Hardangervidda strekker seg over et stort område, og er Nord-Europas største fjellplatå. Her finner du turer både for deg som ikke har gått så mye i fjellet før, og som ønsker en rolig start, eller for deg som har mye erfaring, og vet å sette pris på det bølgende landskapet på Hardangervidda.

Kort sagt, Hardangervidda passer for alle! Her er fem aktuelle turforslag: 

Annonse

VIDDA PÅ LANGS

Dyranut - Stigstuv - Rauhelleren - Mårbu - Kalhovd - Helberghytta - Rjukan
Du kan selvsagt krysse vidda på flere måter, men her er en populær versjon. Fra Dyranut settes nesen sørøstover, mot Stigstuv. Etappen er en myk start på turen, og tar ca. 4 timer. Etter frokost går turen videre sørøstover, til Rauhelleren. Denne korte turen tar ca. 4 timer- Den tredje dagen går turen til Mårbu, en lettgått rute, med flere flotte utsiktspunkter underveis. Turen tar ca. 6 timer. Den fjerde etappen går til Kalhovd, parallelt med vannet Mår. På vannet går det også båt, og denne etappen kan alternativt nytes på dekk. Fotturen tar ca. 6 timer. Femte dag går du fra Kalhovd til Helberghytta, med Gaustatoppen i syne hele veien. Turen tar ca. 6 timer. Siste etappe går til Gvepseborg og med svevebane til Rjukan. Du kan også velge å gå den gamle anleggsveien rett ved siden av, en drøy time ekstra. Turen tar ca. 2 1/2 time. 

Foto: DNT

VIDDA PÅ TVERS

Kinsarvik - Stavali turisthytte - Hadlaskard - Sandhaug - Rauhelleren - Hein seter - Åan
Denne turen tar deg gjennom alle landskapstypene på Hardangervidda – fra det ville i vest, over flate vidda mot småkuperte øst. Turen starter med en av de flotteste oppstigningene til Vidda, fra Kinsarvik opp Husedalen til Stavali turisthytte. Her har du orkesterplass til en perlerad av fossefall. Neste dag setter du kursen mot Hadlaskard langs de gamle nordmannsslepene. Som for gamle dagers slepevandrere byr Hadlaskard på godt nattlosji, selv om den gamle setra nå er en moderne selvbetjeningshytte. Herfra er det fristende å ta turen opp på Hårteigen. Den tredje dagen går du fra Hadlaskard og østover til Sandhaug turisthytte. På turen mellom Sandhaug og Rauhelleren er du definitivt på sentralvidda. De tilsynelatende uendelige flatene møter horisonten i en nesten sammenhengende rett linje. Bare Hårteigen i vest og Hardangerjøkulen i nord skaper litt krøll på horisonten.

Dag 5, eventuelt 6: Fra Rauhelleren klarer de riktig spreke å vandre helt til Åan neste dag, men det er ingen grunn til å ha det travelt. Del istedet denne etappen i to, og overnatt på trivelige Hein seter. Ønsker du å avslutte turen over Vidda med utforbakke, start i øst slik at du ender i Kinsarvik – et flott punktum for turen. 

BARNE- OG FAMILIEVENNLIG

Fagerheim - Krækkja - Kjeldebu - Dyranut - Stigstuv - Halne - Krækkja – Fagerheim
Nord på Hardangervidda er terrenget slakt og stiene lettgåtte. Her er det fint å ta med barn på tur. Hyttene ligger relativt nærme hverandre slik at dagene ikke blir for lange. Det er mye vann og bekker underveis, som bryter opp turene og gjør det spennende for barn å være med til fjells. Husk at barn går saktere og trenger flere pauser enn voksne. Timeantallet nedenfor er normalt beregnet tid, og bør utvides etter alderen og utholdenheten til barna. For de minste barna bør tiden dobles. Forslaget her passer nok best for barn over åtte år. 

Turen starter fra Fagerheim til Krækkja, ca. 1 1/2 time. Turen er kort og på tydelig sti. En fin oppvarming før noen litt lengre turer de påfølgende dagene. Dag to går fra Krækkja, der du følger stien vestover til Kjeldebu. Turen er noe lenger enn dag 1, men begynner dere tidlig etter frokost har dere hele dagen. Beregnet tid på turen er ca. 4 1/2 time.
Den tredje dagen går fra Kjeldebu sørover mot Dyranut, ca. 2 1/2 time. Ved stor vannføring må Kjldo vades, så sjekk forholdene før dere drar. Fra Dyranut følges stien til Stigstuv, ca. 4 timer. Nå går turen videre til Halne, ca. 5 timer. Hvis barna er i god form og ved godt mot kan dere gå videre til Krækkja, ca. 1 1/2 time lenger. Hvis ikke, kan dere ta turen dagen etter, og gå videre til Fagerheim for turen hjem igjen, ca. 1 1/2 time. På turen mellom Halne og Krækkja finnes det spennende dyregraver langs stien. 

TOPPTUR TIL VESLE NUP

Vesle Nup er lett kjennelig. Den karakteristiske spisse toppen rager over høyfjellsplatået helt sør på Hardangervidda. Det er en to timers tur hver vei fra Haukeliseter opp til den frittliggende toppen. Men utsikten fra 1510 moh. er verd hvert eneste skritt. 

Mot nord og nordvest ruver de tre høyeste toppene på Hardangervidda; Sandfloeggi, Store Nup og Hårteigen. Mot nordøst bukter selve vidda seg – og dersom du er heldig med været kan du langt ute i horisonten skimte Gaustadtoppen.

Turen fra Haukeliseter til Vesle Nup er en av de mest populære dagsturene fra Haukeliseter, enten det er sommer eller vinter. Følg T-merket løype mot Hellevassbu. Så snart du er kommet opp den bratte bakken på nordsiden av Haukelivegen kommer Vesle Nup til syne.

Du følger løypa vest for Loftsdokktjørn og opp til skaret mellom Vesle Nup og topp 1469. Her tar du av til høyre og følger fjellryggen østover ca. 1 kilometer til toppen. De fleste tar samme vei tilbake.

HELGETUR

Finse - Krækkja – Haugastøl 
Bare en helg til rådighet? Hardangervidda gir store muligheter for helgeturer, fordi mange av hyttene ligger nærme veier og offentlige kommunikasjonsmidler.
Denne turen har to relativt lange etapper, og krever derfor at du har vært på tur før. 
Ta toget til Finse. Overnatt på den store og flotte DNT-hytta som ligger rett ved foten av majestetiske Hardangerjøkulen, eller på det historiske hotellet Finse 1222. Dag to går turen videre til Krækkja. På turen har du mektige Hallingskarvet hele tiden på venstre hånd, og på høyre har du hele den store vidda. Turen tar ca. 7 timer. Men, har du tung sekk og været er litt utfordrende, bør du beregne noe lengre tid. Turen er spennende og variert, men kan oppleves som noe krevende. Krækkjahytta, som ble satt opp i 1879, har lange tradisjoner for god mat og godt vertskap. Nyt dagen, sug inn energien som fjellet byr på og senk skuldrene. Den tredje dagen har du to valg. Enten kan du velte deg litt i gresset utenfor hytta, og så ta turen sakte og rolig mot Haugastøl, ca. 4 timers gange. For de spreke som ønsker noe mer vandring kan turen gå mot Tuva, ca. 5 timer, og så videre ned til Ustaoset for toget hjem, ca. 3 timer.