Når er det mest mygg? Er det snøfritt i mai? Når er det midnattssol? Og hvorfor bør du kjenne til Fefo? Vi har laget en praktisk og nyttig guide med (nesten) alt du trenger å vite før du drar til Finnmark.
Finnmark fylke er så langt nord at selv de færreste nordmenn kommer seg dit. Planlegger du tur til Finnmark, eller drømmer om å oppleve det nordligste av Norge? I så fall kan denne artikkelen være nyttig i forberedelsene.
Når du bør reise beror på hva du ønsker å oppleve. Vil du se nordlyset og oppleve mørketiden, eller vil du gå vårskiturer i midtnattsola? Eller ønsker du å fiske, ha med deg telt og vandre over langstrakt viddelandskap?
Midnattssol
Fra midten av mai og til slutten av juli er det midtnattsol. Å vandre i fjellet rundt midnatt med sola stående i horisonten gir en helt spesiell ro. Mørket slår aldri inn, og du har all verdens av tid til å utforske, både natt og dag. Det er lett å bli døgnvill, så det anbefales å ta med noe som stenger lyset ute når du skal sove. Midnattssola er noe man helt klart bør oppleve. Å stå på toppen av et fjell og titte ned i havet på sola som hviler seg i horisonten er ikke annet enn vakkert. Lange sommernetter ser ut til å aldri ta slutt, du får mere energi og du trenger ikke bekymre deg for å ikke nå frem før det blir mørkt – du har all verdens av tid.
Konstant sol kan også by på utfordringer. Er du på viddetur med telt vil det være svært krevende å få tilstrekkelig søvn på dager med høye temperaturer og sol fordi du ikke har noen timer med mørke. På grunn av stor mengde mygg og ofte mangel på trær og skygge er helt klart telt å foretrekke fremfor å sove under åpen himmel. Et mesh-telt med god myggnetting vil derimot kunne være et godt alternativ for å få det mer luftig. Men det er og viktig å tenke sikkerhet, og ha med et fullverdig telt i tillegg med fare for dårlig vær. Temperaturene kan plutselig synke mot null punktet, selv sommerstid. Samtidig kan du og risikere badstuetemperaturer inne i teltet allerede klokka 03 på natta dersom det er sol, lite vind og høye temperaturer.
Myggen
Den blodsugende, store og tallrike Finnmarksmyggen er en realitet: Finnmark har mye mygg sommerstid! Men som alle andre deler av landet påvirkes hvor plagsom den blir ut fra temperaturer, mengde vind og hva slags terreng du ferdes i.
Pasvik-området, som som har mye myrer og dype skoger, anbefales heller når høsten kommer. Ikke slå opp teltet ved myr eller vierkratt, det vil du raskt angre på en fin sommerdag!
Når myggen «våkner» og forsvinner beror mye på temperaturene i fylket. Er det lavere temperaturer (10-13 grader) er ofte myggen mindre hissig. Vind er å foretrekke sommerstid dersom du ønsker å bli minst mulig plaget av myggen. Høye temperaturer og lite vind er ikke vær som er å foretrekke sommerstid på Finnmarksvidda, grunnet mangel på skygge, mye mygg og midnattssola som gjør at sola står på døgnet rundt.
Myggmiddel og mygghatt er obligatorisk utstyr dersom du skal ferdes på vidda sommerstid. Mot høsten og kaldere temperaturer ser man gradvis mindre til myggen.
Reinsdyr
Året rundt vil du kunne støte på reinsdyr både i lavlandet og på fjellet i Finnmark. Det finnes selvsagt områder hvor reinen ikke har beiteområde, men hvis du er hundeeier bør du vite at reinsdyr kan dukke opp «hvor som helst». På våren er det kalvingstid og reinen er spesielt sårbar. Ser du en reinflokk er det bare å holde litt avstand og la de være i fred.
Du har like mye rett som reinen til å være på tur, men det er viktig å ta hensyn. Dersom du skal ferdes med hund eller skal jakte kan det være lurt å ta kontakt med siidaen (de som eier reinen) dit du skal og forhøre deg om det er rein i området.
Kartet er ikke alltid til å stole på, men på Nibios sider kan du finne oversikt over omtrentlige vinter-, høst, og sommerbeiter for reinen. Det er også opprettet en side på Facebook som heter «Reinvarsling i Troms & Finnmark» hvor du kan søke etter informasjon.
Innlandsfiske
Ønsker du å kombinere vandring med fiske, er sommermånedene den beste tiden.
Juni er ofte fisken svært bitevillig og er man heldig er isen gått på de fleste vannene. Hvis du skal opp i høyden for å fiske, sjekk lokale forhold. Det kan ligge is godt utover mot juli om man er uheldig. I slutten av mai kan du ofte fortsatt gå på ski i fjellet flere steder hvis det har vært en snørik vinter.
Når isen nettopp har gått i fjellet er ofte fisken svært bitevillig og sulten. I tillegg har myggen ikke våknet for fullt, så denne tiden er en flott tid for fine turer. Hele sommeren er det ofte bra fiske, men det sies at når løvet på trærne skifter farge mot høsten, da begynner gytinga.
Gytefisk er ikke spesielt smakfull og har dårlig kondisjon.
Fefo
Det er Fefo som eier store deler av hele Finnmark, ikke grunneiere som ellers i landet. Dette gjør at du ikke trenger å kjøpe fiskekort for hvert vann du ønsker å fiske i.
Som bosatt i Finnmark betaler vi en årsavgift på fiske, og en på småviltjakt. Dette gir oss muligheten til å jakte og fiske nesten hvor som helst i hele fylket utenom veldig små områder som er privateide. Det finnes og flere gode lakseførende elver i fylket. Her trenger du derimot fiskekort for elva du skal fiske i.
På hjemmesidene til Fefo vil du finne all informasjon om jakt, fiske og ferdsel i utmarka i Finnmark.
Multer
Til forandring fra andre steder i landet, er det enorme mengder med multer i Finnmark på grunn av det store urørte arealet. Som turist har du lov å plukke multer kun til egen husholdning.
Men for en multeentusiast vil det å oppleve de endeløse multemyrene kunne være en drøm i seg selv. Avhengig av temperatur og vær, er ofte multene modne i juli/august.
Gammer
STORVOKST: Kongekrabba har skapt en del utfordringer langs norskekysten. I dag er det etablert et todelt fangstregime. Vest for 26°Ø (fra Porsangerfjorden og vestover) er det fri fangst og et ønske om å begrense mer spredning, mens øst for denne grensen er fangsten regulert av kvoter og er blitt en ressurs for fiskerinæringen. Foto: Therese Nordman Andersen
SNADDER: Fersk krabbe trenger ikke mye tilbehør. Foto: Therese Norman Andersen
Det finnes mange gammer og koier i Finnmark. Dessverre er veldig få av disse markert på kartet. Regelen er at alle gammer skal være åpne til nødbruk og dårlig vær.
Hør med lokale om hvor du kan finne gammer i området du skal ferdes, i tilfelle det blir behov for ekstra ly på ruten du velger deg.
Mørketid
November er en vakker måned, men du vet aldri om det er full vinter eller høst.
Mørketiden er på vei, og før sola forsvinner helt, blir det et vanvittig flott fargespill på himmelen når du har klarvær. Det samme gjelder når sola er på vei tilbake i januar/februar. Desember er den aller mørkeste måneden i Finnmark før lyset sakte, men sikkert vender tilbake i slutten av januar. Hvis du er på utkikk etter vintereventyr og nordlys, vil det å kunne besøke Finnmark i slutten av februar til mars måned være en god tid. Da får du både mulighet for å se nordlyset i nattetimene og i tillegg får du dagslys. Vi har laget en egen artikkel om hvordan du høyner sjansene for å se nordlys, som er ganske vanlig her.
Det er mye ustabilt vær i januar, februar og delvis mars i Finnmark. Innlandet er mer stabilt. Du kan også stedvis møte på store mengder snø uten hold. Spesielt i innlandsområder med mye snø og kulde, kan det å gå utenfor løypene bli krevende. Scooterkjøring er riktignok svært utbredt i Finnmark. Det kan være lurt å få oversikt over fylkets scooterløyper vinterstid.
De fleste av løypene blir stikket på nyåret, beroende på snøforhold og om det er reinsdyr i området. Undersøk på kommunen sin hjemmeside der du skal ferdes om løypene er åpne og stikket. Desto mer populære løyper, og desto senere i sesongen desto oftere har folk kjørt der. Her finner du kart over scooterløyper.
Påske i Finnmark
Påsken er nærmest årets høytid i Finnmark, så er du interessert i en kulturell ferietur er det helt klart noe å få med seg! Da er det isfiskekonkurranser og mye folkeliv til fjells.
Kautokeino og Karasjokhar sin årlige påskefestival med konserter, joik, reinkappkjøring og fisking og skutercross.Men ønsker du å møte minst mulig folk, bør du velge deg en tid tidligere på året.
Det er mye scootertrafikk på senvinteren/våren i Finnmark, men midtvinters er det svært lite lokal aktivitet.
På snørike vintre er det ofte fullt mulig å gå skitur i midnattssola. Vær bare obs på områder med mye overvann, elver og bekker som begynner å bli usikre. Sent på våren er det ofte drømmeføre på fjellet og du kan gå hvor som helst på ski på skareføre.
Mektig vær
Det er ingen hemmelighet at nord-norsk vær kan til tider være heftig. Kyststrøk er ofte mer ustabile enn innlandsstrøk. Vinterstid kan fjellet være nådeløst. Grunnet de lange avstandene og store områdene, bør du vite hva man driver med om du skal på vintertur. Været kan også gå fra strålende sol og 25 varmegrader til kun noen få varmegrader sommerstid.
Innlandet i Finnmark som for eksempel Kautokeino er kjent for å ha ekstrem kulde vinterstid og høy varme sommerstid.
Det er veldig viktig, som alltid, at du melder fra hvor du går. Skaff deg lokale kontakter og sørg for å ta sikkerheten på alvor. Midtvinters kan det være perioder med helt ned til 35-40 kuldegrader.
Se nøye på værmeldingen og vær forberedt på det «verste»!
Finnmark består av store lokale variasjoner i vær, temperatur og føre, det kan derfor være lurt å ta kontakt med lokalkjente i området du skal ferdes. Det finnes en oppslagstavle på Facebook for nesten hver kommune hvor folk som regel er hjelpsomme med informasjon.
Umerkete stier
Har du et brennende hjerte for å gå i store, urørte områder uten folk, er Finnmark perfekt for deg. Det er enorme naturområder hvor du kan gå ukesvis uten å møte på folk. Mye av terrenget er svært lettgått og lett fremkommelig. Utenom «perleturer» og kjente nærturer, er det lite stier å gå etter utenom noen ATV-spor. De er hvert fall sjeldent merket.
Kart, kompass og en god dose eventyrlyst vil gi deg vanvittige naturopplevelser. Å improvisere turruten i Finnmark kan bli en drøm. Har du med fiskestanga i tillegg, byr det på virkelig fantastiske opplevelser.
Det er viktig å være klar over at Finnmark grenser både til Russland og Finland, og at disse grensene ikke bør krysses. Særlig hvis du har med deg hund kan dette bli katastrofalt. Så ferdes du rett ved grensene, sørg for å ha hunden i bånd. Det er også svært viktig dersom du skal ferdes i en nasjonalpark at du leser deg nøye opp på restriksjoner og forbud når det kommer til ferdsel, bål, fiske, sanking med mer for å ikke få en dyr opplevelse. Dette gjelder ikke kun Finnmark, men hele landet.
Hvorfor besøke Finnmark?
Finnmark er litt «mer» av alt. Fisken er litt større og litt rødere. Multebæra er ekstra store, viddene er videre. I tillegg har du alt samlet innenfor fylkesgrensene, du har både fjell og sjø svært nært. Det er godt sjø- og innlandsfiske, varierte turmuligheter og mye spennende og annerledes landskap. For deg som er interessert i jakt- og fiske er det et eldorado!
Det er sjeldent at noen jager deg bort om du slår opp teltet ditt eller går etter deg med kjepp om du er på «deres» område.
Finnmark er så enormt at det er lett å føle man har mye luft under vingene og du går sjelden i kø (med mindre du velger svært populære områder). Frihetsfølelsen av å gå uforstyrret i mye urørt terreng er stor. Det er mye spennende kultur og befolkningen er ofte lette å prate med og svært gjestfrie – helt klart verdt et besøk!
Hvilke områder er verdt å sjekke ut?
Et lite utdrag av områder som egner seg for friluftsinteresserte er Stabbursdalen, Anarjohka nasjonalpark (Norges minst besøkte nasjonalpark), Øvre Pasvik Nasjonalpark, Varangerhalvøya, Sørøya, Seiland, Laksefjordvidda, Rullesteinfjæra i Tana, Silfar Canyon i Alta, Finnmarksvidda på tvers og Tana-Varangerløypa.
Fakta om Finnmark
Finnmark var det nordligste fylket i Norge, det største i areal og det minste i folkemengde. Finnmark utgjør den nordvestligste delen av det europeiske fastlandet.
Finnmark grenser mot Polhavet, Barentshavet og Russland, Finland og Troms. Riksgrensen følger elver på lange strekninger.
I Finnmark ligger 95 prosent av landarealet under 600 meter over havet.
Finnmark tar imot 20 prosent av turistene til Nord-Norge, med Nordkapp-platået og Hurtigruta og Finnmarksløpet som populære trekkkplastre.
Kilde. snl.no
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.