Barents Stetind 3 Ultralight er et tresesongs, lett kuppeltelt med to innganger. Her får du to fortelt hvor det ene kan være bagasjerom og det andre brukes til matlaging.
KUPPELTELT: Barents Stetind 3 Ultralight er et tresesongs telt med to innganger. Foto: Egill Danielsen
Barents Stetind 3 Ultralight
Type: Kuppeltelt
Pris: 10 500,-
Vekt: 2740 gram
Pakkvolum: 16x50 cm
Plugger: 21 stk 15 cm y-plugg
Barents Outdoor
Testår: 2022
Barents Stetind 3 Ultralight er et 3-sesongs telt i lette materialer. Både teltduk og bunnduk er tynn men imponerende sterk.
Rikelig med pluggfester og barduner gjør at Stetind-teltet står støtt også når vinden tar tak.
Barents produserer en rekke tunneltelt i 2, 3 og 4-personers utgave, og vi har testet flere telt fra den Melhus-baserte teltprodusenten. Stetind 3 Ultralight er så langt det eneste kuppelteltet. At det er et kuppeltelt vil si at det i motsetning til et tunneltelt er selvstående. Det oppnås ved at teltstengene krysser hverandre i stedet for å stå parallelt i samme retning som på et tunneltelt.
Vi merker at Stetind 3 Ultralight er gjennomtenkt til å være et romslig og lett telt, men uten å bli så spinkelt at det går ut over slitestyrken.
Tre teltstenger
Stetind har et helt rektangulært innertelt med bredde på 160 centimeter og lengde på 230 centimeter. At innerteltet er like bredt i hodeenden som i fotenden gir god plass til rektangulære liggeunderlag.
To av teltstengene er av samme lengde og tres inn i samme retning. Den tredje teltstangen er lenger og har to forbøyde ledd for å sikre riktig fasong på teltet. Denne stangen går på tvers av de andre og strekker teltet opp til en innvendig takhøyde på hele 125 centimeter. Dette er mer enn de aller fleste tunneltelt og gjør det enkelt å sitte oppreist også for høye personer.
Teltet er lett å sette opp. Men et kuppeltelt har både fordeler og ulemper om man skal sette det opp alene. Fordelen er at det går som en lek i vindstille vær. Når stengene er tredd og på plass i stangkoppene, da står teltet av seg selv og man kan i ro og mak feste pluggene.
Ulempen oppstår ved kraftig vind. Når stengene er spent vil vinden umiddelbart ta tak i teltet og forsøke å dra det med seg. Og man får ikke helt kontroll før minst tre-fire plugger er plassert i bakken. Vi opplevde flere ganger at kuppelteltet trillet av gårde i vinden under oppsetting.
Ellers er stangkanalene romslige og greie å treffe. Når stangen er satt på plass i stangkoppen er det lett å stramme til teltbuen med reimen stangkoppen er festet i. Stengene er av lettvektstypen og har en diameter på kun 9 millimeter, noe som gjør at vi ikke ville brukt dette teltet på vinterturer med fare for snøfall.
LETTVEKTS: De lette teltstengene er 9 millimeter tykke, her vist sammen med Barents´ 11 millimeters stenger som de bruker på helårsteltene. Foto: Egill Danielsen
PLUGGENE: 15 mm lange Y-plugger av aluminium og veier kun 7 gram per stykk. Foto: Egill Danielsen
Lett vekt i sekken
Barents Stetind 3 Ultralight har til sammen 10 barduner og rikelig med pluggfester til de 15 millimeter lange medfølgende lettvektspluggene av aluminium.
Med totalvekt på 2,74 kilo tynger Stetind 3 Ultralight lite i sekken til å være et så romslig telt. Det finnes dog enda lettere 3-persons telt på markedet og Barents opplyser at de helt bevisst ikke prøver å sette rekord i færrest mulig gram.
Begrunnelsen er slitestyrke og det vises gjennom at bunnduk og yttertelt har vannsøyle på henholdsvis 5 000 og 3000 millimeter, noe som er mye til å være et telt i ultralight-kategorien.
Vi har brukt teltet røft på både sommer- og høstturer. Det har fått prøvd seg i hard vind og sterk nedbør uten å vise spesielle svakhetstegn. Telt-stoffet virker svært solid til å være så tynt og lett som det er.
Brattere tunnelvegg
Ventilasjonen i begge ender av teltet virker gjennomtenkt og fungerer bra. God avstand mellom ytterduk og innertelt gir også redusert risiko for kondens. Om været er ille eller det er minusgrader må man regne med noe kondens eller rim uansett, selv om Barents-teltet er blant de bedre vi har prøvd: God avstand mellom inner- og ytterduk bidrar til å redusere risikoen for at de berører hverandre med påfølgende gjennomslag av fukt.
Verdt å merke seg er også at den høye kuppel-fasongen gir brattere vegg i fotenden enn hos de fleste tunneltelt. Det reduserer sjansen for at soveposens fotende blir liggende i kontakt med teltduken, noe som ellers kan overføre fukt.
Barents Stetind 3 Ultralight har to separate åpninger, en på hver side av teltet. Derav følger også to fortelt, og muligheten for at to personer kan organisere seg uavhengig av hverandre. Alternativt kan man ha bagasjen i det ene forteltet og lage mat i det andre. Enda en fordel er at man alltid kan ha en åpning i le for vinden.
Glidelåsene glir som smurt og er lette å betjene. Innerteltet kan lukkes enten bare med myggnetting eller med tett stoff. Glidelåsen her går ikke hele veien rundt slik den gjør hos en del konkurrenter. Barents opplyser at dette er fordi 360 graders glidelås skaper et svakt punkt som øker sjansen for fremtidig reparasjonsbehov.
Barents betoner bærekraftighet i produktene og opplyser å ha konstruert hele teltet med tanke på at det skal ha lang levetid. Dersom det oppstår behov for reparasjon, har produsenten et eget verksted for dette.
Vi opplever Stetind 3 Ultralight som et meget godt telt som det er vanskelig å finne svake punkter ved. Det er enkelt å sette opp, har uvanlig god takhøyde og tilfredsstillende ventilasjon.
Teltet fremstår også solid og pålitelig til bruk vår, sommer og høst. Det har fordelene og ulempene som følger av at det er et kuppeltelt, her oppfordrer vi forbrukeren til å være bevisst på hva man selv ønsker.
Det har «ultralight» i navnet, men er tyngre enn de letteste 3-persons teltene på markedet. At det er så romslig og solid må ta skylden for dette. Men er det nettopp dette; romslig og solid, men likevel lettere enn helårstelt du er ute etter, da er Barents Stetind 3 Ultralight et topp valg.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.