Drikkebelte er ofte bedre enn sekk når vi går på ski. Varmt drikke gir både påfyll av både energi og varme på langrennstur. Les test av isolerte drikkebelter for langrenn.
TEST AV DRIKKEBELTER: Løsningen når du helst vil slippe sekk. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
Drikkebelter er gjerne den beste løsningen på langrennsturer hvor du stort sett er i bevegelse hele tiden.
I tillegg til varmt drikke, er det kjekt med plass til både skismurning og proviant, i tilfelle du går næringstom eller om skituren blir litt lengre enn planlagt.
Les oppdaterte tester av drikkebelter fra de mest kjente utstyrsprodusentene.
DRIKKESTASJON: Klassiske spor av juniorer på skitrening. FOTO: Kristoffer H. Kippernes
Isolerte drikkebelter fungerer nærmest som en termos rundt hofta. Du trenger ikke være en durkdreven skiløper for å ha kjent effekten av hvordan varmen brer seg i kroppen når man får i seg varmt drikke i løpet av en skitur.
Hvilket drikkebelte holder best på varmen?
Vår nyeste test er fra Fischer-eide One-Way Thermobelt som målte 48,3 grader etter fire timer. På skikkelig kalde dager vil naturlig nok temperaturen påvirkes en god del. Resultatet etter temperaturmålingene viser at Swix Triac Insulated og KV+. er jevne når det kommer til å holde på varmen. Førstnevnte har en praktisk kopp, som faktisk fungerer uten å lekke.
Camelbak Glide Belt skiller seg ut ved at det ikke er tenkt å ha varm drikke. Vi tar den med i testen likevel, som et alternativ til sekk, fordi slangen på denne ikke fryser, noe drikkeslanger ofte gjør. Hvis du vil prioritere trøyeskift eller annet, så får du plass til litt mer i denne enn de andre, isolerte drikkebeltene.
Drikkebeltene er justerbare i livet, slik at du kan regulerer og stramme ut fra hvor mye klær du har på deg.
I tillegg til drikke får du også plass til skismurning og proviant i tilfelle du går næringstom på treningsturen i de fleste drikkebelter. Eventuelt batteriet på hodelykta på kveldstur, så slipper du å ha det i lommen.
SKIDAG: Med varmt drikke og proviant i beltet, kan du være ute litt lenger. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Slik har vi testet drikkebeltene
Beltene er testet i temperaturer ned til 13 minusgrader. Temperaturene er målt etter 75 minutter og fire timer. Er du ute i kaldere temperaturer enn det må du nok regne med kortere tid med varm drikke. Vekten er veid av oss.
Test av One-Way Thermo Belt
One-Way er kanskje aller mest kjent for skistavene sine, men de har mye annet relevant skiutstyr. Dette drikkebeltet fungerer godt til vinterens langrennsturer, når du vil ha med varmt drikke.
One-Way Thermo Belt
Pris: 500,-
Vekt: 326 g
Produksjonsland: Kina
Levert av: Finor
Testår: 2023
8/10
One Way er opprinnelig et finsk merke, og som har vært eid av Fischer siden 2018.
Dette drikkebeltet rommer 0,9 liter med drikke, og selve materialet som er brukt, er så vanntett at du kan være trygg på at det du putter i topplokket ikke blir vått i løpet av skituren. Det gjør det også litt mer raffinert enn de billigste drikkebeltene på markedet.
ROMSLIG: En nettinglomme bidrar til å holde orden i sakene. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Som på de fleste drikkebelter til langrenn, er det et eget rom for proviant, skismøring, nøkler, mobiltelefon og lignende. En nettinglomme inni er praktisk, og bidrar til å holde orden på småsaker som typisk får plass i topplokket.
Hvordan holder drikkebeltet på varmen?
Selve termos-tanken rommer 0,9 liter, på linje med de fleste andre drikkebeltene vi har testet. Når det gjelder evnen til å holde drikken varm, kommer OW godt ut. Vi fylte drikkebeltet med kokende vann og målte temperaturutviklingen.
Temperatur etter 75 min: 72,3 grader
Temperatur etter 4 timer: 48, 3 grader
Med andre ord kan du være garantert varmt – eller temperert – drikke en god stund under skituren.
Komfort
Materialet (tarpaulin) kan oppleves litt stivt, men det går ikke utover komforten når vi har det på. At vi kjenner litt varme i ryggen fra drikkebeltet ut fra start på skiturene, er også til å leve med.
Selve midjebeltet er regulerbart, og vil passe til de aller fleste. Både magebeltet og skrukorken er enkel å betjene med hansker og det er lett å stramme til – og det lekker heller ikke.
Swix Triac er et isolert og lett drikkebelte. Det har en slags holder til mobil med antiskli i topplommen, og har en praktisk kork som kan foldes ut til en kopp.
Her er det ingen reimholder, og er du slank blir reima hengende å slenge, da beltereima er lang.
Dette er likevel ikke noe stort problem.
Den lange beltereima gjør beltet tilgjengelig for flere størrelser.
Selve drikkebeltet er laget i et mykt materiale. Isolasjonsløsningen viser at den består i en slags skumgummi som er tapet rundt flasken.Dermed får vi ikke tatt den ut for å vaske den i maskinen.
Vi ble likevel overrasket over at denne løsningen holdt bedre på varmen enn Madshus sin versjon. Etter fire timer var det ti grader temperaturforskjell.
Drikkebeltet fra Swix blir testens testvinner, da den holdt godt på varmen, har en drikkekopp i lokket, oppleves som lettest i bruk, og har god plass.
VURDERING
Varme
Plass
I bruk
Totalt
PLUSS
Lett vekt
Holder godt på varmen
Foldbar drikkekopp
MINUS
Teipet isolasjonsløsning
Test av CAMELBAK Glide Belt
Camelbak Glide Belt er en outsider blant drikkebeltene, og nærmere et hoftebelte. Men det er et godt alternativ med bedre plass.
Pris: 999 kr Rommer: 1,5 l Vekt: 605 gram Camelbak
6/10
Camelbak Glide Belt er ikke beregnet for å ha varme drikke i, men drikkeslangen er isolert slik at drikken ikke fryser underveis, noe som ofte skjer med drikkeblærer.
Camelbak Glide Belt fungerer bra på de skiturene vi har testet den på.
Noen velger å fylle varm drikke også på denne, men du må da regner med at det blir raskere kaldt enn de isolerte drikkebeltene.
Beltet har et hovedrom til drikkeposen, der det også er flere nettinglommer.
I tillegg er det en lomme utenpå, og en glidelåslomme på siden av hoftebeltet med god plass til mobil eller andre småting.
Her får du lett med deg både mobil, ekstra smøring og matpakke.
Når drikkeslangen er full er det derimot litt mindre plass i hovedrommet, du vil dermed få mer bevegelse på beltet og innholdet i det etterhvert som du tømmer slangen
Fordelen med dette beltet er at du ikke trenger å ta av deg beltet for å drikke, da slangen når helt rundt og opp, med en enkel festeløsning foran på beltet.
VURDERING
Varme
Plass
I bruk
Totalt
PLUSS
Trenger ikke ta av deg beltet for å drikke
Romslig
MINUS
Rister en del når drikkeposen ikke er full
Ikke beregnet til varm drikke
Test av KV+ Thermobelt
Drikkebeltet KV+ Thermobelt har ekstra polstring på sidene, og god isolering av drikkeflasken.
TEST AV DRIKKEBELTER: Her får du plass til en liter drikke. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
Det første som møter oss er det slitesterke materialet i 600 D ripstop nylon.
Dette tåler mye, men gjør også at det oppleves som litt stivt når glidelåser skal åpner og lukkes i kulden.
Isoleringen ser mer profesjonell ut enn Swix sin løsning, og her kan du ta ut drikkeflasken for å vaske den i oppvaskmaskinen.
Bak på beltet er det reflekssøm, og på reimen er det en holder til enden, slik at den ikke henger og slenger.
Selv om både Swix og KV+ holdt lengre på varmen, fungerer denne likevel helt fint til vanlige turer.
Her er det også plass til 1,1 liter når du fyller den helt opp, noe som gir deg mer væske på tur, men som også gjør at den er litt tyngre på ryggen sammen med litt tyngre vekt i seg selv.
Størrelsesmessig får du plass til nesten like mye i denne som i Swix sitt belte, men den oppleves som litt trangere å lukke.
VURDERING
Varme
Plass
I bruk
Totalt
PLUSS
Solid
Mest plass
MINUS
Blir tung når den er full
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.