En god løpesekk eller -vest er kjekt på lengre løpeturer. Les test av løpesekker, drikkesekker og løpevester, basert på løpsfølelse, bæresystem, drikkesystem, vekt og passform.
Sist oppdatert: 6. oktober 2021 kl 18.29
UTE tester løpesekker, løpevester og drikkesekker.
Det finnes en rekke løpsspesifikke sekker på markedet, og vi kan dele dem inn i to typer:
Små, lette ryggsekker med hoftebelte og drikkesystem.
Løpesekker som minner om løpevester med løpsspesifikke detaljer.
Ulike modeller kommer gjerne i både mindre og større litersklasser, mens konstruksjon og detaljer vil være de samme. Løpesekker fås i både dame, herre eller unisex-versjoner.
Løpesekker til lengre turer
På lengre løpeturer, kan det være kjekt å ha med en liten sekk til det viktigste, og med påtenkte detaljer for løping. Bæresystemet vil fortsatt være vesentlig.
Testvinner Mammut MTR 141 7 liter sitter som støpt på ryggen og rommer overraskende mye i forhold til oppgitt volum.
For overnattingsturer, for eksempel fra hytte til hytte, vil Ultimate Direction Fastpack være aktuell. Vi har testet denne i både dame- og herremodell..
Løpesekker med plass til PC
Om du skal løpe til og fra jobb eller skolen, vil en sekk mellom 9 og 20 liter være aktuelt. Disse har plass til både pc og klesskift, i tillegg til drikkesystem.
Vi landet på Gregory Maya 10 som den beste sekken å ha på ryggen for commute-turene. Den har plass til datamaskin (testet med Mac 13").
Hvor stor sekk du skal ha avhenger selvsagt av hvor mye du skal ha med deg, men ikke se deg blind på tallene: Salmon Agile 17 L sitter som støpt på ryggen når vi løper, til tross for at den er såpass romslig.
De letteste løpesekkene
Mange løpere ville trolig valgt enda mindre sekker (2 –10 liter), for å bli minst mulig baktung.
Salomon Slab Sense Ultra 8 og Arcterys Norvan 7 har forholdsvis lav egenvekt. Produsentene lagt vekt på å få sekkene til å sitte stramt høyt oppe, og på av dem er hoftebeltet droppet helt.
De letteste løpesekkene har vi testet med tanke på mosjonister og andre som liker å løpe på sti og bevege seg lett i fjellet, og som trenger plass til litt mer enn bare en softflaske i hånda.
Løpevester
Løpevest er et godt alternativ når du vil ha med deg minst mulig når du løper, men likevel har behov for litt mer klær, næring eller annet.
Den bør sitte godt rundt overkroppen, og har mange lommer lett tilgjengelig. Med løpevester er det viktigste å tenke på omkretsen rundt brystet.
Patagonia Slope Trail Runner en lett løpevest med høy bevegelsesfrihet, og med dype og gode lommer. Her får du lett plass til en jakke eller skift, og litt ekstra proviant. Den har også stavfeste.
Hvordan få løpesekken til å sitte riktig?
Hva annet er viktig for deg? Betyr det noe for deg hvor lommene er plassert? Trenger du romslig med plass? Når du skal velge en løpesekk, er det bæresystemet verdt å vie litt oppmerksomhet.
Til løping er det en fordel at sekken sitter tett rundt skuldre og bryst, slik at sekken får et høyere tyngdepunkt enn andre små sekker.
Når du har funnet sekken eller løpevesten du vil ha, er det viktig å stramme sekken godt, slik at den ikke henger og slenger på ryggen når du løper. Den skal sitte stramt, og kompresjonsstrikker er til for å brukes. Det er stor forskjell på de ulike sekkene, så tenk gjennom hva som er viktig for deg.
Vi er alle forskjellige når det gjelder rygglengde, bredde og holdning. Tilpasningsmulighetene er derfor helt avgjørende for løpsopplevelsen, og riktige justerings- og innstrammingsmuligheter har mye å si, avhengig av hvor mye klær du har på.
De fleste sekkenehar kompresjonsstrikker, eller elastisk snøring, som gjør det mulig å stramme inn ubenyttet plass. Vi oppfordrer til å bruke den muligheten aktivt, som kan være ganske utslagsgivende for løpsopplevelsen. En halvfylt sekk vil fort føles som om den hopper og dunker på ryggen din.
Når du løper med sekk, vil du gjerne at vekten skal være høyt på ryggen, ikke som en klump nederst. Hoftebeltet skal kun sitte løst, eller er overflødig.
Slik har vi testet
Både løpevestene og løpe- og drikkesekkene er testet under løping på sti og i kupert terreng, alle pakket med samme oppakning. I sekken pakket vi vindjakke, hansker, lue, solbriller, nøkler og bankkort, og ulltrøye der vi fikk plass til dette.
Alle som har opplegg for det er blitt testet med drikkeblære og drikkeflasker. Vi har lagt vekt på passform og komfort, løpsfølelse med sekken på ryggen, vekt og volum, og praktiske løsninger på sekken.
Vi har ikke testet slitestyrke over tid. Oppgitt vekt er uten drikkesystem eller drikkeflasker.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.