– Jeg er ikke noen Gordon Ramsey, men jeg gleder meg litt, sier Villmarkingen-programleder Matt Skuse, og passer på å holde forventningene nede for det kommende måltidet ved å holde en viss distanse til den britiske stjernekokken.

Skuse planlegger bannock for dagens utflukt – en klassisk kanadisk padlerett stekt i panne over bålet.

I episoden lærer vi hvordan bålet bør bygges og skaleres, og hvordan bannocken lages med kanoen som kjøkkenbenk. Ikke minst gir Matt oss noen gode knep på hvordan en vasker opp med naturlige hjelpemidler.  

Når du lager mat på padleturer er første råd å sørge for at maten aldri berører den sandete bakken:  

1. Fin tre steiner som er like store og ligger stødig på bakken.

2. Plasser dem i en trekant, og sjekk at pannen din kan stå stødig på dem.

3. Bålet trenger ikke å være større enn selve undersiden av stekepannen. 

UTE-portrettet – Matt Skuse

Et bål for kosens skyld er gjerne ganske stort. Men om hensikten er matlaging, så råder Matt deg til å bygge bålet veldig lite. Bruk tørre pinner i blyantstørrelse som ved. 

– Selvfølgelig kan man bruke fyrstikker eller lighter, men jeg bruker en firestriker. Den er pålitelig, er vannsikker og lever godt i båten, sier Matt om det lille verktøyet han bruker til å få fyr på neveren med.

Så kan du tilberede maten mens bålet får kraft. 

Tips: Snu kanoen opp-ned og hell vann på den for å skylle bort sand. Da har du en fin kjøkkenbenk. Trenger du kjøkkenredskaper? Bruk en kniv og en kubbe til å kløyve en vedkubbe ned til en smal og bred stekespade. Bruk kniven til å skjære til fasongen. 

Matt Skuses kanadiske bannock

  • 1/2 gul løk, hakket i små biter
  • Baconpølser i biter
  • Kløver
  • Mel
  • Salt
  • Bakepulver
  • Margarin og stekeolje

Fremgangsmåte: 

Hell olje i pannen. Stek løk, pølsebiter og kløver, og hell over i en boks. Hell en liten melhaug på kjøkkenbenken. Bruk fingrene til å lage et hull i midten av haugen, som du heller de neste ingrediensene nedi. Muren av mel danner en bakebolle. Tilsett to små klyper salt og en klype bakepulver. Tilsett litt flytende margarin og og cirka en halv kopp vann. Bruk stekespaden til å røre forsiktig rundt, og stadig dra mer og mer mel innover i røra. Til slutt kan du elte deigen. Tilsett mer olje i pannen, og press deigen flat oppi pannen. Hell over fyllet, og pakk deigen godt rundt. Stek på begge sider til deigen er crispy og gyllen.

Tips: Du kan bruke en bunt med gress som oppvaskbørste. Pass på å alltid vaske vekk matrester og organisk materiale fra kjøkkenutstyret så du ikke blir syk på tur.  

Se alle episodene av serien Villmarkingen her

VILLMARKINGEN

Programleder Matt Skuse er født i Wales, men bosatt i Norge. Han har tjenestegjort 25 år i det britiske militæret som fjelleder i marinekommandoen. I Villmarkingen lærer han bort overlevelsesteknikker, friluftstips og hvordan man bruker naturen på en sporløs og bærekraftig måte.