skin Ultra som er Rossignol sin representant, en trenings- og turski som har litt innsving. Det er en leken ski som innbyr til fart og skiglede.

Modellen krever litt mer av deg enn enkelte av de andre i testen, men om du har litt teknikk inne så er dette en god felleski.

R-Skin Ultra er stabile og de er gode å manøvrere gjennom svinger. Spennet er litt høyere enn på de andre skiene i testen, så det er svært lite subb når du står i hockey. Men når du staker, kollapser spennet litt. Det vil si at fellen tar mye nedi i stakepartiene. Du kan justere dette litt ved å flytte bindingen bakover, men da blir det enda mer krevende å få feste. 

Sammenlignet med testvinneren Madshus Intelligrip Pro , er det spennet som utgjør den største forskjellen opp mot Rossignol R-skin Ultra. Madshus-skia har et lavere spenn, men likevel litt mer sluttspenn. Det gjør at Madshus-modellen er litt lettere å få feste på, samtidig som fellen bremser litt mindre i staking i treningsfart.

Rossignol R-Skin Ultra vil likevel være et godt valg, men det er ekstra viktig at du får en ski som er godt tilpasset deg og din vekt om du velger denne skia. Om du lykkes med det, så vil Rossignol R-Skin Ultra være en god allround-ski – spesielt for deg som har gått litt på ski før.

Egenskaper i forskjellige terrengtyper:

Motbakke: Disse skiene har et litt stivere spenn enn de øvrige i testen, samtidig som fellen er litt kortere. Kombinasjonen av dette gjør at skia stiller litt mer krav til tyngdeoverføring. Men om teknikken er brukbart på plass, er det en artig ski å gå på. 

Flatt: Det litt høyere spennet i disse skiene, som gjør det litt mer krevende å få feste, fører også til at fellen tar mindre nedi på flatt, i utfor og i svinger. Men om du står og staker i høy fart, kollapser skia litt – og da bremser fellen en god del. 

Utfor/sving: Skiene fra Rossignol er stabile, samtidig som de er lette å manøvrere i svinger. Kombinasjonen av høyt spenn og innsving, gir artige ski med en god skifølelse. 

VURDERING
Karakter
PLUSS

• God skifølelse

• Lett å manøvrere

MINUS

• Kollapser litt under staking

Test av Salomon S/Lab eSkin

Salomon S/Lab eSkin er toppmodellen til Salomon innen felleski. Det er en gjennomført racing-ski med fell, og egenskapene er i toppklassen på alle områder.

TEST AV FELLESKI: Salomon har ligget langt framme med gode felleski. S/lab står ikke tilbake. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
TEST AV FELLESKI: Salomon har ligget langt framme med gode felleski. S/lab står ikke tilbake. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_best_i_test
Salomon Salomon S/Lab eSkin

Lengde: 201 cm

Mål: 44-44-44

Spenn: Progressivt spenn med ganske stivt sluttspenn, myke tupper.

Veil pris: 8000,- (med Prolink Shift-in binding)

Vekt på testløperne: 75 kg

Testår: 2022

skala
9/10

Salomon S/Lab eSkin er raske, stabile og lette ski. De gir godt feste om man treffer med teknikken i diagonalgangen.

Modellen er veldig lik semiracing-modellen S/max, som vi også har testet i samme runde, men med et par små finesser som gjør den enda litt bedre. S/Lab er litt lettere. I tillegg er det enda litt mer «liv» i spennet. Det gjør at fellen subber relativt lite nedi i staking.

Dette er rett og slett den aller beste felleskien vi har testet så langt. Når det er sagt, krever modellen at du har relativt god teknikk dersom du skal klare å få godt feste. Det er med andre ord en ski for den øvede skiløper, som setter pris på de små detaljene som skiller denne skien fra den litt rimeligere S/max-modellen. Vi har også testet 2023-versjonen av Salomon S/max.

S/lab Eskin kommer med Prolink Shift-in bindinger som er enkle å justere på underveis i økta. Dersom du begynner å streve med å få feste, kan du enkelt vri bindingen litt fram. Og dersom du synes fellen bremser for mye i lett terreng, kan du enkelt vri bindingen litt bakover. En slik type binding kan du selvsagt få satt på de andre modellene i testen også.

TEST AV FELLESKI: Salomon S/lab tilfredsstiller på de fleste områder. Foto: Geir Endre Rogn
TEST AV FELLESKI: Salomon S/lab tilfredsstiller på de fleste områder. Foto: Geir Endre Rogn

Egenskaper i forskjellige terrengtyper

Motbakke: S/Lab-skiene er lette å føre i motbakkene og de er stabile å gå på. Modellen krever at du treffer godt på tyngdeoverføringen for å få helt trygt feste. Men om skiteknikken er relativt god, oppleves det som lett å få feste. Du kan forvente trygt og godt feste på alle fører, og dette var skia som fungerte best i testen på kaldt føre også.   

Flatt terreng: Spennet i disse skiene løfter godt. Fellen vil likevel bremse litt dersom du står og staker i høy fart, men til treningsbruk oppleves ikke dette som et problem. Men sett opp mot en topp smurt ski, er det i flatt terreng du vil merke en litt «brems» når du går med felleski.

Utfor og sving: Skia føles smal og lett, men den er likevel relativ stabil. Skia er også de som glir best i testen, selv om utslagene på dette området var små.

VURDERING
Totalt
PLUSS

Trygt feste på de fleste fører

Best på glid

Lite subb ved staking

MINUS

Krever litt skiteknikk

Stiv pris

Test av Rossignol X-ium R-skin

Rossignol X-ium R-skin er en jevnt god felleski som krever litt skiteknikk, men som egner seg godt til trening på de fleste fører.

TEST AV FELLESKI: Rossignol X-ium R-skin kommer godt ut blant de nest dyreste felleskiene. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
TEST AV FELLESKI: Rossignol X-ium R-skin kommer godt ut blant de nest dyreste felleskiene. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_anbefaler
ROSSIGNOL X-ium R-skin

Lengde: 203 cm

Mål: 41-44-44 mm

Vekt på skitesterne: 75 kg

Spenn: Et høyt spenn, men ikke så stivt sluttspenn.

Veil pris: 6000,- 

rossignol.com

Testår: 2022

skala
8/10

Rossignol X-ium R-skin er en modell som har vært med å sette standarden i felleskimarkedet i flere år.

I 2021 testet vi modellen som er ett hakk rimeligere, R-Skin Ultra. Den gjorde det relativt bra, men egenskapene i staking trakk en del ned. Dette er heldigvis langt bedre i X-ium skiene.

Man merker at denne modellen bygger på en racing-ski, og spennet i skia egner seg med tanke på å løfte fellen i staking. X-ium er en jevnt god modell som vil dekke behovene selv til den øvete skiløper.

Skia har en god balanse mellom ulike egenskaper, men mangler likevel den lille «X-faktoren» som Salomon-skiene i testen har. Kanskje har Rossignol sin dyreste felleski, X-ium premium disse aller siste «finesse-egenskapene»? Men til treningsbruk får du alt du virkelig trenger i denne svært gode modellen fra Rossignol.

Sammenlignet med testvinneren fra Salomon, er det spennet samt framføringa av skia i diagonalgang som utgjør den lille forskjellen. Der Rossignol skia har et høyt spenn, har Salomon-skia et litt mer progressivt spenn.

Sluttspennet er litt stivere hos Salomon, og det oppleves som det er en fordel på alle de førene vi testet på. Men Rossignol X-ium er definitivt en modell vi kan anbefale. Den føles som en racing-ski, den er lett og den er god i alle typer terreng. Det er lett å skjønne hvorfor dette har blitt en av de mest populære felleskiene på markedet.

Egenskaper i forskjellige terrengtyper

Motbakke: Disse skiene har en høy spennkurve og du er avhengig av relativt god teknikk for å få ordentlig trygt feste. Du trenger på ingen måte å være en aktiv skiløper, men du må ha tyngdeoverføringen på plass. Og desto mer sliten du blir underveis i økta, desto vanskeligere vil det oppleves å klare å feste skia. Det er på mange måter bra å få utfordret teknikken litt, for på de aller fleste fører er det uansett lettere å få feste enn hva det er med en smurt ski.  

Flatt: Det litt høyere spennet i disse skiene, som gjør det litt mer krevende å få feste, fører også til at fellen tar mindre nedi på flatt, i utfor og i svinger. Men på dette området oppleves Salomonskia som enda litt bedre, de har et litt høyere sluttspenn. Men i praksis vil man merke lite til dette, X-ium er en god ski å stake på til å være en felleski. 

Utfor/sving: Skiene er stabile og relativt lette å manøvrere i svinger. Gliden er god, og med vekta fordelt på begge ski er det ingen spesiell brems fra fellen.

VURDERING
Total
PLUSS

Glid

Staking, til å være en felleski

Allsidig på ulike fører

MINUS

Krever litt skiteknikk (tyngdeverføring) for å få feste

Test av Atomic Redster C2 Skintec

Skiprodusenten Atomic har mange felleski å velge blant. Redster C2 Skintec, som er Atomic sin kandidat i denne testen.

Test av Atomic C2 Skintec felleski
TEST AV FELLESKI FOR MARKA OG FJELLET: Atomic C2 Skintec er en rimelig felleski som er lett å få feste med. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Atomic C2 Skintec

Lengde: 204 cm

Mål: 45-45-45 mm

Spenn: Relativt mykt spenn, lett å få feste, ligger på i tuppen 

Veil pris: 3599,- 

Testår: 2021

skala
7/10

Atomic var tidlig ute med sine skintec-felleski og har satt standarden med sin toppmodell, Redster C9. I denne testen er det den forholdsvis rimelige tur- og treningsskia Redster C2 som er testet. 

Den har noen likheter med de mer avanserte Atomic-modellene, men C2-skia føles tyngre på foten og innbyr ikke i samme grad til fart. 

Det er nesten litt rart at Atomic har satt Redster navnet på denne skia, for selv om utseendet er som en racingski er egenskapene som en turski. Til gjengjeld er dette et trygt og godt valg om du ønsker å gå tur i oppkjørt løype. 

Atomic C2 Redster krever lite av deg teknisk. Det er den aller enkleste skia i testen å få feste på, og den er stabil og behagelig i lett terreng. I stor grad er det slike egenskaper de fleste er ute etter i en felleski.

Så om du først og fremst vil ha en ski til bruk på tur eller i lavt tempo, er Atomic sin ski et godt valg. Men om du skal sette på fart, har skia noen svakheter både oppover og nedover. Så selv om skia kan anbefales til sitt bruk, viser denne testen at det finnes bedre alternativer om du er ute etter en allround ski for tur og trening. 

 

Egenskaper i forskjellige terrengtyper:

Motbakke: Redster C2 er lette å få feste på og stabile å gå på. Modellen krever ikke at du treffer helt på tyngdeoverføringen, du får feste likevel. I lav fart, spesielt i turtempo, er det en god ski. Men om du øker til treningstempo, kjennes skia relativt tung ut når du fører den fram i diagonalgang. Man får ikke helt samme skifølelse i høyt tempo, som på modellene fra Madshus og Rossignol.  

Flatt terreng: Spennet i disse skiene løfter relativt lite, så fellen tar merkbart nedi når du staker. Det bremser litt, men det oppleves ikke som noe stort problem til tur og treningsbruk. 

Utfor og sving: Denne skia er relativt brei, men har ikke innsving. Det betyr at skia er stabil og god både i og utenfor spor, men den er ikke like god i svinger. De øvrige modellene i testen er mer lekne i lett terreng og gjør det enklere for deg å treffe godt i svingene.

VURDERING
Karakter
PLUSS

• Krever lite skiteknikk

• Stabil

• Lett å få feste

MINUS

• Litt tung

• Litt treg

Test av SALOMON S/race Skin

Salomon S/race Skin er en svært god felleski som gir deg mye av den samme skifølelsen som på vanlige klassisk-ski. Disse ble testvinner i denne runden!

salomon s race skin
salomon s race skin
UTE_best_i_test
SALOMON S/race Skin

MÅL: 44/44/44 mm
LENGDER: 188-206
PRIS: 6900 kr
Salomon

Testår: 2018

skala
8/10

Basert på S/LAB Classic med samme oppbygning og såle som brukes i verdenscup, med Pomoca-fell bestående av 70 prosent mohair og 30 prosent nylon. 

Skien har en lett konstruksjon og lav profil for god kontakt med snøen. 

Disse ble testvinner i segmentet treningsski. En svært god felleski som gir deg mye av den samme skifølelsen som på vanlige klassisk-ski.

Dette er det nærmeste man kommer en konkurranseski av testens skipar.

Salomon S/Race Skin krever litt skiferdigheter og trøkk i frasparket for å få maksimalt feste, men det gjør samtidig at man får svært godt slipp og god glid.

Når man står og staker, merker man ikke at man har feller under.

VURDERING
Staking
Diagonal
Staking m/fraspark
Utfor
Slipp
Feste
Stabilitet
PLUSS

Minner om smøreski

Godt feste/glid

God skifølelse

MINUS

Krever litt skiteknikk for fullt utbytte

Test av ATOMIC Redster C9 Skintec

Atomic sine felleski Atomic Redster C9 Skintec er et trygt valg om du vil være garantert godt feste. Alt i alt meget bra ski.

atomic skintec redster c9
TEST AV FELLESKI FOR TRENING/KONKURRANSE: Atomic Redster C9 skintec
ATOMIC Redster C9 Skintec

MÅL: 38-44-40 mm
LENGDER: 202 - 207 cm
PRIS: 6900 kr
www.atomic.com
Testår: 2017

skala
7/10

Atomic var sammen med Salomon pionerene innen skin-teknologi på felleski.  

Langrennsskiene i Redster-serien har fått Nomex SDS Featherlight-kjerne, karbonlaminat i for- og bakski for effektive trykksoner og god glid. Fellen består av 100 prosent integrert og utskiftbar mohair-fell. 

I utgangspunktet er opplevelsen på disse skiene mye likt felleskiene fra Salomon, men de gir noe mer subbefølelse – spesielt i staking og når man flytter vektene fremover på skiene for å komme over stavene.

Til gjengjeld gir de noe tryggere feste. Alt i alt en meget bra ski. 

VURDERING
Staking
Diagonal
Staking m/fraspark
Utfor
Slipp
Feste
Stabilitet
Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.